Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#43010) hentes555 válasza föccer (#43006) üzenetére


hentes555
senior tag

Nem tudom pontosan mit kellene rajta cserélni, egy biztos, lindab lemezt akar rá.
Olvasgattam oldalakat, ott azt írták jó szigetelés, jó ablakok és átlagos belmagasságnál 75W/nm. Ez 120 nm esetén 9 kW. De legyen 10 és akkor tuti. Most egy hőszivattyúnál a feltüntetett teljesítmény, pl. egy 9 kW-os szivattyú esetén ez a felvett áram vagy a fűtőteljesítmény? Mert ha fűtőteljesítmény, és 3-as COP-vel számolunk akkor kb. 3 kW-ot eszik. A H-s áramból, ami kb. 28 Ft/kW. Ez 84 Ft/óra kb. Ez 60k lenne, ha a nap 24 órájában, a hónap minden napján mennének. De nem hinném, hogy ez életszerű. Meg ezeknek elvileg itt padló és falfűtés esetén a hőérzet nagyobb, tehát alacsonyabb hőmérsékletet is elég előállítani. Szóval ja, ezt át kell gondolni. Nameg ha kazánt csináltat akkor kell kémény, amihez kell terv meg engedélyeztetés meg fel kell építeni, ez nem tudom mennyibe kerül. A kazán ~250, telekre bevinni 3-400k. Radiátorokból nem tudom mennyi kell, de 6-tal számolva olyan 120k+bojler. Ezeket össze kell kötni a kazánnal. Majd lehet is használni, csak azt mondják a gáznak a fűtôértéke is változhat, leginkább negatív irányban.
Geotechnikai írásokat olvasva (hazai szerzőtől) azt az információt szereztem, hogy a fagyhatár kb. 0,8 max 1 méter mélyen van. Ha a víz nem fagy be csak ilyen 1-2 fokos még az is jobb szerintem mintha a -10 fokos kinti levegőből táplálkozik a rendszer. Meg ha akar napelemet is, akkor arról el tudná hajtani a hőszivattyút vagy a teljesítményének egy részét biztosan fedezni tudná.

Falazatról pontosabbat nem tudok, szilikátból van, ennyit kb. Szigetelés gondolom olyan, mint a legtöbb háznál, ez a hungarocell dolog. Nyílászárók azok jól szigetelő műanyag ablakok.
Keret az szerintem 7 millió körül van.

De a fűtéssel kapcsolatban legtisztább, ha hívunk épületgépészt vagy nem tudom pontosan ki foglalkozik ezzel. De a megfelelő embert kihívjuk, felméri a dolgokat, majd megmondja így gáz nélkül a 0-ról indítva melyik mód lenne a legjobb. Szerintem legegyszerűbb így lenne, még ha 1-200k-t kérne is érte

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.