Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61851) ubyegon2 válasza BoB (#61849) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szúrja hát! Mivel nem próbáltad a legújabbat, honnan tudhatnád! 😳

(#61852) BoB válasza Rimuru (#61846) üzenetére


BoB
veterán

Ha megismétled akkor ne mindkét elindított program legyen GTK-s, egyik legyen QT-s.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#61853) ubyegon2 válasza leviske (#61850) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez annyira off, hogy halvány fogalmam sincs! :D Egyébként ahogy az lenne szokott az ilyen gyári hűtésekkel, annyit ez is ér gondolom. Átlagos felhasználásnál biztosan elég.

(#61854) Frawly válasza leviske (#61818) üzenetére


Frawly
veterán

Átlag felhasználásra nem éri meg NVMe-set venni. Ha nem dolgozol állandóan nagy fájlokkal, akkor nem lesz gyorsabb a sima SATA-shoz képest, nem fognak a programok gyorsabban betöltődni, nem bootol gyorsabban a gép (vagy csak olyan kevés tizedekkel, hogy csak stopperal tudod kimérni), meg igazából a Linux kernel cache-elése fejlettebb, a linuxos fájlrendszerek gyorsabbak, ez pedig jobban elmossa az SSD-k közötti különbséget, mint azt Windows alatt tapasztalni.

Cserébe az NVMe drágább, jobban melegszik, néhány alaplapnak gondja van vele, elvileg a Z370-nek nincs, de lehet BIOS frissítést az is fog igényelni. A Linux kezeli, a TRIM NVMe-s megfelelője is megy rajta külön discard opciós mount nélkül is. De megérné átlag felhasználásra inkább kb. azonos áron egy kétszer akkora tárterületű SATA SSD-t venni, mondjuk Samsung 860 EVO, Crucial MX500, Kingston UV500, Adata SU800. Esetleg ha sokat írsz rá (bár a Linux még a Windowshoz képest is sokkal kevesebb ír rá), akkor Samsung 860 Pro, Adata SU900, vagy ha találsz leárazva 850 Pro-t.

A Samu 8XX-es sorozat a kernelben feketelistázva van queued TRIM ügyében, de ez a gyakorlatban nem jelent semmit, csak annyit, hogy elsősorban lehetőleg nem a discard TRIM-et érdemes vele használni, hanem az fstrim.service-t, de a legtöbb disztró eleve az utóbbit használja, az Ubuntu-vonal, így a Neon is. De Adatáknak, Crucialoknak nem téma a queued TRIM sem. Meg a Samuk közül a 9XX-es NVMe sorozatnak sincs ezzel gondja, igaz azok nem is ilyen fajta TRIM-et használnak, hanem egy ezt helyettesítő NVMe parancsot.

(#61855) BoB válasza Frawly (#61854) üzenetére


BoB
veterán

De, bizonyos Crucial SSD-knek probléma, ezeknél szintén az fstrim-et érdemes használni discard helyett: [link]

Megkönnyítve a fórumozók életét ide kimásolom az érintett típusokat:

Crucial CT*M500*
Crucial CT*M550*
Crucial CT*MX100*

Ilyen SSD-ket sem érdemes venni.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#61856) leviske


leviske
veterán

Köszönöm mindannyiótoknak! :R

Akkor az NVMe-vel nem foglalkozom. SSD-ből pedig lehet, hogy bezsákolok még egy MX300-ast, míg kapni.

Még annyit, ha szabad: Korábban szó volt a swap szükségességéről 4GB felett. Ha jól értettem, akkor a hibernálás és stb során hibát okozhat, ha nincs swap fájl. A kérdésem az volna, hogy 4GB felett is él az az elv, ami szerint legalább akkora swap fájl kell, amekkora memória van a gépben? Szóval pl 32GB memóriához 32GB swap szükséges?

