Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:54:46

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#67851) emiki6 válasza nagybá (#67850) üzenetére


emiki6
veterán

Mielőtt megadnád a bankártyaadatokat a végső árat látod, szállítási díj nélkül. :K

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#67852) fehér_ember válasza nagybá (#67836) üzenetére


fehér_ember
addikt

Ha már ennyire benne vagy a hallgatózásba akkor még elmehetnél a fejhallgtóplázába is. Nekem ott a AKG K550mk3 lett a befutó (igaz az mégdrágább mint az eddig említettek), de ez számomra jobb mint a DT880-om volt illetve a Hifiman HE400i, sőt a HD600 se tűnt meggyőzőbbnek az előző kettőnél.

Csocsoszán is elmehetne hallgatózni, mert mások tippjei ugyan hasznosak lehetnek, de jobb biztosabbra menni.

Mostmár, így egy kis együttélés után, egyedül a zongora hangjával vagyok kicsit elégedetlen a hangfalas rendszerhez mérten a fejessel, gondolkodom is most, hogy a Kácsánál -20% van mindenre; lehet mégis be kellene szerezni egy jobb kábelt a gyári 3m-ese helyett.
Vagy inkább vegyek ezüstszálat valami hozzávaló tefloncsővel és tanuljak meg fonni :) ?

[ Szerkesztve ]

(#67853) nagybá válasza fehér_ember (#67852) üzenetére


nagybá
senior tag

Pont a Fejlhallgatóplázában kezdtem a délelőttömet, csak utána mentem át a Hit Space-be.
AKG K550mk3-mal az a gond, hogy már kint van a keretből. 880-at is csak azért hallgattam meg, mert nyitott vagyok használt áru vásárlására is, illetve amúgy is kíváncsi voltam, hogy mit tud egy kicsivel drágább fejes.
Ahj olyan kényelmes volt és jó...:((

(#67854) fehér_ember válasza nagybá (#67853) üzenetére


fehér_ember
addikt

És arról írtál hogy ott miket hallgattál meg?
Nekem a "Pláza" egyébként nem automatikusan fejhallgatóplázát jelent hanem valami bevásárlóközpontot, így azt gondoltam hogy valami bevásárlóközpontban is hallgatóztál, azt hittem talán ott volt a múltkori 40min/3db.
Nekem meg az jön be ha rám se bagóznak, ezért a fejhallgatóplázában nyugodtan elbíbelődtem minimum egy órát és megfüleltem legalább huszonegynéhány fejest a 46-ból. Elég ha akkor foglalkoznak velem, ha én is azt szeretném.

"Ahj olyan kényelmes volt és jó...:(("
Igen, nekem is nagyon bejött régebben; sőt egészen addig amíg nem halottam jobbat.
Tőlem 35-ért vitték el nemrég.

[ Szerkesztve ]

(#67855) nagybá válasza fehér_ember (#67854) üzenetére


nagybá
senior tag

Ja egyébként a segítőkészséget nem úgy értettem, hogy letámadtak és folyamatosan ott álltak mellettem, azt én sem szeretem. A hozzáállásukra értettem, hogy ha szóbaelegyettem velük, akkor miként reagáltak.
Meg úgy az egész helységből jobban sugárzik ez a fajta zenei vonal.
Egyébként igen írtam, hogy miket hallgattam: shr840, m40x, meg hd559.
Az viszont mostanra tisztázódott bennem, hogy shr840/dt 770 párosból lesz valaki a győztes.
Vagy valahonnan olcsó használt 880. Mert ugye ahhoz erősítő is kellene...

szerk.: Szerinted a 880 basszushiányát szoftverrel lehet pótolni? Mert mindent imádtam belőle, csak ezt nem.

[ Szerkesztve ]

(#67856) fericske válasza #71562240 (#67849) üzenetére


fericske
addikt

"ez persze meghallgatással dőlhet el, vagy még úgy se, mert teljesen más, amihez hozzászokik az ember, vagy ami csak hirtelen rátör." :K

Hifiman-eket azért is nem ajánlottam neki, amit írsz. Néhány új modell kivételével, mint a Sundara, Susvara, Shangri-La pl. mindet hallottam.
A MrSpeakers AEON-ból csak a zártat hallottam, aminek számomra zavaróan szűk tere van, viszont olyan vaskos, húsos, harapós közepe van, hogy bármelyik általam hallott Hifiman-t kategóriájától függetlenül körberöhögi. Az LCD2-re is ráver ebben, meg a Pandorára is. A nyitottját ajánlottam, mert bár ahhoz nem volt szerencsém, viszont azt mondják róla, hogy ugyanaz, csak jó (jobb) térrel.
Ami Stax-okat hallottam, nekem nem jöttek be és drágák is, azokból nem tudnék ajánlani, pláne, hogy ami volt neki, azzal nem volt dolgom.
Ha az tetszett neki, akkor esélyes, hogy az kell ismét.
Csak itt jön az, hogy emlékei szerint tetszett neki, és emlékei szerint az AKG 340 is tetszett neki.
No most, énszerintem, nekem a stock kábeles hd600 is jobb a 340-nél.
A spéci kábelével, ami ziher, hogy a közepek testességét tuningolja fel, meg tutira ő is jobbnak hallaná, ha ott volna mindkettő.
Nem beszélek rá senkire semmit, nem erről van szó.
Csak a legalját ajánlottam ami már szóba jöhet, és azért mondtam, hogy vigye a fejhallgatóját összehallgatni egyebekkel, mert elképzelhetőnek tartom, hogy azt fogja mondani, franc az egészbe, nem is rossz ez a hd600 ezzel a kábellel.
Akinek ilyen mániája van mint nekünk, sosem lesz teljesen elégedett az eredménnyel. Az elégedettség érzések legfeljebb csak ideig, óráig tartanak, akkor is, ha nem hall az ember jobbat annál, amivel éppenséggel elégedett (volt).

