Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65901) Essejó válasza kagzer (#65893) üzenetére


Essejó
veterán

Azt írtad, hogy az alaplap ment tönkre, akkor miért a házat cserélted? ;)

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65902) Essejó válasza emre (#65899) üzenetére


Essejó
veterán

Egy esetlegesen otthon gányolt :D kivitelhez némi segítség. :)

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65903) kagzer válasza Essejó (#65902) üzenetére


kagzer
aktív tag

Marad az új ház.

(#65904) macilaci78 válasza kagzer (#65893) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Perfetti lemez a kívánt méretben és a bútorhoz hasonló színben. A legtöbb lapszabászatban van. A 4 sarkát valahogy odarögzíted a bútorhoz*, átszellőzik, így a gép nem fő meg, de azért takar is. Ha ápgrédelnéd, porszűrőt, hangfalszövetet ragasztasz a belső oldalára.

* legegyszerűbb a korpusz éléhez fúrni, pici ászok csavarral és szárnyas anyával szerszám nélkül is levehető. Mágneses, vagy klipszes rögzítés is játszik. Csináltathatsz a perfetti leméz betéttel rendes nyíló ajtót az asztalra.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#65905) Essejó válasza kagzer (#65903) üzenetére


Essejó
veterán

Szép mint egy Traktor! :DDD :DDD

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65906) Samus


Samus
addikt

Van köztünk fűtéshez értő emberke? A házunkban álló gázkazán és vegyes is van. Egymástól visszacsapó szelepekkel elválasztott, de ugyanazt a radiátorrendszert fűtik. Értelemszerűen kettő szivattyúval, a gázé az előremenő, a vegyesé a visszatérő ágban van. Utóbbit csőtermosztát vezérli. A gázt szobatermosztát. Lehet abból gond, ha mindkettő szivattyú egyszerre megy? Biztos, hogy eltérő teljesítményűek :(

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#65907) imibogyo válasza Samus (#65906) üzenetére


imibogyo
veterán

Ebben az esetben nem is a konkrét teljesítmény a kérdés, hanem a térfogatáram és a létrehozott nyomás. Meg kell nézni a szivattyúk jelleggörbéit és ha szabályozható típusok, akkor jó eséllyel be lehet őket egymáshoz nagyon közeli paraméterekre állítani és akkor nem igazán lehet probléma.

De miért vannak sorba kötve, ha egyszer visszacsapószelepekkel el van választva a két rendszer? Abszolút laikus vagyok, de a saját fűtésemet magamnak terveztem és magamnak is építettem ki (2 éve üzemel gond nélkül, tehát annyira szar nem lehet). Alább látható az első skiccem róla, ami anyagi okok miatt végül ebben a pufferes formában nem valósult meg, de a két külön kör itt is jól látható, ahogy a szivattyúk párhuzamos bekötése is. Ebben az esetben szinte mellékes, hogy melyik szivattyú mit "tud", nem tudnak egymás ellen, vagy egymást akadályozva működni. De ha mégis gond lenne, még mindig le tudom zárni bármelyik kört. :K

(#65908) Pete55555 válasza imibogyo (#65907) üzenetére


Pete55555
Topikgazda

Kerestem a második szivattyút a képen....

Aztán rájöttem az a kazánban van :W :DDD

...Szeretem leracsniztatni...

(#65909) imibogyo válasza Pete55555 (#65908) üzenetére


imibogyo
veterán

Igen az egyértelműség miatt lehet érdemes lett volna oda is tennem egy szivattyú képecskét.

És természetesen az egész messze nem egy hibátlan rendszer terve, de ez volt a "fő csapásvonala" a saját kiépítésemnek.

Azóta három másik háznak is én építettem ki a fűtését (ingyen, rokonoknak) és mind jól szuperál. Egy szakember biztos azonnal látja, hogy ezeket nem egy tanult kollégája készítette, de amíg az jön vissza a tulajoktól, hogy "húdeállatfrankómilyenelégedettekvagyunkvelealányomnálisbiztosantefogodmajdépíteniafűtésttavasszal", addig én egy elégedett bölcsész vagyok... ;)

[ Szerkesztve ]

(#65910) Pete55555 válasza imibogyo (#65909) üzenetére


Pete55555
Topikgazda

Szvsz ha az ember kicsit utánaolvas, meg van némi műszaki érzéke, sok mindent jobban meg tud csinálni saját magának, mintha egy "profi" szakemberrel készíttetné el.
A szülői házban is apám csinálta a fűtést, tökéletesen üzemel, ésszerűen van megcsinálva, és az sem utolsó szempont, hogy az igényekhez, mérethez képest jó áron sikerült kivitelezni.

