Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#64701) Inhouse válasza Samus (#64693) üzenetére


Inhouse
őstag

Nekünk is egy 10l-es Ariston van és tökéletes. Szinte azonnal van meleg víz (1m cső), csendes, el lehet rejteni, semmi gondunk vele évek óta.

Üdv Inhouse

(#64702) Inhouse


Inhouse
őstag

Konyhát újítunk fel. Burkolás, ablakcsere, glettelés, festés, új konyhabútor, új páraelszívó. Ez utóbbi a régi 170m3/h helyett 390/600m3/h. Az ablakok is jobban zárnak, kell egy légbevezető. Mindenhol írják hogy milyen fontos, ami igaz is, de...ezeknek a kapacitása 30m3/h átlagosan, vagy inkább kevesebb. Hogyan lehet megoldani a szükséges bevezetést? Néztem a hőcserélőset (100.000Ft), egyszer kell megvenni, már úgyis kilóg a seggünk...de az sem tud többet. Raknom kellene 20-at, hogy meg legyen a 600m3/h...
A másik a luk. Kell fúrjak egy újat, mert a régi a padlásra nyomta, de azt nem szeretném, a kajaszag is közre játszhat télen, hogy nem minden évben, de vannak nemkívánatos látogatók fenn. Szóval anno a fürdőnél és a WC-nél körbe furkáltam, aztán véstem, 1 nap ráment és mint egy disznóvágás...rengeteget kellett javítani. 38cm-es téglafal (főfal) kisméretűből. A cső 125mm-es, egy ilyet találtam egész jó árban. Megoldás lenne szerintetek, hogy kifúrom amíg a pohár ütközik, aztán kiütöm vésővel, és újra neki engedem, amíg a tokmány befér a lukba és a fúrógép fel nem ütközik? Előtte persze egy vékonnyal átfúrom a falat vezetőnek és így kívülről is neki tudok esni. Ami marad középen azt már kikapom valahogy. Cserébe nem kell annyit kopácsolni, elvileg gyorsabb és kisebb károkat okozok. A végén ragasztó purhabbal körbe nyomom a csövet és kész...szerintetek?

Üdv Inhouse

(#64703) emre válasza Samus (#64693) üzenetére


emre
veterán

Mosogatógép.

Csodálkozok, hogy az asszony még nem nyaggat miatta. :DD

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#64704) pjen válasza Inhouse (#64702) üzenetére


pjen
félisten

Lehet hozzá kapni hosszabbítót.Én is ilyennel fúrtam át,csak 110 mm vastaggal.Megy az csak kapaszkodni kell bele.

(#64705) Samus válasza Inhouse (#64702) üzenetére


Samus
addikt

Ezzel a dobozfúróval is el tudsz szórakozni, ha van fúrószárad, ami átviszi a falat (és nem nagyobb sokkal, mint a koronafúró megvezetője), mert kívülről is neki kell majd esned (és jó, ha tudod, hol a közepe :D ). Végülis működhet. Ha kettőnél több lyuk kell, akkor bérelnék gépet.

Pontosan melyik Ariston bojlered van?

emre: Egyelőre nincs rá szükség (nem férne el a jelenlegi öszeállításban, majd a padlófűtés idején komplett átalakítás lesz, akkor lesz helye), másrészt amellé is kell mosogató, és akkor ugyanott vagyok, csak elköltöttem 150 ezrest :D . Meglepő, de asszony mondta, hogy nem kell...én többször megkérdeztem, mielőtt a háztartási gépeket vettük a saját házunkba (vagyis tavaly).

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64706) pjen válasza Samus (#64705) üzenetére


pjen
félisten

Nem kell,akár méteres hosszabbító is van.Én félméterest vettem,simán átfúrtam egy oldalról.

