Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség! 2 Ahogy én csinálom.......
- MasterDeeJay: Comet lake (10gen) és DDR3 - mert ilyet is lehet!
- talmida: Változások 2. rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
-
LOGOUT
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
Projektor topikban vagyunk, jellemzően filmes felhasználásra. Amiről beszélsz, az 15 éves, irodai munkára célzott technológia. Volt az a generáció, illetve irodában jelenleg is az asztalomon van három generációnyi utódja (bár a legutolsón már HP és nem DELL logo van). TVknél IPSnél egyszerűen nagyon nem volt megoldva alacsony feketeszint mellett az uniformitás a működésből adódóan. Ez irodai monitoroknál mindegy, senki nem néz feketén sötét színeket, vagy ha igen (custom VIM/EMACS/IDE dark modeban), ott meg a háttér uniformitása a kevésbé érdekes problémák között van (backlight glow meg lehúzott fényerővel kompenzálható CLInél). Ugyanúgy, fényerő (főleg multimonitornál) nem egyértelműen előny ha egész nap Excel-táblát hegesztesz.
OLEDnél kikapcsol a háttér, ami megoldja a feketeszint problémát és az uniformitást, mellette a kontraszt ugye az egekben lesz akkor is, ha maga a kijelző egyáltalán nem világos: Pl mobiloknál volt Pixel 1 XLem és két generáció Sony Xperiam (1 II és 1 IV), a jelenlegi Samsung S25 Ultra ami elég fényes nappali használatnál. OLEDnél mobil eszközöknél viszont sokkal jobb a fogyasztás, szóval adott esetben a relatíve gyenge fényerő mellett is egyértelműen jobb választások voltak. Btw, OLEDnél is van probléma világítással, pl Oculus CV1nél a halo effect volt nagyon markáns.
Utóbbi években általában csak barátoknál filmeztem TVn, de kb minden egyes alkalommal konstatáltam, hogy blacklight uniformity szempontból kb a Benq W2000 is objektíve jó volt. A kevés zónás korai backlight HDR TVk sötét háttér előtt eléggé szürreálisan rosszak voltak. Sony LCoSnál ami feljött probléma is érdekes, gyakorlatilag ott a méregdrága projektor ami egy ponton bizonyos szempontból átmegy egy gyengébb IPSbe képminőségre ahogy degradálódik (nincs fekete, de legalább uniformitás sem).
-
Ájvé
veterán
válasz
proci985
üzenetére
Én nem DLP-hez képest mondtam, hanem más LCD-hez képest pl VA panelhez képest. Ennek gyakori hiba a sarokban a bevilágítás (LED háttérvilágítás biztos sokat javított ezen), lilásodás alsó szögből nézve illetve betekintési szög gyengébb, mint IPS esetén. Persze a kontraszt 2-3x több is lesz az igaz. LCD között IPS az egyik legjobb betekintési szögekben és homogenitásban is, én így tudom. Biztos sokat romlott akkor a minőségük (olcsósítás, pedig az egyém is eIPS volt már, Dell 2209wa most megtaláltam, akkoriban ez jónak számított a sok TN között).
-
proci985
MODERÁTOR
Homogenitásban mondjuk szerintem pont a DLP jobb. IPSnél TVknél jellemzően baromi nehéz homogén háttérvilágítást elérni. IPS glow a technológia hátránya.
Említett Dell IPSem (pontosan ugyanaz a panel LG házban) volt három is, a projektorok jobbak homogenitásban.
Benq W2000 nekem emiatt volt pozitív csalódás, mert ugyan fényereje éppen elég volt sötét szobában, viszont cserében uniform volt a kép.
