Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rastacsz
tag
válasz lszlfrng #117046 üzenetére
Milyen kézi volt? Ugye nem hario, vagy hasonló, "régi iskola" alapján készült őrlő, amivel percekig kell tekerni?
Az 1zpressora nyugodtan mehet az aksis csavarbehajtó.Sette 270 az etzinger késsel még játszhat, de nagyon nem egy kategória a minivel.
(biztos van még jó pár kínai, csak mire ideér, addigra nz körüli áron áll meg...)
A lagom mini még akár jó is lenne, de nem az espresso az ajánlott használat.
Eurekat elengedném, nem lett a legtutibb a single dose, pedig az az oro, prémiumabb széria... Lehet, hogy a gyártó később javítja, de az tuti, hogy nem most. És ugyanúgy sík tárcsás. Ráadásul van a gyári kés és kifújt. (oké, lehet reszelni kicsit, hogy a "65"-ös [valójában 64mm alatti átmérő] kés helyére bemenjen a mazzer 64-ese, de akkor nincs gari, vagy egyszer lesz ssp kés)A mazzer mini állítógyűrűje vagy tisztítást, kenést igényel, vagy próbálj rá párszor a major gyűrűjére, utána kisujjal tudod majd tekerni a minit
Illetve ha raksz bele új /más kést, lehet, hogy jobban ízlik az eredmény.Illetve nem rémlik, hogy milyen kávékat fogyasztasz szívesen. De a kúpos őrlőből arra tippelek, hogy max közepes, dew inkább sötétebbet, azért a mazzer tudja hozni a testet. Ráadásul a 64-es méretben tényleg nagyon széles a választék a késekben. Ssp három késsel, fiorenzato F64evo kés, gyári mazzer kések...
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
WarLock07222
tag
Én ezt a "tartomány" kifejezést továbbra sem tudom feldolgozni, ami itt a topicban időről időre előjön. Fokozatmentes állító mechanikáról beszélünk nagyjából az összes espressora szánt őrlő esetén, szóval teoretikusan bármilyen szemcseméretet elő tudsz állítani. Az, hogy az átzubogó víz és a befulladás között mekkora a terület, az leginkább a kés, illetve a kávé által meghatározott tényező, az őrlő leginkább csak egy platform, ami pörget egy kést, illetve a pörgés előtt/után szivat vagy nem szivat.
Picit kibontva, de ismételve a korábbi kérdésemet: mi az, amit a mostani őrlőd nem tud, de szeretnéd hogy tudjon? Mi az amit most nem tudsz megoldani? Mi az ami fáj a mostani őrlővel? Miért gondolod hogy ezeket a problémáidat egy kúpos kés oldja meg?
-
public NMY
csendes tag
válasz Eugene Roe #117057 üzenetére
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #117056 üzenetére
"Az, hogy az átzubogó víz és a befulladás között mekkora a terület, az leginkább a kés, illetve a kávé által meghatározott tényező"
inkább a menetemelkedésé. és szerintem tök érthető, hogy mi a gond: ha nagyon kicsi az a körcikk, ami a két végeredmény között van, fizikailag nehéz finomhangolni. tegyél bele egy k30 kést egy super jollyba is lesz tapasztalatod is...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Cathfaern
nagyúr
"NZ dupla áfával nem olyan kedvező (ha az angol áfa leesne az árból nem gondolkodnék rajta)."
