Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56001) Márton


Márton
nagyúr

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#56002) m3ss válasza BBéci (#56000) üzenetére


m3ss
veterán

nem lehet, hogy vhogy atvertek benneteket? valahogy el kell adni a draga kabeleket is. a kabelt forgalmazo ceg tartotta a bemutatot?
milyen kepminoseg valtozasok voltak?

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#56003) BBéci válasza m3ss (#56002) üzenetére


BBéci
titán

Az egyik eset egy szaküzletben történt, nem kábelforgalmazók és nekünk, szakújságíróknak semmit nem akartak eladni. Hárman mentünk oda megnézni egy új vetítőt. Már fél órája gyönyörködtünk a csodás képminőségben, amikor megérkezett a főnök, ránézett a vászonra és keményen leteremtette a boltvezetőjét, amiért nem a megfelelő kábellel csatlakoztatta a lejátszót a vetítőhöz. Ezek után megtörtént a kábelcsere és leesett az állunk a változástól. Minden paraméterében jobb képminőséget láttunk. Mintha másik vetítő, vagy lejátszó került volna a láncba. Százalékban kifejezve 10-15 lehetett a változás, nem több, de az is megdöbbentő egy passzív alkotóelemtől.
A másik két eset házimozi megszállott ismerősöknél történt, akik ki akarták maxolni a rendszerüket és mi beszálltunk a tesztelésbe.
Saját rendszeremben is cserélgettem 15 méteres kábeleket, láttam a különbséget, de az nem mérvadó, mert nem vakteszt volt.
Nem kell elhinni ezeket, leírtam azt, amit láttam, ennyi. Nekem tök mindegy, hogy ki milyen kábelt használ, sem hasznom, sem károm nem származik belőle.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56004) Ájvé válasza BBéci (#56003) üzenetére


Ájvé
veterán

10-15 méteres kábelek esetében azért komoly veszteség van már, így tudom ezért szoktak már ferrit mágnest bele tenni elején/végén hogy jobb legyen a jel (gondolom azok a kábelek is ilyenek voltak, akkor már tényleg minőségbeli különbség volt az oka), úgyhogy szerintem ebben semmi meglepő sincs. Én ugyan sose tapasztaltam ilyet, de egy barátom igen, igaz csak sima D-sub kábellel nem tudta q FHD jelet átvinni pedig talán csak 5 méteres volt, de persze ennél sokkal nagyobb a jel vésztés ilyen esetben, HDMI azért ennél sokkal jobb.
Én csak hang projektorhoz használok hosszú kábelt, ott azért nem hiszem hogy lehet minőség vesztés, de egyébként van rajta mágnes is, talán használtam már projektorhoz is és nem volt gond, mondjuk nem 50 GB BD volt az anyag se.

(#56005) Pro Koryak válasza BBéci (#56003) üzenetére


Pro Koryak
addikt

"amikor megérkezett a főnök, ránézett a vászonra és keményen leteremtette a boltvezetőjét, amiért nem a megfelelő kábellel csatlakoztatta a lejátszót a vetítőhöz. Ezek után megtörtént a kábelcsere és leesett az állunk a változástól."

Háát, ez sem vakteszt volt, mert tudtátok, hogy csere történt egy "jobb" kábelre.

(#56006) BBéci válasza Ájvé (#56004) üzenetére


BBéci
titán

A mágnes zavarszűrés miatt szokott lenni a kábeleken.

#56005Pro Koryak
Nem láttuk azt, hogy mi történik, nem tudtuk, hogy olcsóbb vagy drágább a másik kábel, viszont a képminőség változása teljesen egyértelmű volt.
A másik két esetben szintén nem volt halvány fogalmam sem, hogy mikor, mi van bekötve, csak a vásznat néztem. A többiek is, akik jelen voltak.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56007) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Ezt egyszer és végérvényesen el lehetne dönteni

Csak kell egy spéci eszköz ami vizsgálja a hdmi kábelből kijövő jelet, bit perfect mintagenerátorral kell mintákat vagy tesztképeket ráküldeni és a hdmi kábel végén vizsgálni az egyes pixeleket, hogy uyganaz-e mint a forrásnál. Még megjelenítő sem kell feltétlenül hozzá, max csak abból a szempontból hogy ki lehessen választani a pixelt amire éppen kiváncsiak vagyunk.

