Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#24651) FEDman válasza Parci (#24648) üzenetére


FEDman
addikt

Ha megfigyeled nem véletlenül kezdtem azzal a hozzászólásomat, hogy a GH3-at D600-al összehasonlítnai az almát körtével esete. Majd a végén pont azzal zárom a mondandómat, hogy bár össze lehet a kettőt vetni csak hát ennek nem sok érelme van. :N

Csak azért mentem bele, mert te felveteted a 2 vázat, mint egymás konkurenciája.
No de akkor kifejtem kicsit bővebben. A D600 rendszer szinten nagyobb és nehezebb. De persze ha azonos fényerejű obikkal vetjük össze akkor fotós szemszögből a D600-nak tényleg lesz 2 FÉ előnye, ez nem is vitás. De ez is egy olyan előny amit azért keményen meg kell fizetni, mint írtam is durván 1400$-al drágább a Nikon.
A GH3 ehhez képest kevesebb nyers erőt mutat fel kisebb méretben, súlyba és árban, szerintem ez így korrekt. Nem is igazán látom hol a kettő között az átfedés, hogy az egyik kiváltaná a másikat? :)

Ami az obikat illeti értem mire gondolsz és részben igazad is van, de én itt most nem erre gondoltam.
Itt is ugyanaz igaz mint amit már az előbb leírtam, a 2,8 Pana zoom obik kisebbek és könnyebbek az FF DSLR 2,8-as zoom obiknál. Persze a szenzorokat figyelembe véve a Nikon obikban nagyobb a potenciál, de ehhez azért igazodik az áruk is hisz a drága Pana obiknál is lényegesen drágábbak.

De hogy azért végigvegyük az általad követett egyébként nem rossz logikát, akkor a Nikon 70-300 egy tényleg jó példa. Képminőségre, teljesítményre a nagy szenzornak hála tényleg tartja a lépést a Pana 35-100-al.
Ettől függetlenül a Nikon 70-300 a 4,5-5,6 fényereje ellenére is kétszer nehezebb. Mind ezt úgy hogy a Pana 35-100 nem csak profi építést kapott, de ráadásul még belső zoomos is.

A Lumix 12-35-nél is igaz, hogy igazából egy 5,6-os fényerővel rendelkező zoom obival lenne teljesítményben párban. De ilyen obi profi építéssel és minőséggel nem igen kapni FF-re.
Persze ott az új Nikon 24-85/3,5-4,5 kulturált mérettel és súllyal, de ami engem illet csak azért nem váltanék FF DSLR-re hogy utána a hatalmas optikai keresőben zoomolás közben ezt a hullámzó torzítást kelljen állandóan néznem. :DDD

Na de komolyra fordítva a szót a D600-ban sok szempontból tényleg lényegesen több a potenciál, de azért ennek általában meg kérik az árát. Mind pénzben, mint súlyban. Ezért úgy gondolom hogy nem egymás alternatívái. Hogy kinek melyik a jobb azt csak az dönti el, hogy kinek mik az igényei. Ha az ár, a méret, a súly nem számít, csak a maximálisan elérhető képminőség akkor nem kérdés, hogy D600.
No de szerintem neked aztán biztos nem kell magyaráznom, hogy azért az ár és a súly az sokuknál elég fontos szempont. :)

Ebbe a képbe kavar még bele a videó, amiben sok szempontból a GH3 a jobb, még a kisebb szenzora ellenére is. És hát bár tudom téged a videó része nem érdekel, de azért aki végül a GH3 mellett köt ki azt valószínű nem hagyja teljesen hidegen a videó képesség se. :)

[ Szerkesztve ]

(#24652) Parci válasza julius75 (#24650) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

és nálad a d600? ne kóstolgass légyszi. nem indul nálam semmi sem hendikeppel, megnézem az árát, megnézem, hogy mit tud, aztán annak fényében döntök. a gh3 remek gép, de messze nem a megváltó újabb eljövetele. a d600-zal (vagy bármi mással) pedig nagyon is indokolt összehasonlítani, mindkettő fényképek készítésére alkalmas eszköz.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24653) nord_ válasza Parci (#24648) üzenetére


nord_
veterán

Ha a mélységi élességet nézed, igazad van. De ha azt nézed, hogy ugyanolyan expozíciós adatokkal készüljön mindkét kép, akkor bizony Fedman kartács összevetése teljesen jogos.

