Hirdetés

2022. december 5., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) stevve


stevve
nagyúr

Sziasztok!

Most kezdtem el foglalkozni a VS.NET -tel és a C# nyelvvel. Ha van köztetek olyan, aki ezzel foglalkozik vagy csak érdekli itt a helye.

Szívesen vennék egy-két magyar nyelvű leírást, ha van valakinek. Angolul a Microsoft ellátja az embert temérdek tutoriallal meg sample progival, de magyarul eddig alig találtam valamit.

Nagyon tetszik egyébként a környezet, mert nem kell minden windows-os dolgot lekódolni. Egy sor alapvető műveletet kivesz a kezünkből a VS.NET.
Ettől függetlenül nem a legkönnyebb nyelv, mert full objektumorientált, ami (nekem) kicsit nehezebb téma a régi c++ -os tömbkezelésnél, stb.

Szóval várok minden nemű írást ide, legyen az vélemény attól, aki próbálta, kódrészlet, kérdés... bármi a témában.

Hali !!!:))

[Szerkesztve]

[ Módosította: Kalandor ]

(#2) OddMan válasza stevve (#1) üzenetére


OddMan
őstag

Én a C# mesteri szinten című könyvből tanulok.
Keresgéltem a neten magyar nyelvű szakirodalom után, de nem-igen találtam semmit. A könyvben az alapok elég jól benne vannak szerintem. Egyébként én is programoztam C++-ban, de szerintem C#-ben sokkal könnyebb windows ablakos progik létrehozása. Mondjuk most már c++-ban is lehet ''Windows Forms Application (.NET)'' projectet készíteni, szal nem kell az MFC-vel kínlódni.


[Szerkesztve]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#3) stevve válasza OddMan (#2) üzenetére


stevve
nagyúr

Igen. Tetszik, hogy a formokat VS.NET -ben csak berakod és csak az eventeket kell leprogramozni. A gombok, menük és a többi alapelem rendelkezésedre állnak készen.

A másik ami megfogott az a köztes nyelvre fordítás. Ezek szerint akkor a nagyvállalati összevisszaságokra (ami MO-on különösképp jellemző) is lehet egységes felületet fejleszteni. Megírom a progimat XP alatt és egy SPRAC procis unixos rendszerben futtatom (persze ez nem ilyen egyszerű, de majdnem). :Y

(#4) Miracle válasza stevve (#3) üzenetére


Miracle
senior tag

hat igen, ha valamit javaban fejlesztesz, akkor azt valoban valtoztatas nelkul futtathatod MACen, linuxon, solarison, windowson is, de a .NET frameworknek csak windowsos portja van, barmilyen meglepo is ez a m$ reszerol :(
amugy a gombok, meg stapobbi elemmel kapcsolatban... nezd meg a borland c++ buildert, es kerdezd meg a m$ot, hogy mi tartott 10 evig? ok mar 10, de legalabb 9 eve csinalnak ilyen appokat IDEket :(
amugy felreertes ne essek, jo a VS 2K3, csak ha 5 evvel korabban jon, akkor meg korszerunek is mondhatnank...

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#5) stevve válasza Miracle (#4) üzenetére


stevve
nagyúr

LOL!!

Köszi a hozzászólást. Nem kellett volna off topc-ként írnod.

Igazad van. A .NET Framework nélkül nem megy. Persze ez is MS trükk, hogy vegyél inkább MS terméket...gondolom
A Borland C++ Builderről már hallottam, de sose néztem meg. EDDIG! Mostmár érdekel.
Az IDE kérdésről tudtam. Nem ez az első, de aVS.NET-ben ''IS'' nagyon hasznos.

Tudod hogy reklámozzák ezzel magukat? Azt mondják, hogy e .NET Framework bevezetésével minden szoftvercsaládjukat lecserélték, ezzel ELSŐKÉNT ismerve fel az XML és a webes programozás nyújtotta lehetőségeket.