(#64707) Samus válasza pjen (#64706) üzenetére


Samus
addikt

Nem semmi, én azt hittem sima SDS hosszabbító, de nem, ez a koronafúró szára, csak hosszúban. Ha én ezt akkor tudtam volna, mikor az elszívót véstem...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64708) Inhouse válasza pjen (#64706) üzenetére


Inhouse
őstag

Ez lenne az?
Igazából egyet mindenképpen kellene a másik oldalról is fúrni, hogy ne szakítson túl nagyot...

Üdv Inhouse

(#64709) Inhouse válasza Samus (#64705) üzenetére


Inhouse
őstag

Egy ilyenünk van, régi darab.

Üdv Inhouse

(#64710) pjen válasza Inhouse (#64708) üzenetére


pjen
félisten

Ez is jó,de én olyan korona fúrót vettem aminek van 10cm saját szára,és arra csatlakozik a toldó.Sajnos az a nagy korona hajlamos kicsit félre menni,nem biztos hogy pont vonalba lesz a kétoldali fúrás.Esetleg vésegethetsz a fal közepén. :)

[ Szerkesztve ]

(#64711) lemmy71 válasza Inhouse (#64702) üzenetére


lemmy71
őstag

Miért nem volt jó a padlásra vezetett szagelszívó, max meghosszabbítottad volna a csövet és mehet ki a cserép fölé. Nekem 130" as falfúróm van, saját gyártmány :DDD kép1, kép2, kép3, egy vékony falú acélcsőből kreáltam, olyan topik hű :D Nálam szilikátból vannak a falak, azt meg viszi mint a vajat, egy maki pisztolyfúrót használok hozzá. Bár már két éve nem használtam azért ilyen rozsdás :)

(#64712) Inhouse válasza pjen (#64710) üzenetére


Inhouse
őstag

Előtte kifúrom a közepét átmenőre, az csak megvezeti. 150mm, a cső meg 125mm, van egy kis játék. Megrendeltem a koronafúrót, meg a hosszabbítót is, majd meglátjuk.

lemmy71:
A padlásról inkább majd szívom a levegőt. A kajaszag, mint írtam odavonzza a rágcsálókat szerintem. A tetőn kivezetett ilyen cuccok igen drágák, a tető meg egész új, nem játszik a Z/S szigszalagos megoldás. :) A házi barkács a kisméretű téglánál valószínűleg akkora kínszenvedés lenne, hogy inkább a gyárival teszem ezt. :)

[ Szerkesztve ]

Üdv Inhouse

(#64713) imibogyo válasza Inhouse (#64712) üzenetére


imibogyo
veterán

Ilyen helyzetben én mindig a "neki kell állni, aztán majd meglátjuk mi lesz" hozzáállást tartottam a legcélravezetőbbnek. Egy ilyen jellegű munkát szerintem nem kell "túlagyalni". Jó az, ahogy most tervezed. ;)

Nekem is a padlásra fog menni a szagelszívó, de két trükkel. Az egyik, hogy vagy jó 5 méteren lesz neki szigetelt lejtős része a dobozolás felé az esetleges páralecsapódás miatt, a másik pedig, hogy a dobozoláson fogom kivezetni "lefelé" és nem a tetőn, így nem kell megvenni a drága tetőkibujtató elemet a szagelszívó csőhöz. Van akkora statikus nyomása a szegelszívónak, hogy ez a két kanyar ne okozzon neki problémát.

Anyuméknál 5 kanyart kellett beletennünk a rendszerbe és 6 évig simán ment. Idén szét kellett szedni nekik is a rendszert házátalakítás miatt és igazából nem volt túl durva a csőben a lerakódás (volt azért, de nem vészes), magyarul egy lényegében legolcsóbb szagelszívó is megbirkózott a feladattal. :K

[ Szerkesztve ]

