Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#72001) somasz válasza hegyimorc (#71999) üzenetére


somasz
addikt

milyen obi várható még?

Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html

(#72002) hegyimorc válasza somasz (#72001) üzenetére


hegyimorc
senior tag

Kb Pana 25/1.4, Pana 100-300, Oly 60, Oly 75 de szigorúan ebben a sorrendben

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#72003) #40935168 válasza Ear001 (#71997) üzenetére


#40935168
törölt tag

Köszönöm mindenkinek a kommenteket.

Más: meglőttem a kötelezőt a Buddha Bar hotelben a modellkéről, hát akkora a beltér abban a hotelben, hogy még a 45-össel is tudtam alkotni (igaz néha falnak lapultam rendesen), nemhogy a kitobival.

Ja igen, kitobi. Borzalom. A képe tök jó amúgy, meglepően jó, de bokeh ugye nulla + úgy elveszi a fényt, ISO400-800-ak alatt esélytelen bármi is (én 400-on tartottam, tökmozdulatlan modellen, 1/5-ök, 1/10-ek, áldom a stabit basszus)...

És hát akkor igen, stabi. Most, hogy nézem a raw-kat, elméláztam azon, mennyire k* jó az E-M10 stabija. Félig lenyomom a gombot, érzem az ujjam alatt a kis döccenést, mikortól lesz expó belőle, alig hallhatóan finoman a stabi elkezd "zúgni" és fogja a képet mint állat.

Na, ezt az amúgy teljesen DSLR-szerű élményt a Sony A7R II egyáltalán nem adta meg. A stabi alig fogott valamit (elég gyenge, pedig a Sony 4+ FÉ-nyit állít), a keresőkép az Oly-ban betonstabil egy Sony-hoz képest. És hát a Sony expógombja, broáf. Lenyomom félig, AF beáll, stabi indul, de semmi döccenés, és ha véletlen túlnyomom, már el is sül. Ennyi pici aprósággal, de tényleg CSAK ennyivel mennyire meg lehet ölni az élményt ... hihetetlen..

Úgyhogy ismét pirospont a kis E-M10-nek, továbbra is imádjuk. Azt várom már, hogy szenzorilag ugorjon valamit az m43 liga és lehessen menni 3200-re biztonsággal. (Mert most nem mondanám élvezhetőnek, bár itt belefértem a 400-ba stabival).

(#72004) Golota


Golota
aktív tag

Sziasztok! Egy Oly E-PL6-ot használok kb fél éve. A dupla kittel vettem és mostanában vásároltam hozzá egy 45mm-es 1.8-as objektívet. Mostanra értem oda a tanulásban, hogy manuálisan már elfogadható képeket tudok készíteni és gondolkozok a készlet bővítésén. Mivel a legtöbb fotót beltéren lövöm, rossz megvilágítás mellett, mozgó gyerekekről, vagy társaságról, nincs igazán könnyű dolgom ( a vakut igyekszem kerülni). Szeretnék egy fényerős, jó minőségű, nagylátószögű objektívet beszerezni, de nem akarom a teljes kit árát rákölteni. Arra gondoltam, hogy lehet érdemes lenne beszereznem egy konvertert és más szabványú obikat kipróbálni. Mindenképpen kellene az AF, mert amire én használom a manuális fókusz nagyon macerás. Elég minmális ismereteim vannak adapter témában. Van valami best buy/ajánlott cucc?

Keresek továbbá egy olyan vakut, amivel kiválthatnám a gyári mini vakut és aplafonra tudnék villantani vele. Nem kell nagyon profi, de érezhető előrelépést várok a kitben találhatóhoz képest. Jó lenne, ha kompakt darab lenne és mindenféle trükk nélkül rámenne a gyári sarura. Köszi.

