Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53851) polonic válasza Thunderzolee (#53849) üzenetére


polonic
félisten

Értem.

Csak az a kérdés, hogy mondjuk bírni fogja-e 25 A-rel, ha megy a sütő, mosogatógép, mosógép, 2 klíma, plusz a főzőlapon is mondjuk 2 zóna.

Mert főzőlap nélkül jelenleg okés eddig, hogy kb minden működik egyszerre. Mondjuk mosogatógép nélkül jelenleg, az is jön később.

[ Szerkesztve ]

(#53852) ALI_G válasza polonic (#53848) üzenetére


ALI_G
veterán

Működni fog 25A-ral is, de lesz olyan amikor kevés lesz. Ha megy más nagyfogyasztó, akkor le fogja verni a biztosítékot.

(#53853) Thunderzolee válasza polonic (#53851) üzenetére

Ezt így mind egyben használod? :D

Nézd meg az adattáblákat, h mennyit fogyasztanak, és add össze.
Ez 32A-t is meg fog haladni.

Végülis nem rossz dolog a 32Amper, de ami miatt sokba is kerülhet, az az, h vastagabb keresztmetszetű gerincvezetékre van szükség 25Amper felett. Ha ez nincs meg, akkor be kell húzni új vezetékeket.
Ezért kell az áramszolgáltatónak regisztrált villanyszerelő által adott dokumentum arról, h ő a 25-ös biztosítékot nyugodtan kicserélheti 32-esre, mert a hálózat el fogja bírni a megnövekedett teljesítményt is.
És nagyon sok lakásban nincsenek még 2.5mm2-es vezeték-keresztmetszet sem.
És a villamos szaki nem fog adni papírt arról, h nyugodtan mehet a nagyobb biztosíték, ha a meglevő vékony vezetékekre akarjuk ráterhelni a plusz nagyfogyasztót, jelen esetben a tűzhelyet/sütőt.
Csak miután kiépített a biztosítéktáblától egy plusz vezetéket pl. a tűzhelyhez, és arra külön kismegszakító(ka)t tett fel.
Ezen felül az órától a kismegszakítókhoz szokott kelleni még vastagabb vezeték, de a költségek nagyobbik részét nem ez teszi ki.

Az is szokott még menni, h a lakó kiépíti a vezetéket a kismegszakítóktól a tűzhelyhez (hogy olcsóbban megússza), és a villamos szaki meg nem veszi át, mert nem ő csinálta, nem tud semmit a bekötésekről, nem adja a nevét hozzá. Ha meg a villamos szaki csinálja, akkor túl sokba kerül.
Ezért szokták mondani, h elég lesz a 25Amper is.

De amiket felsoroltál, ha tényleg ennyire együtt használtok mindent, pláne a klíma is megy, akkor az jelentős tétel egyben, ott már megfontolandó a beruházás.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#53854) macilaci78 válasza Thunderzolee (#53849) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Tehát maradjon nyugodtan a 25A-nál, mert ha nem használ minden főzölapot és mellette semmi más áramot, akkor sem biztos, hogy elég?

Az indukciós főzőlap tipikusan két fázist használ: fázisonként 2-2 főzőzónával. Lehet azonos fázisra kötni, de ahhoz bikább kábel és kismegszakító kell, e mellett a főzőlap max teljesítménye is alacsonyabb lesz. Lehet, hogy nem használja teljes teljesítményen a főzőlapot, de így lehetősége sincs. És akkor még nincs vasaló, mikró, vízforraló, villanysütő, mosógép, porszívó, PC, TV...

Mi 1×25A-ről 3×16 A-re bővítettünk másfél szobás lakásnál. Ha minden az ég egyadta világon egyszerre megy a lakásban, akkor kevés ez, de ez nem életszerű. Sütés, 3 főzőzóna, mosógép, PC, villanybojler ment már egyszerre. De voltam olyan lakásban, ahol a rendelkezésre álló 1×16A kevés volt olyannyira, hogy a mikró egyszemélyben is képes volt levágni, baromi idegesítő.

