Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60001) Vikthor válasza Janaboy (#60000) üzenetére


Vikthor
nagyúr

:DDD

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#60002) m3ss válasza Cseneles (#59991) üzenetére


m3ss
veterán

xrite i1 display pro
dlp gepeken van gyakorlati haszna a dinamikus irisznek? epsonon nezegettem, sztem csak arra jo, hogy ra lehessen irni a dobozra, hogy 32454252342:1 a nativ. mar par tized adl% mellett semmit sem csinal natural/digital cinema modban. csak elrontja a gamma gorbet :D
par pixel megvilagitasnal latok csak vmit. jvc-n meg nem is nagyon probaltam, itt azt olvastam, hogy az ansin ront vmennyit.

amugy gondoltam, hogy nem kellene ido elott nyilatkoznom. jatek amirol tegnap irtam hdr-ben ment...es fogalmam sincs hogy nez ki a hdr eotf gorbem. arrol se sok, hogy mit kellene csinalnom vele :DD de ha csak fele annyira van elcsuszva, mint az sdr gamma, akkor kar is beszelni rola. a masik film amirol beszeltem meg a district9 volt. ott tuntek leginkabb dinamikahianyosnak amugy a vilagos jelenetek. azon se csodalkoznek, ha direkt kompresszaltak volna a dinamikatartomanyt, hogy meginkabb rajatszanak erre a kezikameras hatasra...
vagy nem tudom, de azota megneztem 2 filmet, meg 1-2 star trek sorozatot. es besz*ras ez a vetito :DDD dugig vannak a filmek/sorozatok 0-5% jelenetekkel...teljesen ki van zarva, hogy eladjam.
es 2.4 gammaval meg fincsibb lesz..

amugy nagyon nezheto a kepkaraktere pixel shifttel. anelkul nem is probaltam. lehet nem is fogom, az epsontol megijedtem, amikor kikapcsoltam fullhd anyagnal a pixel shiftet :DDD
nem is ertem, miert akarnam kikapcsolni. hogy a szep eles optikan at analizalhassam a technologia korlatait? nekem sokkal termeszetesebb a kep epsonon ugy. ha mar itt tartunk, epsonnal ez is hangosabb. ilyen "coil whine" szeru hangot hallani mikozben rezegtet.

es egesz 3d-s a jvc, marmint 2d-ben. nyilvan kozel sem annyira, mint az f22, de egesz jo a tererzet neha...ahogy olvastam, es persze ha igaz, ez a "3d pop" vetitoknel nem is a jo kontraszt, hanem a nagy fenyero es a jo elesseg miatt van. azert lattam en olyannak az f22-ot...nem ertettem, hogy miert nem errol beszel mindenki f22 kapcsan, hogy brutal 3d popja van. kivancsi lennek hany fl-et csinalt nekem a bright f22 1.4-es vasznon :DD lehet volt siman volt 35 fl+.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60003) péjé válasza BBéci (#59999) üzenetére


péjé
őstag

Nálam is be van kapcsolva, AVS fórumon olvastam egy tippet erre a vetítőre, nekem bevált: a feliratot át kell állítani szürkére és akkor nem ugrál.

(#60004) m3ss


m3ss
veterán

szerintetek kb. 4x5m mennyezet sotetitese megoldhato lenne 2 db oldalon futo fuggonysinnel? ha vmi nem tul vastag anyag, akkor talan nem kellene vaszon felett sem 1m szelessegben gyulnie az osszehuzott fuggonynek :F ki lehet egyaltalan annyira fesziteni ekkora meretu es tomegu anyagot ugy, hogy huzni is lehessen a fuggonysinben es ne legyhen 1m "hasa"?
azon agyalok, ha veletlen harmad annyi ansit nezunk nappaliban mint lehetne, akkor feherre festem az egesz mennyezetet es megprobalok osszehozni vmi fuggonyos sotetitest felulre. ha megoldhato kulturaltan, akkor jobb lenne a mozi meg a nappali is.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60005) spiky03 válasza m3ss (#60004) üzenetére


spiky03
veterán

Vhiktor-nak van kampós megoldása, és amikor filmezik akkor felakasztja a fekete anyagot, majd amikor nem filmezik leszedni.
Így a plafonon csak pár alig látható kapó látható.
Ha szépen megkéred lehet rak be róla képet. :)

Én is ezt tervezem, de eddig csak a 6 db kampó van meg. :DDD

Nálam is fehér a plafon.

Mondjuk a sínes az kicsit egyszerűbb, kényelmesebb, mint az állandó fel-le akasztgatás.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#60006) Vhiktor válasza spiky03 (#60005) üzenetére


Vhiktor
veterán

Igen, nekem volt ilyen megoldásom, mert nem volt hely a síneknek meg a függönyt sem tudtam volna hova elhúzni amikor nem használjuk.