(#72005) ANOka válasza Golota (#72004) üzenetére


ANOka
őstag

Mivel kell az AF, ezért az adapterezés felejtős. Ami átviszi az AF jelet, az drága és a PL6-al még lassú is. Illetve pont nagylátószögűből nincs olyan, ami m4/3-ra adapterezve továbbra is nagylátószögű maradna.
Olcsó(bb) alternatívaként próbálkozhatsz a Sigma 19mm "nagyobb látószögűvel".

Vaku gyanánt az itt pl. már többször ajánlott Meike mk-320-at tudom ajánlani. (Nekem nincs ilyen, de aki vett, az meg van elégedve vele.)

(#72006) 80hun válasza Golota (#72004) üzenetére


80hun
addikt

Attól függ milyen látószög kell. :)
Beltérre most én egy Panasonic 25mm f1.7-en gondolkozok. Az f2.8-as obik kevésnek bizonyúltak fényerőben.vaku nélkül.
De vakut nekem is be kell szereznem mostmár , az mk320-at és a nissin i40-et szokták ajánlani.

[ Szerkesztve ]

(#72007) .mf válasza Golota (#72004) üzenetére


.mf
veterán

"manuálisan már elfogadható képeket tudok készíteni"

Mármint M-mód? Miért nehezíted az életed vele, az A mód helyett? Beállítod a rekeszt és az expo-korrekciót, belövi a záridőt hozzá. 95%-ban azt használom, S-módot ha záridő kell, M-módot szinte csak éjszaka.

"Szeretnék egy fényerős, jó minőségű, nagylátószögű objektívet beszerezni, de nem akarom a teljes kit árát rákölteni. Arra gondoltam, hogy lehet érdemes lenne beszereznem egy konvertert és más szabványú obikat kipróbálni. Mindenképpen kellene az AF"

Rendszerben maradva, Pana 20 f1.7 -- fényerős, bitangéles (a rendszer egyik legélesebb obija), pici, könnyű; csak sötétben lassabban és nehezebben fókuszál, meg kicsit hangosabb, mint a többi; aprón 60-70k-ért ki lehet fogni. Idén tavasztól nézve a képek kb. kétharmadát ezzel lőttem.
Ami még széles: Sigma 19 f2.8 nem túl fényerős és a 3 Sigma közül a kevésbé éles, Oly 17 f1.8 drágán ad közepes képminőséget, Oly 17 f2.8 nem fényerős de legalább kicsi és olcsón kifogni, Pana-Leica 15 f1.7 bitangdrága, Pana 14 f2.5 olcsó de a képminősége közepestől kitobi szintjéig terjed.
AF-os adapter a nem mikró-, hanem dSLR 4/3 rendszerhez van elérhető árban, csak azok az obik nagyon lassan (túlzás nélkül, másodpercek) fókuszálnak nem PDAF-os mikrós vázon. Más rendszerhez pedig felejtős, egy működő adapter többe kerül, mint a Pana 20-as.

Vaku: ha csak plafonra villantás kell, Metz 24. Ha forgatás is (pl. portré állásban plafonra), akkor Nissin i40(?), valamint kijött nemrég egy Meike is, de annál a minőségre / megbízhatóságra volt pár panasz.

Anoka, 80hun: a 25 már nem széles, hanem normál. A Meike-t nem ajánlgatnám ennyire bátran, külföldi fórumokon jönnek rá panaszok, hogy gyorsan tönkrement vagy nem jól működik.

[ Szerkesztve ]

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#72008) 80hun válasza .mf (#72007) üzenetére


80hun
addikt

A metz 24 jól hangzik :)

(#72009) jjeahh válasza 80hun (#72008) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Én lehet megkockáztatnék egy mk320-at, mert ha jól tudom metz 24 árban megy és sokkal többet tud. Nekem már van egy kis metz-em, tud plafonra villanni, a fénye is tökéletesen elég, ttl, de kb. ennyi... Nagyon alap a tudása, műanyag a talpa, a fej mechanikája nagyon gyenge, két villantás között elég sokat kell várni, manuálisan nem állítható stb.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#72010) madgie válasza jjeahh (#72009) üzenetére


madgie
titán

MK320-on most agyalok én is (Fujira), kicsi, de tekerhető, forgatható, wireless meg van benne három led is, lehet azzal letudnám a zseblámpaprojektet is egyben :DDD

(#72011) tacto válasza madgie (#72010) üzenetére


tacto
aktív tag

En is vacillaltam az MK320-on, vegül Nissin i40et vettem, nem bantam meg egyelöre, igaz, tul sokat nem volt idöm sajnos foglalkozni vele.