-
Ájvé
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
De le van sajnálva ez az IPS, de örültem mikor jó sok éve tudtam venni egy Dell IPS paneles monitort, mikor minden is TN volt és csak a prémium monitorok (Eizo, meg más márkák drága prémium modelljei) voltak csak nem TN panelesek. Értem én hogy kontrasztban van jobb, de azért még elég jók ezek, legalább homogén jól látható képet ad.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
makkmarce
üzenetére
Az hogy esetlegesen szarul néz ki nem azt jelenti hogy rosz is, hanem azt hogy ilyen. Ennyit kell látni, az nem igaz hogy nem latni semmit, pont azt lattatjak amit szeretnének. Igen oleden is szarul néz ki, mert kontraszttalan, de ips paneles tvn es bármilyen projektoron is látni lehet mindent amit kell, hasonlóan az oledhez. Az hogy ez sokaknak nem tetszik ez van. Azbis teny hogy opeden jobban néz ki (nem sokkal). Azok akiknek nem tetszik állítsák at a kepmodot dinamikusra vagy vividre vagy ami éppen jol esik.
-
makkmarce
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ha a nézők több, mint 50%-a azt mondja, hogy baj van, akkor baj van. Lehet hülyézni a nézőt, csak hát nekik készült a műsor, és ha a nézőnek nem tetszik, akkor hiába művészkedik a referenciamonitoron a szaki.
Kezdjük ott, hogy kültérben éjszaka nincs teljes sötétség. A másik, hogy a tömörítés miatt a sötét részleteket bukja el elsőként a műsor, tehát nem elég, hogy egy átlag mondjuk IPS tévén nézhetetlen, de még ez is tovább ront az élményen. Lehet öncélúan művészkedni, hogy csak az OLED-en lesz jó (ha épp nem cseszik el a tömörítést, de el fogják), szóljanak, és akkor el se indítom a sorozatot.gondolom elfogyott a pénz, hogy nincs háttér, és valami stúdióhelyszínen kellett forgatni.
bár a QLED tudom nem mérvadó, de még azon is szarul néz ki nálam:
https://www.youtube.com/watch?v=DuRDMtbrrtA -
tusi_
addikt
[link]
Ehhez mit szoltok? -
tusi_
addikt
-
m3ss
veterán
mivel hallgatja a rendszert? erdemes lenne meg legalabb annyit raszanni a hangra is, mint a vetitore. ezekkel a vetitokkel azert lehet elvezheto mozit is csinalni sotet szobaban, de ehhez hang is kell. hasznaltan 200-300 korul mar kapsz avr-t meg 5.0-at amivel sokkal nagyobb elmeny lesz a mozi. es akkor nem kell vetito kimenet sem.
forrast is erdemes atgondolni, celszeru lenne jo minosegu dolgokkal etetni. ha nem ulsz 6 meterre a vetitotol latni fogod a kulonbseget.szerk: ja most latom, hogy irtad az erositot. akkor nem szoltam. mondjuk ezt a kimenetes dolgot akkor sem ertem. sima DD, DTS sem fog atmenni vetiton keresztul gondolom.
-
dormant
csendes tag
Csak érdekességként, 530 millás villa "moziszobája"
-
péjé
őstag
Újonnan ennyiért nincs vállalható proji. itt ez 188eft, abszólut fapad... [link] Ez 1 használt benq w1090, új lámpával, nem nagy kockázat, én ezt vinném ha olcsón jót akarnék és van rajt audio out... [link]
ez 129eft, vadiúj gari nélkül, vmi irodai epson... [link]
itt egykalkulátor, meg tudod nézni hogy lehet őket elhelyezni... [link] -
tusi_
addikt
Koszi a valaszokat. Imadom a batyamat, de hat az igazsag, hogy nem egy audio/videophile fazon. Neki a meret szamit

En lattam a pixeleket a BENQ-n is, o nem es csak siman elvezte a latvanyt. Boldog ember
Kimenetnel persze ha van optika az sem art, de most ki van epitve egy jack rca az erositohoz.Akkor a BENQ ajanlott? Illetve ha nem DLP, hanem LCD, akkor melyik modell? 1080p is eleg, nem kell a 4K.
Ratudok keresni en is, illetve AI-t ismerem, de nekem tapasztalat alapjan kene velemeny
-
tusi_
addikt
Sziasztok.