(#64714) Samus


Samus
addikt

Úgy néz ki, hogy láncfűrészt kell vennem. Gázzal fűtünk, tehát nem kuglizásra vagy erdei munkára kell, de mivel kertes családi házban lakunk, akad mit vagdosni. Van pár tüzelni való deszka, kicseréltük az ablakokat, az abból kijövő famennyiséget összevágni, később építeni szeretnék egy kerti teraszt, faszerkezettel, szóval ilyen ház körüli dolgokra, de alapvetően ritka használatra. A márkás gépek (Stihl, Husqvarna, Ole-Mac) az áruk miatt kilőve (a legolcsóbb is 50 ropi). Két versenyző maradt. Vagy az elektromos Hect 2035, amit páran ajánlottak is anno különböző posztok alatt a Facebookos barkácsklubban, vagy a nevenincs benzines kínai (ettől azért félek, mert különböző eldobható cégek árulják, és nem tudom, ha később kell hozzá valami, a piacon ugyanolyan alkatrészt kapok-e). Az elektromos kínait nem merem bevállalni (pedig 8-9 ezresért vihető).

Esetleg még egy LEK 45 belefér árban, ami elvileg egy kicsit minőségibb benzines kínai gép, megbízható helyről. Hogy alkatrészt lehet-e hozzá kapni...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64715) #33253120 válasza Samus (#64714) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nehéz kérdés.
Kínai benzines vonalon kb. egy szabály van. 25e a max lélektani határ, de csak garanciával, papíros boltból, Praktiker, gazdaboltok, stb... ÉS a lényeg, legyen kb minél nehezebb.
Cimbora vett 12 éve fükaszát. Piros, kínai. Kb eddig bírta, hogy mindig ment valaki benzint kunyerálni, és valami akármit vitt vissza helyette... Vett egy pont ugyanolyat, három hét után azon gondolkozik, hogy csak meg kellene hüvelyezni a régit. :)

Sacc teljesen mindegy mit veszel, csak minöségi üzemanyag, és átlagosnál jobb olaj menjen bele használatnál, illetve ne hagyd beledögleni az üzemanyagot. (A mai benzin nevü kutyulékok pár hónap alatt szétesnek az adalékok sajátosságai miatt, és ezt súlyosbítja ha olajjal is kevered.)

(#64716) emre válasza Samus (#64714) üzenetére


emre
veterán

Ha nem kuglizáshoz, vagy döntéshez kell akkor szerintem nem láncfűrészre van szükséged.
Én a helyedben kipróbálnék egy elektromos orrfűrészt is. Szebb a vágás, és nem kell félteni a láncot.

Ha mindenképp láncos kell akkor olcsó villanyos sok garival. Ez például aug 26-tól lesz a lidl-ben.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#64717) #33253120 válasza #33253120 (#64715) üzenetére


#33253120
törölt tag

Ja, pont a lényeg maradt ki.
Az új kb. 2/3-ad súlyban van. :)

(#64718) headhunter


headhunter
addikt

"...scheerti...

Főnök, te egy rendívül szerencsés ember vagy, amennyiben egy rakás holmid NINCS! Vidéken ez súlyosbodik még ilyenekkel: benzines fűnyíró, a hozzátartozó fűgyűjtő doboz, damilos fűkasza, sövénynyíró, kapálógép (Robi, esetleg nagyolasz, nekünk 3 van), benzines kannák, kompresszor, 10 méteres létra, láncfűrész, minimum 3 fejsze, az összes kéziszerszámból(ásó, kapa, csákány legalább kettő, de inkább 3-4. Permetező, a hozzá tartozó 4 méteres cső a lemosó permetezéshez, egy komplett kőműves-szett kanállal, vízmértékkel, fándlival.2 talicska, egy molnárkocsi, nagy körfűrész, 110-es kúpos hasító, maradék cement nylonzsákban, és még 10-12 köbméter "valamire még jó lesz" megnevezésű haszonanyag..." [link]

[ Szerkesztve ]

(#64719) Samus válasza emre (#64716) üzenetére


Samus
addikt

Apósomnak van orrfúrésze, de nem tudnám elképzelni, hogy azzal vágjak akármit is, ami vastagabb, mint két centi, és nem kell hozzá a direkt flexibilis penge. A Gerébtokos ablak tokja igen masszív cucc, gerendát sem állnék neki azzal vágni, szóval láncos kell. A Lidl gépet én is láttam, gondolkodóba is estem, a 3 év az 3 év...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64720) pjen válasza Samus (#64719) üzenetére


pjen
félisten

Nekem van egy Bosch orrfűrészem,tavasszal 10 centis ágakat vágtam le a körtefárol vele.Fém lappal a colos vascsövet is szépen vágja.

