Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#67001) mefistofeles válasza cigam (#67000) üzenetére

Senki nem mondta, hogy telepítsd. tényközlés volt. Ha neked win 10, akkor win 10......

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#67002) Rimuru válasza Frawly (#66999) üzenetére


Rimuru
veterán

Ja hogy nem lenne karbatartva, ugy egyszeru.

Vigyázat, csalok!

(#67003) ubyegon2 válasza mefistofeles (#67001) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Márpedig ha ide beír valaki egy épp megjelent új disztrót, azt telepítési javaslatként/ajánlásként lehet értelmezni kizárólag.

No offense, de szerinted mi mást lehet még csinálni vele?

Jó tudom, preferálod a magyar disztrókat.......

(#67004) MineFox54


MineFox54
őstag

Sziasztok!

"Windows-like" samba automountra van lehetőség? Notebookról lenne szó, így értelemszerűen nem érem el mindenhonnan a home servert :) Jelenleg fstabban van egy cifs-utils -os mount.
Értem ezalatt azt, hogy ha visszajövök az adott hálózatra (WiFi), akkor remountolja.

Nem biztos, hogy jól fogalmaztam meg, vagy hogy nem automatán így működik, még nem próbáltam ki, csak desktopon, ahol nyilván a WiFi nem opció :)

[ Szerkesztve ]

(#67005) mefistofeles válasza ubyegon2 (#67003) üzenetére

Egyetlen disztrót sem preferálok, bár nem tagadom, hogy ellentmondásos hírneve kapcsán érdekel a BP.
Jelenleg xubuntut használok és tökéletesen meg vagyok vele elégedve de valószínű, hogy ki fogom próbálni a BP-t is.
Egyébként véleményem szerint az, hogy megjegyzem, megjelent egy új disztró az nem feltétlenül a telepítésére való unszolás. Tényközlés, semmi más. Van akit érdekelnek a megjelenő új disztribúciók, vannak akiket nem.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#67006) ubyegon2 válasza mefistofeles (#67005) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Írtam, hogy no offense.....a múltkori Magyarcs említése és a mostani nemzeti disztró említése miatt írtam, amit írtam.

Van akit érdekelnek a megjelenő új disztribúciók, vannak akiket nem.

Ez így van, bár továbbra sem tudom, mit lehet még kezdeni egy disztróval telepítésen kívül......
Az általad említett oprendszerről azért nem ír senki, mert qvázi nem létezik, ezt kivívta magának. Ettől még bárki kipróbálhatja, bár az a kijelentés, hogy nem is lesz 64 bites verzió....... Mindegy, több betűt ez nem is ér.

[ Szerkesztve ]

(#67007) IO.sys válasza Frawly (#66991) üzenetére


IO.sys
őstag

Csak a történethűség kedvéért mondom, hogy nem vagyok kezdő, évek óta üzemeltetek szervereket, variálgatok rajtuk, tönkre teszem őket, megjavítom, újratelepítem, ahogy épp alakul. Fontos az önképzés. A kezdő topikba azért jöttem, mert elég általános, bagatell volt a kérdésem (elqurtam a frissítést, mi legyen). Utána jött a melyik drisztro, mert ha már kaland, legyen valami új.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#67008) Rimuru válasza MineFox54 (#67004) üzenetére


Rimuru
veterán

NetworkManager dispatcher

Vigyázat, csalok!

(#67009) MineFox54 válasza Rimuru (#67008) üzenetére


MineFox54
őstag

:R

(#67010) cigam válasza mefistofeles (#67001) üzenetére


cigam
félisten

Miért nem írod be az összes többi Linux megjelenését? Miért csak ezt az egyet? Pont az, amelyik maxi gáz!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#67011) Frawly válasza Rimuru (#67002) üzenetére


Frawly
veterán

De, karban lenne tartva, de csak megadott időpontokon. Nem verziónként csomagokat készítve és azokat telepítve. Hanem mondjuk x. hónap, y. napján kézzel futattva behúzni a forráskódot, azt a részét, amit változott, és újrafordítani azokat a részeket, amik változással érintettek. Tisztában vagyok vele, hogy elég bonyás. Azt nem is állítom, hogy elsőre menne, meg nem lennének vele eleinte megaszívások.

De ha van ilyesmire jobb ötleted, ne kímélj.

(#67012) Frawly válasza mefistofeles (#67005) üzenetére


Frawly
veterán

Igazad van, a kolléga volt túl érzékeny, és azonnal ugrott a témára. De annyiból megértem, hogy a múltban a BP-esek elég agresszívan reklámozták a disztrójukat, és elég kemény hangnemben fórumoztak több fórumon, ezért ha a BP előjön valahol, azonnal kivált heves reakciókat, akkor is, ha pl. jelen esetben nem provokációnak volt szánva.