Meg, hát ugye ezért is van itt ez a topik ;]

...Szeretem leracsniztatni...

(#65911) fonok87


fonok87
aktív tag

Sziasztok!
Most látom, hogy lehet kapni Aldi gazdaságos asztali fúrót 26 pisztolyorrúért. Mit gondoltok, jó lehet valamire, vagy 100% ipari hulladék?
Van egy fúróállványom valamelyik kék-sárga áruházból (már nem emlékszem melyik), az sokkal minőségibb darabnak tűnik mint a drágább Obi-s. Eddig tetszik, de precíz munkát még nem kellett végeznem vele. Lehet jobb ha így is marad :DDD

Truss me, I'm an engineer.

(#65912) n00n


n00n
őstag

téves...

[ Szerkesztve ]

(#65913) lemmy71 válasza fonok87 (#65911) üzenetére


lemmy71
őstag

26 ropiért ez az satuval ellátott asztali (oszlopos fúró) barkács célra 500 watt, 9 fokozat, 13 -as hagyományos fúrószárig tökéletes választás :K
Azt nem tudom hogy gari szempontjából az aldi van e olyan rugalmas mint a lidl :F
Ha ugyan ilyen paraméterekkel és ebben az árban találsz lidl parkside gépet, akkor én a azt választanám.

[ Szerkesztve ]

(#65914) Samus válasza fonok87 (#65911) üzenetére


Samus
addikt

26k JMF pénzért megéri. Hasonló gép egy Einhell van 28 (ez csak 5 fokozatú) és Hect 32k pénzért (ez már 9, és 16os tokmány), de 3 év gari egyikre sincs. Tudomásom szerint az Aldi hasonló garanciális feltételekkel dolgozik, mint a Lidl (háztól-házig gari, termék visszavásárlás x napig szó nélkül).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#65915) emre válasza Samus (#65914) üzenetére


emre
veterán

A 9 fokozat önmagában nem előny, mivel középen egy siklócsapágyazott tengellyel van megoldva a hajtása. Egy jó ékszíjtárcsás 5 fokozatú ami eccerűbb jobb megoldás lehet. Persze ehhez már erősebb motor kell, mert az 500-ast le kell áttételezni hogy egy 16-os fúrót elvigyen.

2018 nyarán vettem egy 500w-os fúrót 16-os tokmánnyal a Lidl-ből. Kifizettem, otthon összeraktam. Egy darab furatot nem csináltam vele. Leültem cigizni aztán szétszedtem és visszavittem még aznap. Számomra értékelhetetlen a minősége.

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#65916) trialboj


trialboj
őstag

Üdv,
Lenne egy igen nehéz kérdésem.
Van egy társasház, ahol a lakók elég igénytelenek, én viszonylag sűrűn járok ide, de semmilyen ráhatásom nincs az ottani dolgokra. Az ajtó, egy nagyon régi és nehéz darab, aminek valahogy eltört az alsó fefüggesztése, és szinte lehetetlen kinyitni. Senki sem érdekel annyira hogy pénzt adjon a megjavíttasására.
Arra lennék kíváncsi, hogy nincs valami olcsó/gyors hack, amivel kicsit javítani lehetne rajta?

Így néz ki, a könyök ami az ajtóba csatalkozik van megnyekkenve. Nekem az volt az ötletem, hogy kifaragok fából egy éket, és befeszítem alulról, de mivel az ajtóhoz tartozó könyök ereszkedett meg, ez szerintem semmit nem oldana meg.

Bármi ötlet jó lenne, én komolyan nem értem hogy képesek így élni, kva nehéz egy ekkora ajtót a földön húzni.

Otthon az ilyen gondokat, egy csavar alátéttel oldom meg, de itt már ezen is túlvannak, és eleve akkora ajtó, hogy nem is tudom hány ember kell hogy ezt vissza akasszuk.