(#64721) lemmy71 válasza Samus (#64714) üzenetére


lemmy71
őstag

A piros Einhell sem rossz gép, ha jól tudom a parksidet is ők gyártják, vagy az Alko de azok olyan 30 ezer. körül mozognak.

(#64722) #33253120 válasza headhunter (#64718) üzenetére


#33253120
törölt tag

Répa vicces, és basszus a Hangyászig el nem gondoltam volna róla, hogy nemcsak belenyúl az akármibe, de kihozza belöle a vállalhatót.
Mostanában a póló/felsö választásai is szerintem direkt kisfiúsak, mert sacc nem akar azzal a testalkattal macho-t játszani, hanem trollkodik egy kicsit, hogy a bukott közgazdász(bölcsész?) mire képes....
És ez mondjuk jól néz ki a videókon, meg a szponzortartalmat sem tolta túl eddig. Mert most ez az egész kb nem a garázsról szólt, hanem a szponzorról. Karotta ha asztalt építene magától, akkor láttunk volna vasudvart is, ha ha tényleg felületi problémái vannak az alapanyagnak, akkor arról lett volna 2-3 snitt, meg lett volna egy másik vasudvar is. :)

(#64723) #33253120 válasza Samus (#64719) üzenetére


#33253120
törölt tag

Azért orrfürészek között is van különbség.
A cégnél egy kis könnyü 10.8V-s Dewalt van, jó lappal Blue kartont, 50x20 rézsínt, colos deszkát szépen viszi.
De láttam 240V-os nevesincset, a müanyag ablakosok azzal bevágják pár helyen a tokot, ha téglába vág, vagy éppen benne van a szeg, az sem baj, és ennyi. Viszont az sokszor nehezebb, mint a miénk, mert az erö ezt kéri. meg le lettek ezek az ablakosok fizetve, hogy el kellene bontani pár emeletnyi lépcsökorlátot. A másfél colos csövet pillanatok alatt vágta el. A miénkkel kb 6-8 szor annyi idö lett volna.

(#64724) Essejó válasza Samus (#64714) üzenetére


Essejó
veterán

Miután nem boldogultam a barátomtól megvett benzines fűkaszával, idén vettem egy Hyundai Hyd-415A Benzinmotoros Fűkasza. Természetesen ezt a Dél Koreai terméket is Kínában gyártották, de a minősége szerintem magasan veri a sima Kínai kaszákat, mint egy álom úgy működik. Részemről az ő termékeikre teszem a garast, ergo ha láncfűrészre lesz szükségem, akár elektromosra vagy benzinesre, szintén Hyundai-t veszek.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#64725) pjen válasza Essejó (#64724) üzenetére


pjen
félisten

Jó dolgokat csinálnak.Nekem van tőlük egy sarok csiszolóm.Egy komplett sirkövet lecsiszoltam vele semmi baja.

(#64726) do3om válasza emre (#64716) üzenetére


do3om
addikt

Én lehet kipróbálok egy ilyet.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#64727) Samus válasza do3om (#64726) üzenetére


