Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44551) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Nézegettem vásznakat, de csak falraszerelhetőt látok, ezek felszerelhetőek plafonra is? Nekem a tv elé ereszkedne le, tehát mindenképpen a plafonra kell szerelnem.
Illetve ha a plafonra szerelem, akkor mi akadályozza meg, hogy lehúzott állapotban ne lebegjen mint egy zászló?
Elég neekm egyenlőre a manuális vászon is.

Illetve még annyit, hogy a DLP vagy a 3LCD bírja jobban port?

Valamelyik bolt ad arra lehetőséget, hogy otthoni körülmények között próbáljam ki az adott projektort?

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44552) gyulaipal válasza Ijk (#44538) üzenetére


gyulaipal
tag

> AVX-es aprón van projectordesign cineo80, kérdezz rá EN13-as lencsével mennyi lenne,

Az nem egy Cineo30? Ha az a 30-as amire én gondolok, akkor az a gép nálam volt egy ideig. Abban van vagy 100 vetített óra, az a gép, 10 évig a gyári dobozában állt, minden (ventillátorok, színkerekek) teljesen új, kopásmentes benne. Viszont az állás közben egyes részegységek memóriája törlődött, ezért nem reagál a távirányítóra (de automatikusan be tud kapcsolni, ha jelet kap) illetve az RS232-es port nem működik rajta (azt kb. senki nem is használja).

Ha valakinek ez a képminőség nem ér meg annyit, hogy felnyúljon a kis kezével és megnyomja a gép fenekén levő bekapcsoló gombot, akkor az (szerintem) meg is érdemli, hogy egy 0,47"-es műanyag lencsés gép képét "élvezze" a vásznon ...

Viszont az EN13 lencse problémás lehet. Nemrég eladtam egy ilyet a tulaj kérésére, lehet, hogy nincs neki több. Most épp tudnék szerezni egyet, de nem tudom meddig lesz meg ez a lehetőség, úgyhogy HA valakinek ilyen kell a gépbe (és a tulajnak nincs több) akkor ultra gyorsan szóljon, hogy lépni tudjak ... mert ha lemarad róla, akkor mehetünk vissza a balettbe ugrálni :-).

(#44553) péjé válasza Vhiktor (#44551) üzenetére


péjé
őstag

Az lcd projikban van szűrő, azt rendszeresen takarítani kell és általában ezek az érzékenyebbek a porra.
DLP-t is illik kitakarítani időnként pláne ha azért kérdezed mert a szokásosnál nagyobb port kell benyelnie a gépnek (szokásos= átlag nappali házimozi).
A plafonról leengedhető vásznaknak van egy ún. kifutója ami 40-60cm fekete sávot jelent a vászon felső részén így ha kiengeded akkor az alja normál magasságban megállítható és a kép felső része felett ki van takarva.
Van amelyik gyártó plafonra rakható vászna azt jelenti hogy belógatod a plafonról, azt hiszem az Optomák ilyenek, a Grandview vásznain pl. 60cm-es kifutó van és közvetlenül a plafonra lehet őket erősíteni. Nem lebeg kihúzva mint egy zászló mert eléggé merevek ezek a vásznak és az alsó rúd is ad egy kis tartást neki.

(#44554) gyulaipal válasza péjé (#44547) üzenetére


gyulaipal
tag

> Ha ezt végigolvasod akkor láthatod h kb pénzkidobás a nagyon olcsó belépő 4K gép...[link]

Annyira irigylem Árpit, hogy ilyen szép teszteket tud írni ilyen minőségű gépekről! Bizonyos szempontból ő a példaképem!

A mért kontraszt-adatok elég meglepőek: több, mint 3,5x jobb a kontrasztot mértek Bright módjában a Cinema módhoz képest. Hogyan?

A kontraszt adatok mindenképpen irreálisan jók egy 0,47"-es, UHP lámpás gépnek. Ezzel a chip-pel (UHP lámpával) 700-800:1 natív kontrasznál jobb gépet én még nem láttam. Varázslat?

Azt mondom Nektek, sose azt nézzétek, ami le van írva egy tesztben (vagy katalógusban) ... hanem mindig azt, ami nincs. Az ANSI kontraszt mérése valahogy kifelejtődött ebből a tesztből (pedig a műanyag optika biztosan "szárnyalna" egy ilyen mérésen! :-) illetve a gép natív kontrasztját sem látom sehol leírva (kikapcsolt lámpaszabályozással és/vagy dinamikus írisszel). Márpedig Árpi nem szokott csak úgy "kifelejteni" méréseket ...