A hálózatbővítés költsége még hagyján, de hogy az FK-táblától a tűzhelyig direkt kábelt kell kihúzni, az már fáj.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#53855) polonic


polonic
félisten

Kb 10 éve lett teljesen felújítva a lakás, teljes elektromos kábelezéssel. Már akkor úgy csinálták, hogy alapból 25 A-re tervezték, pont hogy mindent lehessen egyszerre használni.

Egyébként nyáron kb megy a két klíma mindig, szóval az alap. Emellett volt már olyan, hogy ment a sütő, mosógép, számítógép, meg még porszívózás is volt. Ezt simán bírta a jelenlegi hálózat.

De lesz még két nagyfogyasztó elvileg és ha úgy alakul, ritkán fordulhat elő persze, hogy megy több zóna, plusz a mosogatógép is ezek mellé, akkor is bírja a hálózat a terhelést.

(#53856) Thunderzolee válasza macilaci78 (#53854) üzenetére

"Tehát maradjon nyugodtan a 25A-nál, mert ha nem használ minden főzölapot és mellette semmi más áramot, akkor sem biztos, hogy elég?"

Nem, nem ezt mondtam, vagyis nem így értettem. :(

Ezért írtam le mik a lehetőségei.
Számolja ki a költségeket, ha nyugodtan akar aludni akkor beruház a 32 Amperre.
A 25 Amper elég lenne, de a klíma (bár nem tudom mekkora), nagyon sokat dob a fogyasztáson.

Én megoldottam ezt a kérdést úgy, h odafigyelünk rá, mikor mit használunk, pedig azok a cuccok megvannak nálunk is, amiket felsorolt (klíma, mosogatógép, elektromos sütő/főzőlap, stb).
De nem várhatom el mástól, h odafigyeléssel kapcsolgassa a gépeket be/ki.

Mikró, mosógép, mosogatógép, hajszárító, vasaló, porszívó tipikusan azok a gépek, amik 2KW-ot kérnek ugyan, de nem a főzéssel/sütéssel egyidejűleg használjuk őket (talán a mikrót).

Nálunk általában a sütő nem megy olyankor, ha a főzőlapon 2-3 zóna egyszerre megy. De ez sem várható el mindenkitől, h erre odafigyeljen.

Főzőlapokhoz még hozzátenném:
1. Amikor felteszünk valamit forralni, akkor 8-10 percig megy maxon, felforrt, aztán már vesszük is le a fokozatokat.
Tehát eddig tart a csúcs terhelés.
Utána már nagyságrendekkel kevesebb áram kell csak (30-50%)
Szóval nem megy mind a 6.9KW-nyi teljesítmény egyszerre.

2. Indukciós lapnál a főzőzónák általában kisebb teljesítménnyel mennek, mint a hagyományos elektromos zónák, mivel az indukciós technológia nagyobb hatásfokú (1.8-2KW-os lap megfelel egy 2.5-3KW-os hagyományos kerámiás főzőzónának).
Ezért is kisebbek az indukciós lapok adatlapjain a zónák teljesítmény adatai.
Szóval itt megintcsak nem fog egyszerre a 6.9KW menni.

Amit írtál a főzőlapnál, h külön fázison vannak, ez rendben van, de jelen esetben nála csak 1 fázis van, és egy fázis lesz elvezetve a tűzhelyhez. Az amúgy is rtika, h két fázis elvisznek a konyhába, ha már több fázist kihúznak, akkor a teljes 3 fázist odaviszik.
Az más kérdés, h ilyen esetekben a villanyóránál általában nem lesz elég a 3×16 Amper, kár is ebbe az irányba tervezni.
Nálatok is ez van; ilyenkor a 3 fázist úgy szokták felosztani, h lesz egy 25-ös is közte, arra megy a tűzhely, ez általában elég szokott lenni neki.

Én egyébként a helyében azt csinálnám, h behúznék egy vezetéket a tűzhelyhez, rátennék egy 25A-es C típusú kismegszakítót, aztán ha működik a rendszer, akkor maradhat a 25Amper a villanyóránál, ha meg levagdossa, akkor kérem az áramszolgáltatótól a bővítést 32A-re.

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#53857) Thunderzolee válasza polonic (#53855) üzenetére

Nem tudom, a kábel cserénél mekkora vezetéket fűztek be oda, ahová most a tűzhelyet tervezitek bedugni? Mert ha csak ilyen kis 1.5mm2-es, akkor nem ártana 2.5mm2-es lenne legalább.