És ezt ki veszi be? Szerintem már régen a köztudatban él az XML és a web fontossága és létjogosultsága.

Persze mindezek mellett szerintem a .NET valóban a haladást szolgálja és nem is kis mértékben.

(#6) stevve


stevve
nagyúr

Senki nem használ C# -ot? Pedig lenne pár kédésem. PLS.:O

(#7) Miracle válasza stevve (#5) üzenetére


Miracle
senior tag

Agreed, a .NET telleg egy nagyon jo kornyezet, meg az egesz visual studioval nincs semmi baj, csak nincs is benne semmi uj :(
na mind1, en hasznalgatok ritkan c#ot, ha van valami kerdesed, en varom!

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#8) VladimirR


VladimirR
nagyúr

bar oly nagyon nem ertek hozza, ezek a webszolgaltatas dolgok nem elhanyagolhatoak szerintem, es nem hinnem, hogy a 10 eves visual cpp (vagy mi) tudna ilyeneket -- esetleg java fronton vannak hasonlok, de az mas teszta

(#9) stevve


stevve
nagyúr

Lenne is egy kérdésem: Kivételkezelés.

Számomra ez egy bonyolult téma. Vajon használhatok kivételt az előre várt problémákra is? Honnan tudom, hogy melyik kivétel a ''megfelelő'' az eldobhatók közül és lehet ezeket rangsorolni, hogy ne mindent dobjon el, ha már nem kell?

(Lehet, hogy a kérdések buták, de igazán nem vagyok othon az ilyesmiben.)

(#10) Miracle válasza VladimirR (#8) üzenetére


Miracle
senior tag

nem azt mondtam, h a 10 eves visual cpp nem rosszabb, mint az uj, csak azt, h az uj IDE igazabol nem mutat be semmi ujat, minden technikat bemutattak mar mas projectekben.
amugy ha Rapid Web Developmentrol van szo, akkor Netbeans+JSP/Servlet :P

[Szerkesztve]

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#11) Miracle válasza stevve (#9) üzenetére


Miracle
senior tag

a beepitett kiveteleket nem biztos, hogy szerencses hasznalni, de te is tudsz sajat kiveteleket definialni, csak a dobhato, vagy kivetel osztalybol kell szarmaztatni :) de eleg gyakran az is eleg, hogy sima Exceptiont dobsz egy jo kis stringgel, ami elmondja, hogy mizujsag.
Amugy ha kiveteleket akarsz hasznalni rendesen, akkor erdemes kicsit utanaolvasni a java fele kivetelkezelesnek, meg a c++ felenek, (elobbi kivetelterjedest szigoruan deklaralo, szabalyozo, utobbi ,,ertelmesen'' kivetelkezelo) es eldonteni, hogy neked melyik tetszik.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#12) stevve


stevve
nagyúr

ok. És ha mondjuk én azt szeretném, hogy egy dolog az x-edik formon kivételként eldobandó, a másikon meg elfogadható, akkor ezt hogyan oldom meg? ''Helyben '' kell definiálni?

Most itt arra gondolok, mit fogadunk el és mit nem és ezek néha megváltozhatnak formtól függően.
Vagy ez nagy marhaság?:DDD