De 3 hete elköltöztünk így már nem tudok képet lőni róla, majd megpróbálok keresni a telefonon.

ljk fórumtárs csinálta meg magának esztétikusan sínekkel.

Az új helyen meg már más megoldás lesz.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60007) BBéci válasza péjé (#60003) üzenetére


BBéci
titán

Sárgára állítottam, az egy fokkal jobb a fehérnél, a szürke olvashatatlan, amikor égetett felirattal keveredik.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60008) Cseneles válasza m3ss (#60002) üzenetére


Cseneles
őstag

A szóban forgó Runco dlp gépben az egyik legjobb hatásfokú dinamikus irisz van. Szinte láthatatlan! 200 álása van és elektromágnes működteti. Nem összekeverendő egy Epson 9400 vagy JVC x7900 dinamikus irisszel. Néhány drágább DLP gépben az irisz állás mellé gamma korrekciót is alkalmaznak. Sim2 Runco stb...

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#60009) HunAtis81


HunAtis81
csendes tag

Üdv! Amatőr kezdő vagyok a témában, így véleményeket szeretnék kérni. Szeretnék egy projektort otthonra. Filmnézésre szertném használni. Kb 3.5 m-ről vetítenék vele enyhén sárga tapétás falra (ha lehet) . Találtam itt a környékemen 2 gépet, de nem tudom hogy megfelelnek e erre. Az egyik egy Overmax multipic 2.5 HD 2000L, a másik pedig egy Strex Beamer Mini 7000L. Nem ismerem a készülékeket. Amennyiben ezek alkalmatlanok, milyen készüléket lenne érdemes keresgélni? Köszönöm a segítséget. :R

(#60010) viperabácsi válasza HunAtis81 (#60009) üzenetére


viperabácsi
addikt

Nem rég kezdtem én is ., de pár videó+ speckója alapján mind kettő játéknak jó kb.
Egy házi mozi vetítőnek az izzóját nem kapod meg ezeknek az árából.

[ Szerkesztve ]

Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !

(#60011) BBéci válasza HunAtis81 (#60009) üzenetére


BBéci
titán

A vetítéshez vászon kell, a sárga tapéta nem alkalmas annak helyettesítésére. Még ideiglenesen sem!
Az a két izé, amiket kinéztél, ipari hulladékok, 5 forintot sem érnek.
Olvass vissza pár oldalnyit, minden héten jön valaki olyasmi kérdésekkel, amiket te feltettél! Meg fogod találni a válaszokat.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60012) Vhiktor válasza HunAtis81 (#60009) üzenetére


Vhiktor
veterán

Amíg a sárga tapétával nem kezdesz valamit addig szerintem teljesen mindegy mivel vetítési így az említett 2 projektort is megfelelő. Addig kár többet költeni rá.

Viszont ha lesz később vászon akkor még kár megvenni azt a 2 projektort.

Én a helyedben vennék egy használt vásznat és egy használt fhd profit, benq w1070 vagy espon használtan 80 környékén.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60013) spiky03 válasza Vhiktor (#60006) üzenetére


spiky03
veterán

Azt nem tudtam hogy költözöl ;]:)

Gratula az új lakhoz!:C

Nah majd mutasd, hogy az új helyen milyen megoldást csinálsz!

A fekete szövet nem lett eladó?;]:DDD

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#60014) devil-k válasza spiky03 (#60013) üzenetére


devil-k
nagyúr

Olyan fekete szövetet vettem, hogy megvakulsz. :D Loca fekete 23

- mozi bolondéria -

(#60015) setup


setup
junior tag

N2QAYB000680 - típusú Panasonic táv vajon milyen IR kódot nyom? Van erre valami kereszttábla a neten?
Panasonic PT AE3000E típusú gépet szeretnék egy Onkyo RC-682M távirányítóval bekapcsolni mivel az elvileg feltanítható más eszközök vezérlésére is, csak kéne a 4 digites ir code, de az erősítő manualjában csak példaképpen 4 Onkyo termék kódja van, a táv leírását meg már leszedték a netről, nem találom.
Elvileg ez mind Panasonic kivetítőhöz tartozó kód. Elvileg végigmentem, de egyik se jött be, de az erősítő bekapcsolásakor is megesik, hogy csak másodszorra veszi a jelet és akkor most vegyem észre, hogy a jó kódra tanítottam fel, csak éppen szórakozik értitek, vagy lépjek tovább a következő kódra. Kéne biztosra, hogy vajon melyikre kell feltanítani, vagy ha egyik sem akkor honnan lehet ezt tudni?
1114 1243 1321 1331 2113 2114 2121 2222
2223 2224 2321 2322 2323 2421 2422 2423
3122 3123 3124 3231 3232 3233 3234 3311
3312 3313 3411 3412 3413 3434 4112 4113
4341 4342 4343
Csak a power gombot használom a projektor távján tök felesleges rakosgatni meg elemmel etetni, amikor elvileg rá lehet tenni a másik távra.
Egyébként itt dühöngök, hogy az USB töltők egységesítése vonalon miért is nem lehet továbbmenni és végre rendet tenni itt is, őrület, hogy 3 távirányítón kell megnyomni 3 gombot, miközben összesen van rajtuk vagy 100 gomb, amit meg soha nem nyomsz meg.