Mosogatógép általában nem megy a tűzhellyel együtt.
Inkább a főzés/sütés után.
Közben ha kell egy-egy használt edény, azt nem a mosogatógépben fogjátok úgysem elmosni, mert csap alatt fél perc elöblíteni, míg a mosogatógép 1-1.5-2 órán át főzi az edényzetet, szóval ez nem szokott menni egyszerre. :D

Egyébként ez jó hír, h új elektromos hálózat van, ilyenkor nyugodtabban mondja az ember, h elég lesz a 25A ez után is.
A klíma az, ami engem aggaszt, nem tudom, ez kétzónás, vagy két teljesen különálló? (Ilyenkor lehet 2-2.5KW-tól 4KW-ig az igénye.)

Az új főzőlap mind a 4 zónája indukciós lesz?
Vagy kettő elektromos, kettő indukciós?
Edényzet rendben van, menni fog a lapon minden?

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#53858) polonic válasza Thunderzolee (#53857) üzenetére


polonic
félisten

Ezt nem tudom sajnos.
Ezt mondjuk nem említettem, új kábel lenne behúzva a főzőlaphoz mindenképp. Ahogy te is javasoltad.

Persze, tudom hogy nem megy együtt. Csak ha mégis a ritka esetek egyikében. :D

Egyébként a klíma 2,5 kw-os on-off mindkettő, akkortájt a nem alap fajtából. Nem tudom most fejből a teljesítményfelvételét.

(#53859) macilaci78 válasza Thunderzolee (#53856) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Még számszakilag is levezetted, hogy a max 6.9 kW-os fogyasztóhoz a 5750 W-os hálózat elegendő.

Persze, nem megy minden maxon, ez igaz. Saját, megtörtént példám: főzőlapon rizs, tészta, víz fő maxon (nem indukciós, hanem kerámialapos főzőlapon), a főétel a 4. zónán csak úgy fő kb 30%-on, sütőben 200°C-on krumpli. Ha már úgyis ráérek, megy a mosás, mellette PC és egy klíma. Elfogyhat az a 25 A. Persze, odafigyelve működnek a dolgok. Felújítás előtt nálunk az odafigyelés azt jelentette, hogy a konyhában egyszerre csak egy nagy fogyasztó ment. Tehát a sütő mellett nem volt teafőzés, vagy pirítós. :D

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#53860) philoxenia válasza macilaci78 (#53859) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

[link] ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#53861) Thunderzolee válasza macilaci78 (#53859) üzenetére

"főzőlapon rizs, tészta, víz fő maxon (nem indukciós, hanem kerámialapos főzőlapon), a főétel a 4. zónán csak úgy fő kb 30%-on, sütőben 200°C-on krumpli. Ha már úgyis ráérek, megy a mosás, mellette PC "

Ez mind beleférne.
Ami már sok, az a klíma.

És nála is az lesz a vízválasztó.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#53862) Prémvadász


Prémvadász
tag

Sziasztok!

Egy 80l-es villany bojler elé mekkora kismegszakító ajánlott?

Nem bűn a lustaság.

(#53863) Thunderzolee válasza Prémvadász (#53862) üzenetére

Márka/típus?
Hány Wattos?
Nincs adattáblája?

Milyen messze lesz a bojler a kismegszakítótól (hány méter vezeték)?
Vezeték keresztmetszete mekkora?

Régen 6A-t szoktak 1200W-ig, de egyre nagyobb fűtőszállal szerelik őket.
10A-t szoktak, 2KW-ig elég.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#53864) Prémvadász válasza Thunderzolee (#53863) üzenetére


Prémvadász
tag

Valami mecedón szerkezet [link].A megszakító 1-2méterre lenne a bojlertől.1.5mm-es a vezeték.

Nem bűn a lustaság.

(#53865) Lipton válasza Thunderzolee (#53850) üzenetére


Lipton
őstag

Akkor nem a gaz miatt kell mas hanem egyszeruen a lap kialakitasa miatt. A helyedben markakereskedes/szakszerviz parossal probalkoznek egy gyari megoldassal.