(#61857) lev258 válasza leviske (#61856) üzenetére


lev258
veterán

Ha hibernálni akarsz, akkor kell annyi, talán még több is.
Egyébként nem (akár felesleges is lehet a swap).
Bár újabban swap file-okat csinálnak, azt át tudod szabni, ha szükséges.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#61858) Frawly válasza BoB (#61855) üzenetére


Frawly
veterán

Ez igaz, pontatlanul írtam, de ezek már nagyon régi típusok, kapni sem lehet talán már őket. Az MX300, MX500, BX200, BX300 van forgalomban (a BX200 erősen kikopóban), és ezeknek egyike sem problémás. Adatánál meg tényleg nem is tudok egyáltalán olyanról, aminek problémája lett volna ezzel, még régebbi modellnél sem.

(#61859) Frawly válasza leviske (#61856) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, 32 GB RAM-nál 32 gigás swap kell legalább. Egyébként SSD-n nem érdemes hibernálni, mert a normál boot is pár másodperc vele, és a modern ablakkezelők, DE-k, meg normális alkalmazások tudnak sessiont visszatölteni normál boot után is, így lényegében sem időt nem vesztesz, sem annak az esélyét, hogy onnan folytasd a rendszer használatát, ahonnan abbahagytad. Frissítéseknek is jót tesz, ha újra bootol a rendszer, meg nem kell sok giga swapot tartanod. Plusz Linux alatt a hibernáció elég bizonytalan dolog, inkább az a jellemző, hogy vagy nem éled fel a gép belőle, vagy feléled, de bugokkal.

(#61860) ubyegon2 válasza BoB (#61855) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az enyém egyből könnyebb lett! :D

Ezek szerint még korai volt töröltetni a SSD Linuxon írásomat az Összefoglalóból, az pont a blacklist-tel kezdődött:


forrás

Amúgy szerinted hányan nézegették ezt a fekete listát? ;]

(#61859) Frawly

A suspend tökéletes SSD-nél, már ha sokallja az ember azt a pár secundot, míg bootol a rendszer. :)

[ Szerkesztve ]

(#61861) CPT.Pirk válasza leviske (#61856) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Még sosem fordult elő, hogy hibernáltam volna. Egyik gépemen se. :N

Ilyen módon meg 32GB ram mellé ha csinálsz is swap-ot, kb. 0 kihasználtsága lesz. Amúgy nincs minimum mennyiség a swapra, te tudod, hogy miket csinálsz és ahhoz mennyi memória kell. Linuxon én egy dologgal tudtam eddig kifutni 8GB ramból mikor androidot fordítottam a telefonomra, az párszor elérte a 10..12GB mennyiséget.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61862) Shyciii válasza Frawly (#61854) üzenetére


Shyciii
veterán

Ezeknek a feketelistás Samsungok esetében ha valaki mégis Discard-ot használ, akkor annak mi a hibajelensége?
Mert bár nekem nem Samsungom van, de időnként csinál olyat az SSD-m, hogy törölni akarok valamilyen file-t, és nem rögtön törli, hanem elszenved vele vagy 30mp-et függetlenül, hogy mekkora a file mérete. Először azt hittem, hogy azért, mert NTFS-nél maradtam (azon csak adatok vannak), de miután ext4-esként formáztam, és úgy használom, úgyanúgy időnként előjön ez a jelenség. Azon gondolkoztam, hogy nem-e ehhez kapcsolódik ez is.
Amúgy Kingston SUV400 (SUV400S37480G) van.

(#61863) CPT.Pirk válasza Shyciii (#61862) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem rég vettem SUV500-as Kingston ssd-t, de semmi ilyet nem tapasztaltam vele, működik faszán. Nézz rajta egy HDSentinelt szerintem.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61864) Shyciii válasza CPT.Pirk (#61863) üzenetére


Shyciii
veterán

A hdsentinel semmilyen hibát nem ír ki. Health és Performace is 100% (11.19TB írás után is). Statusa Perfect. Akkor ez megint Manjaro-s hülyeség lesz, mint ahogy az időnkénti lassú shutdown menüből, vagy az időnként USB3-as winyó fel nem ismerése (bár a 4.18.4-es kernellel már másodikra felismeri legalább...).
Időnként kezd a Manjaro-val most már a hócipőm tele lenni. Az elején még jó volt minden téren, de azért most már kezdenek "sokasodni" a dolgok.
Ha így megy továbbra is, akkor kipróbálom az Antergos-t vagy még inkább az ArchLabs-t.

