Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Maxell Retro DJ teszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rollins
őstag
Hu, na most olyanokat kérdezel amihez én már talán hülye vagyok
, de megpróbálom, de vedd kézpénznek. Nem tudom milyen routerd van , annak van egy IP címe a füzete szerint amit átjárónak kell beállítani. route paranccsal: route add (a router ipcíme) dev eth0. Ha csak 1 hálóvezérlő van, elhagyható a dev eth0 rész. ifconfig és route paranccsal ellenőrizheted is. Vagy beállíthatod pl a Firestarter linuxos tűzfal grafikus felületével is, talán azzal könnyebb.
Suse-t nem ismerem, Fedora Core 3 -at használok néha, ilyen koca szinten. Ha az Xorg listájában szerepel a vga-d, akkor elvileg hardveresen is gyorsítja. Ennek a conf file-ja az /etc/X11/xorg.conf. De hogy mit kéne még ott állítanod, megnem mondomHogy most hogy tudod kideríteni hogy valóban herdveresen gyorsítja a vga-t, arra játék, film választ ad. Ja a hangot meg az Nvidia linuxos driverek felteleptése megoldás az alaplapodnak megfelelően (ha integrált a cucc). Bocs csak ennyit tudtam segíteni így hirtelen
[Szerkesztve] -
Lotusz
tag
válasz
rollins #2044 üzenetére
na sikerült, asszem nem volt hozzáadva sax2-ben rendesen még a videokari a driver telepités után, szal azt megcsináltam meg nyomtam egy startx-et és elindult.
de az én videokarimat hogy tudom pontosan beállitani? mert csak a listából tudtam választani, kiválaszottam egy geforce4-et, de pontosan nemtudom hogy kell. mind1 85hz-n megy végre. most már csak hang kéne meg net.
hangot hogy lehet beállitani? valamint a nettel se boldogulok... routerrel van megosztva az adsl, ezt kb hogy lehet belőni
bocs a sok láma kérdésért -
rollins
őstag
virtual terminalra gondolsz? ctrl+F7 a graf-felülethez, vissza ctrl+F1 egészen F6 -ig textmodos virtual terminalra. Ja vagy arra gondolsz hogy ne xdm,gdm -et használj bejelentkezésre 5-ös futásszintnél, akkor az /etc/inittab -ban id:3:initdefault: ez a 3-mas futásszint
[Szerkesztve] -
Lotusz
tag
egy gyors kérdés: hogy tudom visszaállítani grafikus felületre konzolból?
mert valahogy sikerült megoldani hogy inditásnál only parancssor legyen
de legalább innen sikerült felszenvednem az nvidia vga drivert -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2025 üzenetére
#2017 miért nem jó?
-
Lotusz
tag
válasz
ngabor2 #2034 üzenetére
köszönöm a válaszokat, de egyenlőre nem jutottam előbbre
a sax2-vel pontosan hogy kell leállítani az x-et? valamint pl az snd_intel8x0-t hova kell beírni? a konzolba próbáltam azt írtam nincs ilyen parancs
a 60hz-vel továbbra is szenvedek, nem sikerül sehogyse beállítani, a monitoromhoz kéne linuxos drivert szereznem vagy mi -
ngabor2
nagyúr
ha adsz egy lspci kimentet (futtatod, majd az eredményt ide beilleszted), akkor többet tudunk mondani.
a sax2-vel lehet az x-et beállítani. a hanghoz pedig a megfelelő modul kell, hogy mi, az az lspci-ből fog kiderülni. jó eséllyel snd_intel8x0 (igen, látom, hogy a64-es lap, és mégis.) -
Lotusz
tag
hát nekem nem működik
a monitor frekvenciáját sem sikerül átállítanom 85re akárhogy próbálom.
a videokari driverre meg azt irja ha konzolbol telpiteni akarom hogy futtatok valami x szervert, és előtte ki kell lépjek abból. ez mit jelent? hogy kell telepiteni a vga drivert?
valamint hangom sincs, ami ugye az alaplapomon van. és azt hogy kell? -
Lotusz
tag
üdv! elnézést kérek mindenkitől, de nincs kedvem/időm átnézni 2ezer hozzászólást, szóval a kérdéseim a következők lennének
SuSE 9)
-hogy kell beállítani a netet, ha routeren keresztül jön?
-hol tudok az alaplapomhoz linuxos drivereket találni? -
pisti666
aktív tag
miért ha ez egyszeröbb könyebb miért ne
-
escie
őstag
linux abs kezdőknek topik, azt' arra bátorítod, hogy windows-zal szerkeszgesse a fájljait. ne legyünk már ennyire szegények, van kismilló livecd.
egyhónapos linuxos koromban is amatőr, igénytelen megoldásnak tekintettem a tc-vel, ftp felett ext3-mat írkálni.
utálom az ilyen bóvli megoldásokat, és nem a windowsra gondolok, hanem arra, hogy mindenre a megfelelő szerszámot kell használni. fúrógéppel nem piszkáljuk a fülünket. -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2026 üzenetére
Ext2/Etx3 elég biztonságosan írható Win alól, csa tudni kell, hogy újraindítás előtt le kell csatolni a partíciókat, különben sérülhetnek. ReiserFS tudtommal csak olvasható.
Sianis -
dr_strange
senior tag
válasz
ballington #2025 üzenetére
Nem tudom, ki hogy van vele, én biztos nem írogatnám a linuxos partícióimon lévő fájlokat windows alól. Százszor inkább egy liveCDről bebootolni, megkeresni a fájlt és szerkeszteni.
