Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44401) lemmy9 válasza Dudee (#44399) üzenetére


lemmy9
őstag

Inkább ezt!
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?t=133147

Szerintem!

(#44402) Morph76 válasza BBéci (#44383) üzenetére


Morph76
aktív tag

Én nálam is 47cm a vászon alja és amikor 21:9-t nézek, szépen letolom a vászon aljára, felül, pedig kimaszkolom.Sokkal jobb nézni, mintha feljebb volna. Igen a center kérdés jön elő. Nos én 2 db centert hajtok 1-t felül és 1- alul. Tudom most sokan azt mondjátok ez nem fog működni.(mert a fizika törvényei ezt sejtetik) Pedig működik és szépen behúz virtuálisan középre a hang. Elképesztő jól szól és, ugye a hozadékát nem kell ecsetelni. Olyan, mint egy AT vászon a végeredmény. Egyedüli előnye az AT vásznaknak, hogy nem látod a hangszórókat.

Egyébként az 1 centeres elhelyezésről is inkább az a véleményem, hogy felül legyen, ne alul elhelyezve. A beszédhangok általában ugye a vásznon az emberekhez köthetőek, akik ugye a vászon tetejéhez közelítenek a fejükkel, így élethűbb a hangkép. Kipróbálhatja mindenki, nem lesz rosszabb felül, sőt...
Persze egyéni ízlések és megszokások is befolyásolhatnak bárkit.

Az At vásznakról meg annyit még ,hogy mindenképp "elcseszik a hangok és képet". A kérdés csak az mennyire látható és korrigálható módon.

[ Szerkesztve ]

(#44403) robi-k válasza gyulaipal (#44396) üzenetére


robi-k
őstag

Milyen régebbi (1080p) DLP-s projektorokat érdemes keresni a használt piacon?

(#44404) -KP- válasza Morph76 (#44402) üzenetére


-KP-
addikt

az alsó felső centeres megoldást azért nem szokták ajánlani, mert a nem egyforma távolság miatt elég "szép" kioltások lesznek a hangban, amolyan fésű effektus szerűen. Mondjuk ha priviben tudnál mutatni egy mérést a center csatornáról arra kíváncsi lennék...

(#44405) Ijk válasza Morph76 (#44402) üzenetére


Ijk
nagyúr

Én is gondolkoztam felső center elhelyezésen, végül fűrésszel átalakítottam a szekrényt hogy beférjen. ;]
Igazából azért döntöttem az alsó kialakítás mellett, mert felül sokkal nagyobb szögeltérés lett volna hallgatói pozícióhoz képest (9° vs 15°)

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44406) BBéci válasza Ijk (#44405) üzenetére


BBéci
titán

Igen, mindketten leírtátok a lényeget, totális baklövés a vászon fölé tenni a centersugárzót, a kettő pedig még annál is nagyobb hiba.
Kiegészítés, nem a hallgatói pozícióval kell a szöget számolni, hanem a frontsugárzók magassugárzójához viszonyítva, ami persze általában megegyezik.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44407) Ijk válasza BBéci (#44406) üzenetére


Ijk
nagyúr

Igen, ideális esetben a magasugárzóknak egy vonalban kellene lenniük, fülmagasságban.
Persze ez megint az általában kivitelezhetetlen megoldás.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44408) c4 válasza robi-k (#44403) üzenetére


c4
őstag

Láttam eladó ProjectionDesign Avielo Prisma, Sim2 D80, Runco LS3-at eladót...

(#44409) gyulaipal válasza robi-k (#44403) üzenetére


gyulaipal
tag

Az ajánlott gépek:

Projectiondesgin (kivétel az F12 és leszármazottai, mert azok 1080p felbontású változatai "agyhalós" gépek, azokkal nagyon be lehet fürdeni). Figyelni kell, hogy vagy RGBRGB színkerék legyen a gépben, vagy maximum a közepes fényerejű változat (graphics) de High Brightness semmiképpen. Ajánlott típusok: F20, F22, Cineo30, F30, F32, F35 (abból már van 2560 pixeles gép, az minden idők egyik legjobb projektora) és az összes "Avielo" fantázianév alatt eladott gép, azok mind jók mozira ... tudtommal.

Barco: azonos a ProjectionDesign-nal, mivel a Barco felvásárolta a céget, de csak a névtáblát cserélték ki, a gépeken nem változtattak. A Barco Optix "magyarul" ProjectionDesign F35, stb...

