Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Zolii21: 2HB Informatika - Ernő vélemények
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
-
LOGOUT
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
Lehet de szívás a végeredmény, kb. olyan mintha sz@rul állítod be az ampert és az előtolást
Nem hinném hogy görgőt kellene cserélni, a 0.8 drót, 0.8 a probel -nél is.
Én bent a műhelyben használom, nagyon ritkán vittem ki a gépet, amúgy egy 2500x2200 garázskapu van a műhelyen, egy elől egy hátul, magyarán simán áttudok hajtani rajta kocsival. Amikor dolgozom általában mindkét kapu nyitva van és huzat van de soha nem volt gondom a védőgázzal. Ha nagyon fúj a szél akkor tolom a pisztolyt, amúgy úgy is kellene de hát nem vagyok hegesztő szakember
Na meg a megfelelő gázterelő kiválasztása sem utolsó dolog. -
Tangerine
senior tag
-
-
imibogyo
veterán
Még sok olyanom van. Egy időben rengeteg házat terveztem és készítettem, ezek a plusz gépek/házak voltak a donorok. Legtöbbjük még ma is üzemel, de már csak a műhelyben szolgálnak általános "műhelygép" feladatokat ellátva (például műszaki infók keresése, háttérzene munkához stb.). Amikor még volt időm ilyenekre, akkor multiztam a haverokkal, filmet néztem, vagy szimulátoroztam a műhelyben, hogy ne zavarjam a családomat, mára ezek a funkciók már lényegében elhaltak.

lemmy71: hát nem tudom, hogy mész-e majd valamire az én véleményemmel, már többször leírtam, hogy extrém-extrém béna vagyok hegesztésben, anno még elrettentő példát is raktam be ide a topikba (a láb találkozásánál például jól látszódik a "szaggatott" varrat)... A "legalább maradjon egybe" elvet próbálom csak megvalósítani és elérni. Sajnos betegség miatt lényegében vak vagyok hegesztéskor (még automata pajzzsal is), éppen ezért is vettem most ezt a gépet a kis pálcás gépem mellé/után, hátha a "pisztolyos" módszerrel legalább egy faktort ki tudok iktatni (folyamatos pálcarövidülés kompenzálása) és ezzel talán majd sikerül normálisabb végeredményt elérnem... Nekem anyagi megfontolásból lett első körben most porbeles a rendszer. Egyrészt magát a "pisztolyos" eljárást ezzel is ki tudom próbálni (az ismert hátrányai ellenére is), másrészt mert most így is egy igen jelentős összeget dobtam bele ezzel a csomaggal a műhelybe, enyhén szúrós feleségi tekintetek közepette...
Természetesen idővel majd szeretnék áttérni palackos rendszerre, ha beválik a dolog.daninet: Nekem is ilyesmi lesz az első projektem, ha végre találok rá szabadidőt (még be sem kapcsoltam a gépet és még a huzal is csak ma fog megérkezni). Én a limitált hely miatt a műhelyben inkább valamilyen gurulós hegesztőasztalban gondolkodom, amin egyrészt tudok hegeszteni leszorítással együtt, másrészt asztalként is funkcionál, harmadrészt mind a három gépemet (pálcás, porbeles, plazma) és adott esetben majd a jövőbeni palackokat is be tudja fogadja. Ugyanakkor legyen benne minimum egy fiók is, mert jelenleg harminc helyen vannak szanaszét a műhelyben a hegesztéshez szükséges pálcák, szorítok, derékszögek, korongok, alkatrészek stb... Mindezek felett pedig még kompaktnak is kell lennie, legfeljebb durván 140x80 centis méretben gondolkodom, mert pont van egy ilyen méretű 30 mm vastag anyagom, valamint egy pont ekkora méretű fal melletti "üres helyem" műhelyben, oda be kellene férnie. Jelenleg így áll a tervem:

-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
"23-tól a legtöbb gázos cég csak bérbe adja" de nem mind
Amúgy egy ilyen rendelet jó nagy öngól, ez 3 - 5 % -s forgalom visszaesést okozhat egyes "gázos" cégeknek, ami egy kapitalista iparágban súlyos.
