Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65751) macilaci78 válasza hentes555 (#65748) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Pont itt volt ilyen téma a múlt héten. :K

Nálunk falun a puliknak kis téglatest szalmabálából lett kutyaház csinálva télire: élére állított bálák a fal, rá fenyő palló gerendák, valami filcanyag ráterítve, ami az ajtó előtt lelógott, rá egy sor bála és kész. A fedél alatt álló szalmarakat mellett elfért.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#65752) A Zéé válasza hentes555 (#65748) üzenetére


A Zéé
addikt

mi otthoni maradékokból gyártottunk kutyaházat, de szerintem ha nem lettek volna otthon ilyenek, akkor is hasonlóan csináltuk volna meg.
5x5-ös tetőléc a váza, belülről farost lemez és OSB lemez, kívülről deszka borítása van oldalt, OSB alul-felül, közte minden ki van töltve hőszigeteléssel. A sarkok szilóval lettek kihúzva, hogy nehogy huzatos legyen valahol. A teteje meg zsindely + kapott gumis bútor lábat, hogy ne direktbe a földön legyen, és így kevésbé billegős.
A sarkoknál nem látszik, de egy kis cserépléc a közdarab, ahhoz vannak csavarozva az oldalak, és az oszlopok is. Nem lett egy könnyű darab, olyan 35-40 kiló köré saccoljuk, de még az se akadály neki, ha ráülök :D.
Méretekre azt javasolták, hogy ne legyen sokkal nagyobb, mint amiben a kutya meg tud fordulni, így könnyebben bemelegszik, és az ajtó se legyen magasabb, mint a kutya marja. Ez egy Jack-Russel terrier vérebnek készült, a bele emlékeim szerint 60x40 cm lett, az ajtó meg meg nem mondom mekkora, de előtte tudományosan lemértük az ebet :D .
Pimpelni lehetne még valami belső szélfogóval, ahogy írták, de az nekünk kimaradt, mert amúgy szélvédett helyen van. Ami már utólag jutott eszünkbe, hogy nyithatóvá kellett volna tenni a tetejét, de az már késő bánat.
képek:

Just a simple Lineman...

(#65753) AxBattler válasza A Zéé (#65752) üzenetére


AxBattler
félisten

Nagyon szép lett! :C

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#65754) #10726912 válasza hentes555 (#65748) üzenetére


#10726912
törölt tag

Amit a videóban csináltak, annak egy része jó. De ez messze áll a valóban melegtől.
Alulra nikecellt kell tenni, arra max filcet, véknyat. A Nikecell azonnal vissza adja a meleget, télen ha ráülsz, ezért érzed melegnek. Az oldalába is ezt kell tenni. A nyitható rész sokkal passzosabban záródjon. S ami a videóban szélfogónak van, ott is egy fülkét kell csinálni. Azaz bemegy a kutya az első fülkébe, itt lehet pl padlószőnyeg, nem kell szigetelés, de rendes bejárat legyen, s onnan mehessen be a második fülkébe, ami nikeceles, zárt, igy a szél ellen is rendesen védve lesz. A -10 fokban kell ez a védelem a kutyának.

(#65755) A Zéé válasza AxBattler (#65753) üzenetére


A Zéé
addikt

köszi :R És ami a lényeg: a tulajdonosa is szereti, és használja. :K

Just a simple Lineman...

(#65756) hentes555


hentes555
senior tag

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek a blöki nevében is! :D

Még ezekhez lenne egy-két felvetődött kérdés:

1. A teteje miért jó, ha nyitható?
2. Nikecellt milyen vastagot kell legalább alkalmazni és EPS vagy az XPS változatot? Illetve a padlón a Nikecellre érdemes tenni valamit pluszban vagy az sem baj ha nem rakok rá semmit?

Tiger: És úgy kialakítható ez az "előtér", hogy a lenti képen a pirossal jelölt helyre rakok be két OSB lapot L alakban és a kék színnel jelölt helyre csinálok egy ugyanolyan ajtót, mint a ház elején van és rakok rá ilyen lógó szélfogókat is?