(#60016) setup válasza setup (#60015) üzenetére


setup
junior tag

Bocs a kirohanásért csak fél órát nyomkodtam a távot mire végigpróbáltam az összes Panasonic projektor kódot és amikor kiderült, hogy egyik sem... hát képzelhetitek...
Annyira jó lenne, ha csak annak kéne ezzel szórakozni, aki ugyanabban a helyiségben szeretne használni egyszerre 3 ugyanolyan típusú eszközt és nem mind a 8 milliárd embernek a bolygón helyettük.
Legyen mindegyiken ugyanaz és akinek összeakad valami mással az változtassa meg, ne fordítva üljünk a lovon, hogy mindegyiknek évente más és akkor vásárlóként próbáld valahogy összehozni szerencsétlenkedve, hát szinte lehetetlen, itt vacakolok vele egy órája, pedig nem vagyok béna

(#60017) Vhiktor válasza spiky03 (#60013) üzenetére


Vhiktor
veterán

Köszi :)

Az egyik szoba lesz beáldozva mozi szobának. Egyenlőre semmi extra nem lesz, le lesz festve feketére (majd később fekete szövet fog menni mindenhoba vagy flokkolva lesz, de ez mar csak akkor ha semmi masra nem kell költeni), és fekete szőnyeg lesz. Aztán majd később jön a cicomázása. :)

Egyenlőre azokat az anyagokat használom függönynnek éjszakára :)

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60018) setup válasza spiky03 (#60005) üzenetére


setup
junior tag

Jézus mikkel játszotok ti. Szerintem 3 dolog kell: redőny, házimozi projektor és nem adat, meg egy HTPC dedikált VGA-val, hogy normálisan lehessen állítani egy picit a gammán. Egy célgép általában még kétezer ansis sincs. Nem mondom, hogy gyertyaláng, de fekete szövet a mennyezetre? ...hát azért én tudok élni ilyesmik nélkül is.

(#60019) ctrlaltdel13 válasza setup (#60018) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Ennél azért kicsit bonyolultabb az igényekhez mérten.
Pont tegnap néztem újra az The book of Eli-t.
Ott az elején a híd alatt játszódó jelenetnél,kiváncsi lennék mit látsz a filmből.
Na ott azért elfért volna a függöny a menyón, pedig nem a leggagyibb géppel vetítek.

(#60020) setup válasza ctrlaltdel13 (#60019) üzenetére


setup
junior tag

Én úgy tapasztalom, hogy az utómunkában szeretik a gammát (nekem) túl alacsonyra venni, úgy értem egy oled panelen is teljesen ugyanúgy kevésnek érzem, ergo semmi köze a vetítéstechnikához annak, hogy én megemelem és látok mindent.
Egy túlvilágított vetített képen sem fogsz többet látni, ha a rögzített értékeket nem csapod felül, csak lebarnulsz tőle szerintem.
Millió féle általános célra gyártott gép képét látom a munkában. Az ilyen 3-4 ezer Lumenes gépekbe benyomnak egy minimum 240W-os UHP-t és szétvakulsz tőle, pláne sötétben, ha eco-ra teszed az eleve vacak kontrasztját csak tovább rontod. Az ilyen led-lézer vackok meg pláne katasztrófa. Totál fakó képe van mindegyiknek ráadásul egy vagyon, lásd Casio és társai.
Igaz, hogy az enyém 3500 dollár volt újonnan, de 2009-ben volt annyi, ma meg már 150k körüli fix áron lehet lőni eBay-en, ami azt jelenti, hogy licitben addig sem megy fel és a lelke, egykori árának oroszlánrésze a precíziós lencserendszer száz évesen is ugyanolyan minőségű, mint a gyártás után 1 nappal mivel hogy üveg az egész.
Ráadásul a mozi gépeknek nem kell akkora fényerő, így kisebb teljesítményű izzó is elég. Az enyém is 165W gyárilag, így egy vatta új lámpa 30k hozzá és kora ellenére FullHD.
Szóval én azt mondom az első és legfontosabb egy jó gép, mert egy túlvilágított általános célra szánt gép köré kár locsolni a pénzt sallangra. Ha nincs elég lóvé, akkor használtan kell venni, de házimozi gépet és minden más csak utána jöjjön.

