Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61551) Frawly válasza ubyegon2 (#61543) üzenetére


Frawly
veterán

Nem szaktekintélykedünk. A swap partíció pont hogy elveszi a területet az overprovisioning elől. Igaz a swap fájl is, szóval ha swapról van szó, ezt nem lehet megúszni, a swap nem TRIM-elhető. Az overprovisioninggal nem kell amúgy sem foglalkozni, azt lehet tenni az érdekében, hogy nem szabad szarásig pakolva használni az SSD-t, hanem arra figyelni, hogy 10-20% szabad hely legyen rajta. Persze nem gond, ha néha teljesen betelik, de nem szabad úgy hagyni, hanem csinálni kell rajta helyet, hogy legyen rendszeresen szabadon.

A 16 GB swap-ot ne ajánlgassuk már 8 GB RAM mellé. Majdnem biztos vagyok benne, hogy átlagos felhasználásról van szó, és az a 8 GB-os swap partíció is abszolút overkill, amit létrehozott. Ez a swap legyen a duplája a fizikai RAM-nak mantra, még az ősrégi windowsos időkből való, mikor még 64-256 MB RAM volt egy átlag gépben.

Egyébként nem vagyok teljesen a swap partíció ellen sem, ha már később lesz hosszú távú tapasztalata Linux-témában, akkor már tudni fogja mekkora swap kell neki az adott RAM mennyiség mellé az ő felhasználásához, úgy már mindegy, hogy swapfájl vagy swappartíció van, úgyse kell a méretét igazgatni.

(#61550) vargalex: szerintem már egy mai modern Atom/Celeron N procis gépen is mérhetetlen, főleg, ha SSD-ről fut.

[ Szerkesztve ]

(#61552) ubyegon2 válasza Frawly (#61551) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A swap partíció pont hogy elveszi a területet az overprovisioning elől

Ebben mennyire vagy biztos? Csak mert ennek az OP-nek nincs sok köze a TRIM-hez szerintem. Bármilyen nem használt terület megfelel. (úgy tudom, hogy tökmindegy, particionálva van-e a hely vagy nincs, csak adat ne legyen rajta)
Lehet, hogy én tudom rosszul. :U Csak emiatt említettem a 16GB-ot, messze állt tőlem, hogy én bármekkora swap-ot javasoltam volna, biztosan gyorsan olvastad át, amit írtam. :D

OP-nek 7-28% kell, ha már százalékokkal szaktekintélykedünk. :P

""
Az overprovisioninggal nem kell amúgy sem foglalkozni, azt lehet tenni az érdekében, hogy nem szabad szarásig pakolva használni az SSD-t, hanem arra figyelni,
""

Értem. Nem kell vele foglalkozni, de arra kell figyelni, hogy...... Látsz ebben Te is némi ellentmondást? :D

[ Szerkesztve ]

(#61553) Frawly válasza ubyegon2 (#61552) üzenetére


Frawly
veterán

De a swap fájl és swap partíció is adatot tartalmaz. Csak nem hasznos adatot, de az SSD vezérlője azt úgy látja, hogy mind hasznos adat. Ez a baj az egész lemezes LUKS, Bitlocker, VeraCrypt titkosításokkal is, végig van írva velük a meghajtó, az SSD vezérlője meg ezt úgy érzi, hogy nem pakolgathat adatokat, nem törölhet, mert mindre szükség van.

Az SSD vezérlője csak úgy jön rá, hogy egy adott szektor tartalma nem kell többé, hogy az OS kernele a fájlrendszerbeli módosítások után kiküld egy TRIM parancsot a lemezvezérlő driveren keresztül a lemezvezérlőn át az SSD saját vezérlőjéig. Ezen a láncolaton mind át kell menjen a TRIM parancs.

A swap terület viszont nem TRIM-elhető. Majd nézz bele egy hexa-s programmal a swap fájlba, swap partícióba. Ha némelyik része üresnek is látszik, az mind igazából lefoglalt bájtsorozat (0x00 bájt-ok), amit a vezérlő úgy lát, hogy ugyanolyan fontos adat, mintha egy videó lenne. Persze te a ki nem használt swap-területre úgy gondolsz, hogy részben üres, de ez csak úgy tűnik. Valójában a swap partíció mindig tele van, 100% foglaltsággal. Akkor is, ha a mi emberi fogalmaink szerint logikailag üres.

