Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44651) AVhelper válasza Ijk (#44644) üzenetére


AVhelper
senior tag

Gyártanak ilyen DMD-t, amit tipikusan a DCI mozivetítőkbe építenek, mérete 35 mm (1,38 inch) és 4.096 x 2160 pixel felbontású. A nagyobb chip csak drágábban állítható elő és alacsonyabb gyártási kihozatallal.

Ez a nagy DMD csak 3-chipes konstrukcióban használható, ami tovább növeli a költségeket, mert bonyolultabb a projektor felépítése, a DLP technológia rossz fényhatásfoka miatt nagyobb teljesítményű fényforrásra van szükség, és az optikai rendszer minden elemének - és nemcsak a lencséknek - nagyobbnak kell lennie, pláne egy egychipes vetítővel összehasonlítva. Mindezek eléggé megdrágítja az ilyen vetítők előállítását.

Akiknek telik rá azért vehetnek ilyen projektort házimozi célra is, például a Barco Residential kínálatából:
Prometheus I
Prometheus III
Thor és Thor+

(#44652) AVhelper válasza gyulaipal (#44647) üzenetére


AVhelper
senior tag

"A Loki is alkalmas lenne 1,38"-es DMD használatára optikailag ..."

Nem lenne alkalmas, mert a Loki optikai elemeit 0,9"-es DMD-hez méretezték, nem majd másfélszer nagyobb átlójú 1,38"-as DMD-hez, ráadásul az utóbbit csak 3-chipes konstrukcióba építik, a Loki pedig egychipes.

(#44653) mettek válasza AVhelper (#44651) üzenetére


mettek
addikt

Azért a 138kg és a 68 db üzemi hangnyomasszint eléggé megnehezíti az átlag felhasználó számára az elhelyezést. :DDD

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#44654) Khaosz55 válasza mettek (#44653) üzenetére


Khaosz55
addikt

Meg a 4.5Kw áramfelvétel. :D

(#44655) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Nem tudok teljesen kiigazodni az epson-nak a kalkulátorán.

1,85 m magasságba tudnám elhelyezni a projit és ha bekapcsolom a lencseeltolást, akkor megtudom oldani, hogy a vetített kép alja a padló fölött legyen 90-110 cm-rel, ebben az installációban? És ráadásul a kalkulátor mennyezettől a vászon felső széléig értéket használja a padlótól mért vászon alsó része távolságra.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44656) AVhelper válasza Vhiktor (#44655) üzenetére


AVhelper
senior tag

Használd az angol verziót, abban nincsenek félrefordítások.

Amúgy nem olyan bonyolult, csak a számokat kell értelmezni.

Ha 1,85 m magasan van az EH-TW6700 alja, akkor a lencse és a lencseeltolás nélküli 93" átlójú kép közepe 1,36 + (1,16/2) = 1,94 m. Ebből levonva a függőleges maximális lencseeltolásnál a kép aljának a kép közepétől megadott távolságát: 1,94 - 1,27 = 0,67 m-en lesz a kép alja. Vagyis igen, meg tudod oldani, sőt akár még magasabbra is teheted a vetítőt.

[ Szerkesztve ]

(#44657) Vhiktor válasza AVhelper (#44656) üzenetére


Vhiktor
veterán

Köszi így már érthető :)

Még annyit, hogy amikor megadják %-ban kifejezve a lencseeltolás értéket, akkor az minek a %-a? A vetített kép magasságának illetve szélességének?

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44658) zsoika


zsoika
addikt

Finom [link]

(#44659) c4 válasza zsoika (#44658) üzenetére


c4
őstag

És mitől az?

"Resolution:
1400x1050
Native Aspect Ratio:
4:3 (SXGA+"

(#44660) zsoika válasza c4 (#44659) üzenetére


zsoika
addikt

Az ára!
Még az is oda van írva hogy bomba ajánlat.

(#44661) AVhelper válasza Vhiktor (#44657) üzenetére


AVhelper
senior tag

Általában igen! A vetítő lencséjéhez képest a vetített kép annak magassága +/- X%-ával tolható függőlegesen fel-/lefelé, illetve a vetített kép szélessége +/- Y%-ával tolható vízszintesen jobbra/balra.

A projektorok un. offset adata, amit szintén a vetített képmagasság %-ban adnak meg, sajnos már nem ilyen egyértelmű.

(#44662) pet007 válasza AVhelper (#44656) üzenetére


pet007
aktív tag

Pont tegnap nezegettem en is a kalkulatort, de valahogy nem tudtam kiigazodni rajta, lencse kozepe 16 centire van plafontol, kep alapjan igy vagy 30 centi a kep teteje plafontol vagy 2centi, de mindket esetnel olyan trapezt kapok hogy ihaj. Tudom tudom kepen foldon van a proji de plafonon is ugyanezt irja. Valaki tudja ezt ertelmezni? Amugy egy optoma ew536rol van szo.

