Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33051) RockCNC


RockCNC
senior tag

Üdv,
Mosógépre szeretnénk rakni egy szárítógépet, csak a mosógép 45 cm mély és sehol sem találok csak 60 cm-es összeépítő keretet.
Esetleg van valakinek erről tapasztalata, vagy létezik állítható összeépíthető keret?
Asztal-polc gyártásán is gondolkodok...

(#33052) Bzzz


Bzzz
senior tag

Sziasztok.Ikea mosogatógepet (medelstorm) tervezek beépiteni az uj konyhamhoz es ikeas csaptelepeket.Csak egy hideg es meleg viz kiallasom van.A csaptelepek kabelei 3/8colosak(ennek mar utánna jartam) , igy a hidegvizhez mar tudom milyen colos sarokszelepet kell venni. Viszont a melegvizhez kombinalt sarokszelepet kell vennem igy es en erre gondoltam[link].Csak azt nem tudom hogy ez megfelelő méretű-e a mosogatógep felszivó agahoz.Tudtok benne segiteni?

[ Szerkesztve ]

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#33053) pjen válasza Bzzz (#33052) üzenetére


pjen
félisten

Az Ikea mosogató gépbe lehet meleg vizet kötni?

(#33054) Bzzz válasza pjen (#33053) üzenetére


Bzzz
senior tag

Elnezest ,felcsereltem!Termeszetesen a hideg agba kell kötni(csak közben a gyerek örjöngött is mellettem, nehéz úgy gondolkozni :)) )

[ Szerkesztve ]

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#33055) pjen válasza Bzzz (#33054) üzenetére


pjen
félisten

Semmi gond,csak meglepődtem,hogy már ilyen is van.

(#33056) Teaway válasza pjen (#33055) üzenetére


Teaway
veterán

Bosch/Siemens-et lehet kötni a használati szerint max. 60 fokos vízre.

Nincs itthon csokid??

(#33057) pjen válasza Teaway (#33056) üzenetére


pjen
félisten

Nekem előző Bosch volt, azt nem lehetett, hiszen volt 30 fokos progi is. Sőt a mostani Gorenjén is van. Persze ártani nem ártott a gépnek.

(#33058) ribarszki válasza pjen (#33057) üzenetére


ribarszki
őstag

Ez úgy működik, hogy két bekötési pontod van. Hideg és meleg víznek. Ha nincs melegvíz kiágazásod a falból, akkor csak a hideget kötöd és a gép melegíti a vizet. Ha van meleg, akkor onnan vesz a nagyobb hőfokú programhoz. Ha 30 fokon mosol, akkor a hideg mégnesszelepét nyitja meg és ő melegíti 30 fokosra. Ennek semmi köze a programok hőfokához.

(#33059) Teaway válasza pjen (#33057) üzenetére


Teaway
veterán

Ha 60 fok körüli bemenő vizet akarok használni, akkor nyilván nem 30 fokos programot választok, hanem a 60 fok közelében levőket :)

(#33058) ribarszki: egy bekötési pontú, max. 60 fokot engedélyező mosogatógépről beszélünk.

Nincs itthon csokid??

(#33060) ribarszki válasza Teaway (#33059) üzenetére


ribarszki
őstag

Akkor sorry. A Miele 2 bekötéses.

(#33061) pjen válasza Teaway (#33059) üzenetére


pjen
félisten

Ez így eléggé életszerűtlen,hiszen Te sem mosogatsz mindíg 60 fokos vizzel.A gép lehetségeinek 70% át kiiktatod.Nálam van 35,45,50,60 fokos mosási program,biztos nem véletlen.Vagy olyankor mindíg átszereled?

(#33062) Teaway válasza pjen (#33061) üzenetére


Teaway
veterán

Hideg vízre van kötve, és 2 program van használatban: Eco50 éjjel, Auto55-65 nappal. A nappalihoz +VarioSpeed is van kapcsolva.

Nincs itthon csokid??

(#33063) pjen válasza Teaway (#33062) üzenetére


pjen
félisten

Nézegettem a Bosch leírásokat:melegvízre köthető,viszont ott van a 40 fokos üveg mosási progi.Most vagy a Bosch nak jelent mást a meleg víz mint nekem,vagy víz szerelők előnyben. :)

(#33064) Teaway válasza pjen (#33063) üzenetére


Teaway
veterán

Ez a max. 60 fokos bejövő víz (meg úgy általában minden olyan meleg víz, ami nem csaphideg) csak egy lehetőség. Ha sokszor szeretnél 30-40 fokosat használni, akkor nyilván hideg vízre fogod kötni. Nekem 11 éve van hidegre kötve.

