Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#103001) no1r válasza aginor (#102997) üzenetére


no1r
őstag

"és ez miben különbözik attól, amiről te hiszed, hogy nem látod?" - persze, semmiben. de én nem is kezelem tényként. csak olyan emberek tapasztalatára támaszkodok, akik ebben a szakmában dolgoznak évek / évtizedek óta.
és felteszem, hogy valószínűleg még köztük sincs egyetértés :) szubjektív műfaj ez. Peter Greenaway például azt mondja, hogy a mozi jövője a vizuális installációk, realtime scripting stb. Valaki más (azt hiszem Bekmambetov) pedig arra esküszik, hogy a social media hatás miatt a klasszikus film helyét átveszik a vertical cinema.

látod, én meg úgy állok hozzá, hogy a tartalom az elsődleges, nem a felbontás, mivel nem a pixeleket vadászom, a teljes képet nézem. (legalábbis fHD fölött, alatta valóban lényeges a különbség)

majd próbálok összerakni valamit tesztanyagot, de nem lesz könnyű, mert nincs erre tökéletesen megfelelő felszerelésem. és gondolom neked sincs olyan megjelenítőd, amiben mindenféle élesítést, felskálázást, zajszűrést, HDR stb turbózást ki lehetne kapcsolni.
de azért érdekes lenne megnézni mire jutunk.

[ Szerkesztve ]

a gúny a győztesek kiváltsága - https://www.instagram.com/nimrodnyul/

(#103002) gyapo11


gyapo11
őstag

A kép és a video valóban más műfaj nézés szempontjából is.
Ami még lényeges, hogy önmagában a pixelszám nem elég, a monitor mérete nem elég, fontos a nézési távolság, vagy a méretet és a távolságot összevonva a látószög. Mintha azt érezném a hozzászólásokból, hogy minél több a pixel annál nagyobb lesz a monitor, pedig pont fordítva kellene. Egy nagyobb pixelszámú monitort közelebbről lehet nézni az 1 '-es felbontási határon, tehát kisebbnek kell lennie ugyanahhoz a látószöghöz. Pl. az én FHD 27 "-os monitorom 107 cm-en lesz 1 '/pixeles, akkor egy 4k monitor 53 cm-en. Ekkora távolságra nyilván nem kell 60-80-100 cm-es monitor mert kitörik a nyakam mire átnézek az egyik sarkából a másikba. Ha meg messzebbről nézem akkor nem használom ki a pixeleket mert nem látom.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103003) MrChris válasza gyapo11 (#103002) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ez az elméleti okoskodás addig tart míg el nem kezdesz használni pár napig egy rendes 27"/4k monitort, majd visszaváltasz a régire.

(#103004) gyapo11 válasza MrChris (#103003) üzenetére


gyapo11
őstag

Ha elméletileg nem láthatok egy adott nagyítású távcsővel egy adott csillagot, akkor nem kezdem el keresgélni az égen. Valahogy én hiszek az elméletben, a tudományban, az "okoskodásban". Ezért pattannak le rólam a hittérítők, a spirituálisok, a látók, jósok, asztrológusok meg hasonló tudománytalan csalók.
Nem próbálok -2-es szemüveggel nézni, mikor tudom hogy +2-es kell.
Nem teszek a gépre 20 mm-es objektívet, hogy hátha jól fog látszani mégis a hegy tetején a kilátó 1 km-ről, és még hosszan sorolhatnám.
De egyébként mivel kb. 50 centiről nézem a FHD 27 "-os monitort, a 27 " 4k monitornak az 1 '/pixel távolsága pedig kb. pont ennyi, akár lenne is értelme. De minden kicsi lenne, a FHD videók negyed képernyőnyiek, a képek szintén, ha meg zoomolom abból nem lesznek hasznos pixelek.
És ne feledjük a régebben már említett jelenséget, miszerint a FHD sakktábla befotózva totál szürke lett, nem teszteltem, hogy mekkora nagyítással jelennek meg elkülöníthető pixelek, de semmi okom feltételezni, hogy ha bármit fotózok ne ugyanez a hatás lenne, csak nehezebb vagy nem lehet szabad szemmel észrevenni, meglátni. Vagyis tehetünk a monitorba csillió pixelt, ha a kép amit nézünk rajta nem tartalmaz annyi információt. És ha valami nincs ott, akkor azt szerintem nem láthatja senki, max odaképzeli.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103005) aginor válasza no1r (#103001) üzenetére


aginor
addikt

Vita az mindig van, és ez nemcsak, hogy nem baj, de még előnyös is. ;)
Én ugyan nem akarom megmondani, hogy mi a mozi jövője (tippre nem a vertikális kép lesz a jövő, inkább csak egy mellékvágány, aminek megvan a maga helye, és ideje), viszont van szemem, és kipróbáltam már pár dolgot, így van egy saját elképzelésem (amit természetesen kellően rugalmasan igyekszek kezelni).