(#44663) gyulaipal válasza AVhelper (#44651) üzenetére


gyulaipal
tag

> Ez a nagy DMD csak 3-chipes konstrukcióban használható, ami tovább növeli a költségeket,

Tudtommal semmi akarálya bármelyik DLP chip használatának 1- vagy 3 chip-es rendszerben. Tudsz olyan technikai limitációról ami miatt ez az 1,38"-es chip ne lenne használható 1 chip-es gépben? Én ilyenről még nem hallottam ... és elképzelni is nehezen tudok ilyet ... de végülis nem lehetetlen.

Az persze teljesen igaz, hogy ilyen drága chip-et nem tesznek bele házimozis projektorba, de ennek szerintem kizárólag piaci okai vannak, nem tehcnológiai.

Szerinted melyik optikai alkatrésszel lehetne gond az F35/Loki esetén? A fény útját gondolatban végigkövetve a gépben, a lencsék mindenhol sokkal nagyobbak, mint ami házimozihoz kell (mivel ezek a prezis használatra, azaz maximálisra nyitott íriszekre vannak méretezve, házimozis gépben viszont (kivételes esetektől eltekintve) mindig szűkebb íriszeket használunk).

Az egyetlen alkatrész amivel szerintem valóban gond lehetne, az a TIR prizma, ez valóban vignettálhatna, ha "prezis" állásban vannak az íriszek. Viszont a prizma túl van méretezve (ugyanaz a prizma van a különböző alakú DMD-vel szerelt gépekben) és a TIR prizma szükséges fizikai mérete a rajta áthaladó fénykúp csúcsszögétől nagyon függ (emiatt nagyobb ennyivel a TIR prizma, mint a mögötte levő DMD). Házimozira beállított íriszekkel a fénysugarak kúpszöge jóval kisebb lenne, tehát egészen minimális esélyt látok bármilyen optikai problémára ... de azért az igaz, hogy a nullánál picit többet.

Ha be tudnánk építeni egy ilyen DMD-t egy 1 chip-es Barco-ba és esetleg valóban gond lenne a TIR prizmával, azt én megoldom, egy TIR prizmát legyártani nem nagy kihívás egy optikai cégnek ... és a költsége is elhanyagolható lenne ahhoz a csodához képest, amit egy ilyen vetítő a vászonra "küldene". Más problémára én nem számítok.

A lencsével viszont tuti nem lenne gond, annak a korrigált látómezeje hatalmas, jóval nagyobb mint 1,38" (90% vízszintes lens shift 0,95"-es DMD-vel).

Milyen kár, hogy egy ekkora DMD házimozis használata egyelőre csak egy álom ... és egy ideig még szerintem az is marad ... :-(

(#44664) robi-k válasza gyulaipal (#44663) üzenetére


robi-k
őstag

A kérdés az,hogy mennyibe kerül egy ilyen 1,38” DLP chip gyártási önköltsége? Valamiért meg mindig nem szerepel a tömeg projektorok gyártó cégek termékpalettáján a valós 4K@60Hz projektor.

(#44665) gyulaipal válasza robi-k (#44664) üzenetére


gyulaipal
tag

Az átlagos vásárlónak fogalma sincs arról, hogy amit a boltban megvesz 4K DLP néven, az nem natív 4K, hanem XPR-es chip (halkan mondom, a Barco Loki is az, húszmilláért). Azt meg nem hiszem, hogy rajtam kívül bárki is leírta/kiszámolta volna, hogy pontosan mit veszítünk egy picike DLP chip használatával (azaz mit nyerhetnénk egy még nagyobb chip-pel) ... az önálló gondolkodás elég ritka tevékenység a mai világban.

Személyes meggyőződésem, hogy amit a 0,9"-es 2560pixeles (DLP9000) chip-pel el lehet érni a vásznon, az kb. egy életre elég a kellemes mozizáshoz. Ez a chip natívan hozza a 2,66K felbontást, ami nincs messze a digitális IMAX-ban látott kb. 2,9K-tól. Nem fura, hogy az IMAX-ban a hatalmas vásznon (szinte) senki nem érzi kevésnek ezt, de otthon, a 106 centis tévé gagyi, ha nem 4K-s?

Én kb. a kép szélességére ülök a 2,66K-s képtől és semmi hiányérzetem nincs. Nyilván még jobb lenne egy natív 4K chip, hülyeség lenne ezt tagadni, de a jelen megoldás annyira olcsó (1 milla alatt bárki építhet ilyen rendszert) hogy nem látnám értelmét egy vagyont költeni a különbségre. És a rezgetés sem hiányzik, pedig szépen működött.

Nekem tehát elég a natív 2,66K a gyakorlatban. Ha olyan gépeket lehetne kapni a boltokban amelyek ("legalább") ezt képesek lennének megcsinálni (ugyanilyen kontraszt, fényerő, élesség, képminőség mellett) akkor szerintem egész más lenne a házimozis világ.