Digital Projection (a LED-es gépek, illetve a nevük alatt eladott, átcímkézett ProjectionDesign gépek, de a színkerékre itt is figyelni kell). Az 1 chip-es gépek közül szivárványozásban a legjobb az M-Vision "High Contrast" változata (2000 lumen a speckó, a fényesebb a 3500lumen-es NEM jó mozira). Az M-Vision a fehér szegmens használatával vetít mindent, amit csak lehet, így a szivárvány sokkal kisebb mint bármelyik másik 1 chip-es gép esetén. A 3 chip-es gépeik is nagyon jók (HighLite, Titan).

Runco (LED-es gépek, RS900, RS1100, illetve a 3 chip-esek mind). Amerikai gyártó, ha csak 110V-on megy a gép, akkor az szívás, erre figyelni kell (110-230V közé specifikált gépet szabad csak venni).

Sim2 (de csak azok, amelyek nem egy Benq átcímkézésével keletkeztek). A gépek jó képet vetítenek, de nem a megbízhatóság bajnokai.

Ha valaki meg akar "lőni" egy gépet pl. Ebay-en, inkább kérdezzen rá a dologra, mint hogy utána a fejét kelljen fognia. A komoly gyártók gépeiben többféle színkerék lehet és NEM mind jó mozizni, utólag pl. a ProjectionDesign gépekben NEM megoldott a színkerék módosítása, tehát ha rossz változatot vett valaki, akkor az így járt...

(#44410) robi-k válasza gyulaipal (#44409) üzenetére


robi-k
őstag

Köszönöm!

(#44411) gyulaipal válasza c4 (#44408) üzenetére


gyulaipal
tag

> Runco LS3-at eladót...

Na, ilyet még nem láttam élőben. Egyszer viszont láttam a menüjéről fotót, az ugyanannak tűnt mint a Digital Projection M-Vision menüje ... lehet, hogy ez ugyanaz a gép csak másik dobozba építve?

Egyszer megnéznék egy ilyet is ...

(#44412) Ijk válasza gyulaipal (#44411) üzenetére


Ijk
nagyúr

Runco minden projektorába ezt a Superonyx 0.95" DMD-t írja. Nem tudom hogy ez most maga egy DMD típus, vagy valami plusz fantázianév?
Digital Projectionban 0.96" Darkchip van. [link]
Bár nem tudom melyik típusra gondolsz.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44413) Morph76 válasza BBéci (#44406) üzenetére


Morph76
aktív tag

Az okfejtésed mindkét részére egyértelmű nem , és nem a válaszom. Én is féltem a kioltástól és a fázis problémától. De hála Istennek semmi tapasztalható nincsen az ülési pozíciókban. Műszerrel lehet hogy mérni lehetne, de a használat mást mond.
Ez van. El lehet ezt hinni és tagadni is.Döntse el mindenki maga. Én a tapasztalásról tudok írni, a fizika ettől még létezik, de nem ugyanúgy működik mindenhol.
Egyik házi-mozi berkekben nem amatőrnek számító ismerős is volt kinn az idei ISE-n. Ott is már demóztak ledes mozitermet és ugye ott is ez a gond került előtérbe, hogy miként valósítják meg a középről szóló centert, hogy mögé ugye nem lehet rakni.A mérnökök válasza is ez volt ott ,hogy sehogy, 2 darabot kell használni.Egyelőre nincs még olyan moziproci, ami a 2 centert normálisan beállítja,de mivel ez az irány, csak idő kérdése, hogy lesz. Mindenesetre már ott is a 2 centeres megoldás volt és működött. Gondolom nem botfülű és tudatlanoknak volt kiállítva.

[ Szerkesztve ]

(#44414) zsoltika74


zsoltika74
tag

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Van nekem egy Samsung SP 600B típusú projektorom.
Van vele egy kis gond. Vetítés közben a sötét háttereknél lehet csak látni, hogy apró fehér pontok izegnek-mozognak.
Mi lehet a baja?

(#44415) gyulaipal válasza Ijk (#44412) üzenetére


gyulaipal
tag

Általában a komoly projektorokban mindig nagy, 0,9" körüli chip van, mivel akik ezeket tervezik, értik az optikát.