Sőt elég ehhez egy pc is ami jól van konfigurálva és bit perfect a kimenete (ami már nem egyszerű dolog, majdhognyem lehetetlen). Egyszerűen csak kell egy screenshot a képről majd photoshopban color pickerrel megnézni az adott pixel RGB kódját :D

Már az elméletből ki is jön, hogy nem igazán lehet semmi különbség digitális jel esetén, mert ha 1 bit is megváltoik akkor szétesik a kép és nem a szín lesz más (ahhoz nagyon a csillagok együtállása kellene), egy kábel nem nyúlhat bele a képbe, nem csinálhat olyat, hogy a piros pirossabb lesz a fekete meg feketébb. Ha ilyet csinál akkor kukába való. :R
Egyszerűen annyi a dolga, hogy amit a bemenetén kap ugyanazt adja vissza a kimenetén, semmi más.

Ez véleméynem szerint csak placebó semmi más. Nekem is mutatta az egyik tulaj, hogy a másik kábellel mennyivel jobb a kép én semmit nem láttam rajta, aztán amikor votl rá lehetőségem, mert kiment a konyhába, sunyiban visszacseréltem és észre sem vette a cserét. ;]
Persze miután mondtam neki, hogy már a másik kábel akkor már megint látta a különbséget.

Vakteszten is csak úgy lenne értelme ha közben nem lenne kikapcsolva a projektor, hanem valahogy meglehetne felezni ugyannak a projektornak a képét 2 hdmi bementét használva.
Mire visszakpacoslódik a gép már teljesen szubjektív az egész, mert csak emlékezetből van visszaidézve a kép.

Az hogy hosszú kábel esetén vacak az étvitel és szétesik a kép, eldobja a jelet, az más tészta.

Ez csak a saját véleméynem. :R

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56008) Vhiktor válasza Vhiktor (#56007) üzenetére


Vhiktor
veterán

Bár a PC-s dolog lehet, hogy nem jó ötlet, attól függ, mert szerintem a screenshotot a gpuból szedi ki a program pixel szinten.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56009) Khaosz55 válasza Pro Koryak (#56005) üzenetére


Khaosz55
addikt

Pont ezt akartam írni, a drámai hatás érdekében még fel is pofoztam volna az alkalmazottat és megvontam volna tőle 10 évre a prémiumot. :P

(#56010) BBéci válasza Khaosz55 (#56009) üzenetére


BBéci
titán

Vetítőt megnézni mentünk, nem foglalkoztunk a kábelekkel. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy az egyik kábel nem hozott ki mindent abból a vetítőből.
Ismétlem, nem kell elhinni, mindenkinek joga van kételkedni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56011) makkmarce válasza Vhiktor (#55991) üzenetére


makkmarce
őstag

hát, azért sajnos lehet rosszat venni. Ugye több dologtól függ:
1. van e árnyékolás, mert kispórolható, prémium szegmensben többszörös árnyékolás is kapható (mondjuk 2-esével, érpáranként amit a szabvány is megkövetel, de pár méterig lehet megy annélkül is).
2. van e elég rézvastagság, különben nagy lesz a vezeték belső ellenállása, ez mennyire minőségi ötvözetből van, minőségi e a réz, etc.
3. megfelelő e az érpárok elrendezése, gerjesztik vagy kioltják a zavart
4. megfelelő e a csatlakozó, ott a bekötés, annak árnyékolása.
5. minden ér be van e kötve, nehogy valamit spórolásból kihagyjanak.

@BBéci:
tehát van a kábelek közt különbség, nem is kicsi, de amint megy a kábelen a jel stabilan megfelelő sebességgel, onnantól nincs különbség. Az, hogy mondjuk aranyból lenne az egész kábel, és emiatt a jel fogadó 3.1v-ot lát 2.9v helyett nemigazán érdekes, mivel a vevő abból úgy is 1-et vagy nullát csinál, ez a digitális jel szépsége. Ha meg hiba van, akkor egy tömörített adatfolyamban kb kő kövön nem marad :D (minimum abban a blockban borul minden).
Jó minőségű kábel kell, de a képen nem tud javítani, nem lesz szebb, ha mondjuk kisebb a feszültségesés a kábelen. 1 feladata van, tudja azt a sebességet ami kell.
A gond a HDMI szabvánnyal van, mert bármire bármit ráírhatnak, volt is erről egy cikk itt valahol.
Ugyanez a helyzet az UTP kábelekkel, ott is van keverés, hogy melyik, mit, hogy , de nem fog jobb minőségben megjelenni a netflix, vagy a youtube, ha aranyozott kábelt használunk :)

[ Szerkesztve ]

okoskodom, tehát vagyok

(#56012) proci985 válasza Vhiktor (#56007) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

nem kell pixeleket nezni, eleg a bitfolyamot is, hogy ugyanaz a kuldo es fogado oldalon. az tippre sokkal egyszerubb es megvalosithato. kep processalasnal bejatszhat a feldolgozo, pl ha nem determinisztikus a kimenet, akkor adott esetben ket, ugyanugy kikuldott kep kozott is lehet elteres (ennyire nem vagom a feldolgozochippeket, hibaturo jelatvitelt viszont elegge).

a kep kizarolag akkor lehet mas, ha a kabelek kozott savszel elteres is van es fallbackel. ha egyezik a HDMI spec ami atmegy es rendben van a handshake (van kep, nem szemetel piros pottyokkel), akkor viszont nem lehet elteres.