Megszakito temahoz:
Szamolni kell es kesz. Nalunk a suto gyors felfutessel kb 3,5kW, indukcios lap osszesen 7kW felett. Az egysegek benne 1,6-2,4 kozott vannak kb., de a vezerlese erdekes. Ki-be kapcsolgatassal szabalyoz, tehat hiaba csak 1-2 megy es nem maxon akkor is lehet a max felvetelell szamolni meretezes eseten.
Jobb klima 5-700W maxon (cop/eer>5), jellemzoen nem itt fog senki elvetezni. Mikro, porszivo, vizforralo, barkacsgep lehet siman 2kW. En biztosan tulterveznem, mert ugyan most valamennyivel dragabb de igy is sokkal kevesebb mint barmilyen utolagos bovites.

[ Szerkesztve ]

(#53866) #70869248 válasza Thunderzolee (#53849) üzenetére


#70869248
törölt tag

Ez érdekes, most tudtam meg pár dolgot pedig lefutottam már a köröket a 32A-ra.
A belső szerelési munkákról nem kellett igazolás, bevittem az új mérőhely kiépítését végző szaki igazolását, leszerződtünk és kész, jöttek hőbörögtek egy sort egy kis pénzért, és cseréltek, bekötöttek, oszlopra kötöttek.
Aki a belső vezetékezést csinálta az egy külön villanyszerelő volt, és aki a mérőhelyet az pedig egy a szolgáltatónál regisztrált villanyász.
pedig! volt probléma, vezérelt áramot is igényeltem, ott valami el volt cserélve...de a fő baj hogy megfúrtuk a felső dobozt a mérőhelyben, ezért majdnem lehibázták a címem, de végül leragasztották...jó fejek voltak végül is, 5 rugó volt, annyim volt fizu előtt.

(#53867) proof88


proof88
addikt

Sziasztok!

Vettem egy fúrókalapácsot. A használati útmutatójában az van írva, hogy kenőzsírral, esetleg gépolajjal kenjem be a tokmányba helyezendő fúrószárat behelyezés előtt. WD40 jó erre? :D

(#53868) Morris válasza proof88 (#53867) üzenetére


Morris
veterán

zsírral kend be!

Még véletlenül se WD40 és társaival.

(#53869) lacy86


lacy86
addikt

70x70-es zuhanyzo az kenyelmetlen, ugye?
( panellakasban akarom a furdoszobat atalakitani )

(#53870) r.levente75 válasza lacy86 (#53869) üzenetére


r.levente75
addikt

Igen.

(#53871) Met válasza lacy86 (#53869) üzenetére


Met
Topikgazda

Attól függ mihez vagy szokva:)
Én az 1x1 méteres íves kabint feleslegesen nagynak éreztem de ez testalkat függő is.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#53872) philoxenia válasza lacy86 (#53869) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Attól függ mekkora vagy... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#53873) proof88 válasza Morris (#53868) üzenetére


proof88
addikt

Köszi!
Számít konkrétan milyen? Van nekem itthon egy ismeretlen származású zsír, ajtók zsanérját szoktam vele kenni ha már nyikorognak. Ezt sűrűnek érzem, ilyen világosbarna színe van. Gondolom ez is gépzsír? Vagy inkább vegyek boltban?

lacy86: én egy bruttó 78x78-as zuhanyzókabint használok, a nettó területe (tehát ahol lehet a lábam bent állva) kb 70x70 centi. Lehajolni értelemszerűen nem tudok benne, max felhúzni a lábam vagy leguggolni a lábamért. Előnye, hogy nem nagyon van benne hova esni. :D De azért ennél kisebb már kicsi lenne, pedig vékony vagyok, 186 centihez 75 kiló.

(#53874) lacy86 válasza proof88 (#53873) üzenetére


lacy86
addikt

Magassag nekem is annyi
Csak melle 120kg tarsul
De asszonyt ugy nez ki sehogy nem tudom ravenni ... 😅

(#53875) Lipton válasza lacy86 (#53869) üzenetére


Lipton
őstag

Szerintem 90x90 a kenyelmes meret, itthon 100x100 van az mar valoban tagas.

(#53876) Morris válasza proof88 (#53873) üzenetére


Morris
veterán

Szerintem jó lesz az is.