[ Szerkesztve ]

(#67857) gaborka8x8 válasza csocsoszán (#67837) üzenetére


gaborka8x8
aktív tag

Értem! :R
Megint tanultam valamit. :C

Tehát, ha Tatabányán az Autentál Kft-től, aki hivatalos Opel márkakereskedés, veszek egy Corsát, akkor az egy Autental Corsa lesz, és ezt nyugodtan mondhatom így, ha valaki megkérdezi, milyen autóm van. ;)

"A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

(#67858) Bodz válasza csocsoszán (#67807) üzenetére


Bodz
Topikgazda

Van közepe, kifejezetten jó ráadásul. :) Ha végül ez lesz, akkor később érdemes lehet rá megvenni a PM1 báránybőr párnáját, szerintem az még egy picit dob a hangján.

[ Szerkesztve ]

(#67859) #56474624 válasza nagybá (#67855) üzenetére


#56474624
törölt tag

Azért a DT770 elé sem árt az erősítő. Na meg a jobb hangkártya/DAC. Amúgy még a 32 ohmos premium edition változata sem volt kifejezetten könnyen hajtható. Sokáig használtam közvetlen Xonar DG-ről is, aztán az kevés volt hozzá mind minőségben, mind hangerőben, ha jól rémlik, így jött közbe a Presenter.

Na persze én elég sok "halk" felvételt is hallgatok, ezért is kellett a külön erősítő. Bár míg nem volt erősítő, végül is addig is erősítőről ment, a hangkártya beépítettjéről. :) Szóval semmiképp sem mindegy.

Hogy a DT770-em "jól szólt" egy mobilról is (különösen egy régi Sony Ericssonról a Bartók rádió), az igazából a szinergiának volt köszönhető: nagyon jót tett a tónusnak a sávszélhiányos forrás, jobban érvényesült a középtartomány.

[ Szerkesztve ]

(#67860) Spíler válasza nagybá (#67855) üzenetére


Spíler
őstag

Egy meghallgatást a DT990 is megérne,ott szép mélyek vannak a magas sok egy kicsit néha,azt EQ-val tudod helyre rakni(könnyebben mint a DT880-ba elég mélyeket varázsolni).

[ Szerkesztve ]

Ne vigy minket a kísértésbe. Magunktól is odatalálunk…

(#67861) fehér_ember válasza nagybá (#67855) üzenetére


fehér_ember
addikt

Mostmár összeállt a kép: Szóval először a fejhallgatóplázába voltál hallgatózni, írtál is róla, csak a helyet nem említetted.
Hogy bírtad megállni hogy cirka 50-ből csak 3-at fülelj meg?

Nekem a 250Ω-os DT880 Pro nem tűnt mélyhiányos-nak, igazából a nyitottságával lett végül bajom, mert a mélyeknek sincs "vége", elillannak a semmibe (túl fluid), ha több lenne szerintem akkor is az lenne, és ráadást lehet felborulna a "szinergia".
Talán van olyan nyitott is ami nem ilyen, nem tudom, igazán komolyakat (lehet szerencsémre :) ) még nem hallottam.

Én nem vagyok híve az ilyen szoftveres módosítgatásoknak, de vannak akik szeretik és használják, ők ebben neked jobban tudnak segíteni.

[ Szerkesztve ]

(#67862) emiki6


emiki6
veterán

Hogyan működik a Sennheiser gyár? | Sennheiser gyárlátogatás [TheVR]

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#67863) #71562240 válasza fericske (#67856) üzenetére


#71562240
törölt tag

Én is azt mondogattam, hogy a K340-et kicsit túlértékeli.

Na jól kibeszéltük itt a háta mögött a kis neofita gésalányt.

(#67864) csocsoszán válasza fericske (#67856) üzenetére


csocsoszán
őstag

Jó olvasni, és sokat lehet tanulni abból amit írtok! :R
Kammererel abban nem értek egyet, hogy a hifimannak a mélye, végig a középről beszélek a hangszereknek nincs háza! Azaz testetlenek. Ezért hallom a hegedűt, énekhangot vékonynak. Ha beszél hozzád egy ember rögtön hallod, egy negyven kilós vagy egy százhúszkilós (általában!) Nem a tónusról beszélek! (Az már nem a mi kategóriánk ha a taps olyan mintha kiöntenének egy vödör ping-pong labdát!)
Talán testhangnak tudnám nevezni! Leonard Cohen In My Secret Life.wav például, de sorolhatnám..... (Van vagy 10 tera zeném.)
Kicsit nehéz leírni, de nekem ez és a jó tér fontos! Persze az alja és a magasa is! De ezt hallom meg elsőként.
Köszönöm szépen, hogy segíteni akartok. Írom amit ajánlotok, olvasok utána és meghallgatom. :R
Bodz köszönöm szépen meghallgatom!

[ Szerkesztve ]

Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!