(#60021) ctrlaltdel13 válasza setup (#60020) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Ezzel nem vitatkozom.
De lehet bármilyen jó géped, ha a kontrasztot agyon csapod a visszavert fénnyel.
Asszem a diskurzus a legfontosabb reflektált felületek megoldásáról szólt.

(#60022) spiky03 válasza Vhiktor (#60017) üzenetére


spiky03
veterán

Jah úgy könnyű :C:D

Kitartást majd hozzá

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#60023) m3ss válasza ctrlaltdel13 (#60019) üzenetére


m3ss
veterán

Na ott azért elfért volna a függöny a menyón, pedig nem a leggagyibb géppel vetítek.

annyira vilagos a jelenet?
minel jobb az ansid, annal inkabb igenyli a jo sotetitest. marmint mindegyik igenyli, de egy jo dlp-bol, lehet pont a 10% adl-tol felfele bukod el a vetitod valos tudasat. lehet ugyanugy 150 ansit nezel vele, mint neznel egy lcd projektorral. valojaban egy jo 0-5% kontrasztu vetito tudasat sokkal konnyebb kihasznalni nappaliban, mint egy dlp-t.
vicc milyen sok tenyezos ez a nappaliban vetites...
itt talaltam egy ilyen mennyezet fuggonyozest, visszafogott hangsugarzokkal, magas waf-fal :DD
kivancsi lennek itt az ossefoglaloban levo videoban milyen megoldas lehet, nem latni...

ra kene szanni par napot es kimerni mindent. elvinni a vetitomet vmi moziszobaba, kimerni uazzal a muszererrel 1-50% adl kontrasztot. aztan kimerni itthon. kimerni a vaszon aljan, aztan letakarni vmi fekete szovettel a polcot. vagy fekete szonyeggel mit mernek a mostanihoz kepest? (csomo moziszobaban vilagos arnyalatu szonyegeket latok, pedig hasonlo tavolsagra vannak a vaszontol, mint a mennyezet...) adl vasznakat is lehetne meregetni, csodat csinal vagy sem? milyen kornyzetben fogja tudni ugyanazt az ansit, amit egy fekete-szovetes moziszoba?
csodalkozok, hogy senki nem meregetett ilyeneket...pedig amugy ezeket a teszteket gyorsan le lehet futtatni.
de gyanus nekem, hogy aki projektorokat kalibral, es latott mar sok moziszobat, csomo fele vetitot, fekete fuggonyozi a szobat inkabb.. ;)

meg jo hogy nem vettem szonyeget. visszajon a vetitom takaritasrol, izzocsererol lehet futok par kort ezzel, meg szerencse, hogy szonyeget nem vettem. ha kiderul vmi turpissag, lehet sotetebb szonyegem lesz es feher mennyezet fuggonyozve.

de hogy a kontraszt junkie elmenybeszamolo se maradjon ki :D
azon gondolkoztam, hogy vagy nekem tul kontraszterzekeny a szemem, es szakmai artalom ez kicsit..az idaig hasznalt vetitoimnek a kepet nezve mindig ugy ereztem magam, mint egy raw kep elott, ahol helyre kell raknom a tonusokat mert fako. en is a termeszetes kepet kedvelem amugy, nem szeretem a screendoort, sem a darabos mozgast, ezert jo a dlp. na de a fekete nem tartozik a termeszetesseghez? :D ha kimesz ejjel akkor szurket latsz? az emberi szem dinamikaatfogasa mellett egy dlp...
szoval olvasgatva az elmenybeszamolokat, pl Zozi amiket irt, vegig kellene futtatni vmi algoritmust sztem, hogy a demojeleneteinek mennyi az atlag adl%-ka...az ember azokat a jeleneteket hajlamos szeretni, hasznalni amin szepet lat...lehet 9% az atlag adl ezekben a jelenetekben, es ezert nem fog soha projektort cserelni :DDD persze most csak talalgatok, sose lattam f22-nel jobb dlp kepet...
nem csak demozni kell, vagy akkor hozni a 0.5%-os demokat is szvsz...mert ha berakom a ready player one race-t amire lehet egy laikus azt gondolna, hogy nem is olyan vilagos, kozben meg az ellenfenyek, becsillanasok, csucsfenyek miatt csodalkoznank, hogy milyen vilagos...epsonon is full jo szinte vegig.
aztan amikor elkezdesz egy rendes filmet nezni...akkor pofanvernek :))
random kaukazusi ember kek oltonyben, kozeli felalakos portre nem szabadterben, hanem szinte barmilyen belteren mesterseges megvilagitas mellett. ez 5% adl alatt van...a tv reklamokon pislogok sporttvn :DDD a korda reklam atlag adlje is 3% volt, orom volt nezni :DDD
nincs az a kepelesseg, mozgasmegjelenites ami ezt felulirja nalam...lehet tv-t kene neznem?
nezzetek meg egy die hard1-et. vagy a shot callert neztem meg. vagy egy barmilyen filmet egy ilyen 0-5% kontrasztu vetitovel...de lehet bolcsebb nem megnezni..
amugy en is most ezen filozok, hogy itt a vege. nem megyek demozni, plane nem moziszobaba. bezarom a forumokat egy idore. sotetitessel, hanggal futok par kort es ennyi..