"látod, én meg úgy állok hozzá, hogy a tartalom az elsődleges, nem a felbontás, mivel nem a pixeleket vadászom, a teljes képet nézem. " - ezzel részben egyetértek. Ugyanakkor van olyan műfaj, ahol a látvány a lényeg. Ilyen esetben a tartalom keretei meghatározottak, viszont cserébe a látvány nincs rendben, akkor fölösleges nézni (lehel még úgy is). ;)

gyapo11: nagyobb felbontáson nem lesz minden kisebb. Beállítható, hogy milyen méretben jelenjen meg az asztal és a rendszerelemek. Ez az olyan elemekre nyilván nem vonatkozik, ami nem skálázható (a videókat is skálázza már a böngésző és/vagy vga driver).

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#103006) ROBOTER válasza gyapo11 (#103004) üzenetére


ROBOTER
addikt

"Vagyis tehetünk a monitorba csillió pixelt, ha a kép amit nézünk rajta nem tartalmaz annyi információt."

Nem biztos, hogy jól értem, de én azért ezen nem aggódnék.

A mostani m4/3 kamerák felbontása is állóképnél 5000 pixel felett van a hoszabbik oldal mentén. Most jelent meg az első 25 megapixeles m4/3, ami már 5776 képpontos. A 3840-hez, amennyiben felhasználod a teljes képet egy számottevő leméretezés kell, 25 megapixel 4:3-ból 18,7 megapixel 16:9 lesz, és ebből csinálsz 8,3 megapixelt (UHD), ami 2,25-szörös terület (pixelszám) arány.

Egy rakás m4/3 tudja a nagy felbontású módot, és én pl. bő 15 éve panorámázok, ha valami olyat látok.

[ Szerkesztve ]

(#103007) MrChris válasza gyapo11 (#103004) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ezt a szöveget a FHD monitorodon teljes képernyőn, belenagyítgatás, szókép silabizálgatás nélkül el tudod könnyen, folyékonyan olvasni? Mert a 27-es 4K-n 80cm-ről én simán minden szavát, a betűk szépen, hiánytalanul jelennek meg ahogy kell, nincs semmi torzulás. élesek a karakterek.
Ha kiteszed teljes képernyőre és csinálsz róla egy képernyőmentést, majd megosztod akkor láthatjuk nálad mi jelenik meg belőle és akinek van azonos méretű 27"-osa azon hogyan lehet elolvasni. Gyanítom Resize: 50%-os átméretezéshez nagyon hasonló az eredmény.
A ciril betű hogy megy? Soha se tudtam oroszul, a betűiket ismerem és 4k-n el tudom olvasni a szavakat, de FHD-ra méretezve nem. Ha nem a monitorom extra részletességétől van akkor mi ennek az oka?

Nálam a FHD videók úgy vannak beállítva, hogy teljes képernyőn jelennek meg, nem ablakban. Aszem ez a videólejátszókban alapértelmezett. Mondanom se kell rögtön kiszúrni melyik alacsony vagy magas felbontású.

(#103008) gyapo11 válasza aginor (#103005) üzenetére


gyapo11
őstag

Persze lehet zoomolni, és ha valaki 4k monitoron néz negyed képernyőn egy FHD képet, akkor meg is fogja tenni, hogy kitöltse a felületet. De vajon milyen lesz az 1 pixelből 4 pixel? Meg lehet csinálni, de az egy nem létező információ lesz, a képben nem volt benne.
Fordítva szerencsésebb a dolog, ha egy 20 Mpixeles képet kell megjeleníteni egy FHD monitoron, akkor el kell dobni pixeleket, viszont a maradó pixelek kiszámításához föl lehet őket használni, mert azok ott vannak az eredeti képben.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103009) gyapo11 válasza ROBOTER (#103006) üzenetére