BBéci: ott vagy el akartak nektek valamit adni, vagy csak siman az egyik kabel szuk keresztmetszet volt.

digitalis audiofil kabelek egy resze nem tudja a specifikaciot, ld az audiofil sata kabel par eve ami kozrohej targya volt, mert az alap specifikaciot se tudta. audifil halokabellel szinten probalkozott egy gyarto, az is eleg vicces volt.

makkmarce: mondjuk a tobbszoros arnyekolas helyett van ultra highspeednel optikai kabel is, ha valaki mindenkepp egy magnes vagy egy ipari motor alatt akarja athuzni a kabelt.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#56013) BBéci válasza proci985 (#56012) üzenetére


BBéci
titán

Igen, szűk keresztmetszet volt, ez magyaráztam én is.
Semmit nem akartak eladni. Az említett tulajjal baráti viszonyban voltam, nem fogadott volna el tőlem egy forintot sem.
Mivel magyarázod a másik két helyszínen történteket? Ott venni akartak a tulajok, azért próbálgatták a különféle kábeleket.

#56011makkmarce
"mivel a vevő abból úgy is 1-et vagy nullát csinál, ez a digitális jel szépsége"
Nem, nem a szépsége, hanem a hibája, hátránya.

Hasonlítottad valaha az UTP (Ethernet) kábelek hangra gyakorolt hatását?
Ha lesz rá lehetőséged, tedd meg, le fog esni az állad. Én is azt mondtam, hogy lehetetlen és tévedtem. [link]

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56014) Márton válasza proci985 (#56012) üzenetére


Márton
nagyúr

ehh, majd visszajövök 1 hét múlva :B

[ Szerkesztve ]

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#56015) proci985 válasza BBéci (#56013) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

Mivel magyarázod a másik két helyszínen történteket?
emberi kognicio, irodalma van, hogy bizonyos tekintetben mennyire rossz donteseket hozunk. kognitiv teruleten erre van megfelelo tudomanyos metodika, nem veletlenul szajkozza mindenki a double blind lenyeget.

Ebből is látható, hogy ha hibás a jel azt az aszinkron rendszer nem tudja kijavítani, úgy kerül a DAC bemenetére, ami azt próbálja feldolgozni és abból igen érdekes torzítás fajták alakulnak ki, ami hatással van a végső kapott, analóggá alakított hangra, ezért egy jó minőségű kábel sokat javíthat a helyzeten. De mi a helyzet az Ethernet kapcsolattal, ott mit tud befolyásolni egy kábelcsere?
Semmit. Nem torzitas lesz a vege, hanem szetesik es feldolgozhatatlanna valik a jel mert visszaalakitas utan jellemzoen nem bitek formajaban van tarolva az adatjel, hanem mondjuk abbol komplexebb reprezentaciokent. Nem analog jelrol beszelunk, az ottani berogzodesek nem ervenyesek. Nem lesz kevesbe teltebb a hang, sipolni fog vagy egyeb sulyos hibat / csendet fog produkalni. UDPnel (aszinkron atvitelnel) is lehetseges hibajavitas, egy masodeves infos ossze tud rakni megfelelot ami mondjuk 50%os packet loss mellett is seamless eredmenyt ad. Tetejeben a jelenlegi bandwith es latency mellett barokkos tevedes, hogy nincs ido ujrakuldesre es hibajavitasra*. Esetleg az eszkozbe kell nemi cache, amit persze le lehet hagyni, de akkor az az eszkoz a szemetre valo. De otthoni eszkozre eleve TCP, aztan ha handshake error van akkor handshake error van, ld HDMI.

Btw, wifin logo audiolejatszoknal meg eljonne az apokalipszis, ha etherneten nem tudjuk megoldani a bitperfect atvitelt.

Bocsi mindenkitol. Ethernetnel az OSI/ISO fizikai reteghez annyira nem ertek (az a mernokok dolga), viszont hibaturo elosztott rendszerekkel van tapasztalatom. Ertsd, pontosan tudom, hogy hogy megy at az adat es mi tortenik bithibanal, mit lehet es mit kell korrigalni, hogy lehet UDPvel megoldani a hibajavitast, illetve magasabb szintu implementacioknal mi a helyzet.