Sajnos szerintem nem az 1,38"-es chip-ek hiánya ma a fő probléma, hanem a fele ekkora (vagy még kisebb) chip-ek jelentik (szerintem) a fő gondot...

(#44666) Ijk


Ijk
nagyúr

Felkerült a mennyezeti sötétítés is:

Valószínűleg a nagy fesztáv miatt átteszem keresztbe a mennyezeti függönyt.
Viszont most ért célba a Runco képe, fantasztikus. Teljesen sötét jelenetekben persze nem tudja hozni a VT60 szintjét, nagyon erős fényű jeleneteknél a másik véglet, az ANSI miatt, de a képtartalom kb. 95%-nál simán pariban van, sőt. Kiugrik a kép a vászonról, gyönyörű 3D hatású az egész kép, most már tudom miért ragaszkodnak páran foggal körömmel a DLP-hez akik nem szivárványérzékenyek. Szerencsére úgy tűnik én sem vagyok az, semmit nem tapasztaltam eddig.
És ha belegondolok hogy ezt a képet 270 ezerért kaptam akkor nem akarom elkezdeni keresni a hibákat, hogy milyen jó lenne 1:10.000-es on-off kontraszt és 1000-es ANSI. Lehet hogy majd elmúlik a kezdeti leklesedés, de egyszerűen élveztem eddig azt a kb. 10 órányi vetítés minden pillanatát. Nagy mázlim volt, mert 3,5m-ről (faltól-falig) nem nagyon találtam volna olyan gépet ami 270 széles képet vetít, főleg ennyiért és ilyen minőségben.
Most már csak abban reménykedem hogy még jó darabig bírja a gép.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44667) KatonaT válasza Ijk (#44666) üzenetére


KatonaT
aktív tag

Grat hozzá

(#44668) gyulaipal válasza Ijk (#44666) üzenetére


gyulaipal
tag

Máskor inkább kérdezz meg engem is, mielőtt gépet veszel! :-)

... persze ez csak vicc volt, tényleg jó az a Runco. És ilyen közelről ekkorát valóban kevés gép tud vetíteni ...

GRATULA!!!

Halkan mondom: nem véletlenül 0,95"-es chip van abban is? Ja, de ...:-)

> ... hogy milyen jó lenne 1:10.000-es on-off kontraszt ...

Azzal a chip-pel simán el lehet érni 10000:1 kontrasztot, csak egy jó, modern lámpa kell hozzá meg pár optikai átalakítás. A kontraszt a chip-től függ leginkább, minden más hangolható a gépben (optikai eszközökkel). Pont most kell nekiállnom egy tökugyanilyen chip-et használó kis Barco-nak, a feladat a 10000:1 natív kontraszt. Ha azzal ez megy (márpedig biztosan megy, csak a végső fényerő a kérdés) akkor ezzel is menni fog, hiszen ugyanaz a chip van mindkettőben ...

(#44669) AVhelper válasza pet007 (#44662) üzenetére


AVhelper
senior tag

Nem tudok segíteni, mert zavaros leírásod alapján értem a problémádat.

Trapéztorzítás akkor lép fel, ha a projektor vetítési tengelye nem merőleges a vetítőfelület síkjára.

(#44670) Ijk válasza gyulaipal (#44668) üzenetére


Ijk
nagyúr

Most van 520 óra a lámpában. Vagy akkor kereslek meg miután még vagy ugyanennyit beletettem, vagy ha már nem bírok magammal. :)
Kaptam hozzá egy másik modult, működő lámpával, abban már 2000 körüli óra van.

Most néztem az új Stranger Things 3. részt, fene vinné el hogy nincs több szabadidőm, még akarok gyönyörködni a képében. Szegény asszony nem látott már 4 napja.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44671) AVhelper válasza gyulaipal (#44663) üzenetére


AVhelper
senior tag

Én ugyan nem turkálok nap mint nap DLP vetítők belsejében, és nem is teszek úgy mintha értenék ezek optikai konstrukciójához - pláne nem vállalkoznék bármiféle prizma legyártására -, de nem tudok róla, hogy az 1,38"-es DCI DMD-hez a TI kínálna olyan meghajtóchipet, ami egychipes vetítőben való alkalmazását lehetővé tenné. De felteszem neked ez nem jelentene akadályt - legalábbis a szavak szintjén.

Mondom, nem konstruáltam még DLP projektort, de azt tudom, hogy van bennük egy a fényforrás fényét az adott méretű DMD chip felületére koncentráló optikai elem (talán kondenzor lencse). Na most, ha ez jól végzi a dolgát, akkor csak arra a méretű felületre koncentrálja a fényforrás fényét, amekkora a DMD aktív felülete, és nem nagyobbra, mert ugye az a drágán előállított fény pazarlása lenne. Ha pedig egy ilyeténképpen adott felületre koncentrált fényt egy nagyobb felületű DMD-re küldenénk, akkor annak jó része nem lenne megvilágítva. Ugyebár?