Nincs itthon csokid??

(#33065) peppe79 válasza pjen (#33061) üzenetére


peppe79
senior tag

Félre ne érts, nem kötekedésből -, hanem tényleg kíváncsiságból kérdezem: a 30, 35 fokos programon miket mosogatsz?
Mert mi kizárólag csak a normál és intenzív programokat használjuk.

A hőmérséklet kérdése: az, hogy hány fokos vizet enged be, meg hogy hány fokra fűt fel, az ugye két külön dolog.
Meg kérdés az is, hogy honnan, és mivel vételezi a meleg vizet. Gondolj csak például egy napkollektoros rendszerre, meg mondjuk egy hosszabb csőszakaszra, ami a mosogatógépig vezet.

(#33066) pjen válasza Teaway (#33064) üzenetére


pjen
félisten

Nekem is hidegre van kötve.

(#33065) peppe79:végül is csak a Bosch leirását néztem át,kifejezetten 40 fokot ír az üveg dolgok mosásához Szerintem öblíteni is hideg vízben öblit,a mosógép is kever hideg vizet a meleg mosó vízhez,mielőtt bele nyomja a lefolyóba.A PVC csövek védelmében.Az,hogy honnan van a meleg víz szerintem lényegtelen,a hőmérséklet számít.

[ Szerkesztve ]

(#33067) Teaway válasza pjen (#33066) üzenetére


Teaway
veterán

Hosszú csőszakaszból először hideg víz jön: mire odaérne a meleg, már lezár a szelep.

Nincs itthon csokid??

(#33068) pjen válasza Teaway (#33067) üzenetére


pjen
félisten

Azért nem is reagáltam,erre a hosszú cső dologra.Mi értelme van, :F azon kivül,hogy feleslegesen megtöltök egy csövet a feléig meleg vízzel.

(#33069) peppe79 válasza pjen (#33066) üzenetére


peppe79
senior tag

"Az,hogy honnan van a meleg víz szerintem lényegtelen,a hőmérséklet számít."

Elbeszélünk egymás mellett, vagy nem érted, hogy mire céloztam. Természetesen ha rögtön meleg vizet kapsz, akkor teljesen mindegy, hogy az honnan érkezik.
Én a technikai részét említettem. Például egy átfolyós vízmelegítőt hiába állítasz 60 fokra, hogy ha nincs elegendő ideje felmelegíteni a vizet.

"Azért nem is reagáltam,erre a hosszú cső dologra.Mi értelme van, :F azon kivül,hogy feleslegesen megtöltök egy csövet a feléig meleg vízzel."

Nem érted. Pedig pont azt akarta elmagyarázni Teaway is, amit említettem. Ezért is nem mindegy, hogy mondjuk egy távhő szolgáltató biztosítja a meleg vizet, vagy például egy kombi kazánnal akarod azt előállítani. A napkollektor sem közvetlenül a mosogatógép mellett helyezkedik el. Számolj utána: egy 1"-os vízvezeték térfogata méterenként ~0,5 liter.

[ Szerkesztve ]

(#33070) Bzzz válasza Bzzz (#33052) üzenetére


Bzzz
senior tag

Sziasztok!Örülök neki,hogy egy eleg hasznos vitát inditottam el,de közben tudna valaki nekem segíteni(nincs senki aki ikeas mosogatógepet szerelt be)?Illetve meg egy ami eszembe jutott a sarokszelep es a mosogató csapja nem fog ödsze erni mert az ikea kabelei csak 35 cm-esek.Kb 30-40 cm hianyozni fog.Lehet olyan toldót kapni ami összekötne a hianyzó reszt(tehat gondolom az eggyik fele apa a masik pedig anya csatlakozós) ezekből ajanlott minősegit venni vagy jó amit a praktikerben adnak.

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#33071) pjen válasza peppe79 (#33069) üzenetére


pjen
félisten

Ezért nem értem még mindíg,hogy minek rákötni,ha így is úgy is hideg vizet kap.

Bzzz:jó az amit a Praktikerben kapsz.