* 20ms halozati latency kb normalis WiFi 6al is (az itthoni rendszer alapjan), Wifi5os eszkozzel ilyen max 40-80 koruli ertekeket mertunk csaladtagnak suboptimalis elhelyezessel. Halokabellel 100Gben 20 eve az osszes BMEs koliban -kolik kozott is- mar 20 alatti latency volt. egy medialejatszo meg nem a dj keveropult aminel fix roundtrip time van es nem lehet mondjuk berakni eleg delayt mondjuk egy ujrakuldesre ha az error correction nem tudja megoldani. error correction meg eszkoztol fuggoen kotelezo, pl barmilyen androidos eszkoznel muszaj a nyelv tulajdonsagai miatt foglalkozni a hibakkal, de ez mar 10+ eve Javanal is igy volt. ha egy halozatos jateknal meg lehet oldani X idon beluli valaszt UDPt hasznalva ugy, hogy a game state nemkorruptalodik mikozben a szerver egy masik orszagban van, akkor nehogy mar barki is elhigyje, hogy par meter standardot tudo kabel ket azonos halozaton logo eszkoznel barmilyen kulonbseget jelenthet.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#56016) Ájvé válasza BBéci (#56013) üzenetére


Ájvé
veterán

Lehetett hibás is valamelyik kábel és azért nem volt jó, vagy más eszközzel meg működött? Azt mondod drága 5 számjbe kerülő kábelek voltak a jók? Biztos hogy van különbség két kábel között, az se mindegy milyen, vagy mind 2.1 szabvány? Pont ugyan így adó és fogadó szabvány se mindegy
Ez így leírva hogy csupán kábel és kábel volt a különbség magában kevés információ, biztos hogy vannak rossz gyenge minőségű kábelek és akár hibás is lehetett valamelyik, szóval ez így kár agyalni és fölösleges bármilyen messze menő következtetést levonni, te is írtad hogy nem is ez volt a cél.

(#56017) BBéci válasza Ájvé (#56016) üzenetére


BBéci
titán

Egyetlen szót sem ejtettem kábel árakról.
Azt viszont már kétszer leírtam, hogy nem létezett 2.1 szabvány (kábelekre most sem létezik), mert ezek az esetek 5-7 éve történtek. Leírtam a rendszerben lévő készülékek típusát.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56018) Ájvé válasza BBéci (#56017) üzenetére


Ájvé
veterán

Jó rendben, bocsánat.

(#56019) Mik76 válasza BBéci (#56017) üzenetére


Mik76
senior tag

A fonok azert akadt ki mert svga volt bedugva hdmi helyett... ;]

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#56020) makkmarce válasza BBéci (#56013) üzenetére


makkmarce
őstag

"Nem, nem a szépsége, hanem a hibája, hátránya."
nem, ez a szépsége, ami digitális, ott 3 állapot van.
0, 1, hiba nincs más, nincs olyan, hogy kicsit 1-es, meg nagyon 1-es.

"Hasonlítottad valaha az UTP (Ethernet) kábelek hangra gyakorolt hatását?"
Lehet varázsolni, de egy oszciloszkóp vagy serial monitor kb 5 perc alatt buktatná le a csalókat, és a vége mindig az, hogy SOHASEM mérnek.. csak jobb. mert drágább, meg mert aztmondták.
Amíg digitális jel megy, addig ott ha hiba van, detektálható, akár javítható(mondjuk hamming-gel), ha nem javítható akkor jelezhető, sőt tömörített adatfolyamnál szét is eshet az egész.
Az amit linkeltél kb annyit ér, mint egy mosóporreklám, ahol a jó minőségút hasonlítják össze a jóminőségű + varázsenzimmel, és hogy a varázsenzimes jobb, holott már rég kiderült, hogy mindegyikbe szinte csak só van.
Persze tudsz olyan kábelt venni, ami a szabványt se tudja, vagy olyan környezetbe helyezni amire nem készítették fel(cat5-öst betenni erős elektromágneses térbe).
Ha így működne, ahogy te gondolod, akkor a jobb ethernet kábellel szebben szólna a youtube, ami azért elég viccesen hangzik :).
A jel stabilitása jobb lehet mondjuk ha 60 méterre húzzuk az UTP-t, de 30 centis kábelnél kb bármi jó 100mbit-ig, amennyiben jól van összekötve(és nincs erős elektromágneses térben, lásd lentebb). Arról nem is beszélve, hogy a hanghoz közel nulla sávszél kell, pár mbit-en elfér 7 sáv 96khz natívan is. Akkor hallasz különbséget, ha szándékosan hibás kábelt tesznek mellé, de 2 pc-t összekötsz, nézel egy 100mbit-es packet loss-t, és látni fogod, hogy az bizony nulla, akkor az 100mbit-ig stabilan azt fogja adni az egyik oldalon, mint a másik oldalon, bármilyen veszteség nélkül.
Nagyobb teljesítményű hifi közelében, főleg ha a hangfalkábel mellett húzod, jó ha árnyékolva van, de ezt a CAT6/CAT7 szabvány el is várja, mert akkor tényleg tud torzulni a jel, ha mellette 2-300 watton rángatod a hangszórót, de ez a hibás helyen történő felhasználás. kb 300-400 forint métere a minőségibbnek(ok, nem olyan trendi a kinézete, a design miatt felmehetünk 1000ft/méterre), amire neked tesznek 2 csatlakozót és eladják neked 200.000-ért méterét. Mivel az adatkábelen áram folyása minimális, ezért teljesen felesleges 1 méteres kábelen mágikus anyagokat használni, a marketingen kívűl semmi hatásuk, a végén csak 1 meg 0 lesz úgy is.