De várjuk izgalma beszámolódat arról, miként fusiztál bele egy F35/Loki-ba egy nagyobb DMD-t.

(#44672) cinemazealot válasza Ijk (#44666) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nice! :K

(#44673) gyulaipal válasza AVhelper (#44671) üzenetére


gyulaipal
tag

>nem tudok róla, hogy az 1,38"-es DCI DMD-hez a TI kínálna olyan meghajtóchipet, ami egychipes vetítőben való alkalmazását lehetővé tenné

Sosem hallottam olyan meghajtó chip-ről ami direkt 3 chip-es gépekhez készült volna. Az általam eddig látott 3 chip-es gépek mindegyike 3db 1chip-es gépnek volt tekinthető egy dobozba építve, amelyek közös optikai rendszerbe "dolgoznak" (és persze csak egy-két UHP lámpa adta a fényt). Most is ilyen gépen írom ezt (Infocus 777). Mindhárom DMD egy-egy vezérlőt tartalmazó nyomtatott áramkörön "csücsül", csak "előttük" van egy áramkör ami szétbontja alapszínekre a képet, majd mindegyik DMD a saját alapszínének a képét vetíti "fekete-fehérben". Nem is vagyok biztos benne, hogy a DMD-k (és vezérlők) "tudnak" arról, hogy egy 3 chip-es gép részei, mivel a "munkájuk" azonos azzal, mintha egy fekete-fehér filmet vetítene egy 1 chip-es gép. Szerintem csak 1 chip-es géphez való vezérlőket gyárt a TI és azokból három darab van minden 3 chip-esben ... de persze nem láttam még szétszedve az összes 3 chip-es gépet.

> ... DLP projektort, de azt tudom, hogy van bennük egy a fényforrás fényét az adott méretű DMD chip felületére koncentráló optikai elem (talán kondenzor lencse). Na most, ha ez jól végzi a dolgát, akkor csak arra a méretű felületre koncentrálja a fényforrás fényét, amekkora a DMD aktív felülete

Ezt tökéletesen látod. A feladatot a tüköralagút "kijárata" végzi, ennek képét vetítik a kondenzor lencsék a DMD-re. A tüköralagút a legkritikusabb pont kontraszt szempontjából, így a kontraszt javításának az első lépése a tüköralagút cseréje (kétlámpás gépben kb. biztosan). Mivel ezt úgyis meg kell csinálni, ezért ezt inkább "előkészítő-feladatnak" tekintem, nem az 1,38"-es DMD beépítésének egy lényegi lépésének, ezért simán elfelejtettem megemlíteni.

Jó volt az észrevételed, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet! Ha nem cserélnénk tüköralagutat, akkor valóban nem lenne megvilágítva a DMD széle.

Sajnos azonban nem érzem reálisnak, hogy 1,38"-es DMD-t "önerőből" beépítsünk egy gépbe. Mechanikailag és optikailag megoldható lenne a feladat, de hogy "táplálnánk" meg digitális jellel a bemenetét? Ez szerintem reménytelen, ez kb. ezerszer nagyobb feladat mint az optikai és mechanikai rész ...
de ha ezt megcsinálja valaki, akkor én természetesen (és örömmel) vállalom a mechanikai/optikai részét a feladatnak... :)

(#44674) weinmaker válasza AVhelper (#44671) üzenetére


weinmaker
őstag

Én komolyan mondom nem értem, hogy mire jó ez a kakaskodás. Bármit ír Gyulaipál te azonnal azt nézed, hogy hol lehet belekötni. Nem tisztem senkit sem védeni, de már uncsi. Ha nem tetszik, simán csak ugord át. ;)

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#44675) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Sziasztok,
nagy nehezen, de végre megérkezett Kínából a 120" Black crystal vászon. Korábban vettem már egy ilyen vászont, de akkor perforáltat az nem tetszett eladtam németben. Most ugyan az jött perforáció nélkül. Sajnos 2 hónapot kellett várni a szállításra ugyanis 3 méter felett nincs légi szállítás. Aztán egyszer csak jött az üzenet a kínaiaktól, hogy Budapest felé tart.
Ezután a vámosok felvették velem a kapcsolatot, elküldték a papírokat kitöltöttem 1 nap alatt meg volt a vámolás, átutalások stb. Másnap mentem érte Vecsésre, kiadták a csomagolásból levágtam kb 15 centit és éppen befért a kocsimba 3,1méter.


Tegnap felraktam. nem volt még sok időm mindent beállítani, de a korábbi fehér öreg vászonhoz képes lényegesen jobb képet kaptam. Hot Spotot nem érzékeltem, betelítési szög nekem ok nem éreztem torzulást. A fekete lényegesen jobb lett alapból sem rossz (TW 9400). Én a fényerőhöz sem nyúltam egyedül a Gammát állítottam alap helyezetre 0-ra és ecro-ról normára lámpa használatát. Rakok fel 1-2 képet amit tegnap este csináltam meg majd még készítek. A vászon anyaga vékony és feszítéssel teljesen sík.