Kivétel a 3 chip-es DLP, ott pl. a 0,67"-es 1080p chip-ekből három már jobban muzsikál mint egy darab nagy chip. A dolog oka, hogy a fényerő és a kontraszt kb. ugyanaz egy DLP-en, a kettőt az optikai rendszer módosításával egymásba lehet alakítani, tehát bármikor lehet növelni egy DLP fényerejét, de a kontraszt romlani fog, vagy bármikor javítható a kontraszt, de akkor csökken a fényerő. A 3chip-es DLP sokkal jobban hasznosítja a fényt, ezért vagy sokkal nagyobb a fényereje, vagy azonos fényerő mellett kontrasztosabb lehet egy 1 chip-es gépnél. Egyszerűen fogalmazva: ha jó kontraszt kell, akkor a chip vagy legyen nagy, vagy legyen belőle "sok". Nyilván a legjobb ha nagy ÉS "sok" (3) chip van egy DLP-ben, csak azt nehéz kifizetni...

A kép élessége viszont gyakorlatilag mindig jobb lesz akkor, ha a chip(ek) nagyobb(ak). Ezért logikus a legkisebb létező chip-ekből építeni 4K projektort ... végülis a 4K lényege az, hogy homályos legyen a kép ... vagy nem? :)

(#44416) gyulaipal válasza zsoltika74 (#44414) üzenetére


gyulaipal
tag

Fényes pontok, vagy relatíve sötétebb szürkék amik izegnek-mozognak?

Ha relatíve sötétek az ugráló pöttyök és képzaj jellegűek, akkor az természetes (vagy akár a vetített film képe is lehet zajos). Ha világító, azaz hófehér pöttyök, akkor DMD hibára gondolnék ... de szerintem csak a (természetes) képzajt látod a sötét jeleneteken.

Ha a fényesebb jeleneteken jó a kép, akkor szerintem ne törődj vele ... ezért a pénzért még mindig elég jó ez a kis gép....

[ Szerkesztve ]

(#44417) zsoltika74 válasza gyulaipal (#44416) üzenetére


zsoltika74
tag

Inkább fényes pontok.
Nem hiszem hogy képzaj, mert a fekete csíkon is látszanak.
Mondjuk a Trónok Harcán tűnt fel először.

(#44418) gyulaipal válasza zsoltika74 (#44417) üzenetére


gyulaipal
tag

Az olcsó DLP-k nem tudnak 8 bitet megjeleníteni színcsatornánként, ezért "pontokat szórnak" azokra a (tipikusan sötét) színárnyalatokra, amelyeket csak így tudnak vetíteni. Ha a fekete csíkon is látszanak a pöttyök, akkor az a gép vagy rosszul van végpontozva (magyarul nem jó a fekete beállítása és a fekete csíkot szürkének akarja vetíteni a gép, ezért szór oda "pöttyöket") vagy esetleg tényleg elromlott.

Merevítsd ki a képet egy olyan jelenetnél ahol látod a pöttyöket és kezdd el lejjebb venni a "brightness" beállítást. Ha ennek megfelelő levégele után sötétebbé válik a (sajnos nem) fekete csík, akkor a gép rosszul volt beállítva. Ha egy idő után a pöttyök is eltűnnek, akkor a gép valószínűleg jól működik és amit látsz, az a rossz beállítás illetve a gép gyengesége miatt van..

Ha viszont annyira leveszed a brightness-t, hogy a végén már szinte fekete az egész kép és még mindig pöttyök ugrálnak (felül- és alul a fekete csíkban) akkor azzal a géppel tényleg lehet probléma. De ez valószínűtlen.

Kipróbálhatsz másik bemenetet is, ha azzal jó, akkor vagy az eredeti bemenettel van baj, vagy csak kellett neki egy újraindítás. A HDMI kábel kihúzása- és visszadugása után a két eszköz újra "megbeszéli", hogy hogyan kellene együttműködniük, ez akár meg is oldhatja a problémát...ha csak "meghülyült" a bemenet.

(#44419) zsoltika74 válasza gyulaipal (#44418) üzenetére


zsoltika74
tag

Köszi szépen a segítséget!
Megoldódott a probléma. Másik Hdmi bementet választottam így eltűntek a kis pöttyök. Hát érdekes, hogy ez is gond lehet.

Ennyire belépő a gép? 😥

Melyik a következő lépés a projektorok közül amelyik már érzékelhetően jobb képet vetít? Esetleg 4k-ban?