Testverem projektora, Hitachi PJ-TX 200 meghalt este filmezes kozben. Pont Terminator 2 kozben mondta, hogy "asztalra vissza baby" es azota nem megyen.
A neveben szeretnem kerdezni, hogy mit ajanlanatok, ami nem tul draga, de azert meg "jo"- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók))
Filmezes, legfokepp avi filmek
- mire szeretnél vetíteni,
Valami felprofi vaszonja van, Projecta azt hiszem , matt, rolos es kb 120"mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt
120" es kb 4 meter
- mekkora a szoba
kb 20nm
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni)
Dedikalt tartoja van a projaktornak hatso falon, szemben a vaszonnal
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
Semennyit, de ha muszaly akkor kb 150e a limit. Magan szemelynek lenne.
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
Sotet zold fal es mennyezet, direkt erre lett kialakitva.Plussz informacio. Ha lehet, akkor ledes lenne jo, de ezek ara boven feljebb van a keretnel. Ha halogenes, akkor olyasvalami, aminek a lampa elettartama magasabb, kb 5-10e hours.
Megjelenitesi modnal szvsz a DLP lenne nyerobb, a jobb kontraszt, szinek miatt. Nekem korabban BENQ-m volt, valam 720p-s modell es nem lattak a szivarvanyt, ugyhogy ez nem zavaro tenyezo.
Csak uj, garancias erdekli ot, de ha esetleg van nem uj, de garis, meg az is jo lehet. Apron nem talaltam semmit.
Bemenetre hdmi es kimenetnel fontos lenne a jack, vagy rca.
Koszonom. -
m3ss
veterán
-
m3ss
veterán
na ez eleg jol nez ki, es ha lehet kulon szabalyozni a mennyezet vilagitast, hogy vaszon kornyeken ne egjen, akkor egesz jo lenne szocializalodni is.
ez a nagy ter iszonyat jol nez ki. mondjuk nem tudom mekkora ez a vaszon, de sztem nincs 4m-nel szelesebb. miert nem raknak be nagyobbat? vagy nz800 sem gyozne?
jok ezek a mosziobak ahol nem latsz semmit csak a vasznat
egy 4m szeles 21:9-re elcserelnem en is a 3m szeles 16:9 vasznamat. de hogy nem fogom ujravarrni a mennyezeti fuggonyomet az tuti. lehet itt kellene megallnom amugy, teljesen jol elvezheto a rendszerem kepre, hangra is. csak konnyen elkapja az embert a techno-laz
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
deexteer
üzenetére
Nem volt semmilyen baj, semmilyen tvn sem. Azt nem hajlandóak elfogadni a nézők, hogy egy éjszakai jelenet nem nezhet ugy ki mintha nappal forgatták volna. A sárkányok haza tengerpartos jelenete is tokeletes, persze szürkület van ott is,, de annak úgyis kell kineznie.
-
deexteer
csendes tag
-
cinemazealot
addikt
válasz
makkmarce
üzenetére
Mi úgy oldottuk meg a mozi helyiséget, hogy a vászon oldala világos, a vetítő oldala sötétbarna. Oldalt van egy ablakpár, tehát a nappali fény be tud jönni, és mivel a szoba (nap által megvilágított) fele világos, nem is denevérbarlang, lámpákat felkapcsolva pedig este is élhető élettér. Ugyanakkor viszont amikor vetítünk, akkor az ablakok elé elhúzzuk a sötétbarna függönyöket, és a vászon fényét sem (nagyon) veri vissza a sötétbarna felület. Minimális szórt fényt látni a vászon fölött, de az sem zavaró, sőt néha jól is jön.
Játszani pedig vagy kontrollerrel és/vagy világítós billentyűzettel játszunk, ami sötétben is élhető.
A szobában VR-ozunk is, aminek viszont kell a fény (Quest 2), akkor pedig függöny el, napfény be, igény szerint lámpák felkapcsolva.