Nem értem a dolgot, mert pont hogy a messer hunyt szemet a palack minősítési vizsgájáról. Bár ez is kereskedő csereállomás függő, emlékszem hogy volt olyan "kis" CO palackom tízenpár évvel ezelőtt, amiből inkább rakétakályhát kellett volna csinálni, de a lindés ember szónélkűl cserélte
Én tiszta szénsavnak nagy palackot használok, amihez van egy ötméteres tömlőm, így tudom kicsit mozgatni a gépet és a munkakábelem is 4 méteres. Nekem ez elég két három évre, már nem sokat hegesztek. Alut már egyáltalán nem hegesztek itthon, így az argon kilőve, kevert gáznak egy kis palackom van, amit egy solter icon -hoz használok nagyon ritkán ha rozsdamenteset kell hegeszteni. De CO val jobban szeretek dolgozni, az AWI nekem még mindig macerás, azért kellene egy árban megfizethető kis CO -gép, amit könnyedén tudok magammal vinni.
A gázokhoz visszatérve, egyes turista PB palackokat sem lehet cserélni tölteni. Nem akarok reklámozni senkit, de elmegyek egy bizonyos csereállomásra és ott a helyszínen tölti az ember nekem, a "retró" 5 literes palackjaimat. Azt szoktam vinni magammal, kisebb csatorna javításhoz, vagy valami nehéz lemez foltozást csinálunk.
Szóval nem kell megijedni palack ügyben, hanem a megfelelő embert kell megkeresni
-
"Amennyiben ipari gáz felhasználását cserepalackos formában valósította meg, a bérpalackos rendszerre történő átálláshoz egy új Palackhasználati Szerződés (ABO) megkötésére lesz szükség, amely határozott időtartamra - 2025. december 31-ig - ingyenes palackbérletet biztosít."
Magyarul januártól már csak bérelni lehet, az volt elvileg a logika, hogy elköltheted a palackod árát bérlati díjra így addig "ingyen" van.
Ezzel a hobbisták járnak legrosszabbul akik évente egy kis palacknyi gázt használnak el.Nekem ezt mondták a boltban, ha másképp van javítsatok ki
-
lemmy71
őstag
válasz
daninet
üzenetére
Miért vennék már el

Bár nálunk is van egy országos "vasas" cégnek a képviselete, ahol heroin árban van a csere, ráadásul még hegesztő vagy vállalkozói papírt is kérnek a és nézik a palack kazánkovács vizsgáját is, na nem is járok oda
Van egy másik országos cég cserepontja, ami csak ipari gázokkal foglalkozik, ott beviszem a palackot és olyat hozok amilyet csak akarok, nem számít a palack méret, a töltet után fizetek, lehet az tiszta szénsav vagy corgon.
Máskülönben elmész a helyi szodáshoz és bizniszelsz vele egy palackot
-
-
lemmy71
őstag
válasz
imibogyo
üzenetére
Egy olyan kis CO -n én is filózok, van itthon egy merkle -m de hiába a négy méteres munkakábel, azt azért ide oda vinni eléggé necces még a gurítva is. Sokszor jól jönne egy kis gép amit a hónom alá csapok és viszem, porbeles hoki nem kell csak védőgázos jöhet szóba. Teljesítmény nem mérvadó, mert egy ilyen kis gépet 3 -as lemezig használnám, lényeg hogy könnyű legyen, kis solter awi van, az nagyon jó de egy kis CO is kell.
Majd írd le mit tud a kicsike
-
imibogyo
veterán
Sajnos eltévedt a Jézuska, de március közepére idetalált... Tippeket szívesen veszek a fémvágó szalagfűrésszel kapcsolatban, mert ez lesz az első ilyen jellegű gépem (például ki milyen hűtő-vágó folyadékot használ fémvágáshoz). A tuning ötleteket már nagyjából összeszedtem hozzá, találtam egy nagyon jó átfogó videót a témában egy lényegében ugyanilyen gépről (csak más márkanévvel). Sajnos szabadidőt nem hozott a gépek mellé ajándékba, így egyelőre eddig jutottam velük...

-
Troy.
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
Népligettől a Duna plázáig az M3-as vonalán lényegében bárhol.
Praktikerben megérdeklődtem a kilós vásárlást, de nincs.#93460 pjen :
Erre gondolsz? [google streetview link]#93465 Reggie0:
Nagycsavar szimpatikusnak tűnik, bár 2-3 ezer forintot el kell költeni csavarokra, alátétre, anyára stb.