(#44676) Janaboy válasza Khaosz55 (#44675) üzenetére


Janaboy
Topikgazda

Jól néz ki, mennyibe fájt?
Az ilyen fekete vászonnál elvileg a nappali vetítés is jobb lehet egy kicsit, kíváncsi lennék ilyen világosabb körülmények között mit tapasztalsz.

Janaboy

(#44677) Khaosz55 válasza Janaboy (#44676) üzenetére


Khaosz55
addikt

Majd privátba megírom.

(#44678) Ijk válasza Khaosz55 (#44675) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ez ALR vagy szürke vászon?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44679) Khaosz55 válasza Ijk (#44678) üzenetére


Khaosz55
addikt

ALR

[link]
[link]

Ez 0.8-as gain, létezik belőle 2.0 gain-es de nem ajánlom. Nekem van belőle mintám (2.0 gain) itt, hot spotol, borzalmas betekintési szöggel. Egyből toztul a kép ha nem középen nézed, de már a sarkok felé is.

[ Szerkesztve ]

(#44680) Ijk válasza Khaosz55 (#44679) üzenetére


Ijk
nagyúr

ALR az jó, pusztán szürke vászonnak nem sok értelmét látom ha íriszes a projektor. Bár ugye ez a leszabályzott fényerőtől függ milyen gain-t érdemes alá tenni.
Én inkább maradtam a szoba sötétítésnél, meg szerintem nálam 1.0-as throw ratio-nál már nem igazán jó az ALR.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44681) Khaosz55 válasza Ijk (#44680) üzenetére


Khaosz55
addikt

Én 1.4 körül vagyok throw ratioban ez is necces de még jó.
Én nem tudom sötétíteni a nappalit és ezzel így számomra jó eredményt értem el.

(#44682) Pro Koryak válasza Khaosz55 (#44677) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Óccóvót: kijött volna belőle akár 2db Stewart :D

Jól néz ki.
A W9400-hoz talán nem is kellett volna a 0.8.
Nálam is 0.8 van, de dlp-hez kellett is.

2.0gain minek, hova? Ott aztán lesz jó fekete :Y

[ Szerkesztve ]

(#44683) Ijk válasza Pro Koryak (#44682) üzenetére


Ijk
nagyúr

3D-hez szoktak gondolom magas gain-t használni.
Egyébként íriszes gépnél, vagy RVR-rel nem gondolom hogy sokat kell szórakozni a gain-nel. Kontraszt nem lesz tőle magasabb, csak a fényerő változik, 0.8-nál mélyebb lesz a fekete, de a fehér is sötétebb (szürkébb).

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44684) Dorian válasza weinmaker (#44674) üzenetére


Dorian
félisten

Üzleti érdeksérelem-szagot érzek a levegőben.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44685) AVhelper válasza weinmaker (#44674) üzenetére


AVhelper
senior tag

Ha ez eddig nem tűnt volna föl, akkor egy fórum többek között szakmai kérdések megvitatásáról is szól. Nem az a lényeg, hogy nekem vagy bárki másnak "tetszik-e", amit gyulaipal vagy akárki más itt leír, hanem az, hogy vitatható-e szakmailag, vagy sem. És bocs, de immár talán gyulaipal is belátta - legalábbis legutóbbi bejegyzése ezt sejteti -, hogy a #44647 hozzászólásában tett kijelentése, miszerint: "A Loki is alkalmas lenne 1,38"-es DMD használatára optikailag ...", minimum csúsztatás, de szerintem meg egyszerűen nem igaz!

Mert ehhez - most már mindenki számára nyilvánvalóan - csak át kéne építeni a vetítő egész tüköralagútját, új kondenzor lencsére lenne hozzá szükség, és még ki tudja mi minden más az optikai rendszer részét képező elemet kéne módosítani. Szóval lehet, hogy az optika sok eleme, akár a lencsék egy része valóban megmaradhatna, de a Loki eredeti optikáját (a teljes fényút beleértendő ugyanis egy vetítő optikai rendszerébe) alaposan át kéne konstruálni a másfélszer nagyobb átlójú DMD beépítéséhez. Vagyis akkor az már nem a Loki optikája lenne.

Tehát ez a vita egy szakmailag tarthatatlan nagyotmondás cáfolatáról szólt.

Amúgy a kakaskodáshoz két jószág kell!