(#13) Miracle válasza stevve (#12) üzenetére


Miracle
senior tag

mindent dobhatsz, aminek valamely ososztalya a System.Exception.
a windows formsot nem ismerem, es igy abban a kivetelkezelest sem, de szerintem a kivetelek terjedese ott is a hivasi stacken tortenik, szoval a kivaltas helyerol indulva lepked a kivetel a hivasi vermen visszafele addig, amig el nem kapod valamelyik metodusban.
ha van catch reszed, akkor az nem csak az ott emlitett kivetelt, hanem annak minden SZARMAZTATOTT osztalyat is elkapja, tehat mondjuk egy
catch (Exception e) {/*...*/}
MINDENT elkap. persze ez nem igazan okos megoldas, mert nem jo semmire, a kivetelek hasznalatat nem kell tulzasba vinni, ha mondjuk csak elkapnal egy helyen minden kivetelt, es utana kilepnel a programbol valami hibauzenettel, h innen meg innen leptem ki, akkor okosabb, ha inkabb megsporolod azt a par sor kodot, es olvashatobb marad, amit csinalsz, es egy csomo plussz informaciohoz jutsz, mert a stderr-en megjelenik a kivetel terjedesenek pontos utja, es vegeredmenyben igyis ugyis kilep.
na visszaterve: ha kulonbozo kiveteleket akarsz dobni adott helyen, akkor neked kell eldontened, hogy kulonbozo kivetelosztalyokat deklaralsz, vagy egy kivetelosztalyt, es annak tobb attributumat, ahogy neked tetszik.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#14) OddMan


OddMan
őstag

Akkor én is kérdezek egy számomra picit zavaros dolgot.

# 1-es
static void Main()
{
Application.Run(new Form1());
}


// 2-es
static void Main()
{
Form frm1 = new Form1();
Application.Run(frm1);
}


A 2-es forrásnál ugye létrehozunk egy Form objektumot, majd átadjuk az Application osztály Run metódusának, ami ugye egy objektumot vár bemenetként.
Az 1-es forrásnál viszont nincsen se típusa sem neve a létrejövő objektumpéldánynak. Szóval ezt a részt nem értem teljesen: (new Form1())
Honnan tudja a fordító a létrehozandó objektum típusát? Meg ugye neve sem lesz az objektumnak. Szal akkor hogy is van ez? :U :F

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#15) OddMan


OddMan
őstag

Még egy kérdés!

Hogyan lehet asm utasításokat használni C#-ben?

C++-ban pl:

__asm
{
mov eax,0x00000001
cpuid
and edx,00010000b // ha az eredmény 0-a, akkor az rdtsc utasítás nem létezik
jnz a_support
jmp a_notsupport
a_support:
mov eax,0x00000001
mov support,eax
a_notsupport:
}

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#16) Miracle válasza OddMan (#14) üzenetére


Miracle
senior tag

az Application.Run metodus egy form tipusu referenciat var, azt pedig mind a ket esetben megkapja.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#17) Miracle válasza OddMan (#15) üzenetére


Miracle
senior tag

a c# nem nativ kodot fordit, hanem egy ugynevezett CIL azaz Common Intermediate Language kodot, amit a gepeden levo .NET framework JIT compilere fordit vegulis a te geped nativ kodjara.
a CIL egy stack-machine(hasonlo a Java Bytekodhoz, ), es mivel nem nativ kod semmilyen kornyezetben, teljesen folosleges ASM kodokat hasznalni, mert csak kevesbe optimalis megoldast tudsz gyartani, mint a c# compiler. nem CIL, hanem platformfuggo ASM betetek elhelyezesere ugy tudom nincs mod. ha megis CIL ASM-ekbol akarsz assemblyit epiteni, akkor a m$ weboldalain megtalalod a CIL specifikaciojat, es van CIL kodegenerator namespace is a .NET libben, csak mar nem emlekszek a pontos nevere :(

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#18) BlackWoOd


BlackWoOd
aktív tag

.NET futtatási környezet ügyben érdemes lehet meglesni ezt a linket: Bővebben: link (Mono Project)

Tulajdonképpen egy Linuxos .NET fejlesztő / futtató környezet, ami a C# és CLI szabványára épül. A Mono mögött a Ximian (mostmár a Novell) áll, elég jól haladnak, ha jól látom már a System.Windows.Forms támogatása is megoldott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden maximálisan hordozható, de dolgoznak rajta. :)

Aki nem szereti a VS.NET-et, annak itt egy jól használható ingyenes fejlesztőeszköz (én ebben ismerkedem a lehetőségekkel C#Builder meg VS.NET helyett): Bővebben: link (#develop)

Jó topic, megpróbálom nyomon követni, bár én keveset foglalkozom ezzel a nyelvvel.

< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >

(#19) OddMan válasza Miracle (#17) üzenetére


OddMan
őstag

pl.: ha a cpuid x86 asm utasítást szeretném használni, akkor ezt nem igen kerülhetem ki, nem? Szóval jó lenne használni néha egy pár sor asm-ot, de nem pontosan értem, hogy ezt hogyan tudom megtenni. :U


[Szerkesztve]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#20) OddMan


OddMan
őstag

A C#-ben ''union'' sincs, mint a C++-ban? :U

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#21) Miracle válasza OddMan (#19) üzenetére


Miracle
senior tag

NEM, C# csak CILre fordit, CIL ASMet HA NAGYON akarsz hasznalhatsz, de ne akarj.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#22) stevve


stevve
nagyúr

Nah, itt vagyok végre.
szóval: egy köztes nyelvre fordít és aztán a natív, tehát minden eshetőséget le kéne programoznod ahhoz, hogy a procit felismertesd. Szerintem ez felesleges.
ezt szerintem nem erre találták ki...
Inkább webes felületekre, adatbázisokkal babrálásra...
Szerintem:DDD

(#23) stevve


stevve
nagyúr

Eléggé az elején járok még ennek az egésznek, de érdekel, úgyhogy írjatok minél több kérdéssel, felvetéssel, stb.

(#24) stevve


stevve
nagyúr

Hogyan oldjam meg, hogy egy gomb megnyomására bizonyos helyen a formon magjelenjen egy előre megadott szöveg. Láttam erre példákat, de csak előre meghatározott textmezőben. Lehet valahogy akkor dönteni a helyről, ha már aktuális?:F Vagy ez hülyeség?:DDD

(#25) paramparya


paramparya
őstag

Én is tudok valamit c#-ban... :)
Alkalmazásfejlesztés 4gl-ben órán a tanár azt ecsetelgeti, hogy milyen jó a Delphi, mert nem kell neki framework, persze a longhorn már csak .net-re épül, és ott fognak 'emulálva' futni a win32-es progik :D

(#26) stevve válasza paramparya (#25) üzenetére


stevve
nagyúr

Ettől még a Delphi jó, de a.NET -et nagyon el akarja terjeszteni a MS, úgyhogy el is fogja... ez sem rossz, persze.

(#27) paramparya válasza stevve (#26) üzenetére


paramparya
őstag

Nekem a Delphi nem jön be, finoman szólva nem szeretem a pascal-szintakszist... :D

(#28) Miracle válasza paramparya (#27) üzenetére


Miracle
senior tag

megvan a velemenyem azokrol a tanarokrol, aki meg MA is delphit, vagy valami regi pre-szabvany c++ -t tanitanak az oraikon...
a pascal tanulonyelvnek szuletett, es nem is kellett volna sokkal tobbet kihozni belole, az oktatok lustasaga az egyetlen oka a sok sok delphi-programozonak, es delphiben fejlesztett -gyakran- ganyolasnak :(

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#29) paramparya válasza Miracle (#28) üzenetére


paramparya
őstag

Én sem örülök, hogy Delphi-t kell tanulni, főleg úgy, hogy a tanár a c#-hoz is ért, és azt is fog tanítani, meg delphi-t is... :(((

(#30) stevve


stevve
nagyúr

Én is utálom, hogy programozó suliba jártam pár éve és pascal meg ansi C volt a legmenőbb, amit tanítottak. itt a fősulin szintén c++, de sammi ojjektumorientáltság, assembly, Magic, Prolog... mindből semmi és nincs ma használatos vagy kicsit modern. Felháborító.:((:O

ez a C# meg .NET is csak a végén és csak fakultációban. Fakk.:(((

(#31) BlackWoOd válasza Miracle (#28) üzenetére


BlackWoOd
aktív tag

Khmm.

A kőfaragó is vésőt meg kalapácsot használ, meg a szobrász is.
Ugye nem gondolod, hogy a végeredményt az eszköz egyértelműen meghatározza?

Aki tud programozni, annak mindegy, milyen ''eszközt'' adsz a kezébe, elsajátítja a sajátosságokat és _nagyon_rövid_idő_alatt_ ugyanolyan produktívan képes azt használni, mint az eddig használt eszközeit.

Ugyan úgy lehet Delphiben, Javaban, C#-ban, C++-ban, VB-ben is gányolni mint szinvonalas programot, rendszert összehozni. Az object pascal meg pont egy általános célú és valóban egyszerűen tanulható nyelv.

Akit ismerek és programozói vénával van megálddva, az a delphi-t ugyan úgy kezeli, mint a fent említett szobrász (vagy kőfaragó) a vésőt/kalapácsot. Kap egy új eszközt, megnézi a kezelésbeni eltéréseket és használja. Teccik érteni... :)

(Igen, főképp Delphi-ben programozok már sok éve (1.0 óta). Ez nem jelenti azt, hogy megilyedek akár a C-től, akár a C#-tól akár a Java-tól. :U )

Egyébként meg nyilván figyelemmel követed a Delphi verzióinak fejlődését és Te is elismered, hogy a legtöbb modernnek számító szoftver-technológia megfelelően támogatott a részéről. Innentől kezdve meg minden a RAD-n múlik ( _Rapid_ Application Development ), legyen akár egyszerű szoftverről szó, akár komplex rendszerről. A Delphi meg RAD-ban elég erős.

< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >

(#32) corm


corm
senior tag

up, de hogy kérdezzek is vmit. (még elégé az elején járok)

miért van az hogy ha (c++) egy pointert akarok deklarálni a fomron belül, akkor aztmondja h ez csak ''unsafe'' környezetben használható(mármint a pointer)?

Y N W A

(#33) Miracle válasza BlackWoOd (#31) üzenetére


Miracle
senior tag

Akkor kezdetben emlitsuk meg azt az aprosagot, h a pascal kitalaloja nem tartotta erdemesnek a delphit arra, hogy megtanulja, mert a programozas az C* nyelven tortenik, a tanitas meg Pascalul, de ez csak egy apro annekdota.
Hogy mi bajom a Delphivel? az, hogy gusba koti az ember kezet, es objct-pascal ide, oda, igazabol erzesem szerint nem sikerult igazan objektum-orientalt vagy akar csak objektum-elvu nyelvve tenni, de sokan megis ekepp allnak hozza. Es a problema ott van, hogy ha valaki megtanul jol programozni Delphiben, akkor az a kenyszerkepzete tamad, hogy o most mar akkor tudja, hogy mi az az ojektum-orientaltsag, es amikor atmozdul mondjuk c++ra, akkor elkezd Delphi kodokat gyartani c++ szintaktikaval.(aki azt mndja, hogy c++ul JOL meg lehet tanulni 2 even belul, az hazudik) es mivel programozni alapjaban veve tud, nyilvan nem fog raszanni ennyi idot, hogy elmelyedjen a c++ filozofiajaban, es kedvenc tanaromat idezve ,,eletveszelyes c++ tudassal'' elkezd nagyobb szoftvert fejleszteni. Ekkor gyakran olyan hibakba utkozik, amit nem ert, vagy olyan hibakba, amik egy egy technologia felszinenek karcolgatasaval elokerulnek, de eleg ritkan melyed bele, es egy marad a heggesztgetes, hogy mukodjon.
persze tisztelet a kivetenek, vannak tenyleg nagyon tehetseges programozok, akik Delphivel kezdtek tanulni, es ,,jol'' nyergelnek at mas nyelvekre, de a nagy tobbseg nem ilyen. Es az, hogy az emberek nem zsenik persze nem az o hibajuk, hanem a tanaraike, akik az objektum-,,orientaltsagot'' delphiben tanitottak meg nekik.
Ugyan ez all a Javara, meg a c#ra is, bar azokat joval rovidebb ido alatt el lehet sajatitani, mint a c++t.
Szoval a problema nem azzal van, hogy valaki Delphiben programozik, user-interface tervezeshez az egy kivallo eszkoz, sot egyszerubb appokra is, hanem azzal, amikor a Delphi programozo egy 150 oldalas c++ konyvvel ter at egy masik nyelvre. mert az ,,oktatasnak'' nem ez lenne a celja szerintem.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#34) stevve válasza corm (#32) üzenetére