gyapo11
őstag

Igen, a fényképezőgépek több pixelt gyártanak, mint amennyit a monitor meg tud jeleníteni, még a 8k-s monitornál is többet. Ezért van egy folyamatos leméretezés, de ahogy az előbb írtam van miből számolni.
A gond nem is ez, hanem hogy mennyi info van a több tízmillió pixelt tartalmazó képben. Ahogy korábban írtam lefényképeztem a 2 Mpixeles sakktábla képet és egynemű szürkét kaptam. Ha nem a fekete és fehér pöttyöket fotózom, hanem egy távoli fa levelének ereit, akkor másképp viselkedik a gép? Aligha. Van értelme olyan monitoron nézni, ami képes lenne a levél ereit pontosan kirajzolni? Nincs. Csak akkor van értelme, ha megfelelő képet nézünk rajta, amiben benne van a 4k, 8k minden pixele valódi információval, esetleg rajzolt vagy renderelt képeket és vektoros grafikákat, betűket.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103010) gyapo11 válasza MrChris (#103007) üzenetére


gyapo11
őstag

Olvashatatlan, túl kevés pixelre kerülnek a betűk, nem tudja értelmesen megformálni. Kb. mintha 8k-s képet néznénk 4k-s monitoron. 4-ből számol ki 1 pixelt. Erre írtam az előbb, hogy olyan képet van értelme ilyen monitoron nézni, amiben benne van a sok infó, a betűkkel pedig benne van. De ezt már nagyon régen megoldották az újratördeléssel és a nagyítással. Vagy azért kellene több pixeles monitort nézni mert kevesebbet kell zoomolni és tördelni?
Szerintem ne keverjük a pixelekből álló információr a vektorokból állóval. A betűk vektorosak, amiket minden megjelenítésnél arra a pixelsűrűségre és mennyiségre számít ki valamilyen driver. Nem látom értelmét a 4x és az x pixeles monitoron megjelenő betűket hasonlítani. Ha nincs közelebb a monitor az 1 '/pixel látószögnél, akkor éles, pixelmentes képet látunk, a 4x-es monintoron 4-szer annyi pixelt, és ezzel 4-szer annyi betűt.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103011) gyapo11 válasza gyapo11 (#103010) üzenetére


gyapo11
őstag

Fotózz le egy 4k méretű sakktáblát úgy hogy éppen kitöltse a szenzort a kép, és nézd meg hogy látod-e a pixeleket a képen. Ha nem, akkor menj közelebb és onnan fotózd és ezt addig közelítsd amíg megjelennek a pixelek, aztán mondd meg hogy hány pixelnél jelent meg az értelmezhető kép a 4k-s monitoron. Hogy hány pixelnyi helyen jelenik meg egy fotózott pixel.
Én erre lennék kíváncsi, mert én fotózott képeket nézek a monitoron, illetve ott számíthatna a sok pixel.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103012) ROBOTER válasza gyapo11 (#103009) üzenetére


ROBOTER
addikt

Kérlek ne vedd kioktatásnak (most ez nem csak erre a hozzászólásra vonatkozik), de az térbeli információ érzékelése és tárolása nem úgy működik, hogy egy négyzethálós érzékelő mátrixszal lefotózok egy másik négyzethálós rácsot, és ha nem fér be az egyik pixele a másik vonalai közé, akkor semmi értelme.

A természetes témákban az információ térben véletlenszerűen jelenik meg, és a több érzékelt pont mindig több információt ad. Ez információelmélet, valószínűségszámítás és statisztika, ami kőkeményen matematika.

Ennek van egy tökéletes példája, pontosabban a körülötte kialakult vita (inkább tudatlanság) a dolog esszenciája:

Az optikai felbontást a diffrakció (fényelhajlás) is limitálja. A diffrakciós határra létezik egy képlet, amelyból egyfajta határfelbontás, megapixel stb. képezhető. Ezt a képletet a feltűnésvágytól égő weboldalak, az egyetem óta a tanultakat elfelejtő mérnökök, az őstermelők és az állatorvosok egyforma hangerővel hírdették a fórumokban vagy éppen a weboldalon. "ÉN MEGÉZTEM EGY WEBOLDALON, BEÍRTAM A PIXELEKET MEG A KAMERÁM TÍPUSÁT, KIDOBTA EZT A SZÁMOT, SZÓVAL SEMMI ÉRTELME ENNEK AZ OBJEKTÍVNEK / KAMERÁNAK"

Egy dolgot felejtenek el: a határérték megállapításának abszolút értelemben nincs műszaki alapja. A határérték egy analóg mennyiségből eredő, önkényesen, egyfajta kultúrális alapon megválasztott érték. Akárcsak a felbontás vonalpár/mm-ben. A felbontást a modulációs transzferfüggvényhez (a kontraszthoz lehet hasonlítani) kötik, amelynek az 50%-ra való csökkenését tekintik határnak. Az 50%-os MTF-nél is jól látható degradáció van. Ha én azt akarom, 80%-hoz is köthetném a felbontás határát, akkor minden határ megapixel kisebb lenne, és minden lppmm is kisebb lenne. De köthetem 25%-hoz is. Hogy a 25%-nak már semmi értelme? Na ez egy súlyos tévedés. Főleg egy Bayer RGB szerzornál. A térben (az érzékelőn síkon) különböző pozícióban elhelyezkedő érzékelési pontok mindig hordoznak eltérő, együtt hasznos információt.