(#67865) #56474624 válasza #56474624 (#67859) üzenetére


#56474624
törölt tag

Közben eszembe jutott, hogy közvetlen a Xonar DG soha nem is volt elég a 32 ohmos DT770-em elé. Milyen jó, hogy nyomon követhető a hajdani "vergődésem" (is :DDD ), tehát 6 évvel ez előtti önnön magamat idézve:

A Xonar DG a 32 ohm-os fejhallgatómhoz kevés (nem csak hangerőben), már egy ideje a dynaco erősítőt beiktattam közéjük.

Aztán jött az asztali helyett Presenter 2 (évekkel később cseréltem csak le a Xonar DG-t a Prodigy HD2-re, utána meg már nem volt megállás, végül a DT770 is kirúgásra került). Részben praktikussági okokból kifolyólag, részben meg a szinergia miatt, mindenképp akartam akkoriban javítani a DT770 tónusán.

[ Szerkesztve ]

(#67866) nagybá válasza #56474624 (#67859) üzenetére


nagybá
senior tag

Hát te akkor tényleg nagyon halk zenéket hallgathattál, telefonról simán tudtam számomra élvezhető hangerőn hallgatni, még annál hangosabban is.
És továbbra sem világos, hogy a könnyen hajthatóság mit jelent...Ha a hangerő megvan és nem az erősítő átviteli karakterisztikája számít (jó tudom slew rate és más is közre játszik, de ez mind az erősítő része, csak a bemenő jelet változtatja, annak a szintje meg már leadható teljesítmény kérdése), akkor miért nem tudsz valamit "kihajtani".

(#67860) Spíler: Jajj ne is mondd...annyira hülye vagyok, hogy nem próbáltam ki, valamiért az volt bennem, hogy az nagyon drága és most nézem, hogy dt 770 árban van ...

(#67861) fehér_ember: Azért az 50 egy jó része sokkal többe kerül, mint amit szeretnék rááldozni, a másik fele meg JBL és Marley...
Amit a DT880-ra mondasz abban lehet valami egyébként! Vissza kéne mennem...:D Csak az a bajom, hogy ezt a végtelenségig hajtogathatnám és valószínűleg úgy sem fogok 880-at szerezni :/
A 990-ért még érdemes lehetne...

[ Szerkesztve ]

(#67867) #56474624 válasza csocsoszán (#67864) üzenetére


#56474624
törölt tag

Szerintem viszont legalább részben a tónusról van szó. Nem véletlen írtam, hogy ezt az állatfajt úgy hívják, hogy hangdoboz. A hangdoboz tónusára lenne szükség fejhallgatóban, hogy azt a "testes" középtartományt visszaadja. A vintage DT990 sem tudja ezt, pedig az legtöbb modern fejhallgatóhoz képest még sötétnek is számít kissé. A K550 középtartománya még kissé üreges is előbbi után, tehát az még rosszabb e tekintetben, de a hangdoboz egyértelműen különbözik mindkettőtől.

Fejhallgatóban nincs meg a magasaknak az a csillapítottsága, amíg eljut a hangdobozból az ember füléhez a hang, több a magas (--> több a részlet felül) --> vékonyabbnak halljuk a közepet, kevésbé érvényesül. Szerintem ez lehet a háttérben. Részben legalábbis. :)

(#67866) nagybá:

A mobilok hangereje sem egyforma. Na meg teljesen más dolog otthon hallgatni, csendben, mint odakint a zajos utcán, a zörgő villamoson. Persze, a komolyzenei felvételek gyakran nem túl hangosak, nekem egyértelműen kevés volt a Xonar DG. A Prodigy HD2 már (a jobb erősítést beállítva rajta) közvetlen is meghajtotta.

A hangerő nem minden természetesen. Egy darab átalakító is sokat tud rontani a hangminőségen. Minden számít, ami a láncban van.

[ Szerkesztve ]

(#67868) #71562240 válasza csocsoszán (#67864) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Kammererel abban nem értek egyet, hogy a hifimannak a mélye, végig a középről beszélek a hangszereknek nincs háza! Azaz testetlenek. Ezért hallom a hegedűt, énekhangot vékonynak."

