2021. március 5., péntek

Gyorskeresés

Háztartási gépek karbantartása - Vízkő, Penész, Szag eltávolítása és megelőzése

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

KÉRDÉSEIDET A RENDSZERESEN LÁTOGATOTT HÁZTARTÁSI GÉPEK TOPIKBAN TEDD FEL!

A cikkben szereplő és linkelt termékek nem reklámnak minősülnek, csupán a szerző tapasztalatából eredő tanácsok kiegészítésére szolgálnak!

Upgrade: 2020.04.19.

Hazánk jelentős részén, geológiai adottságoknál fogva kemény a víz. Mit is jelent ez, miért kell odafigyelni a háztartási kisgépek karbantartására, egyáltalán mit használhatunk bátran a vízkő eltávolítására, és mi az, amivel érdemesebb óvatosabban bánni. Hol és hogyan tudjuk megelőzni a vízkő képződést.

Bevezetés

Magyarország jelentős nagyságú területeit borítja kalcium és magnézium sók alkotta üledékes kőzet. A mészkő és dolomit hegyek, karsztok fantasztikus kirándulási, sportolási lehetőséget biztosítanak számunkra amellett, hogy a hegyek szívéből kristálytiszta és jéghideg ásványvizek törnek elő.
A hegyekre hulló széndioxidban gazdag esővíz mállasztja ezeket az üledékes kőzeteket, oldatba viszi a kalciumot és a magnéziumot sok más értékes ásványi anyaggal együtt, majd éltető, rendkívül finom forrásként törnek fel a karsztos hegyek lábánál.
Modern korunk vívmányaként gyakorlatilag Magyarország jelentős mennyiségű háztartásában ásványvíz minőségű hegyi patak folyik a csapból.

A víz keménységét a vízben oldott kalcium és magnézium sók okozzák, az országos koncentráció eloszlást német keménységi fokban (1 nk° = 10mg/l Kálcium-Oxidban kifejezett Magnézium és Kálcium sók összessége) a fenti kép szemlélteti (forrás)

A kemény víznek azonban van árnyoldala is. A beoldódott sók ugyan olyan módon ki is tudnak válni, forralás közben a változó keménységet okozó hidrogén-karbonát eltávozik, és oldhatatlan kalcium- és magnézium-karbonát válik ki a hőátadó testeken. Vízkövesednek a csapok, gépek és gyakorlatilag az összes olyan eszköz amely kapcsolatba kerül ezzel a folyadékkal.

Mit tehetünk és hogyan előzhetjük meg a képződést

A csaptelepek krómfelülete minél simább, annál kevésbé képes a vízkő megtapadni, ezért a tisztítás során a súrolószerek használatát kerüljük

A vízkő kialakulást többféle módon lehet blokkolni, azonban ezen vízkezelési technikák többsége ivásra alkalmatlanná teszi a vizet, és jelentős környezetterheléssel bír.
A vízkőeltávolítás alapja, hogy fizikailag és/vagy kémiailag eltávolítjuk a felületről a nem kívánatos bevonatot. Enyhe szennyeződés esetén (első réteg) elég egy puha ronggyal áttörölni a felületet, makacs, vastag réteg esetén savakkal újra oldatba hozzuk a kirakódott sókat.

Csaptelepek és csapvízfogyasztás: a legfontosabb a rendszeres karbantartás. A csapok fém részeit erős sav nem érheti, a 20%-os ecet is képes roncsolni a krómfelületeket ezért itt kifejezetten erre a célra gyártott vízkőoldókat használjunk. A perlátorok tisztítását már végezhetjük 10-20%-os ecettel vagy citromsavval, extrém esetben sósavval.
A vízkőtelenítést követően alaposan mossuk át a rendszert. A kemény víz ivásra alkalmas, sőt a legegészségesebb fogyasztás szempontjából, ezért a vízlágyítást és kezelést ebben az esetben kerülni kell!

WC öblítő tartályok és szelepek: itt a legtöbb alkatrész műanyag (ezt ellenőrizzük), egyszerű háztartási sósavval végezhető a tisztítás. A sósav nem tesz kárt a kerámiában és rövid ideig a műanyagban és gumiban sem, így a leeresztő szifont és a beengedő szelepet is tisztíthatjuk vele. Körültekintően alkalmazzuk fémet a sav ne érje és a vízkő-eltávolítás után azonnal öblítsük le a kezelt felületeket.