Samus
addikt

Szerintem én is. Beszéltem egy láncfűrész kereskedővel (Péter Láncfűrész), felvázoltam a helyzetet, és igazából lebeszélt a benzinesről, az elektromos egyszerű, bedugom, megy, a benzines 10x bonyolultabb, emiatt több lehet a hiba is, ebben igaza van. Ő a nagyobb Hect gépet javasolta, a 2250 típust. Ami 27 ezres. A Lidl gépe majdnem ugyanekkora teljesítményű, csak nem hosszmotoros, a láncvezető 40cm, és remélhetőleg normális a lánc és vezető (Oregonnak írják). Viszont a 3 év az 3 év, és a szerviztapasztalatokat ismerve nem lell aggódnom.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64728) imibogyo válasza Samus (#64727) üzenetére


imibogyo
veterán

******* Vigyázat, elborult elektromos gép fanboy hozzászólás következik *******

Én is ezért szoktam át az elektromos gépekre. Arra az évi "nem kevés, de annyira nem is sok" ( :DDD ) alkalomra, amikor nekem vágnom kell valamit, egyszerűen nem éri meg a benzinessel (pláne az olcsóbbakkal) szenvedni, ráadásul gazdaságosabb is elektromossal fűrészelni. Az előző gépem (B&D) ~16 évig bírta, ha amit most vettem 2.200 W-os Einhell is kibír mondjuk 10 évet, akkor nekem már simán megérte már csak a költség oldalról nézve is.

Egy-egy komolyabb "családi" favágáshoz legalább 4 liter benzin+olaj keverék mindig elmegy, ami időben mondjuk 6 óra hosszát jelent (természetesen ebbe a pakolgatások stb. is benne vannak, nem csak nettó fűrészelés) és ezt azért évente legalább 5x meg kell tennünk. Ez költségben barátok között is valahol a 2.000 Ft-os sávban mozog alkalmanként, vagyis egy jó 10.000 Ft-al számolhatunk minimum évente (és ez nagyon-nagyon csak a minimum, hiszen ez csak a tényleges favágás, az egyéb munkálatokkal nem számolok) ráadásul ez csak az amit elpöfögünk, nincs benne más karbantartás (szűrők stb.). 10 évre vetítve, akkor ez legyen mondjuk 100.000 Ft költség. Ugyanekkora használatra vetítve (és csak azért is nettó 6 óra fűrészeléssel számolva) a 2200 W-os elektromos gép évi 3500 Ft-nyi áramot igényel meg egy kis olajat (én a hurrogók ellenében is továbbra is elégedett vagyok az ingyenes fáradt-olajjal és azzal ment a B&D is 16 évet), vagyis 10 év alatt ~35.000 Ft megy el. Jól látszik, hogy a ~23.000 Ft-os elektromos láncosomból még legalább 3 darabot tudok venni erre a 10 évre vetítve csak a benzines gép extra fogyasztásának költségéből. Röviden otthonra szerintem nem éri meg a benzines.

Ha valakinek kell a vezeték nélküliség, még mindig jobban jár egy dupla akksis Makita géppel (ezt is használtam most pár hónapot és odáig vagyok érte meg vissza), annak a felára is majdnem kijön csak a benzines gép elektromoshoz mért fenntartásának extra különbözetéből... :K

[ Szerkesztve ]

(#64729) do3om


do3om
addikt

Eddig más csinálta de most magamnak szeretném megforrasztani a szalagfűrész lapját.
De még sosem csináltam. Ismeri valaki ezt a gépet?
Egy kis utmutató után van egy próbalapom amin kipróbálnám mi lesz.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#64730) Samus


Samus
addikt

Azt nem tudja esetleg valaki, hogy a Lidl elektromos láncfűrésze lágyindítású? Ezt nem írja a prospektus.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64731) lemmy71 válasza Samus (#64730) üzenetére


lemmy71
őstag

Nagy valószínűséggel az, ezeket a zöldségboltos gépeket ne keverd az ipari cuccokkal, amelyekhez néha kell a kraft :DDD Ha meg nem, akkor tegyél fel egy lomha kismegszakítót.

[ Szerkesztve ]

(#64732) pjen válasza Samus (#64730) üzenetére


pjen
félisten

Ha nem bírja az óra,a Lidl szó nélkül vissza veszi.Nekem a Bosch nagyflexet nem birta a C16,a Bau vissza vette.