Azon túl, hogy a BP nem szimpatikus, ez egyéni szocproblémám, általában sem ajánlok egy ilyen túlmagyarított disztrót. A Linux meg az opensource egy nemzetközi technikai mozgalom, ahogy mindent lemagyarítunk benne (a parancsokat, ilyesmiket), attól a pillanattól kezdve elszeparáljuk magunkat az eredeti ágtól, nem leszünk kompatibilisek az eredetivel, állandóan hekkelni kell a később átvett megoldásokat, ami lemaradáshoz, körülményeskedéshez vezet. Plusz önmagában sem ad hozzá semmit egy disztróhoz az, hogy magyar. Ezért jobban szoktam ajánlani disztrót keresőknek valami nagy, elterjedt nemzetközi desktop disztrót, valami nagyon szabványos csomagkezelővel, amivel a tárolókból sok csomag telepíthető (min. több tízezer), lehetőleg nem túlzottan régi verziók. Ez persze nem zárja ki, hogy egy ilyen rendszert valaki magyarul használjon. De nem csak a BP-nek vagyok ellene szakmai alapon, hanem az összes spéci céldisztrónak, itt nem értették múltkor páran, hogy miért nem ajánlom kezdőknek, hogy Kali, meg egyéb spéci disztrót tegyenek fel desktopnak, annak ellenére, hogy lehetséges pedig így eljárni. Meg ugyanilyen alapon nem favorizálom a Puppyt meg egyéb spéci disztrókat. Ezekkel hosszú távon csak a kínlódás van, ha olyan programot, beállítást akar az ember, ami nem volt benne az eredeti koncepcióban, és ugyan kivitelezhető, de akkora munka, hogy akkor már jobb egy általános disztróból kiindulni.

De pl. ami szimpatikusabb volt, pl. UHU, ott is bebizonyosodott, hogy pont azért nem életképes, mert magyar, kevés ember dolgozik rajta, ritkán vannak kiadások, és csak lemaradása van mindenben, kevés a csomag (nehéz telepíteni azt, ami nincs a tárolókban). Ugyanilyen alapon nem szokott érdekelni, ha egy adott disztró olasz, vagy francia. Sőt, ugyanezért szoktak a független disztrók is elhalni, saját csomagkezelő, saját tároló, kevés csomag, kevés fejlesztő. Míg a Debian, Ubuntu, Arch, Red Hat alap azért népszerű, mert könnyű rá építeni, sok a csomag, kvázi szabványos a csomagkezelés, így ha valaki forkol belőlük saját disztrót, tudja hasznosítani ezt a nagy bázist, van alap, amire építhet, nagy lesz már alapból csomagkínálat, stb..

Ez a saját nemzeti disztró max. csak Ázsiában indokolt, pl. ilyen kínai, arab, japán disztróknál, mert ezeknél a kulturális különbség is nagyon nagy, nem latin vagy nem hangjelelő írás, eltérő írásirány, stb. összejön, amit a nagy általános disztrók nem mindig támogatnak megfelelően. Így ezekből indokolt lehet ilyen ázsiai területre specializált disztrókat csinálni, annak ellenére, hogy ennek továbbra is megvannak azok a negatív hatásai, amiről már írtam, csak ezeknél kiegyensúlyozza egy lényeges előny. Mióta az Unicode mindenféle karaktert támogat már, meg fejlődik az általános disztrókban az ilyen alternatív írásirány, helyi lokalizációs problémák kezelése (pl. glibc-ben a lokalizáció szerinti rendezés), úgy ezeknek is egyre kevesebb értelme lesz.

(#67007) IO.sys: oké, rendben. Ezek szerint csak rosszul jött le, eléggé megkeverted az embereket ezzel a rég nem frissített Debiannal meg a distrowatch alapján disztrót kereső témával.

(#67013) Dave™ válasza cigam (#67010) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha más nem is, a stílus igazán magyarra sikeredett.

(#67014) Cyrin válasza cigam (#67010) üzenetére


Cyrin
addikt

"Tetszik a Linux, de mindegyiknek olyan fura, külföldi neve van?

Itt a megoldás!

A blackPanther OS"

Eddig bírtam olvasni... :W

(#67015) Rimuru válasza Frawly (#67011) üzenetére


Rimuru
veterán

De ha van ilyesmire jobb ötleted, ne kímélj - Abbol vegul egy csomagkezelo alakulna ki.

Nehany alapveto problema az elkepzeleseddel: nincs logikai kapcsolat a csomagjaid kozott (te mondjuk tudod hogy X az Y fuggosege, de ha automatan lefrissited X-et -egy scriptbtol- nem fog kiderulni hogy koze van Y-hoz, akar el is torhet igy Y es ez rekurziv lehet).
Nem tudod milyen valtozasok tortentek (meta szinten), lehet nem kell mar X fuggoseg, esetleg bekerult Y, stb
stb, nincs kedvem kisregenyt irni, majd rajossz. ;]

Vigyázat, csalok!

(#67016) wopi


wopi
aktív tag

Sziasztok!

Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdést, elnézést, kérlek igazítsatok útba. :)

A korábbi gépemen már használtam Linuxot, szóval nem teljesen új számomra. Adott a lent megadott HP laptopom. Gyárilag Windows 10 fut rajta. A BIOS-t UEFI-t is csak úgy érem el alapvetően, ha a Windowson belül speciális újraindítást csinálok. Ezen már sikerült módosítani, hogy indításnál várjon 5 másodpercet hogy be tudjak lépni a boot menübe, stb.

Így hát sikerült feltelepítenem az Ubuntut. Elvileg hiba nélkül felment, ha minden igaz, akkor a grub-ot is feltette ahová kell. A bajom az, hogy ennek ellenére nem tölt be a grub, rögtön a Windows bootol.

Biztos vagyok benne, hogy valamilyen beállítás akadályozza ezt, de nem jövök rá, hogy mi.

Valaki tud ebben segíteni?

Nagyon köszönöm! :)

(#67017) Plasticbomb válasza wopi (#67016) üzenetére


Plasticbomb
addikt

boot order az uefiben?

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#67018) sh4d0w válasza wopi (#67016) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Secure boot?

https://www.coreinfinity.tech

(#67019) Frawly válasza Rimuru (#67015) üzenetére


Frawly
veterán

Jajj, annyi bajod van! De látom te sem tudsz jobbat. A csomagkezelés pont az, amit szeretnék elkerülni, külön plusz munka feleslegesen. A csomagkezelésnek akkor van értelme, ha nem magadnak csinálod a disztrót, hanem azt akarod mások is használják. Nekem ilyen célom nem lesz.

(#67014) Cyrin: Ja, az simán magyar név, csak kicsit nyelvújításos :D Én azon röhögök, mikor kiderül, hogy a BP fizetős, de még a support oldal is olyan hozzá, hogy csak BP alól lehet belépni, egyébként ha más OS alól lépsz be, még ilyen 40 ezer forintos éves díjról is küldenek számlát, hogy fizesd be :DDD

(#67020) Frawly válasza wopi (#67016) üzenetére


Frawly
veterán

Próbálj belépni az UEFI bootmenüjébe induláskor, és nézd meg, hogy a GRUB-os Linux-telepítés egyáltalán listázva van-e. HP gépeken bajos lehet az UEFI.

Az UEFI-be belépéshez azért kell újraindítás nálad, mert be van kapcsolva a Gyorsboot, ezt mindenképp kapcsold ki a Windowsban (Energiagazdálkodásnál), különben zavarni fogja a linuxos dualbootot. Alapból ugyanis a Win8-10 Gyorsindítást vagy mit használ, amivel leállításkor nem állítja le a gépet, hanem félhibernációszerű állapotba küldi le, következő bootkor meg innen állítja fel a rendszert. Normál újraindításnál ilyen nincs. Ki kell kapcsolni, mert félhibernációnál nem csatolja le rendesen az NTFS partíciókat, ami Linux alatt gondot okoz, hibásnak fog látszani rajtuk a szabálytalanul leállított fájlrendszer!

(#67021) csixy válasza wopi (#67016) üzenetére


csixy
addikt

Bootolás közben az F9 billentyű nyomkodása nem hozza be a bootlistát? Akár azt is megteheted hogy stabilan rányomsz az F9-re és lenyomva tartod miközben bekapcsolod a gépet.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#67022) wopi


wopi
aktív tag

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget. :) Végül a secure boot kikapcsolása és a legacy boot mode bekapcsolása segített, így már indul is a grub hiba nélkül.

Ha jól értem, akkor így talán a fent említett "félhibernációs" dolgot is kiiktattam ezzel, tekintve, hogy a Windowsban nem találtam erre vonatkozó egyéb beállítást.

Tényleg köszönöm az építő jellegű segítségeteket. :)

(#67023) Frawly válasza wopi (#67022) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nem iktattad ki. A Windows Vezérlőpultban Energiagazdálkodás, ott a A főkapcsoló funkciójának megadása oldalsó résznél felül van a Jelenleg nem elérhető beállítások módosítása, majd ott alul a Leállítási Beállításoknál szürkéből átállíthatóvá válik a Gyors rendszerindítás bekapcsolása (ajánlott) rész alól a pipát ki kell venni. Külön figyelni kell, mert évszakos nagy frissítések vissza szokták sunyi módon kapcsolni!!!

A legacy boot mode-ot lehet kár volt átállítani, elég lett volna a secure bootot kikapcsolni. Bár be lehet kapcsolni a legacy bootot is, de akkor ne kizárólagosan, hanem UEFI + Legacy módban, mert ha Legacy only-n van, akkor meg az UEFI-vel telepített Windows nem fog bootolni.