Házi praktikák: trisó, citromsav, ecetsav

Vízforralók, kávéfőzők: ebben az esetben nem javaslom a vízlágyítás semmilyen formáját hiszen a folyadékot fogyasztásra használjuk fel. A kialakult vízkövet kimondottan erre a célra szolgáló savkeverékkel tudjuk eltávolítani (beállított pH-jú!) aminek fontos tulajdonsága, hogy inhibitor tartalmaz, ami megakadályozza a fém "sav erózióját", vagyis a fémet nem fogja bántani a vízkőtelenítő. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, emiatt csak ecet vagy citromsav rendszeres használata nem ajánlott.
Én a Scanpart termékeit javaslom. Az ár ne tévesszen meg senkit, a koncentrátum több, mint egy évig kitart és a kihígított savkeveréket egymás után több gép kezelésére felhasználhatjuk (először vízforraló, majd ezt követően a kávégép)!
A vízkő kiválás erősen függ a hőmérséklettől! Energiafelhasználás és lerakódás szempontjából mindenképpen olyan vízforralót válasszunk melynek rejtett fűtőszálrendszere van. Amennyiben megtehetjük válasszunk hőmérséklet szabályzós modelleket, ebben az esetben sokszor bőven elegendő a vizet 70 °C-ra melegíteni mely közel 40%-kal csökkenti a vízkőkiválást (forrás).

A vízkő az energiafelhasználás szempontjából is káros, a kirakódott réteg vastagságának megfelelően az energiafelhasználás exponenciálisan nő (forrás)

Vasalók: a vízköves vasaló kezelését a vízforralókhoz hasonlóan végezhetjük, ecetet és citromsavat egyáltalán ne használjunk. Kevés vizet igényel ezért a vasalóba használjunk ioncserélt vizet, így a fent említett tisztítást követően már nem kell bajlódnunk a lerakódásokkal.

Mosógép: kifejezetten ajánlatos a kémiai kezelés "vízlágyítás" és számos előnnyel jár. Azért nem közvetlen vízlágyítás, mert a keménységet okozó sók a kezelés során mindvégig a vízben vannak. A vízadagoló cső elé kössünk poli-foszfát adagolót (beszerelése egyszerű, mert a vízadagoló cső méretével és menetemelkedésével megegyezik a csatlakozás és különösebb szerszámot nem igényel a felszerelése). A töltésénél oda kell figyelni és érdemes előtte vízzel átöblíteni, kimosni a kristályokat ugyanis az apró törmelék eltömheti a mosógép víz szelep szűrőit. A poli-foszfát úgy lágyítja a vizet, hogy "megköti" a kalciumot és a magnéziumot, gyakorlatilag a mosószerben alkalmazott vízlágyító adalékot egészíti ki. A feloldódott kristályokat pótoljuk az adagolóban, a poli-foszfátot kilós kiszerelésben megvásárolható. Használatával nő a mosás hatásfoka, kevésbé szappanosodik a gép (jobban feloldódik a vízben a mosószer vagy az öblítő), kevesebb mosószerre van szükség és a gép sem vízkövesedik! Környezetterhelés szempontjából előnyösebb poli-foszfátot használni, mint több mosószert. A foszfátot a szennyvíztisztítók bakteriológiája fel tudja dolgozni. A poli-foszfáttal kezelt víz ivásra nem alkalmas!
A kialakult szennyeződések (vízkő és szappanlerakódások) eltávolítására és alkalmankénti (fél évente) kezelésre a Polly nevű csodaszert ajánlom! Használható ezen kívül ecet, citromsav (vizkő eltávolítására) és trisó (szappanlerakódások eltávolítására) is mértékkel, külön-külön alkalmazva!

Mosógép elé szerelhető poli-foszfát adagoló

Mitől büdös a mosógépem?

Mivel egyre több felhasználót érint a probléma (a mosogatógéppel kapcsolatban is), ezért a cikket kiegészítettem ezzel a bekezdéssel.

A bűz oka igen egyszerű. A mosószermaradékok, ruhaszövetdarabkák és víz elegye kiváló táptalaja az anaerob baciknak és penészgombáknak, amik kiváló lebontó munka révén irgalmatlan bűzt képesek termelni.
Sokakban felmerül a kérdés: miért olyan gyakori mostanában, és a régi gépek miért nem büdösödtek?
A mosószerek összetétele évről évre változik a hatékony mosás, energiahatékonyság és "környezetkímélés" érdekében. 30 évesen simán emlékszem, ahogy nagyanyám főzte a fehér ruhákat mosószappannal az automata mosógépben, de még arra is, hogy anya legalább 70 fokon mosott fehéret a minimattal. Ezzel a mondatommal gyakorlatilag el is mondtam a kulcs okot, ami a hőmérséklet. Egyszerűen kényszerből fertőtlenítve lett a mosógép a magas hőmérséklettel, a gépek nem tudtak bebüdösödni. Egyszer csak a reklámokban megjelent az "aktív enzim" technológia, ami mint valami csodaszer, hipp-hopp lehetővé tette az alacsony hőmérsékletű energia hatékony mosást. Az alacsony hőmérséklet mellett a bacik kiváló táptalajt találnak a különböző szigetelő gumiperemek alá szorult szennyeződésben és felszaporodnak, majd egyre jobban bűzlenek. Kár azt hinni hogy magától megszűnik a szag (sőt olykor egyre durvább, már-már dögszagú a gép), ugyanakkor elkeseredni sem kell és a gépet nem kell kidobni!