(#24654) OPiiPO válasza FEDman (#24647) üzenetére


OPiiPO
addikt

"De ha minden áron bele akarunk menni akkor itt van például ez a felállás. Itt csupán egy váz + obi párosról beszélünk és máris elég nagy a méretbeli különbség és árban is durván olyan 1400$-ral drágább az FF DSLR."
- Csúsztatsz a GH3 javára ;] Ha pariba akarod hozni őket, légyszíves tegyél a GH3-ra egy Zuiko Digital ED 14-35mm f/2 SWD-t, azzal közelebb lenne. Vagy tegyél a D600-ra egy kevésbé fényerős zoomot.
Köszi.

"Itt is ugyanaz igaz mint amit már az előbb leírtam, a 2,8 Pana zoom obik kisebbek és könnyebbek az FF DSLR 2,8-as zoom obiknál."
- Mennyivel is kisebb a szenzor?

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#24655) Parci válasza nord_ (#24653) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

és miért nézném azt? a d600-nál emelek 2 fé-t az iso-n és kész. meg is tehetem, annyival nagyobb a szenzor, hogy minőségben nem lesz különbség.

(minek futjuk meg ugyanazokat a köröket újra és újra? azonos árban és/vagy méretben nem igazán jó játék egy mft szenzoros váz, maximum spéci felhasználásra. mondjuk a gh3-ra ráfoghatjuk, hogy spéci videokamera, ez igaz)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24656) FEDman válasza OPiiPO (#24654) üzenetére


FEDman
addikt

Mikor azt írtam hogy almát hasonlítunk össze körtével többek között arra is értettem, hogy teljesítményben nincsenek párban. A D600 természetesen ilyen téren a szenzora miatt komoly előnyben van, mint ahogy a GH3 meg cserébe 1400$-al olcsóbb, kisebb és könnyebb is a Nikonnál.

Néha komolyan az az érzésem hogy direkt félre akarjátok értelmezni azt amit mondok..

(#24657) FEDman válasza nord_ (#24653) üzenetére


FEDman
addikt

Nem, ebben speciel Parcinak van igaza, az expozíciós értékeknél a mai digi vázaknál már az iso is kőkeményen belejátszik a képletbe.

Ennek megfelelően mFT-n az f/2,8 - 1/125s - iso1600-nak a tökéletes FF ekvivalens megfelelője az f/5,6 - 2/125s - iso6400.

Ezt viszont én egy pillanatig se vitattam. Csupán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy más áron, más méretben és súlyban nyújtanak eltérő teljesítményt és éppen ezért nem közvetlen konkurenciái egymásnak.

(#24658) arn


arn
félisten

Ennyi szajtepest... Szvsz mindenki tudja, hogy mire van szuksege. Aki meg nem, az lecsereli ugyis :D

En spec egy gx kulsovel megaldott em5ot szeretnek. De jelenleg az em5 all a legkozelebb a nekem idealis masinahoz.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#24659) nord_ válasza FEDman (#24657) üzenetére


nord_
veterán

Én meg nem értek egyet. Melyik m4/3 váz, melyik fullfrém vázzal? Nagyon nem mindegy, hogy GF1 vagy EM5. Fullfrémben dettó. Vagy az expozíciós értékhez tartozik a digitális érában az évjárat is? :DDD

(#24660) julius75 válasza Parci (#24652) üzenetére


julius75
aktív tag

akkor pontról pontra:
- nálam egészen a gh3 megjelenéséig nikon volt a nyerő, de a méret és súly miatt nem tudtam megbékélni vele. ezért szóba sem jöhet azóta tükrös, pláne nem egy böszme nagy FF váz.

[ Módosította: Parci ]

(#24661) FEDman válasza Parci (#24655) üzenetére


FEDman
addikt

Az első résszel teljesen egyetértek. Ellenben nem igazán látom hol van itt az azonos ár vagy épp teljesítmény ami teljesen egyértelművé tenné, hogy ki melyiket válassza a kettő közül?