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60024) Vhiktor válasza setup (#60018) üzenetére


Vhiktor
veterán

Hiába állítasz a gammán, meg lehet a világ legjobb VGA-ja, a fizika és fény törvényei érvényesek maradnak világos falak mellett az ansi kontraszt kb 20:1, tehát a kép élvezhetetlen lesz még a több milliós gépekkel is.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60025) ctrlaltdel13 válasza m3ss (#60023) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Az f22 feketéjéhez képest, ami szürke, például az ls5 fényévekre van.
Persze a te "szakmai" szemeddel lehet az is kevés.
Gyere nézd meg,kiváncsi vagyok szakavatott szem mit mond rá.
Én élvezettel nézem, és nem a hibáit keresgélem.

(#60026) BBéci válasza setup (#60020) üzenetére


BBéci
titán

Olyanokat írtál, amik alap dolgok, azokkal itt a topikban mindenki tisztában van.
Igazán elolvashattál volna pár száz hozzászólást, mielőtt elkezdted koptatni a billentyűket!
Viszont az nem ismered el, hogy igazán jó vetített képet csak sötét falak és plafon mellett lehet látni a vásznon! :(((

#60023m3ss
Nálam a sötétzöldre vestés WAF-ja a maximumot elérte, Dulux alkalmazással közösen választottuk ki a mindkettőnknek legjobban tetsző színárnyalatot. Mindketten azt sajnáljuk, hogy a ház építésekor eleve nem valami hasonlót rendeltünk a festőtől.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60027) setup válasza Vhiktor (#60024) üzenetére


setup
junior tag

Nézd, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a saját gépemet láthattam vetíteni a saját szememmel speckó (szemre olyan szürkés) festékkel lefestett falra is meg pár drága vászonra is, mielőtt hazahoztam.
8 méteres belmagasságú szoba volt, ahol festett volt a fal célfestékkel és sötétszürke padlószőnyeggel és a vásznakat is itt próbáltuk végig, szóval a mennyezet nem gondolom, hogy bekavart az oldalfalak meg pláne nem hiszem, de én nem ájultam el.
Inkább csak másképpen kellett konfigurálni minden esetben a gépet és van, amihez könnyebb volt jól beállítani, de be lehetett mindig állítani jól is.
A vászon is csak azért nyert szerintem, mert mérete miatt egyszerűen kisebb képátlót lehetett csak kipróbálni vele és mivel a felbontás fix fullHD kisebben nyilván szebbnek láttam.
Az „élvezhetetlen” szót használod, szóval nem vitázom, csak annyit mondok, hogy nem értek egyet, én másról győződtem meg.
Az én szememnek egy jó gép az látszik, hogy jó bármin, még a hófehér falon is. Amikor már a jónál kell tökéletesebb az meg már engem nem mozgat, én csak egyszerű néző vagyok. Se művész, se grafikus, se filmes, egyik sem vagyok. Nem is osztom az észt, hogy kinek mit kell venni, csak a fontossági sorrendet bátorkodtam letenni, hogy nekem mi.

#60026BBéci
Én tuti nem festenék ki feketével. Ettől még 20 éve mozizom otthon. Nekem belefér a világos fal. Másnak esetleg a sötétítő fér bele vagy az üveges ajtó. Nekem ezek nem, csak redőny és csak korom sötét. Kinek a pap...

[ Szerkesztve ]

(#60028) BBéci válasza setup (#60027) üzenetére


BBéci
titán

Sötétzöldet írtam, nem feketét. :((
A visszaverődő fény legalább annyira rontja a kontrasztot, mint egy lámpa felkapcsolása vagy az ablakon beszűrődő.
Kipróbálam SIM2 C3X-et falra vetítve, pocsék volt a végeredmény, ezzel szemben jó vásznon maga a tökély.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60029) Vhiktor válasza setup (#60027) üzenetére


Vhiktor
veterán

Az írásodban van a lényeg amit eddig nem emeltél ki mégpedi a 8 méteres belmagasság.