(#53877) lacy86 válasza Lipton (#53875) üzenetére


lacy86
addikt

Csak nekem egy 160x160-as helyseggel kell gazdalkodnom 🙄

(#53878) Lipton válasza lacy86 (#53877) üzenetére


Lipton
őstag

Zuhanynak az elegge nagyvonalu :)

Barkacsaruhazban ki tudod probalni vagy otthon valamilyen dobozbol/kartonbol megepited es "kiprobalod".

[ Szerkesztve ]

(#53879) lacy86 válasza Lipton (#53878) üzenetére


lacy86
addikt

Pontositok 😂
160x160-bakell nekem egy zuhanyzo, mosogep, mosdo kagylo

(#53880) Lipton válasza lacy86 (#53879) üzenetére


Lipton
őstag

Alaprajzod van?
Ajto hogyan helyezkedik el?

[ Szerkesztve ]

(#53881) AndrewBlase válasza proof88 (#53867) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Nem adtak a gép mellé? :Y :F

Például ilyennel.

Igaz, nem a legolcsóbb, de pontosan adagolható, nem kell belőle sok 1×re, és tutira jó.

Miért mindig én???

(#53882) sanzi89 válasza proof88 (#53867) üzenetére


sanzi89
addikt

Sima gépszír is tökéletes a feladatra, felesleges méregdrága kenceficéket venni. WD40 pedig kifejezetten nem ajánlott.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#53883) updog válasza lacy86 (#53879) üzenetére


updog
senior tag

Ravak Avocado vagy BeHappy koncepció. Zsebbenyúlós, de ha 6-8 évre leosztod, hogy évente mennyibe kerül egy nagyon jó helykihasználású fürdő, szerintem megérheti.

Nekünk is 160x160-as panel fürdőben van, tudom miről beszélsz :)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#53884) lacy86 válasza Lipton (#53880) üzenetére


lacy86
addikt

Rajzot nem tudom merre van
De talaltam egy hasonlo kepet
[link]

A wc nekunk kulon van, a mosdokagylo a wc helyen van es ahol a mosdokagylo van ott nekunk a mosogep van

Doeeg!
Tudsz muatni egy fotot Nalatok, hogy nez ki?

[ Szerkesztve ]

(#53885) updog válasza lacy86 (#53884) üzenetére


updog
senior tag

Szia,

Mobilról vagyok, olyan kicsi a fürdő hogy a telefon kamerája nem fogja be :D reggel felcsattintom a nikont, és küldök normálisat.

[link]
kb méret- és alaprajzarányos netes kép addig is.

Szerk: na igen, pü akart lenni csak hurkák az ujjaim :D

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#53886) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Panel lakásom ablakait pár napja cserélték, de sajna a panel szigetelést szabadon hagyták.

Oldalt kilátszik a hungarocell szigetelés:

Felül még durvább a helyzet; ott 4-5 cm-es rés tátong az ablak teljes szélességében, ahogy kijött a gyári polifoam szigetelés.
Erről nincs most képem.

Ezt mivel tudom orvosolni szakszerűen? Panel program hozzánk szerintem még sokáig nem jön, így nekem kell úgy megoldani, hogy hosszú távon megbízható, vízálló és hőszigetelő legyen.

Egyébként is terveztem az ablakok melletti részt fehérre vakolni, de most szigetelési céllal is muszáj.

Bármilyen ötlet, és tipp jól jön.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53887) VIPowER


VIPowER
senior tag

Nem találtam ilyen topicot, úgyhogy itt kérdezném. Mennyit érhet manapság egy ilyen. Egyszer volt használva : [link] ?

[ Szerkesztve ]

(#53888) #70869248 válasza Bici (#53886) üzenetére


#70869248
törölt tag

annak idején rengeteg 4-10 emeletes panelházat fugaszigeteltünk alpinista módszerrel, boldog -boldogtalan csinálta akár volt vizsgája akár nem.
polifoam jó vastag, és akroplaszt vagy bostik vízzel meghígítva, és ecsettel kentük, oldalt szépen meg lehet csinálni, felül szenvedősebb, de 10 centis kitöréseket is beraktunk vele, nagyobbat is, de az már nyilván gányolás.

