Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [GoodSpeed:] Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
soldier2
őstag
Köky pláza, Costa (tudom, nem szabad ilyen helyre beülni ) - dupla ristrettot kértem, és meglepően jó volt. Nem volt szénné égve, még némisavassága is volt (nem az alulkivonatoltság miatt). Testben talán lehetett volna erősebb, de határozottan iható volt.
Van a kínálatban a flat white mellett speciality latte, erre majdnem elcsábultam, de mint kiderült ízesített lattét takar (kösz nem). A másik opció a Frei lett volna, de végül is a costába ültem be, és nem bántam meg.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
SzuMe
tag
Sajnos nem jó hozzá ilyen. Ilyen van otthon
Faema E61 kar sem jó, mert túl vastag a köröm. Már csak azt kell tudnom, hogy hívják a vékony és szimmetrikus körömmel ellátott kart
neumanki
tag
Melyik podcastjukra gondoltál?
verti1
tag
SzuMe
tag
jolti
senior tag
Pont azért mondtam, hogy csiszolja meg, mert a sima alátéteknek általában nem olyan jó minőségűek a szélei. De amúgy nem gondolnám, hogy annyi műanyag alkatrész között pont ez számít...
mdav88
senior tag
Spaziale biztos nem(53mm), és szerintem a rancilio sem.
Sinisi
senior tag
Eladóvá vált egy danettitől vásárolt IMS 35 µM felsőszűrő. Képeket linkeltem.
Ár: 1200 pénz + 500 posta (MPL: Csomagautomata, vagy Webox).
"ahogy egyébként a silviám is remek példány, és első 3 naptól eltekintve folyamatosan jobb KVkat iszok a kiscsillagból, mint a silviából. ha valaki abban akar hinni, h a tuning GC mindenre elég, úgyis meggyőzi magát."
jó, hát ezt a monitor mögül nyilván nem lehet cáfolni. de maradjunk annyiban, hogy egyszerűen nem hiszem el (azt, hogy van különbség, azt igen, de mindig az a kérdés, hogy miért. amit nem hiszek el, az az, hogy azért, mert ez "csak" egy silvia, az meg egy xy)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bajnokpityu
félisten
ilyet nem is mondtam.
a kiscsillag egyik tulajdonsága, hogy nagyon finoman, lassan adja rá a nyomást a pogácsára. Ez szerintem jó tulajdonság, meg egy 5mp előáztatást is ad (külön is lehetne, de ez eleve mindig így működik) a nyomás meg másodpercek alatt épül fel. Ez pl önmagában más izt eredményez. logikus.
gondolom minden komolyabb gépben vannak ilyen apróbb trükkök, amik nem szúrnak szemet, adatlapra nem irják fel, mégis valahogy jobbá teszik a végeredményt. pl. csomót járt agyam, hogy mi a bánattól lesz egyik gép jobb, mint a másik. nem találok más magyarázatot, mint "elrejtett" trükkök kellenek. ÉS ezekért a trükkökért kell fizetni. Amit persze meg lehetne csinálni egy GCn is,csak hát a végén vagy összeáll a sok mod, vagy nem.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
neumanki
tag
Parci, a DC mini jobb kávét ad, mint tuning GC, nem? Ha igen, annak mi az oka szerinted?
bajnokpityu
félisten
rancilio silviám karja pont a vibiemmével egyezik. valszeg ők nem csináltak saját bajonettet. a bezzera bz99é más volt.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Sinisi
senior tag
Elkelt.
mdav88
senior tag
A bz 99 "szárnyai" a karhoz viszonyítva kb 45 fokot el vannak fordítva.(hasonlóan mint a gaggia-nál) A Mitica-nál viszont (szerintem) natúr e61es felfogatás van, azaz a karhoz képest 90fokot zárnak be.
Hacsak nem buziztak valami egyedit, mint a Stregánál (mert ott meg a kar pereme magasabb 5mm-vel a normálhoz képest.)
SzuMe
tag
bajnokpityu
félisten
akkor ott meg a magassággal van a baj, ala bz99 vs gaggia.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
JDMKid
tag
A poemia manualja azt mondja, hogy duplát meg szimplát is ugyanabban a szűrőben kell készíteni. A másik szűrő csak a pod-hoz van.