Pár éve pedig tettem a fogópárok közé egy apróról 4 ezerért vásárolt 32"-os LCD tévét, ami lenéz a vetítő alatti kanapéra. Így ha csak zenét hallgatnánk és nem akarjuk, hogy a projektor zúgjon, azon vezéreljük a technikát. A videó jelet egy alis HDMI mátrix osztja PC-ről, BD-ről vagy média playerről.
-
Joshi
titán
válasz
makkmarce
üzenetére
Teljesen mind1 hogy kinek milyenek a felhasználási szokásai, a kontraszt a lényeg. Kontraszt nélkül nincs képi dinamika. Jó példa erre tévé fronton a plazma, lcd és az oled panelek fejlődése (adott esetben bukása). Mondjuk plazmában szerintem lett volna még potenciál, de sajnos ezt akkor nem így gondolták.
-
makkmarce
őstag
Engem nem a legjobb kép érdekel, akkor 5+ millió körül keresgetnék valamit egy tök sötét szobában, engem egy élhető megoldás érdekel, ahol nincs 20 perces előkészület, és nem visz el a házból 40nm-t úgy, hogy másra már ne tudjam használni azt a szobát.
Biztos fogok én is alakítani még a szobán, de az is biztos, hogy nem fogom a kontrasztot hajkurászni, mert az csak egy szám. Ha ránézek és zavar a kép, akkor van gond, van is ahol zavaró, de a legjobb példa erre a GOT 7. évada, ahol a készítők hülyézték a nézőket, hogy szar a TV-jük, ők mindent jól csináltak, mert a 10 millás referenciamonitoron jól nézett ki. Tehát valójában egy perverz utómunkázta a képet, holott figyelemebe kellett volna vennie a fogyasztók HW lehetőségeit. Ahol erre figyeltek, ott nincs akkora gond az általatok lenézett projectorok jó részén sem. -
Vhiktor
nagyúr
-
devil-k
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ízlések és pofonok, nekem ez az erőltetett "zongoralak" szerű bevonat nem tetszik semmilyen házimozi eszközön. Az tény, hogy marha elegáns, de legalább annyira ujjlenyomat és porgyűjtő felület.
makkmarce
Haverokkal sportesemény nézése van PS esetében inkább egy nagy OLED TV-re esküdnék. Teljesen igazad van abban, hogy nem annyira jó buli a vaksötétben ilyen eseményeket nyomatni. -
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
a dream cinema szobajaban se akarsz sok idot tolteni. sotet mint a fene. csak epp mikozben filmet nezek azon gondolkozok, hogy a szonyeg, a diffuzorok a mennyezeten, a tapeta oldalt miert latszik, miert tereli el a figyelmem. ettol meg sotet van, en itt sem akarnek napi tobb oras kozossegi programot csinalni.
persze lehet, hogy vki ezt mashogy eli meg, nem tudom..nekem egy moziszoba olyan legyen, mint Viktornal, meg Szepinelde ertem hova akarsz kilyukadni. lehet a tobb rendszer az idealis, ha vki ilyen sok idot tolt kepernyo elott es igenyes a kepminosegre is.
persze meg tudod csinalni pl. ugy is ahogy en. ha akarom nem huzom el a fuggonyoket es szepen bevilagitja a fenyerositeses 3m szeles 16:9 vaszon a szobat. 20 fl-en is.
aztan az is lehet, hogy nappaliban egy olyan alr, ami nagyon szuri az oldalro jovo fenyt egy lezeres vetitovel mar jo lehet. nem tudom, ezt latni kellene egy komolyabb vetitovel. megneznek egy ilyen rendszert is
Nem, nem laikusoknak akarják eladni, hanem olyanoknak, akik lehet, hogy nem heti 2 órát, hanem napi 3-4 órát töltenek egy ilyen szobában.
ertem. de azert laikusok, mert nem voltam meg demozni ilyen helyisegben
persze ez csak az en velemenyem, amiota egyszer beultem Szepihez, azota ezt kerestem...megertem ha vki nem akar/tud kompromisszumokat hozni hogy idealis kornyezetet alakitson ki. de nem tudok elmenni amellett, hogy vki szerint marpedig nem hogy nem rosszabb, hanem ugyanolyan jo vilagosban veretni nagy fenyerovel..mint egy feketesegben uszo tinta kepet nezni. nem, nem es nem.
