Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61632) BB9000 válasza Vismajor01 (#61628) üzenetére


BB9000
senior tag

Háztartási eszközöknél az energiacimke alapján választás félrevezető lehet.
Az EU törekvése, hogy energiahatékonyabb készülékeket fejlesszenek a gyártók és ezek kerüljenek a háztartásokba, ezáltal csökkenjen az energiafogyasztás.
Mosógépek:
A mosás hatékonyságához sok víz kell, az energiahatékonysághoz pedig kevés. A jobb gyártók úgy oldják fel ezt az ellentétet, hogy intelligens mosógépet készítenek, ami képes arra, hogy energiahatékony legyen. Amikor lemérik a fogyasztását, akkor megfeleljen az EU ép ésszel nem rendelkező előírásainak, de a valós használatkor normálisan ki tudja mosni a ruhákat. Ennek kulcsa a mosóprogramok különbözőségében van. Van rajta egy "ECO" program az EU -nak és a többi program meg az, amit használni is lehet mosásra. Azok persze nem energiahatékonyak, hanem a mosás hatékonyságára vannak optimalizálva. Sok víz, sok áram. Más gyártók a kevés vízzel mosás miatt fellépő mosási hatékonyság csökkenést a programok hosszabbá tételével próbálják meg kompenzálni. Ennek két eredménye lesz: a 3-4-5 órás mosóprogramok és a ruhákban maradó mosószer mennyiségének a drasztikus emelkedése. Ugyanis az öblítéshez is víz kell, ami ugyebár nem fér bele az A energiaosztályba ! Ezt persze alaposan elhallgatják.
Porszívók:
Egyedül itt látok előrelépést, mert amit 10-20 évvel ezelőtt 1800W és 2200W-os motorokkal meg tudtak csinálni a porszívók, azt ma is meg tudják csinálni 500W-800W fogyasztású motorokkal.
Hűtőgépek:
A kompresszorok terén nagy fejlődési tér nincs. Ténylegesen úgy lehet energiahatékonyságot növelni, ha a hűtőtér szigetelését javítják. Ez azzal jár, hogy vastagabb hőszigetelő réteg kerül a hűtőtér köré- Az európai vásárlók nem szeretik a kis űrtartalmú, batár nagy helyet elvevő készülékeket, ezért a gyártók nem is készítenek ilyeneket.Mit tesznek ehelyett?
Amerikában nincs is EU szabályozás és nem foglalkoznak az energiahatékonysággal. A legtöbb gyártó az energiahatékonyság növelése érdekében fogja az amerikai modellt és kicsit "átalakítja", hogy nyerjen a fogyasztáson. Nem a szigetelő réteget növeli meg, hanem azzal trükközik, hogy ritkábban kapcsolja be a kompresszort és hosszabb üzemszüneteket enged meg neki. Ez a fogyasztáscsökkenéssel egyidejűen azzal is jár, hogy az európai "szuper enegiahatékony" modellekben nagyobb lesz a hőingadozás. Nem kicsit nagyobb, hanem sokkal nagyobb. Ennek egyenes következménye, hogy hamarabb megromlanak benne az ételek. De hát kit érdekel az? A vásárlóknak ezt már nem kell tudni. Nem is mondják el, csak azt, hogy : készítettünk nektek egy ""szuper enegiahatékony" hűtőt. Vegyétek, vigyétek, jó lesz az nektek !
Elektromos sütők:
Itt sincs sok értelme az energiacimke alapján választani. A sütő felmelegedéséhez hő kell, aminek elektromos árammal előállítani egyáltalán nem hatékony. Az elektromos sütő egy áramzabáló, viszont nagyon kényelmes és jól szabályozható.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.