stevve
nagyúr

alapvetően az az elv, hogy van a köztes nyelv (IL) kiküszöböli a pointerek alkalmazását, mivel a fordítás a kész kódot az IL-re fordítja és az adott specifikáción fordít gépi kódra (vagyis futtatáskor). Nem határozható meg előre semmi a futtatókörnyezetről.
Így nem használhatsz pointereket ''csak úgy''. Felügyelt a kód is, tehát szól, hogy a programod ''unsafe'' környezetben használható.

(#35) BlackWoOd válasza Miracle (#33) üzenetére


BlackWoOd
aktív tag

A Delphire/object pascalra szerintem hozzáértő sosem mondta, hogy tisztán objektum-orientált nyelv... :P

Abban teljesen egyetértek, hogy nem Dephiben kell megtanulni az objektum-orientáltság mibenlétét, de ez legalább annyira igaz más nyelvekre is.

Az objektum-orientáltságot papíron, elvi alapfogalmakon keresztül célszerű megérteni, majd a gyakorlatba átültetni. Erre az ember fia vagy eleve tisztán objektum-orientált nyelvet használ, vagy saját bőrén megtapasztalja, hogy mit és hogyan célszerű megcsinálnia (ez természetesen pascalt használva tovább tart).

A ''jól programozni'' egy erősen szubjektív fogalom, nem tudom, hogy te mit értesz alatta. Az én értelmezésemben a jól programozni inkább algoritmus-szintű jóságot feltételez, csak másodrendű a nyelvi sajátosságok maximális kihasználása (persze ez a két dolog gyakran összefonódik, természetesen).
Én sem arról írkáltam, hogy ha delphiben tud valaki programozni, akkor ugyan olyan szinvonalú (frappáns, elegáns megoldások, stb) forrást hoz össze C*-ben, minden nehézség nélkül, de a probléma-megoldás és a tanult/_tapasztalt_ algoritmusok alkalmazása vitathatatlan előnyt jelent számára.
Valóban szemléletváltás szükséges a régi jó moduláris / struktúrált programozás módszereihez képest.
Szerintem amire te utalsz (delphiről átnyergelt programozók) ezen az ''apró'' lépésen nincsenek megfelelő módon túl, talán átugorták (esetleg az általad említett kényszerképzet okán), talán sosem ismerték fel.

Szvsz programozni ''megtanulni'' nem nagyon lehet, tapasztalati úton sokkal több/hasznosabb tudást lehet begyűjteni.

Mindegy, nem akarok vérre menő vitába bonyolódni, főleg nem off-ban.
Szerintem valami nagyon hasonló dologról beszélünk mindketten, csak az ellentétes oldalról.

Apróság, de szerintem RAD alatt nem egyszerűen a GUI összehányása értendő.
(Arra meg tényleg csak kíváncsi lennék, mi a ''gúzsba köti az ember kezés'' jelentése pascal vonatkozásban.)

mod.: offba akart menni...

[Szerkesztve]

< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >

(#36) Miracle válasza BlackWoOd (#35) üzenetére


Miracle
senior tag

eloszoris bocs a topicgazdatol, h szetoffoljuuk a topicot

akkor ugy latom, hogy nagyjabol egyetertunk. A problema szerintem az, h a delphit oktatjak, es a foiskolak nagyreszeben a delphivel le is van tudva a programozas tanitas, es az ilyen modon kepzett ,,programozok'' (mert ez azert nem igazi programozokepzes) elarasztjak a piacot. lehet, h azert haragszom ennyire a delphi programozokra, mert nemreg 3000 sor c++ kodot irtam ujra hasonlo okokbol :U es a delphi programozok jelentos resze meg van gyozodve rola, h objektumorientalt kodot gyart :) na mind1.
RAD: igen, igaz, csak kiemeltem egyet (Eclipse, netbeans, designer rlz :P )
megkoti a kezem: hat most nem kezdem el sorolni a c++-al bevezetett sutemeny kis tecshnikakat(ilyen-olyan smartpointerek, nyelvi eszkozokkel keszitett GC, ... gondolom nem kell sorolni) amik mas nyelvekben nem erhetok el, es a template metaprogramming csak hab a tortan.

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#37) BlackWoOd válasza Miracle (#36) üzenetére


BlackWoOd
aktív tag

A GC (bármilyen, akár Java-szerű módszer is) nekem személy szerint nagyon hiányzik op-ből. :O

A delphi programozókról meg csak annyit, hogy a cégnél, mielőtt felveszünk valakit, akkor egy egyszerű ''beugró'' feladatot kap. Ez nem bonyolult, de a forrást is oda kell adnia és az tanulságos tud lenni... Meg hogy azt a roppant bonyolult kb. 1000 soros programot a jelentkezők hány százaléka adja egyáltalán be. (durva becslés, max 25%)

(Netbeans-et szeretem én is, de az Eclipse még nem lopta be magát a szívembe.)

Na, de tényleg ne offoljunk ennyit.

C#-ra, VS.NET-re fel, fiatalok!

[Szerkesztve]

< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >

(#38) paramparya


paramparya
őstag

Nekünk szerencsére páruhuzamosan tanítottak oop-t c#-pal, prog.nyelv.II. előadáson oop ment, c#, delphi, java példákkal, gyakorlaton pedig ment a c#... :D

(#39) BlackWoOd válasza paramparya (#38) üzenetére


BlackWoOd
aktív tag

Akkor te a szerencsésebbek (és valószinüleg a fiatalabbak) közé tartozol. :)

< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >

(#40) Miracle válasza paramparya (#38) üzenetére


Miracle
senior tag

akkor a tobbszoros oroklodes gyonyoreibol kimaradtatok :P

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#41) OddMan


OddMan
őstag

C#-ban írok, vagyis most még csak kísérletezek egy adatbázis kliens progi készítésével.
A lényeg, hogy sokszor lesz olyan, hogy egy hatalmas nagy listából kell majd valamit kiválasztani és ezt úgy szeretném megcsinálni, hogy ahogy a felhasználó elkezdi begépelni az adott szöveget az egyik komponensbe, akkor az szépen egészítse ki és ha már nem lehet más, akkor írja ki a komplett szöveget az adott komponens. Aztán egy enter leütéssel már szépen ki lehet választani a megjelent tételt
Meg egy olyan dolgot is szeretnék, hogy mondjuk egy textBox-ba elkezdek beírni valamit, ami aztán hatással van egy dataGrid komponensre. Más néven szűrni akarok, vagy egy adott részhez ugrani a DataGrid-en belül. Nagyjából ennyi. :U


[Szerkesztve]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#42) return.value válasza BlackWoOd (#31) üzenetére


return.value
tag

10 pontos hozzászólás!!