[ Szerkesztve ]

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#65757) #10726912 válasza hentes555 (#65756) üzenetére


#10726912
törölt tag

Nikecell elég az 5 centis, mivel alapból nyitott, igy annyi jelentősége van, hogy onnan, ahova rakod, nem fog sugározni a hideg, tehát csak a bejárat felől fogja érezni a hideg áramlását. Jó a sima nikecell, lentre is. Azért jó a nyitható tetejű, sőt erősen ajánlott, hogy takaritani lehessen és cserélni az elhasználódott nikecellt. Én tovább vinném az oldalfalakkal párhuzamosan, és a bejárattól távolabbi oldalra tenném a második ajtót, igy (főleg, ha jól leszigeteled a belső részt) a szélből szinte semmit nem fog érezni, akkor sem, ha pont az ajtó felől fúj.

[ Szerkesztve ]

(#65758) A Zéé válasza hentes555 (#65756) üzenetére


A Zéé
addikt

Azért jó, ha nyitható a teteje, mert könnyebb kitakarítani, illetve, ha netalántán valami baja van a kutyának, és próbál elbújni előled, akkor is hozzá tudsz férni. Nem tudom mekkora kutyád van, de amikor orvoshoz kellene menni, egy kis törpenyuszit is nagy küzdelem kiszedni a fedezékéből, nemhogy egy kutyát, ami még akár harapni is tud. Ha meg nagyobb testű, akkor szimplán esélytelen kihúzni egy ilyen házból, különösen, ha van szélfogó is.

5 centi már bőven jó, az, hogy XPS vagy EPS szerintem mindegy. EPS olcsóbb, és könnyebben alakítható, XPS strapabíróbb és valamivel jobban szigetel. Padlót is takard le, mert egy idő után bármelyiket is rakod, deformálódni kezd + ha áskálódós a kutya, tuti kikezdi :)

Szélfogónak elvileg elég lenne egy, az ajtóra merőleges fal is oda, amit kékkel jelöltél. A lényeg, hogy be tudjon mögé kuporodni az eb.

Just a simple Lineman...

(#65759) kzkz


kzkz
őstag

Ha a kutya hozzáfér a szigeteléshez, akkor fennáll az a veszély, hogy szétrágja az egészet.

(#65760) pjen válasza kzkz (#65759) üzenetére


pjen
félisten

Ez igaz,az enyém például leszedte a zsindely minden héten.Kénytelen voltam egy alulemezt tenni a tetőre.Szélfogónak egy vastag ponyva lengő ajtót tettem.

(#65761) Barret001


Barret001
addikt

A kutyámnak csináltam egy szuper kutyaólat! Most hogy lehullottak a falevelek,abból csinált magának fészket az udvaron.

(#65762) imibogyo válasza Barret001 (#65761) üzenetére


imibogyo
veterán

Nekem meg a kutyám a fűtött műhelyben tud aludni, de mostanában reggelre mindig az udvar közepén találom meg az "ágyát" és benne a didergő kutyát... Hogy ez miért jó neki, arra nem tudtam rájönni? Talán így jobban lát és hall minket... :U

[ Szerkesztve ]

(#65763) pjen válasza imibogyo (#65762) üzenetére


pjen
félisten

Milyen kutya,hogy már most didereg?Legutolsó kutyám egy németjuhász doberman keverék volt.Mínusz öt ben szakadó hóban még sokszor kifeküdt a hóba.Igaz szinte csak húst kapott hússal enni.Persze ha valamilyen szoba kutya akkor megértem.

[ Szerkesztve ]

(#65764) rosejbli válasza imibogyo (#65762) üzenetére


rosejbli
senior tag

Jelenlegi kutyánk puli-husky szerelemgyerek. Bármilyen házat, bélelést próbáltunk csak szétszedte. Neki csak a saját földbe ásott gödre a jó, esőben hóban szélben csak ott alszik.