-
rollins
őstag
Bocsánat! Nem tudtam mibe mászok bele
-
rollins
őstag
válasz
Forest_roby #2019 üzenetére
chroot szerintem is jól jön ilyenkor, mert egyrészről kényelmesen, a megszokott módon lehet mozogni az eredeti root fs.-ben, aztán a példánál maradva, lehet szerkesztgetni a grub.conf-ot, aztán mehet a grub-install a bootsectorba grub-install /dev/hda vagy /dev/sda -ra
(persze csak ha azon a partíción van)
[Szerkesztve] -
-
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #2017 üzenetére
Csak hogy az idegeidre menjek:
su helyett érdemesebb a su - parancsot kiadni, mert így a rendszergazda környezeti változóit, környezetét kapod meg. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy pl. a *sbin könyvtárak elérési útjai sem lesznek definiálva, hiszen egy sima usernek ez tiltva van.
Bocs...
Sipi -
Forest_roby
őstag
jó, igen, értem ! adjak köveket?
ballington:
su
mkdir /media/hdxx
mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
mc -e /media/hdxx/boot/grub/menu.lst
/átír én ment! -
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #2015 üzenetére
Sipi ma a sebességbajnok, hiába...
-
dr_strange
senior tag
válasz
Forest_roby #2012 üzenetére
Ha grubot kell (újra)telepítened, akkor érthető, hogy chrootot használsz, hiszen feltehetőleg nem működik a rendszertöltő, ami elindítaná a telepített linuxodat, viszont valahogy be kell jutnod a rendszeredbe, hogy telepíthesd a grubot.
Ha csak a konfig fájlt kell bizgatni, nincs ilyen gond. -
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #2012 üzenetére
Nono, ez két külön dolog. Itt egyetlen egy szöveges fájl szerkesztéséről volt szó.
A grub telepítéséhez valóban kell chroot, hiszen olyan állapotban kell feltenni, mintha a futó rendszerben lenne. (Pl. hogy a partíciókat megfelelő névvel lássa, illetve jó helyre telepítse a saját fájljait.)
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #2010 üzenetére
Csak az a gond, hogy úgy is nem biztos, hogy működik.
A chroot parancs csak így, simán egyrészt nem csinál semmit. Másrészt ha azt akarod, amire gondoltál, nem árt, ha a felcsatolt partíción egy teljes Linux van, mert alapesetben a chrootot arra használják, hogy elszigetelj a rendszeredben egy részt. Ha ez a csatolt partíció egy különálló boot partíció, azon pár kernelen és grub konfigon kívül semmi mást nem találsz.
Mod2: szerintem kevered valamivel a chrootot...
Mod1: nem is volt még szerkesztve, minek Mod2-vel kezdem?!?
WN31RD: még nem mondták. Nem merték mondani. Még nem mondták, hogy nem ér(demes) nekem beszólni?
Sipi
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
Jah... közben én is rájöttem, hogy valószínüleg nem szükséges, de mikor először írtam, arra gondoltam, lehet hogy reklamál a gép -milyen jogon akarok én egy ilyen fontos filet megváltoztatni, de végülis mindegy - működik ígyis - úgyis.
mod: Ez a chroot, nem egy NAGYON hacker barát dolog? Nem kell hozzá semmilye jelszó - elindítom azt kész...
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
Forest_roby #2007 üzenetére
Chroot egészen biztosan nem szükséges a menu.lst átírásához.
Szerk.: Sipi, nem ér gyorsabbnak lenni egy moderátornál, nem mondták még? -
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #2007 üzenetére
Nem kell chroot. Egyszerűen csatolja a mount paranccsal, ekkor a /media/hdxx könyvtárban ott lesz a fájl, simán szerkesztheti akármivel.
Sipi -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #2004 üzenetére
a chroot lehet, hogy nem is szükséges, de nem írtam le, hogy hogyan kell!
bemountolod a linux particiót:
mkdir /media/hdxx
mount -t ext3 /dev/hdxx /media/hdxx
és utánna:
chroot /media/hdxx
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
derossi
aktív tag
válasz
Forest_roby #2001 üzenetére
én is próbáltam ....addig jutottam ,hogy feltelepítettem a cedegát,de egy játékot nem tudtam vele feltelepíteni,dehát erre mondják hogy user error
-
Sipi
addikt
válasz
ballington #2003 üzenetére
Nem hiszem, mivel alapesetben csak Windows-os partíciókat lát, Te pedig valószínűleg nem FAT32-re formáztad azt a boot partíciót...
Egy akármilyen Linux cédéről (livecd, installcd) bebootolva azonban csatolhatod, átírhatod, lecsatolod, reboot.
Affen, és a mod: ha Windows-ra telepítesz valami ext2 fájlrendszert olvasó plugint, és ext2-re (esetleg ext3-ra) formáztad, akkor igen. De jóval egyszerűbb a cédé-boot.
Sipi
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #2003 üzenetére
nemigazán, de ha egy live cd-ről bebootolsz, onnan igen.
mod: terminal-ban:
su
chroot
ha van fent mc-akkor
mc -e /boot/grub/menu.lst
vagy vhogy szövegszerkesztővel megnyitod!
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ballington #1998 üzenetére
Hogy ne kavarodj el, ha 5. a Windows a listában, akkor default 4 -et állíts be!
Sianis -
Forest_roby
őstag
válasz
derossi #2000 üzenetére
Ha még nem próbáltad, akkor összehasonlítási alap nélkül elég nehezen tudsz véleményt nyilvánítani, bár szemmel láthatóan megteszed: lehet jobban
Elöbb próbáld ki a cedegat aztán írj váleményt...
Én próbáltam és biza voltak hibák. A linuxot nem arra terveszték, hogy wines játékokat futasanak alatta. ez van...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gitáros topic
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Trollok komolyan
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Nintendo Switch 2
- Horgász topik
- Futás, futópályák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest