Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43851) Pro Koryak válasza Cseneles (#43850) üzenetére


Pro Koryak
addikt

"Ha anyagilag megtehetnem vasarolnek belole egyet a tobbi melle"

Add el a többit és vegyél egy normálisat. :U

(#43852) kalapacsolok válasza #99499520 (#43841) üzenetére


kalapacsolok
senior tag

Akkor nekem mást jelet ak özép, felső meg luxus kategória. Akkor mit ajánlanátok az alábbiakat figyelembe véve?

(#43853) péjé válasza P1eTr0 (#43849) üzenetére


péjé
őstag

szia,
a projektort teheted az asztalra mert ha a talpán van akkor a lencse középvonalától felfelé lesz a kép, ha a plafonról lógatod akkor ez megfordul és így vetít neked képet.
Ekkora távra éppen jó lehet pl. a benq w2000 ami 2.5m-ről 100" képátlót vetít, könnyű gép, lehet pakolászni ha nem akarod fix helyre tenni. Bátran meg lehet venni használtan is, érdemes megnézni ebben a kategóriában a w1070-et is. LCD-t nem igazán látni most ebben az árkategóriában, a HUF keretet majd azért add meg.
A vetítők gyártóinak van kalkulátora ill. a projectorcentral.com-on szintén lehet számolgatni.

(#43854) mmoht válasza gyulaipal (#43847) üzenetére


mmoht
csendes tag

Sziasztok!
Nekem egyből ezek a képek ugrottak be:


[Ebből a tesztből...]

[ Szerkesztve ]

(#43855) AVhelper válasza gyulaipal (#43844) üzenetére


AVhelper
senior tag

Én azt hiszem ez lesz az utolsó hozzászólásom a veled folytatott diskurzusban, mert drágább az időn annál. minthogy erre pazaroljam.

Miután végigrágtam magam ezen a legutóbbi 1845 szavas hsz-eden, bele se merek gondolni milyen lehet az, amikor nem röviden válaszolsz.

Én viszont tényleg igyekszem tömör lenni.

Az világos, hogy Te a DLP technológia, s azon belül is a csúcskategóriás DLP vetítők meggyőződéses híve vagy, és olybá tűnik, hogy eljutottál a technológia iránti elfogultság egy olyan fokára, ami már lehetetlenné teszi számodra a - mondjuk úgy - szakmai tisztánlátást, vagyis annak elfogadását, hogy készülnek a világon nem DLP technológiával gyártott projektorok is, melyek tökéletesen kielégítik a velük szemben támasztott iparági (lásd DCI szabvány) követelményeket vagy éppen fogyasztói igényeket.

Nem érdekel, hogy leírsz egy elég zagyva szakmai ismertetést a DLP jelfeldolgozó chip, mint a tökéletes D/A konverter működéséről - amiből a fórumra járó olvasok többsége semmit se érthet, ami nem csoda, mert a Te leírásodból még nekem szakmabelinek sem érthető a működés (egyszerűbb lett volna, ha megadod a működést leíró és ábrákkal illusztráló szakirodalom linkjét) -, mindezt csak ezért, hogy ellentmondj annak a ténynek, hogy de IGEN, lényegileg (megengedve neked, hogy nem klasszikusan) a DLP vetítők DMD képmodulátorai az egyes képpontok kívánt szürkeskála fényességét az optikába s azon keresztül a vetítőfelületre juttatott fényimpulzusok időbeli szélességének modulálásával (PWM) állítják elő.

Én bevallom, nem ismerem minden részletre kiterjedően a DLP jelfeldolgozó rendszerének működését, de tudom, ha nagy szükségem lenne rá, akkor honnan tudnám megszerezni a szükséges ismereteket. Azt viszont tudom, hogy az erre a fórumra járó olvasok többségének illik viszonylag egyszerűen értelmezhető magyarázatokat adni a dolgok működéséről. (Valahogy úgy, ahogy az HBO Csernobil című sorozatában - ajánlom mindenkinek - az atomtudós elmagyarázza a pártfunkcionáriusnak az atomerőmű működését.)

A dolog lényege, hogy szerinted is valaha volt dithering, és a fórumlátogatók többsége által manapság vásárolt olcsóbb DLP vetítőknél ma is van, még ha a mindennapi használatban ez a képhiba tényleg csak nagyon ritkán és csak a nagyon éles szeműek számára észlelhető. (Megpróbáltam fellelni a már jó ideje nem kapható Barco F22 product sheet-jét amiben az általad úgymond a dithering-et befolyásoló lámpavezérlés leírása szerepel, de nem találtam ilyet az Interneten. Ha van egy linked azt értékelném)

Elérkeztünk a lényeghez. Sajnos olyan sok dologban kaptalak rajta nagyotmondáson vagy ahogy ma mondják kamuzáson, hogy már nem nagyon tudom, hogy miben hihetek neked.

Itt van ugye az EH-TW9400 DCI színszűrővel elérhető 840 lumen fényárama, amit te helyből kétségbe vontál, holott szinte semmibe nem került volna utánanézned, de miután én két független mérési eredménnyel is bizonyítottam a tényt, Te még csak elnézést sem kérsz a dologért.

Itt van ez az "eltűnnek a csillagok" az LCD projektorral vetített képen. Mekkora nagyotmondás ez? Ráadásul ezt ezer teszt említi. Linkelj ide legalább egyet! Nem voltam ezen a Dream Cinema szeánszon, de nem lehet, hogy azon az LCD vetítőn a jobb fekete szint elérése érdekében be volt kapcsolva a dinamikus fényszabályzó írisz, ami egyből egyszerűen megmagyarázná, hogy miért csak pislákoltak azok a csillagok? Mert akkor nem kéne alaptalan teóriát gyártanod a szerencsétlenségükre LCD projektorral vetített fekete háttérben árválkodó "magányos" világos pixelek sötétségéről, és kitalálnod valami nem létező "kompenzáló eljárást", ami "ráélesít a képre", ... "de nem működik" ... "pontosabban működik", de szegény "magányos pixel "elszürkül"" mégis (Mi van?). Szóval valószínűleg találkoztál a dinamikus fényszabályzó írisz működésének hatásával, mert az ezt teszi.

Aztán itt van ez: "A Sony nagymozis gépeinek kb. 1% a piaci lefedése, magyarul ma is 99 DLP mellett vetít kb. 1 LCD." Honnan veszed ezt azt oltári kamut? Linkeld ide azt a DCI vetítők piaci részesedését mutató felmérést, ami ezt az állításodat igazolja! Nem fog sikerülni! A digitális mozivetítők piacának négy főbb szereplője a Barco, a Christie Digital Systems, az NEC Displays Solution (Te ez utóbbiról mintha nem is tudnál) és a Sony. A Barco egy éve megjelent befektetőknek szánt prezentációja (lásd a 46. oldalt) szerint a digitális mozivetítők piacán 2012-ben még 9% volt a Sony részesedése, ami azt jelenti, hogy a 4K mozivetítők kb. felét a Sony szállította, 2016-ra ez a részesedésük 8%-ra csökkent, és kizárt, hogy két év alatt ez 1%-ra csökkent volna, mivel mostanra a 2K/4K mozivásznak aránya 80/20%-ra nőtt, és a Sony csak az utóbbiakhoz szállít DCI specifikációnak megfelelő vetítőrendszereket 2011 óta.

Nem kerülte el a figyelmemet a bejegyzéseidben említett és általad tervezett és épített "pixelt tologató rendszer 3 chip-es DLP projektorhoz", de egyrészt nem tartottam ezt vitánk szempontjából relevánsnak, másrészt nem akartalak megkérni arra, hogy adj már egy linket ahhoz a képeket is tartalmazó publikációhoz, ami erről szól, mert gondoltam, ha lenne ilyen, akkor megadtad volna, és nem akartam azt a látszatot kelteni, hogy nem hiszek neked. Nos, ha van ilyen publikáció, akkor szívesen elolvasom, ha pedig nem lenne ilyen, akkor még nincs késő megcsinálni.

Maradok tisztelettel a benzinnel még nem lelocsolt mérnök.

(#43856) Vitee válasza péjé (#43711) üzenetére


Vitee
aktív tag

Sziasztok!

Végül vettem egy másik gépet, ami majd jön az LG PF1000U helyére.
Egy Benq W2000 lett a kiválasztott, egy fórumlakótól sikerült megvenni kevés órával.
Ég és föld az LG-hez képest, sokkal szebbek a színek az élességröl nem is beszélve. Sokkal jobb ez a gép.
Mivel most van időm foglalkozni a dologgal, kimérni, hogy hova kerül majd, állítgattam, játszottam a Focussal és a Zoommal. Sajnos egyszer csak megláttam elég sok szöszt, vagy koszt amire szépen rá lehet fókuszálni és kiélesíteni, viszont a kép homályos ilyenkor. Élesre állított képnél nem lehet előhozni. Ez belül lenne a gépben valahol? Ez szerviz lesz és takaríttatni kell?
Csatolok képeket is, jobbat nem bírtam lőni, de remélem látszik.
Előre is köszi


"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

(#43858) hjtz4t3wrseg válasza Cseneles (#43848) üzenetére


hjtz4t3wrseg
senior tag

Teljesen igazad van !
Ajánlott lenne it is mint a "Házimozi"-nál külön kategóriát nyitni ( belépő ill. haladó )
Pl: Én is áhítattal olvasom a hozzászólásokat pl: Gyulaipál-úr "írásait!"
Olvasnám ezeket reggelig,de mint átlag user (EH-TW6000 ) tulajdonos , és film szerető ember elsősorban élvezem a filmeket, a jó mozikat még ha nem is a csúcskategóriában.

:R :R :R

(#43859) Cseneles válasza hjtz4t3wrseg (#43858) üzenetére


Cseneles
őstag

Nehéz igazságot tenni, sokak döntenek új vetítő vétele mellett a 300-400000Ft-os kategóriában hiába próbálja az ember a használt piac felé terelgetni őket. Megértem én ,hogy nincs pénzés jó dolog a garancia, drága hobbi ez és sokan vagyunk ezzel így viszont hallgatni kellene azokra akik nem specifikációkból és az internetes oldalak fürkészéséből szerzik be a tudásuk nagy részét(értem én ezt a vetítők tényleges képi világa és produkciójára) hanem a szemére hagyatkozva vetítésre optimalizált környezetben tesztelgetik azokat. Járt már nálam jó pár közel 10, vegyesen Dlp, LCD, JVC DLA vetítő és ha jól emlékezem a legolcsóbb is talán 600000Ft körül mozgott bolti áron. Persze ezeket 200-300000Ft magasságában be lehet szerezni használtan, többsége 5-8éves darab. Nekem a szemem a DLP képi világához húz ami nem csoda, hiába az LCD kalibrált 2000lumen fényereje és jó fekete szintje ha a képi dinamikája, kép élessége gyengébb mint a Dlp-jé. Konvergenciát most nem hoznám fel mert 2 méterről már nem igazán látszik de az Epson EH TW9300-ast sem lehet jól belőni, mindig látszani fog ami számomra hihetetlen mert nem ezt várnám 900000Ft összegért. Ellenben a JVC DLA X7(RS50) és ettől felfelé (X5900/X7900) menüből tökéletesre lehet állítani és élesebb a képe is mint az epsonnak a feketélyét ne is említsük. Fényerőben egy picit gyengébb de 130" ig úgy is mind1, viszont így már érthető, hogy mi az a 40% felár érte adott kategóriájában.