(#103013) MrChris válasza gyapo11 (#103010) üzenetére


MrChris
nagyúr

Dehogy olvashatatlan, 4k monitoron jól olvasható, FHD-n szar! Bemakróztam telóval, hogy lássad nem mosódnak össze a betűk. Ha a FHD monitorodon 80cm-ről olvashatatlan, a 4K-n meg 80cm-ről olvasható akkor kinél van a probléma? Esetleg az ember szeme mégis látja a több részletet azonos hétköznapi feltételek mellett?

Ez a részlettöbblet a fotók megjelenítésénél is így van! Van egy G9-el 35-100/2.8-al készült kép, az egyik mérete 4K, másik FHD tartalmú (az azonos megjelenítés miatt mindkettő 2880x2160), a te monitorodon teljes képernyőn tök egyforma a két kép. 4k monitoron ide-oda váltogatva olyan mintha a FHD fókuszhibás lenne, életlen, míg a 4K-s meg éles, hibátlan. Egészen másfél méterig hátrálhatok (kinek milyen a szeme) és észrevenni ezt a különbséget. Asszonyt is idehívtam, üljön a helyemre lát e különbséget és ő is ezt tapasztalja.

Úgy olvasom itt össze a tapasztalatokat, hogy akinek 4k monitora van az látja a részlet többletet, neked viszont nincs ilyen monitorod, de meg vagy győződve, hogy mi ezt kb. nem láthatjuk, placebo, semmi értelme.

(#103014) gyapo11 válasza ROBOTER (#103012) üzenetére


gyapo11
őstag

Nem a matematikai, optikai hátteret próbáltam magyarázni, hanem a tapasztalatot. Lefotózok egy apró mintás bármit és nem látom a képen a mintákat. Hogy az objektív, a szenzor, a gép firmware-je okozza az mindegy az eredmény szempontjából. De ha szeretnéd írd le, szívesen elolvasom.
És az is mindegy, hogy milyen monitoron nézem a szürke felületet ami a mintákból lett.
Itt most a FHD-4k monitoroktól beszélünk, és ezen belül én a nem vektoros tartalomról, tehát fotózott-videózott képről-videóról. A videó más mint a kép, ezért inkább a képről és arról hogy mit látni a monitoron.
Azt kellene megfejteni, hogy mitől lát valaki több infót a 4k monitoron mint a FHD-n. A 4-szer annyi pixel 4-szeres mennyiségű adat. Tehát tegyünk a 4k monitorra egy FHD képet, ami a monitor negyedét foglalja el. Tegyük ugyanezt a képet egy FHD monitorra is. Vagy legyen a két monitor azonos méretű és a 4k monitor fele távolságban, vagy a 4k monitor legyen kétszer akkora és azonos távolságban, így lesz a pixelek mérete azonos. Így kell összehasonlítani.
Ha a 4k monitoron 4k kép van az FHD-n meg FHD kép akkor persze hogy a 4k mointoron több a részlet. Figyelni kell arra is, hogy a szem felbontóképessége alá ne menjen a pixel mérete, mert akkor a szem már nem tudja megkülönböztetni a szomszédos pixelektől. Gondolom senki nem látja a monitorán a piros-zöld-kék csíkokat, amikből a pixelek állnak, mert az már olyan kicsi, hogy a szem nem tudja szétbontani, egynek látja.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103015) gyapo11 válasza MrChris (#103013) üzenetére


gyapo11
őstag

Persze a több pixellel ki lehet rajzolni azt is amit FHD monitoron már nem. Ebben nincs vita. Ha a te 4k monitorod akkora mint az enyém és 80 centiről el tudod olvasni, akkor csak gratulálni tudok, nem tudom tesztelni magamon, de szerintem nem tudnám.

A két képed nálam valóban teljesen egyformának látszik. Kétszeresre nagyítva 50 cm-ről már látni a homályosodást, de 107 centiről nézve (a 27 "-os FHD monitornak ekkor lesznek a pixel méretei az 1 '-es határon) már viszont nem látok különbséget. De van több konverzió, nálad az eredetiből lett 2880 széles, nálam már csak 1920 széles a monitoron, ha kétszeresre nagyítom már 3840 széles, nem tudom ezek mennyire játszanak be a homályosodásba.