Az LG belépő 4k tv csodámhoz képest legalább feketéhez hasonlít valamennyire, a fekete nem pedig kék mint a tv-n. Már ez is vígasztal.😀

(#44420) pet007


pet007
aktív tag

Sziasztok! Van most ebayen egyJVC DLA-vs2100 jo aron de nem tudom merjek-e ra licitelni, ami leginkabb aggaszt az a 800 lumenje. Eleg az?

(#44421) Vikthor válasza pet007 (#44420) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Világítás nélküli szénbányába elég, máskülönben igen karcsú az a 800 lumen.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#44422) Ijk válasza pet007 (#44420) üzenetére


Ijk
nagyúr

Mekkora képhez, milyen körülmények közé?

Itt van kalkulátor hozzá elég-e neked. Persze kérdés hogy ez a 800 lumen kalibrált, 6500K színhőmérsékletű lehet-e.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44423) péjé válasza pet007 (#44420) üzenetére


péjé
őstag

Nem tudom mennyiért lehetne megszerezni, aztán meg hazaszállíttatni...eladó egy jvc x3 az avx-en kevés órával jó áron...[link]..az x35-öt már elvitték, ezt lehet érdemes megnézni ha már jvc-re vágysz.
Amúgy ennek a vs2100-nek ez a fényereje valszeg a kalibrált érték lehet, 310cm-ről tudja a 100"-t legkisebb zoommal, a fényerő ilyenkor a nagyobb ugye, a táblázat 28fL-t ír ami bőven elég filmezni, 16 fL körül van a mozis érték ha jól emlékszem. Egyébként az ehhez képest fényágyú epson tw9300 mozimódban szintén 900 lumen körüli fényerőt használ mert kb ekkora kell mozizni....[link]
Jóval kevesebb a kontrasztja mint az x3-é, vmi mozgásjavító cucc van benne + dolog.

(#44424) pet007 válasza Ijk (#44422) üzenetére


pet007
aktív tag

Jelenlegi optoma ew536ot valtanam vele, total besotetitheto haloban felcsiszolt szurke falra lenne vetitve. Kb 3 meterrol lenne a vetites, jelenleg is kb 86os kepet vetitek igy 90 koruli kep teljesen elfogadhato lenne.

(#44425) pet007 válasza péjé (#44423) üzenetére


pet007
aktív tag

Szallitas nem gond, 7£ posta ide Manchesterbe. Igazabol 720p-rol szeretnek feljebb lepni, bar kb 86colon ez se rossz 3 meterrol. ;]

(#44426) péjé válasza pet007 (#44425) üzenetére


péjé
őstag

Annál tuti jobb lesz...:-)
Itt egy x3-as 450-ért, az óraszám nincs feltüntetve, lehet megérne egy kört neked...[link]

(#44427) pet007 válasza péjé (#44426) üzenetére


pet007
aktív tag

Konkretan [errol] lenne szo. Ezen lenne extra optika, vagy ennyivel masabb mint az x3?

(#44428) péjé válasza pet007 (#44427) üzenetére


péjé
őstag

Gyulaipalit kérdezd meg hátha felismer ebben vmi spec optikát...mindesetre az x3 jobb gép mint ez ha nem sikerül megcsípni.

(#44429) thomasrc


thomasrc
tag

Sziasztok,

Az normális, hogy a képet csak úgy tudom élesre állítani, hogy a jobb alsó sarka totál életlen lesz? Ha a jobb sarkára fókuszálok rá, akkor pedig a kép többi része lesz életlen.

Itt van két kép róla, hogy konkrétan hogy néz ez ki:
https://i.imgur.com/KVsnQUK.jpg
http://i.imgur.com/3RaAOOQ.jpg

A második képen nem a fényképezőgép fókuszált rosszul, hanem annyira életlen a vetített kép (nagyítsatok bele).

A másik kérdésem, hogy ha a kép bal felső sarka befelé dől, illetve a kép jobb felső sarka is befelé dől (de nem akkora mértékben, mint a bal oldala), akkor merre kéne igazítanom a projektort?

[ Szerkesztve ]

(#44430) BBéci válasza thomasrc (#44429) üzenetére


BBéci
titán

Nem normális.
Lejjebb és balra mozdítsd a vetítőt, de ettől az életlenség nem fog teljesen elmúlni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44431) thomasrc válasza BBéci (#44430) üzenetére


thomasrc
tag

Értem. Ez az életlenség így normálisnak számít vagy küldjem vissza a boltba? Ami még feltűnik, hogy zöld körvonal van a betűk és maga a vetített kép körül, de gondolom ez LCD sajátosság (más LCD projektoroknál is láttam), tehát nem hiba?