[ Szerkesztve ]

(#61554) Frawly válasza ubyegon2 (#61552) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, ezt hülyén írtam. Kimaradt egy szó: az overprovisioninggal nem kell PARTICIONÁLÁSKOR foglalkozni, hanem az SSD használatakor particionálás UTÁN arra kell figyelni...

Ugyanis sok olyan hülye tanács kering a neten, hogy az SSD-n hagyjunk nem particionált területet. Ez ugyan működhet is, de ha nagyon kell a hely pár óra, akkor nehezebb hasznosítani. Ezért én azt szoktam ajánlani, hogy ne legyne particionálatlan üres hely hagyva, vagy csak akkor, ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.

(#61555) ubyegon2 válasza Frawly (#61553) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értem. Jól elmagyaráztad, még én is felfogtam.
Még mindig gyanakszom ám, hogy az OP nem TRIM-et használ. bocsi

(#61554) Frawly

Egyetértünk ebben.

ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.

Vagy 120, 240, etc. méretű SSD-je van, amin gyárilag le van foglalva a szükséges hely.

[ Szerkesztve ]

(#61556) Frawly válasza ubyegon2 (#61555) üzenetére


Frawly
veterán

Most elvesztettem a fonalat, hogy az OP-vel mire célzol. Ha az OS-re, de bizony, a kernel feladata a TRIM-mel foglalkozni. Windows alatt is. Mert a kernel kezeli a fájlrendszerdrivereket, az tudja jelezni az SSD felé, ha egy adott LBA szektor tartalma már nem kell, különben az SSD saját vezérlője ezt magától nem veszi észre, mivel nem érti a fájlrendszereket logikailag, csak LBA szektorokról, meg NAND memórialapokról (azokon belül cellákról tud), amit össze-map-elget. Persze már az LBA szektor is egy logikai dolog, valójában az SSD-n nincsenek szektorok, mint egy HDD-n. Nincs benne forgó tányér sávokkal, amik szektorokra vannak osztva. Csak az OS kezeli úgy a tradíciók okán, mintha lennének rajta szektorok. De az LBA szektoradatot az SSD vezérlője mindig átkonvertálja fizikai táblacímmé.

(#61557) Frawly válasza ubyegon2 (#61555) üzenetére


Frawly
veterán

120, 240 gigás SSD-knél is attól függ, hogy mennyire régi SSD, milyen hatékony garbage collection van beépítve. A régi SSD-k jobban rá voltak szorulva az overprovisioningre, főleg ilyen 32-128 GB méretben. A nagyobb SSD-k, de a 120 gigás újak is, már kevésbé kényesek erre, ott tényleg elég lehet az az overprovisioning terület, ami gyárilag el van különítve.

(#61558) ubyegon2 válasza Frawly (#61556) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Most elvesztettem a fonalat, hogy az OP-vel mire célzol.

Mivel még laikusként is OS-nek írnám a oprendszert röviden, így csak az OverProvisioning lehet az OP. ha már....

(#61557) Frawly

Elég a 120-asnál az OP, ha kiszámolod a 8GB elrejtett helyet. ;) Hátha valaki nem tudná, 120GB-os SSD nincs, csak 128GB-os. és így tovább a nagyobb méreteknél is

Laikusként mindig örömmel olvaslak benneteket, mint megható professzorokat. :R King professzor sajna nem tud elszakadni a promótól (Win), de talán belefér. :)

[ Szerkesztve ]