(#65765) Inhouse


Inhouse
őstag

Csak kicsit barkácsol a bácsi, hogy hozzáférjen valamihez, de érdemes megnézni. Szerintem ti fogékonyak vagytok az ilyesmire! :)

Üdv Inhouse

(#65766) imibogyo válasza pjen (#65763) üzenetére


imibogyo
veterán

Ez egy pici (macskaméretű) kis kutyus. Nem szobakutya és ez már a második tele lesz nálunk. Természetesen nem állandóan didereg, és nagyon szeret ő is kint lenni a levegőn, de amikor tegnap reggel kimentem minden tiszta lucsok volt és bizony -2-3 fok volt. Én is dideregtem volna. De csak hogy rám cáfoljon a kis dög, és nehogy igazam legyen, ma reggel vidáman a műhelyből jött elő, tehát ma nem költözködött. :DDD

(#65764) rosejbli:
Én meg ma kaptam tippet egy menhelyestől, hogy ha nem viseli el a kutya a rongyokat, lepedőket, plédeket, akkor csináljak neki szalmából fekvőhelyet. Neki az be szokott jönni a "nyughatatlan" kutyáknál. Nem tudom, de egy próbát megérhet. :B

(#65767) rosejbli válasza imibogyo (#65766) üzenetére


rosejbli
senior tag

A szalmát se bírja, igazából mindent kipróbáltunk már, de csak a gödör jó neki.

(#65768) bucihost


bucihost
senior tag

Sziasztok!

Adott egy szépen beszakadt csavar (nincs berohadva, sajna túl lett húzva és elpattant :( )
Valamint egy "csoda" csavar kiszedő készlet.
Ennek ugye elő kellene fúrni... Na itt jön a kérdés, hogyan, hogy központos is legyen és ne b@xam még jobban el?? Köszi előre is :R

[ Szerkesztve ]

(#65769) lemmy71 válasza bucihost (#65768) üzenetére


lemmy71
őstag

Pontozd be mindenfélekép és egy jó cobaltos fúróval próbáld megfúrni. Én az ilyet úgy szoktam ha nincs berohadva, megfúrom és egy [torx] fejet verek bele, kicsit gány módszer de nekem bevált már párszor.

(#65770) Barret001 válasza imibogyo (#65766) üzenetére


Barret001
addikt

Az előző kutyám kint aludt a hóban! Még ő kapta a kutyaólat.Soha nem ment bele.Raktam be az ólba kaját,azt is ott hagyta,hozzá sem nyúlt.

(#65771) Reggie0 válasza rosejbli (#65767) üzenetére


Reggie0
félisten

Akkor foldet kell rakni bele, hogy bent asson godrot. Vagy le kell szedni a haz aljat es rarakni a tetejet godorre.

[ Szerkesztve ]

(#65772) ahenobarbus válasza bucihost (#65768) üzenetére


ahenobarbus
tag

üdv,

ha tényleg nincs berohadva, próbáld balos fúróval megfúrni, nekem a motoron a lánckerékrögzítő csavar maradékát szépen kitekerte, mikor elkezdtem megfúrni...

uff, ocs.

(#65773) Jarod1 válasza Barret001 (#65770) üzenetére


Jarod1
addikt

Eszembe jut erről egy rém rendes család rész, amikor el egy villanykapcsolót néz hogy az mit kapcsol, , a végén kiderül hogy kutyaházban egy lámpát:)

(#65774) Inhouse válasza Jarod1 (#65773) üzenetére


Inhouse
őstag

Egy ismerősöm rakatott a kutyaház sarkába, egy lukacsos fém dobozba 100W körüli halogén izzót, az volt a kutyának a fűtés. :)

Üdv Inhouse

(#65775) pjen válasza Inhouse (#65774) üzenetére


pjen
félisten

Egy hölgy ismerősöm autómata fűtő kábelt szerelt a kutya ház padlózatába.