-
AssAssynn
addikt
Eltudtam hozni néhány régi, kisméretű téglát ingyen. Majd ebből lesz a kerti sütögető oldala, elemei. Eléggé habarcsosak. Mi a legegyszerűbb, leggyorsabb mód a tisztításra? A kalapáccsal ütögetést ismerem, valami jobb kellene.
-
AssAssynn
addikt
Sokaknál elszabadult és nem tudták kiirtani utána. Bárhol érdeklődtem a bambusz iránt, mindig az volt az első, hogy figyelmeztettek, hogy csakis csapdával telepítsem. De amúgy már vannak nemesített változatok is, amik nem ilyen agresszíven terjednek, azok általában kisebbek is.
-
6030D
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Amikor ide költöztünk két éve, a szomszéd teleken küzdött a szomszéd a bambusszal. Az ő telkük túlsó végében van, de már a mi kerítésünk előtt is jött fel a földből (~16 m). Körbe ásta, lerakott ilyen műanyagot, de én nem láttam, hogy bármivel összekötötte volna. Mondjuk neki egy ~3x6m-es "sziget" van, lehet, hogy egy nagy tekerccsel körberakta, de szerintem csak átlapolta a két végét.
A kihajtott sarjakat meg kenegette és eltűntek. Azóta sem jöttek elő szerencsére. Kiírthatná a folyondárját is
. -
Inhouse
őstag
Most már láttunk valami, mondjuk én még mindig nem vagyok benne biztos... De süllyesztett csavarokkal minden fém elemet csak magához a műanyaghoz, meg lehet oldani, hogy össze is legyenek fogatva és mégis elszigetelve legyenek...de már nem kell ezen agyalni. Viszont azon igen, hogy miért is kell akkor ez?
-
imibogyo
veterán
Alakult kicsit a műhely. Nincs még a helyén az összes apróság (ennyire volt időm a napokban), valamint még meg kell terveznem néhány további egyedi tartót is (Forstner fúróknak, a törtcsavar kiszedőknek, vagy pl. a lapos fafúróknak), de azért szépen lassan haladok...
-
lemmy71
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
"Szerintem túlbonyolítod." Meglepne ha nem azt csinálná
Amúgy így köztünk legyen szó, egy húzott szénacél is jól bírja a talajban, persze nem egy papírvékony vagy valami hulladék kinai vasról beszélek.
A hétvégi telkem 60x40x3 zártszelvény oszlopokkal van körbekerítve, valamikor a nyolcvanas évek végefelé csináltam. De már akkor sem voltak újak, egy TSZ. felszámolásából valók, még a betontuskok is rajtuk voltak, szóval olyan hatvan év körüliek. Gondolom anno kaptak egy koralkyd vagy plumbin alapozást és valami zöld festéket és joccakát, na azóta is köszönik jól vannak
Itthon van pár házi barkácsolású "kandeláberem" az udvaron, a helyi husipari üzemből "mentettem"
néhány szál 50 Ø -s vékonyfalú valami saválló vagy KO anyagot. Ők is köszönik szépen jól vannak a főldben már vagy 30 éve. Ráadásul az aljára hegesztettem egy két "körmöt" hogy jobban összegyógyuljon a betonnal, amit egy mezei hetrával és hagyományos OK 45.16 sercintettem
-
Tangerine
senior tag
válasz
AssAssynn
üzenetére
Szerintem túlbonyolítod. Én most ástam ki egy (szög)vas oszlopot ami kb. 25 évig volt a földben. Alig látszik rajta. Igaz le van/volt festve. Én sima laposvasból megcsinálnám, jól lefesteném, esetleg alvázvédő spray-vel is másodszor. Vagy ha mégis rozsdamentest akarsz akkor a KO33 bőven elég. Nem is nagyon kapsz mást szerintem. (rozsdamentes=inox), a galvanizált az sima szénacél valamilyen bevonattal (legtöbbször cink=horganyzott)
https://webaruhaz.luinox.hu/spg/930300,857301/Rozsdamentes-anyagminosegek -
Reggie0
félisten
válasz
AssAssynn
üzenetére
Ha talajban lesz, akkor az lesz a jo, a sima rozsdamentes csak kb. alkalmi rozsdaallosagot ad, pl. zuhanytalca/mosogato ilyesmi, de a talaj lehet allandoan sos vagy kaphat vegyszereket, akarmit a kornyezetbol attol fuggoen, hogy hol lesz.