okoskodom, tehát vagyok

(#56021) makkmarce válasza BBéci (#56017) üzenetére


makkmarce
őstag

"kábelekre most sem létezik"

hogyne létezne
https://www.hdmi.org/spec21sub/ultrahighspeedcable
megköveteli a 48Gbp/s sebességet
van most valami vonalkód a sok hamisító miatt, nézd meg a linket, kénytelenek voltak matricázni, mert sok volt a csalás, pont erről beszélek, ha tudja, akkor tudja, ha nem, akkor nem, és akkor visszabutít a képen.

okoskodom, tehát vagyok

(#56022) makkmarce válasza Mik76 (#56019) üzenetére


makkmarce
őstag

jogosan, mivel az analóg :DDD

okoskodom, tehát vagyok

(#56023) Bikkrom


Bikkrom
senior tag

Na ez a kábel hitvallás sem fog eldőlni amíg valaki ki nem teszteli. Adott géppel, 10+ fajta kábellel, kimérve.

Addig is. Van a gyerekek szobájában egy BenQ mw526e. Mesére tökéletes, egy kis ropival. Mi a legjobb guide a neten egy ilyen pár tízezres ócó gép kalibrálására? Van youtube-on is ezer, de a fene se tudja melyik használhatatlan melyik jó. Most nem professzionális kalibrálás a kérdés, csak egy pár tízezres gép kalibrálása. Ki mit javasol?

Köszönöm szépen a segítséget előre is!

Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(#56024) péjé válasza Bikkrom (#56023) üzenetére


péjé
őstag

Első körben egy végpontozást csinálj meg, utána pedig innen válogathatsz mindenféle tesztábrát, szineket szemre beállíthatod amennyire a gép ezt lehetővé teszi.... [link]

(#56025) BBéci válasza makkmarce (#56021) üzenetére


BBéci
titán

Pont a hdmi.org oldalon hívták fel a figyelmet arra, hogy kábelekre tilos számozást alkalmazni, mert a rájuk vonatkozó szabványoknak más nevük van, például Ultra High Speed.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56026) BIGi75 válasza Bikkrom (#56023) üzenetére


BIGi75
senior tag

Végpontozáshoz itt a videominta: [link] „Contrast”-al a felső végpontot, a „Brightness”-el pedig az alsó végpontot állítod. A színeket sajnos szemre nem fogod tudni beállítani, csak műszerrel. Ha tudsz kölcsönkérni műszert, vagy netán vásárolsz egyet, az ingyenes HCFR programmal be tudod állítani teljesen (már ha lesz elég türelmed hozzá :) ). Én is most tanulmányozom...

[ Szerkesztve ]

(#56027) Vhiktor


Vhiktor
veterán

@makkmarce és @proci985

Pontosan ezt írtam én is csak rövidebben.
2db azonos szabvanyu hdmi kabel között nem lehet kepminosegbeli különbség ha hozzák azt ami rájuk van írva, a savszelesseg a lényeg.