Arról vagyok meggyőződve, illetve hiszek benne, hogy az 1 '-es felbontóképessége a szemnek az nem légbőlkapott, hanem tudományosan megmért és tapasztalt átlagos képesség. Lehetnek eltérések, lehet laserrel is manipulálni a szemet és javítani az optikai hibákat, de ez egy jó átlag. Márpedig ha már nem tudja szétválasztani a két szomszédos pixelt, akkor lehet ott bármi az nem feldolgozható. Nagyon egyszerű példa a kettős csillagok, fölnézel az égre és látsz egy csillagot, megnézed távcsővel és látsz két csillagot, mert olyan közel vannak, hogy a szem már nem tudja szétválasztani.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103016) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Csak halkan udvariasan kérdezem, hogy nem lehetne ezt a monitorok felbontása szálat off-ban csinálni? (Vagy máshol? :B )

(#103017) gyapo11


gyapo11
őstag

Akkor összegezve azt kellene tisztázni, hogy ha az 1 '/pixel látószögnél messzebb van a monitor, akkor láthatok-e rajta olyan részleteket, amiket a szem felbontóképességének határa miatt nem láthatnék? Hasonlóan mint a hifiben a nem hallható magas hangok adnak-e hozzá bármit a zenéhez, hallható-e ha ott van vagy ha nincs ott?
Egy másik de ehhez kapcsolódó kérdés, hogy a 20 Mpixeles képben van-e 20 millió hasznos pixel? Vagy a 200 Mpixeles mobiltelefon képében van-e 200 millió hasznos pixel? Lehet-e, hogy pár Mpixeles képeket nézünk 20-200 Mpixelen?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103018) HollyBoni válasza gyapo11 (#103017) üzenetére


HollyBoni
veterán

Biztos kéne ezt tisztázni? :(

(#103019) gyapo11 válasza lugosi (#103016) üzenetére


gyapo11
őstag

Javasolj megoldást. Legyen az egész poszt OFF, vagy csak a monitoros mondatok és a fotós ON, vagy ne legyen monitoros poszt?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#103020) lugosi válasza gyapo11 (#103019) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szerintem mindegyik jó, praktikusan az első kettő közül talán lenne a legjobb választani.

(#103021) vond válasza lugosi (#103016) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Máshol. :K

Egy-két ilyen kitekintő hozzászólás mér elfér (azok is OFF-ban), de itt már 20-30 poszt óta csak ez a téma megy. Biztos, hogy van ennél megfelelőbb topik is a PH-n ennek megvitatására. Kérem, fáradjon át oda, aki folytatni szeretné. Köszi. ;)

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#103022) Throme


Throme
veterán

Magas ISO-s fotózás Robin által.
Itt is ekézi egy kicsit az OM1-et :B

[link]

Nem tudom mennyire állomszerű rossz fényviszonyok közt cserélgetni a fix lencséket.

Arra kíváncsi lennék, hogy milyenek a nyers képek és milyen utómunkát, milyen szoftverrel végez....

[ Szerkesztve ]

(#103023) Lassú Víz válasza Throme (#103022) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nem kell neki mindent elhinni. Az OM-1 szenzora tényleg egy másik szenzor, és a fene tudja hanyadik fw frissítésnél járnak, így mára biztosan egy jó cucc, csak ne lenne olyan k. drága.

Nem cserélgetett sokat. A fellépést végigtolta a 45-össel a fináléra meg feltett egy 9 vagy 17 mm-es obit. A fixek nem csak a fényerő miatt, hanem a felbontás miatt is kellenek. Ha rendes élei vannak a vonalaknak, akkor a zajszűrés sokkal eredményesebb tud lenni.

Tustommal C1-et használ. De van, hogy OM ws-t.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#103024) Lefty


Lefty
addikt

Sziasztok,

GX80 vazzal hasznalok masik mellett egy Pana G 20 mm f/1.7 ASPH obit. Ezzel kapcsolatban lenne kerdesem.

- Van-e ertelme cserelni ezt II-ere (nekem az elsö verzio van, amig felig szürke), tesztekben nagy valtozasokrol nem olvastam.
- Alternativkent neztem egy Leica DG Summilux 15 mm f/1.7 ASPH obit, erröl jokat olvastam. Erdemes esetleg erre lecserelni?

Köszi.

(#103025) Tin_Shield válasza Lefty (#103024) üzenetére


Tin_Shield
őstag

- Nincs
- Az AF gyors és halk, ez mindenképp pozitívum. A 20-as rajzába sem igazán lehet belekötni, ebben nem lesz érdemi előrelépésed. A szélesebb látószög néha jól jöhet, kivágni mindig lehet egy képből. Az árakat ismered, a döntés a tiéd.