Mas: van most nalam egy E-M10 mark2 24 oras bolti kölcsönben. Masodik vazkent felmerült ez is alternativakent az E-M5 mark2 melle. Par oraja van itt, es sajnos nem is lesz idöm vegül sokat probalgatni. Nem rossz, nekem meg fogasra sem, akar a 25-ös PanaLeicaval. Markolattal, gondolom meg jobb.
A sok pro es kontra közül az elsöre igazan szembetünö a kisebb, kevesbe naturalis, mindent összevetve rosszabb EVF. A gombkiosztas mas termeszetesen. Am, nem rossz kis masina.

[ Szerkesztve ]

(#72012) Lassú Víz válasza 80hun (#72006) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A fényerős objektív nem rossz irány, de egy csoportképnél úgyis kell rekeszelni, mert másképp csak valaki lesz éles, a többiek meg nem.

A vaku kérdés sem egyszerű. Kis gépre kis vakut akarunk rakni, de a fényt meg a nagy helyiséget és a színezett mennyezetet marhára nem érdekli mekkora géppel fotózunk. Utána jön a nyafi, hogy pofán van villantva, ronda az árnyék és a többi...

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#72013) csacsi77 válasza madgie (#72010) üzenetére


csacsi77
senior tag

Nekem volt Meike MK-320-as vakum m4/3-ra. Ott elégedett voltam vwlw, ment szépen ttl-ben is. Azt hiszem nincs benne zoom, nem állítja a vakufejet a gyújtótávolsághoz, de ez ekkora méretben talán nem is kivitelezhető. Összességében m4/3-on elégedett voltam arra z amatőr felhasználásra, amire használtam.
Most Nikon variánsom van belőle, ott már nem ilyen szép a kép. Bár ttl-t tudna, de mégsem csinálja. Nem látja az gépen állított iso-t, a zársebességet, semmit. Manuálban elvillan, szóval amíg nem lesz pénz egy gyárira, addig marad. Mivel angol ebay-es vétel, ezért a garanciával sem foglalkozom.

Öreg fater megoldja!!!!

(#72014) madgie válasza tacto (#72011) üzenetére


madgie
titán

Kábé feleannyibóp megvan a Meike és kisebb is. Persze Fujin a kicsi nem tud wireless HSS-t, de hát amekkora antitálentum vagyok vakuzásból... bőven elég lesz az MK320 is, asszem.

Csak még arra is sajnálom a lóvét :D

(#72015) tacto válasza madgie (#72014) üzenetére


tacto
aktív tag

Jogos, a meret szamit ezeknel a kis gepeknel. Nekem nem m43-ra van. Meg a Fujira gondolkodtam anno föleg az MK320-on, de vegül az egesz Fuji szettem eladodott, ugyhogy m43
Lehet, itt az idö beprobalni nekem is egy "komolyabb" minivakut ezen a rendszeren. :K

(#72016) MrChris válasza Golota (#72004) üzenetére


MrChris
nagyúr

A 14/2.5 fix kimaradt, pedig az használtan még elérhető árú. Meg a 12-32, mellette el is adhatnád a kitobit és ebben jobb az optikai stabi mint a pl6 vázstabija. Bár szintén 3.5 a kezdője.
Fényerőben nem nagyon tudsz előrébb lépni, a fix 12/2-es elég drága, többi se olcsó és inkább normálnak minősül mint szélesnek.