(#61559) King Unique válasza ubyegon2 (#61558) üzenetére


King Unique
titán

Milyen promótól? Egyszer már le volt írva nemrég ezzel kapcsolatban a válasz, bár ahogy nézem, a #61543 hsz-ben a hátulról mellbe megjegyzésed után még mindig nem sikerült megérteni... Ami pedig nemrég volt itt a topikban téma a telepítéssel kapcsolatban, annál megint fals, mert ott csak az ESP miatt lett megkérdezve, hogy az illetőnél milyen felállás van. Amire leírta, hogy most csak Linux lesz azon az SSD-n, azt telepített rá, ennyi. Aztán az már az ő dolga, hogy a leírtak alapján mellette elvileg azt a bizonyos másik rendszert is használja és azon írta ki pendrive-ra a telepítőt. Ahogyan épp nemrég egy másik linuxos topikban szintén a user magányügye, hogy ő eleve dual-boot megoldást akar és ahhoz kért segítséget. Szóval nem kellett ehhez promózni... :N

[ Szerkesztve ]

(#61560) Flowtation


Flowtation
őstag

Szerintem mondjátok meg kié mekkora, aztán kész... :DDD Szeretem a linuxot, meg érdekel is, de azt hiszem kicsit túltoltátok már. Persze no offense. :)

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61561) ubyegon2 válasza King Unique (#61559) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem kell mindent vérkomolyan venni. :D

(#61562) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#61561) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Vagyis itt az idő átmenni ezekkel a témákkal a Linuxos offtopicba. ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61563) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#61562) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;) Jogos!

(#61564) SwissAirplan válasza csixy (#61546) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Kikérem magamnak!

Én nem Flexeltem... :Y :(((

Csak reszelővel levettem mindkét feléből 1 mililmétert :C :DD a szükség az nagy úr ugye ?

Na de vissza on-hoz!

Meg tudom azt oldani hogy miután bebootol a rendszer utána "magától" lefuttasson egy parancsot? Mintha terminálba írnám be??

[ Szerkesztve ]

(#61565) CPT.Pirk válasza SwissAirplan (#61564) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Persze. Method2-t nézd meg: [https://www.tecmint.com/auto-execute-linux-scripts-during-reboot-or-startup/]

De a normálisabb asztali környezetek mint pl. Cinnamon és KDE grafikus lehetőséget is biztosítanak ilyesmire.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61566) SwissAirplan válasza CPT.Pirk (#61565) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Esetleg tudnál a grafikus felületen opciókat mondani? mert nem találtam!

Parancssoros lehetőségeket most dobott ki a guugli.. ( igy hogy tudom mit kell keressek ) :)

(#61567) csixy válasza SwissAirplan (#61474) üzenetére


csixy
addikt

A gond akkor szokott jelentkezni, ha DVI-VGA átalakítóval teszed a DVI kimenetre a VGA bemenetű monitort. Ekkor lesz két képernyőd a beállításoknál, de az EDID infók a VGA felől nem jutnak el az OP rendszerig és nem tudsz csak alacsony felbontást beállítani mert nem tud értesülni arról, hogy mit tud a monitorod , ha meg törlöd a DVI képernyőt, akkor nem lesz VGA képernyőd sem és képed sem.
De van megoldás ! Szánj rá egy kis időt, hátha bejön ez neked is.
A cvt -vel arra a felbontásra kérdezz rá , amiben biztos vagy , hogy monitorodnak tudnia kellene azt a felbontást.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#61568) csixy válasza csixy (#61567) üzenetére


csixy
addikt

Ha az indított alkalmazás azon a képernyőn nyílik meg amit nem látsz , akkor a jobb gomb move egér áttolás és visszahúzással be tudod húzni a látóteredbe az indított alkalmazást. Még egyszerűbb hogy az alkalmazás indítása után az egereddel gyorsan belekattintasz a látható képernyődbe.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#61569) Frawly válasza ubyegon2 (#61558) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, erre nem is gondoltam. Sokan az OS-t hívják OP-nek.

De így már értem mit nem értettél. Az overprovisioning valóban nem TRIM-et használ. Közvetlenül a garbage collection sem használja. De ezeknek a munkáját segíti a TRIM, mivel ha egy LBA szektor vonatkozásában TRIM parancs érkezik, onnantól tudja a vezérlő, hogy törölhető a vonatkozó cellák tartalma, könnyebben kiüríthető az a NAND lap, amiben vannak ezek a cellák, és a felszabadult lappal dolgozhat a wear leveling (hasonlóan mint az overprovisioning cellákkal) meg a garbage collection is. Ezeknek az SSD-karbantartó mechanizmusoknak üres hely kell ugyanis, és a TRIM segít üres helyet csinálni. Ennyiben függnek össze.