(#103026) yle_greg válasza Lefty (#103024) üzenetére


yle_greg
tag

Azt gondold vegig, hogy mi az az ok, amiert lecserelned, korlatoz teged valamiben a 20-as?
Ha peldaul videozol is, akkor igen, mert zajos a fokusz, ergo jol jarsz a cserevel a 15-re. Ha tul hosszunak erzed, mert sokat vagy szuk terben, akkor igen, korlatoz, ergo jol jarsz a cserevel a 15-re.

20-rol 20-ra cserelni max elvi okok miatt, mittudomen, kesobbi gyartas, ergo fiatalabb obi, kesobb fog tonkremenni, de ez hitkerdes, nem egzakt. Optikailag a ket 20-as majdnem ugyanaz, talan bevonat kulonbseg lehet koztuk.

A cserere szant penzbol lehet hogy megeri inkabb egy teljesen mas obit venni, amilyenhez hasonlod meg nincs. Akar ultra szeles, akar teleobjektiv, vagy egy jatszos filleres halszem ami arra jo, hogy ha kisgyerek van a kozelben, akkor nagyfeju-nagyorru kepek legyenek roluk, amin az ovodas-kisiskolas korosztaly visitva rohog amikor meglatjak magukat. :-)

[ Szerkesztve ]

A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

(#103027) Lefty válasza yle_greg (#103026) üzenetére


Lefty
addikt

Ok, köszönöm nektek, atgondolom a 15-öst ennek fenyeben. Mellete van egy 14-140 mm f/3.5 obim is, nem reg vettem, hogy kivaltsam a 12-32-öt es a 45-150-et egy obival, jonak tünik eddig, szep eles es a fokusz sem lassu. Igy kettö obival ellennek, a 20-assal (esetleg 15-ösre cserelve) meg a 14-140.

Viszont itt lenne egy ujabb kerdesem, gondolkodtam a vaz cseren is, több megapixel tajkepek vagy tavoli varoskepek eseten jol jönne, esetleg jobb keresö is es kihajthato kijelzö (ez nem eletbevago). Amit viszont nagyon szeretek az a GX80 merete, ebböl max kicsit szeretnek leadni. Pont ezert vagyok MFT-nel, mert egy GX80 meretü vazzal egesz profi kepeket lehet kesziteni, es meg 4K videot is tud. A közvetlen jogutodja a GX9 20 megapixellel, viszont azt nem talalok sehol.
Kerdes, tudtok hasonlo meretben pana gepet legalabb 20 mp-el, ami max picit nagyobb meretben, mint a GX80/GX9? GH5-6 vagy G9 tul nagy, G110 inkabb videozni jobb ha jol neztem. Köszi :)

[ Szerkesztve ]

(#103028) MrChris válasza Lefty (#103027) üzenetére


MrChris
nagyúr

Gx80 4k-ban 1.1-t kroppol a szenzorból, ez olyan kevés, hogy nekem eleinte fel se tűnt. Viszont a GX9-nél 1.26 már érzékeny veszteség. Sokáig agyaltam a cserén, de nekem nem tűnt igazán előrelépésnek, persze akkoriban a piacon bő dupla áron volt.
Szintén sokáig nézegettem a 15-ös fixet, szerintem a tesztképeken egyáltalán nem meggyőző, ennyi pénzért, méretért, a széle, sarkok nem hozza amit elvárnék. Bár ez hosszabb távlatú gondolat a g9mk2 pdaf tesztben se olyan acélos.
Jól leszóltam mindkét opciót, mert elköltenél sok pénzt és szerintem nem áll arányban a várt nyereséggel.

(#103029) Grillo válasza Lefty (#103027) üzenetére


Grillo
senior tag

Használtan ott a GX8 Pana vonalon, de nem biztos, hogy van értelme, régebbi modell, mint a vázad, bár sokat tud, megy ugye 20 mpx. Ezen felül relatív kis méret nincs szerintem a GX9-en kívül, esetleg Olympusokat nézd meg, de én abban nem vagyok otthon.

(#103030) Lefty válasza MrChris (#103028) üzenetére


Lefty
addikt

Semmi gond, amiket irsz azok tenyek. Vazat ugy cserelnek, hogy ezt meg eladom persze, de a cropot mondjuk 4k video eseten nem tudtam, hogy valtozott a GX9-ben.
Most ha jol ertem, hogy GX8/GX9 utan semmilyen konkret successor nincs hasonlo meretben? GX9 2018-ban jelent meg, 5 eve nincs semmi a vonalon ha jol tudom.
Ha a meretnel akar maradni az ember, kenytelen hosszu tavon megfontolni az Olympust vagy Sony APS-C-re valtast.