A következő probléma a kereskedők kapzsisága, mindenki mindig a saját forgalmazott termékét sztárolja mert az eladásból van neki haszna, óva intenek egy használt felső kategóriás gép vásárlásától(tönkremegy, fakult már a színe) ami részben igaz is LCD XSRD panelok esetén bár ezt azért konszolidáltan teszik de tény, hogy 3000-4000 üzemóra már szépen látszik ugye ami egy DLP gépnél kb gyerek idő :) Karbantartás nagyon fontos :K porszűrők cseréje, takarítás(fényalagút, polár szűrők) szakember megbízásával és akkor ezek a gépek is menet biztosak. Ha megnézed az aprót tele van mindig a bolti áron 250000-300000ft-ba kerülő benq,epson, optoma műanyag optikás gépekkel. Megjegyezném......a jót ritkán adják el és csak csak ritkán családi okokra hivatkozva, többnyire feljebblépés végett. Ha meg igen, mindenki csodálkozik meg fejét vakargatva néz i a hirdetést és fogalma sincs a márkáról vagy a termékről mert mindenki az említett 3 márkát hápolja.

Magam részéről mindig a használt vásárlást részesítem előnyben ugyan azért az árért amit újra szánnék. Van bent kis rizikó de hála égnek eléggé jól kiépült a magyar házimozis közösség ahol szívesen segítséget nyújtanak és így nagy mosollyal kevés kompromisszummal hátradőlve élvezhetem a filmjeimet :)

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#43860) Cseneles válasza Pro Koryak (#43851) üzenetére


Cseneles
őstag

Az össze többi is normális, összemértem velük a kis Barkót itt a fórumon igen aktív péjé fórumtárs is látta nálam a különbségeket a vetítők között de erről inkább kérdezzétek őt :R

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#43861) Mik76 válasza Cseneles (#43859) üzenetére


Mik76
senior tag

Tok jo. Akkor gondolom szemet es agyat is bagoert lehet cserelni mint a szuroket, stb.
Erted, hogy az az isten kiraly dlp ne szivarvanyozzon. :U

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#43862) Cseneles válasza Mik76 (#43861) üzenetére


Cseneles
őstag

Ezt embere válogatja viszont a nagy átlag itt még az olcsó dlp-ket nézegeti. Ebből van a nagy szivárványozás. Egy jó egy chipes DLP-nél alig észrevehető a jelenség vagy nem is látható. Miért nem panaszkodnak a Sim2 és Barco vagy Runco esetleg ProjectionDesign tulajok? Ez csak a belépő optoma, benq, infocus, acer meg hasonló csodák produkálják. Ezek a gyártók is tudnak jót csak itt nem sokan fizetik meg azt a kategóriát.

Tényleg kellene nyitni egy belépő kezdő fórumot meg egy haladót, mint a házimozis csoportban. így megszűnne az elbeszélés egymás mellett :)

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#43863) alphamooncam


alphamooncam
őstag

Mióta gyp megjelent, azóta minden hozzászólása olvasásakor ingrenciám támadt hozzászólni.

Íme:

Nagyképű, fanatikus térítőket, megmondóembereket oda kívánom, ahonnan jöttek.

gyulaipál Kérlek máshol hirdesd az igét! :W

Köszönöm.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#43864) rs123 válasza Cseneles (#43862) üzenetére


rs123
csendes tag

Azért ez nem ennyire egyszerű.
Minden egy chip-es, színkerekes DLP-nél jelen van a szivárványozás. Valóban van a mérték között különbség, de ott van.
Én sem tudom elviselni, nagyon érzékeny vagyok rá.
Viszont így is megoldható, amennyiben mégis DLP-t szeretne az ember nézni: van színkerék nélküli DLP, és 3 chip-es is. Ezek egyike sem produkálja ezt. Mindegyik volt (Runco QuantumColor Q750i), vagy van (DP HighLite Cine). Előtte nekem is középkatagóriás (~ 1m Ft.) LCD gépeim voltak. Azokkal is kiválóan lehet mozizni, szerintem nem kell ebből hitvitát generálni. Valamint mindegyik megoldás kompromisszumos, talán csak a valóban csúcs projektorok esetén elhanyagolható ez.
Elég annyi, hogy van többféle megoldás is a filméhségünk keilégítésére.

(#43865) Cseneles válasza Cseneles (#43862) üzenetére


Cseneles
őstag

Ott van pl Zsoika fórumtár aki tőlem vett egy Optoma HD80 vetítőt. 695000Ft-volt a bolti ára 2010-ben 7 szegmensen 6x-os színkerékkel rendelkezik amit ezen a sebességen 60Hz-n teker. 50Hz/4x a sebesség. kérdezd meg tőle nyugodt szívvel hogy mennyi szivárvány fellelhető a vetített filmek alatt 60hz-n. Nem lehet hasonlítani még ehhez az Optoma hd80hoz sem a mai dlp vetítőket :N szivárványozás terén....

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#43866) Cseneles válasza rs123 (#43864) üzenetére


Cseneles
őstag

Az ,hogy ki melyik technológia mellett teszi le a voksát az a saját dolga :) Itt az alsó kategóriás belépő gépeken szerzett tapasztalatokra való félretájékozottság a jellemző. Tiszteletem tettem egy közeli mozis Avx-es fórumtársnál jó párszor, tudom mi az, hogy 3chip dlp...C3x társaságában. Ezt itt ezen a fórumon nem megszokott jelenség testközelből mint ahogy az Avx-en eladott gépeid sem :) Többnyire csak olvasom ezt a fórumot pont ezekből kifolyólag. Kicsit pali és AVhelper szócsatályát követve leírtam pár sort, avatott szem úgy is érti amiről szó van

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#43867) BBéci válasza alphamooncam (#43863) üzenetére


BBéci
titán

Nem igehirdetés, hanem aprólékos, részletes szakmai magyarázat, amit korábban senki nem adott elő. Igenis helye van itt!

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#43868) Vitee válasza #99499520 (#43857) üzenetére


Vitee
aktív tag

Köszönöm a válaszodat.
Ti kit ajánlanátok? Függetlenszerviz vagy Batyo? Eddig róluk olvastam itt a legtöbbet.
Ki az alaposabb és megbízhatóbb? Akkor oda küldeném a gépet.

