Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VHS digitalizálás
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Aweriot: Cloudflare és mi
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
jmgo n1s ultra 1300 euro most black fridaykor. így is drága, de kétharmada egy benq W2720inek.
-
alaves
addikt
Megjegyzés a vászonról visszavert fényhez SDR-ben (csak amatőr szinten, bocs a profiktól):
Jmgo N1S 4k: ~900 lumen/110"/2,4:1/grain ~1/~2m-ről/sötétben > ~30 fl (imax ~ 26 fl)
pl. a How to Train Your Dragon (2025) elején a tűz és robbanások nekem már vakítóak, nem mondanám komfortosnak (65" 1000 nit-es csúcsfények kevésbé vakítanak).
Ennek alapján elég korrektnek tűnik az elite screens kalkulátor besorolása:
fl:
- 12-ig: far too dark
- 12-16: a bit too dark
- 16-22: perfect
- 22- : very bright
Filmipari szabvány: 16 fl
Digitális mozi: 14 fl +-3
Úgy vélem ezzel a projektorral 150"-ig nem lehet gond. -
Turbo73
tag
Ez melyik modell? Ami nálam járt (BW-V11) az teljesen zárt optikai rendszerű. Nem is ment bele por.
-
Vhiktor
nagyúr
Na ez a baj a nagyon olcso kínai csoda projektorokkal, ez egy blitzwolf. Kb 1 órát ha ment összesen.
-
Cseneles
őstag
Alapjáraton 5200:1 és a gyári adat 1000:1 ANSI kontraszt. Viszont ez egy lámpás gép. Halk mind egy jvc ecoban. fénysűrűsége 2800lumen szóval ez inkább ha 40fl környékét szeretnél ISCO anamorfikus vetítésswl akkor 300-320cm széles gain 1.0 felületre lesz szükséged..
Csak ansi konztraszt tuningot kapott a prizma blokja. Mint amit a Christie HD gépeknél is alkalmaztam. A 3chip DMD blokk megegyezik, a különbség hogy a Runco DC4 dmd. A többi DC3.
Nálam 35fl amin megy ECOban napi használatban viszont megtudom mutatni 44,7fl fénysűrűséggel is.
-
-KP-
veterán
-
mandju
senior tag
120 nit-tel vetítek. 35 fL körül vagyok. Ez a max az én vetítési környezetemben. 100% lézer, teljesen nyitott írisz. A max fényerő függ az elhelyezéstől is. Ha közelebbről vetíteném meg ugyanaezt a vászonfelületet, akkor lehetne több is. Amikor még nem a technikai helységben volt, hanem csak ideiglenesen volt a szobában elhelyezve, akkor 148 nit volt a maximális csúcs, amit kalibráltan el tudtam érni.
-
Vhiktor
nagyúr
Egyébként ezt Michael B. Rehders is le szokta írni a tesztjeiben, pl a Njord-nál 4000 lumenre lehet visszaszabályozni a lézert és a 4 méter széles 1.0 gain vásznon így is 140 nitet mért és ő is egyértelműen leírja, hogy minimum 4 méter széles legyen amire vetítenek vele. 5 méter széles vásznon tesztelte ha jól emlékszem.
A nagy mozis gépek sem azért tudnak nagy fényáromat, hogy otthon mini vászonra vetítsenek vele teljesen visszaszabályozott lámpával/lézerrel ami lehet nem is tesz jót a fényforrásnak (bár ezt nem tudom), hanem azért, hogy értelmes fénysűrűséggel meg lehessen vetíteni a 10-20 méter széles vásznakat is vagy éppen konferencia termekben, auditóriumokban, múzeumokban világosban is lehssen látnia vetített képet.
Dolby Cinema (HDR) is 106 nitet követel meg, nem vetítenk nagyobb fénysűrűséggel, még ha tudnának akkor sem.Persze ez csak az én veleményem

-
m3ss
veterán
mandju, te amugy hany fl-el vetitesz az nz800-zal? mi a min/max amit tud nalad?
kivancsi vagyok mekkora kepet lehet ezzel megvetiteni. mondjuk inkabb az nz700/500 erdekelne. ezekben cserelheto a lencse? meg tudnak vetiteni 4m szeles kepet 4.5 meterrol?aaa ez a dreamcinemas nagy termes (blade runner) hang eleg mely nyomokat hagyott bennem. sose hallottam meg ilyen jo hangot. qrvajol szolt. milyen hangfalak voltak ezek? meg milyen subok? amugy jo is ez, hogy nem latja az ember a hangfalakat. nekem vhol zavaro. meg ha nem is latod, mert letakarod velvettel
jo ez, hogy letisztult az egesz es csak a kepet latod.