(#72017) Golota válasza .mf (#72007) üzenetére


Golota
aktív tag

@Anoka, 80 Hun,.mf, Lassú Víz, Mr. Chris és mindenki más isKöszönöm mindenkinek a tanácsot, át fogom gondolni. Akkor ezek szerint az adapterek kilőve, ha szeretnék AF-et.

A full manuál módot azért eröltetem az "A" móddall szemben, mert így többet tanulok, látom, hogy mi az a rekesz-ISO-zársebesség kombináció ami legjobban működik egy adott témánál. Többet szívok vele, mint egy Aperture priority móddal, de így van esélyem megtanulni, még ha a képek nagy részét ki is törlöm bemozdulás, meg egyéb problémák miatt.

Mivel elég behatárolt tereken fotózok a legtöbb esetben, ezért igyekszem minél kisebb gyújtótávú lencsét választani. A 20 mm is kicsit már sok, ideális lenne valmi igazán nagy látószög, mondjuk 9-12 között.

[ Szerkesztve ]

(#72018) Lassú Víz válasza Golota (#72017) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Vedd meg a 7-14-est, csak utána ne panaszkodj, hogy semmi sem sikerül függőlegesre, meg torz az emberek feje :)

Az M mód arra is jó, hogy az ember átgondolja, hogy mit és hogyan fog lefotózni. Időnként én is jobban szeretem az automata módoknál, mert rá vagyok kényszerítve, hogy ellenőrizzem a paramétereket, míg automatában előszeretettel hanyagolom el, hogy a gép úgyis tudja. Aztán amint egy kicsit is rosszabbak a fényviszonyok már nem is egyezik az elképzelésünk a géppel. :)

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#72019) Nippon válasza Lassú Víz (#72018) üzenetére


Nippon
őstag

Nagy biznisz 400-ért venni egy obit az E-PL6-ra.:)

[ Szerkesztve ]

(#72020) ANOka válasza Lassú Víz (#72018) üzenetére


ANOka
őstag

Az mondjuk én sem értem, hogy 12mm/f2-nél nagyobb látószögű fix AF-es obi miért csak a 8mm-es halszem van. A többi már MF. :(

[ Szerkesztve ]

(#72021) Peat;)


Peat;)
veterán

A pana 25 1.7-el pár kép, amatőr kezek között van persze. Aki nem egy nagy fotós de szeretne jobban boldogulni kevésbé jó fényviszonyok között annak megérheti, de éles képért azért rekeszelni kell szerintem, legalábbis nekem ez jött le amikor játszadoztam közelebbi témával. Nekem 63-at megért még bohóckodni nyaraláskor este, majd ha a profibbak tesztelik biztos kiderülnek gyengeségek, műanyagnak műanyag az tény, így 1-2 év múlva dől el mennyire tartós szerintem, ha kapott hideget meleget (időjárásra gondolok).

[ Szerkesztve ]

(#72022) .mf válasza MrChris (#72016) üzenetére


.mf
veterán

"A 14/2.5 fix kimaradt"

Nem :P
Ami még széles: Sigma 19 f2.8 nem túl fényerős és a 3 Sigma közül a kevésbé éles, Oly 17 f1.8 drágán ad közepes képminőséget, Oly 17 f2.8 nem fényerős de legalább kicsi és olcsón kifogni, Pana-Leica 15 f1.7 bitangdrága, Pana 14 f2.5 olcsó de a képminősége közepestől kitobi szintjéig terjed.

"12-32, mellette el is adhatnád a kitobit és ebben jobb az optikai stabi mint a pl6 vázstabija"

Pana gépen lehet -- de Olyn nincs stabi. Hacsaknem az EM5 óta már be lehet kapcsolni, de ilyenről nem rémlik, hogy hallottam volna. Csak azon megy az OIS, amin fizikai kapcsolója van.