Pedig nagyjából egyről beszélünk, mert amikor azt mondtam, hogy lineáris a mélye, azzal éppen arra utaltam, hogy nincs kiemelve a közép- és felsőmélye, mert ha ki van emelve, az eleve azt jelenti, hogy valahol a középtartományban ér vissza a 0dB-es szintre. Tehát a fejhallgatóknál szokásos kiemelt mély általában azt jelenti, hogy a 100-200-300Hz körüli intervallum van kiemelve, és ezáltal még marad valami kivezérlés a szubmélyek számára is, de egyúttal a kiemelés bőven-bőven belefolyik az alsó-középső középtartományba, és ráül arra, és nagyrészt ez az inkorrekt kiemelés és ráülés adja a fejhallgatóknál a testességérzést - a HD600 esetében is. Ergo, a mélykiemelt fejhallgatók eleve középsávkiemeltek - legalábbis az egyutas fejhallgatók. Ettől a középsávba bőven belefolyó kiemeléstől van a hangszereiknek "házuk", testük. Azokat a fejhallgatókat kell eleve így kiemelni, amelyek 100Hz alatt lekonyulnak - szinte mindegyik egyutas dinamikus ilyen. Ha kiemeled 200Hz körül, akkor a 100Hz alatti lekonyulás kevésbé okoz hiányt a prezenszsávhoz képest, amely prezenszsáv a fejhallgatók másik neuralgikus pontja, hiszen pszichoakusztikai okokból eleve kiemelt, ami azt jelenti, hogy egy adott, közmegegyezett mértékben kiemelt prezenszsáv minősül a fejhallgatók esetében lineárisnak - ellentétben a hangdobozokkal, ahol a lineáris minősül lineárisnak. Ergo, a lineárisnak közmegegyezett fejhallgató eleve eléggé V karakterű! Ellenben a planárokkal, amelyek jellemzően nem közmegegyezetten lineárisak, hanem valóban!
Na most. mivel a planároknak jellemzően lineáris a mélye, ez azt jelenti, hogy nincs egy kiemelési dombjuk a közép- és felsőmélyeknél, ami így nem ül rá a középsávra - mert ha van mélykiemelés, az óhatatlanul ráül a középsávra, mint például a HD600-nál is valamelyest, de a dinamikus fejhallgatók többségénél annál jobban. A planár fejhallgatókat nem kell kiemelni a 200Hz környékén, mert nem konyulnak le 100Hz alatt, tehát nem kell kompenzálni az alsómélyhiányukat felsőmély és alsóközép kiemeléssel. Tehát, a planár HE-400i esetében elsősorban a "mélynemkiemelés középsávraránemülését" érzed testetlenségnek, a HD600 esetében pedig a mélykiemelés középsávraülését testességnek. A HD600 mélye is felsőmélykiemelés, ami egyúttal eleve középsávkiemelés is. A HD600 esetében is az alsómélyek meredek lekonyulását ellensúlyozza valamelyest a felsőmélykiemelés. Ez a fejhallgatók megszokott testessége, amire nincs szükség a planároknál. Ezért mondogattam a telefonban, hogy érdemes megszokni az orthodinamikus planárok sajátos tónusát, mert az az igaz, és a HE-400i-vel kapcsolatos rossz élményedet inkább a szokatlansága adja, mintsem valóban testességhiány. Merthogy az orthodinamikus planárok eleve ilyen "testességhiányosak", a legdrágábbak is. Mert nincs szükségük mesterséges kiemelésre, ugyanis nem konyul le a driverük 100Hz alatt, hanem "nyílegyenes" a görbéjük ott is, akár 10Hz-en is.

De például a P5-öd estében is az van, hogy a kiemelt mélye kb. éppen 1kHz-nél, tehát bőven-bőven a középsávban ér a 0dB-es szintre, az alatt fölötte van, afölött pedig alatta. (Éééérted, alatta fölötte, fölötte alatta... :) ) Szóval a mélykiemelés a fejhallgatóknál óhatatlanul a középsáv kiemelésével jár, és ez adja a testességérzést. (Megjegyzendő érdekesség ellenben, hogy a P5 kifejezetten kivétel a dinamikusak között, ugyanis esetében nem konyul le a görbe 100Hz alatt, hanem ott is folyamatosan emelkedik, ettől aztán különösen sűrűnek hallod, már csak azért is, mert neki prezenszkiemelés sincs, ezért a pszichoakusztikailag kompenzált görbék a prezenszsávjában is egyenletes esést mutatnak. Jobban meg kellene becsülnöd a P5-öt, mert ritka különleges darab!)

Szerk.: Ahogy Ba cy lus is utalgat rá, adott fogalmak ugyebár eléggé mást jelentenek a fejhallgatók esetében, mint hangdobozoknál - ezzel persze te tisztában vagy, csak most nem gondoltál bele.

[ Szerkesztve ]

(#67869) gaborka8x8


gaborka8x8
aktív tag

A szoftveres módosítgatásról néhány szó.

Korábban (talán évekkel ezelőtt) már írtam, hogy szerény véleményem szerint ezeket a szoftveres belenyúlásokat nem lenne szabad lejátszás közben alkalmazni, hanem ha pl. EQ-es belenyúlásra van szüksége, akkor azt a lejátszás előtt kell megtenni egy igazán profi programmal, az így kapott hangot egy új felvételként rögzíteni, majd ezt a rögzített fájlt hallgatni, most már módosítások nélkül.

Hogy miért van szükség, szintén szerintem, profi programra, azt is kifejtettem már talán korábban.
Az egyszerű EQ programok nagyon csúnya fázishibákat tudnak csinálni. Bizonyos frekvenciákon egy 6 dB-es vágás, vagy kiemelés igen könnyen okoz akár 25 - 35 fokos fázis tolást is. Ezt pedig már a legtöbb ember zavarónak, vagy nagyon zavarónak hallja. Miközben természetesen léteznek olyanok is, akik az ilyenfajta fázishibákra nem érzékenyek.
De, és itt jön a de, léteznek olyanok is, akik 100%-os biztonsággal meg tudják különböztetni, ha egy felvétel abszolút vagy relatív (inverz) fázisban szól-e, ahol ugye 180 fokkal van elfordítva a fázis, tehát elméletileg nem lenne szabad különbséget hallani. Most képzeljük el, hogy egy ilyen embert mennyire zavarhat akár 5 -10 fokos fázistolás is, nem hogy 25 - 35 fokos.
A profi programok ellenben az ilyen fázishibákat mutatják, és ki is lehet velük küszöbölni.