Köszönöm.

"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

(#43870) zsoika válasza Cseneles (#43865) üzenetére


zsoika
addikt

1x már láttam egy pillanatra ...amikor le vagy felnéztem a telómra/ról(már nem emlékszem).
:D
95eFt -ért ajándék volt....köszi még 1x

43869) beluudj: 24Hz -en nézem a filmeket, de 60Hz-en sem akad , vagy ilyesmi.....csak akkor hangosabb egy kicsit(a színkerék miatt)

[ Szerkesztve ]

(#43871) hm15 válasza alphamooncam (#43863) üzenetére


hm15
senior tag

:DDD :W Elüldöznéd a hiteles gyakorlati szakembert az elméleti tudorok és dilettáns reklámszakemberek mellől. Ezért menekül innen mindenki, akit jó lenne olvasni. Fájdalmas.

[ Szerkesztve ]

(#43872) Janaboy válasza hm15 (#43871) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Ki menekült el?

Janaboy

(#43873) péjé válasza Vitee (#43868) üzenetére


péjé
őstag

LCD géphez ha ultrahangos takarítást is szeretnél akkor a függetlenszervíz egyébként Batyo.

(#43874) Vitee válasza péjé (#43873) üzenetére


Vitee
aktív tag

A W2000 DLP, szóval akkor felkeresem a Batyot.
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

(#43875) gyulaipal válasza mmoht (#43854) üzenetére


gyulaipal
tag

KÖSZÖNÖM!!! IGEN!!! PONT ERRE GONDOLTAM! NAGY MEGDICSÉRÉS!

Akkor tehát mégsem az öregedő agyam tréfált meg, itt van a teszt ahol fényképekkel illusztrálva látszik, hogy az LCD nem igazán képes pici fehér pöttyöket megjeleníteni fekete alapon.

Ja, AVHelper: teljesen igazad van, valóban hajlamos vagyok a nagyotmondásra és a költői túlzásokra is. Próbálok megjavulni ... de nem megy az könnyen faluhelyen! :-)

A gond az, hogy én NEM gyűjtöm a link-eket, csak emlékszem, hogy valahol olvastam valamit. Amikor meg kell a link, csak vakarom a fejem...

Akkor fordítsuk meg a dolgot: nem mondok és nem állítok semmit, csak kérdezek: ki mit gondol, mi az oka annak, hogy a TESZTBEN LÁTHATÓ MÓDON elhalványodnak a csillagok a "4K" Sony képén? Úgy értem, hogy ha BÁRKI tud egy logikus és a fizika/optika törvényeinek NEM ellentmondó magyarázatot, akkor induljunk ki abból és "fejtsük" meg ezt a talányt!

AVHelper elmélete a dinamikus íriszről jó volt és logikus, de amikor ezt a jelenséget vizsgáltuk akkor a dinamikus írisz ki volt kapcsolva (minden gépen). Ezt tehát kizárhatjuk a magyarázatok közül, de ismétlem nagyon jó és logikus volt az ötlet (lehet, hogy mégis hat a piszkálódásom és lobban a tűz)? :-)

Azt viszont előre definiálom, hogy ennek a kérdésnek a megfejtése a KULCSA a DLP és az LCD közötti EGYIK valódi különbség megértésének (a másikat később tárgyaljuk).

(#43876) gyulaipal válasza AVhelper (#43855) üzenetére


gyulaipal
tag

Most tényleg tömören:

- NEM vagyok DLP hívő. Jó kép hívő vagyok. A Sony 870 is pl. jó képet vetít ... csak megfizethetetlen (9 milla környéke). Az LCD hibái javíthatóak, de ma még csak az ultra drága gépekben figyelnek oda erre...

Az F22 product sheet amiben a SÁVOSODÁST említik (ezt kompenzálja a dithering) és a 3. oldal közepén van említve a VIDI előnyeként:

[link]

Az Epson 840 lumen fényárama valóban meglepett. Ez KALIBRÁLT fényáram? Mert akkor még mindig meg vagyok lepve... de akkor elismerésem az Epson-nak.

Az LCD pixel-közi problémáját valóban kompenzálják, de ezt majd akkor lesz érdemes megtárgyalni, ha már mindenki hinni fog egyáltalán a probléma létezésében.

A Sony piaci részesedésével kapcsolatban valóban túlzás volt az 1% de az Általad említett értékek is nagyon alacsonyak. Ha a gépek jók lennének, már ki kellett volna halni a DLP-nek a 4K mozikból (is).

A pixel-tologató rendszert valóban megemlítettem és részletesen lekörmöltem a megoldást az avx-en a "Mindent a projektorokról" témában (ezért nyittattam ezt a topic-ot annak idején). Fényképek az eredményről, komplett műszaki leírás, a képfeldolgozó script-ek ott vannak publikálva. Azért nem használom, mert a jelenlegi projektorom natív 2,66K felbontása (1440p) elég a gyakorlatban, az 5,33K (virtuális) felbontás nem látszott normál nézési távolságból. Nagyon közel menve a vászonhoz szépen látszott, hogy a dolog műküdik (meg tesztábrán is) de olyan közelről, ahonnan látszott az előnye, már nem jó élmény filmet nézni. Mivel valóban építettem ilyen rendszert, "bit-szinten" ismerem a buktatóit és így látom a gyári megoldás gyengeségeit is ... de ezt is majd később lesz érdemes tárgyalni.

Rövid voltam?