(#65776) mephi666 válasza pjen (#65775) üzenetére


mephi666
nagyúr

padlófűtés kutyaólba :C a kutyák egykor farkasok voltak... változott pár dolog :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#65777) Reggie0 válasza mephi666 (#65776) üzenetére


Reggie0
félisten

Attol meg, hogy megszenvedve tuleli a hideget, nem azt jelenti, hogy szereti is.Gondolom feltunt, hogy egy farkas fele annyi ideig el, mint egy kutya, talan nem veletlen...

(Sot a pingvin sem azert jar a -80 fokos sarkra, mert nincs penze viagrara)

[ Szerkesztve ]

(#65778) bucihost válasza lemmy71 (#65769) üzenetére


bucihost
senior tag

köszi, viszont ilyen "helyen" hogyan tudom központosan bepontozni? :F

(#65779) Inhouse válasza bucihost (#65778) üzenetére


Inhouse
őstag

Megvezeted a pontozót egy csővel...

Üdv Inhouse

(#65780) pjen válasza Reggie0 (#65777) üzenetére


pjen
félisten

Azért a farkas táplálkozási szokásai se azonosak egy kutyáéval+a farkas a legnagyobb testű kutyafajta és a nagy testű kutyák se hosszú életűek.Egy Dog átlag életkora 6 év.

(#65781) Reggie0 válasza pjen (#65780) üzenetére


Reggie0
félisten

Nyilvan vannak nem szerencses agyontenyesztett fajtak, de az igazabol irrelevans. Ha egy farkasnak izuleti problemai lesznek, akkor szimplan ehenhal. A nagyobb kutyaknak is van vagy 50% elonyuk, nehany kirivo esetet leszamitva.

(#65782) Reggie0


Reggie0
félisten

Igazi hazibarkacs akkuganyolas: [link]

(#65783) lemmy71 válasza Inhouse (#65779) üzenetére


lemmy71
őstag

Szerintem azért kérdezte, mert nem fér be a pontozója :U Én valami kemény anyagból köszörülnek egy pontozót ami húzósan bemegy.

(#65784) pjen válasza Reggie0 (#65781) üzenetére


pjen
félisten

Átlagos farkas élet tartam 6-8 év.Most néztem,az átlagos nagy testű kutya fajták se élnek sokkal tovább.És itt inkább a kajáról van szó.Az állatkertek igyekeznek a legjobban megközelíteni a természetes élő helyet,viszont rendszeresen etetnek.A vadállatok élettartama sokszor megduplázódik.

(#65785) mephi666 válasza Reggie0 (#65782) üzenetére


mephi666
nagyúr

nem semmi eszközparkkal dolgozik :Y

ui: nem akartam ilyen "vitát" indítani a kutya vs farkas témából, csak kicsit vicces volt nekem a padlófűtéses kutyaház :D

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#65786) A Zéé válasza mephi666 (#65785) üzenetére


A Zéé
addikt

csináltunk már olyan kerti tárolót, amibe radiátort kellett rakni, hogy a díszpáfrány ne fázzon télen...

Just a simple Lineman...

(#65787) csabulaxi


csabulaxi
senior tag

Szerintem eresszük el ezt a csakazakutyaamelyikbírjaamínuszfokokat témát.
olyan mint a politika, mindenkinek igaza van és senkinek sincs.
Gányolásról szól, akár legyen az kuty ól vagy bármi is.

Amúgy vadászkutyám van, aki fiatalon a jégzajló folyóból hozta a lelőtt vadkacsát, 10 évig az udvari óljában lakott amit alább bemutattam.
Most 3 éve beköltözött a lakásba és ha kint 5 foknál hidegebb van adok rá kabátott is. Szarul esik ha azt mondják rá, hogy nem kutya.

"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."