(#44432) cinemazealot válasza thomasrc (#44429) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én inkább emelnék egy kicsit a vetítő elején (hogy a vetített kép alja közelebb, a kép teteje távolabb kerüljön, ezáltal a teteje szélesedjen, az alja pedig összébb menjen), illetve egy picit balra fordítanám (hogy a baloldali erősebb "dőlés" és a jobboldali gyengébb "dőlés" kiegyenlítődjön).

A kép szélén lévő zöld-lila elszíneződést okozhatja a lencse kromatikus aberrációja is, de ha a fókuszt sikerült belőnöd, annak is mérséklődnie kellene. Ha nem csúcs kategóriás a gép, akkor viszont valamennyi mindig maradni fog.

[ Szerkesztve ]

(#44433) thomasrc válasza cinemazealot (#44432) üzenetére


thomasrc
tag

Ok, akkor jól gondoltam, hogy az elszíneződés az nem hiba. :) Viszont az életlenség miatt küldöm vissza a boltba, meglátjuk mit szólnak hozzá...

(#44434) Ogard


Ogard
tag

Adott egy Wievsonic pjd7720HD projektor, illetve egy 270 belmagasságú 480 mély, jól sötétíthető szoba. A projektor polcon állna, fejjel lefele a hátsó falon, a vászon pedig a mennyezetről ereszkedne alá, festmények és egy tévé elé, a faltól kb 15-20 cm távolságra. Ha jól számolom a lencse vászon távolság kb. 420-430 cm lenne.
E szerint a kalkulátor szerint: https://www.viewsonic.com/us/distance-calculator zoom faktortól függően 270 - 300 cm széles képet tudnék vetíteni, a kép alja a padlótól 50 cm-re lenne.
A fő kérdés, hogy milyen vásznat volna célszerű mindhez venni és honnan?
(A helyszín Budapest, valami helyi bolt volna jó.)
A projektor nem volt túl drága, vászonra maximum 350000 forintot tudnék költeni, persze ha kevesebből meg lehetne úszni, azt se bánnám.
(Motoros lenne jó, de tekintve, hogy a mostani lakásban fűrészporos tapétára vetítünk, nem túl nagyok a család ilyen igényei, tehát olcsó kézi megoldás is szóba jöhet.)

(#44435) BBéci válasza thomasrc (#44433) üzenetére


BBéci
titán

Számomra a körvonalak elszíneződése (kromatikus aberráció) bizony egyértelműen hiba. Illetve a mértékétől függ, ha zavaró, akkor megszabadulnék tőle.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44436) gyulaipal válasza péjé (#44428) üzenetére


gyulaipal
tag

Fogalmam sincs, hogy mi ez a gép elején.

Ha itt lenne a kezem között, akkor talán rájönnék, hogy mi ez, de így távolból ... semmi nem ugrik be... sajnos.

(#44437) péjé válasza Ogard (#44434) üzenetére


péjé
őstag

Lemaradtál életed vételéről, volt egy 280cm széles oldaltfeszített Stewart áron alul...ebbe a keretbe azért belefér már egy jobb vászon, akár oldaltfeszített Grandview vagy esetleg vmi akciós Screenline, Szepinél érdeklődj.....néznék még esetleg Projecta vásznat ami még minőségi. Időnként jófogáson is akadnak jobb darabok használtan. 100" felett már inkább motorost nézz, nehezebbn hullámosodik, fülesedik.

(#44438) gyulaipal válasza zsoltika74 (#44419) üzenetére


gyulaipal
tag

Örülök, hogy sikerült megoldani a problémát!

> Melyik a következő lépés a projektorok közül amelyik már érzékelhetően jobb képet vetít? Esetleg 4k-ban?

Bármelyik komoly gyártó nagy chip-pel szerelt 1080p DLP gépe sokkal jobb. Ha érdekel, küldök linkeket privátban, de itt most nem terhelném vele a fórumot.