nyilvan a kep is qrvajo volt, mielott vki felreertene. azonnal elfogadnam en is az egeszet ugy ahogy van, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne belekotni, ha nagyon szorszalhasogatni akarunk..megneznek egy ilyen 5200 nativos 3 chipes fullhd runcot is amugy...4m szeles hangatereszto vaszonnal fincsi lehet. ez amugy tuningolt gep, vagy alapjaraton ekkora onoffot tud mind? -
m3ss
veterán
Amugy egyszer beszelgettem errol batyoval, meg neki is ez volt a velemenye a fenyagyu 3 chipes highend dlp gepekrol, hogy nem arra talaltak ki h 5575 fl el vetitsunk veluk, hanem hogy nagy kepet lehessen vetiteni veluk..persze mindenkinek szive joga arra hasznalni amire akarja..en is latom az elonyet is a nagy fenyeronek..de a hatranyat is. Ki-ki dobtse el mit akar..
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szoval a szineket nagyon gyengen latjuk, ezert van az hogy filmek eseteben a szin csatornak agyon vannak tomorotitve mig a luminancia egyaltalan nincs tomoritve, ez az YUV420 vagyis YCbCr. A kék csatorna fele felbontasu mig a voros negyed felbontasu, a luminancia erintetlen.
De hat ez is alap a digitalis kepnel.
-
-KP-
veterán
Ezzel annyit akartam mondani, ha otthon a JVC-d akkora fényáramot pumpálna ki magából, ami meg tudja vetíteni a DC nagyszobában levő 0.7-0.75 gaines veszteséges szőtt vásznat 50fL fényerővel, akkor nálad se olyan lenne a feketeszint, mint most 16-20-al a 120 inches 1.0 gaines vásznadon. Azt hittem egyértelmű, mire gondolok. A Heimdallon is be lehet húzni az íriszt max-ra, meg lehúzni 5-10%-ra a lézer fényerejét, és akkor ott is más lenne a feketeszint valószínűleg. De egy ilyen gépet senki nem erre veszi.
-
Urak, a Topikgazda tegnap már kérte, most kérem én is, hogy a személyeskedést, egymás kóstolgatását, becsmérlését fejezzétek be! Többször nem fogom kérni, szorítkozzatok a szakmai témákra!
-
m3ss
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
persze, madvr van itthon. most mar azert a tegnapi tesztnel a nagyja fuggony fent van. ennel sokkal jobb nem lesz. de mib2 brutalul nezett ki. egesz filmben olyan mely fekete van...de amugy ilyen egy atlag film. persze a valerian nem.
#72913 Khaosz55 sztem kell nezni vilagos meg sotet jeleneteket is. van egy tomsawyerbzh - ht demos, 4k uhd free torrent fajl ami tele van kivagott fincsi jelenetekkel, max bitrate.
en ezeket szoktam hangra, kepre:
alien (lv 426 exploration)
blade runner 2049 crash
midway final assault
13 hours mortar fire
1917 flare
aquaman final duel, kingdom of trench
ford vs ferrari daytona
fury duel of tanks
oblivion lightning storm chase
overlord air landing
passangers collision
prometheus star map
ready player one race
tron legacy lightcycle battle
ezeket mondjuk lehet hang miatt valogattak ossze, de nemelyik kep tesztelesre is kivalo. kell meg vmi szines szagos meg bele, vmi animacios, meg a blade runner naracsos resz is jo.#72910 powerup2 450 cm-t vetitesz otthon? na az fincsi. nincs keped a setuprol? amugy nekem a 4m szeles 16:9 vaszon az nagyon szajtatos volt avxes kolleganal. egyszeruen lehengerlo a nagy kep, nezesi tav ide v oda.
-
powerup2
addikt
válasz
Vhiktor
üzenetére
Valószínűleg az ilyen kiállitáson a hely mérete után fizetnek. Kiállitó nem akart több pénzt elégetni. De ha megnézed itthon a legtöbb ember mekkora vászonra vetít az bizony 350cm szélesség alatt van! kevesen néznek 350cm szélesség felett. 3000 lumenes projektorok meghalnak ekkora méreten.
-
powerup2
addikt
Ise-n is láttuk a Heimdalt. Tegnap a Dreamcinema nagy szobájában is. A vetítő kiváló! A kontraszt szerintem jó volt. A másik mindenki a kontraszt értékkel jön valóban ez a legfontosabb ? mindenki ezen lovagol. A kép élesség a színtér lefedettség és az elegendő fény ? mert összességbe kell nézni a vetített képet. Heimdal képe nem mű nagyon filmes érzeted van ha nézed valóban jó nézni. Az ára sok de végállomás projektor sokaknál.