Ha ragaszkodunk a minőségi 2,8-as zoom obikhoz akkor a Nikon fotós szempontból lényegesen jobb teljesítményt nyújt, de ezért a plusz teljesítményért cserébe azért le kell harcolni kemény 1400$-t.
Már itt felmerül a kérdés, hogy megér e mindenkinek ennyi plusz pénzt a nagyobb teljesítmény?

De össze tehetjük nyers teljesítmény szempontból is a kettőt. GH3 + 12-35/2,8 kontra D600 + 24-85, közel azonos teljesítmény, de azért felmerül a kérdés mi a jobb profi váz + profi obi, vagy a profi váz + középszerű obi? Mindkettő mellett vannak érvek, de választás szerintem egyáltalán nem olyan egyértelmű.
Ha pedig valakinek fontos a videó akkor meg aztán végképp nem olyan egyértelmű...

(#24663) MLaca


MLaca
őstag

:DDD ne vesszetek már össze ilyen balgaságon! minden gép másra jó, másra való. a pana gh3 egy videóra, webre tárgyfotóra, makróra ideális masina, a 12-35/2.8-cal vagy a 35-100/2.8-cal karöltve meg végkép ideális riportfotóra/-videóra, mert kicsi, könnyű, f2.8 és stabis szetted van. ezzel szemben, ha művészkedni akarok, vagy olyan helyre megyek, ami életre szóló emlék, élmény, oda egy d800-at viszek 28/1.8, 50/1.8 és 85/1.8 obikkal a súlyuk és méretük ellenére vigyorogva, örömködve és otthon meg élvezkedek a képminőségben és akár 70x100-as nyomatot is készíttetek a fotókból a falra. asztrofotózni meg egy eos 6d-t vennék, mert kicsi, könnyű, de ff és alacsony a zajszintje és gyakorlatilag az egész asztrofotózás az eos rendszerrel kompatibilis zömében. ez ilyen egyszerű. el kell dönteni, kinek mire kell a gép, azt jónapot.

http://mlzphoto.hu/

(#24664) MLaca válasza MLaca (#24663) üzenetére


MLaca
őstag

na, ez a szöveg igazán jól megfogalmazott, értelmesre siekredett, de mögöttem tombol a két kölök, szóval nincs koncentráció - aki akarja, így is megérti, remélem.

http://mlzphoto.hu/

(#24669) k1csi válasza FEDman (#24657) üzenetére


k1csi
senior tag

"Ennek megfelelően mFT-n az f/2,8 - 1/125s - iso1600-nak a tökéletes FF ekvivalens megfelelője az f/5,6 - 2/125s - iso6400."

A kettes a záridőnél hogy jött ki? Ha azonos háttérmosást szeretnél akkor 2 fényértékkel le kell rekeszelni az obit FF-en. Ha ezt tisztán ISO-ban szeretnéd kompenzálni akkor 2 Fé ISO-t kell emelni (1600->6400), de ekkor a záridő változatlan kell maradjon!

Egyébként számomra a top m43 vázakhoz hasonlóan a FF-ek túl vannak árazva.
A FF viszont ad 2 Fé extra háttérmosást azonos fényerőnél vagy ha nem gond a nagyobb háttérmosás kb. 2 Fé ISO előnye van stb.
Hogy ez megér legalább dupla árat meg szintén 2x annyi súlyt az inkább személyes preferencia kérdése.
Pro használatra biztos.

Viszont a 2.8-as Pana zoomok hasonlóképpen vastagon árazottak...
Ha fényerő kell ott vannak a tényleg kicsi fixek. Egyébként meg a zoom hiába 2.8, ha 2 Fé hátrányban van egy szintén 2.8-as FF zoomhoz képest (vagy 1 Fé nettó hátrányban stabis f/4-es FF zoomhoz képest).
A zoomoknak viszont pont a maximum flexibilitás lenne a lényege. A max fényerő amit még kezelhető méret/súly mellett ki lehet hozni. FF-en f/4-es zoom legalább annyira kezelhető mint az f/2.8 mFT-n és van 1 Fé előnye...