(#61865) CPT.Pirk válasza Shyciii (#61864) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Esetleg valamit, ami nem 1:1-ben az Arch csomagjait használja azon az ágon. Szoktam ajánlani a Chakrát, az ilyen, nem full rolling és saját csomagjai vannak.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61866) Frawly válasza Shyciii (#61862) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg belassulhat, ha sok fájlt törölsz. Baja egyébként a discardtól sem lesz, csak a teljesítmény nem lesz optimális. Arra a Kingstonra nézz rá Windows alatt a gyári szoftverével, a Kingston SSD Toolboxszal. Esetleg egy secure erase-t nyomhatsz neki, vagy Linux alatt blkdiscard-ot, ezek végigtrimezik az egészt SSD-t (minden adat törlődik ezzel róla!), ezzel helyre kéne álljanak a sebességproblémák. Meg az fstab-ból kiveszed a discard opciót egyelőre próbaképpen (bár az UV500-nak nincs ezzel baja). Ezeket érdemes ext4-re formázás előtt megejteni.

(#61867) ubyegon2 válasza Shyciii (#61864) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én a helyedben minél hamarabb elkezdeném a tesztelést valamivel, mert ez, amit most írsz, tuti nem a Manjaro sara lesz! :N

Ahhoz igen sok adatot kell törölni és ugyanazon időben mással is terhelni az SSD-t, hogy teljesítmény csökkenést okozzon a discard, viszont az SSD lelke a vezérlő is bedobhatja az unalmast vagy más hardverrel is lehetnek gondok.

(#61865) CPT.Pirk

Kizárt, hogy a Chakra valami használható DE-vel is elkészüljön valaha? Engem utál a KDE is, akármilyen disztrón próbálom.....

[ Szerkesztve ]

(#61868) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#61867) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nope. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61869) Shyciii válasza ubyegon2 (#61867) üzenetére


Shyciii
veterán

ubyegon2, Frawly

Ezekszerint a hdsentinel által kiolvasott smart értékek semmit se érnek? Mert az alapján tökéletes állapotban van, és hibás sector sincsen, vagy amivel gond lenne. Amúgy az a furcsa, hogy kb 15-20 esetből lassul így be, és 1 file másolásakor. Windows alatt ilyet még nem láttam.
Sajnos Windows alatt nem tom megnézni, mert ez laptop, és a céges gépbe nem köthetem be. MIndenesetre van biztonsági mentésem erről a winyóról, aztán ha k..a sok időm lesz, akkor egy másik disztrivel kipróbálom.
Azért gyanakszom a Manjaro-ra, mert öbb kardinális probléma is előjött, ami régen nem volt, és egymástól függetlenek. Csak időhiányban vagyok a melóm miatt, ezért nem tudok egy fél napot rászánni egy új telepítésre. Bár van Timeshiftes mentésem a rendszer fontos dolgairól, illetve az alátelepített progikról, de nem tom, hogy ha nem Manjaro-ra töltöm vissza, akkor mennyire van kavar, hiszen elvégre csak a progik konfig file-jai. Most belegondolva is...:)

(#61870) ubyegon2 válasza Shyciii (#61869) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezekszerint a hdsentinel által kiolvasott smart értékek semmit se érnek?

A memória cellák állapotára érnek valamit, de a vezérlőt vizsgálják-e egyáltalán? Nem rémlik.....

Célszerű lenne, ha az észlelt lassulás után csinálnál kimenetet ezzel a paranccsal vagy más logokban néznél körül, nincs-e valami error jelzés valahol.

journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io

(ennek a kimenetét böngészőben tudod megnézni)

(#61871) Frawly válasza Shyciii (#61869) üzenetére


Frawly
veterán

A windowsos gyári szoftvert csak azért írtam, hogy rá lehet azzal is nézni a biztonság kedvéért, de nem elengedhetetlen. Ha a HD Senintel, meg a linuxos smartctl -a parancs nem hoz rá hibát, akkor valószínűleg jó az az SSD. Azt még nem ártana megnézni egy dmesg kimenetből, hogy SATA3 módban van-e hajtva, vagy a kernel tesz-e valami hibajelzést, mikor belassulni érzed.