Örülök ha már benzines vagy, innen már csak egy lépés a láng felgyulladása ... és ki tudja, lehet, hogy a végén lesz haszna a dolognak, hogy egy kicsit "felpiszkáltam" Benned a tüzet? Lehet, hogy a végén majd együtt építünk olyan projektort amivel forradalmasítjuk a házimozit? :)

(#43877) weinmaker


weinmaker
őstag

Én elhiszem mindenki igazát. Ettől függetlenül piszkosul élveztem ma is a mozizást a gagyi epson lcd-s vetítőmmel, de halál komolyan. Nem cinkelésből írom. Biztosan lehet fokozni, de bevallom, hogy egy jó film annyira le tud kötni, hogy még az enyémnél gyengébb képminőségben is tudom élvezni. Mellesleg örömmel olvasom a hozzászólásokat, és emésztem az információkat.

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#43878) #95590400 válasza weinmaker (#43877) üzenetére


#95590400
törölt tag

általában elég komoly pszichés problémákra utal egy szövegben a nagybetűs nyomatékosítás, főleg a szakmainak szánt vitákban. tapasztalatom szerint.

(#43879) Rick4 válasza #95590400 (#43878) üzenetére


Rick4
félisten

És az milyen pszichés problémákra utal, ha nem annak írod a mondandód, akinek valójában szánod? :D

Bocs, magas labda volt, nem kívánok senkinek a személyével foglalkozni, sőt mások személyeskedő hozzászólásait sem kívánom olvasni, szimplán mint amatőrt a jó kis w1070-esemmel érdekel érintőlegesen a téma. Nem ebben a csoportban próbálok barátokat keresni, és ellenségeket sem. Tudom neked is javasolni, jó idejönni, és okos dolgokról olvasni, a pocskondiázás rossz irányba viszi a topicot, talán ez az egyik legjobb valósan szakmai topic, ahol tanulhat az ember ezt- azt.

[ Szerkesztve ]

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#43880) kokokka válasza weinmaker (#43877) üzenetére


kokokka
őstag

Itt a pont! A W1070 életem eddigi első projektora, és a mai napig csak tátom a szám egy-egy látványos film nézésekor. Lehet, hogy nem 9 millió volt az ára, lehet, hogy a sok szakmai ember csak leköpné itt a fórumon,, és bizots, hogy sokkal jobb vetítők is vannak nála. De én szeretem, és egy darabig még meg is marad.

(#43881) Janaboy válasza gyulaipal (#43876) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Én arra lennék kíváncsi, ezek után hogy akkor mi az a típus, amit tudnál javasolni 200e-400e-es ársávban?

Janaboy

(#43882) Janaboy válasza kokokka (#43880) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Nekem is 1070 van és érdekes a helyzet, néha azt látom hogy milyen marha jó éles a kép és wow, aztán meg van amikor azt látom hogy huh de fura az egész.
Persze lehet nem a projektor a gyenge láncszem, hanem még sok más dolog, ámbár igyekeztem jobb dolgokat venni.
Igazán akkor látnám a különbséget ha otthon tudnék tesztelni egy magasabb kategóriás gépet.

Janaboy

(#43883) Ijk válasza Janaboy (#43881) üzenetére


Ijk
nagyúr

Barco Cineo 30, van itt is és avx-en is aprón.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#43884) motoroskanál válasza gyulaipal (#43875) üzenetére


motoroskanál
tag

Ha nem tud fekete alapon egyetlen fehér pixelt megjeleníteni, akkor a képeken miért jelent meg az a néhány csillag?

(#43885) nTom


nTom
aktív tag

Sziasztok

Én is azt szeretném kérdezni, főleg 3D-re milyen projektort keressek használtan kb 300ezer körüli áron?

(#43886) kalapacsolok


kalapacsolok
senior tag

Sziasztok!

Olvasgattam az összefoglalót és a linkeket. Nappalimba szeretnék egy kivetítőt XBOX, filmnézés céljából.
- a nappalin 1 nagy ablak van, rolóval, így szinte teljesen sötétíthető, ha kell (de xboxozni nem sötétben szeretnék nappal :)
- vászonra vetítenék, esetleg fehér falra
- a kalkulátorokból úgy látom, az optimális vászon méret számomra 96 col (214 cm-es szélesség) - 117 col (260 cm-es szélesség) között - négy méterről nézném kb.
- ha jól látom és sejtem, 4K-nak esetemben nincs értelme, és tartalom is alig van, full HD elég
- a szoba kb. 30 négyzetméter
- a projektort szembe a kanapé fülé polcra, vagy plafonhoz rögzítve is tudnám rakni
- bruttó 300 körül jöhet szóba max, számla nélkül is érdekel, használt is
- szivárványosodás miatt ha lehet, egy chipes DLP-ket kerülném

Mit ajánlanátok? Van néhány bevált, konkrét típus, amik ajánlottak? NEm láttam ilyet itt. Külföldi rendelés is szóba jön nekem!

Köszönöm a segítségeteket!

(#43887) gyulaipal válasza #95590400 (#43878) üzenetére


gyulaipal
tag

Igaz, majd próbálok NEM tenni nagybetűs ... ó ... a fenébe, már megint, a megszokás! :)

Ok, komolyra fordítva a szót, nem lenne sok értelme tagadni, hogy nekem nagyon is lehetnek mentális problémáim. Viszont egy szakmai fórumon szerintem nem ezt kellene nézni, hanem azt, hogy amit leírok, az logikus-e, egybevág-e az olvasó saját tapasztalataival, hogy az indoklásra használt elméleti állítások egybevágnak-e a tudomány manapság elfogadott állításaival, stb. Egy párkereső fórumon nyilván a másik személyisége lenne a lényeg, egy szakmai fórumon viszont logikus lenne a másik fórumost a hozzászólásainak a szakmai tartalma alapján megitélni. Vagy nem?

Szerintem (talán) nem vagyok őrült feltaláló, mert az "őrült feltaláló" egyrészt onnan ismerszik meg, hogy első állításával "kitöröl" mindent, amit a tudomány eddig felépített (pl. "a tudósok mind hülyék" egy nagyon jó felvezetése a mondandójának) másrészt csukott szemmel nézi a világot (azaz ahogy AVHelper is nagyon helyesen említette) a saját véleményéhez a végsőkig ragaszkodik, semmi és senki nem ingathatja meg a hitében.