Golota: "A full manuál módot azért eröltetem az "A" móddall szemben, mert így többet tanulok, látom, hogy mi az a rekesz-ISO-zársebesség kombináció ami legjobban működik egy adott témánál. Többet szívok vele, mint egy Aperture priority móddal, de így van esélyem megtanulni, még ha a képek nagy részét ki is törlöm bemozdulás, meg egyéb problémák miatt."

Szerintem felesleges önszopatás mindig azt használni. Nem hinném, hogy utána egy full manuál filmes gépet vennél elő, hogy ezt a tapasztalatot kamatoztasd. Egyrészt az M-mód sem teljesen manuális, mert az expokorrekcióval állít utána, hogy ne legyen nagyon alul- vagy felülexponált. Másrészt, A-módban is kiírja ezeket, tehát ott is látod. Harmadrészt, használd a hisztogramot.
Ha bemozdulás a gond, akkor M-módban záridő vagy S-mód és/vagy megfelelő auto-ISO az, ami kell, meg eldönteni, hogy a téma mozgása vagy a kézremegés okozza.

"A 20 mm is kicsit már sok, ideális lenne valmi igazán nagy látószög, mondjuk 9-12 között."

Oly 9-18 f4-5.6, csak az már 110-120k körül megy használtan. Jó darab, főleg a szélesebbik végén, de ilyen széleset már meg kell tanulni használni, nem abból lesz a jó UWA fotó, amelyiknél "férjen bele minden" és csak egy vékony csík marad képközépen a táj. A közép-széles és normál tartományra viszont így továbbra sem lesz fényerős obid.
Nálam 9-18, 20, 45 az alapfelszerelés, ami mindig jön velem, pedig van egy bő tucat obi itthon.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#72023) Lassú Víz válasza .mf (#72022) üzenetére


Lassú Víz
őstag

"Egyrészt az M-mód sem teljesen manuális, mert az expokorrekcióval állít utána, hogy ne legyen nagyon alul- vagy felülexponált."

Ezt gondold át még egyszer! Olympusnál az M mód teljesen manuális, csak a kereső kép nem követi +-3 EV-nél jobban az ideálistól való eltérést. Expo korrekció nincs, legfeljebb auto ISO, és csesszék meg, hogy az auto ISO-n nincs expo korrekciós állítási lehetőség.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#72024) pandur99 válasza .mf (#72007) üzenetére


pandur99
aktív tag

Én bátran ajánlom a Meikét, úgy, hogy van. Szűkebb terekben sorozatban is tud villanni a 2 AA ellenére. Karácsonykor sorozatban felejtettem a gépet, és zokszó nélkül villant végig 3-at gyors egymás után. Mindenfelé tekerhető, és kicsi, nem húzza el a gépet. A tartósságához nem tudok még hozzászólni, de alapos vizsgálat után sem tűnik gagyinak.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#72025) 80hun


80hun
addikt

És a metz 26 af-1 -ről mi a vélemény?
Csak plafonra villantani kéne.

(#72026) Studi válasza 80hun (#72025) üzenetére


Studi
addikt

Jó dolog ez a kis vakut veszünk a kis géphez, csak plafonra villantani, de azért ezek kevesek lesznek. (Majdnem) minden oly, és az újabb Panák tudják a wireless vezérlést, érdemesebb inkább egy nagyobb villantót letenni valahova, ha visszaverődő fénnyel szeretne deríteni az ember, mert ezek a kis gyöszök tényleg ügyes szerkezetek, de hamar kifulladnak ám.

(#72027) madgie válasza Studi (#72026) üzenetére


madgie
titán

Tekersz az ISO-n, ne nyávogj már :))

(#72028) FEDman válasza Studi (#72026) üzenetére


FEDman
addikt

Úgy van ahogy madgie mondja. Mikor teszteltem az E-M5 II-t, akkor annak az ügyes de nagyon kis teljesítményű pöcök vakujával se voltak ilyen jellegű gondjaim. Csak pár fényerős fix kell hozzá (neked hála ez adott volt :R ) és már simán kivillantottam vele egy normál méretű szobát indirekt is. Feltéve persze hogy a fehér fal, vagy mennyezet adott.