[ Szerkesztve ]

(#33072) Met válasza Bzzz (#33070) üzenetére


Met
nagyúr

Szerintem szabvány méretű bekötésekkel adja az IKEA de kérdezd meg.
Néztem a beszerelési útmutatót de nem írják.
Toldó flexicsőről nem tudok de van köztes darab amivel a két csövet össze tudod kötni. Viszont csaptelephez is lehet kapni hosszabb flexicsövet és akkor nem kell toldani.
Mérd le milyen hosszú kell, vidd el a boltba amit a csaphoz kaptál és vagy kapsz egy hosszabbat vagy egy kisebbet amivel toldhatod.
Érdemes a jobb minőségűt megvenni és ha van vizesbolt a közelben érdemes odamenni első körben.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#33073) peppe79 válasza Bzzz (#33070) üzenetére


peppe79
senior tag

Vegyél inkább egy hosszabb bekötőcsövet, és lehetőleg ne barkácsboltból, hanem szerelvényüzletből. Nálam durrant már el gagyi flexi bekötőcső, elég kellemetlen tud lenni. Nem érdemes párszáz forinton spórolni, vagy toldozgatni.

(#33074) peppe79 válasza pjen (#33071) üzenetére


peppe79
senior tag

Én erre a megjegyzésedre reagáltam:

"Nézegettem a Bosch leírásokat:melegvízre köthető,viszont ott van a 40 fokos üveg mosási progi.Most vagy a Bosch nak jelent mást a meleg víz mint nekem,vagy víz szerelők előnyben. :)"

Ebből azt a következtetést vontam le, hogy amiatt aggódsz, hogy a belépő víz hőmérséklete esetleg túl magas lesz az adott programhoz. De az esetek többségében nem kell ettől tartani. Erre hoztam fel példának egy kombi kazánt, vagy egy napkollektort, ami hiába fűt esetleg magasabb hőfokra, ha az a vízvezeték szakaszban a hideg vízzel keveredve alacsonyabb hőmérsékletű lesz.

Amúgy érdekes dolog ez az üveg mosogatás is. Ahogy írtam, mi csak a normál és az intenzív programot használjuk. Kristály poharaink nincsenek, így azzal kapcsolatosan nem tudok nyilatkozni, hogy árt-e a magasabb hőfokon történő mosogatás, vagy sem.
Nálunk eddig csak egy Duralex pohárkészlet mattult be, de az nagyon csúnyán. Azon kívül viszont semelyik másik vizes poharunknak, 'jénai' tálunknak nem ártott még a magasabb hőfokon történő mosogatás.
A 30-35 fokon biztosan sokkal kímélőbb, csak így az esetleges zsíros szennyeződés nem oldódik fel. Többek közt emiatt sem használjuk.

(#33075) pjen válasza peppe79 (#33074) üzenetére


pjen
félisten

Most sem értem, ha nem ér oda a meleg víz, minek kötöd rá. Szerintem csak feleslegesen felmelegítesz 10 meg csövet.

(#33076) Bzzz válasza peppe79 (#33073) üzenetére


Bzzz
senior tag

Köszönöm!Veszek egyből hosszabat,nem fogok itt toldozgatni teljesen igazatok van! :DD

[ Szerkesztve ]

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#33077) pjen válasza Bzzz (#33076) üzenetére


pjen
félisten

Nincs a cső végén automata víz stop? Egyáltalán levehető?

(#33078) peppe79 válasza pjen (#33075) üzenetére


peppe79
senior tag

Továbbra is elbeszélünk egymás mellett. Nem írtam sehol, hogy rákötöttem volna a kazánom a mosogatógépre.
Mindössze arra a látszólagos ellentmondásra reagáltam, miszerint a 60 fokos meleg víz nem összeegyeztethető a mosogatógép 30-35 fokos programjával.

(#33079) pjen válasza peppe79 (#33078) üzenetére


pjen
félisten

Már pedig nem össze egyeztethető.Akármennyire és bármilyen összefüggésben is akarod képbe hozni a 100 méterre lévő bojlert és egyebeket,ennek semmi értelme.Ha a mosogató gépbe 60 fokos víz folyik nem fog 35fokossal mosni.Szerintem nincs több a témában.

(#33080) smog86 válasza brownus (#33049) üzenetére


smog86
senior tag

Szia!