[ Szerkesztve ]

(#53889) Bici válasza #70869248 (#53888) üzenetére


Bici
félisten

Kössz!

És erre az akroplasztra kell későb felvinni a vakolatot?
Alá mindenképp kell a polifoam?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53890) #70869248 válasza Bici (#53889) üzenetére


#70869248
törölt tag

ha vakolni akarod akkor nem ajánlom, azt hittem csak le akarod szigetelni..mert arra jó, de vakolás alá nem.

(#53891) Bici válasza #70869248 (#53890) üzenetére


Bici
félisten

Inkább úgy fogalmazok, hogy fehérre szeretném festeni az ablakok melletti részt a külső kavicsos élig.
Tudtommal ezt vakolással szokás elérni, de lehet, hogy van sima kültéri festék is.

Az a lényeg, hogy az egész felület fehér legyen, és be legyen szigetelve jó alaposan.
A módszer mindegy, csak a végeredmény számít.

Mivel a hungarocell látható, valami vastagot tuti rá kell kenni, vagy ragasztani, utána pedig ezzel egy szintbe kellene hozni a többi részt is. Emiatt gondoltam a vakolásra először. De megfogadok minden más tanácsot.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53892) #70869248 válasza Bici (#53891) üzenetére


#70869248
törölt tag

polifoam/akroplaszt csak szigetelésre. HA(!) csak szigetelésről beszélnünk én kivágnám és kiszedném a résből a hungarocelt, mert a polifoam-nak be kell feszülnie a hézagba, olyan vastagon szedném ki hogy szintbe legyen a polifoam (ilyen fugánál ~ centivel szélesebb polifoam csík kell) és lekenném, meglepően szépen meg lehet csinálni. és szigetel és védve van.
DE ez csak szigetlésre.

javítottunk kötélből panelt, erélysarkokat..ott megfurkáltuk, bedrótoztuk...fontos volt hogy ne nézzen ki rosszul, de a legfontosabb hogy ne essen rá senkire(!) soha lehetőleg..
vert nyakon 15centis akroplasztos polifoam mikor az emeletekkel később kiesett a kitört fugakeresztből (na az gányolás volt, de azon a lakótelepen beláttál a szobákba, szó szerint nylon zacskókkal volt kitömve a kitörés egyike másika.
Szal az is nagy pofon, de nem öl meg. Elsődleges hogy ha keményebb anyagból dolgozol akkor szaki csinálja, ha leesik és ráesik valakire az nem tréfa, ezt főleg a felső kitörés javítására értem.

(#53893) Bici válasza #70869248 (#53892) üzenetére


Bici
félisten

Értem. Kössz!
mondjuk az ablakok alatt nem nagyon jár ember (zöld terület, sok fa), és csak a másodikon vagyunk.

Az akroplaszt-ra hogyhogy nem lehet rávakolni? Mi történne ha megtenném?
Vagy ez ilyen gumi-szerű cucc?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53894) #70869248 válasza Bici (#53893) üzenetére


#70869248
törölt tag

sose csináltam :D ..ezért nem ajánlom, lehetni lehet, raksz valami rács/hálót amibe kapaszkodhat..vagy mittomén, de...nem azért írtam a szakit, mert nem tudod megcsinálni, megtudod...de nem eshet le, második az rendben van, jobb mint felette.
de azért egy szimpla délutáni sztoriból is könnyen lehet egyestés thriller mert akár a kutyára vagy valakinek a kedvenc házilegyére esett valami. én csak kennék, ha pedig frankóra akarod felvakolva akkor hivatalosan.
őrület milyen arcok vannak, nem sztorizgatunk, de volt az emeletesekben ez-az. volt hogy kikötötték a lelógó kötelem végét a buszmegállóba beállt busz lökhárítójához...mindent és bármit feltételezek, jobb félni :)

[ Szerkesztve ]

(#53895) Bici válasza #70869248 (#53894) üzenetére


Bici
félisten

Értem.

Esetleg tudsz ajánlani lekiismeretes szakit?

Kössz!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53896) #70869248 válasza Bici (#53895) üzenetére


#70869248
törölt tag

legjobb a közös képviselő sztem, nem nehéz ezt szépen megcsinálni, de tudjon róla, esetleg ajánljon valakit...én ennyit tudok, vele beszélj első lépésben sztem.