Ezt en is le akartam így írni hogy bitekben nincs olyan hogy nagyobb 1es vagy nagyobb 0 :C

Az más ha hibás a kabel, de akkor nem is hozza azt a savszelesseget ami rá van írva.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56028) BBéci válasza Vhiktor (#56027) üzenetére


BBéci
titán

Elméletben, vagy még ott sem. Nagyon leegyszerűsíted.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56029) makkmarce válasza BBéci (#56025) üzenetére


makkmarce
őstag

jogos, nem néztem, hogy erre külön vacakolnak, és a felhasználóra bízzák, hogy számolja ki a szükséges sávszélt. (mondjuk kell neki 4k 60hz hdr 10 bit dolby 7.2 atmos, és hogy ehhez milyen gyors kolbász kell.. ) Egy biztos ha az ember beépíti, akkor érdemes a lehető leggyorsabbat, egy prémiumgyártótól és előtte tesztelni.

okoskodom, tehát vagyok

(#56030) makkmarce válasza Vhiktor (#56027) üzenetére


makkmarce
őstag

igen, azzal lehet max. csak kiegészíteni ha sokáig megy 240v-os vagy hangfalkávelek közvetlen közelébe, akkor jó, ha jobb az árnyékolása, mert könnyebben szed össze hibákat, aztán a robbanáskor elmegy a kép :DDD

okoskodom, tehát vagyok

(#56031) DougButabi


DougButabi
tag

Srácok,

Akkor ha jól értem, veszek egy ilyen hiperszuper patch kábelt full arany, meg +ezer EUR, és azon keresztül telepítem mondjuk az Microsoft office-t, akkor lehetséges, hogy jobb lesz a helyesírás ellenőrzője mintha valami gagyi kábellel másoltam volna?

Egyszer valakinek a valakije azt mondta, hogy saját szemével látta, gondolom akkor igaz.

Ha nem így van, akkor miért nem?

(#56032) Janaboy


Janaboy
Topikgazda

Szokásos évi HDMI vita előjött ismét, de amikor beszélünk róla, mindig valahogy a tényleges működés kimarad.
Először is meg kell különböztetni két fontos dolgot: digitális és analóg.
Maga a HDMI digitális kábel ergo digitális jelet visz át (0-k és 1-esek ha bináris :D) , mind2 oldal digitális feldolgozás van.
Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy sokat számít, hogy milyen eszköz küldi/konvertálja az adatot és milyen eszköz dolgozza azt fel és alakítja vissza analóggá (ha kell).
Itt lehet érzékenység beli különbség, tehát az adott kábelen nem megfelelő minőségű adat megy át (nem megfelelő sebességgel stb) vagy éppen a feldolgozó nem tudja megfelelő konveterálni (digital to analog).
A másik dolog a HDMI Jitter (ugye ha jól tudom a zajt jelenti), tehát a kábelen átfolyó digitális jelek megzavarhatóak, ezért a fogadó oldal nem megfelelően dolgozza fel.

Ezek az összetevők _elméletben_ okozhatnak kép/hangbeli eltéréseket, hogy ez mennyire érzékelhető és pontosan miben manifesztálódik az már más téma.

[ Szerkesztve ]

Janaboy

(#56033) BIGi75 válasza DougButabi (#56031) üzenetére


BIGi75
senior tag

De ha így van, akkor lehet, hogy a projektor tápkábelét is ki célszerű lenne kicserélni. Na nem a legdrágábbra, de valami normálisra. [link] Nem?

(#56034) Vhiktor válasza Janaboy (#56032) üzenetére


Vhiktor
veterán

Ezek a hibák viszont szétesett/kockásodott kép formájában fognak megjelenni és nem színben.
Tehát vagy jó a kép vagy nem :D

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56035) Khaosz55 válasza BIGi75 (#56033) üzenetére


Khaosz55
addikt

Ha nem is Paksig, de a villanyóráig elhúznám :DDD . A villanyórától és az utcai elosztó között alumínium vezeték van mindenhol, persze utána is. Eon nem csak rézvezeték ára miatt nem rakja hanem a súlya miatt is, villanóra cserénél az eonos szerelők mondták.

(#56036) proci985 válasza Janaboy (#56032) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

Itt lehet érzékenység beli különbség, tehát az adott kábelen nem megfelelő minőségű adat megy át (nem megfelelő sebességgel stb) vagy éppen a feldolgozó nem tudja megfelelő konveterálni (digital to analog).
Es akkor a CRC cheksum nem fog stimmelni, tehat nem kephiba lesz, hanem vagy lathato hiba, vagy HDMI handshake error.

A másik dolog a HDMI Jitter (ugye ha jól tudom a zajt jelenti), tehát a kábelen átfolyó digitális jelek megzavarhatóak, ezért a fogadó oldal nem megfelelően dolgozza fel.
Ismetelten, akkor a hdmi checksum megintcsak hibazik es akkor megszakad az adatfolyam (datastream).

Ezek az összetevők _elméletben_ okozhatnak kép/hangbeli eltéréseket, hogy ez mennyire érzékelhető és pontosan miben manifesztálódik az már más téma.
Harom variacio van:
- se kep se hang mert megszakad a kep
- tele lesz piros pottyokkel a kep (bar ilyet utoljara 05 korul lattam)
- a folyamatos ujrakuldesek miatt addig csokken a savszel amig fallbackig nem jutunk -> itt enkodolasbeli kulonbsegek lehetnek mivel nem megy at az adott szabvany, pl HDMI 1.4 fallbacknal nem lesz HDR. mozgas pixelesedhet veszteseges enkodolas miatt, de szabvany es bandwith.