(#44555) péjé válasza gyulaipal (#44554) üzenetére


péjé
őstag

Igazából a konkrét gép tesztleírása utáni részre céloztam ami alátámasztja hogy a belépő 4K gépek mire (nem) jók...de igazad van, nem vettem észre a barokkos túlzásokat így tévesen azt az érzést kelthettem hogy ez egy majdnem használható gép....:-)
Mondjuk a projektor.hu-tól azért nem szerencsés hogy felfelé kerekít, sokan alapnak tekintik amit ott leírnak.

(#44556) Ijk válasza gyulaipal (#44552) üzenetére


Ijk
nagyúr

Igen csak elírtam. Ha már 300-400 között kotorászik akkor vegyen egy normális vetítőt hosszú távra, ne valami kacatot.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44557) umfrider válasza cinemazealot (#44466) üzenetére


umfrider
senior tag

Sajnos ennyi eszük van felénk az informatikusoknak, hogy VGA van bevezetve a falba...
Veszek akkor egy hosszabb hdmi-t, aztán kipróbálom azzal.

Köszi

'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'

(#44558) gyulaipal válasza péjé (#44549) üzenetére


gyulaipal
tag

> ... Én sokáig úgy gondoltam hogy majd az epson tw9300, 9400 vagy 7400 lesz az én gépem de olvasgatva az avx fórumot lemondtam róla....
-kalibrálva rec. 709-re Eco módban még elég a fényerő egy 260cm széles vászonra de rec.2020-ra kalibrálva már nem lesz elég,...

A gond nem a projektorral van, hanem fényforrással, azaz az UHP lámpával. Nagy színtérben UHP lámpával csak a fény jelentős részének "beáldozásával" lehet vetíteni.

Nemrég kipróbáltunk egy F32-t egy 3m széles hangáteresztő (szőtt) vásznon, két darab 250W-on járatott (új) lámpával. Így volt vagy 18 footlambert fényerő a vásznon (gyakorlatilag) natív DCI-P3 színtérben ... de a gép evett is vagy 600W áramot, dőlt belőle a meleg ... és nagyon nem "alapjáraton" mentek benne a ventillátorok sem. Ez a gép a mozi előtti helyiségben lesz felszerelve, ott nincs gond, de nem mindenkinek van lehetősége így elhelyezni a gépet.

A problémára a lézer fényforrás lesz a végső megoldás, de még lesz jópár év, mire a lézer ide eljut (és ki is tudjuk majd fizetni) ... mert a most kapható lézeres gépek színtere nagyon kicsi (kivéve a sokmilliós gépek).

A továbbfejlesztett UHP lámpák biztosan léteznek, pl. a Sony-nak már van nagymozis vetítője 4db ilyen lámpával, itt megnézhető:

[link]

450W és 330W teljesítményű lámpákkal megy ez a Sony, de mivel ez egy natív DCI színterű proji, kb. biztos, hogy ezek nem "átlagos" UHP lámpák. A 330W-os lámpa (valószínűleg) szépen elmuzsikálna a Barco-k 300W-os lámpájának a helyére betéve ... de hogy lesz-e ilyen lámpából kisebb teljesítményű változat, azt nem tudom (a kérdés az, hogy a technológia megengedi-e kisebb teljesítményű verzió gyártását).

Próbálok majd szerezni ilyen lámpát és kipróbálni "otthoni" gépben, de ez még a jövő zenéje...

(#44560) Vhiktor válasza #99499520 (#44559) üzenetére


Vhiktor
veterán

Milyen fajta?
Most hogy, jobban belemerültem látom, hogy a vászon anyaga meg van jelölve, pl. D. Milyet érdemes venni?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44561) gyulaipal válasza péjé (#44553) üzenetére


gyulaipal
tag

> DLP-t is illik kitakarítani időnként pláne ha azért kérdezed mert a szokásosnál nagyobb port kell benyelnie a gépnek (szokásos= átlag nappali házimozi).

Teljesen igaz, viszont a DLP-ket is két csoportba kell osztani:
- (nagyjából) zárt optikai rendszerű gépek
- olcsó gépek.