De ebből is látszik, hogy a linuxos terminál az ilyen GUI-s baromságok helyett mennyivel hatékonyabb, ott ugyan nincs fastboot, de a hasonló beállítások elérhetők egy soros parancs kiadása után is, vagy egy egyértelmű elérési úton lévő konfigfájlban elég egy dokumentált sort ki/átszerkeszteni. Nincs ez, hogy az elrejtett Vezérlőpult, 3. oldalsó menüjének elrejtett részében kell varázsolni, amit ember a talpán, aki megtalálja, főleg, ha nem angol nyelvű rendszert használ. Közben meg terminálos megoldások jórészt nyelv- és disztrófüggetlenek. Meg nincs az, hogy egy frissítés sunyi módon visszacsinálja a beállításokat.

(#67024) wopi válasza Frawly (#67023) üzenetére


wopi
aktív tag

Jól eldugták ezt a beállítást, az tény. Valóban, a secure boot okozott gondot. A legacy boot mode-ot letiltva is megy a grub.

Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad.

(#67025) saiyajin


saiyajin
senior tag

Sziasztok! Totál kezdőként szeretnék Manjaro KDE-t tenni egy HP 8460p gépben lévő SSD-re, de nem akar összejönni. Múlt héten kiprobáltam már a Linux Mintet is, de leírások és videók alapján erre tenném a voksom.

Telepítés után mindig fekete képernyőn a BootDevice not found fogad, és please install an os...

[link] Ezen leírással probálkoztam, de nem jutottam előlrébb. Valami javaslat?

"I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"

(#67026) ubyegon2 válasza saiyajin (#67025) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Múlt héten kiprobáltam már a Linux Mintet is, de leírások és videók alapján erre tenném a voksom.

A géped meg a Mint mellett. Ez van. ;)

Leírod a végeredményt meg azt, mit szeretnél............leírások alapján jobban tetszik? Meg videók alapján? Milyen szempontok vannak itt? Szépségre mész vagy valami agyalapi megint leírta, hogy milyen előnyei vannak a rolling rendszernek az LTS-sel szemben!? Marhaság, azon a gépen egy Ubuntu/Mint tökéletesen működik, nem egy új masina, aminek kéne a rolling. A kinézet meg olyan desktop Linuxon, amilyet te csinálsz magadnak.

Hallgass a gépedre!

Ha mégsem, akkor kb 20-25 pontban írd le, hogyan jutott el a telepítés ahhoz a végső kiíráshoz! Jelenleg nulla támpontot adtál. Báááár az is igaz, hogy van egy nagyszerű Látóasszony topikunk is.......

Azt a linket dobhatod amúgy, inkább keresd meg a Manjaro oldalán a telepítési segédletüket, ahol lépésről lépésre leírnak mindent.

Talán innen kiindulhatsz.

[ Szerkesztve ]

(#67027) saiyajin válasza ubyegon2 (#67026) üzenetére


saiyajin
senior tag

Szia! Köszi a választ! Jogos, amit írsz, igazad van. De valamiért az Arch jobban izgat, és azzal szeretnék megismerkedni, erre pedig a Manjaro talán jó kiindulópont. Ha pedig valami nem müködik elsőre, nem baj, nem szoktam rögtön feladni.

Szóval, amennyire szabadidőm engedte, elég sokat keresgéltem a megoldást a napokban, kiprobáltam párat, de nem akart összejönni, ezért jött el az ideje ide írni. Aztán a közben sikerült megoldanom mégis. Telepítás után live rendszerről elínditotttam a Gparted-ot, tettem egy boot flag-et a meghajtóra és kész. Bootolt a Manjaro. A KDE kicsit lassúnak tünt, úgyhogy váltottam xfce-re, ez már frankó. Itt egyébként úgyanúgy nem bootolt telepítés után, de a fent leírtak megoldotta.

Meglátjuk, hogyan alakul majd a dolog, de hosszútávra tervezek, még ha nem is ezen a disztrón.

"I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"

(#67028) Frawly válasza saiyajin (#67025) üzenetére


Frawly
veterán

HP gépeken problémás lehet az UEFI boot. Próbáld Legacy bootra állítani a BIOS-ban és úgy újratelepíteni a Manjaro KDE-t. Egyébként jó disztró, érdemes vele próbálkozni, főleg ha KDE kell. Mintből nincs már KDE kiadás, és ugyan KDE-t fel lehet húzni utólag egy Mint Cinnamonra is, de jobb, ha kezdőként nem ezzel kezdesz el szívni.

(#67029) ubyegon2 válasza saiyajin (#67027) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Telepítás után live rendszerről elínditotttam a Gparted-ot, tettem egy boot flag-et a meghajtóra és kész. Bootolt a Manjaro.

Ez nekem elég szokatlan, át is bootoltam gyorsan Manjarora, hogy megnézzem, de szerintem a boot flag telepítés során kerül oda, ha mégsem, az..... Mindegy, a Manjaro boot a szokásos kernel panic miatt nem jött össze.