(#103031) HollyBoni válasza Lefty (#103027) üzenetére


HollyBoni
veterán

Nekem GX9 van, úgy tudom a GX80-hoz képest nem egy nagy upgrade. Kereső ugyanaz, 4K-ban még a crop is nagyob. Az az extra 4mp nem tudom mennyit számít, az hogy a szenzor mennyivel jobb pl. dinamikában és zajban arról vegyes véleményeket olvasni, van aki azt mondja alig van különbség.
GX8-at fogdostam, érezhetően nagyobb mint a GX9, de még belefér.
A modernebb G és GH széria nagyon meghízott, ha a méret számít akkor szerintem ezek neked nem tetszenének. G110-nél szerintem nagy érvágás a szenzor stabi hiánya. GX8 meg GX9 amúgy elég ritka használtan, GX80-ból szokott bőven lenni.

Esetleg még nézz szét Olympuséknál, hátha ott van valami.

(#103032) Lefty válasza HollyBoni (#103031) üzenetére


Lefty
addikt

Köszi szepen neked is. Igen a G es GH szeria joval nagyobb, ami mar azert nem a kompakt kategoria, de mondjuk amugy elgondolkodtato, hogy egy G9 vaz 700 euro [link] , ami szerintem nagyon jo ar erte, cserebe nagy :)

(#103033) Lefty válasza Lefty (#103032) üzenetére


Lefty
addikt

javitas, a linkelt vaz G90, nem G9

(#103034) HollyBoni válasza Lefty (#103032) üzenetére


HollyBoni
veterán

Én nagyon meglepődtem mekkora a G9 mikor múltkor láttam élőben. De amúgy jó kis gép.
Nekem még otthon van egy őskori Pana GH1. Van normális fogása, a keresője szép nagy, kihajtható kijelző, de méretben végülis annyira nem sokkal nem nagyobb mint a GX9. Szvsz arany középút. Súlyban szerintem még könnyebb mint a GX9, mondjuk eszméletlenül műanyag. :) Egy ilyesmi gépet szivesen elfogadnék modern kivitelben.

[ Szerkesztve ]

(#103035) MrChris válasza Lefty (#103032) üzenetére


MrChris
nagyúr

GX80-nál régebbit ne vegyél, ebben jelent meg az új zárszerkezet. GX8-ba egy gyengébbecske 20mp-es szenzor került és ha jól emlékszem 4k közben nincs szenzorstabi.
Én még a forgatós kijelzőt se feltétlen előnynek mondanám, a G9-emen ezt bizony simán lecserélném csak dönthetősre.
Olympus vonalon opció lehetne a Pen F, 20mp, aszem tud highres-t, de csak egy fostos FHD videója van. Az első 20mp-es EM10mk4 meg drága.

Sonyt is végigpörgetheted, stabis vázaik szintén nem olcsók és szerintem objektívből lennél gondban.

Ha az ár is lehet csábító opció most van/volt valamelyik használtason 160e-ért egy G90, ami jelenleg jó ár.

[ Szerkesztve ]

(#103036) forceberg válasza Lefty (#103030) üzenetére


forceberg
veterán

A 14-140-em(Power OIS első verziója) alatt eddig négy gép volt/van.
Ez egy jó objektív, annyi, hogy szerintem inkább 15, mint 14mm az eleje.
GF7, E-M10iii, GX9, E-M5iii. A két Olyn is elégedett voltam/vagyok vele. Sőt, a GX9-en mintha többször lett volna nem éles kép, mint az E-M5iii-on.
Igazából a jó tudás ÉS a design miatt lett E-M5-öm, plusz ha jól emlékszem, a Sony 6-os szérián csak túltömörített raw van. Pedig Sony esetében is vannak jónak tűnő nem nagy általános obik, pl. 18-135, vagy 18-200LE.
Persze a M43 sem az olcsóságról szól, a jobb cuccok árai eléggé fent vannak.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#103037) Lefty válasza forceberg (#103036) üzenetére


Lefty
addikt

Mult heten teszteltem jobban a 14-140-et GX80-al, nekem elesek voltak a kepek, bar az autofocus nem mindig adta be jol, ugyhogy manualis fokusszal fotoztam inkabb. Tetszik, örülök, hogy ezzel 2 obit ki tudtam valtani.

Igen, meretben az Oly is tud ezt-azt mutatni. Az ujabb E-M10 Mark IV jobban elerhetö ujonnan, azzal is van tapasztalatod?