Szoval en A4 vagy 316-os anyagminoseget neznek.
-
válasz
AssAssynn
üzenetére
Ha rozsdamentes kell akkor inox. Legyen lerajzolva mi kell és kezdd el hívogatni a fémipari cégeket. Készülj fel, hogy 90% le fog pattintani a kis mennyiség miatt vagy olyan kis mennyiség felárat adnak, hogy kettéáll a füled.
Én ezt végigjártam, nekem egy tenyérnyi méretű alu darab kellett 4 lyukkal, de a lyukak pontos pozíciója miatt valami cnc vágó/lézer/víz stb gépben kivágva. Tizenpár céget kérdeztem meg, fele nem válaszolt, kaptam 130ezres árajánlatot, aztán találtam egy embert aki meló után hulladékból kivágta nekem maszekban. Azóta lett egy céges kontaktom a környékemen aki relatív normális árban vág ki nekem lézerrel acélt projektekhez (de így sem nagyon olcsó csak vállalható ha nincs más). -
AssAssynn
addikt
Mit ajánlanátok nekem?
Szükségem lenne két, kb 80-90cm hosszú laposvas szerű, erős, masszív sínre, aminek a közepében lenne egy lapos műanyag anyag, és én ezt az egészet átfúrnám és erős csavarokkal több ponton összefogatnám. Tehát a műanyag elemet beszorítanám a fém laposvasak közé a csavarokkal.
Mindez az egész a földbe kerülne le, ahol persze korrodálódna, de ezt elkerülve valami rozsdamentes anyagra lenne szükségem.
Hogy szerezzek ehhez anyagot? Nincs szükségem egy egész szál rozsdamentes laposra. Szerintetek hogy és miből tudnám olcsón megúszni? -
vans?
őstag
-
Ennyit Aliexpressről vagy Temuról tudsz rendelni (rendszerint nem UV állő verziók, az A és B komponent 1:1 arányban kell keverni, egy 200 millis csomag így 100+100, csak csomagban adják), esetleg országon belülről körülbelül háromszoros árért a póbacsomagok általában ekkorák. Epoxy resin néven vannak. Temun magyarul is megtalálod műgyanta néven.
-
modflow
veterán
Már megint tök életlen minden késem, így eszembe jutott, hogy van egy ilyen gépem, de sose használtam.
Hyundai HYD-78MA Kettos köszörűNem tudom elképzelni, hogy ezzel mégis hogy lehetne egy kést megélezni? Ha a lapra ráteszek egy kést, akkor az max. életleníteni fogja és anyagszélességre csiszolja.
A munkapad tök nem úgy áll, ahogy én egy kés élezését elképzeltem.

-
-
Spec
őstag
válasz
daninet
üzenetére
Valami ilyesmire gondolok: https://youtu.be/1svFCGywpSs?t=330
daninet: Igen, ilyesmi lehet. Lehet ilyet venni valami kis kiszerelésben? Nem ipari, hanem hobbi célra kellene. Kb. 200 ml-re lenne szükségem összesen.
-
j.bravo
addikt
nem a sima kétkomponensű epoxigyantára gondolsz? Általában mindkét komponens folyékony vagy pasztaszerű (bár pl. ipari betonpadló javításához láttam már a szakit olyat használni aminek az egyik komponense kissé vattaszerű volt, meg olyasmi állagút is mint az UltraDerm késztisztító), az egyik maga a gyanta, a másik az edző vagy aktivátor.
-
Spec
őstag
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy mi az a epoxi, vagy akril gyantaszerű anyag, amit valamilyen oldószerrel elkeverve egy áttetsző, viszkózus folyadékot kapnak, és ez megszilárdulás után egy kemény, átlátszó műanyaggá alakul. Altalában kreatív, hobby, barkács témákhoz szoktak ilyet használni térfogat kitöltésre, pl. diorámákhoz. Utána az anyag megmunkálható, vágható, fúrható, esztergálható, stb. Mi lehet ez pontosan, és hol lehet beszerezni nálunk? Milyen oldószerrel kell keverni? Előre is köszi az ötleteket!