-
Rp526
senior tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Szerintem rá is világítottatok a lényegre. Egyikőtök egy közösségi élmény, játék, stb perspektívából vizsgálja, míg a másik full filmfogyasztás szempontjából. Az egyik moziszoba a másik legyen mondjuk "szórakozási központ". Nincs ezzel semmi gond. A topic neve Projektor topic. Szerintem elfér mind a két felhasználás és mindkettőtöknek igaza van. Jó lenne néha ezt a fórumot nem csak "viták" miatt olvasni.
Viszont tudom, hogy ez nem csak ezen topic sajátja. -
makkmarce
őstag
nem a vilagitas, hanem a fény a lényeg, hogy ne tök sötétben legyél. Van mikor jó, de a közösségi programoknál rossz. Nintendo Wii/Switch-el játszani tök sötétben, annak meg mi értelme? Csoportos házi videó nézés, meccs nézés szintén kuka egy tök sötét szobában, ráadásul nem is érzed jól magad benne, ahogy szinte bármely videójátékot játszani is. Sokkal otthonosabb, ha van fény. Tehát elismered, hogy a dreamcinema se mindig fekete alapon fekete szobát csinál, aztán lehülyézel, hogy ez csak fotókon létezik

Nem, nem laikusoknak akarják eladni, hanem olyanoknak, akik lehet, hogy nem heti 2 órát, hanem napi 3-4 órát töltenek egy ilyen szobában. -
Vhiktor
nagyúr
-
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
milyen keret vilagitast? ez inkabb tvnel szokas. az, hogy mit tesznek be a moziszobaba, hogy jol nezzen ki amikor lefotozod es felrakod social mediara, mutatod a haveroknak, vagy probalod ertekesiteni ahol waf is tenyezo megint kulonbozik attol, hogy hol jo megnezni egy filmet. te moziszobakat altalaban fotokon szoktal nezegetni, ez a hozzaszolasodbol kiderul. manipulalt kepeken, aztan meg lekapcsoljak a fenyeket es nezik sotetben a kepet. ott sincs am tul vilagos.
dreamcinema kis termeben se akarsz am fel napon at uldogelni, nem leszel derusebb, mint egy full adamantiumos szobaban. egyszeruen sztem laikusoknak konnyebb eladni ezt.
ha vki vilagitani akar a moziszobaban film kozben, az ugyan miert nem vesz tv-t? ott aztan senkit sem zavar a nagy fekete teglalap.
abban igazad van, hogy focimeccset haverokkal jobb vilagosban nezni. de gondolom nem csak erre hasznalod. senkit sem erdekel milyen eles a kep, milyenek a szinek itt...jvcnel is elronthatod a kepet arra a 2 orara.es nem, nem onoffkontrasztrol van. egyideju kontrasztrol, kepi dinamikarol. senkit sem erdekel az onoff kontraszt, engem legalabbis nem. az erdekel, hogy vasznon mit latok jelenet kozben. meglatnad a 6e 2%-ot, hazamennel es shenzenig rohannal a kinai cuccoddal

jajj tudtam nem kellett volna demoznom. probalom meggyozni magam, hogy nem jo dontes ar/ertekben ennyi penzt kifizetni erte, de az a qrv* tinta.
remelem a randomra itthon vett peldanyoknak nem csak oz onoff kontrasztja, hanem az adl kontrasztja is toredeke a valogatottaknak, akkor nyugton maradhatok. -
yanpec
senior tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Erre mondtam, hogy a fény relatív. Egy világos szobában jó, meg kint a szabadban is fasza lehet sport nézésre. pl. 1000nit egy moziszobában kb elvilselhetetlen, míg egy világos nappaliban mikor besüt az ablakon a nap is király lesz a világoa kép. Minden a környezeti fénytől függ.