(#61872) Anakin007


Anakin007
aktív tag

Üdv Mindenkinek!

Okosság kéne újfent: szerintetek hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani KDE-n, dpkg alapú disztrón a következőt:

adott 1 bash szkript (1 file) amit root-ként kéne futtatni minden esetben, miután felépül a wifi kapcsolat. Laptopon futó rendszer, általában lecsukom, néha restart/fresh start után sem működik aminek kéne.

VPN-ről van szó amúgy, ikeV2 protokollal, hide.me a "szolgáltató". Megcsináltam mindent amit írtak, de az automatizálás akkor működik csak, ha frissen kapcsolom be a gépet és irtó hamar beütöm a könyököm kwallet jelszót. Az általuk javasolt megoldás:
/etc/ipsec.conf-ban:
auto=start

konzolon meg:
sudo systemctl enable strongswan.service

KDE networkamanger strongswan plugint sikerül telepíteni, de nem működik vele, az istennek sem épül fel a VPN, csak root konzolból:

ipsec up myvpn

Bármilyen, akár kókány megoldás is érdekel, csak menjen már magától :)

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#61873) CPT.Pirk válasza Anakin007 (#61872) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Kezdésnek a kwallet jelszókérést nyomnám ki. Úgy próbáltad már?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61874) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Sziasztok

Nagykáta közelében nincs innen senki? Linuxos gép feltelepítése és pár program beindítása erejéig :R

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#61875) Anakin007 válasza CPT.Pirk (#61873) üzenetére


Anakin007
aktív tag

Nem, de nem is szeretném. Jó az, ha van, ráadásul más programok is használják, Viszont az jutott eszembe, mi lenne, ha csinánék valami kamu-VPN kapcsolatot a KDE networkanagerben, ami csak annyit tenne, hogy meghívná a szkriptet. Mert olyan lehetőség van, hogy VPN kapcsolat kijelölése/meghívása, ha egy adott wifi kapcsolat létrejön. Szerintem jól hangzik, csak lövésem nincs, hogy álljak neki v. mit válasszak :F

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#61876) Anakin007 válasza enginev3.0 (#61874) üzenetére


Anakin007
aktív tag

Ha nem lesz jelentkező, próbáld magad egy darabig. Telepítés nem kunszt, sztem bármilyen alaprendszert fel lehet rakni az adott disztró leírása alapján relative egyszerűen. Ha nincs vmi különleges hw a rendszerben, a hálózat is felébreszthető automatice. Utána elég egy SSHD-t elindítani, ami szintén nem nagy kunszt leírás alapján és valakit meg beengedni root ssh hozzáféréssel, akiben qrvára megbízol. Tudom, über-security vulnerable egy ilyen, de aztán az sshd-t le is lehet állítani/törölni v. root pass-t változtatni.

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#61877) Anakin007


Anakin007
aktív tag

Innen jut eszembe: a su-t hogyan kell engedélyezni egy amúgy admin jogú usernek? Ha sudo prg -al csinálom bekéri a user jelszavát és megy is a prg. Én viszont sima su majd pass. megadása után szeretnék egy fix root konzolt kde-n a konsole-ban. A user benne van a köv. csoportokban: adm, sudo. Restart volt, de nem müxik. Kézzel írtam be a /etc/group és etc/group- file-okba. Mit hagytam ki? :U

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#61878) Rimuru válasza Anakin007 (#61877) üzenetére


Rimuru
veterán

wheel csoprot es/vagy root jelszo is legyen (+shell is)

enginev: vegre megcsinalod rendesen a torrentes gepet? :P

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#61879) enginev3.0 válasza Rimuru (#61878) üzenetére


enginev3.0
félisten

Igen, az lenne a cél, de egyedül nem akarok ezredjére belefogni
Akár házhoz is elmennék ha az illető megcsinálná (közeli városokban valahol) :)

(#61876) Anakin007 @ Feltelepítés még menne, és egy teamviewerig eljutok, de illetőt sem egyszerű találni aki szánna rá időt

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#61880) Rimuru válasza enginev3.0 (#61879) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerintem azt is ird ossze miben kell segitseg, mert pl nem mindenki rak csak ugy ossze egy rtorrent+nginx+php+rutorrent kombot.