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#24670) FEDman válasza k1csi (#24669) üzenetére


FEDman
addikt

Úgy hogy mellé ütöttem, az a 2-es az természetesen 1-es akart lenni.
De gondolom a szövegkörnyezetből ezt te is levágtad és most csak direkt szívatsz.. :DDD

(#24671) nord_ válasza FEDman (#24661) üzenetére


nord_
veterán

Egyértelműen a Nikont! :)

(#24677) fattyu válasza wody21 (#24676) üzenetére


fattyu
veterán

fotózni is lehet vele? :(

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#24678) gorgo


gorgo
őstag

Én így látom: (sosem volt dSLR vázam, szóval csak abból szűröm le a mondandómat amit mások feltesznek képeket). Akár hogy is nézem, egy FF nikon, főleg egy tökösebb nem egy ligában játszik az m43-mal, még egy mezei átlagos (nem = rossz) zoom is beszarás képeket nyomat. Ez van, fizika. Ettől még megfelel, sőt fun! Egész korrekt _kis_ vázak, még a GH3 sem vészes (ami elsősorban hosszabb zoomokhoz való főleg). Nem telézel? > G5, E-M5, GX2:)
Azért ha kiemelkedő képeket akar az ember, akkor zsebbe kell nyúlnia, hogy irreálisan drága manuál fixeket vegyen pl. KERN Macro switar 1.4 RX, vagy egyéb 1.2 vagy 1.4 körüli ékszerek nem ártanak. Persze olcsóbbal is lehet jókat, kicsit kevésbé jókat. AF persze nem lesz :-/
A két új gyors zoom: 12-35: felfújt lufi, semmi extra, semmi kiemelkedő, persze azért nem rossz. Torzítása sem húdejó, CA azért ott van, ehhez mérve nagyon rossz vicc az ára, 100eFt-ot nem adnék érte. A 35-100 azért már jobb darab, bár ilyenem se lesz.

[ Módosította: Parci ]

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#24680) jjeahh válasza Mr.Csizmás (#24679) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ebbe egyet én is beleszólok, nemazért, hanem csakmert amatőr vagyok és kíváncsi...néhány alapfogalommal még mindíg nem vagyok teljesen képben: ff azt mondjátok jobban mossa a hátteret, és ami mft-n f1.8 az ff-en f4...na igen de ha mondjuk 50mm f1.8 obival csinálsz full nyitott rekesszel mindkét vázzal egy képet ugyanarról a témáról, akkor végülis melyik mossa majd jobban a hátteret? mert ugy-e mft-n az 50 ekv 100mm...és ha ugyanolyan képkivágást alkalmazol? mondjuk mft-vel hátrálsz egy kicsit, és úgy kapod le az alanyt?...ezekre régóta kíváncsi vagyok, csak nem mertem feltenni a kérdést :B

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#24681) fattyu válasza jjeahh (#24680) üzenetére


fattyu
veterán

quickanddirty

itt ugye ( kb ) ugyanazzal az EKV gyútávval hasonlította össze.

[ Szerkesztve ]

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#24682) Studi válasza jjeahh (#24680) üzenetére


Studi
addikt

Vigyázz, mert hiába lesz azonos a képkivágás, a különböző tárgytávolság különböző perspektívát fog adni!

(#24683) jjeahh válasza fattyu (#24681) üzenetére


jjeahh
nagyúr

és akkor f1.8 apsc-n f2.8-nak felel meg igaz? azért voltam kíváncsi, mert egyik hétvégén össze akarjuk vetni a haverom 60d-jét az e-p1-el, csak puszta kíváncsiságból, ugyanazzal az obival

Studi: igen, erre számítottam

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#24684) Mr.Csizmás válasza jjeahh (#24680) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

mft-n az obi optikai/mertani kozepet hasznalja, mintha a fullfrim kep kozepet kivagnad, de a peldaban nem helyettesitheto be a dof, mert az valtozo a szenzormeret miatt.