Ez is a hozzá adott kis pöcök vakuval indirekt kivillantott kép iso200 F2,2 rekesz mellett.

Vaku nélkül ugyanez az expo ilyen sötét volt.

És ez még csak alap iso F2,2-n. Ha felpuszilod a PL 25/1,4-est, az még jobb lesz. Azt nyitott rekeszen használva mindjárt kiderül, hogy sok mindenre elég akár egy ilyen kis vaku is.
Ha meg kicsit nagyobb a szoba és tényleg lekoppan a teljesítmény, akkor max felpöckölöd az iso-t 800-ra és elég lesz az.
Amatőr szinten ügyesen használva meglepően jó dolgokat lehet így összehozni.

(#72029) Dolphin


Dolphin
tag

Sziasztok!

Szerintetek érdemes most beruházni most egy E-M1 12-40-es szettre? Ugye van még visszafizetés és markolat hozzá, illetve nemtudom mikor jönne ki az utódja/mennyire kevésbé éri meg az mk2-es vázakhoz képest... vélemény? :R

(#72030) Ear001 válasza Dolphin (#72029) üzenetére


Ear001
addikt

Én is ezen agyalok. Jó ár, ennél kifutó modellként sem lehet majd sokkal olcsóbb, de hát nincs jósgömböm.

(#72031) Studi válasza FEDman (#72028) üzenetére


Studi
addikt

és Mazsi: persze, persze. De a kollégának egyelőre kitobijai vannak, az nem fényerős. Amúgy ebben a témában ugyanazt tudom mondani, mint az élet más területén: tudom, hogy nem a méret számít, de az biztos, hogy nekem még sose volt hátrány hogy nagy. :DDD

Ha valaki pénzt öl a témába, én inkább ajánlanám neki a használt FL-36R-t, mint ezeket a kisebb vakukat. Persze ilyenem még nem volt, így nem tudm mennyire elég, vagy nem elég, de azért az FL-36 akkor is jó lehet, ha nem 2,5m a belmagasság, vagy esetleg távolabbra kell villantani, kisebb fényformálót lehet rá rakni...

(#72032) cdl válasza Dolphin (#72029) üzenetére


cdl
senior tag

Szerintem attól függ, milyen szenzorral lesz szerelve.
Ha kihoznak valami csodát, mesebeli AF-el(ez is nagyon jó) leértékelődhet az EM-1.
De annak nem ennyi lesz az ára gondolom.
Ha megfelel az, amit az előd nyújt, megéri.
Sokkal olcsóbban nem kapod meg tavasszal sem, amikor jön az mk2.
(áldassék az MM a tavalyi akciójával)

(#72033) FEDman válasza Studi (#72031) üzenetére


FEDman
addikt

Az FL-LM3-ban meg az a jó, hogy ugyan kicsi, de játékos! :DDD

(#72034) .mf válasza Dolphin (#72029) üzenetére


.mf
veterán

"illetve nemtudom mikor jönne ki az utódja/mennyire kevésbé éri meg az mk2-es vázakhoz képest"

Hát idén szerintem már nem jön
:DDD
De azt pletykálják, hogy Photokinára várható csak legkorábban, ami ősz. Szenzorilag a 20-as Sony felbontásban, magas ISO-ban kis előrelépés, de nem akkora ugrás, mint az EP3 --> EM5 volt. Inkább a fícsörök, amik érdekesek lehetnek egy utódnál, pl. hogy a hi-res módot már lehet-e paraméterezni (pl. 8 helyett csak 4 kép), hogy esetleg kézből is el lehessen lőni.
EM1 még mindig lehet, hogy gyorsabb AF-ban EM5m2-nél is, de erre tesztet nem láttam. 4/3-os obikkal nyilvánvalóan, de a PDAF lehet besegít mikrósokkal is.
Én ugyan kivárom a nyarat / következő nagyobb utazást vele, de erősen gondolkozok én is, hogy EM1, EM5m2, EM10m2, A7m3 vagy mi legyen. Az EM5-ből tulajdonképpen leginkább csak 2 dolog hiányzik: elektronikus zár, hogy a timelapse-et bírja, és wifis távvezérlés. EM1 és EM5m2 közül nálam most inkább az EM5m2-nek áll a zászló: a kisebb méret, jobb stabi, és az ügyesebb (és kevésbé macerásan feltehető) kisvaku miatt.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#72035) tacto válasza FEDman (#72033) üzenetére