-
makkmarce
őstag
válasz
tompa torma
üzenetére
de ők egy kriptában akarnak mozizni
nekik a mély űr is túl világos
-
-
makkmarce
őstag
ha szétnéznél a kis buborékodon kívül, látnád, hogy a legtöbb új moziszoba nem egy kripta, sőt tesznek be pl keret világítást, ami pont kiemeli a kontrasztot a szemnek. Csak itt a fórumon megy ez a kisujj eltartós sznob hozzáállás, hogy egyetlenegy paraméter van, az on/off kontraszt, minden más semmit se ér, hiába pocsék a szín, nulla a fényerő, életlen a kép, ha jó az on/off kontraszt, akkor bármilyen pocsék lehet a végeredmény.
-
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
van nemi igazsag abban amit mondasz, vilagosban jobb a nagy fenysuruseg. de ertsd mar meg hogy rajtad kivul kb. senki sem akar beszurodo feny mellett vetiteni. vagy ha vannak meg, ajanlom menjetek el demozni moziszobaba. egyszeruen rossz irany ez. mindenki latja hogy ugyanaz a kontraszt jobban nez ki ugy, hogy a fekete melyebb. most a kontrasztot hagyjuk is, mert teged valamiert az sem erdekel es ugy allitod be az 1500 es 10000 egyideju kontraszt kozotti kulonbseget mintha 5% szinter lefedettsegbeli kulonbsegrol beszelnenk, mikozben azonnal ugy pofan vag a kulonbseg..ha ugyanannyiba kerulne egy nz500 mint egy heimdall, megmondom oszinten en akkor sem a heimdallt vennem, pedig joval elesebb...olyan szinten eltek a szinek a jvcn a fekete, kontraszt miatt
egyaltalan nem ereztem ilyet a heimdallnal..nem szinter lefedettseg kell ehhez...
sdrben 15-20 flen is valerianban 10% koruli jelenetnel olyan tinta, lemaszott a keprol. tok jo lehet annak, aki nem latja ezt. nagyon venni kellene egyet
te lakberendezesi meg csaladi meg ki tudja milyen okok miatt hoztal egy ilyen fura dontest. volt az mx5 forumban is egy vonohorgos, utanfutos juzer. talan meg kellett emelni a futomuvet is, hogy lehessen vontatni vele, valamiert nekem errol a storyrol mindig ez jut az eszembe
sztem nem a tomegek velemenyet tukrozod.
tudom, van piaca a lifestyle vetitoknek, valamennyire a nagy kep miatt letjogosultsaga is van meg, bar egyre kevesebb, kb lassan tenyleg csak a lakberendezesi (tv nagy, csunya) okok miatt lesz. de altalaban akik ilyen utra tevednek ha lattak mar jo vetitett kepet elismerik, hogy sokkal jobb az, melyebb a fekete, immersion++, emiatt a szinek is jobban elnek...csak nem tudjak, akarjak megvalositani a sotetitest, kulon helyiseget.es nem a valerion ellen kardoskodok, nagyon kivancsi vagyok ra milyen kepe lesz, mekkora fenysurusege, milyen fekete szintje, kontrasztja lesz behuzott irisszel (anelkul nem vagyok ra kivancsi) mennyire kozelrol tudnam nezni, milyen a kepkaraktere...hatha egyszer szoba johetne. persze ehhez az is kellene, hogy fele annyiba keruljon mint az nz500
-
yanpec
senior tag
válasz
makkmarce
üzenetére
A fényerő is relatív. A szem pupillája úgy is alkalmazkodik. Be fog állni arra a tertományba ahol neki kényelmes. Ha sötétebb a kép nagyobb lesz a pupilla, ha erős kisebb. Az irisz is ezt próbálja korrigálni, hogy ne kelljen a szemnek folyamatosan alkalmazkodni, meg persze mást is. Egy kis idő után nem látsz külömbséget pl. 100-150 nit kép között, csak ha egymás mellett van.