(#65788) Bile Demon válasza bucihost (#65778) üzenetére


Bile Demon
őstag

Kicsit belefúrsz egy olyan fúróval ami épp belefér. Aztán meg egy kisebbel, amibe a torx bit bele tud szorulni.
Ha van pontozó, ami belefér, azt körbetekered szigszalaggal, hogy kb. központos legyen.
Egyébként nem is kell annyira központosan fúrni, ha a torx bites megoldást használod. Akkor kell központosan fúrni, ha az egész csavar fúrod át hosszában, és a menetből a maradék úgy fok kiesni, mint egy spirálrugó...

Bruhe

(#65789) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Sziasztok.

Van a folyosómon két 12V mozgásérzékelő. Lényegében, ha egyik végéből mész az érzékel, ha a másik végéből, akkor meg a másik.
A problémám az volt, hogy párhuzamosan kötöttem a mozgásérzékelőket, tehát ugyanaz a 12V megy be mindkettőbe, és ugye nyilván közösítve az OUT kivezetésen hol ez hol az kapcsol.
A probléma csak annyi, hogy elindulok a folyosó egyik végéből a másikba, érzékel az egyik, felkapcsol, majd a folyosó felénél érzékel a másik, akkor az is ráadja a feszt, és erősebben világít a LED szalag.
Másik topikban beszéltük,hogy valószínűleg relével kéne megoldani.
Ma voltam hoztam relét, direkt DC 12V kértem, de a jel nekem gyanús, hogy ez 12V váltó

Szerintetek?

(#65790) Atomantiii válasza Atomgeszi (#65789) üzenetére


Atomantiii
őstag

Legutóbb amikor használtunk ilyet akkor kék színű volt a DC-s 12 V-os finder relé. Bár a linkelt képen 24 V-os van, de a 12 V-osnak is ilyen színe volt.

A tied az AC-s a szimbólum szerint.

[ Szerkesztve ]

(#65791) Atomgeszi válasza Atomantiii (#65790) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Köszi. A zacskóján 12V szerepelt DC, úgy látszik kicserélte valaki :)

És hogy kössem ezt be,hogyha azt akarom, hogy a 2 mozgásérzékelő ne keveredjen össze?
A2 A1 mondjuk a 2 mozgásérzékelő OUT-ból kijövő pozitív vezeték.
21 24 az közös pont mondjuk negatív
És akkor a 14-es pontról mehet a LED vezérlőbe a negatív pólusára, és az A2 vagy A1 pontról húzhatok egy direkt pozitívat a LED vezérlőre?

Vagy ezeknél A1 pozitív A2 negatív, aztán a negatívat kapcsolom NO érintkezőn és direktbe megkapja a pozitívat?

(#65792) Samus válasza Atomgeszi (#65789) üzenetére


Samus
addikt

Nem lehet, hogy csak annyi a baj, hogy a szalag egy irányból van megtáplálva (ahonnan kapcsolja mindig elsőre), túl hosszú (1.5+m), és a nagy feszültségesés miatt gyengébben világít, mint kellene, de mikor a másik oldalról is megkapja a tápot, akkor lesz igazából jó a fényereje?

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#65793) Atomgeszi válasza Samus (#65792) üzenetére


Atomgeszi
veterán

12-13 m szalag van, első 5 méter elején(teljesen homogén, nem látok gyengülést a végén), következő 5 méter szintén elején betáplálva, a maradék 3 méter meg szintén elején betáplálva.

Kb ugyanez a rendszer volt 220V mozgásérzékelővel, csak fél év alatt a szellemekre is felkapcsolt, most megpróbálom 12V mozgásérzékelővel.

(#65794) Atomantiii válasza Atomgeszi (#65791) üzenetére


Atomantiii
őstag

A mozgásérzékelőt nem ismerem, de a relénél az A1 szokott a pozitív lenni, A2 a negatív és akkor ugye a 11-es pont átvezet a 12-esre / a 14-esre attól függően, hogy a relé meg van-e húzva vagy sem. (Normally Open / Alap állapotban nyitott; N.C. = Normally Closed / Alap állapotban zárt).

Ugyanez igaz a másik ágra mellette.