Megoldás: 3 órás 90-95 fokos főzőmosás előmosással trisó segítségével.
adagolás: előmosás és főmosás tartályba tegyünk 3 púpozott evőkanál trisót
gyakoriság: évente 1 alkalommal

Gumiperemek tisztítása: fogkefe és trisó segítségével alaposan kidörzsöljük és kitöröljük a peremek alá szorult elszappanosodott bűzlő szennyeződést, makacs odatapadt fekete retek ellen a kefét mártsuk a szilárd trisóba és azzal dörzsöljük be (az eljárás a mosogatógépek szigetelőperemeinél is teljesen azonos). A gumiperemek tisztítását érdemes a főzőmosás előtt elvégezni.

megjegyzés: természetszerűleg a szag nem fog azonnal megszűnni, mint amit elvágtak. A tisztítást követően azonban jelentősen úgy 50-60%-kal fog csökkenni az intenzitás! A szag normál 2-4 mosást követően teljesen eltűnik, csak az öblítő ill. mosószer illat maradhat. Abban az esetben ha még így is büdös szaga marad a gépnek akkor még egyszer át kell nézni, mit hagytunk ki a takarításból.

Penész megszüntetése:

Hasonlóan otthonunk falaihoz a mosógépben sem egészséges és normális a penész megjelenése. Önmagában egy fontos dolog leszögezni, hogy a mosás végeztével a mosógép ajtaját nem szabad légmentesen bezárni. Ennek ellenére penész elsősorban a mosószer és öblítőadagoló környékén szokott megjelenni. Az eltávolítása az otthoni súrolókkal és fogkefével mehet, de ezt követően érdemes fürdőszobai Savo penészölővel egy éjszakára befújni a korábban penészes területeket.

A mosógépek karbantartása során a legkényesebb dolog az adagoló tartályok tisztán tartása. Érdemes havonta 1 alkalommal forróvízzel (esetleg szivaccsal átdörzsölni) a mosószer és öblítő adagolót.
Hasznos dolog, ha a folyékony mosószert kupakban közvetlen a ruhák mellé tesszük. Olvassuk el a gyártók adagolási utasításait és inkább kevesebbet, mintsem többet használjunk belőlük, vagy egészítsük ki őket valami természetes házi praktikával (ecet, mosószóda, mosódió..stb) . A túlzásba vitt öblítő és mosószer adagolás szappanos lerakódásokhoz, penészedéshez vezet.

A vizkőtelenítés hatékonyabban végezhető a trisós főzőmosást követően!

Mosogatógép: a mosogatógépet vízlágyításra külön nem vegyszerezzük, csak a gyantaregeneráló sót pótoljuk. A vízlágyítás ún. kationcserélő gyantával történik: A só (NaCl) nátrium ionjaival telítjük a gyantát, majd amikor vízlágyításra kerül sor, akkor a nátriumot kalciumra és magnéziumra cseréljük le, vagyis lágyítjuk a vizet. Értelem szerűen ilyenkor a nátrium az elfolyó vízzel távozik, ami jelentős környezetterhelést jelent (a nátrium sejtméreg, blokkolja a biológiai bontást), ezért a lehetőséghez mérten mindig teli géppel mosogassunk. A regeneráló sóra ipari só vagy háztartási konyhasó nem alkalmas az oldhatatlan maradékok miatt amik eltömik a pórusokat ezáltal csökkentve vagy megszüntetve az ioncsere kapacitást. Pénzt lehet spórolni ha ipari vízlágyító sót vásárolunk kis kiszerelés helyett! Különböző sókat lehet kapni, az "ÖKO" só sem környezetkímélő, az egy baromság, ugyan úgy tisztított NaCl.
A mosogatógép tisztítására szintén a kereskedelmi forgalomban lévő mosogatógép-tisztítókat használjunk és lehetőleg kerüljük a házi praktikákat, amikkel itt több kárt okozhatunk.

Vízlágyítás: a kationcsere folyamata

Házi praktikák használata: mosógép, zuhanytálca, fürdőszobacsempék, akvárium, kerámia és műanyagfelületek vízkőmentesítésére bátran használható a citromsav vagy az ecet. Fontos az arra való törekvés, hogy kevesebb mesterséges vegyszert használjunk fel otthonunkban, ugyanakkor körültekintően kell ezeket is használni.

