2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Vezeték nélküli porszívók - alapok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kényelem, egyszerűség, hatékonyság. Egy jól megválasztott vezeték nélküli porszívó hasznos társ a mindennapok során.

[ ÚJ TESZT ]

A technikai fejlődés és a vezeték nélküli szabadág néhány évvel ezelőtt a porszívók világát is elérte.
Utóbbi időben egyre nagyobb növekedésnek indult a vezeték nélküli állóporszívók piaca. Kétségkívül a kényelem az elsődleges szempont a használatuk során. Nincs vezeték, nem kell konnektort keresni, nem cipelünk egy nehéz porszívótestet a gégecsővel, fejjel együtt. Csak levesszük a töltőről, bárhová magunkkal visszük a lakásban, ha kell morzsaporszívó, ha kell padlót/szőnyeget takarítunk vele. De kiváltják-e a hagyományos porszívókat a lakásban? Tekinthetünk-e rájuk teljes értékű porszívóként? Hogyan működnek? Mire figyeljünk a választás során?
Ebben lesz segítségünkre az útmutató.
A porszívók működése és alapfogalmak megértése miatt ajánlom másik cikkemet, a Hogyan válasszunk porszívót? blogbejegyzést.

2022-ben a vezeték nélküli porszívók széles kínálatával találkozhatunk

Felépítés:

Pontos elnevezés híján felső és alsó elrendezésű gépeknek nevezem a két típust.
A felső elrendezésű gép esetében magát a porszívótestet fogjuk, s ahhoz csatlakozik a porszívócső, valamint a porszívófej. (Pl. Dyson, Xiaomi, Dreame)

Az alsó elrendezésű gépek esetében a porszívó egy külön gépházba pattan be, s ezt a gépházat egy markolattal fogjuk, irányítjuk. Nincsen külön porszívócső, hiszen a motoros fej magához a gépházhoz csatlakozik. Az innen kipattintott porszívó morzsaporszívóként funkcionál. (Pl. Electrolux, néhány Bosch és Philips modell)

A felső elrendezésű gépek nagy előnye, hogy a géptestre külön motoros fejek csatlakoztathatóak. Könnyű velük lépcsőt, autót, kanapét, bútort takarítani. Hátrányuk, hogy önmagukban nem állnak meg, csak dokkolón, mely egyben a töltőállomás is.

Az alsó elrendezésű gépek előnye, hogy valamivel könnyebb a súlyuk és bizonyos típusok önmagukban is megállnak. Hátrányuk, hogy kevésbé sokoldalúak. Jóval egyszerűbb a kefefejük, s a legtöbb esetben a gépre sem tudunk külön motoros fejeket applikálni. Saját tapasztalat szerint kevésbé váltanak ki egy hagyományos porszívót.

Xiaomi Dreame sorozat. Ez a felépítés sokrétűbb felhasználást tesz lehetővé.

Electrolux Ergorapido. Jól látható az elrendezésben, hogy a porszívó egység egészen közel kerül a padlóhoz és a szívótorkolathoz

Porleválasztás. Monociklon vagy multiciklon?

Az akkumulátoros állóporszívók szinte kivétel nélkül porzsák nélküli rendszerben működnek. Ennek 2 oka van. 1: A tartály mérete sokkal kisebb mint egy vezetékes porszívó esetében, s egy ekkora méretű porzsák cserélgetése nem lenne gazdaságos. 2: Gyakran olyan szennyeződést is felszívünk ezekkel a porszívókkal pl. a konyhában, amely porzsákban gyorsan bomlásnak indulna. Így a gyors ürítés, gazdaságosság miatt a gyártók a porzsáknélküli megoldás mellett döntenek.
Két technológiával találkozhatunk ezen a területen. A porleválasztás monociklon vagy multiciklon rendszerben történik.

De mi is az a ciklonrendszer?

A ciklonok a legelterjedtebb mechanikus porleválasztó berendezések. A centrifugális erő (melynek hatására a porszemcsék leválnak a légáramból) elvén működnek, és nincs bennük mozgó alkatrész. A ciklonelem leginkább egy orgonasíphoz hasonlít. A porszemcsék a bevezetett légáramban ívelt pályát írnak le a ciklonban, és körmozgásban többször körbefutnak a leválasztótérben. A porszemcsék a centrifugális erő következtében a ciklon falának ütköznek, ott lelassulnak és kiválnak az áramlásból. Ez a por a nehézségi erőnek köszönhetően a ciklon aljára, majd a portartályba kerül. A portól megtisztított légáram továbbhaladva elhagyja a ciklonrendszert.