HDMI szinkron adatatvitel, a jitter nem erdekes.

mas kulonbseg a jelatvitel miatt nem lehet.

Khaosz55: ja, csereld a tapkabelt, mert biztos az lesz a szuk keresztmetszet, es nem az epulet belso vezetekezese, vagy az aramhalo :K. vagy lehet megsem.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#56037) BIGi75 válasza Khaosz55 (#56035) üzenetére


BIGi75
senior tag

Akkor szerinted nincs értelme spórolni erre? Lehet nagyobb lenne az ANSI-m....Nem tudom...
AVR-emhez nem jó, mert beépített kábeles. Bár ha elvágnám és rászerelnék egy lengő aljzatot akkor már ahhoz is vehetnék egy ilyet....2db-nál biztos van kedvezmény.

(#56038) DougButabi válasza BIGi75 (#56033) üzenetére


DougButabi
tag

Úgy tudom ez a fajta tápkábel inkább akciófilmekhez való, sci-fihez nem az igazi!

Legutóbb a Rocky 4-et néztem, basszus a végén Drago nyert, lehet a rossz tápkábel volt az oka...

(#56039) BIGi75 válasza DougButabi (#56038) üzenetére


BIGi75
senior tag

Szerintem nézd meg egy másikkal is. Csak úgy tudod kiszűrni, ha látod.

(#56040) makkmarce válasza proci985 (#56036) üzenetére


makkmarce
őstag

nincs mese, be kell vezetni az iskolákba a paritás bit, CRC és mondjuk a hamming kódolás oktatását :) meg volt még nekünk TTL jelfeldolgozás, és egyéb régi móka, de az alapok most is ugyanazok.

okoskodom, tehát vagyok

(#56041) Vhiktor válasza BIGi75 (#56037) üzenetére


Vhiktor
veterán

Ha tápkábellel lehetne növelni az ANSI kontrasztot, akkor a gyártóknak a legolcsóbb megoldás ez lenne a kontraszt növelésre, boldogan és vigyorogva adnák a géphez a drágább kábeleket, persze belekalkulálva a gép árába.
Legalábbis szerintem, de ki kell próbálni és ez még könnyen mérhető is.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56042) makkmarce válasza BIGi75 (#56033) üzenetére


makkmarce
őstag

:Y :))
ha valaminek a működése a tápkábeltől függ, akkor ott elektronikailag kb a 10 évvel ezelőtti kínai olcsó tablet HW-nél tartanak, ahol megzavarodott a touchpad töltés közben mert nem volt rendes szűrés a tápján. :DDD Komolyan, elkéne kezdeni ilyen vicces dolgokat gyártani, még hiányolom róla a fogyasztáscsökkentő mágnest.
Annyit kellene megcsinálniuk, hogy tényleg nem a 220-as kábel mellett kell vinni a jelkábelt, meg a hangszórót. Talán árnyékoló bandázsoknak lenne értelme.

okoskodom, tehát vagyok

(#56043) Teasüti válasza Janaboy (#56032) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Csak egy apró lábjegyzet:
A jitter az nem csak jelszintbeli szórást takar, hanem kvantálási hibát is. Ez a küldő és fogadó oldal közti órajel különbségekből adódhat. Hangnál van erre bevált megoldás, ha a fogadó eszköz órajel független. HDMI-nél passz.

(#56044) makkmarce válasza Vhiktor (#56041) üzenetére


makkmarce
őstag

engem mindig csak az zavar, hogy sohase mérnek.
Tegyük fel, ez a csodakábel működik, vagyis csinál valami hasznosat.
Hol van egy sima mérés, ami ezt bizonyítja?
Bejött a jel, a végén kiment a jel, és ez vagy az történt (vagy épp nem történt, mert nem torzult)
Arról nem is beszélve, hogy házilag kár a hálózatot szűrni a táp előtt, mert a szomszéd bekapcsolja a flex-et vagy a hajszárítót az látszik a hálózaton(hát még most a napelemek), összevissza rángatja minden, ezért is kell normális méretű kondenzátort berakniuk. Azon a kb 1 méteren már semmi se múlik(na jó, ha összesodrod a jelvezetékkel.. de olyat miért csinálnál?)