Kösz

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#65917) KillHates válasza trialboj (#65916) üzenetére


KillHates
nagyúr

A legigénytelenebb és legegyszerűbb megoldás, levágni az ajtó aljából egy körfűrésszel. Lehet még azt, hogy a kilincs alatt sarkába egy lepcsőt vágtok és oda beszereltek egy konténer kereket és akkor a pántok tehermentesítve vannak valamennyire.

Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

(#65918) macilaci78 válasza KillHates (#65917) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem igénytelen az, csak a másik odalt is be kell vágni, hogy a fűrész kilépő éle ne szakítsa a fát. Az igénytelen a dekopírfűrész, de egy jó lappal az is szépen dolgozik.
És a kerékkel sokra nem megy, a képek alapján a pánt felőli oldal is lóg, az egész ajtólapot kellene megemelni, vagy levágni az aljából.
Amúgy az alátétes trükk működik, egészen addig halmozhatóak az alátétek, amíg kb 1 centi benne van a pánt csapjából az ajtólapon lévő ellendarabban.
Amúgy a pánt jó eséllyel egy laposvas, ami bele van ütve a fába és két szöggel megakasztva. Átfúrnám a pánt magasságában az ajtólapot és a tokot is és kapupántcsavarral, menetes szárral összehúznám, ez vastagabb, nem vágna magának utat a fában és tartaná a pántot.

Levételhez meg kell egy pajszer, meg egy darab deszka: deszka lefektet, rá a pajszer és mint a mérleghinta, leemelni az ajtólapot a pántról. Két ember kényelmesen megoldja: egyik támasztja a lapot, hogy el ne dőljön, a másik tapossa a pajszert.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#65919) pjen válasza trialboj (#65916) üzenetére


pjen
félisten

Nem kell becsukni. ;]

(#65920) mephi666 válasza pjen (#65919) üzenetére


mephi666
nagyúr

...vágni kell rá baltával meg láncfűrésszel egy kisebb, jól nyitható ajtót és azt rögzíteni zsanérral :D

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#65921) donmackó


donmackó
őstag

Vagy vegye le az ajtót és tegyen a helyére egy függönyt. ;]

Release the cable hounds!

(#65922) Barret001 válasza macilaci78 (#65918) üzenetére


Barret001
addikt

Hasonló megoldás nálam is van,évekig hibátlanul működött.Javítás előtt lötyögött rendesen...

[ Szerkesztve ]

(#65923) lemmy71 válasza mephi666 (#65920) üzenetére


lemmy71
őstag

(#65924) #33253120 válasza trialboj (#65916) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nem kizárt, hogy a kora miatt műemlék, és emiatt csak heroináron lehet javíttatni olyan szakival akinek erre papírja van, és ideje is. És erre nincs pénze a háznak. Ha valaki belenyúl, azt úgy tekintik, mintha valaki rajzolt volna a Munkácsy trilógiára az egyk katona kezébe egy szelfibotot....
Debrecenben nekünk is adódott egy ilyen kapunk, ami ilyen külön helyi védettséget is élvezett kiemelt figyelemmel a műemlékség mellett, de rendbe kellett rakni benne a '90-es években belekendácsolt mágneszárat.

(#65925) Pete55555 válasza #33253120 (#65924) üzenetére


Pete55555
Topikgazda

És ha mondjuk este "valaki" beb*ssza az ajtót egy samuval?

...Szeretem leracsniztatni...

(#65926) Danex


Danex
addikt

Üdv, olyan kérdésem lenne, hogy van-e valami tipp arra, hogy a panelban a központi fűtéses radiátor mindig meleg hiába zárom le. Termosztatikus szabályzók vannak, amiket már lecsavartam és próbáltam megmozgatni a "pin"-t és úgy tűnik szabadon mozognak. Néztem most egy új termosztát fejjel is de ezzel is ugyan úgy melegszik.

Van még bármi amit tehetek anélkül, hogy spéci szakit hívnék vagy megvárom a következő évi karbantartási ciklust és cserélem a szelepet is? :U

(#65927) Barret001 válasza Danex (#65926) üzenetére


Barret001
addikt

Nem a fej a hibás,hanem a szelep a radiátoron.Nem lehet valahogy megjáratni?