Nincs dupla ÁFA semmire. Ha kimész UK-be, megveszed és behozod magánszemélyként, akkor kifizeted a UK ÁFA-t, és nem fizetsz más ÁFA-t. Vagy megrendeled UK-ből, ez esetben nem fizetsz UK ÁFA-t, viszont fizetsz magyar ÁFA-t (+ VÁM meg kezelési költség, de ezek minimális tételek)."mostanában már nehéz eltalálni azt is (ötféle kávéból főzök azokhoz kell állandóan állítgatni)"
5-féle kávé közti váltogatást szerintem semmilyen őrlő sem fogja leegyszerűsíteni, espresso-val az mindig szívás lesz. Mert vagy fokozat nélkül állítható, és akkor be tudod lőni rendesen a kávét, de probléma visszatalálni. Vagy fokozatokkal állítható és akkor vagy be tudod lőni pont jóra, vagy nem. -
Eugene Roe
őstag
válasz public NMY #117058 üzenetére
Köszönöm, itt hogy megy a dose-ing? A szemes kávét porcízod ki, majd darálod le teljesen? (Mondjuk az új ft árfolyam miatt kicsit késni fog a projekt )
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
icm
tag
válasz Cathfaern #117060 üzenetére
Nem magyart fizetsz, azt az áfát fizeted ahol belép az eu-ba. Vagyis esetemben úgy zajlott, hogy mivel a franciáknál lépett be az EU-ba így ott rávágták a 20%-os adót és kész. Meg a kezelési költség meg vámolás. Utána semmi.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Cathfaern
nagyúr
Én úgy látom, hogy ez attól függ, hogy hozzák be. Ha feladják postával magyar végcímmel, akkor a magyar ÁFA fog rájönni. Ha futárcég hozza, akkor ahogy látom van hogy "átcsomagolják", tehát bejön valahol EU-ba, ott megvámolják + helyi áfa, aztán utána EU-n belüli csomagként jön tovább.
-
brumi1024
veterán
Nincs dupla ÁFA semmire
Az 500 fontos ar tartalmazza a UK-beli afat. Ha itthonra rendeled akkor rajon az ottani afas arra annak az orszagnak az afaja, ahova a termek erkezik eloszor EU-n belul (vagy ha postaval jon, akkor ugye az itthoni). Szoval ha igy nezzuk lehet, hogy technikailag nincs dupla afa, de arban pont azt fizeted.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz brumi1024 #117065 üzenetére
Elvileg EU országba ÁFA nélkül kéne küldeniük. De végignyomkodtam fizetésig az oldalukon és tényleg a full árat akarják felszámolni. Akkor nem értem
Szerk: ha UK címre rendelném, akkor ki is írja, hogy az ár tartalmaz £84.84 adót. EU-s rendelésnél nem ír semmit. EU-ba küldéskor azt benyelnék pluszprofitként?
[ Szerkesztve ]
-
kemcso
Ármester
válasz Cathfaern #117070 üzenetére
Nem hiszem, hogy tiszta nyereség. Ha könyvelés szerint úgy adják el, mintha belpiac lenne, akkor szépen befizetik a GB államnak az áfát és kész. Valszeg nem vacakolnak az áfa visszaigényléssel, merthogy külföldi értékesítés, úgy adnak el mindent, mintha GB lenne a vevő, és ez valszeg régen is így volt, amig nem volt Brexit, lásd következő mondat.
Eu-n belül értékesítés esetén az elmélet az, hogy a célország áfáját kell megfizetni a webshopban, de ezt nem alkalmazza mindenki (mert szarnak bele...), de pl Amazon.de igen.
-
Toobee
veterán
válasz kemcso #117071 üzenetére
Ez nem így működik, hogy szarnak bele. Szabályok vonatkoznak erre is, aki nem tartja be, azt elég hamar megtalálják.
VAT: New e-commerce rules in the EU will simplify life for traders and introduce more transparency for consumers -
rastacsz
tag
válasz Eugene Roe #117061 üzenetére
Igen. Felhasználás előtt kiveszed a csomagból a kellő mennyiségű kávét, azt az őrlőn átküldöd és fel is használod.
Előnye: ha napi pár kávét fogyasztasz(azaz nem kávézó mennyiségben) , kevesebb ideig találkozik annyi oxigénnel, a gyári zacsiban jobban tartja magát. A kések környékén nincs többé-kevésbé megtört őrlemény, ami szintén meg tud dögleni. Ha az őrlő alapból kevés pangóra van kialakítva, akkor nem is marad bent, csak (max pár) tized gramm.
Állítás esetén nem kell pár grammot eldobni, mert nem a "kívánt" szemcseméret.Ezt sima tartályossal is meg lehet csinálni. Csak sokat pofozni kell. A mazzereket viszont általában elég csak kiseperni.