Vigyázat, csalok!

(#61881) enginev3.0 válasza Rimuru (#61880) üzenetére


enginev3.0
félisten

Meg plex média szerver

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#61882) Shyciii válasza ubyegon2 (#61870) üzenetére


Shyciii
veterán

ubyegon2

Nem tom, hogy a vezérlő állapotát mennyire vizsgálja, vagy mennyire veszi bele a végső értékelésbe. Erről nem találtam infót, úgyhogy passz. Ahhoz elég szegényes amit kiad a hdsentinel.

Journalctl? Abból én a -f kapcsolót "szoktam" hasznbálni, és akkor live látom, hogy miket ír be, de kipróbálom az általad leírtat is. Illetve most kipróbáltam miután gyorsan értelmeztem, hogy mit csinál, és ez nagyon ötletes megoldás, köszi! :)

Frawly

Reméltem, hogy Win nélkül is megoldható, mert ős-Windows-os voltam nyárig. Még a Microsoftnak is dolgoztam, és nincs az a pénz, hogy én visszamenjek Windosra :) Dmesg-et akkor majd újra megnézem, mert erre már nem emlékszem. Elvben SATA3-asként kéne működnie, mert mikor másolok, akkor 100MB/sec felett másol (már ha felismeri a winyót USB3-as porton, mert ugye nemrég ez is gond volt. Most újra minden másodikra felismeri az USB3-as winyókat a 4.18.4-es kernelel).

Köszönöm a segítséget. Holnap behozom a melóhelyre az USB-s winyót, és kisebb időmben elkezdek sokszorítani fileokat, aztán mehet a törlése, és a kimenetek figyelése.

(#61883) Dr.FantastiK


Dr.FantastiK
őstag

szeretnek egy 2 Gb RamDisket letrehozni , ugy hogy minden Boot utan Automatikusan mountolva legyen ;
?? ebben kerem a segitsegeteket. :R :R

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61884) CPT.Pirk válasza Dr.FantastiK (#61883) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha a /tmp alakul át ramdiszkre, az jó neked?

Ezt kell az /etc/fstab fájlba beírni:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=2048M,mode=1777 0 0

Ha nem, akkor a /tmp helyére egy neked tetsző mappát kell írni.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61885) Dr.FantastiK válasza CPT.Pirk (#61884) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

igen ez igy nagyon joo ! :C

mert az a celom hogy a Chromium a netezes kozbe ne a SSD-re 'koptasson' :D

...igy az egesz rendszer tmp -je a Ramba (drajvba) kerul , jolertem ??

nagyon Koszonom ! :R

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61886) Dr.FantastiK


Dr.FantastiK
őstag

meg egy olyan okosat szeretnek hogy :

a Dolphin -ba, jobb oldalos klikkre elojon a Copy-to es Move-to opciok , valamint az utoljara 'hasznalt' 10 darab hely { hogy hova kivanom copizni.}}.

>>> na ezt a 10-es listat szeretnem nagyobbra, mondjuk ugy 20-30 -ra kibovitve latni ! ha Lehetseges ? ? :R

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61887) Rimuru válasza Dr.FantastiK (#61885) üzenetére


Rimuru
veterán

A /tmp az a ramban lesz (amugy pl archon ez az alapertelmezett), viszont ide pl nagyon keveset pakol a chromium (mar ha pakol barmit alapertelmezetten), te a profilt es/vagy a hozza tartozo cache-t akarod atrakni.
Ezt nezd meg: Arch wiki: Chromium/Tips_and_tricks#Tmpfs

Vigyázat, csalok!