Nem biztos, hogy ez a disztró a legmegfelelőbb neked, mert elég hisztis dolgai vannak. Ahogy a kolléga mondta, UEFI.....a igaz semmit nem írtál a folyamat első 95%-áról. :N

Azon a gépen amúgy a KDE-nek sem kéne lassúnak lennie, de ugye sokat a gépről sem írtál, HP anyámtyúkja, az OK, de csak a 4GB memó van benne nyamvadtlassú 5400 rpm-es HDD-vel?

De valamiért az Arch jobban izgat

Ezt legalább te már tudod, mi az? :P

A HP 8xxx sorozat tényleg eléggé nem szereti az UEFI-t. Azt se tudjuk, hogyan raktad fel.....particionálásra gondolok itt.
Amúgy nem lesz ezzel gondod, látom megoldod az apróbb prücköket, itt ennyi részletből úgysem tudja más legfeljebb megtippelni, mi a gond.

(#67028) Frawly

A kollégát nem DE, hanem az Arch-vonal fogta meg, biztosan olvasta a szokásos hittérítést a rollingról, ami aztán a múzeumi előkészítős HP 8xxx sorozatnál nagyon fontos. :D

[ Szerkesztve ]

(#67030) Frawly válasza ubyegon2 (#67029) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor jó, ha olvasta a hittérítést, mert alapból én is az Arch-vonalat és a Manjaro-t javasoltam volna neki. Megspórolta más a munkát, nem kell hittérítenem.

Én a Mint-et olyanoknak szoktam inkább ajánlani, akkor informatikailag nagyon együgyűek, még a Windowst sem tudták rendesen kezelni, karban tartani, annyira nincsenek képben IT ügyileg. A Mint előnye kétségtelen, hogy a leg-felhaszáló/ kezdőbarátabb disztró, hátránya, hogy LTS-alapú, nem valami friss csomagok. Illetve akkor jó még a Mint, amikor valakinek eléggé nem szabványos hardverkiépítésű gépe van, és a többi disztró futtatása gondokba ütközik, akkor Mint-en jobb eséllyel lehet életre kelteni kezdőként a dolgokat.

Azért arra ne fogadj, hogy régebbi HP üzleti notinál a csomagfrissesség nem számít. Ha pl. Wine-ozik játékok miatt, meg Proton, Vulkan, ilyesmiket akar kipróbálni, ha más nem régebbi játékokkal, legfrisebb Kodi kell, akkor azért jól tud jönni, ha frissek a csomagok. Vagy ha van valami magas DPI-s gamer egere vagy ilyesmi, akkor megint jól jön pl. a friss kernel, friss libinput, stb.. Vagy pl. ha gitről vagy AUR-ból kell valamit forráskódból forgatni (mert nincs az adott progi/verzió benne egy disztró tárolójában sem), akkor megint csak fontos lehet a frissesség. Tudom, azért, mert neked ezek nem fontosak, nem jelenti azt, hogy másoknak sem lehet fontos.

Maradjunk abban, hogy nem jelent sokat, de a distrowatchon a Manjaro top1-es helyezése, meg úgy distrowatch-tól függetlenül az Arch-vonal rendkívüli népszerűsége nem véletlen.

Egyébként annyira kezdtek felhúzni ezzel a HP gépen nem jó az UEFI linuxos boot, hogy ha alkalmam lesz ilyen gép elé ülni, már csak azért felhúzok rá egy UEFI-s Archot. Az nem igaz, hogy nem megy rajta az UEFI boot. Sejtésem szerint a HP az UEFI bootot Windowsos bootx64.EFI fájlhoz drótozta be (ahogy az Aces is szokta az Aspire sorozatnál), a felhasználóbarát modern disztrók meg a GRUB-ot és valami más elnevezésű EFI fájlt erőltetnének, ami meg nem megy. De állítom előttem lenne egy ilyen gép, 30 percen belül megoldanám, hogy bootol, mint a rakéta, UEFI systemd boottal, mindenféle GRUB, shim, meg egyéb baromság nélkül, csak figyelmesen kell az Arch Wiki alapján próbálkozni.

(#67031) ubyegon2 válasza Frawly (#67030) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyébként annyira kezdtek felhúzni ezzel a HP gépen nem jó az UEFI linuxos boot, hogy ha alkalmam lesz ilyen gép elé ülni, már csak azért felhúzok rá egy UEFI-s Archot. Az nem igaz, hogy nem megy rajta az UEFI boot.

OK! :D Mint anno írtam is, megy rajta, ha nagyon kitartóan csinálom. Biztosan én bénázok akkor. Ill együgyűnek számítok eszerint:

Én a Mint-et olyanoknak szoktam inkább ajánlani, akkor informatikailag nagyon együgyűek, :P

Azért arra ne fogadj, hogy régebbi HP üzleti notinál a csomagfrissesség nem számít. Ha pl. Wine-ozik játékok miatt, meg Proton, Vulkan, ilyesmiket akar kipróbálni,

Sokat nem ér vele, p sorozatban nincs dVGA.