(#65928) Danex válasza Barret001 (#65927) üzenetére


Danex
addikt

Hát a szelepet elvileg a "pin" be-ki mozgatásával lehetne, ezt meg is csináltam, mármint benyomtam és az magától vissza is jött

(#65929) hotkar válasza Danex (#65928) üzenetére


hotkar
aktív tag

A szeleptesten (amit a kis pöcökkel nyomkod a termosztát) van egy 10x2,5 mm-es O-gyűrű, az vszeg szétszakadt/szétmállott :((
Én már jártam így (8-10 éves szelepek vannak, előfordul). Nagy öröm akkor van, ha ez egyben zárószerelvény is, mert akkor bizony ki fog szaladni a víz a cserénél.

(#65930) betyarr


betyarr
veterán

segítsetek lécci: fali csatlakozóból szeretnék elvezetni antennakábelt.milyen (lehetőleg minőségi) koaxkábel,F csati és elosztó ajánlott a művelethez?minél egyszerűbben szerelhető kellene,mert nincs hozzá krimpelőm.

(#65931) Jarod1 válasza betyarr (#65930) üzenetére


Jarod1
addikt

Létezik pipa alakú antenna csati dugó, csavarokkal rögzül a kábelhez.

(#65932) betyarr válasza Jarod1 (#65931) üzenetére


betyarr
veterán

linket tudsz dobni?

(#65933) pjen válasza betyarr (#65930) üzenetére


pjen
félisten

Menj be egy villamossági boltba,kapsz mindent.Nem kell krimpelő.

(#65934) -=RelakS=- válasza pjen (#65933) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

legegyszerűbb betipegni a MediaMarktba, és venni szűrős koaxot. Nem szűrőssel rosszak a tapasztalataim (szerintem gagyibbak a nem szűrős kábeleim, mintha bementem volna egy boltba koaxért és csatlakozóért :D ) .
Persze, nem árt előre lemérni pontosban, hogy mennyi kábel kell, hogy ne kelljen a felét feltekerni, de el is érjen a célhelyre.

Viszont támadt egy ötletem, amit lehet, majd kipróbálok: Koaxra tervezett jel utpn? :Y :)) Ha már gányolás ;)

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#65935) Jarod1 válasza Jarod1 (#65931) üzenetére


Jarod1
addikt

Jaja villamossági boltba menj 50-100 ft os tétel, .

(#65936) mephi666


mephi666
nagyúr

gányolásba kell vágnom nekem is: van otthon 2 ugyanolyan asztalunk, aminek fém cső lábai vannak, amiket fém merevítő köt össze az asztal lapja alatt... a probléma az, hogy 12 centi híján nem fér be az asztal alá a szárítógép... gondolkoztam, mivel lehetne nem túl csúnyán hosszabbítani az asztal lábán, de most jött az isteni szikra, hogy veszek méretre vágott gyalult lécet és berakom a rövid fémlábak helyére :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#65937) #10726912 válasza mephi666 (#65936) üzenetére


#10726912
törölt tag

:) Muszáj a száritógépre tető? ...abból is vághatsz...úgyis takarja az asztal :D

(#65938) mephi666 válasza #10726912 (#65937) üzenetére


mephi666
nagyúr

szerintem fájna neki, ha 10-12centit levágnék belőle :D vagy lehet inkább a padlóból kellene kivésni annyit? :DDD

ui: jó lesz asszem az asztal falábbal... maximum kettévágom és lesz belőle 2 félasztal 2-2 falábbal... elküldhetném őket akár a magyar válogatottba is játszani :D

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#65939) #10726912 válasza mephi666 (#65938) üzenetére


#10726912
törölt tag

Az se rossz :DDD

(#65940) Barret001 válasza mephi666 (#65938) üzenetére


Barret001
addikt

4 db tégla a lábak alá! Nem kell semmit átalakítani.