A 4K viszont nem egyszerű eset DLP vonalon, arra most azt mondom, hogy várjál, leginkább csodára, de egyéb lehetőségek is vannak:
- megjelenhet kevésbé gyenge gép a piacon, akkor lesz bolti megoldás
- lemehet az ára valamelyik alapvetően szar gépnek és akkor majd lesz értelme "megreszelni" optikailag, fényforrásilag, stb. Csoda ebből nem lesz, de elfogadható lehet.
- ha 1080p-nél nagyobb felbontással és jó minőségben akarsz vetíteni, akkor ma valamelyik 2560 pixeles Barco lehet a megoldás, ezek azonban most még elég drágák (1 milla körül). Hamarosan megérkezhetnek a használt F50-ek is a használtpiacra, F35-ök már vannak 2560 pixeles felbontással. Jelenleg házimoziban ez a legjobb kép vetítésének az útja. Nem 4K (csak 2,66K) de élességre, minőségre mindent ver.

LCD vonalon már van jó gép (sony 870) de nagyon drága, szóval ott is a kivárást javaslom.

Ha a tévédhez képest a Samu feketéje jó, akkor valóban érdemes lenne megnézned egy komolyabb DLP-t, mert azok kb. 3x-4x jobb natív kontrasztot vetítenek és a színek is nagyon ott vannak, sokkal élesebb a kép, a kép olyan élethű, hogy ahhoz képest a Samu képe "műanyag".

(#44439) cons1902


cons1902
csendes tag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni!
Az alábbi projektor kerülne beszerzésre: LG HF85LSR (Full HD lézerprojektor).

Felhasználás folyamatos, tehát TV adás is ezen menne (nem lenne külön Tv).
Többségében Youtube, foci, F1 lesz nézve rajta.
A helyiség : nappali
Néző távolság: kb. 4,5 m
Nem sötétített a fal és a plafon.
A nappalin nagy dupla nyílós teraszajtó és nagy 2 db 240x90 cm-es üvegfal van. Sötétítők vannak, redőny nincs.
Többnyire (80%-ban) du-este néznénk, amikor már azért nem tűz oda a nap.

Azt szeretném tudni, hogy mit javasoltok a vetítéshez: fehér, szürke vagy fekete hátteret?

Előre is köszönöm!

(#44440) Ijk válasza gyulaipal (#44438) üzenetére


Ijk
nagyúr

1080p vs 2160p lenne az egyik legutolsó kritériumom projektort illetőleg. Még a projektor zaja is fontosabb.
Persze ha lenne játszani 10 millióm, akkor nyilván belevagnek.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44441) mettek válasza cons1902 (#44439) üzenetére


mettek
addikt

Ilyen rossz vetitési korulmenyek közé egy cinegrey 5d vagy ehhez hasonló vásznat vennék.

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#44442) makkai


makkai
aktív tag

Üdv!

Center sugárzó elhelyezésével kapcsolatban lenne kérdésem. Pince helyiségben készül egy "mozi" szoba féleség. a belmagasság sajna csak 2 m, így a fix keretes vászon kerete alatt 35cm, felette 14cm marad (vetített felület 240x135cm=108,4"). A mennyezeten 0,5 cm vtg. 50x50cm nikecell álmennyezet lapok vannak ragasztva. A padló kerámia lapburkolat, amire szőnyeg lesz helyezve. A hangsugárzó magassága 12 cm, szóval épp elfér még a keret felett is. Hova legyen elhelyezve inkább? Mert a gipszkarton előtétfal most készül és el kéne dönteni, hova álljak ki a kábel védőcsővel és 65-ös dobozzal, amibe csiptetős hangszóró csatlakozó lenne beépítve.

[ Szerkesztve ]

mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB

(#44443) Ijk


Ijk
nagyúr

Tegnap megjött a vászon (köszönet Szepinek), már be is tettem a helyére. Szerencsére elég könnyű volt telepíteni. [link] [link]
Még a függönyözés kell, mert a fehér falak nem túl jó hatással vannak a képre, de nem olyan rossz mint amire számítottam, teljesen nézhető már így is. Ha kész lesz minden megpróbálom kalibráltatni is.
Esetleg tudtok ajánlani valami olcsó kis fénymérőt, amivel ki lehet mérni kontrasztot, feketeszintet?

makkai: Nem tudsz két kiállást csinálni két kötődobozzal, utólag akkor még eldöntheted, tudsz vele játszani?

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44444) makkai válasza Ijk (#44443) üzenetére


makkai
aktív tag

Lehet az lesz, hogy mindkét helyre kiállok. Fentre akkor viszont csak a gégecsővel és a csiptetős csatlakozot közvetlenül a gipszkartonra csavarozom majd fel, ha oda kerül végül a center.

mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB

(#44445) péjé válasza cons1902 (#44439) üzenetére


péjé
őstag

Egy ötlet: gyulaipal-t kérezd a Peroni fix vászonról.