[ Szerkesztve ]

(#44686) Morph76 válasza AVhelper (#44685) üzenetére


Morph76
aktív tag

Nem is arról volt szó, hogy megcsinálja-e. Arról az okfejtésedről volt szó miszerint nem alkalmas az 1.38-as chip fogadására. Bele lehetne faragni, de nem tudnánk megtáplálni megfelelő jellel. A doboz mérete és optikája alkalmas volna, más részeket nyilván módosítani kellene. Mivel a Loki is csak rezegtetéssel 4K-zik, így felesleges volna(ahhoz tervezett az elektronika). De ezt Ő is leírta, hogy az a része nagyjából megoldhatatlan házi berken belül. Ahelyett, hogy a gyakorlatiságát kérdőjelezed meg, (amit szerintem felesleges) az elméleti részére megint nem tudtál érdemi cáfolatot tenni. Nem tudom, miért csípi a szemed, ha valaki optikából több tapasztalattal(ne adj Isten tudással) bír nálad és még az eszét is használja. Nem is arról volt szó, hogy átalakítás nélkül belemegy a nagyobb chip és minden változatlan. Ugye azt sem vitatjuk, hogy egy polski fiatba beletehető egy 1.9-es PDTDI dízel motor.(mert ugye ezt is megcsinálták, pedig...). Ehhez is jó szerelő kellett.
Sajnos sok helyen elsüllyedsz a logikai mocsárban és a tényszerűen, szakmailag alátámasztott dolgokon átsiklasz, és a számodra feltett kérdésekre nem tudsz válaszolni,elég csak azelcédés projektor vitátokra visszatekinteni.(de nem szeretnék most ennyire visszakanyarodni)
Itt kérem félrevezetve becsapva senki nincs, pusztán a gyakorlati tények ezt mondatják Palival. Ha nem szedtél szét még (rendszeresen) DLP-t honnan tudhatnád, hogy alkalmatlan egy nagyobb chip fogadására?
Ő honnan tudhatja?Ja tényleg már sejtem...

(#44687) robi-k válasza gyulaipal (#44673) üzenetére


robi-k
őstag

Valós 4K DMD chipes házimoziba használható DLP projektor elektronika valóban érdekes kérdés. nem találtam olyan jelenleg gyártott DLP projektort, amelyben a benne lévő elektronikai vezérlő panel valóban tudná a natív 4K-t DMD chippel (még a Benq W11000 sem tudja).

Azonban D-ILA (Direct drive Image Light Amplifier) projektorok, amik méretűk alapján már alternatívák lehetnek házimozihoz is (persze akinek van rá elég pénze), már tudják a natív 4K (4096 x 2160) és interpolált 8K felbontást, egészen meggyőző kontraszt mellett.
Ilyen pl. a JVC DLA-NX9B, amely projektor 3 darab 0,69″, 3,8 mkm méretű pixelekkel rendelkező LCD-matricát használ.

Tehát elvben elektronika részről nem lenne akadálya annak, hogy pl. a JVC egy 1,38" DMD chip körül felépítsen egy natív 4K projektort.

(#44688) Khaosz55 válasza Pro Koryak (#44682) üzenetére


Khaosz55
addikt

Hát 1 Stewart ARL árából veszel 10 vagy 13 db ilyet. Nyílván a Stewart jobb de van az ésszerűségnek is határa. Lehetett volna az is, de vannak dolgok amiért egy bizonyis összeg felett nem vagyok hajlandó kifizetni bármennyi is van.
A 9400 nek jó a feketéje de ezzel mégjobb lett meg az egész kép is.
Majd lehet fekrakom a fehér vászont hogy az milyen.

De ha valaki meg akarja nézni szóljon.

(#44689) Pro Koryak válasza Khaosz55 (#44688) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Hétvégén megyünk, kaja, pia, nő legyen! :D

(#44690) Khaosz55 válasza Pro Koryak (#44689) üzenetére


Khaosz55
addikt

Minden is és még az is. :DDD

(#44691) AVhelper válasza Morph76 (#44686) üzenetére


AVhelper
senior tag

Nem tudtam, hogy ennyi "fogadatlan prókátor" kész elfogultan védelmezni egy védhetetlen, szakmaiatlan és igenis félrevezető állítást, miszerint: "A Loki is alkalmas lenne 1,38"-es DMD használatára optikailag ..."

Nem azt, vagy valami hasonló értelműt írt gyulaipali, hogy "A Loki is alkalmas lenne átalakításokkal 1,38"-es DMD használatára optikailag ...", s ezzel igenis azt a hamis látszatot kelthette a hozzá nem értőkben, hogy simán csak ki kellene cserélni a vetítőben a 0,9"-es DMD-t, 1,38"-es DMD-re, és máris kész a natív 4K képet vetítő DLP projektor. Te is totális félreértésben vagy amikor azt hiszed: "A doboz mérete és optikája alkalmas volna, más részeket nyilván módosítani kellene." Magát az optikát kell módosítani, mert annak része a teljes fényút, benne a tüköralagúttal, új, a nagyobb DMD-t megvilágító kondenzor lencsékkel és még ki tudja mi mindennel. Úgyhogy nemcsak elméletileg, de gyakorlatilag is cáfoltam a fent idézett alapállítást, és amíg valaki nem épít egychipes vetítőt az 1,38"-es DCI DMD-ből, addig engedtessék meg, hogy kételkedjek abban is, hogy ez egy Loki optikai átépítésével egyáltalán megoldható - és még akkor a nagyobb chip számára szükséges digitális jelfeldolgozásról nem is szóltam.