Én pont fordítva működöm: mindig mindenben kételkedem, de addig (és csak addig) elfogadok egy elméletet igaznak, amíg egy mérési adat vagy tapasztalat ellent nem mond neki. Amint ez megtörténik, újragondolom a dolgot. Ennél jobb "bizonyítása" nincs pl. egy fizikai elméletnek, csak ennyit tehetünk. A matematikai jellegű bizonyítás a fizikában csak egy álom...

(#43888) AVhelper válasza gyulaipal (#43876) üzenetére


AVhelper
senior tag

Akkor most már nem vagy benne "eléggé biztos", hogy "a "High End" kategória csakis a DLP rendszer lehet", mint két napja (#43844). Helyes!

Ha jó képet vetít a VPL-VW870ES és nem kell cserélhető lencse meg Dual Contrast Engine és elég a némileg kisebb fényáram, akkor a VPL-VW760ES már 5 millióért megvehető.

Köszönöm a linket az F22 product sheet-hez, de ebbe még csak nem is szerepel a "dithering" szó, a VIDI lámpavezérlés kapcsán se, de ez nem is volt számomra kérdéses.

Az EH-TW9400-ra az egyik teszt 1690, a másik teszt 1830 lument közöl, de ezek DCI szűrő nélküli vagyis Rec. 709 színtér reprodukálása mellett más-más vetítőkön és nyilván némileg eltérő módon (műszerrel/szoftverrel) kalibrált értékek.

Mivel a digitális mozik képernyőinek csak 20%-ára vetítenek 4K képet (80%-ára csak 2K-t), ezért eleve nem lehet ennél nagyobb a Sony által csak 4K felbontásban kínált projektorok piaci aránya. A 8% körüli piaci részesedéssel viszont a 4K mozivetítők közel felét a Sony szállítja.

Rövid voltál!

A projektorépítés úgy tűnik lassan leáldozóban van. Néhány év, és a mozik többségében „Direct View Display”, azaz a közvetlen képmegjelenítő képernyők teljesítik majd a DCI HDR D-Cinema követelményeket. S aztán mindez átterjed a házimozikra is. Jönnek (sőt már itt vannak) a dobozból elő- és oda visszatekeredő hajlékony OLED, majd később QD-LED vagy mikroLED képernyők egyre nagyobb méretben és egyre olcsóbban. Nem fogunk már sokat bohóckodni a sötétben ezekkel Lumierer testvérek által kitalált masinákkal. Na jó, lesznek még néhányan, akik nosztalgiából használnak majd projektort, de szépen kihalnak (kihalunk).

[ Szerkesztve ]

(#43889) Ijk válasza AVhelper (#43888) üzenetére


Ijk
nagyúr

Jópár év lesz az mire az aktív kijelző leváltja a vetítőt.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#43890) gyeniko válasza gyulaipal (#43875) üzenetére


gyeniko
őstag

"...de amikor ezt a jelenséget vizsgáltuk akkor a dinamikus írisz ki volt kapcsolva (minden gépen). ..."

Sőt, a helyszínen előtte (előző 1 teljes napon át) minden gépet tisztességesen végpontoztak és kaptak egy "gyors" kalibrációt is.

Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

(#43891) gyeniko válasza #95590400 (#43878) üzenetére


gyeniko
őstag

Miért is? Én (sajnos) gyakran élek ezzel az alakisággal, különösen akkor, amikor fenntartásaim vannak a címzett szöveg értésével kapcsolatban és fontosnak tartom a pontos duplikációt. Ja, azért "sajnos", mert többször érzem szükségét, mint amennyire épelméjű környezetben kívánatos volna.

Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

(#43892) cromwell12


cromwell12
újonc

Helo!

Segítséget szeretnék kérni, teljesen kezdő vagyok a projektorokhoz.
Van 5 darab pici PicoPix 2055 Philips projektorunk. Ezek közül 4 megfelelően működik, de az ötödiknek nem a szokásos fehér fénye van a vetítéskor, hanem valamilyen rózsaszínes árnyalat. Fogalmam sincs, hogy ez mitől van, hiba-e vagy jelez valamit. Rákerestem angolul is, de nem találtam semmit erről. Megköszönném ha segít valaki.

(#43893) gyulaipal válasza weinmaker (#43877) üzenetére


gyulaipal
tag

Én nem azt akartam mondani, hogy az Epson gagyi lenne, vagy akár (az egyik következő hozzászólásban említett W1070, de most egyben válaszolok mindkét kommentre).

Én azt mondom, hogy ezek a projektorok egy adott szintjén vannak a műszaki fejlettségnek, ami a házimozisok jelentős részének teljesen "kielégítő" képminőséget jelent. Nagyon is örömmel el lehet mozizni ezeken a gépeken. Én mindkettőnél gyengébb géppel kezdtem és nagyon szerettem azt a gépet. Élveztem a mozizást, a család is élvezte ... de azután eljött az idő amikor elkezdtem látni a gép gyengeségeit is és végül továbbléptem. Ugyanez a történet ismerős lehet azoknak akik hifi-ben (is) "utaznak". Sokan örömmel hallgattnak évtizedekig egy pár Orion HS500-at és nagyon elégedettek. Én is így voltam, de azután elvitt egy ismerős egy audiofil szalonba és ott, amikor azok a kis vacak hangfalak megszólaltak, tátva maradt a szám. Másnap eladtam az Orionokat az egyetemen egy csoporttársamnak és elkezdtem gyűjteni az ösztöndíjat, pár hónap múlva már a kis Boston A40-eket hallgattam. Ma is megvannak és most is imádom őket, pedig ma már jobb hangfalam is van (most ezek a surround-ok a moziban és ebben a pillanatban a Pink Floyd-tól a Shine on you crazy diamond szól rajtuk 5.1-es DTS HD MA formátumban, miközben ezt a kis Barco-n gépelem). A szem hasonló a fülhöz: vannak akiknek a szeme/füle elkezdi látni egy idő után az aktuális rendszer gyengeségét, van, hogy valahol tapasztalunk egy olyan minőséget, ami után azonnal más "színben" látjuk az otthoni gépet. Ekkor kell továbblépni ... csak eddig nem volt hova továbblépni ... kivéve a milliomosokat.