(#53897) Bici válasza #70869248 (#53896) üzenetére


Bici
félisten

Oks, kössz!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53898) proof88 válasza AndrewBlase (#53881) üzenetére


proof88
addikt

nem :D

Köszi! :)

(#53899) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Sziasztok!

A lakásunkban a műanyag ablakok úgy vannak berakva, hogy a régi fa tokot meghagyták, és abba építették bele kompletten a műanyagot. Hogy ennek mi oka volt, nem tudom, gondolom nem akartak falat bontani, mi már így vettük a lakást.

Mostanra a régi fa keret már eléggé ramaty állapotban van, főleg az alsó fele, repedezett a festékréteg rajta, sok helyen hiányos is (a festék), a fa alatta még nincs teljesen összeaszva de már helyenként szürkül. Mindenki látott már ilyet szerintem. Még nem vészes, van értelme foglalkozni vele, még időben szeretném lekezelni, lemázolni állagmegóvási célból.

Ebben szeretnék segítséget kérni, ha jól emlékszem, van itt a topicban olyan, aki az ilyen munkáknak szakértője. Amatőr vagyok, szaktudásom, eszközöm nincs, a lényeg, hogy ne rohadjon le az ablakkeret, le legyen festve valahogy, ennek a módját kellene a nulláról elmagyarázni, mintha hülyegyerek lennék. Mivel egyedül leszek és fenn leszek a másodikon, ezért addig csinálom meg amíg elérem, a felső fele rendben van egyébként, csak az alsó fele gázos, ahol éri a nap és az eső.

Gondolom azzal indítok, hogy a jelenlegi festékréteget eltávolítom fáig, ehhez kellenek eszközök, gondolom kell valami spakli-szerű amivel a nagyolást megcsinálom, majd aztán a maradékot valahogy csiszolni kellene? Eszközöm nincs, fúróm van, "dremelem", meg kezem. Flexet ezért nem vennék, rezgőcsiszolót sem, spaklit, segédanyagot természetesen igen.

Mennyire kell letisztázni? Milyen állapotot kell elérni?

Ez után mi következik? Gondolom alapozni kell valamivel, aztán kenni, kérdés hogy mivel alapozok, mivel kenek, milyen rétegrend van, mit hányszor kell ismételni és milyen időközöket kell hagyni közöttük?

A jövő héten tervezem megcsinálni, kb. 3 napom van a teljes műveletre az első kapavágástól az utolsó ecsetvonásig száradással, hagymacsípősmindennel.

Kérnék szépen erre egy részletes útmutatót, ha lehetséges.

(#53900) e=mc²


e=mc²
őstag

Sziasztok!

Van egy garazsunk, amely evekig ki volt adva. Nem is jartunk arrafele, foleg nem nezelodtunk be. Most, hogy visszakaptuk, elegge ramaty allapotot konstataltunk.

kep1 kep2 kep3 kep4 kep5

Az erdekes resze a plafon, amelyen valamilyen cafatok lognak. A nagyobb reszen mar nincs fent a vastagabb szigetleoanyag (?), hanem ugy nez ki, mintha le lett volna vakarva/szedve a nagy resze. A kerdesem, hogy a kepek alapjan ez mi lehet? Mennyire lehet biztonsagosan leszedni? Felmerult az is, hogy ez esetleg azbeszt (60-as evekben epult panel alatti garazsrol van szo). Ha az, akkor azt szakember (festo? burkolo?) egyszeruen meg tudja oldani, vagy szukseges hivatasos azbesztmentesitest csinalni?

Amennyiben ez nem derulne ki a kepekbol, akkor kit erdemes megkeresni ezugyben?

Tovabba az ajton elegge gany modon egy sima ajtoba valo zar lett beleepitve. Mivel nem ertek a zarakhoz, milyen parametereket kell figyelnem, ha a normal, eredetit szeretnek ujra beepiteni?

kep6 kep7

Teljesen, nullara szeretnem kipucolni, ujravezetekezni, polcokat, szekrenyeket elhelyezni, azonban autoval valoszinuleg nem fogunk beallni, inkabb egyszeru tarolonak hasznalnank.

Koszi, udv

Ambulimax Provider

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.