Pont nem én vagyok, aki átsiklik a szakmaiság hiányán. Most is válaszoltam a feltett kérdésre ("Szerinted melyik optikai alkatrésszel lehetne gond az F35/Loki esetén?") Megmondtam mivel lesz a gond. Úgyhogy ne hazudozzál! Halványak az emlékeid az LCD projektorokról szóló vitánkról is.

Egyébként én nem kétlem, hogy gyulaipali kellő felkészültséggel és gyakorlattal rendelkezik az általa annyira kedvelt és valóban kitűnő Projectiondesign/Barco vetítők terén. Úgy látom egész csinos üzletágat igyekszik magának felépíteni az ilyen használt vetítők megvásárlásával, felújításával, átépítésével majd eladásával. Nincs ezzel semmi gond! De ettől még nem kéne időről-időre mindenféle "nagyokat mondania".

Egyébként a TI elméletileg tudna kisebb 4K nem XPR-el manipulált (értsd 4096 x 2160 mikro-tükröcskét tartalmazó) DMD-t gyártani. Ehhez nem kéne más, mint a jelenlegi DLP4710 TRP-s DMD technológiájával gyártani egy négyszeres felületű DMD-t, aminek a "Micromirror Array" átlója 23,86 mm, azaz 0,94" lenne.
De valószínűleg azért nem gyártanak ilyet, mert nemcsak maga a DMD chip lenne drágább, de a belőle építhető projektor is, mert minél nagyobb a képmodulátor, annál nagyobb optikai elemek, nagyobb teljesítményű fényforrás, hatékonyabb hűtés, stb., stb. kellenének az ilyen vetítőkhöz. Felteszem felmérték, hogy nem lenne tömegpiaca az ilyen vetítőknek, s így a DMD-nek sem. Ez ennyire egyszerű.

(#44692) Janaboy


Janaboy
Topikgazda

Már kezdődik megint a személyeskedésbe átforduló vitázgatás.
:((

Janaboy

(#44693) Ijk válasza AVhelper (#44691) üzenetére


Ijk
nagyúr

Az elmélkedés onnan indult hogy ennek a nagy 4k-s DMD-nek nagyobb, sokkal drágább optika lehet szükséges. Erre mondta Pali hogy elméletben egy kis gépben is menne. Számomra nem jelent drága, megoldhatatlan optikai átalakítást egy módosított tüköralagút, amit Pali kvázi rutinszerűen csinál otthon, miközben a sokkal problémásabb elem, a dmd utáni optika elbirkózna a nagyobb csippel.
A digitális jelfeldolgozó irreleváns, hiszen kezdetben sem arról volt szó hogy otthon át lehet-e hegeszteni, azt mindenki tudja hogy 0,95-ös DMD helyére nem lehet beaplikálni 1,38"-ost garázsműhelyben. A lényeg az volt hogy meglévő, házimozira alkalmas gépekbe, jelenlegi optikákkal gyárilag lehetne nagyobb DMD-t rakni, azaz a 4k DLP nem csak targoncával mozgatható ipari projektorokba építhető, hanem a kis Barcoba is gyárthatnák.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44694) AVhelper válasza Ijk (#44693) üzenetére


AVhelper
senior tag

Akkor ez innentől kezdve hitvita. Te elhiszed Palinak, hogy "egy kis gépbe" (gondlom a Loki-ba) elméletileg beépíthető az 1,38"-es DCI DMD, én pedig nem. Ha Pali lelevelezi a Barco egy hozzáértő szakemberével, és az megerősíti ezt az "elméleti beépítési lehetőséget" (természetesen ésszerű mértékű átalakításokkal) neki elhiszem.

(#44695) AVhelper válasza Ijk (#44693) üzenetére


AVhelper
senior tag

Létezik a Barco Residential szériában egy számomra rejtélyes modell, a Wodan.

Ez ugyanis egy 3-chipes projektor 0,9"-es DMD-vel, 3.840 x 2.160 pixel felbontással, de szó sincs XPR technológiáról, aminek alkalmazásáról 3-chipes vetítőben én még nem hallottam. Úgyhogy érdekelne, hogy ez miféle DMD lehet.

(#44696) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Ilyen nappali fényviszonyok között. Nappal a napfény nem a vászont süti. Azért este jobb.

Ilyen este:

Nappal:



(#44697) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Létezik olyan bolt, ahol egymás mellett megtudnék nézni egy DLP és 3LCD gépet?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44698) gyulaipal válasza AVhelper (#44691) üzenetére


gyulaipal
tag

> "Loki is alkalmas lenne " ...