Buy the Rolex to impress others, the Grand Seiko to impress yourself.
weinmaker
őstag
2000%-ban osztom Parci véleményét. Nekem is volt 530 ezres bezzera E61. Semmivel nem volt a vele készült kávé, mint most a Gaggiával. De mindenkinek lelke rajta, hogy mit hisz el.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
Bazsee71
őstag
Szerintem kár ezen rugózni, hogy érdemes-e GC-tól feljebb lépni. bajnokpityu véleményét osztom, hogy az előkészítés ezer és egy tényezője mellett a gépben is lehetnek még különbségek, amik kedvezhetnek az italnak. Pl. a nyomásgörbe alakulása, vízterítés, vízhozam csak ami hirtelen eszembe jut.
Szeretem a GC-t, de attól még tervezek majd más gépeket is kipróbálni (nem vásárlás értendő alatta), mert azért csak van létjogosultsága a többi típusnak is.
weinmaker
őstag
Ez nem azt jelenti, hogy nincs másnak létjogosultsága, csak az ilyen dolgokon mosolygok én is, mint Parci, hogy azonnal érezni, hogy mennyivel finomabb. Ezer más létjogosultsága lehet egy másik gép vásárlásának, még akár csak a szerelem, szépség, kíváncsiság, bármi, de nem árt helyén kezelni a dolgokat. A GC sem csodaszer, más sem az, de ebbe nem akarok belemenni, így is megszegtem, hogy nem szólok hozzá.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
adp
őstag
meg még az is, hogy 1-2 nap után konklúziót levonni bármiről is, ami attól lehet, hogy jó de sztem ahhoz még legalább 50%ban hozzájön a pszichológia, hogy új meg szép meg jó örülünk neki, amivel nincs is baj. De azért egy 15-20 zacsi kv kell hozzá még sztem
Deadzone41
őstag
[ Szerkesztve ]
Sinisi
senior tag
Az addig mind szép és jó és hasznos is, hogy fel van hívva a mélyen tisztelt publikumnak a figyelme a dolgok állására. Személy szerin az ilyesmit nagyon hasznosnak tartom!
A hibára való figyelemfelhívás az orvoslás része (és most nem ennek a megtételével kapcsolatos stílusra gondolok! vagy arra az esetre, hogy valaki nem ("jól") fogadja a visszajelzést), ez ok. de ha nem társul mellé konkrét iránymutatás, akkor önmagában nem lesz elég a boldogsághoz. Ezzel azt szeretném mondani, hogy szerintem a topikra vonatkozó összefoglalóban hasznos lehetne a "frissen érkezők" számára figyelmet szentelni arra, hogy hogy állítsunk be egy koffee-t alapszinten (ez mint a ketkező lépés lehetne ha már megvette vki. a gépparkot és beszerezte a jó alapanyagot.
Tehát egy összefoglalóban elhelyezett, pl.: hogyan csalogassuk elő általánosságban egy kv.ból a benne rejlő potenciált fejezet (alapszintre gondolok, pl.: miből vehető észre ha egy kv. hőhiányos, vagy ha savanyú, ha keserű... mit, és hogyan érdemes variálni, - akár képekkel is megspékelve - )... Egyfajta irányba állítás jelleggel, célzattal és akkor lehetne hivatkozni is rá az adott eset problémjánál. Pl.: az összefoglaló vonatkozó részének tanúlmányozása után (ha még mindig lenne kérdés/gond) visszatérünk rá...
Szerk.: Deadzone41: nem neked szántam a hsz.-t (véletlenül a válaszgombra nyomtam... :-) )
[ Szerkesztve ]
Fogalmam sincs. Nagyon rég volt Gaggiam, sosem használtam együtt a DC-vel. Megmondom őszintén, én azért vettem meg, mert jó áron el lehetett hozni egy olyan gépet, amivel már nem kell ezen gondolkodni. Ha így nem jó valami, az nem a gép baja. Plusz kellett a jó gőz, az e61-hx nem jött be, de amúgy sem volt ez drágább.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Corsair90
tag
Köszönöm hogy utánanéztél nekem és sikerült kideríteni. Végül is jól csináltam eredetileg. Így már értem miért volt olyan rossz a kávé, a pod-os szűrőben, mikor próbálkoztam vele 2-3x.
Illetve fény derült arra is, hogy ha ugyan abba a szűrőbe kell a szimpla eszpresszót is készítenem, akkor az őrlési finomságot nálam mindenképpen finomabbra kell vennem.
Írta valaki, hogy nála nem kell módosítani a finomságon, akár duplát, akár szimplát szeretne készíteni. Ez nálam most akkor hátrányt jelent, úgy értem hogy a lefőzött kávé minőségre negatív hatással lehet, hogy ugyan azt a szűrőt kell használnom szimplához is?