tacto
aktív tag

Szegyen, de ra sem neztem a vakura. Majd most bepotolom. Kösz a tippet :R

(#72036) Lassú Víz válasza Dolphin (#72029) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A pro kategóriás váznak durván 3 év a modellciklusa. 2013 őszén jelent meg, tehát egy év múlva várható a frissítése. Nagy durranás lenne a global e-shutter és a kézből kitartható nagy felbontású mód. Aztán meglátjuk mi lesz az újdonság.
Ami a kérdésedet illeti, egyikünk sem lát a jövőbe, és a saját anyagi helyzetedet is csak te ismerheted. Az biztos, hogy az E-M1 + 12-40 + HLD-7 egy nagyon jó szett. Nálam a 620-ast váltotta az E-M1, mert meg akartam tartani a 4/3-os objektíveket. Őszintén szólva nem tudom, hogy mit találnak ki az utód vázban, de ezzel a 4.0-s firmware-rel minden igényemet kielégíti, és jelenleg nem látom azt, hogy jobbak lennének a képeim attól, ha egy újabb, jobb vázzal készülnének.

Studi: +1, de azért az YN560 IV + Dörr Pro-4 diffúzor kicsit viccesen néz ki a maga 27 cm-es magasságával. :D Mégis eddig ez adja a legjobb eredményt, bár tökölős, mert full manuális vaku. Ezért gondolkodom, egy nagy Metz beszerzésén, de arra még gyűjteni kell. A Yongnuo meg marad slave-nek, vagy egy olcsó méhsejtráccsal díszítő fény tud lenni.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#72037) 80hun válasza Studi (#72031) üzenetére


80hun
addikt

Fényerős fixek is vannak.af pana 30/2.8 , af 60/2.8
Manuál 50/1.4 :)

Ehez kéne csak a vaku szobában plafonra villantani hogy ne keljen az iso-t 3200-6400-ra tolnom :)
Ezért gondoltam a metz 24 v 26 vakura. Másra nem is használnám csak a gyerekek miatt kell a záridő mert folyton mozognak :)

(#72038) FEDman válasza 80hun (#72037) üzenetére


FEDman
addikt

Ha kevés fényben való fotózásról beszélünk, akkor mFT rendszerben egy fix objektívtől azért az F2,8 szerintem kicsit se számít fényerősnek. :)

(#72039) qpakcovboy válasza 80hun (#72037) üzenetére


qpakcovboy
őstag

Nissin i40-et merem ajánlani. Nálam sajnos még nincs gyerek, de a kutyánkat gyakran fotózom (beltèrben kevés fény + f8-as rekesz a részletek miatt).
Az biztos hogy ez neked megfelelne. Szinte megállítja az időt!

(#72040) Dolphin válasza Lassú Víz (#72036) üzenetére


Dolphin
tag

Köszi mindenkinek a válaszokat! E-M1 lesz belőle.. :) :R

(#72041) Haugland


Haugland
aktív tag

Bocs az off-ert, de:
Sziasztok,
Nem tudnatok nekem segiteni abban, hogy megtalaljam a szamomra legmegfelelobb kepszerkeszto alkalmazast?
A kriterium funkcio amit tudnia kellene az az, hogy egy mappaba halmozott fenykepeket mindig pontosan ugyanugy kellene megvagni: az aljabol le kellene vagni egy 100 pixeles, a tetejebol 200 pixeles a jobb oldalarol pedig egy 200 pixeles savot minden egyes kepbol es elmenteni.
Ezt a dunkciot kellene megcsinalnia tomegesen (kb 400 foto jelenleg) es ha lehet ingyenes alkalmazaskent. Ha csak a PS tudja akkor megveszem az alkalmazast de azert ha van ra mod akkor ingyenes alternativa erdekelne mert havi rendszeresseggel lesznek ilyen tennivaloim...