A monociklon rendszer: Leginkább az egyszerűbb és olcsóbb készülékekben található. Egy nagyobb ciklonelem végzi a szűrést. Hatékonyságban elmaradnak a multiciklon rendszerektől. Jellemzően több szintű utószűrésre van szükség, mert a porleválasztásuk nem olyan hatékony. Emiatt többször kell az utószűrő filtert, szivacsot mosni illetve cserélni, de a motort is nagyobb porterhelés éri.

A multiciklon rendszerben több kisebb ciklonelem végzi a szűrést. Kialakításuk miatt a légáram felgyorsítása és ezzel együtt a porleválasztás is hatékonyabb. Ezekben a készülékekben kevesebb porterhelés esik az utószűrőre és a motorra.

Egy jól felépített multiciklon rendszerben maga a műanyag portartály már ciklonrendszerként funkcionál. A nagyobb szemcséket, homokot, hajszálakat már itt kiválasztja a légáram. Ezt követi egy fémhálóval védett multiciklon rendszer, ahol 10 mikrométernél nagyobb szennyeződések kiszűrésre kerülnek. Majd egy utószűrő és az Epa/Hepa szűrő a legkisebb szennyeződéseket is kiszűrik. (Hepa13 esetében a 0,3 mikrométernél nagyobb szennyeződések 99,95%-át)

Dyson multiciklon rendszere, a körmozgást leíró légárammal és kicsapódó szennyeződéssel

Egy Dyson V11-es készülék keresztmetszeti képe. Jól látható a multiciklon rendszer felépítése, valamit az egyre finomabb szűrőrétegek. A motor fellett mosható textilszűrő, a gép hátulján pedig Epa/Hepa szűrő található.

Xiaomi Roidmi F8 készülék monociklon szűrője

Utószűrők:

A multiciklon rendszer szűrése sem tökéletes. A 10 mikrométernél kisebb szennyeződések kiszűrésére utószűrőre van szükség. Ezek egy része mosható utószűrő, melyet használattól függően 2-4 havonta szükséges kitakarítani. Jellemzően szivacs vagy mosható speciális textilréteg. A legutolsó lépcső a szűrésben az Epa vagy Hepa szűrőfilter. Bár több gyártó is moshatóként hirdeti ezeket a szűrőket, a tapasztalat inkább azt mutatja, hogy mosás után csökken a hatékonyságuk és légáteresztő képességük. A csapvízben található áványi anyagok (vízkő) száradás után eltömítik az Epa/Hepa filter pórusait. Ha mindenképpen mosni szeretnénk, akkor ezt ioncserélt vagy desztillált vízben tegyük.

Porszívófejek:

A szűrés mellett a készülék másik lényeges eleme, hogy milyen fejjel érhető el a készülék. Az akkumulátoros porszívók ugyanis hosszú működési idő mellett a vezetékes porszívók szívóteljesítményének töredékét tudják csupán. Talán éppen ezért tekintenek úgy ezekre a készülékekre, hogy kizárólag kiegészítő szerepük lehet. Holott a csökkent szívóteljesítményt egy jól kialakított motoros fejjel ellensúlyozni tudják. Ezeknek a porszívófejeknek a lényege, hogy egy elektromotor egy kefehengert hajt meg, amely besöpri a szennyeződést a szívótorokhoz, s egészen kicsi szívóerő elegendő a szennyeződés felszívásához. (Szemléltetve lásd a "Szívóteljesítmény" részben linkelt videóban.)

Plüss kefehenger:

Ha a készüléket szőnyeg nélküli, kemény burkolaton szeretnénk használni, akkor nagy általánosságban kijelenthető, hogy helyettesíteni fogja a hagyományos porszívónkat. Különösen ha az egyre elterjedtebb plüss kefehengerrel van szerelve. Ennek a fejnek az előnye, hogy elöl a fej nem zárt, nem kell a szőnyegen vákuumot létrehoznia, így a nagyobb darabokat is gond nélkül felszedi. Könnyebben manőverezhető mint a kefehengeres modellek és alaposabban is tisztítanak.
Hátrányuk, hogy szőnyegen nagyon korlátozottan használhatóak.