Niche Zero (NZ) ebben volt úttörő, viszonylag olcsón, alacsony pangó, minden módosítás nélkül.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
senior tag
válasz lszlfrng #117049 üzenetére
Nem győzködni akarlak, de a GC kb. akkora mint a Baby. A Babyhez képest a Major alig nagyobb, a Kony pedig 2 cm-rel magasabb csak a Majornál. Szóval pont illenek egymáshoz szerintem
Bal sarokban a fekete versenyző K151H késekkel, jobb sarokban
a szürke versenyző 151C késekkel szerelve. Amint a feketén át tudok tolni 8-10 kg kávét, indul az összehasonlítás.
Egyelőre még üresek vele a kávék.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
rastacsz
tag
Megszületett a forrasztott reneka micro sieve kosár legendája.
Rendesen, lágyforrasztással, fenyőgyantás folyasztószerrel és forraszanyaggal
Még ha keményforrasztásról hadoválnának... megoldható lenne, csak kellő hő kellene hozzá, amit két dolog nagyon nem tűr, a vékony lemez és a 170um-es precíziós lyukakból sem sok maradna.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kemcso #117071 üzenetére
Nem könyvelheti le belföldre eladottként ha nem belföldön adja el. Ha EU-n kívülről adsz el EU-ba két lehetőséged van:
a) vásárlónak felszámolod a nettó árat, aztán VÁM + ÁFA majd az ő baja
b) vásárláskor felszámítod a célország ÁFA-ját. Itt jön képbe Toobee által linkelt oldal meg amit ott említenekAz új törvények előtt csak az a) opció volt, csak mivel nem volt folyamatos ellenőrzés, meg volt értékhatár, ezért sok minden átcsúszott és nem kellett rá pluszba fizetni. De az új törvények mellett még az a) verzió megmaradt.
Szóval nem látom okát miért fizetnék be maguknál az ÁFA-t, abból nekik semmi előnyük nincs. Nem, simán ugyanannyit szednek be mindenkitől, csak ha nem belpiacra megy, akkor nem kell adót fizetniük utána. Nyilván értékelhető úgy is, hogy belpiacra akciót adnak (pl. ahogy tadamm is csinálja). -
-
lszlfrng
csendes tag
válasz WarLock07222 #117056 üzenetére
Válaszolok a tudásom szerint.
Azt sejtem, hogy a mini egy jó gép, ha jófajta kés van benne és tutira be van szabályozva.
Az enyémben alapkés van, 8 ricnire hozná a presszó tartományt általában 4 ricnit kell állítgassak a kávéimnak.
A kávék saját pörkölés (city+ körül). Naplót vezetek a különböző daráló beállításról, de nem mindig sikerül (50%) pontosan visszatalálni (nehezen forgatható és nem mindegy, hogy alulról vagy felülről közelítem a beállítást, a jelölések se élesek).Amit szeretnék, hogy a presszó tartomány (beállító tárcsa elforgatási szöge) szélesebb legyen vagy pontosabban lehessen állítani. Plusz kés és beszabályozást.
vagy
Azért gondoltam a kúposra, mert van jó presszóra őrlő gép ami ilyennel működik (1zpresso, NZ, kinu47). De ez is csak gondolat.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz rastacsz #117051 üzenetére
1zpresso-t már próbáltam. Megpróbáltam vele megbarátkozni, még mini akkus behajtót is bevetettem, de nem jött be. Szerintem jó cucc, és teszi a dolgát, de a folyamat nekem nem vált be.
A Sette 270 jó megoldás lenne a pangó miatt, de valamiért nem kapkodnak érte. Talán hangosabb is kicsit, meg műanyagos kicsit. Itt se sokan ajánlották.
A kávék inkább kommerszebb kávék (pl. malabar), 1-2 reccs között (city+), nem olajosak.
A mini-e tudom, hogy jó, de nem tudom merre lépjek vele (kés, szabályozás, fitnesz) és egyszerűbbnek tűnt egy másik gépet venni amit könnyebb állítani. Ezrét ez a kúpos keresés.
Persze van megoldás: lepörkölök 1 kilót és csak azt iszom -> nem kell állítgatni.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Eugene Roe #117057 üzenetére
Igazad van és elnézést, lassan én is kétbetűs lettem. A mikor kezdtem rákérdeztem, hogy mi az a GC?