A fény sok optikai alkatrészen megy át pl. egy F35-ben (ami valószínűleg megtévesztésig hasonlít a Loki-ra belülről ezen a "szakaszon", mivel azonos bennük a DMD és a lencse is ... bár bevallom Loki-t még nem láttam szétszedve). Ebből szerintem csak egyet, a tüköralagutat kellene átalakítani. Semmi mást, minden más szerintem alkalmas a feladatra. Elismertem, hogy a tüköralagutat elfelejtettem megemlíteni, ez tényszerűen az én hibám. Szerintem ezzel ezt a témát lezárhatjuk.

> Egyébként a TI elméletileg tudna kisebb 4K nem XPR-el manipulált (értsd 4096 x 2160 mikro-tükröcskét tartalmazó) DMD-t gyártani. Ehhez nem kéne más, mint a jelenlegi DLP4710 TRP-s DMD technológiájával gyártani egy négyszeres felületű DMD-t, aminek a "Micromirror Array" átlója 23,86 mm, azaz 0,94" lenne.

Ez teljesen igaz. 100%-ban egyetértek (annyira, hogy szerintem ezt az elméleti lehetőséget már én is említettem, de lehet, hogy nem ezen a fórumon).

>Felteszem felmérték, hogy nem lenne tömegpiaca az ilyen vetítőknek, s így a DMD-nek sem. Ez ennyire egyszerű.

Igen, sajnos. Amíg így fogynak a boltokban a 0,47"-es gépek (600eFt környéke) addig nem nagyon van oka az iparnak jobbat gyártani. Jelenleg a 0,67" a "középmezőny" (UHZ65 és "haverjai" 1,3MFt környékén) és senki nem nyafog, hogy mondjuk akkor lehetne 0,94"-es natív 4K mondjuk 3 milláért. Pedig technológiailag ennek semmi akadálya ... csak a piac nem igényli.

Sajnos viszont az, hogy natív 4K DMD lenne egy távolkeleti gépben, még NEM garantálná, hogy rendesen képes lenne megjeleníteni a bemenetére kapott jelet. Más szóval sok dolgot lehet még elrontani egy gépben akkor is, ha amúgy jó a DMD. Azok a gépek, amelyek esetén csukott szemmel biztosak lehetünk benne, hogy semmi nincs elrontva bennük, viszont horror drágák (és szerintem mindig is azok lesznek).

Az viszont igaz, hogy ha lenne 0,94"-es natív 4K DMD-s gép, akkor azt a gépet már mindenképpen érdemes lenne tuningolni, mert egy jó lencsével legalább a kontraszt és az élesség is garantáltan jó lenne. A többit megoldaná a HTPC egy szoftveres CMS-sel, amit meg még az sem oldana meg, azon talán már nem lenne érdemes idegeskedni. De hát hol vagyunk még ettől ...

(#44699) gyulaipal válasza AVhelper (#44695) üzenetére


gyulaipal
tag

> Létezik a Barco Residential szériában egy számomra rejtélyes modell, a Wodan. ... 3-chipes projektor 0,9"-es DMD-vel, 3.840 x 2.160 pixel felbontással, de szó sincs XPR technológiáról, aminek alkalmazásáról 3-chipes vetítőben én még nem hallottam. Úgyhogy érdekelne, hogy ez miféle DMD lehet.

A Panasonic már régebben is gyártott a 0,9"-es 2560 pixeles chip-ből "rezgetett" 3 chip-es gépet (katalógusban láttam évekkel ezelőtt). Ez nem újdonság, csak nem kimondottan közismert dolog.

Az XPR-hez egy síküveget kell "billegtetni" elektromágnesekkel, ez az alkatrész betehető a 3 chip-es gép lencséje és az optikai blokk közé is, tehát az XPR simán használható 3 chip-es gépben is. Feltéve, hogy jól értem a dolgot ... :)

(#44700) Ijk válasza gyulaipal (#44698) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szerencsére filmezésnél nem sok jelentősége van a 4k-nak. Még 270 széles 800 pixel magasra zoomolt 2.35:1-es képet sem látom életlennek, pixelesnek 3,2m-ről. Biztos vagyok benne hogy tesztábrákon ordítana a különbség, de filmeknél nem, ráadásul a filmek 99%-a nem natív UHD.
Múltkor elindítottam a Keresztapát, majd hétvégén megnézem végre projektoron. BD50, de szerintem a 720 sort sem éri el a 16:9-es képarány élessége, mivel láthatóan gyengébb élességű mint mondjuk egy új netflix sorozat. Van még egy halom hasonló kaliberű régebbi film ami nem élességbajnok, mégis szívesebben nézem meg mint sok új natív uhd felbontású anyagot. Persze ez már nem annyira technikai kérdés. Viszont a DLP a maximumot kihozza a FHD-ból, olyannyira hogy láthatóan élesebbek a 4k-s források mint a FHD-sek, hiába 1080 soros a DMD. Meg azok a színek, tónusok, sötét részletek...

/人◕ ‿‿ ◕人\

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.