Az Electrolux EN3453OOW jelenleg nagyon olcsó, ahhoz képest, hogy A+++-os.
Én ezt venném meg most, csak nem fehérek keresek sajnos. :(
Nem mellesleg minden Electrolux alulfagyasztós hűtőszekrényt Magyarországon gyártanak.

(#33081) peppe79 válasza pjen (#33079) üzenetére


peppe79
senior tag

"Ha a mosogató gépbe 60 fokos víz folyik nem fog 35fokossal mosni."

Ez magától értetődő, ebben teljesen igazad van. De mondj egy olyan példát, amikor a közvetlenül belépő víz hőmérséklete relatív magas. Leszámítva persze egy konyhában elhelyezett forró vizes tárolót. Ott ideális esetben, valóban nem csökken a hőmérséklet, vagy csak elhanyagolható mértékben. De azon kívül?
A 100 méteres csőszakasz pedig igen erős túlzás, elég csak pár méterről beszélni. Egy 1"-os csőnél méterenként ~0,5 liter vízzel lehet kalkulálni. A mosogatógép pedig egy-egy fázisban legfeljebb 4 liter vizet vesz fel.
Nem kötekedni akarok, csak magyarázatot adni rá, hogy az esetek többségében a beállított hőfok, és a mosogatógépbe jutó víz hőmérséklete eltérő.

[ Szerkesztve ]

(#33082) pjen válasza peppe79 (#33081) üzenetére


pjen
félisten

Én sem akarok kötekedni,de még mindig ott tartunk mint az elején,ha nem ér oda a melegvíz akkor csak pocsékolás.Egyébként van egy csomó épület ahol keringetik a meleg vizet és szinte azonnal forró víz folyik.Az ikremnél pont a mosogató alatt van az átfolyós,még 20 cm sem lenne.

(#33083) peppe79 válasza pjen (#33082) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha kihűl, mire odaér, persze, hogy pocsékolás. Nálunk például olyan távolra esik a kazán a konyhától, de még a fürdőtől is, hogy szinte csak tusolásra használjuk a meleg vizet.
Esetleg ha lenne egy napkollektorom, "ha már egyszer van" alapon rákötném a mosogatógépre, de sokat nem spórolnék vele...legfeljebb kb. 3-4 ezret évente.

[ Szerkesztve ]

(#33084) pjen válasza peppe79 (#33083) üzenetére


pjen
félisten

Ha kihül Szerinted is pocsékolás,értelmetlen,ha nem hűl ki alkalmatlan mert forró.Akkor miről beszélünk?

(#33085) BB9000 válasza Acef (#33045) üzenetére


BB9000
senior tag

A 90 nap az NFSI honlapján, mint általános szabály szerepel. Ettől azonban a támogató eltérhet és el is tért.
Mindegyik támogatói okirat második oldalán fel van tüntetve, hogy meddig lehet azt felhasználni. A dec. 08.-i döntésben résztvevőknél ez szerepel: " A Beruházás megvalósításának végső határideje: 2018.05.04. "
Ez "kicsit" több mint 90 nap. Dec. 15.-i kézhezvétellel számolva 140.

(#33086) ribarszki válasza pjen (#33084) üzenetére


ribarszki
őstag

és peppe79. A dipsutátokhoz félig meddig kapcsolódóan. Amikr írásokat olvasgattam arrl, hogy mi az olcsóbb a kézi vagy gép mosogatás, akkor a kézi mosogatásnál mindig csak a felhasznált víz mennyiségét vették alapul, a gépnél a vizet és az energiát is. Na de egyrészt a kézi mosogatásnál is fel kell melegíteni valamivel a vizet, s nem korrekt ha azt nem számolják, mésrészt az is nagyon igaz, hogy sok helyen méterekre van a kazán. Mikor én meleg vizet akarok a mosogatóban, akkor ki kell engednem vagy 10 liter vizet, mire megérkezik a meleg. Arról nem beszélve, hogy 12 liter vízból nem mosogatok el olyan alaposan és higénikusan annyi edényt amennyi belefér a gépbe.