(#64733) do3om válasza do3om (#64729) üzenetére


do3om
addikt

Most próbáltam ezüsttel de a gázégőm nem elég hozzá. Ami a képen gép az is működik de ahoz kell még bórax. Am szerintem az ezüst erősebb és jobb lenne csak nincs mivel felizzítanom az anyagot.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#64734) pjen válasza do3om (#64733) üzenetére


pjen
félisten

Benzin lámpával szokták,sárga rézzel.Sima kemény forrasztás.

[ Szerkesztve ]

(#64735) do3om válasza pjen (#64734) üzenetére


do3om
addikt

Amit fényképeztem is működik, az elektromos, csak még bórax kell, rézlapom van.
De az ezüst ha van mivel felmelegíteni szerintem jobb lehet szépen fut kitölt mindent, csak nincs elég hő a gázégőmnek.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#64736) Samus válasza pjen (#64732) üzenetére


Samus
addikt

Meglátjuk. B16 van fent, bővíteni nem tudom olcsón, mert már így is túl vagyok a 32-n (3x16 van a házban, előző tulaj férje maszek asztalos volt). Ha lágyindítású, akkor biztos megy. Hétfőn kiderül.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64737) pjen válasza do3om (#64735) üzenetére


pjen
félisten

Apám asztalos volt,párszor forrasztott benzin lámpával,de biztos megy gázzal is.Egy kis oxigént azért nem ártana hozzá keverni.Elektroműs persze,hogy működik,az egy más teknológia.

[ Szerkesztve ]

(#64738) lemmy71 válasza Samus (#64736) üzenetére


lemmy71
őstag

Nem vagyok villanyász de szerintem az nem számít bővítésnek ha a B16 lecseréled ugyanolyan amperű lomha C -re. Bár egy jó gépnek még egy régi Bakony B16 -t sem szabadna leverni ha rendben van a hálózat.

(#64739) lemmy71 válasza pjen (#64732) üzenetére


lemmy71
őstag

Nem is csodálom hogy visszavették ha C16 -t is leverte. Sikerült valami hulladék szériát kifognod.

(#64740) Krogoth


Krogoth
senior tag

Hali.

Konyhai munkalap. Lesz bele egy főzőlap. Szépen ki is vágtam, csak épp 1-2 milliméterrel keskenyebbre sikerült, mint kellene. Hogy/mivel érdemes "kitágítani"? :R

(#64741) emre válasza Krogoth (#64740) üzenetére


emre
veterán

és kis sarokcsiszolóval csinálnám, kicsit büdös lesz, de nem sorjáz

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#64742) M0ng00se


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

Hello urak, rég jártam erre.
Kérték, hogy dobjam be ide, szóval most pontosan azt fogom tenni.

Crosshair formula-z lap hátsó vrm talpának maszek hűtése.Borda elején sziloplaszt ,hogy ragadjon, utána meg paszta ,hogy tapadjon.

V6

(#64743) Samus válasza emre (#64741) üzenetére


Samus
addikt

Lamellás (lepke) korongra gondoltál, gondolom. Azzal lehet próbálkozni, csak vigyázni kell, mert harap. És porol. Nagyon.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64744) Sándor -P20- válasza do3om (#64729) üzenetére


Sándor -P20-
senior tag

Én ismerem, annó elég sokat csináltam is.
Bórax / vörösréz lemez ( galvanizálatlan lapos elem fül is jó volt, sárgaréz nem volt jó.) szükségeltetik hozzá,
A szalag két végét le szoktam köszörülni a lapoláshoz, majd beigazítani a gépbe, közé bele a vörösréz lemez darabot, majd bóraxot a tetejére.
Felizzítani fehér izzásig, majd a présszerszámmal jó erősen összeszorítani a forrasztást.
Utána én vissza szoktam lágyítani az egészet, úgy hogy ismét felmelegítettem jó vörösre az egészet, majd szépen lassan a kakaót vissza vissza kapcsolgatva engedtem a forrasztást kihűlni.
A végén a forrasztás két oldaláról leköszörültem a bórax, és az oxid maradványokat.
Kb ennyi a dolog.