#103035
Nem biztos, hogy veszek masik vazat, mert amugy teljesen ok a GX80, csak a gondolattal jatszom, de köszönöm. Kar, hogy a pana nem hoz ki semmit ebben a kompakt meretben, gondolom jobban megeri nekik a G es GH szeria, gondolom azert jön inkabb a G9 II. Mert amugy nagyon jo, amit ebbe a kis GX80-ba belepakoltak annak idejen.

(#103038) lugosi válasza Lefty (#103024) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szigorúan magánvélemény: a II-re nincs értelme lecserélni, annak idején mikor én vettem (nekem az újabb van, mert akkor már a másik csak használtan volt elérhető) a tesztek azt mondták, hogy optikailag kb. ugyanaz (=nagyon jó).
A 15-ös Leica-n én is gondolkoztam, de azt szűrtem le az olvasottakból, hogy nem annyival jobb, mint amennyivel drágább, illetve a látószögét a 20-asnak én nagyon megszerettem. A 15-ösnek azért viszont megvan az az előnye, hogy fizikai rekeszgyűrű van rajta.

(#103039) Lefty válasza lugosi (#103038) üzenetére


Lefty
addikt

Egyelöre meghagyom a sima 20-ast, köszi, viszont talaltam egy szep allapotu hasznalt 15-ös leica-t, azt megveszem, aztan meglatjuk, hogy marad-e a 20-as. Szoktam videozni is, es a 20 fokusza nem a legjobb mondjuk ugy.

(#103040) lugosi válasza Lefty (#103039) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A 20-as videóra tényleg nem jó, hangos és lassú az AF.

(#103041) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Ha már Pana 20-as, az Oly 17mm 1.8 milyen hozzá képest? Nagyon szeretem a 20-as képét, de az AF eléggé idegtépő.

(#103042) aginor válasza HollyBoni (#103041) üzenetére


aginor
addikt

Akkor inkább 20mm 1.4. ;)

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#103043) lugosi válasza HollyBoni (#103041) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Tesztek ha jól emlékszem úgy hozták ki, hogy az olympus kicsit gyengébb optikailag, de kétlem, hogy ezt a valós felhasználásban - tehát nem tesztábránál - észrevennénk.

(#103044) HollyBoni válasza lugosi (#103043) üzenetére


HollyBoni
veterán

És AF sebességben vajon mennyire acélos a Pana 20-hoz képest?

aginor: Jó lenne, de nem annyira az én penztarcamhoz árazták, meg örülnek a minél kisebb méretnek és súlynak.

(#103045) Lefty válasza aginor (#103042) üzenetére


Lefty
addikt

Azert az, hogy annyi penzert nincs rajta manualis fokusz, hat nem tudom... plusz Lenstip-en irtak, hogy kemeny kromatikus aberráció tapasztalhato 2.2 alatt

[ Szerkesztve ]

(#103046) yle_greg


yle_greg
tag

Neha kacerkodok az Oly 75/f1.8 gondolataval, de mindig visszatart az arcimke. Ismer valaki ehhez hasonlo, nagy gyujtotavolsagu, de lenyegesen olcsobb obit? Nem baj ha nem neves a gyarto, es lehet full manual is, a kinaiak mostansag erosen jonnek fel a jo manual uvegekkel.
Ismer valaki ilyesfajta "kinai csodat"? :-)

A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

(#103047) 0519 válasza yle_greg (#103046) üzenetére


0519
senior tag

Koreai csoda is megfelel?

Samyang 85mm f/1.4

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#103048) yle_greg válasza 0519 (#103047) üzenetére


yle_greg
tag

Ez nem FF? Mert akkor a 85 az maris csak 42.5, ami lenyegesen rovidebb, mint az Oly 75.
Vagy masik obira gondoltal? Van ebbol nativ MFT verzio, ahol nem szamit a crop?

A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

(#103049) MrChris válasza yle_greg (#103048) üzenetére


MrChris
nagyúr

m4/3-nak kétszeres a szorzója. Ez a Samyang APS-C képkörű, de azon is pont 85mm a fókusztávja.
Teljesen mindegy, hogy milyen szenzor van mögötte, az objektív gyutávja 85mm, 10-el több mint a 75mm. Az Olympus 75-öst ha egy FF gépre teszed akkor ugyan úgy 75mm marad, legfeljebb jó nagy vinyettával.

[ Szerkesztve ]

(#103050) zsiga_667 válasza yle_greg (#103048) üzenetére


zsiga_667
tag

A 85 az 85, mindegy mire rakod.
A 85 mft-n olyan látószöget eredményez, mint egy 170 FF-en.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.