(#72042) 80hun válasza qpakcovboy (#72039) üzenetére


80hun
addikt

Nézegettem de drágállom egy kicsit :)
Mivel riitkán használnám lehet veszek egy occó metz 24 af-1-et. Pár családi fotózásra az is elég lesz vszínű.
Csak ne keljen beltérben f2.8-on iso6400-re tolnom a gépet , ezért kell a vaku.
Jó lenne nekem a beépített is , csak telibevillant és ez zavar.

(#72043) .mf válasza 80hun (#72042) üzenetére


.mf
veterán

"Jó lenne nekem a beépített is , csak telibevillant és ez zavar."

Fényterelő?

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#72044) asdf_ válasza Haugland (#72041) üzenetére


asdf_
veterán

Irfanview, batch project ha az origi kepek egyforma meretuek.

[ Szerkesztve ]

(#72045) 80hun válasza .mf (#72043) üzenetére


80hun
addikt

Konkrétabban. :)
Linkelj egyet ami e-m10-re való.

[ Szerkesztve ]

(#72046) FEDman válasza 80hun (#72045) üzenetére


FEDman
addikt

Rengeteg ilyesféle lomot találni a neten jó pénzért, de ezeknél néha a filléres házi barkács megoldások is jobbak. A lehető legegyszerűbb megoldás ilyenkor például egy pici tükörlapot tartani a beépített vaku elé és azzal terelni a fény irányát és elérni az indirekt fényeket.

Ezt a három ronda képet most lőttem csak a példa kedvért. Off Fuji X-E1 vázzal, de az talán most mellékes. Bár ezen a vázon pont amúgy is hátra lehet húzni a kis beépített vakut, de most a példa kedvéért ehhez nem nyúltam, a gép mindkét esetben előre vakuzott.

Mind a három esetben iso200 - F1,4 - 1/125s volt az expo.

Vaku nélkül.

Direkt vakuzva.

Direkt villantva, de a vaku elé tartottam egy pici üveglapot úgy, hogy a fényt felfelé, picit oldalra tereltem.

És ez nem került semmibe, a tükörlapocska meg elfér a farzsebembe. :)

(#72047) Haugland válasza asdf_ (#72044) üzenetére


Haugland
aktív tag

Igen, az osszes kep pixelre megegyezik es mindegyikbol ugyanazt az "ablakot" kellene kivagni.

Koszonom a segitseged!!

[ Szerkesztve ]

(#72048) MrChris válasza Haugland (#72047) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nálam Faststone viewer van aszem az tud ilyet, csak most nem vagyok gépközelben hogy leellenőrizzem. Tömeges méretezést szoktam vele csinálni és ott volt a levágás is.

(#72049) 80hun válasza FEDman (#72046) üzenetére


80hun
addikt

Köszi ezt kipróbálom. :R

[ Szerkesztve ]

(#72050) .mf válasza 80hun (#72045) üzenetére


.mf
veterán

"Konkrétabban. :)
Linkelj egyet ami e-m10-re való.
"

1 ív A4 papírlap
1 olló
egy kevés szigszalag
voilá... Nekem így volt terelőm FL-LM1-re. Legyünk már egy kicsit kreatívak, kéremszéppen... :P
A kívánt hatásnak megfelelően lehet más anyagokból is, pl. alufólia jobb fényvisszaverő, vagy a Fed által is írt féláteresztő üveglap még jobb, mert terel is és át is enged valamennyit, csak olyan nem mindig van kéznél és törékeny.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.