[ Módosította: Parci ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#24690) Studi


Studi
addikt

Akkor ON: aki nem olvassa az indexes fórumot:

Olympus Mintabolt törzsvásárlói porgram

Remélem elfér itt, nem reklámnak szánom, inkább tájékoztatásnak, ez sokunknak jól jöhet! :-)

szerk: Parci, ha mégse fér be ide, akkor dobd ki légyszi!

[ Szerkesztve ]

(#24691) Szulita28


Szulita28
senior tag

A D600-hoz egy kis adalék. Érdemes bekukkantani R. Mikihez, a szenzorkoszolódásról ír. Én ugyan semmit nem konyítok hozzá (nem volt és nem is lesz olyanom), de feltételezve, hogy tényleg sokat olvasott és tapasztalt is ilyen problémákat, azért elég ciki egy közel 600e Ft-os váznál. Oly-nál, Pana-nál ilyenek nincsenek, igaz, Nikonéknál se nagyon voltak eddig.
Szóval én például lehet, csak ezért vennék inkább GH3-at :D

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#24692) Parci válasza Szulita28 (#24691) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

no igen, a korábban legendás nikon qc jó sok csorbát szenvedett az utóbbi időszakban, amennyire utáltam a canont az ilyesmik miatt, most el kell ismernem, hogy bizony a nikon a másik eb. de újfent egy kis tanulság, hogy a mai rohanóban, amikor nincs idő rendesen megérlelni egy terméket, nem érdemes bétateszternek lenni, és elsőnek állni a sorba. :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24693) Szulita28 válasza Parci (#24692) üzenetére


Szulita28
senior tag

A francba, most volt az első, mióta fotózom, h meg tudtam venni szinte a megjelenésekor az áhított termékeket :D . Szerencsére mákom volt, mert minden szépen működik (egyelőre..).
De ez az őrült tempó tényleg nagyon gáz, mindenben :W

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#24694) Parci válasza Szulita28 (#24693) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

g5, ugye? jó vétel is az nagyon, pláne, ha vitalij valahogy ki bírja majd lockolni a multiaspit!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24695) MrChris válasza Parci (#24694) üzenetére


MrChris
nagyúr

nekem gh2 van, a multiasp, valahogy nem fogott meg. Alig érzek veszteséget a 4/3 kép utólagos vágásakor. G5-nél a full video controll lenne a csuda jó!

(#24696) Marseille199


Marseille199
senior tag

Üdv Urak!

Egy kedves ismerősöm x10-e t szeretne. Vagyis Canon g12-őt, de sikerült lebeszélni. Szóval, ha valaki esetleg megválna tőle, ill. tud jó vételt, azt kérem, hogy szóljon nekem :)

"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto

(#24697) Szulita28 válasza Parci (#24694) üzenetére


Szulita28
senior tag

Naná. Meg 17 f1.8. Lassan egybeforrnak :)

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#24698) Szulita28 válasza MrChris (#24695) üzenetére


Szulita28
senior tag

GH1-en a 14-essel pedig érezhetően tágult a világ :). Persze, nem nagyon, de azért tágult.

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#24699) gorgo válasza MrChris (#24695) üzenetére


gorgo
őstag

A különbség számokban: ha a 9-18 van felcsavarva, annak a vízszintes látószöge 88.5° ha 4:3 képarányt használsz.
Ugyanez multiaspival 3:2 képarány mellett pontosan 90.0°, de ha 16:9-et választasz, akkor még szélesebb. Mondhatja az ember, hogy hát ez ugyan nem sok, de ha belegondolsz, pl. épületfotózásnál kitéped a hajad, ha pont az a tetves másfél fok miatt nincs meg a derékszög, amivel szépen be tudsz fogni egy épületet a sarokról (feltéve hogy nem hátrálhatsz sokat, így 88.5 fokkal nem lesz meg az épület). Ez pont ennyi: multiaspival már 3:2-ban is megvan, de 16:9-cel bőven!

[ Szerkesztve ]

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#24700) Parci válasza MrChris (#24695) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a nagylátó oldalon van csak értelme igazán, a többinél tényleg szinte mindegy

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.