(#65795) Atomgeszi válasza Atomantiii (#65794) üzenetére


Atomgeszi
veterán

A relé akkor húz meg, ha az A1/A2-re érkezik a jel, ugye? Mármint addig húz meg, amíg az A1-A2 -n átmenő fesz van.

Mondjuk amit fent írtam az úgy hülyeség, ahogy van, ha így belegondolok, mert így ugyanúgy a mozgásérzékelőn átmenő jel megy tovább, csak most egy relén is átmegy. :DDD

Én azt szeretném, ha a közvetlen_tápból jövő_ 12 V irányítódna át a LED vezérlőre, ne pedig az, ami a mozgásérzékelőből jön. Gyakorlatilag a mozgásérzékelő OUT-ja csak vezérelje a közvetlen tápegységből érkező 12V-t,hogy kiküszöböljem a feltevést, miszerint a két mozgásérzékelő összeveszik és azért van nagyobb fény, mert esetleg a 2 mozgásérzékelőn átmenő áram összeadódik. Mert ugye párhuzamosnál U=állandó I=I1+I2
Tehát csak az lehet, hogy a 12V állandó mindkét mozgásérzékelőn, de amikor a másik is kapcsol, akkor az áram nő meg. :F
Ez már talán magyarázatot ad arra, hogy amikor 220V érzékelővel a tápot kapcsolgattam, ott közvetlen a tápból jövő 12V ment a LED vezérlőre, nem volt két közvetítő, amin fele - fele arányban ment volna az áram. Tehát így gyakorlatilag kizárhatom, hogy ami mozgásérzékelőn átmegy áramerősség, azt korlátozná a mozgásérzékelő.
Táp bőven elbírja ezt a 13 m szalagot.
Ilyen:

Remélem azért érthetően írom. :DDD

Szerk: így akkor, ha jól értem, a relével elég csak az egyik ágat(pl. negatív) szakítani, a pozitív mehet közvetlen a led vezérlőre.

[ Szerkesztve ]

(#65796) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#65795) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Jobban megnézve a kapcsolási rajzot, itt akkor a negatívat meg a pozitívat is tudom szakítani.
21-es COM pontba negatív 12V tápból, 11-es COM pontba pozitív tápból
24-es NO negatív tovább a led vezérlőre, 14-es NO pozitív tovább a LED vezérlőre
Right?

(#65797) Inhouse válasza Atomgeszi (#65789) üzenetére


Inhouse
őstag

Ez azért lehet, mert valahol elvész némi energia a LED szalagig. Vagy túl vékony a vezeték és amikor a másik is felkapcsol, a párhuzamos táplálás miatt több áram tud folyni. Vagy maga a kis érzékelőben levő kapcsoló elem (méretéből ítélve félvezető) nem ad át tökéletesen, túl nagy feszültség esik rajta, a 2 együtt ezen is javít. Nincs véletlenül túlterhelve ez a kis mozgásérzékelő? Mekkora áramot kapcsolhat, 5A? Mekkora áramot vesz fel a teljes LED szalag? Mérd meg, hogy mekkora a feszültség a LED soron amikor csak egy és amikor mindkét érzékelő kapcsol...
Ha az érzékelőkkel csak a relét kapcsolod, és azzal a LED szalagot, és akkor sem jó, akkor a vezeték keresztmetszet lesz a baj.
Ja, 1db 12V-os táp van közösen?

[ Szerkesztve ]

Üdv Inhouse

(#65798) Aladaar


Aladaar
tag

jófogáson találtam ezt a förtelmet, csak 30k:

gondolkodtam, hogy a vicces képekhez tartozik-e inkább, de a gyorskötözők miatt mégiscsak itt a helye. A fél raklapot bátorkodott éjjeliszekrénynek hívni a kedves hirdető. :W

(#65799) F.E.K..


F.E.K..
senior tag

Drón topikból, szerintem ideillő:

[link]

Tisztára egészséges munkakörnek tűnik...

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#65800) Barret001 válasza Aladaar (#65798) üzenetére


Barret001
addikt

Nagy az isten állatkertje!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.