A többiektől elnézést, valóban kezdő topik. De ennyi kitérő szerintem belefért, főleg, hogy nem én hoztam fel, és most 5-6 hozzászólás erejéig nem lett volna értelme egy másik topikba átmenni. Fele részben úgyis a swapról szólt, ami meg érintheti a kezdőket is.

(#61570) Frawly válasza csixy (#61567) üzenetére


Frawly
veterán

Úgy emlékszek azt írta, hogy nem átalakítózik, DVI kimenetét használja az integált videókártyának, és a monitor is DVI-s. Így pedig az EDID-nek rendben kéne lennie.

(#61571) ubyegon2 válasza SwissAirplan (#61566) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A Cinnamonnál a Rendszereszközök/Inditópult-ban tudsz hozzáadni egyéni parancsot és alkalmazást is:

(#61569) Frawly

Az értelmetlen vita a swap-ról meg a nehogywinnélkülmaradj-ról, ezzel húzzunk az Uff-ba, erre gondolt a Kapitány. ;)

Nagyon nem követem már az SSD-s témát, lehet ki kéne lőni az Összefoglalóból is azt az elavult Linux SSD-n.....c. írást.

[ Szerkesztve ]

(#61572) SwissAirplan válasza ubyegon2 (#61571) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Köszönöm! És sikeres volt a beállítás, két opciót állítottam be, és megy rendesen!

Ez inkább tapasztalati kérdés lesz...

Használom ez ExpressVPN kliensét. Minden csatlakozás után kiír egy ilyet:

Bontottam a kapcsolatot, bemásoltam ezt a sort, el is fogatta!

Utánna csináltam egy tesztet, bontottam a szerverrel a kapcsolatot, szépen bontotta az internetet is ( ahogy igérte :) ) de utánna rá 3 másodpercre vissza is csatlakozott anetre, gondolom valahol ott lehet a gond hogy a net csatlakozás autómatikus " lehet"... ( kábelen jön a net )

Mit javasoltok?

(#61573) ubyegon2 válasza SwissAirplan (#61572) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem használok VPN-t, de érdemes lenne benézned a Hálózatkezelő-be (panel jobbalsó részen van az ikonja) a Hálózati Kapcsolatk beállításaiban tdsz valamit kezdeni. Alapból mindig visszacsatlakozik, ha kábelen jön a net.

(#61574) Frawly válasza ubyegon2 (#61571) üzenetére


Frawly
veterán

A Linux SSD-n cikkeddel nincs alapvető baj most sem. Vannak részek benne, amik elavultak, azokat kicsit aktualizálni kéne:
1) az fstrim nem hinném, hogy bármelyik mai meghajtón adatvesztést okozna
2) Debian 8-on lehet kellett hackelni a fstrim -all miatt, szerintem újabbakon, meg normális disztrókon nem kell
3) alignálás ellenőrzése egyszerűbb a fdisk -l paranncsal és kézzel elosztani a kezdő szektorokat 2048-cal.
4) nem kell cron-ba tenni az fstrim-et, van hozzá fstrim.timer systemd service, amit systemctl-lel engedélyezni kell csak
4) megemlíteni, hogy mind a discard, mint a noatime opcionális, személy szerint a noatime-ot nem is ajánlom
5) kímélni felesleges, dolgokat tmpfs-re átrakni, meg böngészőcache-t is átrakni az SSD-ről. Átlag user nem ír Windows alatt sem annyit kímélés nélkül, hogy elérje a mai SSD-k limitjét, Linux meg egy nagyságrenddel ír rá kevesebbet, szóval már azzal 1000%-osan kíméli valaki, hogy Windows helyett Linuxszal használja az SSD-jét.
6) említeni, hogy fájlrendszernek ext4 a legjobb (saját tapasztalat), de használható bármilyen más fájlrendszer is, nem csak az f2fs. A TRIM már mindegyiken meg van oldva.