Valamikor korábban (Ha jól emlékszem 2015-ben vagy 2016-ban.) a Kaporka Fejhallgatós Klub évbúcsúztató klubnapján csináltunk egy ilyen jellegű kettős vaktesztet, amin fericske tagtársunk is részt vett és amit magam vezényeltem le, és értékeltem ki néhány héttel a klubnap után.
Elég érdekes eredmények jöttek ki. Voltak páran, akik nem hallottak különbséget, voltak akik hallottak, vagy hallani véltek, de csak véletlenszerűen sikerült eltalálniuk, vagy nem eltalálniuk, hogy éppen mikor szól abszolút fázisban. Voltak, akik ugyan nem 100%-ban, de nagyobbrészt eltalálták (ilyen volt fericske fórumtárs is.), és volt egyetlen személy, aki tökéletes biztonsággal mondta meg, hogy mikor szólt abszolút és relatív fázisban a zene. (Ő volt dodó barátunk, és talán nem véletlen, hogy ő egyutas széles sávú hangsugárzón hallgat zenét, hiszen mindenki tudja, hogy a passzív hangváltók szintén fázishibákat okoznak, noha sokkal kisebb mértékben, mint az EQ.)
(Ja, és ha esetleg valakit érdekel, én is azok közé tartoztam, akik nagyobbrészt eltalálták, de egy felvételnél nem tudtam különbséget tenni, tehát nem teljesítettem 100%-osan. De azért egy 10 fokos fázistolás már eléggé tud zavarni.)

"A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

(#67870) beginnerguy válasza Samtya (#67811) üzenetére


beginnerguy
tag

Nah igen, kicsit (nagyon) bánom is, hogy nem mertem megvenni... Rá 2 napra ment tönkre a jobbik fülhallgatóm, természetesen :)

A Beyerdinamic MMX300 és a Pioneer SE-MS5T között mekkora a különbség hangzásban? Ég és föld? Vagy integrált hangkártyáról tök mindegy? :)

Esetleg Omnitronic SHP-600?

(#67871) emiki6 válasza beginnerguy (#67870) üzenetére


emiki6
veterán

Az mmx (~dt770 pro 32ohm) tudtommal egy kategóriaval jobb (15k vs 40k alapján gondolom).

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#67872) nagybá válasza #56474624 (#67867) üzenetére


nagybá
senior tag

Az, hogy a villamosan vagy az utcán hallgatod hogy jön ide?
Nyilván minden közrejátszik a végső hangzásban, de újra megismétlem: az a kérdés, hogy az erősítőnél mit jelent, hogy kihajtja. Mert ez a varázslás számomra az egészben... Letudja adni azt a teljesítményt ami kell a megfelelő hangerőhöz, vagy nem? Más meghajtáshoz kapcsolatos tulajdonsága nincs az erősítőnek. A többi már csak, hogy milyen frekvencia menete/slew rate-je stb-je van. Persze elhiszem, ha van még valami, de eddig senki nem tudta még nekem elmagyarázni, hogy mi az.
Az is világos, hogy ha más bemeneti jel, akkor bizony mást fogunk hallani. Ezért hiszem el, hogy a DAC tud számítani.

(#67873) emiki6 válasza nagybá (#67872) üzenetére


emiki6
veterán

Az hogy ki tudja hajtani azt jelenti, hogy minőségben van annyira jó, hogy a fejhallgatóban lévő lehetőségeket felszínre tudja hozni, mondjuk úgy nem fogja vissza és megfelelő hangerőt tud biztosítani. Mármint én így értem.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#67874) fehér_ember válasza nagybá (#67872) üzenetére


fehér_ember
addikt

Elsősorban nem a hangerő miatt kell az erősítő (persze ha nagyon gyengus a meghajtó eszközünk akkor amiatt is). De azért kell hogyha pl. megszólalnak a dobok akkor pl ne kezdjen elhalkulni miatta az addig jól halott többi hangszer, és persze ha a dobolás folytatódik akkor annak is csökken hangereje és dinamikája is, mert pl. az alaplapi hangkártya önmagában kevés ahhoz hogy biztosítsa a kellő "szuflát"
Én ezt kezdetben, amikor még asztali pc alaplapijáról halgattam simán tapasztaltam, de itt is mondták... aztán vettem ebay-ről egy Lehmann klón fejeserősítőt:
[link] :D
Szóval a lényeg, hogy ha nincs rendesen meghajtás alatta, akkor lehet nem tudod meg, mit lehet kihozni belőle. Persze forrás, dac, táplálás, kábelek is fontosak. Viszont ami alapból nem tetszik eléggé, azzal nem érdemes ily módokon "foglalkozni"

[ Szerkesztve ]

(#67875) Samtya válasza beginnerguy (#67870) üzenetére


Samtya
senior tag

Az ég és föld kifejezés számomra hatalmas különbséget jelent, ekkorát nem mondanék a Beyer és Pio közöttire. Inkább azt taglalták többen már korábban is, hogy a Beyer hiába 32 Ohmos, az alaplapi kártyák nem hozzák ki belőle a maximumot. Ez a jelenség is éppen abba az irányba mutat, hogy ne legyen nagyon nagy különbség a kettő között alaplapiról meghajtva.
Tehát integráltról a Pioneer is elég lenne, most viszont az általad linkelt Amazonon különösen olcsó a Beyer, ez így már megnehezíti a döntést.