-
BIGi75
őstag
válasz
tompa torma
üzenetére
Pont ez a lényeg. Az alacsony kontrasztos gépek oda is vetítenek ahová nem kellene az átszűrődő fény miatt, igy tovább rontják a "szoba adta feketét". Az igaz, hogy többségünk messze van a projektor gyári paramétereitől a nem ideális környezet miatt. De hogy a fekete képpont mennyi fényt kap az optikából az nem mindegy.
-
devil-k
nagyúr
válasz
tompa torma
üzenetére
Az biztos, azokból viszont én kimaradok.
-
devil-k
nagyúr
válasz
tompa torma
üzenetére
Hol van itt a vita? 🤔
-
tompa torma
tag
azért bírom, késhegyig menő vitákat folytattok a semmiről....feketét vetíteni NEM lehet...a tízmilliós géppel vetített kép is max annyira lesz " fekete " mint a terem legsötétebb pontja..
-
makkmarce
őstag
inkább, mivel a szoba nincs teljesen besötétítve, így teljesen jó, ha erősebb a fényerő. A fekete valójában relatív a szemnek, ha van elég fény, akkor a fekete szint fentebb tolódik. A szem 10-14 stops, viszont a kontrasztot nem így számoljátok. Tehát ha van fény, akkor nem kell tökéletes fekete, mert azt is feketének fogod látni, ami valójában nem az. A barlangba kell tökéletes fekete, de ha egy minimális fényben mozizol, akkor már felesleges.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
En egyik grading stúdióban látott crhistiere, barcora sem cserelnem le az nz500-at, de még az én saját x5900-mat és x500-amat sem, mikor hazaerek es bekapcsolom hatalmas mosollyal nyugtazom, hogy közük nincs az általam nezett képhez. Kb majdnem ugyanazok mint egy benq w2000 otthon. Persze elessegben, homogenitasban jobbak. Ezek a nagy kep vetiteserol szólnak es arról hogy bírják a strapát, folyamatos üzemeltetest.
-
m3ss
veterán
szerintem itt sokan elneznenk szivesen vmi modern barco, christie gepet. de meg az nz500 arat is sokalljuk
nem azokkal kell ezt osszehasonlitani hanem valerionnal, esetleg ls12000, sony 5000 bar ezek mar olcsobbak. az meg, hogy mit raknak ki egy isen sztem nem feltetlen azt tukrozi, hogy ar/ertekben mi a legjobb gep. lehet szponzorok, haszonkulcs, egyebeken is mulik. -
Cseneles
őstag
Azért van DLP kereskedelmi mozikban mert az LCD gépek nagy fénysűrűséggel használhatatlanok. Se kontraszt se ansi kontraszt, lapos kép konvergencia stb. Régebben voltak a Sonynak próbálkozásai kissebb nagyobb sikerrel.
Az LCD panelek szerves anyagai a nagy erejű fény (különösen a kék fény) és hő hatására idővel lebomolhatnak, ami a színek sárgulásához vagy foltosodáshoz vezethet. A DLP mikrotükrei szervetlen anyagból készülnek, így nem fakulnak az évek során.
-
devil-k
nagyúr
Mozis, nagyon. Nekem eddig bejön. Bővebb nézelődésre majd csak pénteken és vasárnap lesz időm. De amit látok az otthoni környezetemben, azzal nagyon nagyon elégedett vagyok.
sony89
A megfelelő környezet kialakítása nélkül nekem inkább videonézés jut eszembe, mint filmnézés. Az én olvasatomban a kettő nem ugyanaz.makkmarce
Miért, mekkora képet vetítesz?KP
Christie/Barco árban is másvilág, mint egy JVC. Titkon mindenki vágyik egy csúcsragadozó gépre a két márka közül. -
Vhiktor
nagyúr
Nem teljesen igaz. Van ahol jvc dilat használnak gradelesre
Egyebkent azert csinálják dlpn, mert a legtöbb moziban az van es az a cél hogy moziban mindenki ugy lássa a filmet ahogy a készítők szeretnek. Az mas kerdes hogy nálunk es külföldön sem jon ez sokszor ossze mert a mozikban nagy ívben tojnak a rendes kalibraciora. Hiába panaszkodnak a coloristok hogy vállalhatatlan az egesz dcp teszten. A silver screent sem szeretik, főleg ha lezer géppel vannak párosítva.