A DLP chip hátulról jól hűthető, a fénnyel érintkező rész lehet egy teljesen zárt optikai blokkban, így elvben soha nem juthat por a felületére (és az optikai elemeknek sem). Nagyon nem mindegy azonban, hogy (közel) légmentesen zárt az optikai blokk (öntött fém, az alkatrészek rendesen illesztve) vagy "deformálódós" műanyag a háza. Ha a blokk nem zár rendesen, akkor az optikai elemek felületére por kerül. Az pedig nem nagy öröm...

Régen az "egyszerű" gépeket minden lámpacserénél kitakarították, de az újabb lámpák sokkal többet bírnak, így az idő jelentős részében még gyengébb kontrasztot/fényerőt néz a tulaj. A lencse fókuszát végállásig eltekerve általában kifókuszálhatóak a porszemek, ha már nagyon sok van belőlük, akkor takarítás erősen javasolt.

Azért kellenek fém alkatrészek egy projektorba, hogy hosszú távon is stabil legyen az optikai elemek térbeli pozíciója (ezen múlik a kép élessége) másrészt a pontos illesztéseken múlik az optikai elemek porvédelme is (fényerő, kontraszt). A fém ház (gyakorlatilag) semmilyen deformációt nem szenved a gépben keletkező hőtől, így a fém gép porvédelme folyamatos, ezeket csak mondjuk 10000 óránként kell takarítani, de ekkor sem elsősorban a por miatt, hanem a DMD fenekén levő hővezető pasztát illik kicserélni időnként (ha már hőcsöves hűtést épített neki a gyártó, akkor csak ne süljön meg a chip az elöregedett paszta miatt). Ha meg már szétszedi az ember a gépet, akkor ki is fújja belőle a port ... hacsak nem hülye.

A műanyag azonban deformálódik a gépben levő hőtől, így a műanyag gép egy ideig még csak-csak működik, de azután a ház egyre erősebb deformációja egyre nagyobb lyukakat nyit a pornak, így a gép optikai elemeit is egyre gyakrabban kell takarítani. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha egy ilyen műanyag gépet nem 2x-3x több pénzért venne meg valaki a boltban, mint amennyiért egy használt (de komoly) fémből készült gépet is kaphatna rendes optikával, rendes DLP chip-pel, rendes képfeldolgozó rendszerrel ... de hát ezt már megbeszéltük ... párszor ... :-)

(#44562) bandor válasza péjé (#44549) üzenetére


bandor
tag

"Én sokáig úgy gondoltam hogy majd az epson tw9300, 9400 vagy 7400 lesz az én gépem de olvasgatva az avx fórumot lemondtam róla.
-kalibrálva rec. 709-re Eco módban még elég a fényerő egy 260cm széles vászonra de rec.2020-ra kalibrálva már nem lesz elég, nem eco-ban pedig ez a gép is zajosabb már."
Ez érdekes. Nálam a 230 cm. széles vásznon rec 2020- nál , a 7400-as kisüti a szememet eco módban is.Ezért is tervezem a 265 cm.széles vásznat.

(#44564) Ijk válasza gyulaipal (#44561) üzenetére


Ijk
nagyúr

Most olvastam a tesztet a projektor.hu-n a benq w2700-ról, ami rengeteg oldalon top ár-érték arányú gép, írisz nélkül 463-as natív kontraszt írisz nélkül, teljesen megéri 630 ezerért.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44565) péjé válasza bandor (#44562) üzenetére


péjé
őstag

Műszeres kalibráció után van ez az érték....Hiccus-t faggasd ki erről avx-en.

(#44566) c4 válasza bandor (#44562) üzenetére


c4
őstag

" rec 2020"

Nincs olyan vetítő, ami megjelenítené ezt a színteret. Tv-ből is tán 1-2 van, ami megközelítőleg tudja, több milliós áron.

A HDR is felejthető vetítőkön.

[ Szerkesztve ]

(#44567) gyulaipal válasza Ijk (#44564) üzenetére


gyulaipal
tag

Megnéztem a tesztet és sajnos van benne egy lényeges tévedés: ez egy 0,47"-es gép, nem pedig 0,67"-es, ahogy Árpi írja. Pedig pont felcsillant a szemem, hogy talán végre lesz egy gép, amit meg lehetne próbálni "reszelni" ... de a 0,47"-es gépeket még "reszelni" is teljesen reménytelen lenne.