okoskodom, tehát vagyok

(#56045) makkmarce válasza Teasüti (#56043) üzenetére


makkmarce
őstag

"Ez a küldő és fogadó oldal közti órajel különbségekből adódhat. "
akkor ennek megint nincs sok köze a kábelhez, gondolom a jel nem tud benne "lelassulni".
hanem hibás a kvarc valamelyikben (bár 2022-ben ez elég blama lenne, de régi eszközöknél el tudom képzelni).

okoskodom, tehát vagyok

(#56046) Vhiktor válasza makkmarce (#56044) üzenetére


Vhiktor
veterán

Persze, hogy nem mérnek, mert akkor bezárhatna egy csomó üzlet ami az ilyen drága kábelek árusításából él, megveszi 500-ért azt eladja 50.000-ért méterét ;]

De ha mérnének is és kiderülne, hogy semmi különbség nincs, akkor meg jönnének azzal, hogy a műszer nem képes érzékelni, de a szemed igen ;) :C
Ilyet már a saját fülemmel hallottam.

Ha mi is ebből élnénk, lehet mi is minden csatornán ezt reklámoznánk, hogy jobb kábellel a Junost tv rögtön 4K HDR minőségű képet adna minimum 100-szoros kontraszt növekedés mellett :D

Egyébként szerintem vannak ilyen mérések, csak kutakodni kell a neten, legutóbb youtubeon jött velem szembe egy, ahol ha jól emlékszem 100 db HDMI-t teszteltek.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#56047) Teasüti válasza makkmarce (#56045) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nem sok. Engem személyesen egy fenti utalás mosolyogtatott meg a kábelben lévő erek réz tartalmára vonatkozóan. :D
Hosszú kábelnél a minél több réz magic OFC adalékkal a sorba rendezett elektronokért tuti jó hatással van a kábel kapacitására és így a jel felfutására és lecsengésére. :D

(#56048) BBéci válasza Janaboy (#56032) üzenetére


BBéci
titán

Nem a jitter nem zajt jelent. [link]

#56033BIGi75
Ahogy írtad: célszerű.

#56036proci985
A folyamatos újraküldés nem minden esetben valósul meg, ez okozója a kép/hangminőség változásnak.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56049) BBéci válasza Vhiktor (#56046) üzenetére


BBéci
titán

"Persze, hogy nem mérnek, mert akkor bezárhatna egy csomó üzlet ami az ilyen drága kábelek árusításából él, megveszi 500-ért azt eladja 50.000-ért méterét "
Csomó üzlet? Sorolj néhányat!
Nem mellesleg az üzletek a nagykertől, azok a gyártótól vásárolnak, akik nem adják olcsón a termékeiket, tehát a boltok árrése nem magasabb a szokásosnál.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#56050) makkmarce válasza BBéci (#56048) üzenetére


makkmarce
őstag

"A folyamatos újraküldés nem minden esetben valósul meg, ez okozója a kép/hangminőség változásnak."

Ha a digitális jel hibás, ott kő kövön nem marad, lásd a kluttyogós mp3 lejátszókat, cd lejátszókat :)
Változni változik a kép és hang minősége, de erről a digitális rendszer TUD, pont ezért veszi vissza a sávszélt, hogy mégis legyen képed, még ha pocsék is. A hiba csak az, ha nem tudod megnézni a fogadó részen, hogy hiba lépett fel, és nem teljesíti az általad beállítottakat a rendszer, hogy milyen üzemmódba vagy éppen.
(legközelebb ha ilyen teszten jársz, kérd ki , hogy épp mi a beállított és mit lát ebből a vevő oldal, hogy 4k 60hz, HDR+ 7.2 atmos, hány Gbps és milyen HDMI kódolás (RGB, limited etc). Ha 2 kábelt néztek, és mindkettőnél ez a kettő azonos a vevő oldalon és te mást látsz, na ott az nagyon fura lenne.

Nekem volt olyan HDMI kábelen kici ocó kínai, ami kb 5 percenként generált egy hibát és szétesett a kép. Pont határon futott neki a fullhd 60hz, nem is vette vissza a pc, mert vígan ment, aztán jött egy hibás bit valami zavar miatt, és átment ciklámenbe minden :D Vettem egy minőségibb kábelt, azzal vígan megy azóta is.
Ha a forrás vagy a vevő elfedi a hibát, az azért elég nagy gond, bár az esetek nagy többségében ki lehet tenni a képernyőre az üzemmódot. Ha meg film nézés közben változik (mint pl a fenti kábel esetén), akkor annak látványos hatása mondjuk fél másodperc sötétség, míg kiválasztja az új sávszélt a rendszer., vagy ha nem veszi észre, akkor gyönyörű teljes képernyős hibák jönnek elő, mert 1-2 bit változás is óriási hibákra képes.

okoskodom, tehát vagyok

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.