-
m3ss
veterán
igen, biztos. azt nem tudom, hogy ugy mennyi kontraszt erheto el vele. igy 3500:1 volt az onoffja. nalam velvet nelkul is annyi volt az 1% vasznon, velvettel meg tobb...hogy mennyi azt nem tudom. de ha melletennenk egy nz-t, zongorazni lehetne a kulonbseget.
ez a fenyero a nagy dilemma, mert vilagos jeleneteknel ugye nem annyira gond, hogy emeli a fekete szintet. viszont sotetnel meg feltuno. megneztem tegnap itthon a mib2-ot, film felen a varosban sotet van. de random benti, mib hq-ban jatszodo belteri jeleneteknel is olyan tinta, hogy csak pislogok. nem lattam ilyet tegnap egyik gepen se. mint vmi tv.
es akkor milyen lehet az nz
-
m3ss
veterán
ja amugy amire biztatnek mindenkit, az a fuggonyzes. meg ha par percet szerelni is kell a vetites elott, sztem mindenkeppen erdemes ilyen kompromisszumot hozni, ha vki nappaliban vetit. mind kontraszt, mind imersion tekinteteben eg es fold a kulonbseg. vetitotol fuggetlenul.
sok helyen siman meg lehet oldani kis szerelessel, vagy ha jok az adottsagok anelkul is, hogy egy vilagos, elheto nappalibol sotet barlangot csinalsz. egy moziszobat megepiteni, atlagos hazban fenntartani neki egy komplett helyiseget ezek is komoly kompromisszumok.. -
m3ss
veterán
nagy teremben a heimdall volt. rogton ahogy leultem feltunt, hogy vegre jo magassagban van a kep, sajna nalam is magasabban van itthon. ez igy pont jo, talan 60 cm-re van a foldtol az alja? itt is 1:1 a nezesi tav, en mondjuk ezt a vetitot neztem volna kozelebbol is. a vaszon szott mintaja engem abszolut nem zavart. probaltam 1 meterrel kozelebbrol, meg onnan se lattam film kozben. 0.5x tavnal mar azert vilagosabb jeleneteknel lehetett latni. ez a hangatereszto vasznas setup viszont brutal jo. kellene nagyon ilyen. nagyon egyben van a hang. mondjuk itt hatso szekcio is nagyon ott volt. szuper burok hangzas, nem tudtam volna megmondani honnan jon a hang, csak egyszeruen jol korbevett. szelso szeken ulve se, persze kozeprol azert a front szekcio sokkal jobban osszeallt. brutal jo, hogy keptelenseg megmondani elol, hogy honnan jon a hang, egyszeruen termeszetes, egybeolvad.
ez a terem sem eleg sotet nekem amugy
itt nagyobb volt a belmagassag szoval felul semmi gond nem volt vele, de a piros szonyeg nagyon zavaro volt 50 fl mellett. meg oldalt a piros fuggonyoket is lehetett latni a szemem sarkabol. szoval hang az brutal jo minden szempontbol.
a kep is fincsi amugy, de nem volt olyan erzesem, hogy huh en egy kb fel millas vetitot nezek es akkor most elemraktak vmi csoda gepet. nem ment el a vetitestol a kedvem
pedig sokaig ezert nem jartam demozni..fuggonyozve ez a jvc is mar egesz jo szintet megut. sotet jelenetek mellett egyertelmuen veri a heimdallt, de amugy kozepesen vilagos jelenetek mellett is latom, hogy itthon melyebb a fekete, ugye kisebb fenysuruseg miatt. ez mindig feltunt azert. viszont nagyon termeszetes, filmes, konnyen nezheto kepe volt. nagyon eles is, siman ultem volna kozelebb. szinek nagyon jok. es elismerem, jo ez a nagy fenyero. a fekete szintet eszi, de amugy vilagos jelenetek mellett bunti. sajna nem a sajat ismert demokat neztem, szoval nehez igy hasonlitgatni. vegen betettunk azert egy blade runner 2049-et, narancssarga hatteres jelenet, ott ansi kozeli adl van. beraktam ugyanezt a jelenetet utana itthon is, es hat itt azert jelentos kulonbseg volt, nem a jvc javara. most hogy ez a jobb ansi miatt volt, vagy azert, mert hdr-ben 3x nagyobb fenyero miatt a narancssarga jobban elt, azt nem tudom. mindenesetre izzo csere utan en is veretem majd megint remelem 25+ fl-en hdr-ben. brutal jol szolt a blade runner, es legalabb a crash jelenetet sokat demoztam itthon, brutal eles volt rajta
amugy ha pannolas van, vagy mozog a kep annyira mar nem veszem eszre az elessegbeli kulonbseget. talan ezert is fontosabb a jo kontraszt. allokepnel, nagytotaloknal viszont siman feltunik.