Dyson V15 új fejlesztésű Fluffy feje. Az előtte lévő terültet zöld lézerrel világítja meg. Jól látható, hogy a fej eleje nyitott, így a nagyobb darabokat sem löki el maga elől.

Sörtés kefehenger:

Jellemzően szőnyegre ajánlott fejek. A szőnyeg szálait a kefehenger szétválasztja, s fellazítja a szennyeződést, majd onnan kiporolja azt. Szőnyegen sokkal alaposabb tisztításra képesek mint a vákuumfejes vezetékes porszívók.
Hátrányuk, hogy kemény felületen hangosabbak, nehezebben manőverezhetők, és a nagyobb szennyeződésüket ellökik maguk elől.
Ha szőnyegünk is van a lakásban, akkor a legoptimálisabb olyan készüléket választani amihez kefehengeres szőnyegfej és plüss padlófej is jár.

Dyson Motorhead szőnyegfej. A fej szinte teljesen zárt a vákuumhatás miatt. A szőnyegen nagyobb takarítási hatékonyságot biztosít.

Szívóteljesítmény:

Talán meglepő lesz, de közel sem a szívóteljesítmény határozza meg egy vezetéknélküli porszívó takarítási hatékonyságát. Pont a feljebb említett motoros fejek miatt kevesebb szívóerővel is beérik. Egyedül szőnyegtakarítás esetében lehet szükség a nagyobb szívóerőre, de kemény felületen az Eco/Normal módokkal is megleszünk.
Arra figyeljünk, hogy minimum 2 fokozatkapcsoló legyen a készüléken, de ezt a kitételt valószínűleg minden akkumulátoros porszívó teljesíti.
Csökkentett szívómódban a porszívók többsége legalább 25-30 perces üzemidőre képes. Egy felsőkategóriás készülék esetében ez az időtartam 50-70 percet is elér.

Melyiket válasszuk?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert végül mindezt a pénztárcánk fogja behatárolni. Ökölszabályként elmondható, hogy a kínálat legalján lévő készülékek nem igazán ajánlottak. Több bosszúságot és kellemetlenséget fognak okozni, mint örömöt.
Ha mégis szeretnénk összegszerűen egy határt húzni, akkor az 50 000 Ft-tól induló multiciklonos porszívók lehetnek egy belépőszint. Ebben az árban a Xiaomi és társmárkáinak készülékei jó szívvel ajánlhatók. (Biztosan van ebben a sávban más alternatíva is, de szerzőként nem volt lehetőségem mindet végigpróbálni.) Arra azonban érdemes figyelni, hogy az olcsóbb gépekben az akkumulátor egybe van építve a házzal, így ennek esetleges cseréjét csak szakszerviz tudja elvégezni.
A készülékek összeszerelési minősége, anyaghasználata, működési ideje, kiegészítő fejek száma, tudása a készülék árával együtt emelkedik.

Összefoglalva: az akkumulátoros porszívó kiváló társunk a mindennapi takarítás során. A hangsúly itt éppen a mindennapos használaton van, s ebben rejlik az egyik legnagyobb előnyük. Könnyű átszívni a kritikusabb helyeket. Homokot hoztunk be az előtérbe? Morzsa van az asztalon, asztal alatt, konyhapulton? Kutya/macskaszőr van a kanapén? Koszos az autóülés? Összegyűlt a por a sarokban? Mindez napi rutin egy akkumulátoros porszívóval. Kisgyermekes családnak pedig konyhában, előszobában, nappaliban szinte elengedhetetlen tartozék. Kényelem és egyszerűség, hogy gyorsan és alaposan átszívhatjuk vele az a szennyezett területet. A keménypadlót legalább olyan alaposan fogja tisztán tartani, mint a hagyományos porszívónk.

Az olcsóbb modellek kiválóan alkalmasak arra, hogy a nagytakarításainkat ritkábbá tegyék, egyfajta kiegészítő porszívóként tekinthetünk rájuk.
Viszont ha a teljes lakás takarítását az akkumulátoros gépünkre szeretnénk bízni, akkor jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Ugyanakkor elmondható, hogy a felsőkategória gépei teljes mértékben helyettesítik a vezetékes porszívókat, sőt alaposabban és hatékonyabban is takarítanak. Ezt nézzük meg részletesebben a következő cikkben, amikor a vezeték nélküli porszívók jelenleg kapható csúcsmodelljét, a Dyson V15-öt mutatom be.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.