-
Tangerine
senior tag
válasz
Inhouse
üzenetére
Köszi. Azért a végén csak vettem egy újat a biztonság kedvéért. Nem tudom hogy bírja a meleget az a műanyag (talán POM-C, vagy PA6). Akkor este muszáj volt mozgásképessé tenni valahogy az autót, mert félig a garázsban volt az akna felett, félig az utcán (járdán).
Ez a trafó (Delphi) ami gyárilag benne volt, valami újrahasznosított műanyagból lehet, mert csúnyábban ránézek, akkor eltörik. Kb. olyan erővel lehet tördelni kézzel a letört darabot, mintha egy szál ropit tördelnék. -
Ribi
nagyúr
Szétszedtem és az egyik csapágy teljesen be volt állva, ott valszeg amikor meghúztam a csavarokat akkor azért nem forgott. Ha meg laza volt a csavar lehet már a tengely forgott a csapágyban. Nem volt egyszerű szétszedni, mert a széthúzó elég nehezen fért be a motorba és 2 ágú lett volna a jó, de 3 ágút vettem. De végülis meglett. Egyiket kellett kicsit erőszakosabban helyére püfölni, de egész jól ment a dolog. Meg volt a motorban valami automata fékszerű, de azt nem raktam vissza. Már eléggé belerágta magát az öntvénybe. Látszik, hogy nem ennyire sok időre tervezték ezt a fűnyírót. Most nagyon simán fut megint.
-
Tangerine
senior tag
-
Grave_444
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Megoldás lehet, vagyis mindenképp marni kell a hátuljában a vezetékeknek helyet.
Szerintem kiemelődobozt veszek és rendesen a hátfalpanelen lesz a konnektor.
Nekem szimpibb így, mint falon kívüli fejjel lefele, meg amúgy is.Samus
Jó ötletek, de már össze van szerelve a konyhabútor, falat faragni semmiképp nem szeretnék. Nem én csinálom amúgy sem, hanem a villanyszerelő és az asztalos, ezért meg főleg nem. Volt már kár sajnos más szakik miatt.Szerintem ez lesz a megoldás és ebbe a meglévő szerelvényeket legalább felhasználom.
Egy falon kívüli megoldásnál talán esztétikusabb lesz. -
válasz
Grave_444
üzenetére
Konnektornak még mondanám a rejtett, bútorlapba építhető verziókat, ha a pénz nem számít (van billenős, kiemelkedő, stb.), de kapcsolóból ilyen nincs. Arra egy RF (okos)kapcsoló + RF nyomógomb/kapcsoló Megoldás lehet (viszont ez nem illik a többi kapcsoló köré.
Nem opció, ha nem rakod szerelvénydobozba a cuccost, csak a panelbe (a kiemelt változatnál abban a majdnem 4 centiben elfér)? Ha nem üveg, bele lehet csavarozni (ha üveg, akkor esetleg a ragasztás jóhetne szóba a kapcsoló esetén, konnektornál ez nem opció).
Én egyébként koronafúróval megfúrnám annyira a betont, hogy előtéttel együtt beférjen a doboz (ezt nem nagyon kell vésni, párszor beleütsz vésővel és kijön a belső rész darabokban), beragasztanám, és kész.
-
PROTRON
addikt
Igazából az a kérdés hogy merre fele kellene helyileg Budapesten, mert elég sokfelé vannak barkács boltok is, de van még 1-2 helyen kifejezett nagyobb készlettel rendelkező csavar boltok is, darabszámra tudsz vásárolni és inkább zavarja őket ha céges számlára akarok vásárolni.

De Praktikerben meg asszem Obiban is tudsz kilóra vásárolni( igen, a kis zacskóba belepakolsz 20 db-ot és leméred mint a Sparban az almát, felmatricázod), csak meg kell nézni van-e olyan ami neked kell...meg nyilván drágább lesz az egységár mint ha egész dobozzal veszel 100 db-ot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Grave_444
üzenetére
Hasonló esetben és a felső konyhaszekrény aljára tettem a falon kívüli szerelvényt. Nem volt csúnyább, mint a normál süllyesztett. A szerelvény fal felőli oldalán vezettem be a kábelt.
Milyen anyagú az az 1,8 cm vastag burkolat? Nem lenne megoldás marni a hátuljába egy nútot, ahol felállhatsz a kábellel?
-
Grave_444
nagyúr
Üdv!