Végszó

Mint látható a házi praktikák többsége elsősorban kiegészítésre alkalmazható bizonyos funkciók hiánya miatt. Törekedjünk minden esetben a környezettudatosságra, ami nem feltétlen azt jelenti, hogy csak ecetet használjunk mindenhol. Elegendő csupán átgondoltan csurig töltve elindítani a mosó vagy mosogatógépet például. Maga a vízkőmentesítés is csökkenti az energiafelhasználást hiszen a hőátadó felületek tisztán működnek a leghatékonyabban. Háztartási gépeink élettartamát kis odafigyeléssel nagyban meglehet hosszabbítani még a mai fogyasztói társadalomban is.
A csapból folyó ivóvizet csak bizonyos esetekben szükséges kezelni (esztétikai vagy mellék íz és szag miatt) hazánk bizonyos alföldi régióiban. Amennyiben ivóvíztisztító beszerelését tervezzük, vásárlás előtt tájékozódjunk a vízszolgáltatónknál, vagy keressünk fel egy illetékes laboratóriumot lakóhelyünk környékén a csapból folyó víz minőségével kapcsolatban.

Kiváló limonádé készíthető csapvízből! A csapvizet 10 perce hagyjuk kancsóba kitöltve, hogy az aktív klór elillanjon belőle, kiengedés során nem a klór miatt opálos a víz. A csapban lévő diffúzor és az oldott gázok hirtelen nagy mennyiségű buborékot termelnek, ennek köszönhető a kezdeti opálosság


Csabroncka

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

Ecet, mindenhova. Olcsó, jó, szuperbioorganikustermészeteslebomló.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#2) Shinjike87 válasza D1Rect (#1) üzenetére


Shinjike87
tag

Csak kár, hogy pont ez is benne foglaltatik a beszámolóban, 20%-os ecet is roncsolhatja a krómot. Értő olvasás hiánya, vagy szimplán letojod?

(#3) berek21


berek21
senior tag

Igényes, és hasznos írás. Gratula. Esetleg egy ilyen mosógép elé köthető adagolót hol lehet beszerezni?

Mate9 + Honor8, csere Mi Mix 2s,vagy 3-as ra!

(#4) D1Rect válasza Shinjike87 (#2) üzenetére


D1Rect
félisten

10 év alatt semminek nem lett baja, szóval ja, "leszarom".

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#5) DeFranco válasza D1Rect (#4) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mi az a "semmi" aminek nem lett baja? mire használjátok?

mi is használjuk, pár példa az alkalmazási bugokból:

a fugán megjelenő penészre jó, de oldja a fuga anyagát, szépen lassan kikopik
a csaptelepen levő krómot szép lassan évek alatt lemarja
a mosógépbe beleöntöm, de minek, amikor szivattyúzással indít, tehát ki is viszi egy-az-egyben. a mosószeradagolóba két deci se fér, utólagos beleöntésre nincs lehetőség

(#6) D1Rect válasza DeFranco (#5) üzenetére


D1Rect
félisten

Penészre szavó jó, a kék jobban bevált.

Alapvetően vízkő vagy szag ellen(pár százalékos oldat formájában).
Mosógépben a "rongyokat"(takarítós, szerelős, cipőpucolós, stb.) ecet(1L) és mosógél(1dl) kombóval kimosom és mindkettő tiszta lesz.

MOD: mondjuk ha rongyok nélkül akarod kimosni a gépet, akkor indíts egy hosszabb programot és 10p után állítsd meg, 2 perc után ki tudod nyitni és betölthetsz amit csak akarsz.

[ Szerkesztve ]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#7) DeFranco válasza D1Rect (#6) üzenetére


DeFranco
nagyúr

remod: a miénknél ilyet nem lehet, ha megállítom, akkor kiszivattyúzza ami benne van, és csak utána enged nyitni, aztán pedig megint szivatóval indul.

(#8) dugynok


dugynok
senior tag

+1 a ecetnek a mosógépbe. Minden mosáshoz használunk, ne közvetlenül bele, hanem az öblítő helyére tegyétek. Pár csepp aromát szoktunk hozzáadni és hibátlan. Máshova meg az ecet büdössége miatt inkább citromsav. Hozzáteszem, olcsóbb is.

[ Szerkesztve ]

(#9) D1Rect válasza DeFranco (#7) üzenetére


D1Rect
félisten

Akkor meg kell fúrni valami 20-as körüli fúróval az oldalát, aztán ha nem kell csak bedugod egy boros-pezsgős dugóval. :)

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#10) DeFranco válasza D1Rect (#9) üzenetére


DeFranco
nagyúr

jó ötlet, kipróbálom :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.