Onnan persze hogy nem verődik vissza fény, de 2.7 m belmagasságot alapul véve tönkre megy a kép, nemk lesz kontraszt, szóval továbbra is teljes mértékben igaz az amit mondunk.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, ez a videó tökéletesen demonstrálja az egészet (összefoglaló elején is ott van):
[link]

A Te eseted speciális, azért nem láttad azt amiról beszélünk. :) :R

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60030) setup válasza BBéci (#60028) üzenetére


setup
junior tag

Teljesen világos, hogy amit írsz igaz, hiszen a fény az fény, tökmindegy, hogy honnan jön. Nyilván csak ronthat, ha visszaverődik a fény, erről nincs vitám veled, csak hogy mennyire számottevő ez nekem.
Ettől én még sötétzöldre sem festenék ki emiatt.
Nyilván mindenki máshoz alkalmazkodik, úgy értem ha annyira nagyon sokat számít a fal színe neked, akkor nem lehet, hogy pici lesz az a szoba a vetített képmérethez képest?
El tudom képzelni, hogy akinek a kép tetejétől 10 centire van a hófehér plafon azt jobban zavarja, mint engem.

[ Szerkesztve ]

(#60031) BBéci válasza setup (#60030) üzenetére


BBéci
titán

Hófehér plafont/falakat akkor sem tudnánk elviselni, ha nem vetítenénk.
Valami furcsa hóbort a fehér, nem értem az okát. Nézem a rengeteg amerikai, francia, izraeli stb. filmet, sorozatot, a lakásokban elenyésző a fehér aránya, döntő többségben vannak a kellemes pasztellszínek. Nálam a fehér = orvosi rendelő, kórterem.
22 négyzetméteres a nappalim, 2,7 m a belmagasság.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60032) Bikkrom válasza setup (#60027) üzenetére


Bikkrom
senior tag

Van bármi bizonyíték amivel meggyőzhető vagy? Vagy maradsz a véleményednél?

Bármilyen nyelvű szakmai fórumon ez egy alapvetés. Ha világosak a falaid meg átlagos a belmagasság és a plafon is világos akkor az lenyomja a kontrasztod 20-50-100-ad részére is akár... Állíthatsz bármit a gépen, sosem fog a géped potenciáljának a tizede sem kijönni belőle. Összemosódik ilyen körülmények között egy belépő 100-150 ezres meg egy milliós gép képe is. Nem lesz sok különbség, mint ami lehetne rendes körülmények között a két gép között. Ez nem vita meg vélemény tárgya ez tény. Van erről kismillió szakma cikk, de bármikor kimérheted magad is. De helyetted ezt már megtette kismillió ember. Mindenki erre jutott. A kontraszt meg az egyik (ha nem a legfontosabb) mutató egy projektornál.

De világos szobában is van erre megoldás, kismillió Ambient Light Reflection vászon van ami kiszűri a környezetből (világos falakról, beszűrődő fény stb) visszaverődő fényt. De ez sem lesz soha olyan, mint egy sötét falú/plafonú szoba. A moziban is ezért minden fekete. Ez a vetítés egyik alapja.

[ Szerkesztve ]

Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(#60033) setup válasza BBéci (#60031) üzenetére


setup
junior tag

Én olyat láttam, hogy beltéri díszléc (stukkó) alá vetítettek. Az volt sötétebb színű és annyit kiemelkedett a felületből, hogy képezett egy árnyékoló szöget, így a mennyezetnek a képhez közeli része kevésbé világított talán, de ehhez is kell azért, hogy a kép teteje és a mennyezet között legyen távolság.
Az egész falat lelocsolni az én ízlésem szerint nagyon agyonnyom mindent, de ez annyira ízlés kérdése már tényleg. Sokan olyasmiket feltesznek beltéri falra, hogy az én szememnek egy ház alapjára inkább való. Ilyen horvátkő utánzatok felragasztva a falra az ebédlőasztal mellé és hasonlók. Csak nézek sokszor, szóval felőlem mindenki csinál amit csak akar, de én nem festek a projektor miatt.

(#60034) m3ss válasza ctrlaltdel13 (#60025) üzenetére


m3ss
veterán

na pont most fogadtam meg, hogy nem demozom. meghallom azokat a szep dio tornyokat es kiterek a hitembol :)
azert a szakmai szemtol tavol vagyok, de okoskodni szeretek. osszehozhatjuk vmikor, en is kivancsi lennek egy ilyen runcora.