(#61888) ubyegon2 válasza Dr.FantastiK (#61885) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

size=2048M

Ha nincs legalább 4GB fizikai memória, akkor azért óvatosan rugdalkózzunk a tmp-be való cache-léssel. ;)

Ha nem akarsz túl sok írást a Chromiumra/Chrome-ra, indíthatod ezzel a paranccsal is:

google-chrome-stable --incognito (ha nem stable, akkor azt a kifejezést cserélni kell a megfelelőre)

[ Szerkesztve ]

(#61889) Dr.FantastiK válasza Rimuru (#61887) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

igy igaz. :R

csinaltam egy 1024M tmpfs -t, es a Desktoprol egy 'uj Link to Application' amibe megadtam hogy arra tegye a Cache -t.

a # 61887 -re nincs egy jooo Tipped ??

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61890) Dr.FantastiK válasza ubyegon2 (#61888) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

van , hala Istennek ,, 32 Gb DDR4. :C :DD :C

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61891) CPT.Pirk válasza Dr.FantastiK (#61890) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A tmpfs egyébként úgy működik, hogy ténylegesen csak annyi ramot használ fel, amennyi adat van rajta, nem a megadott teljes méretnyit.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61892) Dr.FantastiK válasza CPT.Pirk (#61891) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

.. viszont a Windozerbe meg pont forditva van , :W :D Lefoglal annyit amennyi a RamDrive merete , ha jol emlekszek . . . :U

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#61893) CPT.Pirk válasza Dr.FantastiK (#61892) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Amihez ráadásul külön programot kell telepítened. :D

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61894) Anakin007 válasza Rimuru (#61878) üzenetére


Anakin007
aktív tag

Nincs wheel csoport sem a gorup file-ban, sem a shadow -jában sem, de most hogy így mondod, rémlik. Hozzak létre wheel csoportot szerinted?

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#61895) cigam válasza Anakin007 (#61894) üzenetére


cigam
félisten

Melyik ez a KDE-n, dpkg alapú disztró?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#61896) enginev3.0 válasza Rimuru (#61878) üzenetére


enginev3.0
félisten

Egyébként miért jobb a linux torrentre mint a Windows?

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#61897) totron


totron
addikt

Puppy-féle Grub4Dos váltott egy Gruby legacyt, melynek következménye wee> 13 probléma bootoláskor. Ki lehet valahogyan jönni ebből a problémakörből partíció törlése nélkül?

(#61898) CPT.Pirk válasza totron (#61897) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez így kevés infó. Mit csinált a grub-legacy? Mit csinál a grub4dos? Ez valami ősrégi gép? Milyen rendszer van rajta?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61899) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok!
Eddig a google calendart a Thunderbirdön használt, viszont pár hete a naptárbejegyzéseket elkezdte nem frissíteni.
Próbálkoztam több naptár app-al is, de egyiknél sem tudtam elérni, hogy szinkronizálja a google naptárral.
Már azt a megoldást is eltudom fogadni, hogy jelzésnél (mint a Mailnag) küldjön egy értesítőt, persze a legjobb a teljes naptár megjelenítés (szerkesztéssel) lenne.
Tudnátok ebben segíteni, vkinek volt hasonló problémája?
Köszi!

(#61900) usergefi válasza enginev3.0 (#61896) üzenetére


usergefi
kezdő

Linux alatt főleg szervereknek szánt gépeken rtorrent szokott futni. Nem kell neki grafikus felület, nagyon kevés erőforrást igényel, így kis túlzással akár egy ezer éves gépen is elfutna. Ha van egy elfekvő jó régi géped, abból is tudsz torrent szervert csinálni. Ha szükséges még egy webszervert raksz rá, meg rutorrentet és már grafikus hozzáférésed is van. Mindezt egy windows-os gépen jóval nehezebben lehetne kivitelezni.

Persze ha van bőven erőforrás, akkor a win is tökéletes a célra.

https://www.youtube.com/channel/UCOUWT6usZkzhcyJKaA3e-QQ

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.