Illetve van egy darab szakmai tévedés benne: a kernelben lévő queued TRIM feketelista nem csak a discard-os, hanem az fstrim-típusú TRIM-re is vonatkozik. Te azt írtad, hogy csak a discardos-ra. Tehát a feketelistás meghajtóknál sem okoz gondot a discard, csak a kernel azonnal kikényszeríti, ami tényleg okozhat belassulást. Én úgy általában is az fstrim használatát javaslom a discard helyett, nem csak a feketelistás meghajtókon.

(#61575) ubyegon2 válasza Frawly (#61574) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi a tippeket, valóban elég fura mai szemmel olvasni, főleg a kímélős részeket, de anno volt ilyen félelem az emberekben. Amit pontokba szedve írtál, eléggé megváltozott a blog óta, systemd-s meg egyéb érintett részek. Annyit már nem ér az egész, hogy átírjam, ma már valóban csak használják a népek az SSD-t, mint bármelyik HDD-t, SSHD-t. (bár ez lehet, hogy kihalt)

Talán inaktiválom az írást, az SSD topikban úgyis van elég Linuxos szaki, épp tegnap néztem be oda. ;)

Amikor írtam a blogot, még sokan ismeretlenül tekintettek az SSD-re Linux alat, így összeszedtem, amiket én olvastam róla, ennyi volt a története. Érteni azóta sem értek hozzá többet.

[ Szerkesztve ]

(#61576) Frawly válasza ubyegon2 (#61575) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem mindenképp megérné aktualizálni a cikket inaktívvá tétel helyett. Az emberek szeretik egy helyen látni az egész témát, nem nagyon olvasnak topikokat, meg nem kérdeznek, csak miután hülyeséget csináltak. A cikket viszont guglizással is megtalálják.

Az SSD-s topikkal meg az a baj, hogy ott csak windowsos userek kérdeznek. Legalábbis 99,999%-ban. Amin csodálkozok is, mert az oké, hogy linuxos nincs sok, de mac-esek sem jönnek, pedig Mac-en oltári szopó SSD-t használni, ha nem az Apple saját hardvereivel oldod meg, pl. a TRIM kapásból letiltódik. Csak a Flash SSD-s topikban bukkant fel egy Mac-es, ő is az ismerőse helyett kérdezett, de gyorsan kiderül, hogy a Macbookban bekrepált a SATA vezérlő, ezért hibásnak mutatta az amúgy hibátlan Samsung 840-es SSD-t, és hiába vett bele másik SSD-t, azt is hibásnak mutatta, mikor ezek másik gépben hibátlanok voltak.

(#61577) ubyegon2 válasza Frawly (#61576) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az a cikk már úgy kukába való, ahogy van, hozzáértőnek célszerű lenne írni valamit, ha érdemes. Anno érdemes volt ezt publikussá tenni laikus to még laikusabb értékkel.

A topikokban is inkább csak GUI-s beállításokra írok néha, valahogy azt vettem észre utóbbi hónapokban, hogy érik egy kérdés, válasz nincs, de ha én valamit beírok, már jön is a válasz, de nem a kérdésre, hanem, hogy én baromságokat ne írjak már. Biztosan előfordult többször, hogy baromságot írtam, több ezer hsz-nél nehéz kizárni, de aki nem ír semmit csak opponál.... (ez a jelenség más gyakorta hozzászóló esetében is feltűnt) ;)

Szóval nem csak a blog-ot, magamat is inaktiválom/tam. Még olvasgatom azért rendszeresen.......

(#61578) SwissAirplan válasza ubyegon2 (#61573) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Köszönöm megtaláltam! És ... ha kiveszem a pipát az automatikus kapcsolódás mellől akkor ha bont a szerver akkor bont a net is!

Igen ám.. de igy bootolás után nem kapcsolódik a hálózathoz, tehát ha levesztem a monitort és ujrabootol a rendszer akkor ( ideiglenesen) ki is zárom magam a gépből!

Vagy esetleg lehet parancssorral csatlakozni?

Mert akkor automatikus parancsnak beadnám neki!