-
lszlfrng
csendes tag
most olvasom, hogy már többen meg is megválaszolták ...
Nekem még az az infóm, hogy a z NZ 416£ + 20%ÁFA = 499£. Ha megrendeled akkor erre még rámegy a MO ÁFA a szállítással és vámmal. Az angol ÁFA-t (~40e HUF) valahogy vissza lehet igényelni, de nem tudom online hogyan kell. Ezért gondoltam, hogy dupla áfát fizetek.
Abban is van igazságod, hogy ha csak egyféle kávét iszom, akkor nem kell állítgatni.
A jobbfajta kézi őrlőkön nagyon finom az emelkedés és ha van rajta pozicionáló golyó, akkor pont oda áll vissza.
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
Egész izgalmas darab.
[link]...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
rastacsz
tag
válasz bbuffy #117087 üzenetére
Ez már volt valahol, ez az, aminek ultraszopó a szemek betöltése?
@sz.zs.
Miért akarod szívatni?
https://youtu.be/qE3875spmPk
https://youtu.be/B7BsiCtyRkc
https://www.home-barista.com/grinders/measuring-burr-alignment-on-hg-one-t29345-10.html#p339155[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Ezt az őrlőt ismeri valaki?
Állítólag a motor rendben van, a kés 64-es. 200e mindennel együtt, 2-3 hónap szállítással.
-
WarLock07222
tag
válasz lszlfrng #117090 üzenetére
Akkor már inkább a DF64, szerintem. Ez itt van EU-ban, kevesebbe kerül és 1 hét alatt ideér, cserébe már jó pár ember használja aktívan, aki hajlandó bevállalni a valag szívást. De akkor meg már tényleg inkább NZ, ami nagyjából ugyanezt adja csak a szívás nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #117092 üzenetére
Ebben is láttam a felső késtartó és az állítógyűrű között csapágyat, de nem értem, hogy hogyan, miért van sima csapágy benne? A p64-ben is így van megoldva?
-
lszlfrng
csendes tag
De most komolyan! Évek óta itt az NZ és még a kínaik se tudtak egy hasonlót koppintani? Van akár csak egy kicsivel jobbat? Kézi őrlőből Dunát lehetne fakasztani, közben meg hozzák ki motoros hulladékot. A színét ne is nézd, mert az arany színű váztól csak megvakulni lehet.
Az eurekatól is annyi innováció tellett, hogy megdöntötték a házat? A nagy gyártók meg lesz@rják az otthoni felhasználót, mert az nekik nem piac.
[ Szerkesztve ]
-
tag
Ez nem néz ki rossznak.
Mi a "valag szívás"?BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
rastacsz
tag
válasz lszlfrng #117096 üzenetére
Kínában gyártják,
alibabásgyártói ár drágább, mint az EUs...[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz qvik27 #117097 üzenetére
https://jtt.coffee/df64
És hasonló gyűjtőoldalak vannak leírásokkal, hogy mit, hogyan, merre kell módosítani.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz norkov84 #116910 üzenetére
Mérni pontosan nem tudom, de kizárt, hogy a pangó 4 g körül legyen. Ma felváltva töltöttem bele egy sötétebb pörkölést és quakert, ránézésre pedig pár tizedre saccolnám, ami bekeveredik az előzőből egy ürítés után. Erősen popcornozik, talán ez nagyobb akadálya az adagonkénti őrlésnek.
Az ismételhetőséggel szerintem nincs gond, inkább a tekergőgombnak lehetne strukturált a felülete, hogy kicsit jobb fogása legyen (de azért így sem vészes). Állítómechanika tekintetében az AllGround nagyon magasra tette a lécet.
Egyelőre még óvatosan nyilatkozom. Masszív rögösítéssel kezdett az X54, de mióta áttoltam rajta 4-5 kg-ot, az kb el is múlt. Nem tudom még változik-e, de nagyon rendben vannak vele a kávék.
Az újrakalibrálással szerintem számolni kell, de nem bonyolult művelet. Eddig tetszik, igényes, halk, könnyen kezelhető.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...
Állásajánlatok