Van egy panel, ahol nem szeretnénk már vésni. Van a falban 2 süllyesztett konnektor + 1 kapcsoló, viszont pont a főzőlap alatt. Ezért odébb kell vinni őket. Egy 1,8cm vastag konyhai hátfalpanel lesz előtte, amit ha nagyon szükséges kb 2cm-el előre tudunk hozni, de jobban örülnék ha a falra lenne rögzítve.
Tehát a kérdés ti hogyan oldanátok meg a konnektorokat?1. Előre hozzuk a hátfalat, úgy lesz kb 3,8cm, ami egy normál konnektornak szerelődobozzal még így is necces és ha telibe ki van vágva a hátfalpanel lehet nem illeszkedik tökéletesen majd, annyira nem tetszik az ötlet.
2. Kiemelődobozt veszek, így a hátfalpanel csak a vezetéknek lenne kifúrva, ráültetve a kiemelőkeret, így nem látszódna, viszont ez kiáll legalább 4cm-t a bútorlapból.
3. Valami más, esztétikus falon kívüli elosztó, illyet nem igazán találtam.
Van valakinek ötlete?
Legrand Niloé Step konnektorok már megvannak amúgy kerettel és kapni hozzá kiemelőkeretet is, szóval fel tudnám használni, de az anyagi oldal most annyira nem számít. Előny ha fekete, mert minden más is az a lakásban. -
Troy.
addikt
Sziasztok,
Metrikus csavarokat darabra honnan érdemes/honnan tudnék rendelni netről? Budapesti bolt is jó lehet.
-
Tangerine
senior tag
válasz
daninet
üzenetére
Ez a szám jutott eszembe:
https://www.youtube.com/watch?v=4h2jHG2D0N0 -
-
Spec
őstag
Sziasztok! Lenne egy nagyon amatőr kérdésem. Cserére érett a kb. 20 éve működő WC-nk. Egy hagyományos alsó kifolyásos csészéről lenne szó. Nem látok rajta semmilyen márka, vagy típus jelölést, de egy teljesen alap változat. A kérdésem, hogy valahogy megállapítható a kifolyó cső pontos pozíciója, anélkül hogy le kellene bontani róla a WC ülőkét? Rendelnék egy újat, de ahogy nézem eltérő helyen vannak a kifolyási csatlakozások, és az szívás lenne, ha nem tudnám rátenni a régi helyére az újat, mert nem fér oda.
Előre is köszi! -
fradi81
veterán
Kösz a tippeket első körben majd erősebb dobozból vágok az van kéznél

-
imibogyo
veterán
válasz
fradi81
üzenetére
Nincs ismerősi körben lézeres valaki? 1 mm-es anyagból gyorsan lehet vágni. De ha nincs, akkor meg sima farostlemez/mdf + szalagfűrész/dekopír/körfűrész. Ez simán kivitelezhető minimális eszközparkkal... De láttam még papírból is, nem tudom mik a terhelhetőségi, strapabírósági igényeid...
-
Inhouse
őstag
válasz
fradi81
üzenetére
Kéne hozzá toldó idom és 3 réteg az 21cm, max vágni belőle.
A keresztek alatt befaragod, hogy szintbe kerüljön, így egymásra illszthetőek az emeletek. Aztán ezekből a vágható sík elemekből vágott csíkokkal a sarkoknál átfedéssel összeragasztod/csavarozod/popszegecseled/zsugorcsövezed a 2 réteget pár ponton...stb. -
fradi81
veterán
Hasonló megoldást keresek mint ez a temus cucc, amivel pillanatok alatt tudok csinálni egy térelválasztót valami keményebb műanyagból, de ez csak 7 cm magas nekem 20cm körüli lenne ideális.
-
Z_A_P
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Ami lelog az asztalrol, az a resz nem fog nagyon berezonalni? Ott nincs semmi alatamasztas
-
macilaci78
nagyúr
Dekopir, vezető mentén.
Fognél egy lécet, azzal leszorítanám az asztallaphoz, a szabadon lévő felületre ragasztanék Tesa szalagot, hogy a dekopir talpa véletlenül se karcolja össze és tolnám lassan. Ha félremegy, a leeső megy félre...
Rezgővel szabad kézzel vagy kénytelen dolgozni, nem lesz teljesen egyenes. Flex nagy fordulaton dolgozik, olvadni fog, nem kopni az anyag. Csiszolótéglával megsimogatnám a vágott élt.