Az viszont jópofa, hogy valami szűrő mozog a gépben. De azt nem hiszem, hogy a színkereket cserélgeti a gép belül, motorral ...habár ki tudja?

Egyetértek a konklúzióval, szerintem is nagyon "jól" dönt az, aki egy ilyen műanyag lencsés (és -házas), 0,47"-es gépért kifizeti egy komoly, 0,95"-es gép (persze használt) árának kb. a dupláját. De hát kinek a pap, kinek a papné ... :-)

Azt nem értem, ilyen natív kontraszt mellett minek egyáltalán a HDR-rel foglalkozni? Tényleg ennyire a reklámanyagok világában él mindenki? Az semmit nem számít, hogy mi van a vásznon?

(#44568) Lugi01 válasza péjé (#44549) üzenetére


Lugi01
tag

Köszi, a kimerítő választ!

Ilyenkor tudatosul bennem, hogy mennyire nem vágom még ezt a témát. :)
A felét sem értem annak, amit írtál. :) Rec. 709, Rec 2020 - ezeket csak láttam leírva, de nem igazán tudom, mik.
Nincs külön moziszoba, a nappaliban van jelenleg összeállítva a cucc. A falak nem fehérek, hanem barnásak, tehát nem totál sötét, de legalább nem teljesen világos. A nézi távolság nálam sajnos fix, ami 3,5 métert jelent, namost ehhez van egy 265cm széles vászon (4World, 34e forintos - gondolom nem számít túl acélosnak). De az általad leírtak alapján (1,5-1,6x) egész jó ez a távolság ehhez a vászonhoz, talán kicsit túl széles, de nekem tökéletes ez a távolság, belátom a képet, stb. A projektor egy Epson TW5200-as, ami nem túl halk, a legfőbb gondom pedig az vele, hogy a sötétebb jeleneteknél nem eléggé látszanak a részletek (gyenge lenne már a lámpa?). Ezek miatt gondoltam cserére, és ha már váltok, úgy voltam vele, menjünk feljebb a felbontással, de már értem, hogy nem feltétlen ez a megfelelő lépés.
Ha maradnék a fullhd felbontásnál, ott mely gépeket ajánlanád? Esetleg egy jobb vászon cserével együtt.

Köszönöm!

(#44570) Lugi01 válasza #99499520 (#44569) üzenetére


Lugi01
tag

Sajnos használtan vettem 2 éve, így nem tudom, milyen volt új korában. Nálam szerintem 2-3-400 órá mehetett, a gépben lévő óraszámot meg tudom nézni, de az persze nullázható. :)

(#44572) Lugi01 válasza #99499520 (#44571) üzenetére


Lugi01
tag

Köszi, megnézem!

Azt olvastam, hogy hozzáértő embert igényel a dololg.

(#44573) Vhiktor válasza gyulaipal (#44567) üzenetére


Vhiktor
veterán

Én szívesen vásárolok használt projektort ha nem romlik el pár év alatt és a javítására nem megy rá egy vagyon.
Ha jól látom, akkor csak DLP projektorokat javasolsz, ez azért van mert az LCD nem valami jó?

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44574) cinemazealot válasza Vhiktor (#44573) üzenetére


cinemazealot
addikt

Javaslom Pali korábbi írásait itt a topic-ban, hosszasan írt a technológiákról alkotott véleményéről is. :)

(#44575) Vhiktor válasza gyulaipal (#44567) üzenetére


Vhiktor
veterán

A 16,5 mm-es DarkChip3 DLP DMD minek felel meg? Mert a 0,47"tól nagyobb a 0.67"tól kisebb.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44576) M@trixfan válasza Ijk (#44541) üzenetére


M@trixfan
addikt

Akusztika szempontjából számíthat a függönyözés, de annak a legnagyobb tömegű színházi függönynek kell lenni, különben olyan mintha ott sem lenne. Azért nehéz kérdés ez mert a szobákban a legnagyobb baj az alsó frekvenciás kiemelés, ezt kellene megfogni. Pl. attól, hogy pusztán elkezd valaki paneleket rakni a falra még egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz. A legnagyobb baj nem is abban a tartományban van sokszor, olyan lecsengést csinál mintha befogott orral beszélnél. Ez konkrétan rosszabb mint nem lenne ott. Az agy olyan, hogy abszolút módon nagyon gyenge ha “mérni kell”, de azt kegyetlenül észre vesszük ha valami nem természetes. Túl sokat nem várnék ilyen szempontból a függönytől, nagyon vastagnak, nehéznek kell lennie hullámosan túlméretezve. Esztétika szempontjából nem biztos, hogy nyerő, bár megoldható.