De szerencsére a kolléga nem együgyű, mint a Mint-esek, így térítés nélkül is rátalált a legjobbra! Gondolom akkor rátalál a Manjaro és Arch topikokra is. ;)

A HP Elitebook-os polemizálást meg tényleg akkor folytassuk, ha majd látsz is ilyen gépet, én hárommal találkoztam utóbbi időben, egyet féléve nyúzok. Te meg majd fogsz látni valamikor egyet....... Tényleg meg akarsz győzni vele kapcsolatban, hogy mi hogyan működik? Mert az imádott UEFI-d igen szarul! Az se zavarjon, ha mindenki ezt írja!

[ Szerkesztve ]

(#67032) Tim82 válasza ubyegon2 (#67031) üzenetére


Tim82
nagyúr

Sokat nem ér vele, p sorozatban nincs dVGA.

A 8570p-dből is volt dVGA-s változat, ld. Notebookcheck teszt.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#67033) saiyajin


saiyajin
senior tag

Szóval a gép egy HP8460p, i5-2520M CPU @ 2.50GHz, 8GB Ram és egy 240GB-os SSD. Nem mai darab tény, de azért használható, egyelőre nem szeretném letenni a kuka mellé. Viszont az is tény, hogy a rajta lévő BIOS/UEFi elég botrányos.
Mielőtt nekiálltam, megnéztem mik jelenleg elérhető, népszerű és javasolt disztribúciók, elolvastam mit tud nyújtanak, mik a különbségek köztük, és jó pár youtube-os videót végignéztem. Ez szerintem eddig rendben. Linux Mintet feltelepítettem pendrive-ról, jól néz ki, rendben volt. Manjaroval úgyanígy tettem, mert inkább azzal szerettem volna neki vágni (tudom régi gép, rolling release...), de a ott a telepítés után nem bootolt. Talán gép specifikus hiba.
Probáltam legacy módban, uefi-vel, de semmi.
Ekkor nyilván végigolvastam még egyszer az útmutatót, végignyálaztam a troubleshootingot, googliztam ezerrel. Egy lehetséges megoldást linkeltem az elején, de az se vált be.

De a lényeg, sikerült megoldani a gebaszt, most az Xfce Manjaro szépen megy. Mint írtam, kezdő vagyok, ne bántsatok. :B Köszönöm a válaszokat, és minden további javaslatra nyitott vagyok! Ha mást ajánlanátok, meggyőzhető vagyok.

"I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"

(#67034) ubyegon2 válasza Tim82 (#67032) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi a kiegészítést, ezek szerint ebben marhaságot írtam. :B

Attól még egy ilyen elég régi gépben hasonló korú dVGA-k lesznek, így aztán még mindig nem értem Frawly kolléga Vulkan meg egyéb nagyon friss dolgait, ha valaki ilyen gépen akarna játszani.

(#67035) ubyegon2 válasza saiyajin (#67033) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A géped az igencsak super, nem bántottam egy szóval sem, azért írtam, hogy viszonylag koros, hogy azt a nagy rolling hype-ot fricskázzam arrébb. Egy ugyanilyen 8470p-n fut jó ideje igen virgoncan egy Mint Cinnamon, emiatt sem értem, miért lassú nálad a Manjaro KDE, mostanában, mióta Cinnamon 4.0.x van, kb hasonló rendszerigénnyel bír a két DE.
Most is egy 8570p-n írok, szóval tudom, hogy milyen jók ezek a gépek.

Ha mást ajánlanátok, meggyőzhető vagyok.

Jó irány neked a Manjaro, ha a hibaelhárításokból profitálsz. Sajnos erre a Mint Cinnamon nem alkalmas, halál unalom az egész a felrakása után. Maradj Arch vonalon. ;]

Annyit megtennék a helyedben, hogy kipróbálnék Ubuntu alapú KDE-s disztrót, mert azon a gépen minden DE-nek pattognia kéne SSD, 8GB memó mellett. KDE Neon, Kubuntu, ha érdekel a dolog. Inkább Kubuntu, de abból is a 18.04, a Neon azt hiszem értelemszerűen frissebb KDE-t használ mindig.

[ Szerkesztve ]

(#67036) Cifu válasza Frawly (#67030) üzenetére


Cifu
nagyúr

A Mint előnye kétségtelen, hogy a leg-felhaszáló/ kezdőbarátabb disztró, hátránya, hogy LTS-alapú, nem valami friss csomagok.

Érdekes, én pont azért használok magam is LTS alapú disztrót, mert így meg szándékozom kímélni magam attól, hogy valami hirtelen váltás miatti frissítés utáni problémákat kelljen kézzel helyreraknom. Anno volt rá példa, hogy az Ubuntu 17.04 -> 17.10 frissítés után az nVidia driver miatt fejreállt. Találtam rá megoldást, de három napig szórakoztam vele, mire megtaláltam.