-
6030D
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
[link]
Mit akarsz darálni? -
Tangerine
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nem. A hengerkéses így néz ki: [link]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation
üzenetére
Spórolj egy Makitára inkább. Tapasztalat.

-
válasz
Flowtation
üzenetére
volt ilyenem, egy darab rombusz alakú kés forog egy tárcsába erősítve. Egy rakás szar az egész, apró gallyakat alig lehet beletömni, ujjvastagságnál nagyobb ágakat alig tud ledarálni.
Vedd meg a második ágdarálód inkább -
válasz
Flowtation
üzenetére
Az olcsóbbik nem hengerkéses, hanem körben forog valami kivágott tárcsa, nem is húzza be a cuccot, és igazából nem sok mindenre jó. Sógorom vett. Hamar le is égett. Kicserélték a nagyobbra (felajánlották, elfogadta), az a műanyag gyűjtős, abban hengerkés van, de a gyenge konstrukció miatt az sem az igazi, túl vékony dolgok aprítására nem jó, kb. 2 ceti átmérő az ideális, a kisebbet behúzza, de nem darabolja, a nagyobb meg beleakad, és megáll egy helyben, hiába állítod a kés távolságát. A fordulatszám valószínű a motorra értendő, nem a késre (hangja van, szóval hihető).
-
hotkar
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
4500-as fordulattal hengerkéses? Biztosan nem.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ami most lesz lidl-ben apírtógép az szerintetek hengerkéses lehet? Mert nincs benne a leírásban, de fateromnak ilyen van. csak nem zsákos hanem műanyag láda van alul.
Köszi! -
Ribi
nagyúr
válasz
salaud
üzenetére
6203 zz van benne, rendeltem, aztán meglássuk mire megyek.
Próbáltam kicsit porszívózni, de sok évnyi szutyok van benne
Mennyire szabad meghúzni az összekötő csavarokat?
Mert ha most meghúzom akkor beáll a tengely. Szóval kb a csapágyakat nyomom össze vele. De amúgy meg attól félnék, hogy szétjön az egész szép lassan. -
salaud
aktív tag
Azondja a Google AI:
A Fevill 1000 W-os fűnyíró motorokban (KUM 742 típus) általában 6202 ZZ vagy 6202 2RS típusú golyóscsapágyak találhatók mindkét oldalon
Csapágylehúzót még veszel akár a neten, akár az első szerszám boltban kb. Vagy elhozod Délegyháza környékére hozzám, egy egy nagy tábla Milka csokiért kicserélem neked.
-
salaud
aktív tag
Az attól függ, mennyire vagy barkacsoló típus. A csapágyak minimális hozzáértéssel cserélhetőek, satupad, csapágylehúzó, kalapács kell hozzá. Én tavaly nyáron anyám boss szutykában, és saját kukázott (szomszéd kidobta pár éve) blackanddeckerben cseréltem csapágyat. Működnek. Anyag költség úgy ezer forint volt.
-
Ribi
nagyúr
Van egy fűnyíró aminek a motorja félig meddig még működik, de valszeg a csapágy megadta magát. Ezt van ahol meg tudják javítani, vagy nem nagyon foglalkoznak ilyen olcsóbb cuccokkal? [kép]
Ha az összekötő csavarokat jobban meghúzom akkor kb meg sem mozdul a tengely. -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Még annyi plusz infó, hogy én most már szinte csak PETG-vel dolgozom (ezelőtt soha nem használtam, csak PLA-t). De az első próba után kiderült számomra, hogy ugyanolyan könnyű nyomtatni mint a PLA-t, cserébe 80-85 fokig hőálló/alaktartó a PLA 45-60 fokjával szemben. Emiatt például autós/traktoros/napsütötte felhasználásra is megfelelő, nem lágyul, nem vetemedik el a szélvédő alatt sem. Kicsit veszít az ember a PLA rugalmasságával szemben, nagy terhelés esetén könnyebben reped (pl. kicsi rugalmasnak tervezett fülek esetében ez lehet hátrány), de ezt több fallal, vagy extra kitöltéssel lehet kompenzálni. Ma például épp a traktor új műszerfalát nyomtattam ki (majd fekete lesz, ez most még csak a mintadarab).