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

(#44577) péjé válasza Lugi01 (#44568) üzenetére


péjé
őstag

Ha el akarsz kicsit mélyülni a dologan akkor az összefoglalóban akad egy alapfogalmak link ill. ez is jó...[link] ill. gyulaipal részletes leírási itt és a haladó topikban érdmesek az elovasásra...[link]

Egyszerűsítve spongyán: rec709 a fullhd vetítéshez használt színtér (HDTV színtér szabvány) specifikációja , írják bt709-nek is. Rec2020 az UHDTV specifikációja.
Mivel a 4K vetítők nem tudnak a rec.2020 közelébe érni ezért egy köztes értéket, a DCI-3 színteret határozták meg ezeknek.
Ha egy 4K vetítő speckójában az szerepel hogy rec709 képes akkor köszi szép, lépünk tovább...epson 7300-tól felfele a DCI-t elég szépen tudják. De bejön a többi probléma a 4K vetítéssel (ebben az árkategóriában) és ezért van részemről a téma jegelése.

Az epson tw5200-nek is van szervíz menüje amiben az óraszámot nem lehet átírni, kis guglizás és megvan hogy kell belépni. Elmondásod alapján megérett egy takarítás (a szűrőt neked kellene rendszeresen takarítani ha van benne). LCD géphez a fuggetleszerviz.hu-t ajánlom, epsonokhoz különösen értenek. Lehet hogy egy ultrahangos takarítás után nem is akarsz váltani de azt tudnod kell hogy ez az epson egy nagyon alapgép.

Ez a nézési táv inkább a fullhd-nak kedvez, a vásznat egyelőre hagyd, jó hír a nem fehér fal a nappaliban.
Vennél-e használtat és mekkora a keret? Használtban elég jó gépek vannak már, kis óraszámmal ki lehet fogni tuti gépeket. Újban ha nem belépő kat. gépet akarsz akkor vissza kell vinni az üres üvegeket meg az újságokat is :)

[ Szerkesztve ]

(#44578) gyulaipal válasza Vhiktor (#44573) üzenetére


gyulaipal
tag

Ahogy már más is említette, erről elég kimerítően írtam már, nem ismétlem meg, csak pár mondat: (szerintem) a "sokmilliós" DLP vetíti a legjobb képet, azokban minőségi (esetenként a csillagászatból ismert fluorit) optika van, nagy DLP chip, komoly elektronika (rendes képfeldolgozás, pontos színek, stb.), "tiszta" az optikai rendszer (nincsenek pl. polárszűrők a fény útjában) és ezek rendesen hűtött gépek, ezért nem sül meg bennük az elektronika párezer vetített óra után (és a képalkotó chip sem). Űjonnan ezek megfizethetetlenek (hétmillió környékétől indulnak) de használtan "nevetségesen" olcsók és nagyon hosszú az élettartamuk (mivel ipari gépek, 7/24 használatra tervezve). Persze ezek is elromolhatnak, de ez ritkaság, van hozzájuk alkatrész, így értelmes összegből javíthatóak.

Pár éve ezeket a gépeket még kb. senki nem tudta volna kifizetni, de mára annyira lement az áruk (az emberi tudatlanság és a 4K őrület miatt) hogy csak pár kifogás alapján lehet NEM megvenni őket:

- (a rendes hűtés miatt) ezek valamivel hangosabbak, mint egy rövid élettartamra tervezett, gyengén hűtött házimozis gép (de pl. spéci, modern ventillátorokkal ez kezelhető, ez kb. 15eFt a baba-Barco esetén, Noctua ventik beépítésével).