(#43) stevve válasza OddMan (#41) üzenetére


stevve
nagyúr

Hú, hát ez nagy téma.:DDD
Az a lista egy adatbázis, mert akkor ha nem konzisztens és nem mentes az ismétlődésektől, hibásan kitöltött mezőktől, akkor még lehet vele bajod.
Ha jól szerkesztett, akkor igazából lekérdezéseket akarsz? CSak ezért, mert ha nem jó az adatbázis szerkezeted, akkor sok fejfájásod lehet vele.
ezt a kiegészítős dolgot díjazom. Jó ötlet. Megvalósítani első elgondolásom szerint úgy tudod, ha a külön file-ban tárolt adatbázisod sorait figyelteted bevitelkor és egyezésnél felkínálja (esetleg legördülőben) a lehetséges egyezéseket. (Ami addig egyezik a karakterláncoddal). Aztán ha bevitted a szót, a listából kiválasztod a neked kellőt.

Most jövök rá: hatalmas LISTA és nem adatb. Sebaj. Akkor is ezt a ''keresést'' próbálnám először, de majd gondolkodom rajt, mert ez lelassíthatja a progidat.
Formon ezt nem nehéz win-es felülettel ellátni. Pl.:Visual Studio.NET

Lehet, hogy ez hülyeség, mert még én is igencsak kezdő szinten vagyok:D

(#44) OddMan válasza stevve (#43) üzenetére


OddMan
őstag

Igen Visual Studio .NET 2003-ban akarom majd csinálni.
Végül is az adatbázisból egy oszlopot kell majd megjeleníteni, de ismétlődés nem lehet benne. Egyébként én ilyet a régi DBase-ben láttam, mármint hogy a gépelésnél automatikusan ajánlja fel a lehetőségeket a program. Igazából ez egy-egyszerűbb kocsmai pénztár program lesz, ha egyszer elkészül. Ha sikerül, akkor egy kliens/szerver dip munka lesz belőle, de addig nem merek nekiállni, amíg ezek az apró dolgok nincsenek meg. Az adatbázis MSSQL szerveren lesz.


[Szerkesztve]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#45) stevve válasza OddMan (#44) üzenetére


stevve
nagyúr

Nah, még mielőtt befulladunk...

Ha VS.NET, akkor a felülettel nem lesz gondod ugyebár.:DDD
MSSQL elérést nem tudom hogyan kell megvalósítani. Ha tudod, légyszi írd le ide a fórumba. Köszi

Ja, a karakter figyeltetésére kitaláltál már valamit?

(#46) OddMan válasza stevve (#45) üzenetére


OddMan
őstag

Az adatbázisok elérését a C# adatbázisprogramozás ( Jason Price) Mesteri szinten című könyvből tanulom. Pár szóban ezt nem nagyon lehet leírni.

A C# mesteri szinten 21 nap alatt című könyvhöz fent van a neten az összes forrásállomány, amit a könyv is tartalmazott. A vége felé van egy egyszerű program az ADO.NET használatáról. Ha érdekel, töltsd le és nézd meg.
Bővebben: link

A képviselők (delegate) fogalmát el tudná valaki magyarázni? Ezt a részt nem teljesen fogtam fel a könyvből. :U

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#47) Miracle válasza OddMan (#46) üzenetére


Miracle
senior tag

lenyegeben fuggveny-pointer-szerusegek, csak olvashatobb kodot adnak :)

értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió

(#48) razor81


razor81
csendes tag

Hali! Tudna valaki segíteni nekem???


Problémám:
.
Van egy string-em, ami tartalmazza egy nyomógomb nevét, és
én hivatkozni szeretnék ezen nevű nyomógombra (pl
megváltoztatni színét stb.), de nem tom hogy kéne,
megpróbáltam System.String -ről konvertálni
System.Windows.Forms.Button -ra

Próbáltam a Convert:: ChangeType -al , de nem ment.


[Szerkesztve]

(#49) paramparya


paramparya
őstag

Ha valakit érdekel, akkor megnézheti a http://dragon.ektf.hu/aroan oldalt is, az egyik programozástanárom, vannak fent fóliák c# nyelvről.

(#50) stevve válasza OddMan (#46) üzenetére


stevve
nagyúr

Esetleg a könyv pdf-ben vagy más formátumban nincs meg?

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.