Én élvezettel nézem, és nem a hibáit keresgélem.
amugy ez a bolcs dolog, en nem ilyen vagyok :D
fel sem tunt egy atlag filmben, hogy az epson mozgasmegjelenitese milyen. aztan miutan olvastam rola, csak azt lattam es zavart.
most a szobat sasolom, hogy kulonbozo megvilagitasu jeleneteknel mennyi fenyt ver vissza a kanape, a lazurozott szekreny stb. ez egy ordogi kor...valszeg a tanulsag az lesz, hogy ezek szepen osszeadodnak, na meg az alr vaszon sem csinal csodat. es ha vetiteni akarsz nappaliban akkor egy full fekete korbefuggonyzes iranyaba kellett volna elindulnom.
meres azert nincs, mert nem vennel vetitot nappaliba es az senkinek sem jo :DD
lehet ez a zold, szurke, kek festesunk annyit er atlag nappaliban, hogy nem 30 ansit nezunk, hanem 110-et...

abba kell hagynom a technozast..tegnap pont ezt akartam irni a kerdezonek, csak aztan Viktor valaszolt.
100e korul kijon egy benq full hd dlp vmi gagyi vaszonnal. ennel olcsobban sztem nem erdemes vetiteni, de ez meg egy kezelt szobaban kis vaszonnal tok jo 2d, 3d. bezarod a forumokat, nem demozol. nezed, elevezed.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60035) Atomgeszi válasza setup (#60033) üzenetére


Atomgeszi
veterán

"Csak nézek sokszor, szóval felőlem mindenki csinál amit csak akar, de én nem festek a projektor miatt."

Pedig az egész eddigi irományod pont arról próbálja meggyőzni a fizikát, a méréseket, a tapasztalatot a vetítéssel kapcsolatban, hogy az mind hülyeség, mert hülyeség.

Kár itt vitatkozni stílusról, dizájnmegoldásokról, egyrészt mindenkinek más tetszik, másrészt meg mindenki mást és más mértékben áldoz be a saját nappalijában/moziszobájában a vetítés tökéletességének érdekében.
Az, hogy neked megfelel hófehér falakkal, bazilika magasságú mennyezeti értékekkel, meg egy stukkó kerettel a vászon köré, hát szíved joga, de hirdetni nem kéne, hogy az úgyfasza, mert nem az.

Én is, amikor elkezdtem a projektorozást úgy 8 éve, először kezdtem fehér falakkal, láttam milyen. Lefestettem sötétkékre mindent, a padló sötét tölgy lett, és durván javult minden.
A következő házban már eleve sötéttel terveztük a hálószobát, sötétítőfüggönyökkel és már megint lehetett szintet lépni.. Mellette persze megmaradt teljesen kulturáltan _ a mi ízlésünknek megfelelően_ a szoba eredeti célját, és szórakoztató célját is tekintve.

Ha neked ez megfelel, és kimerül a redőny kombóban, szíved joga. Használd egészséggel. Mi is használjuk a "denevér"barlangot, élni, és szórakozásra is.

(#60036) devil-k válasza Atomgeszi (#60035) üzenetére


devil-k
nagyúr

De ő 20 éve vetít otthon.
Csak szarul.

- mozi bolondéria -

(#60037) m3ss


m3ss
veterán

nezegetem a kepeket a dreamcinema nappalijarol. ezzel az oriasi vilagos mennyezettel, vilagos oldalfalakkal, vilagos konyhaval, vilagos padloval megbirkozik az alr vaszon 20fl alatt?
latom a vaszon felett van egy kis "arnyekolas" de akkor is...vagy ez csak arra pelda hogy lehet nappalinak kinezo helyisegben is elvezheto kepet kapni?

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60038) spiky03 válasza m3ss (#60037) üzenetére


spiky03
veterán

Azt mondták amikor ott voltam a nyiltnapon, hogy elvileg elég annyi is.
Sajnos tesztelni nem tudtuk mert csak a két szobában lehetett.
De én is kíváncsi lettem volna rá mert ugye otthon én is alr vászonra vetitek fehér mennyezettel, igaz a falak nem világosak meg csak az egyik oldalt van. :D

Mondjuk volt a kis szobában alr anyag tesztre és durva, hogy oldaláról mennyire sötét lesz a kép :Y
Nálam otthon nem olyan durva a vászon, az oldalról is látható.

[ Szerkesztve ]

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#60039) Vhiktor válasza m3ss (#60037) üzenetére


Vhiktor
veterán

Valamennyit segít, de csodák nincsenek.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#60040) lemmy9 válasza BBéci (#60031) üzenetére


lemmy9
őstag

Nálatok nem is igazán sötétzöld, inkább nagyon kellemes pasztell középzöld az.

Szerintem!

(#60041) BBéci válasza lemmy9 (#60040) üzenetére


BBéci
titán

Szerintem sötét. :K

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60042) Khaosz55 válasza Bikkrom (#60032) üzenetére


Khaosz55
addikt

Nekem van ALR vásznam és nem is az olcsó féle. Valóban sokat hozott kontrasztban, bár annak is van rákfenéje... Ennek ellenére az oszlopokat feketére festettem a hátfalat sötét szürkére, és az is sokat javított még ALR váazonnal is. Most fürdő felújítás lesz és a nappalit fejlesztem. Az oldalfalak is sötétszürke lesz (galaxis szürke). A nappali részben meg a padló matt fekete. A párom akarta így. Teljes beleegyezésemet adtam :) . Ahol vetítek már csak a mennyezet lesz sárgás, lehet rá tudom beszélni, hogy vászon előtti plafon rész is legyen sötétszürke egy sávban. Onnantól kezdve lehet már a matt fehér vászon is jól működne.
Absolut black járólap.