- az új formátumokat (4K, HDR, széles színtér) ezek nem ismerik (ezek nem léteztek még a gyártásukkor). Ha ilyen formátumból akarsz vetíteni, akkor ez CSAK HTPC segítségével megy majd ... úgy viszont igen jó lesz a kép, mivel (ma még?) a HTPC képes a legjobban dekódolni egy 4K anyagot.

- ha valakinek a szeme extrém érzékeny a szivárványra, akkor neki nem jó egy DLP. Ez nem gyakori, de hallottam már ilyen esetről...

Ilyen optikai minőség mellett ezek (a "csupán" 1080p felbontás ellenére) képélességre is jobbak a műanyag optikás, kis chip-es 4K gépeket ... akkor pedig a 4K értelmét én már nem nagyon látom ... és érdekes, hogy kb. senki nem gondolkozik el azon, hogy ha a nagymoziban 2K felbontást nézünk a 12 méter széles vásznon, akkor mi a fenének kell a 2,5m széles vászonra otthon "homály-4K" ... vagy a 120cm széles tévére 8K ... de hát én sem értek sokmindent ... :-)

Ha gondolod, PM-ben adok konkrét ötleteket, de nem akarom ezzel a fórumot terhelni... és mostanában nem is néztem az aktuális hirdetéseket, de majd rájuk nézek...

(#44579) gyulaipal válasza Vhiktor (#44575) üzenetére


gyulaipal
tag

> A 16,5 mm-es DarkChip3 DLP DMD minek felel meg? Mert a 0,47"tól nagyobb a 0.67"tól kisebb.

Szerintem ez 0,65". Ha jól emlékszem, ezek 1080p chip-ek. Ha ezekből 3db van egy gépben, akkor az egy jó gép, ha viszont csak 1db, akkor inkább a 0,9" (vagy nagyobb) méretet javaslom (pl. 0,95" 1080p vagy 0,9" 1440p - de az általában drága, mivel a ma gyártott 14-20 millás gépekben is ez van)....

(#44580) Gabesz26


Gabesz26
senior tag

Minden irányból feszített, eredeti bőr vászon :DDD kép

(#44581) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Az összefoglalóban található Benq kalkulátor rossz oldalra mutat.
Itt az aktuális jó link: [link]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44582) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Milyen tulajdonásgokkal rendelkező vásznat érdemes választanom, ha a lencse és a vászon közötti távolság 2,75 méter. Eco módban a fényáram kb 1800 lumen?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44583) gyulaipal


gyulaipal
tag

Meglepne ha ekkora fényáramot tudna kb. bármelyik mai házimozis gép eco módban normális képminőség mellett ("cinema" mód). Ennek már a fele is igen becsületes fényességű képet adna ...

(#44584) Vhiktor válasza gyulaipal (#44583) üzenetére


Vhiktor
veterán

TW 6700-re írják itt [link], hogy eco modeban 1900 a lumen.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44586) péjé válasza Vhiktor (#44584) üzenetére


péjé
őstag

Az eco módon belül van cinema, natural, dynamic vagy ilyesmik....nem találtam táblázatot, guglizz egyet és vhol biztosan meglesz hogy eco cinema xxx lumen....kb. 1000 körüli érték lesz, ha kalibráltatod ennél jóval kisebb lesz de egy sötétített szobában filmezni simán elég az 1.0-ás vászonnal.

[ Szerkesztve ]

(#44587) AVhelper válasza Vhiktor (#44582) üzenetére


AVhelper
senior tag

Ha tudod, hogy pontosan mekkora képet akarsz vetíteni és mekkora csúcsfényességet (fénysűrűséget) akarsz elérni a vetítővásznon, az utóbbi fénynyereségi tényezőjével is kalkulálva (gain) az alábbi képlettel számolható ki, hogy ehhez mekkora fényáramot kell a vetítőnek produkálnia:

szükséges fényáram (lumen) = kívánt fénysűrűség (cd/m²) * képfelület (m²) * π / fénynyereségi tényező

A vetítésre optimalizált (teljesen besötétített és sötét falú) helyiségben a minimális csúcs fehér fényességre 54,9 cd/m² (16 fL) az előírt érték, de ennek kétszerese sem túlzás, ha nem lehet tökéletes vetítési környezetet teremteni.

Ha a vetítő fényárama nem állítható (például különböző fix fényrekesz állásokkal) és az adott méretű vászonhoz túl sok annak fényárama, s így túl nagy a kép csúcsfényessége, akkor kisebb (0,8 vagy 0,6) fénynyereségű vetítővásznat kell választani.