(#61579) ubyegon2 válasza SwissAirplan (#61578) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem ismerem a parancssoros csatlakozást, de ha érdekel, nézd meg ezt : nmcli — command-line tool for controlling NetworkManager

Itt még VPN plugin-t is találsz hozzá.

ez kicsit egyszerűbb: How to connect to WiFi from the command line?

meg ez is:
How to Configure and Manage Network Connections Using ‘nmcli’ Tool

[ Szerkesztve ]

(#61580) cigam válasza Frawly (#61576) üzenetére


cigam
félisten

Mac-en oltári szopó SSD-t használni :F
Nananana.... Az El Capitan-on kiadod a sudo trimforce enable parancsot, és íme:

+A későbbi kiadásokon lehet még ennyi sem kell a támogatáshoz.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#61581) Rimuru válasza cigam (#61580) üzenetére


Rimuru
veterán

Semmit nem allitottam rajta es alapbol be van kapcsolva nekem a trim (amugy APFS).

Vigyázat, csalok!

(#61582) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Tudnátok valami egyszerűen telepíthető HDD ellenőrző programot ajánlani?
Olyasmire gondolok mint a Hard Disk Sentinel.
Linux mint 18.3 Cinnamonra kellene.
Illetve az is jó ha valaki segítene a telepítésében.
Köszönöm

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#61583) Frawly válasza cigam (#61580) üzenetére


Frawly
veterán

Ha figyelmesen végigolvasod, írtam, hogy csak akkor, ha az Apple-től szerzed be az SSD-t. Ha viszont sajátot teszel bele (amit almáék nem vettek fel az engedélyezettek közé), akkor letiltódik a TRIM. Lehet akkor is engedélyezni, de úgy olvastam, hogy valami olyan hack kell hozzá, ami miatt ki kell kapcsolni egy biztonsági beállítást.

(#61581) colomb2: azért, mert nem kell külön beállítani. Ha SSD-vel vetted, vagy olyan SSD-t teszel bele, amit az Apple engedélyezett, akkor alapból megy. Ha meg nem olyat teszel bele, akkor meg alapból nem. De nincs Mac-em, ezt csak olvastam több forrásból is. Pont az ilyen sunyi húzások miatt nem vennék sose, nemcsak azért, mert túlárazott.

[ Szerkesztve ]

(#61584) Frawly válasza hódmaci (#61582) üzenetére


Frawly
veterán

Gnome Disks. De az sokszor ír hülyeséget. Sokkal jobb a smartmontools feltenni és sudo smartctl -a /dev/sd[akármi] formában terminálban futtatni. Illetve van Hard Disk Sentinel Linux alá is, ingyenes ráadásul, de az nagyon kevés infót ír.

[ Szerkesztve ]

(#61585) ubyegon2 válasza hódmaci (#61582) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A megfelelő topikban még egy válasz. :)

GSmartControl telepítése saját tárolóból Synaptic és terminal használatával is menni fog.

(#61586) cigam válasza hódmaci (#61582) üzenetére


cigam
félisten

Linux-ra is van HDS.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#61587) cigam válasza Frawly (#61583) üzenetére


cigam
félisten

Figyelmes voltam:

- Mac-en oltári szopó SSD-t használni, ha nem az Apple saját hardvereivel oldod meg, pl. a TRIM kapásból letiltódik.
- csak akkor, ha az Apple-től szerzed be az SSD-t

Éppen ezért adódik a kérdés hogy most akkor pontosan melyik a szopás?! Arról nem beszélve, hogy én nem olvastam valahol, hanem tegnap este fotóztam az Early 2008-as iMac-emet. Ha figyelmesen megnézed, akkor ez egy utólag berakott Kingston SSD, amin működik a TRIM.
---

Ez kevés infó? Na neee...