Az Omnitronic nekem nagy kedvencem, ezért nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni róla. Alanyi jogon kiutalnék belőle az egész lakosságnak fejenként egy darabot. :)

(#67876) fehér_ember válasza fehér_ember (#67874) üzenetére


fehér_ember
addikt

Visszaolvastam a régi dolgokat kicsit, úgy néz ki akkor nekem valamiért előbb volt fejhallgató erősítőm mint fejhallgatóm :-) Mindegy; a lényeg, hogy tuti hasonlítgattam akkoriban fejeserősítővel és nélküle is, alaplapiról.

[ Szerkesztve ]

(#67877) fericske válasza nagybá (#67872) üzenetére


fericske
addikt

Az erősítő feladata a hangerőn túl, hogy megfogja a hangszórót és szépen simán, egyenletesen adja át neki az impulzust, a bejövő információt, függetlenül a hangerőtől.
Hasonlóképp mint egy asztali rendszert egy olyan tápegységről etetsz, ami a fali konnektorból érkező ingadozó erősségű áramot kisimít, kiegyenlít.
Egy jó erősítőről a hangszóród, minőségétől függetlenül (fejes, szobai, mindegy) ugyanúgy fog szólni nagy hangerőn is, torzítás, elvékonyodás nélkül. Nem lesz fülsértő hangosan sem.
Szóval, ahhoz, hogy valami szóljon hangosan, nem szükséges jó erősítő, de ahhoz, hogy jól szóljon hangosan is, ahhoz kell, és ha jól szól hangosan is, akkor ki van hajtva.
Az, hogy mennyire passzol az erősítő karaktere a hangszóró karakteréhez, az meg már a szinergia.

(#67878) #56474624 válasza nagybá (#67872) üzenetére


#56474624
törölt tag

Az, hogy a villamosan vagy az utcán hallgatod hogy jön ide?

Pedig erre nem nehéz rájönni. Valós szituációkban gondolkodva. Kb. az utazásaim során hallgatnám csak közvetlen a mobilról hajtva a drága fejhallgatómat, otthon nem.

A "kihajtja" alatt nem szó szerint a kihajtást értik. DAC-ra is szokták mondani itt. Nyilván itt a minőségről van szó. A fejhallgatónál épp úgy rengeteget számít az erősítő minősége, mint hangdoboznál. Persze minél jobb a fejhallgató, annál inkább érdemes ebbe is invesztálni.

(#67879) TheKresh


TheKresh
csendes tag

Sziasztok!

Sennheiser Urbanite XL-re tudnátok ajánlani valami normális csere párnát ?
A mostaniaknak a felső "bőr" felülete már lefoszlott.

Illetve a kinézett Sennheiser HD579 nél mennyire gyakori ez a mélyebb hangoknál zizegő hang ?
Pár ilyen véleménybe belefutottam már.
Esetleg helyette valami hasonló kialakítású fejhallgatót tudtok ajánlani?

Üdvözlettel: Kresh

(#67880) niof válasza fericske (#67877) üzenetére


niof
addikt

Lazán kapcsolódik a témához. Én ugye nemrég cseréltem hordozható lejátszót (a tapasztalataim az mp3 lejátszós topikban). A cseréig tök jól elvoltam az iPod-al, de valami hiányzott, pláne, hogy év elején vettem egy HD650-et otthonra! Azon kaptam magam, hogy minden sokkal rosszabbul szól, pedig ennyire nem kellene. Aztán meglett a Lotoo, a CMoy-ban már rég bejáródott a 1612, és így ez a hármas (a HD25-el) olyan szinten együtt van, hogy azt bánom csak, hogy nem évekkel ezelőtt váltottam. Az élő felvételeim olyan szintű jelenlét érzetet adnak vissza, hogy szinte ott vagyok. A kihajtás részével meg teljesen egyetértek, ahogy írod. Ha nincs kihajtva a fejes, én azt tapasztaltam, nagyobb hangerőn zavarossá válik az egész, romlik a szeparáció és a pozícionálhatóság, elvékonyodnak a hangok/hangszerek. Egy összeillő rendszerben gyakorlatilag fájdalomküszöbig nem tapasztalhatsz ilyesmit. De az meg már nem normális hangerő.
Jelenleg a HD25 kellemes utcai hangerőn, illetve néha az felett használva is megtartja az egységességét. Az OPA1612-ről páran mondták, hogy kemény kicsit a hangja. Nos, ez másik topik lenne, de ebben a felállásban ennek is van itt kis helye szerintem. Már régóta használom, véleményem szerint talán az elején tényleg kissé kemény volt, vagy túlságosan hozzá voltam szokva a 2134 semleges (semmilyen???) hangjához, viszont mostanra olyan, mint egy szelídített farkas. Ha kell brutális dinamikát és agresszivitást is tud mutatni, de olyan simogató is tud lenni, hogy az embernek könnyfátyol úszik a szemére.
Szóval igen, nagyon fontos a jó forrás, a jó erősítő is a meglévő fejes mellé, de ha nincs meg az összhang, az kiábrándító eredménnyel is járhat.

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#67881) niof válasza fehér_ember (#67874) üzenetére


niof
addikt

Tudnál nekem erről az erősítőről valami linket adni? Akár privátban is! Köszi!