Akivel eddig a fentiek megtörténtek, pár éve elmentek egy házimozis céghez, meglátták, hogy egy jobb minőségű projektor milyen horror pénzbe kerül és a dolog eldőlt, annyit senki nem tud fizetni egy projektorért, így maradt az, amit az ember meg tudott fizetni.

A világ viszont változik, az elmúlt kb. egy évtized műszaki (vissza)fejlődése és a használtpiaci trendek nyitottak egy olyan "rést" a lehetőségek "testén", ami végre lehetővé teszi, hogy bagóért vetíthessünk olyan képminőséget, amiről eddig csak álmodhattunk. Én erre a lehetőségre akarom felhívni azok figyelmét, akik úgy érzik, hogy a jelenlegi gépük már nem tudja hozni azt a minőséget amit a(z idő közben "kifinomodott") szemük elvárna (vagy amit valahol láttak és leesett az álluk).

Egy másik fórumon most post-olt valaki egy linket, amiben leírják, hogy megépítették a világ legjobbnak szánt házimozi bemutatótermét. Az eszközlistában (minő véletlen! :-) ott figyel az én projektorom utódja, ami annyiban különbözik az enyémtől, hogy (dupla) lézer fényforrása van UHP lámpa helyett. Ár: 23 millió. Ugye ezt a gépet senki nem nézegeti, mert ennyi pénzt kb. senki nem akar kifizetni egy projektorért, de teljes szívből irigyeljük azt a szerencsés flótást, aki ilyen képet élvezhet otthon? Az én gépem 1 millió alatt megvásárolható használtan és az általam javasolt átalakítások után jobb minőségű képet vetít (de persze töredék fényerővel) mint a Loki, csak éppen 1/23-ad pénzből és még kell hozzá egy HTPC (benne egy NVidia videókártyával) az UHD dekódoláshoz és a PQ -> gamma konverzióhoz (ezt a Loki megoldja maga, ahhoz nem kell számítógép) ami plusz mondjuk 150eFt. Ez kb. annyi, amennyibe egy Epson kerül a boltban. De ez már a "krém" kategória, hasonló képminőséget (csak FullHD felbontással) el lehet érni pl. a valaki által említett ProjectionDesign/Barco Cineo30-al is, amit az emberke (aki tőlem vette annak idején) hirdet 400eFt körül. Ennyiért meg lehet kapni ma ugyanazt a képminőséget és akkor még a kifogásokat keresi valaki? Na, ez az én bajom...

Egyébként pont én is árulok 300eFt-ért egy kis Barco-t ami szintén ugyanazt a képminőséget hozza, amit a fent említett gépek, csak ez pici és nem kétlámpás, így akkora fényereje nincs, mint a dupla lámpás gépeknek. Nem mondanám, hogy nagy rá az érdeklődés, mivel ez a kategória egyszerűen ismeretlen a legtöbbek számára, pedig ebben a gépben is kb. ugyanaz az elektronika és CMS dogozik, ami nagyokban. Egyszerűen ezek a gépek kívül esnek a legtöbbek látókörén, ami természetes volt addig, amíg 3-10 milliót kellett letenni az asztalra ezért a képminőségért. Most itt a lehetőség ugyanazt bagóért megvenni, de ezt a lehetőséget kb. senki nem ismeri fel. Pedig ha csak egyszer látja valaki ezeknek a gépeknek a képét, akkor az egy maradandó élmény szokott lenni. Akinek meg nem az, annak szerencséje van, hiszen nem mindenkinek érzékeny a szeme a képminőségre, aki nem látja a különbséget, az megnyugodhat, hogy nem kell projektort cserélnie. De aki látná a különbséget és igényelné is de mégis lemarad, csak mert nem jutott hozzá el az információ, az elveszít valamit, amit meg is kaphatott volna. Ez nekem piszkálja a csőrömet és ezért verem itt (is) a nyálamat. Csak annyit akarok, hogy mindenki tapasztalja meg legalább egyszer, hogy mit lehet kihozni egy ilyen "komoly" hardverre épített projektorból pár egyszerű átalakítás segítségével és ezután döntsön valós, személyes tapasztalat alapján.

És picit a matektanár énemet is piszkálja, hogy miért irigykedünk mi itt a 23 milliós gép gazdájára, miközben tökugyanazt a képet mi is megkaphatnánk a saját vásznunkon bagóért. Tapasztalataim szerint minden emberben két "hozzáállás" keveredik: az egyik a kifogásokat keresi, a másik a lehetőségeket. Akiben a kifogásokat kereső énje teng túl, az soha nem akarja majd megtapasztalni azt, amiről én itt beszélek. Én viszont próbálom a lehetőségeket keresni és szerintem meg is találtam egy olyan lehetőséget, ami eddig soha nem volt jelen a történelem folyamán. Aki hozzám hasonlóan a lehetőségeket keresi, annak érdemes lehet a marhaságaimat olvasni, a többiekre viszont nem fogok megsértődni ha egyszerűen nem olvassák el amit írok. A szüleimen látom, hogy ezzel a hozzáállással is le lehet élni boldogan egy életet ... csak nekem nem ez az élet jutott ... amit persze értékelhetünk egyfajta betegségnek is ... csak én nem értékelem annak, mivel én nagyon élvezem a mozizást. És persze azt is élvezem, hogy végre a filmre koncentrálhatok, nem a rendszer hibáira ... pedig az is van még bőven... de hát Rómát sem egyetlen nap alatt építették.