(#44446) Ijk válasza makkai (#44444) üzenetére


Ijk
nagyúr

Inkább az alsó kialakításra tippelnék mert közelebb lesz a fülmagassághoz, de lehet hogy utólag elgondolkodnál a felsőn, és akkor nagyon szar ha nincs rá mód. Mondjuk vászon mögött oda is fel tudod vinni közvetlenül, de talán esztétikusabb most betenni azt a csövet neki, baj nem lesz belőle.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44447) gyulaipal válasza Ijk (#44440) üzenetére


gyulaipal
tag

Kiegészítés a múltkori "ajánlott gépek" listához... csak most ár szerint rendezve.

> Persze ha lenne játszani 10 millióm, akkor nyilván belevagnek.

A Barco hivatalos oldalán láttam már F80-Q7 (vagy valami hasonló) nevű lézeres gépet. Ez gyakorlatilag egy Loki (bolti ár: 23M) amit nemrég a többször emlegetett "világ legjobb mozi bemutató szobájába" tettek, csak az F80 egy ipari gép, nem milliomosoknak gyártják, ezért olcsóbb, nincs benne a "rezgetés" és a DMD teljes felülete dolgozik (nincs lemaszkolva 21:9 képarányra, mint a 21:9-es Loki-ban).

Az F80-Q9-et ha jól emlékszem 60 vetített órával "nyitott dobozos" gépként 7000 Euróért árulta a Barco (de rendes 2 év gyári jótállással, stb.).

2 millánál (picit több) tehát elég projektorra, a 10 milla szerintem felesleges.

Kb. 1 millából meg lehet venni az F35 legnagyobb felbontású változatát, ebben is ugyanaz a 2560*1600 pixeles (0,9") DMD van, ami az F80-ban és a Loki-ban is, csak ebben nem dupla lézer, hanem dupla UHP lámpa a fényforrás. A képminőség viszont ugyanaz. Persze ez nem eszi meg az UHD jelet, ezt HTPC-vel kell meghajtani. De mivel úgyis a HTPC tudja a legjobban dekódolni az UHD anyagokat, én ezt sem tekintem problémának.

Fél millió alatt pedig ott vannak az 1080p felbontású, de nagyon komoly gépek a használtpiacon, ezeket leírtuk a múltkor.

Végre tényleg mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő gépet... ilyen sem volt még a történelemben!

(#44448) zsoika válasza makkai (#44442) üzenetére


zsoika
addikt

Szia.
Ha nem tetszik sem lent ,sem fent akkor kipróbálhatod a center csatornát a frontokra keverni (4.1)
A hátsók viszont túl hátul vannak szerintem.....90-110° a szabály (5.1), tehát 285cm körül.

(#44449) Ijk válasza gyulaipal (#44447) üzenetére


Ijk
nagyúr

Arra gondoltam ha már csak a natív 4k lenne életem problémája, akkor azok a Sony-k valahol ott kezdődnek.

Baromi kíváncsi vagyok majd mit lehet kihozni ebből a Runcoból. Mondjuk a gyári kontraszt értékek nem túl acélosak (1500-as natív, 220-as ANSI) nyilván nyugtázva hogy ezek legalább nem kamu adatok. Az szerinted hogy lehet hogy újabb típusok ugyanazzal? a superonyx dmd-vel kb másfél-kétszeres kontrasztot produkálnak a Runco által megadott értékek alapján?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44450) makkai válasza zsoika (#44448) üzenetére


makkai
aktív tag

zsoika:
"A hátsók viszont túl hátul vannak szerintem.....90-110° a szabály (5.1), tehát 285cm körül."

Számolgattam én is, de ha annyira rakom, akkor meg a 2,5m sugarú körböl nagyon kiesnének, plusz ha esetleg többen vagyunk, akkor az oldalra tett kanapé be lenne forgatva "második" sornak és úgy meg nekik a fül vonaluk elé kerülnének a hátsók.
Majd korrigálom az erősítővel a hangszóró távolságát "késleltetését".

Amúgy a hallgatás síkjától ha fentre, ha lentre rakom a centert, egyformán 81 cm-re van a hangszórók középvonala.

[ Szerkesztve ]

mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.