Nyilván aki játszani akar a gépén, meg új tech-dolgokkal kísérletezni, annak ideális lehet a rolling update meg az Ubuntu standard release, de especiel én pont ezért használok LTS Kubuntut a NAS / Linux gépen (amiről most is pötyögök), és raktam Linux Mintet a HTPC gépre - mert nyugalmat szeretnék azokon a gépeken, amiket nap-mint-nap használunk. (Ettől függetlenül a Kubuntus gépen most is vadászom, hogy egy ideje miért nyílnak meg az alkalmazások olykor fél perc után...)

Szóval persze, van, aki szereti a kihívásokat, de azért szvsz a friss felhasználók jó része élvezettel ugrik inkább egy "nyugalmas" OS-re... ;)

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#67037) Dave™ válasza ubyegon2 (#67029) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Manjaro rolling rendszere több lépcsőből áll és konzervatívabb is mint az Arché, nem nagyon érdemes egy akalap alá venni őket. Szerintem sok kockázat nincs a harmadik szintű stable ágon, emiatt otthon testinget használok (ami egyenlő az Arch stable ágával) és csak a munkahelyen vagyok stable ágon a tuti faktor miatt. Évek óta futnak a telepítéseim, hibák nélkül, ennyire veszélyes üzem a rolling Manjaro esetén. A csomagok frissessége tökre nem gépfüggő, van aki új hardveren is elvan egy Ubi HWE update-tel, mert jó az úgy, más meg szereti az újdonságokat első kézből megkapni. KDE alatt ráadásul folyamatosan elég sok fejlesztés történik, itt elég jól nyomon lehet követni, és a rollingnak köszönhetően nem kell fél-egy évet várni az újdonságokra, hanem jönnek jóval hamarabb. Hátránya igazából nincs is szerintem, csak előnye.

Cifu: a rollingot sem kötelező frissítened, semmi sem történik ha nem teszed. Szerencsére ez nem olyan, mint a Windows 10.

[ Szerkesztve ]

(#67038) ubyegon2 válasza Dave™ (#67037) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Félreértettél, ezeket már sokszor megbeszéltük, viszont a kollégának a jelenlegi gépén mégiscsak rosszcsontkodik a Manjaro valamit, szóval nem én mondom, hogy gond lehet vele. ;) Az nem nagyon derült ki, mi az oka a nála tapasztalt jelenségnek, de valami van nála, talán az UEFI miatt, mert ezeken a gépeken az nyúgös. Nálam is múködik a KDE Manjaro, azt már nem is veszem hibának, hogy másik disztró GRUB frissítése kinyírja a GRUB-ját. Említettem azt is, hogy azon a gépen pörgősnek kéne lennie a KDE-vel is a Manjaronak.

Egyszóval jó szokásomtól eltérően most nem a Manjaro-t ekéztem, legfeljebb levontam a konklúziót azok alapján, amit írt a kolléga. Nem új gép, értelmetlen a rolling, nem is játékgép és mivel ment neki a Mint, gondoltam javaslom, hogy használja akkor azt, ha nyugalmat akar, ha izgalmat, akkor pedig a Manjaro-t!

Tény, hogy ezt meg is kapta a Manjarotól. :D De újra mondom, hogy semmi rosszat nem írok a Manjaroról, azóta is fenn van a HP-n mióta anno szóba került, KDE-vel is kezdek megbékélni, kettő is van ezen a gépen, a másik még a Manjaronál is gyorsabb amúgy. :P

ezek után írjam le mindig, hogy no offense, ha a Manjaro kifejezést leírom?
(jobb 5letem támadt)

Most már kapott több véleményt is a kérdező, valamelyest talán érdeklik is ezek, de ezen a ponton még úgyis több disztrót ki fog próbálni. Nem szántam mérvadónak a véleményemet, mint ahogy azt valaki nemrég leírta, hogy én mérvadót játszok itt. Az lehet, hogy még így is túl sokat irkálnék? :F sorry

[ Szerkesztve ]

(#67039) BoB válasza Dave™ (#67037) üzenetére


BoB
veterán

Körülbelül 2010 óta használok Arch linux-ot (bár lehet akkor még Ubuntu volt, nem emlékszem). Nagyjából egy kezemen meg tudom számolni hogy hányszor volt olyan hogy "kritikus hiba" történt, azaz valamiért használhatatlanná vált vagy csak egyszerűen nem bootolt.

A legnagyobb szívást ezek közül egy hiba okozta ami a libusbx csomagban volt, ez a library hivatott segíteni USB-s eszközök kezelésében. Ekkor csatlakoztattam egy új vezérlőt (ha jól rémlik a pedálokat szimulátorokhoz). A következmény az volt hogy teljesen random módon szinte majd minden program összeomlott.

Eléggé félrevezetőek voltak a log-ok, semmi sem utalt arra hogy itt lenne a hiba. Ráadásul ugye hiába néztem mik frissültek azt a csomagot régebben frissítettem csak nem volt csatlakoztatva a pedál.