Érdemes azzal is kalkulálni, hogy a lámpás vetítők fényárama kb. a felére csökken a lámpa élettartamának végéhez közeledve. (A kezdetben Eco módban üzemeltetett vetítőt a lámpa élettartamának kb. harmadától már normál teljesítményen szokás használni.)

[ Szerkesztve ]

(#44588) Mik76 válasza Vhiktor (#44584) üzenetére


Mik76
senior tag

Nekem ennek az elodje van, hasonlo fenyerovel. 4m-rol vetitve eco modban is nagyon vilagos, az a gyanum hogy 3m-rol ez lehet problemas. 1.0-as vaszonra vetitek, a zoomnak kb a legvegen. Ha te jobban kitekered a zoomot (szelesebb kep) az valamennyit kompenzalja a feny erot.

Amugy nagyon faja gep, de pl 3d-rol fogalmam sincs mert sose probaltam.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#44589) Vhiktor válasza Mik76 (#44588) üzenetére


Vhiktor
veterán

Én is ettől az egytől félek, hogy nem e lesz túl világos?

Néztem az 5600-at is, de ha jól látom az nem tud akkora tartományú vertical és horizontal lens shiftet illetve nem tudom miben különbözik még, de annak kisebb a fényárama.

Egyébként biztos kalibrálni fogom saját magam, de mivel projektorokban nincs tapazstalatom nem tudom mennyire vehető le a "fényerő" úgy mint a tv-k esetében, hogy kb olyan alacsony cd/m2-t állítok be amennyit csak akarok.

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44590) Vhiktor válasza Vhiktor (#44589) üzenetére


Vhiktor
veterán

Bár ha netán ígyy lenne, akkor azon nem segít hogy nem sötétítek be teljesen?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44591) BBéci válasza Vhiktor (#44590) üzenetére


BBéci
titán

Azzal buknád a feketeszintet és a kontrasztot, az egész kép halovány vízfestékhez lenne hasonlatos.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44593) tevfik


tevfik
tag

Üdv. Van egy C90UP projektorom. Szeretném a tv-t megszüntetni. A készülék hétköznapi tv nézős esetben nagyon hangos a ventilátor. Lehet cserélni vagy csökkenteni a teljesítményén a gép optimális használatával?

(#44594) pet007


pet007
aktív tag

Tegnap sikerult osszehozni pc-rol a 3d-t activ shutteres dlp projimmal, gyors meg is neztem avatart, nem rossz, de erzesre sok reszlet elveszik. Tudtok ajanlani filmeket amit erdemes 3d-ben megnezni? Amugy egy 86"os kepet milyen messzirol erdemes 3d-ben nezni? Most kb 3 meterrol nezem de lehet kozelebb kellene uljek?

(#44595) péjé válasza pet007 (#44594) üzenetére


péjé
őstag

3D-hez 1.1x a vászon szélessége az ajánlott, elég közel kell ülni ezekhez a filmekhez az ajánlás szerint...célszerű ha kipróbálod melyik táv jön be.

(#44596) pet007 válasza péjé (#44595) üzenetére


pet007
aktív tag

Meg egy kerdes, erdemes ilyenkor 120hz-en jararni a projit vagy nincs kulonbseg 60 vs 120 hz kozott?

(#44597) Mik76 válasza Vhiktor (#44590) üzenetére


Mik76
senior tag

En nem tudok olyan lehetseges szituaciot elkepzelni ahol a kinti feny javitana a kep minosegen. :)

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#44598) takacsbotond


takacsbotond
őstag

Sziasztok.
Egy projektor fel tudja venni a versenyt képminőségben egy oled tv-vel?

[ Szerkesztve ]

Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?

(#44599) Beni2360 válasza takacsbotond (#44598) üzenetére


Beni2360
félisten

A projektor és az OLED TV kifejezések sok mindent takarnak, de kijelenthető, hogy részünkre átlag halandóknak NEM.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44600) gurus válasza takacsbotond (#44598) üzenetére


gurus
aktív tag

Ez nem kérdés.Egérmozi az Oled, projektorhoz képest. Hiába briliáns kép az olednek.Ha jó a projektor a méret számít ez ad házimozi élményt

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.