-
lemmy71
őstag
Ismeri valaki ezeket a patentokat, esetleg hol lehet ilyet emberi áron beszerezni
Panel erkélyre akarok egy elhúzható árnyékolót kreálni, katonai álcahálóból és ahhoz kellenének ilyen műanyag kütyük. Egyszerűbb lenne így, mint körbeszegetni és riglizni.
-
AxBattler
félisten
válasz
macilaci78
üzenetére
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Röviden: sokat bírnak. Persze anyagfüggő is, de még a PLA is elég erős, ha megfelelő falvastagságot és sok kitöltést használsz, mondjuk öt rétegű falakkal és 50-80%-os kitöltéssel. Én sok műhely kiegészítőt, bútorlábat, de még a CNC marógépem főbb alkatrészeit is nyomtattam anno és sima "legolcsóbb" PLA-t használtam mindhez...
-
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok, topic tema

Tippeket kérnék.
Télen klímával futok, ide csöpög párkányra, ahonnan csapódik a falra. Ez nem tetszik nekem. Ezért oda rakok valami műanyag akármit pár hónapra amíg klíma megy.
Tavaly egy ikea doboz fedoje, idén, hát ez
[kép]Ehelyett kéne valami, ami vízálló (műanyag), merev, átlátszó v fehér. És könnyű.
Gondoltam polikarbonát lapra (méretre vágom).
Egyéb tipp?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
AxBattler
üzenetére
Emlékeim szerint ezt vettem. Parkettával foglalkozom, idegesítő a cipőtalppal húzott gumicsík, így fehéret vettem. Amellett van az ún. színvándorlás, a helyi példánál maradva megeshet, hogy a fekete gumi elszínezi a lakkréteg ellenére is a fát, linóleumot, PVC-t.
Gumi, tapad, vagyis ha csak a tetejénél fogva tolod, akkor billen. Alul tolva persze mozdul.
A táp alulról szívja a levegőt, így van helye és nemigen poros a gépházam.Ha csúsztatni szeretnéd a gépet, akkor filctalpat javaslok, ami nem karcolja a parkettát. Valami hengereset, egy seprűnyet felkarikázva lábra is teheted a gépet, hogy a talajszinttől magasabban legyen.
-
AxBattler
félisten
Parkettán állna, ide-oda mozgatva időnként, szerintem arra nem lenne jó.
Tüskés lábat legfeljebb ITX kockákhoz tudnám elképzelni, a Define meg egy szerszámosláda kb.#93400 macilaci78
Működhet - egyszerű, de nagyszerű. Ha nem marad más, akkor bevállalom.#93401 imibogyo
Sosem gondolkodom nyomtatásban, pedig ma már valós megoldás. Az egyetlen kérdőjel számomra a strapabíróság, mennyi megterhelést bírnak ezek a nyomtatott cuccok?Az általad linkelt kék-fekete mod pont jó lenne, mondjuk fekete-fémszín kombóval, de lehet hogy sima egyrészes lesz belőle (1, 2).
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Miért nem nyomtatsz egyet? Mondjuk fémszínű filamentből, vagy silk feketéből? Van fenn nagyon sok féle kész modell, de egy egyedi lábat megtervezni sem ördöngösség...
Már persze ha jól emlékszem, hogy van 3d nyomtatód...
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Formula-1
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tesla topik
- Nem követi az NVIDIA dupla pontosságra kialakított modelljét az AMD
- Az Intel szerint mindenkit érint, illetve érinteni fog a CPU-hiány
- PlayStation 5
- Google Pixel 10a – évismétlés
- VR topik
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 1000GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB 512GB FHD+ HunVillBill- 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Pro 5 WQXGA GAMER notebook - i9 14900HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 8GB
- Lenovo Thinpad üzleti kategóriás notebookok - i5 - i7 - Ryzen - nagy választékban számlával - 03.11.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem hinném hogy görgőt kellene cserélni, a 0.8 drót, 0.8 a probel -nél is.
Na meg a megfelelő gázterelő kiválasztása sem utolsó dolog.
Van vagy corgonom, meg nagy CO2-m. Meg egy kisebb CO2-oltó palack, amibe CO2-t tettem, az szoktam használni, ha vinni kell valahova.
Természetesen idővel majd szeretnék áttérni palackos rendszerre, ha beválik a dolog.

.