Egybekent az említett christie projektort pont gradingre használták itt is. De nem.azert mert annyira jo, hanem azert mert általában kereskedelmi mozikban 1500:1 kontrasztot tudo dlpk vannak.
-
-KP-
veterán
válasz
sony89
üzenetére
Érdekes módon minden stúdióban valamilyen nagy DLP-n készítik a filmeket, és valamiért nem JVC-n. Ha elmész egy komoly kiállításra mint pl. az ISE ott is szinte mindenhol Christie/Barco van. JVC nincs sehol. A szakemberek biztos mind hülyék, erre nem lehet mást mondani.
-
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
akkor vetitsel 1500 1%-ot 50 fl-el .1 feketevel
kivancsi lennek hany ember mondana azt, hogy jojo en inkabb neznek tized annyi kontrasztot de legyen 2x annyi a fenysuruseg.
en is szivesebben nezek nagyobb kepet, mint 120. ha elfer legyen nagyobb. de 20 fl-el is lehet elvezheto kepet vetiteni.
az meg, hogy neked mind1 hogy 10e az 1% egyideju kontraszt, vagy 1500 arra mar nem tudok mit mondani. 15 eve jo volt az 1500, ma nem jo. plane nem 2 millioert. -
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
120 col 1.0 vasznon 150 nit az sok mindenre eleg. 20-25 fl-et tudni fog alren is, hangatereszton is normal meretben. vagy feher vasznon 1.0 koruli gainel jo nagy kepet is.
kivancsi vagyok majd a valerion behuzott irisszel hany fl-et tud es milyen kontraszttal, fekete szinttel. nyilit irisszel hiaba vereted sztem, benq 1070 kontraszttal..2 millioert
-
Vhiktor
nagyúr
Ma volt szerencsém egy Christie Cp4230-hoz.
-
m3ss
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
jah. de minden vetitore igaz ez. persze lehet szorakozni azzal, hogy meglovod 1232193218 lumennel a vasznat, hogy szinte atusse a vasznat, aztan nezed melle a szurket..de igazan jo kepminoseghez szovetezni kell. vagy hat alr, bar en meg csak egy alr rendszert lattam, szoval nem tudom ez mennyire kompromisszumos valojaban.
olcsobb vetitok sem futjak ki magukat festett falak mellett feher vaszonnal. csak 1% alatt van optimalist kozelito kontrasztod, 2%-tol felfele oriasi kulonbseg lesz. es hat immersion. nem jo orakat ulni a sotetben, de hogy eg es fold igy filmet nezni az tuti. legjobb dontes volt fuggonyozni. ha mar vetitonel maradtam...
na milyen a vetito? igy kalibralt, helyes gammaval gondolom azert mast mutat
amugy a black bar volt durva nz500-on. az a meglepo, hogy nem nagyon zavart. nalam maszkolas nagyon nagy kulonbseget okoz eszlelt kontrasztban, nz500-on neha keresnem kellett a black barokat, annyira sotet az is.
jajj de jo volt ez a one battle after another. imadom pta-t. kicsit inherent vice vibe-ja volt, amit nagyon csipek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sorozatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Piros 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- HP EliteBook 840 G6, G5 14" i5, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

persze ez csak az en velemenyem, amiota egyszer beultem Szepihez, azota ezt kerestem...megertem ha vki nem akar/tud kompromisszumokat hozni hogy idealis kornyezetet alakitson ki. de nem tudok elmenni amellett, hogy vki szerint marpedig nem hogy nem rosszabb, hanem ugyanolyan jo vilagosban veretni nagy fenyerovel..mint egy feketesegben uszo tinta kepet nezni. nem, nem es nem.

egyaltalan nem ereztem ilyet a heimdallnal..nem szinter lefedettseg kell ehhez...
sztem nem a tomegek velemenyet tukrozod.
Janaboy