Na mindegy, csak eszembe jutott. :K

(#33087) Mr.Csizmás válasza ribarszki (#33086) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

a humán faktor még mindig nincs benne, mennyi idő egy random családi ebéd maradékait eltakarítani kézzel vs. "moslékolás" után simán bepakolni a gépbe és megnyomni pár gombot. :K (tehát a gép mindenképpen utcahosszal jobb)

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#33088) ribarszki válasza Mr.Csizmás (#33087) üzenetére


ribarszki
őstag

Valaki múltkor kiszámolta, hogy egy 4 tagú család esetén, ha mindennap főznek, akkor a reggeli-ebéd-vacsora kombó mosogatása 7év alatt 53napot jelent. Évente egy hetet. De ha kicsit túlzó is ez a szám, S legyen csak a fele, akkor is 3-4 nap egy évben, s 7év alatt 27nap!

(#33089) Mr.Csizmás válasza ribarszki (#33088) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

átlagos órabérrel ez már egy jobb gép, az időről nem beszélve. - pénzed mindig lehet több, de az idő nem.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#33090) brownus válasza smog86 (#33080) üzenetére


brownus
veterán

Szia,

köszönöm! nézem, ezt nem tudtam, hogy magyar, ez plusz pont!

(#33091) Elemental válasza peppe79 (#33081) üzenetére


Elemental
addikt

"mondj egy olyan példát, amikor a közvetlenül belépő víz hőmérséklete relatív magas"
Nálunk keringetve van a hmv, a padlóból kell felérnie a csapig.

(#33092) Mr.Csizmás válasza brownus (#33090) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

facebookon jászberényre keresve kb. minden harmadik embernek van az elux van beírva munkahelyként :K némelyik arcot megnézve azért meggondolnám :D

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#33093) brownus válasza Mr.Csizmás (#33092) üzenetére


brownus
veterán

ok, mínusz 1 pont :D

AEG hűtőkről vélemény?

komoly leárazások vannak itt, márkabolt.hu

(#33094) Peterhappy válasza brownus (#33093) üzenetére


Peterhappy
őstag

Az lehet, csak így leárazva kerül annyiba, mint máshol alapáron :) Egyébként jó és korrekt a Márkabolt, én sokszor vásároltam már tőlük, főleg azért, mert náluk van lehetőség kiterjesztett garancia kötésére (ez nem mindenhol lehetséges).

A mosógépünk, szárítónk AEG, mindkettő szenzációs vétel volt (le is kopogtam gyorsan), a hűtőnk Electrolux (az AEG-gel egy család, csak nem a felső-, hanem a középkategóriás szekció), idén lesz tíz éves és csak azért cserélném, mert kinőttük (azóta érkezett három gyerkőc a családba).
Nyáron lesz esedékes a hűtőgép vásárlásunk, nálam fórral indul az AEG, épp az eddigi nagyon jó tapasztalatok miatt.

(#33095) brownus válasza Peterhappy (#33094) üzenetére


brownus
veterán

köszönöm a tapasztalataid megosztását, igen, nálam is szimpatikus a garancia meghosszabbítása!

(#33096) #40553216 válasza pjen (#33066) üzenetére


#40553216
törölt tag

Melyik mosógép? Az enyém még a 95 °C-os programnál sem enged bele vizet. Külön be lehet programozni, hogy 75 °C-s és 95 °C-os mosásnál hűtse, ha a szennyvízelvezető rendszer nem felel meg a szabványnak és nem bírja a hőt. De alapból bírnia kellene és nem kéne hűteni, mert ez nagy pocsékolás.

(#33097) Grande Ale válasza #40553216 (#33096) üzenetére


Grande Ale
őstag

Így van, nálam is külön kell azt a funkciót bekapcsolni, ha nem bírná a forrót a rendszer.

(#33098) blattida válasza Grande Ale (#33097) üzenetére


blattida
nagyúr

A miele mosógépek már csak ilyenek.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#33099) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Bosch KGV36UL30S hűtőn még üzembehelyezés előtt meg szeretném az ajtónyitás irányát, a leírása 18 lépéses, néhány egyszerű, de tartok tőle, hogy félúton elakadok, vagy elnyírok valami csavart :B

Csinált már a jelenlegi hasonló típusok valamelyikén ilyet innen valaki, illetve tudjátok esetleg mennyiért rakja át egy szerelő/szakszervíz?:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33100) #94529552 válasza Mr.Csizmás (#33092) üzenetére


#94529552
törölt tag

Szerintem az Electrolux hűtőket Nyíregyházán gyártják, nem Jászberényben, de mindegy.
Érdekes módszer :N , a termékek minőségére a fb-ra regeltek kinézete alapján következtetni :O

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.