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#61588) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Az omv-s gépemet lecserélném egy másikra, csak annyi lenne a kérdésem, hogy elméletileg nem lehet gond abból, hogy nem telepítek, hanem csak átrakom a rendszerlemezt először, ha minden rendben akkor az adatlemezeket is. Jól gondolom? Illetve mivel mac cím szerint van fixip, azt meg a routerben átírom, ugye?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61589) CPT.Pirk válasza Flowtation (#61588) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Vagy igen, vagy nem. Nem tudjuk mit mire cserélsz, lehet kell valamit mókolnod a vga driverekkel, de lehet, hogy nem.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61590) Flowtation válasza CPT.Pirk (#61589) üzenetére


Flowtation
őstag

Igaz, a lényeg lemaradt:
Szóval egy ilyen alaplapot cserélek egy fujitsu tx100 s1-re.

Ez így elég info, vagy próbáljak többet kiszedni a mostaniból?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61591) CPT.Pirk válasza Flowtation (#61590) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha használod a zárt nVidia drivert, azt célszerű lenne lecserélni a nyíltra, mielőtt átmész egy totál eltérő platformra. Úgy egyébként valszeg nem lesz probléma.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61592) Flowtation válasza CPT.Pirk (#61591) üzenetére


Flowtation
őstag

No ezt már nem tudom. Lehet, hogy hülyeség, de gui nélkül is kell a mókolás? Mármint nincs valami univerzális driver alapból?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61593) CPT.Pirk válasza Flowtation (#61592) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Dehogynem. A zárt driver csak akkor került fel, ha te feltetted. Ha ilyet nem tettél, akkor a nyílt nVidia drivert használja a gép.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61594) Flowtation válasza CPT.Pirk (#61593) üzenetére


Flowtation
őstag

Én konkrétan biztos nem tettem fel, illetve az omv (ami ugye debian alapú) nem hiszem, hogy ilyennel "foglalkozna". Sima alap telepítője van.
Esetleg az adatlemezek átrakásával kapcsolatban lenne valami javaslatod?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61595) CPT.Pirk válasza Flowtation (#61594) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Adatlemezek... Megint nem elég az infó. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61596) Flowtation válasza CPT.Pirk (#61595) üzenetére


Flowtation
őstag

Nézd el nekem, meleg van. :)) Szóval ezek az omv-n keresztül formázott lemezek, van rajtuk egy könyvtár, ami meg van osztva nfs-el. Persze felcsatolva is vannak az fstab-ban, a /srv-be. Pl:
/dev/disk/by-label/ideiglenes /srv/dev-disk-by-label-ideiglenes ext4 defaults,nofail,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0,acl 0 2

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#61597) CPT.Pirk válasza Flowtation (#61596) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Akkor innen már passzolom a kérdést. Tedd át, aztán valami lesz. ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61598) Frawly válasza cigam (#61587) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, bocs, elgépeltem. Tehát az Apple-től veszel minősített alkatrészt (nem is adnak el mást, Apple szerviz nem is szerelhet be mást), akkor nincs szopó. Az menni fog rendesen, TRIM is. Viszont ha egy 3rd party gyártó SSD-jét teszed bele, a gép érzékelni fogja, hogy feketelistást meghajtóval próbálkozol, és le fogja tiltani a TRIM-et (ezzel szorítva rá, hogy inkább almás alkatrészt vegyél). Egyébként lehet 3rd party SSD-vel is szerencséd, mert az Apple is OEM Samsungokat meg nem tudom miket tesz bele, olyat tehetsz bele te is, de ha pl. veszel bele Adata, Crucial, Intel, Kingston, stb. SSD, meg Samsungból olyat, amit az Apple nem minősített, akkor bizony hekkelni kell a TRIM-hez. Nem tudom ennél érthetőbben leírni, ha ezek után sem tudod megérteni, akkor így jártál.

Az sem kizárt, hogy régebbi Mac-ban még nem volt így, csak az újjabakban. Mondom, nekem nincs Mac-em, és az ilyen szemét korlátozó húzások miatt, na meg a horror ára miatt, nem is lesz.

[ Szerkesztve ]

(#61599) herdsman12


herdsman12
őstag

Letöltés közben kizártam magam a képernyőzárral (Mint 19), ez normális?
Van tty1 prompt, mi lenne a visszaút?

(#61600) Rimuru válasza herdsman12 (#61599) üzenetére


Rimuru
veterán

Ez mit jelent? elfelejtetted a jelszavad? :DDD

Vigyázat, csalok!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.