Picit másabb jellegű téma:
Danettitől szeretnék rendelni 1-2 dolgot és kipróbálnék onnan néhány kávét is. Van valakinek tapasztalata, mit érdemes venni 100% arabicák-ból?
cekkk
veterán
#13880064
törölt tag
Túl finomra se jó őrölni mert beüt a szemcseméret-eloszlás második csúcsa a savas-gyümölcsös első csúcs után (ha nem elég jó az őrlő). Nálam ilyenkor ha 10 ml-enként elkülönítve főzök le egy eszpresszót, az első gyümölcsös-savas, a második rendkívül ihatatlanul keserű, a harmadik németes filterkávé íz.
Jó lenne kihagyni a közepét, vagy durvábbra állítani az őrlőt, mert így már ellaposodik a középső szakasz, így gyors a lefolyás ugyan de iható a végeredmény.
Nálad a dupla risztrettó lesz a nyerő ha a szimplán átszalad.
paljoc
tag
Így féloldalas lesz a lefolyás!
JDMKid
tag
Ahogy olvasgattam, meg tapasztaltam, a poemiával szimpla eszpresszót nem lehet készíteni a gyors lefolyás miatt. Talán poddal?! Bár azzal még nem kísérleteztem.
Buy the Rolex to impress others, the Grand Seiko to impress yourself.
soldier2
őstag
Ez a melyik Catler? Mi lett a másikkal, sikerült eladni? Nem semmi a márkahűséged, miután annyit szívtál az elsővel. Remélem ezzel már lesz sikerélmény, és jött vele rendes kifolyó is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
mester6
tag
Kattints a képre és már működik is a lefolyást korrigáló!
cekkk
veterán
De ez a gép se jó
Új de már nem jó.
Feladom.
(#53630) soldier2
9010
Visszavette a forgalmazó.
Ez pl teljesen új gép, gőz van, a másik bojler meg nem melegszik amiből kávéhoz jönne a meleg víz.
Ez is a forgalmazótól van, holnap mondom is nekik, go vissza és sztornozzák a számlát.
Vagy én vagyok hozzá hülye
[ Szerkesztve ]
weinmaker
őstag
Ezt szomorúan hallom, nálam is volt hibás gép. Remélhetőleg javulni fog a dolog, mert za ár prémium.
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
mester6
tag
Talán akire gondolsz a Mufi topiktárs volt? Ő egy gastroback darálós kávéfőzővel szenvedett(de nagyon).
[ Szerkesztve ]
mester6
tag
Az első gaggia classicnak, amit ha jól emlékszem Zalaegerszegről vettél 2014-ben, jobban örültél?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Sinisi
senior tag
Nem lehete, hogy ez a jelenség szériahiba? vagy "csak" a statisztika ennyire sötét oldalára estél?
jolti
senior tag
Bakker neked nincs szerencséd a kávéval...
Keresztapper
senior tag
Danettinél kérdezz rá a saját márkájukra. Én eddig egy burundit, és a saját blendjüket kóstoltam, mindkettő nagyon jó volt szerintem.
http://palscoffeetech.com/
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában azt vettem észre, hogy WDT után a finomabb kávéőrlemény részecskék átjutnak a szűrőn és megtelepszenek a kosár alján. Túl finomra darálok vagy ez mindenkinél így van?
Keresztapper
senior tag
Ha átjutnak a szűrőn, akkor a csésze alján telepszenek meg? Vagyis zaccos a kávé? Milyen őrlőt használsz? Nem lehet, hogy nagyon inkonzisztens a szemcseméret? Vagy tényleg túl finomra őrölsz. Elég őrleményt raksz a kosárba?
http://palscoffeetech.com/
John3:16
csendes tag
Azért nem zaccos a kávé, mert észreveszem és letörlöm a finom szemcsékből álló "porréteget" a szűrő aljáról csapolás előtt. Eureka Mignon-t (a karbaőrlős verziót) használok.
Tavaly januárban vettem újonnan, max. 6-8 kg kávét őröltem vele eddig. Szerintem elég konzisztens a szemcsemérete. Ált. 17 g-ot teszek a 12/18-as IMS kosárba, és naked karral húzok egy dupla risztrettót
(17g -> 40-43 g). Lehet, hogy inkább 1-2 grammal túl kellene tölteni és lejjebb venni az őrlésfinomságot.
SzuMe
tag
Tegnap beüzemeltem az új gépem, amin már a csapolás közbeni nyomást is látom. Az első csapolásról gyorsan csináltam is egy videót, amin látszik, hogy nem megy 6 bar fölé a mutató. Meg ugye gyors a lefolyás is. Tudom, hogy finomabb őrlemény kellene...