A lényeg hogy kb. fél napom ment el rá, és ahogy írtam ez volt az igazi szívás. A többit pikk-pakk rendbehoztam.

Ahhoz képest hogy mennyit használtam már ez igazán nem rossz arány szerintem, de abszolút megértem hogy van akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni, és ezért a fix kiadású disztrók jönnek be neki.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#67040) ubyegon2 válasza BoB (#67039) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az enyhén nem bunkóság szerinted, hogy nemrég Frawly együgyüzte le a Mint használókat, most meg te írod, hogy ---"megértem hogy van akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni, és ezért a fix kiadású disztrók jönnek be neki."?

Komolyan helyénvalónak érzik az Archosok ezt a stílust a nem Arch-vonalat használók felé? :(

(#67041) BoB válasza ubyegon2 (#67040) üzenetére


BoB
veterán

Szerintem nem voltam bunkó, de hogyan írhattam volna másképpen?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#67042) ubyegon2 válasza BoB (#67041) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem azt írtam, hogy bunkó vagy, hanem azt, hogy nem bunkóság-e ez így gyors egymásutánban?

de hogyan írhattam volna másképpen?

Úgy, hogy idóták vagyunk.....? pld. :D

Na de remélem nem kell mondanom, hogy a szofisztikált lehülyézésben nagyon penge vagyok, így fel is tudom azt ismerni!

(#67043) Rimuru


Rimuru
veterán

Minden distronak megvan a sajatossaga, elonye, hatranya, stb az itteni torzstagok megtalaltak azt ami a legjobb nekik, kesz. Nem kell ezt tulragozni. :P

Vigyázat, csalok!

(#67044) csixy válasza ubyegon2 (#67031) üzenetére


csixy
addikt

Na mostmár át fogom vinni a szomszédom HP Elitebook 8570p gépéhez az így is , meg úgyis bootoló USB-s Sony SSD-met és megnézem , hogy be tudom-e izzítani rajta az UEFI-Grubos L Mint Tessámat, vagy a multiboot usb kulcsommal megnézek egy két live distrót, hogy UEFI módra bootolható-e.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#67045) ubyegon2 válasza csixy (#67044) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó ötlet! Nekem teljesen másként viselkedett UEFI és külön GPT/Legacy alatt is a 850 EVO és a 860 EVO. Persze ez 1ügyű Mint-esként nem is meglepő. :N De lehet, hogy csak a szellemi erő birtokában nem voltam éppen.

[ Szerkesztve ]

(#67046) csixy válasza ubyegon2 (#67045) üzenetére


csixy
addikt

:) Próba-cseresznye!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#67047) Frawly válasza ubyegon2 (#67031) üzenetére


Frawly
veterán

Oké, majd polémizálok, ha kipróbáltam. Bár én pont azt írom, hogy menne, ti panaszkodtok, hogy nem bootol. Neked még nem is hittel el, hogy gond van vele, de már itt a kollégának is ez a gondja.

DVGA nélkül is fontos lehet az új Wine, libinput, stb. verzió.

(#67048) Frawly válasza csixy (#67044) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, nézd már meg légyszi, ha van a közelben ilyen gép. Próbálj rá egy Archot vagy egy Manjaro-t felhúzni. Az Archot lehet GRUB nélkül is. Nem hiszem el, hogy ne tudna bootolni. Valamit a nagyon csilivi telepítők tolnak el.

[ Szerkesztve ]

(#67049) Frawly válasza ubyegon2 (#67040) üzenetére


Frawly
veterán

Nem együgyüztem, hanem azt írtam, hogy az együgyű felhasználóknak szoktam én személy szerint ajánlani, mert nekik tényleg esélytelen a Manjaro. Nem azt mondtam, hogy minden mintes együgyű. Bár ha nagyon felhúzol, rádküldöm csixyt, és szépen csinál a gépedre UEFI bootos Archot, és kötelező lesz azt használod. Még inxit is kapsz rá, meg Cinmanót, de a mintes telepítőidet kidobja az ablakon, meg le lesznek húzva a klozetba :DDD Szépen azt fogod használni disztróhopperkedés meg mentázás nélkül.

(#67050) Frawly válasza Dave™ (#67037) üzenetére


Frawly
veterán

Egyetértek. A Manjaro konzervatívabb rolling, de nem annyira konzervatív, mint a kiadás alapú disztrók. Illetve nem kötelező naponta frissíteni, 1-2 havonta is elég. Így kevésbé lehet eltörő frissítésbe is belefutni, de az egyébként sem jellemző, hogy előfordulnának ezek.

Nálam sem szokott eltörni semmi, pedig már jó pár hónapja az Archot nem is a stable, hanem a testing tárolókkal használom. Így amondó vagyok, hogy a Manjaro Testinget sem nagy kockázat használni, nem hogy a stable-t.

Igazából ez a rolling nem elég stabil mantra már jó régóta nem igaz. Lehet még pár éve megállta a helyét, de már rég nem.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.