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#67882) #56474624 válasza fehér_ember (#67852) üzenetére


#56474624
törölt tag

Nem vagyok biztos benne, hogy az ezüsttel tényleg jó irányba mozdulna el. Alapvetően így is világosabb, vékonyabb kissé (én nem a basszus mennyiségét értem ez alatt, mint sokan, hanem a középtartományt és onnan felfelé, egyértelműen felfelé tolódik ott a tónus) a K550 a kelleténél. Viszont valami jó kábel (nem ezüst) tényleg javíthat a hangján, nálam a gyári jack átalakító lecserélése is többet javított, mint előzetesen számítottam rá.

(#67883) #56474624


#56474624
törölt tag

Beyer DT801 eladó. Kíváncsi lennék, hol áll a DT811-hez, 831-hez képest.

[ Szerkesztve ]

(#67884) Domonkos


Domonkos
Ármester

Udv! Uj fejhallgato beszerzese elott allok, viszont nem ismerem a piacot es kiprobalni sem volt lehetosegem meg sok tipust. Arra szeretnek tanacsot kerni, hogy hol erdemes keresgetnem olyan fejhallgatokat es milyen lenne szamomra megfelelo, ha a kovetkozo kriteriumaim vannak:
1: otthon, szinte teljesen zajmentes kornyezetben
2: zenehallgatas (tulnyomoan elektronikus mufajok) es online video nezes
3: nagyon remelem hogy 50kFt-bol megall, viszont az ar nem feltetlen a legfontosabb szempont (lasd lent)
4: johet hasznalt is
5: circumaural - jobban szeretem ha nem er a fulemhez
6: mindenkepp nyitott
7: hozza nem ertokent azt hiszem, hogy a kiegyensulyozott hangzas tetszik. a "brutalis melyektol" egyszeruen irtozom, a tul sok magas mellett meg nem tudok koncentralni.
8: ahonnan a legjobb dealt kapom
9: jelenleg az alaplapi integralt hangkartyat hasznalom, de kesobb szeretnek beruhazni egy kozepszeru DAC-ra. most ennek tekinteteben szeretnek fulhallgatot vasarolni.

A tortenethez meg hozza tartozik, hogy en az utobbi 5 evben egy sennheiser hd595-ot hallgattam. Ez szinte teljesen megfelelt minden igenyemnek (kenyelem, hangzas stb.) azt az egy dolgot leszamitva, hogy normal hasznalat mellett eloszor megrepedt majd teljesen eltort a pantja.
Igazabol en egy hd595-ot szeretnek csak valami olyan konstrukcioban ami kibir +5 evet napi hasznalat mellett.
Jobb hangzasu fulhallgatot szerintem nem erdemes vennem, mert amit probaltam es jobbnak volt tartva, ott nem igazan hallottam kulonbseget. Hangzasra tehat nem koltenek tobbet, viszont strapasabb kialakitasra igen.
Most atmenetileg egy sennheiser momentumot hasznalok, viszont ennel jobb hangzast szeretnek. Ebben tul sok a mely.

Elore is koszonom!

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#67885) #56474624


#56474624
törölt tag

Valaki, aki már csinált ilyet. A vintage DT990-ben a drivert ugyanúgy lehet szétszedni, mint a mostani DT990 (pro)-ban? Nincs esetleg ragasztva?

Muszáj lenne megtisztítanom, feltűnt mostanában a jobb oldalon a mély hangoknál egy nagyon halkan hallható "mellékzörej". Legtöbb zenénél abszolút nem tűnik fel, még akár együtt is lehetne vele élni, annyira halk, mégis inkább túlesnék ezen. Fog még valószínűleg hajszál fúródni oda, illetve valószínűleg nem árt neki a tisztítás, feltéve ha ügyesen csinálom.

[ Szerkesztve ]

(#67886) Samtya válasza Domonkos (#67884) üzenetére


Samtya
senior tag

Sennheiser HD 579: [link] [link]
Sennheiser HD 598SR: [link]

Ezek más műanyagból vannak mint a HD595, de garantálni nem tudom az 5+ évet.

[ Szerkesztve ]

(#67887) #56474624 válasza #56474624 (#67885) üzenetére


#56474624
törölt tag

Közben sikerült szétszedni, ugyanúgy kell, csak nem volt olyan egyszerű, mint a videón az illetőnek. :)
Igazi precíziós munka kiszedni kis csipesszel a hajszálakat, bár igazából 2-t találtam, ami lényeges lehet, és még tart a folyamat, csak muszáj szünetet tartanom. Amúgy bármibe lefogadnám, hogy ebben a vintage 990-esben volt cserélve a driver, nem akarom elhinni, hogy ilyen prímán néz ki egy 30 év körüli driver. Ha mégis, az hihetetlen. Nem így néz ki, mint pl. ez. Szétszedetlenül, hátulról ilyen.
Elölről ilyen.
Szétszedve, belül a membrán pedig ilyen (ez saját kép, erről nem is találtam képet sehol).

Azt nem tudom, meddig forgalmazták ezeket a 990-eseket a nagy méretű jack dugóval (nekem is olyan), rémlik, minthogyha láttam volna alapból kis jack dugós+átalakítósat is. Valószínűleg a régebbi darabok közé tartozik eredetileg, csak cserélve volt már ez-az, bár ebben bizonytalan vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#67888) fehér_ember válasza niof (#67881) üzenetére


fehér_ember
addikt

Már rég nem láttam pont ilyet ebay-en, úgyhogy sajna nem tudok segíteni. Az enyémet meg már eladtam, habár lehet nem kellett volna.
Ezt meg egyenesen kár volt, inkább kisérleteztem volna ráhekkelni valami velúros fejpárnát. Sőt most még lehet hogy a rövidebbik kábele is jól jönne (egy ilyen volt) az AKG K550-esemhez.