(#60043) Ijk


Ijk
nagyúr

Le kell kenni mindent Héra kis feketével, mélyfekete padlószőnyeg, kell valami jó ANSI kontrasztot tudó projektor és olyan lesz a kontraszt mintha egy nagy TV-t néznél. Mondjuk nappaliba nem javaslom, hatványozottan növeli a depresszió kockázatát. :)

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#60044) m3ss


m3ss
veterán

nalunk nem akart a parom sotetkek falat. sotetbarna fuggonyt se :N
en se akarnek, ha lenne moziszoba :B amugy nincs bajom a kek, zold, szurke szinekkel. vilagos, foleg feher mellett jol mutat. de ez mar sztem tul sotet. nyeli a fenyt durvan..
nalam vaszonnal szemben es oldalt sztem nincsenek gondok. sotetbarna fuggonyok nagy feluleten, sztem sok moziszobanal sotetebb. majd csinalok kepeket ha kimerem a kontrasztot, hogy lehessen viszonyitani .
viszont a vaszonhoz kozel levo festett feluletek lehet sokkal tobb fenyt vernek vissza, mint gondolom. de a fo gond valszeg, hogy van egy 2x2m-es vilagoskek (szinte feher) negyzet a mennyezet kozepen. ez igaz, hogy 1.6m-re van a vaszontol, de mar focimeccsen is eleg vilagos, es az alatta levo dolgokat meginkabb megvilagitja...de egesz mennyezet nem lehet sotet, mert tenyleg lakhatatlan lenne. ezt viszont nem akarom kulon lefuggonyozni a mennyezet kozepen, lehetetlen kulturaltan megoldani.
en ilyen szonyegbol akartam egy jo nagyot, valo eletben is ilyen arnyalatu a minta, de most mar nem tudom...
kezdem irigyelni a moziszobas juzereket. kontraszt, hangero, akusztika, immersion...es kozben lakberendezned sem igazan kell mert csak sotetben mesz be.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60045) BBéci válasza m3ss (#60044) üzenetére


BBéci
titán

Egy-két ismerős húzta a száját, amikor elmeséltem, hogy sötétzöld lett a nappali. Amikor meglátták, ámuldoztak és kérték a receptet. Tehát nem lakhatatlan, hanem pont ellenkezőleg: szuper jó! Bordó a kanapé és a puffok, cseresznye színre pácolt a könyvespolc és a készülékállvány, cseresznyefa furnérosak a hangdobozok, mindez harmonizál a sötétzölddel.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60046) m3ss válasza BBéci (#60045) üzenetére


m3ss
veterán

sztem is tok jo a zold. bordo tenyleg jol megy hozza, meg kb. barmilyen barna (fa) arnyalat is.
ha most nullarol kezdenek nappalit vagy zold vagy betonszurke lenne sztem.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#60047) BBéci válasza m3ss (#60046) üzenetére


BBéci
titán

A hálószobánk középszürke, az is jókora mértékben javította a közérzetünket.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60048) tigerkiato


tigerkiato
friss újonc

Halihó! Nekem egy régi típusú Epson LCD nagy termi projektorom van 5 méterről vetítek echo módban /4200 ansi lumen/ és az a bajom, hogy nemcsak a kép, hanem az egész lakás fényárban úszik tőle, mert fehér a fal, amire vetítek és az egész lakásban fehér a fal, a plafon. Láttam, hogy lehet kapni sötét kék színű 50x50 cm es 1 cm vastag sötétkék műanyag habszerű lapot, amivel körbe rakhatnám a 250 cm-es kép széleit alját és tetejét, kb 1 méterre hátrafelé is a plafonból is elvéve. a vetíthető fal 3.50 cm, ebből a képet 2.50 re állítanám, az már élvezhető elég nagy kép, és körülötte lennének a kék műanyagok, amitől talán javulna a helyzet. Mit szóltok hozzá, lehetséges-ez? Vagy fessem az egész szobát sötétkékre?

(#60049) BBéci válasza tigerkiato (#60048) üzenetére


BBéci
titán

Pont a kép köré nem kell sötétítés. A plafon és az oldalfalak kapnak a visszavert fényből, az vágja haza a kontrasztot, színeket.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#60050) devil-k válasza BBéci (#60049) üzenetére


devil-k
nagyúr

Optikailag mindenképp kell!

- mozi bolondéria -

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.