Az is tény, hogy a legjobb ma létező projektorok képességei is szánalmasan gyengék pl. egy OLED tévéhez képest, ha pl. kontrasztól beszélünk. Az én módosításaim sem tesznek csodát, de azért látható az eredményük (és műszerrel is mérhető). Az egyik fent említett géptípus pl. gyári állapotában kb. a max. fényerejének a 11%-a mellett hoz 7500:1 kontrasztot, ami használhatatlan a gyakorlatban, mert ennyi fény max. másfél méter széles kép vetítésére elég. A módosítások után kb. 4x-es fényerő mellett lesz ennyi a kontraszt, ez sem sok, de már elég egy kb. 3m széles kép vetítéséhez. A fizika korlátai mindenkire vonatkoznak, csodát nem lehet tenni, de ahhoz már elég jók ezek a gépek, hogy élvezni lehessen a filmet ... és ez a kontraszt, bár kevésnek hangzik a katalógusokban látott számokhoz képest, de az AVHelper által linkelt első cikkben az Epson 9300-asra (kalibrálva) mért kontrasztnál nem rosszabb. A DLP kontrasztja a leggyakoribb kifogás, de nem minden DLP kontrasztja szánalmas, a nagyobb chipméret nagyon is sokat számít (ezért nem szabad a bolti 0,47"-es gépeket megvenni). Szerintem mondhatjuk, hogy egy kifogással "elbántunk".

(#43894) gyeniko válasza gyulaipal (#43893) üzenetére


gyeniko
őstag

"...de az AVHelper által linkelt első cikkben az Epson 9300-asra (kalibrálva) mért kontrasztnál nem rosszabb. ..."
Tényleg nem rosszabb, az én dedikált és teljesen sötétített mozi szobában lévő, szakszerűen kalibrált 9300-asom mért kontrasztja 4.600.
Hozzá kell tennem, hogy ez a kontraszt kb. megegyezik egy VA paneles középkategóriás TV natív kontrasztjával.

Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

(#43895) #95590400 válasza Rick4 (#43879) üzenetére


#95590400
törölt tag

én sem értem, hogy minek nekem címezted... egyelőre azt láttam, hogy idejön valaki, nagy erőkkel előad egy földi halandónak 95%-ban értelmezhetetlen techblablát, miközben pocskondiáz gyártót, típust, mérnököket meg ad hoc egy másik fórumtársat, mindenki hülye, csak ő helikopter alapon.
ellenpéldákra, cáfolatokra nem reagál, viszont mindig előhúz a kabátujjból egy aduászt.
de biztos az én szövegértésemmel van probléma...
mondjuk nem különösebben érdekel a topik, meg a szakmaizás sem, meg nem innen fogok továbbra sem segítséget kérni vásárláshoz. igaz ez a proharver hasonló topikjainak 90%-ra.
egy kérdést dobtam be pár napja, 99%-ban biztos voltam benne, hogy semmi értelme. de ennyit megért.
ugyazt leírni sincs kedvem ide, érdeklődöknek, hogy kb. szinte semmit nem oszt szoroz, egy átlagos környezetben, 200-ért vagy 400-ért vesz projit, ugyanazt fogja látni. felette is.
szóval nyugoggyá' meg, nem fogok itt a homokozóban lapátot fogni.
csak leírtam a tapasztalatomat, ez elmúlt 20 évből, hogy általában kik nyomják nagybetűvel.

[ Szerkesztve ]

(#43896) Pro Koryak válasza #95590400 (#43895) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Ha figyelmesen elolvasod, lejön, hogy eléggé ért hozzá + igaza van.

"200-ért vagy 400-ért vesz projit, ugyanazt fogja látni. felette is."

Ez pontosan mit jelent?
Mert én ugyan abban a környezetben egy jobb dlp-vel jobb képet látok/tapasztalok.

(#43897) Rick4 válasza #95590400 (#43895) üzenetére


Rick4
félisten

Nyugi, neked szólt az teljes egészében, amit írtam... Ellenben azt nem tudni, te miért másnak címezted azt, amire válaszoltam.. Ahogy másról írod ugyanezt, erre pl te magad se reagáltál.. :D

Nekem mindegy, felveszed-e a kesztyűt, megcáfolod-e mindazt, amit kifogásolsz, vagy csak dobálózol, én maradok a W1070-nél, és ennyire nem érdekel se a projektor-biznisz, se a többi modell, se az, hogy itt ki mit mond a másikra. Részemről mint írtam, erre nem vagyok kíváncsi, úgyhogy egy időre léptem is innen.

[ Szerkesztve ]

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#43898) zsoika válasza Pro Koryak (#43896) üzenetére


zsoika
addikt

Otthoni (nappali) környezetben ahol nem ideálisak a körülmények felesleges több millás proji ...viszont egy adott szint alá sem érdemes menni.
Most hogy megjelentek a 65,75 és nagyobb tv-k szerintem leáldozott az otthoni vetítésnek. Eddig a méret miatt vették a projit, mert nem volt más lehetőség ha nagy képet akart ...viszont most azonos pénzből jobb tv-t kapni. És akkor még nem is beszéltünk a projektor hangjáról, szerviz ktg.ről, ideális körülményekről, fogyasztásról stb. Szerintem pár év és kikopnak a projik....én is úgy saccolom jogy 3év múlva veszek egy nagy tv-t.

(#43899) Ijk válasza zsoika (#43898) üzenetére


Ijk
nagyúr

120" és 85" méretbeli különbség. De még a 100" is közel 40%-kal nagyobb. Mennyi egy 100"-os tv, 20 millió alsó hangon?
85"-os tv is min. 1 millió. És 2 hét múlva azon forogsz hog kicsi.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#43900) Khaosz55 válasza Ijk (#43899) üzenetére


Khaosz55
addikt

Én is vaciláltam, hogy 65" olled vagy 77" Qled Tv vagy projektor. Hiába jobb a TV képminősége a 120" kárpótol mindenért is. Legalább is engem. Meg ennek megvan a feelingje.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.