Mod:
Ami kimaradt: A melegítés közben a lapolásnak azokat a részeit ahol nem akart felizzani egyből, egy fogó hegyével meg szoktam nyomni, hogy ott is érintkezzen, felizzon a szallag.

[ Szerkesztve ]

40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.

(#64745) emre válasza Samus (#64743) üzenetére


emre
veterán

Akár, de én ajtónak az aljából 1,5mm-es vágókoronggal vágtam le pár centit mikor alá került az új burkolat.
Na az nem porzott hanem füstölt, de szép és egyenes lett a vágás.

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#64746) Sándor -P20- válasza Samus (#64730) üzenetére


Sándor -P20-
senior tag

Igen az, lágy indítású.
Nekem egy 10A-es automatáról simán elmegy.
A háznál ahova még a fűtési szezon előtt be szeretnénk költözni a régi elektromos hálózaton 1db 10A-es automata figyelt / figyel. (már 3X16 kuksol a szekrényben, az új rendszer kiépítés alatt.)
Mivel az egész szerelést megnyertem, és különben sem futja jelenleg a teljes átépítésre, ezért úgy döntöttem, hogy az eredeti elektromos hálózatot nem bolygatom, hagyom ahogy van. Viszont párhuzamosan elkezdtem kiépíteni az új rendszert.
Gerinc 5X2,5 mbcu. Elosztó a lakásban, + még egy a konyhában.
Minden szoba kapott egy terhelhető konnektort.
A fürdőszoba teljesen bekötözve.
Bojler tápkábel kicserélve.
Még a konyha van vissza. Az is az új hálózatról fog élni.
A lényeg, mivel az új hálózat még nincs feszültség alá helyezve, tehát hiába figyel a 3X16 a szekrényben egyenlőre 10A korlát.
Ja a Lidis inverteres hegesztőgép is simán elszalad a 10-es automatáról...

40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.

(#64747) Cirkaloo


Cirkaloo
tag

Sziasztok!

Tudom hülye kérdés, de...

Adott egy tápegység sok kábellel, amire nincs szükségem. Csak a 24 + 4 + molex + sata kell nekem.
Eladni sem tervezem később.

A maradék sok helyet foglal a htpc-ben, sok kabelt csak rá kell raknon mindenre, hogy elférjen.. merevlemez, ram, stb. Nem látszik, de ronda ha szétszedem, továbbá nem akarom össze vissza rakni a kábeleket, szeretem a letisztultságot.

Levághatom a kábeleket? Nyilván igen, de hogy “zárjam le” / “szigeteljem” a levágott kábelt, hogy ne legyen belőle baj? Sima fekete szigetelő szalag is elég?

Köszi

A jó üzlet alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom!

(#64748) Samus válasza Cirkaloo (#64747) üzenetére


Samus
addikt

Persze, levágod és szigszalagot neki. Foghatod egybe az egészet, és úgy szalagozod, ha nincs blankolva (lecsupaszítva a kábel vége), akkor nincs gond a zárlattal. De jól gondolod meg, ha elvágod, később macera pótolni, ha mégis kellene. Neked moduláris táp kellett volna.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#64749) Barret001 válasza Cirkaloo (#64747) üzenetére


Barret001
addikt

Szedd szét a tápot.Belül levághatod tőből a felesleget. Nagy ónpacákba vannak csoportosítva az egyforma feszültségű/színű kábelek. Semmi átkötés nincs kívül. Én számítógépben is levágom őket:) Pl kis floppy kábel.

(#64750) seger


seger
addikt

Elektromos kapunyitóval kapcsolatban tennék fel kérdést!
Hátha valaki tud adni infót, vagy útbaigazítani, hol tegyem fel kérdésem!

Adott egy kétszárnyú kapu. Mértet 170cm széles és kb 150cm magas. Lécezett kerítés kb 50kg/szárny.

Rakhatok rá 12V-os motorral szerelt kapunyitót?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.