[ Szerkesztve ]

(#65941) #10726912 válasza Barret001 (#65940) üzenetére


#10726912
törölt tag

Vagy csőből csinálni egy magasitót, pl saválóból, ami ráilleszkedik, illetve festhetőből, ha festett kell. ha 15 centit kell emelni, akkoroda tenni egy átmenő csavart. arra ráül az asztal lába, felette pedig hagyni hüvelynek 20 centit, az tartást adna az asztalnak. a hüvely felső részét befűrészelni egymással szemben 5 centi mélységben, átfúrni a bevágott résznél a hüvelyt és az asztallábat is, átmenő csavarral megszoritani, a bevágás miatt a hüvely rászorul az asztal lábra, atomstabil. (esetleg havannával körbe tekerni, de hátha nem kell :)) ).

(#65942) lemmy71


lemmy71
őstag

Nem tudom hogy volt már, de nagyon topikhű a cikk :DDD
[Az “ótvar” – avagy a báránybőrbe bújtatott halálcsillag]

(#65943) fonok87


fonok87
aktív tag

Sziasztok barkács-kollégák.
Segítsetek nekem, jól kiba... bráltam magammal. Nem működött a zár a külső kapun, alig lehetett beleerőszakolni a kulcsot. Nosza, WD-40 mi más. Jól kioldotta a belül lerakódott koszt, működik a cilinderzár mintha új lenne. De cserébe tegnap este óta ömlik belőle a dzsuvás wédénegyven :W Meg kell törölgetni a kulcsot mert különben az ember a zsebében keni széjjel. Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy türelmesen meg kell várni hogy egy hét alatt kikopjon? Ami még van itthon: sűrített levegő, izopropil alkohol spray, lánctisztító, spray-s PTFE lánckenő, szigszalag, sziló; purhab most nincs :DDD

Truss me, I'm an engineer.

(#65944) #10726912 válasza fonok87 (#65943) üzenetére


#10726912
törölt tag

Egyrészt ne hagyd abba, a wd 40 menjen még bele. Járasd meg a kulcsot is sokszor, vigyél rongyot, fújd wd-vel, dugd be a kulcsot, tisztuljon ki. Másrészt ha ez megvan, akkor tegyél zsirt hidegen a kulcsra, azzal is járasd. Mindig tegyél zsirt rá, kenőzsirt, minnél több menjen bele. Utána forrósitsd fel a kulcsot, szó szerint, és kesztyűvel, fogóval dugd az agyonzsirozott zárba, és forgasd benne, de ne húzd ki. Ezt is megcsinálhatod kétszer akár, minnél több olvadt zsir kerüljön a zárszerkezetbe. Ha ezzel megvagy, akkor a hideg kulcsot mozgasd meg benne párszor, törölgesd le, a zárat is, de Ne fújd be semmivel, csak ami éppen ráragad a kulcsra, az hagy jöjjön ki. Ezt addig csináld, mig a kulcs szárazon nem jön ki. Igy sokáig fog működni a zár.

(#65945) Met


Met
nagyúr

Ha jól tudom a WD40 nem igazán való zárbetétbe :U

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#65946) fonok87 válasza #10726912 (#65944) üzenetére


fonok87
aktív tag

Köszönöm szépen a részletes választ, a hétvégén meglesz a műtét :)

Met: nem kenésre való a WD40. Azért azt fújtam mert sejtettem hogy koszos és az összetapadt retket viszont remekül oldja. Nem szántam végleges megoldásnak.

Truss me, I'm an engineer.

(#65947) lemmy71 válasza fonok87 (#65946) üzenetére


lemmy71
őstag

Fújd ki [féktisztítóval] az kihozz belőle minden "trutymót"

(#65948) hundai


hundai
aktív tag

Sziasztok! Javítási javaslatokat szeretnék kérni a székem talpára.
A talprészbe kell belecsúsznia a teleszkóp aljának, viszont itt az anyag széttört, és lecsúszott teljesen a földre.
Eddig amire gondoltam: a belső és külső részen a repedésnél kis multigéppel marok bele egy V mélyedést, majd azt feltöltöm epoxy-val, majd formára csiszolom. Tartok tőle hogy nem bírná sokáig.

-Wake up Neo!

(#65949) emre válasza hundai (#65948) üzenetére


emre
veterán

csere, https://szekszerviz.hu/labcsillagok-csillaglabak-valaszteka

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#65950) hundai válasza emre (#65949) üzenetére


hundai
aktív tag

Köszi a linket, mérés után lehet rendelek, de érdekelne ONtopic megoldás is :DD

-Wake up Neo!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.