(#67882) Ba cy lus
Tiszta ezüsttől már egyáltalán nem tartok, viszont a másik említett kábel silver-plated, úgyhogy inkább azt kell tán jobban átgondolnom.
Jack átalakítót múltkor én is vettem jó minőségűt.

[ Szerkesztve ]

(#67889) S@c@


S@c@
őstag

Sziasztok!

Erdeklodnek,hogy sportolashoz illetve utcai hordashoz milyen Bt-s vezeteknelkuli fejhallgatot tudtok ajanlani? Csak, mert vezetek nelkuli fejhallgato topicot nem talaltam :F

[ Szerkesztve ]

(#67890) Tim82 válasza S@c@ (#67889) üzenetére


Tim82
nagyúr

Csak, mert vezetek nelkuli fejhallgato topicot nem talaltam

Összefoglaló lenyit, első bekezdés elolvas, megfelelő topik linkjére rákattint... :)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#67891) Bodz válasza S@c@ (#67889) üzenetére


Bodz
Topikgazda

(#67892) fehér_ember válasza #56474624 (#67882) üzenetére


fehér_ember
addikt

Ráadást még bőven maradna is abból a 40m-es monokristályos ezüst szálból, csak nem tudom össze tudnám-e olyan szépen fonni őket mint ahogy azt teszi a múltkor pendre54 által linkelt fazon. (Persze csatlakozókat és tefloncsövet még kellene venni mellé.)
De úgy látom, meg lehet tanulni :DD (habár nem biztos hogy ezzel a technikával készül).

[ Szerkesztve ]

(#67893) gianni85 válasza fehér_ember (#67892) üzenetére


gianni85
veterán

Saját tapasztalatból, a 4 szálas fonat nagyon könnyű (igaz csak egy fejest kábeleztem eddig át). Viszont fejhallgatónál 24AWG kábel alá nem mennék. 26 és 28 már elég vékony, azt inkább IEM-hez használnám. Rendeltem pár csatit, lassan kipróbálhatom a maradék kábelből egy rövid IC készítésénél a 6 szálas fonatot is. :))

(#67894) fehér_ember válasza gianni85 (#67893) üzenetére


fehér_ember
addikt

Alpaból én is duplán gondoltam volna (3*2szál).
Nem túl merev ez a fonott kábel? Honnan lested el a fonat készítést?
Időközben teflon csöveket is találtam, kedvező áron.

Habár így a gári kábellel is nagyon jól szól szerencsére pl. Katie Melua legjobb albuma (Ketevan). Úgyhogy még nem döntöttem véglegesen erről a kábel update-ről.

[ Szerkesztve ]

(#67895) gianni85 válasza fehér_ember (#67894) üzenetére


gianni85
veterán

Ja, k550, az egy oldalas... a merevség függ a vezető méretétől, a szigetelőanyagtól, annak vastagságától... az én 24awg 4 szálasom még egyáltalán nem merev.
Videókat nézegettem, aztán head-fi-n találtam egy ősrégi posztot, ahol a tag 4 lépésben úgy leírta, hogy jobban megértettem, mint a videókat nézve :)
6 és 8 szálas fonatokba még nem merültem bele.

Teflon helyett inkább ilyet keress: multifilament nylon sleeve

[ Szerkesztve ]

(#67896) fehér_ember válasza gianni85 (#67895) üzenetére


fehér_ember
addikt

A dielektromos állandó miatt akartam teflont; sőt ha pl. ic kábelt "készítenék" úgy 0,8mm-es huzalokból, akkor még a fonást is mellőzném és inkább egy nagyobb átmérőjű tefloncsőbe tenném a kisebb csöveket lehetőleg valamennyire párhuzamosan futtatva + a jel és test közé még üres csöveket is betéve (szóval megpróbálnám kicsit utánozni a gyári kábeleket :) ; habár azok azért sokkal profibbak de persze sokkal drágábbak is).
Viszont fejhallgatókábelnél elég "gányul" mutatna az említett ic-s módszerrel készült.

[ Szerkesztve ]

(#67897) Tomi_Sci válasza #56474624 (#67887) üzenetére


Tomi_Sci
őstag

Két driver annyiba kerül mint egy fejhallgató :D Nem látnám sok értelmét cserélni. A szennyeződések (zsir) nagy részét úgyis felfogjja a driver előtti papir.

Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html

(#67898) afoyem


afoyem
tag

Üdv. Ha veszek egy ilyen fejhallgatót androidhoz miben szenvedek hátrányt?

https://www.bestbyte.hu/Sztereo/Sennheiser-Urbanite-Sand-iPhone-mikrofonos-fejhallgato-p104721.html?ak=0

Jó áron van.

[ Szerkesztve ]

(#67899) Dorien válasza Bodz (#67891) üzenetére


Dorien
veterán

Megtévesztő a cím! :D

"Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 189.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html

(#67900) #56474624 válasza Dorien (#67899) üzenetére


#56474624
törölt tag

Néztem, most én is alig találtam meg a vezeték nélkülit, kapásból úgy kerestem, hogy ez biztos ki van emelve pirossal. Hát nincs. Pedig lehet nem ártana.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.