Nem ment feljebb a nyomás finomabb őrleménnyel sem.
Rotoszivattyús a gép.
Vakszűrővel teszteljem?
Videó
[ Szerkesztve ]
bajnokpityu
félisten
igy,hogy finisben van a v1em eladása, elmondom, én hogyan tudom a műszaki részét.
V1 kazánján külön cserélhető a fűtőszál, a későbbieken csak egyben az egész kazán
nyomás mindegyiken beállítható
V1 szűrőtakarója fém, a későbbiek műanyagok, és lekopik a króm
ulka szivattyú ugyan más, a későbbi 5ös vizhozama nagyobb, de sztem ez inkább kárára válik, ebben sztem jobb a kisebb. egyébként 4e Ftos tétel.
az új mellett a designt mondanám, nekem jobban tetszik a kopás nélküli V3..V5. gőzcsap mesteri, a csepptálca szintén igényesebb. sztem minimális egyébként a difi akár a műszaki, akár design oldalát nézzük, de semmiképp se gondolom rosszabbnak a V1et, mint a későbbieket.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
soldier2
őstag
Ha normál lefolyás mellett is 6 bar maradt, akkor vsz opv lesz a ludas. Be kell állítani.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
GAgyiXyXy
aktív tag
Ez nem semmi! 2000 hsz-t visszanéztél?
Azt írtam " hasznára vált", nem azt, hogy jobb, vagy a V1 rosszabb. Sőt inkább azt akartam írni, hogy nem vált a kárára mint a GC-nél a fejlesztés.
V5 bojler szigetelés, automata kikapcsolás (ez utóbbi egyrészről hasznos, másrészről akár bosszantó is lehet, hogy kikapcsol).
Fűtőszálat jellemzően kell cserélni ? Ha nem, akkor nem igazán releváns.
Igazad van, a szűrőtakaró lehet aggályos. Majd kiderül meddig bírja. De az csupán esztétikai.
Sok jó kávét az új géphez. Már azzal tesztelsz?
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
bajnokpityu
félisten
nekem volt már gépem, amiben kellett fűtőszálat cserélni. ott 6e Ft volt a fűtőszál, és 15e a bojler, de az minigép volt, itt gondolom nagyobb lehet a difi.
Dávidnak is kellett már nagygépben cserélni. Tehát nem volt hülyeség a cserélhető fűtőszál.
köszönöm, még minden nap tanit valamit, de (bár tudom, h nem lehet difi, mégis pszihémnek) mocskosul izik, amit iszok vele. Igen már vele kóstolok.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
GAgyiXyXy
aktív tag
Az a lényeg, hogy a pszichédben legyen rendben, a többi nem számít. Én még szenvedek a multikávékkal, már csak alig több mint 1 kiló van...szisztematikusan gyűröm, amikor nagyon elkeseredek a produktum látványán, akkor előveszek egy üvegcsét a frigóból és helyreáll a pszihém nekem is. És újra meg újra megállapítom, hogy a döglött kávénak sosem lesz cremája csak max. nyomásfokozós karral. Én meg crema fetisiszta vagyok, így szenvedek...még... de már nem sokáig. Tudom, ki is dobhatnám, de engem nem úgy szocializáltak.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
adp
őstag
Igaz sok közöm nincs hozzá de azért megkérdem minek veszel egyáltalán ilyet? Magadat szivatod csak ezzel.Az előző tesztben, jól láthattad a különbségeket multi es friss kisporkolo kozott
[ Szerkesztve ]
fragola.6035
aktív tag
Az előző tesztben, jól láthattad a különbségeket multi es friss kisporkolo kozott
Ezzel nagyon nem értek egyet. Csak a nagyúr tudja, mi van a fekete zacskóban.
Másrészt meg amikor egyes tesztelők 200 gramm feketezacskós dögből kikóstolja a vst-ims különbséget, hát az ilyenek teszik teljesen hiteltelenné az egész tesztnek nevezett játszadozást.
Egyébként meg nemrég hozott valaki egy zacskó avx goldot, hát ilyen büdös, dohos gabona ízű kávét még soha nem ittam. Simán ízhibás volt és rosszul pörölt.
Hogy a nagyúr betesz pár vintage döglesztett olaszt egy fekete zacskóba, ez alapján ne mondjuk már meg a frankót az olasz kávékról.
https://caffe35.webnode.hu/
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.