vmi vad robotos animacios cuccban is nagyon szepek voltak a szinek, ezek a 10% folotti jelenetek nagyon jol neznek ki rajta
csucsfeny gazdag effektek is jol mutatnak rajta nagyon..ahogy a golyok szikraznak a keritesen 1917-ben, vagy a vizen a csucsfenyek uj jurassicban ahogy felzavarjak a vizet...ilyeneken sokat dob a nagy fenyero. amugy zero hangja van a vetitonek kb. sajna dynablacket nem igazan akartak bekapcsolni, pedig kivancsi lettem volna ra. jo nagyon ez a vetito, de en nem tudom nem ar/ertekben nezni ezeket a dolgokat.valojaban a tanulsag leginkabb az, hogy egesz jo kis rendszerem lesz itthon, hangatereszto megoldas dobna kb legnagyobbat osszessegeben egy baffle wallal. kicsit foglalkozok meg a hanggal, foleg azzal, hogy ne rezonaljanak a dolgok a szobaban..aztan befejezem a fuggonyzest meg lakberendezest es el kell engedni ezt az egesz kergetozest, demozast egyebeket...mert mar azt veszem eszre magamon hogy nem is a filmeket nezem, hanem a kontrasztot nyomozom itthon is, keresem a hibakat, pozitivumokat. hangnal detto. nem a filmnezesrol szol, ez meg nekem nem tetszik. egy eszkoz kellene hogy legyen nekem a hazizmozi, hogy minel jobban el lehessen merulni a filmekben..nem forditva, hogy a felszereles eltereli a figyelmemet a filmekrol

-
m3ss
veterán
tok jo fejek a dreamcinemasok, segitokeszek, turelmesen meselnek a szobakrol, felszerelesekrol. de ugyanez elmondhato azokrol akikkel talalkoztam, forumokon meg mindig egymast hajat huzza mindenki

eloszor a kis szobaban ultunk, amugy is inkabb erre voltam kivancsi, mert sony 5000 vasarlasa parszor azert atfutott a fejemen kozelmultban. itt sony 6100, talan 265 cm szeles 16:9 feher nem hangatereszto vaszon volt, meg 5.2.2. sajna a demokat nem en valogattam, filmek felet raadasul nem is lattam amikkel demoztunk (foleg a masik szobaban) ilyen moana, wicked, temus bosszuallok
meg ki tudja meg mik. sztem se hang se kep bemutatasara nem voltak annyira idealisak. azert egy 1917-es flare scenet kibuliztam mind2 teremben. a sonys kisterem nekem nem eleg sotet amugy. a fal (tapeta?) ilyen kekes arnyalat, eleg kozel van a vaszonhoz. vaszon folott is a festett felulet kicsit tul vilagos sztem vetites kozben. a mennyezeten levo diffuzorok is tukrozodnek nagyon. szonyeg vilagos mintai is kicsit zavartak. mar 2-3% adl mellett amugy tul vilagos volt sztem a szobaban. lehet, hogy a kontrasztot erdemben nem rontja amugy mar ez, ezt nem tudom. de immersiont mindenkeppen. nem uszik sotetben a kep. 30 fl-el vetitett amugy a sony. ivan azt mondta ha jol emlekszik 8e nativot tudott a sony 6100 miutan bekalibralta. kicsit karcsu ez amugy. siman latni lehetett a kepen, hogy nalam melyebb a fekete, kontrasztosabb a kep sotetebb jelenetek mellett. ellenben egesz nezheto kepe volt a sonynak, vartam ezt a darabos, tulelesitett kepet, amit szepinel is meg Bigi kolleganal is lattam. persze nincs ezzel baj, ki hogy szereti nezni, de itt tok termeszetesre volt hangolva, nem volt softwaresen szetelesitve. amugy eles, elesebb mint az en vetitom, de nem nagysagrendekkel...nem annyira jelentos a kulonbseg sztem. 1:1-rol neztuk pont. valojaban pont megerositett abban, hogy jo lesz nekem ez az x7900 meg sokaig, ha vmire cserelni fogom, akkor az vmi nz lesz majd.
hang az eleg jol szolt ebben a teremben is, jo volt a terhangzas, mely tok jol szolt. de front harmas ugyanugy szeparalt, mint nalam. torzitas mondjuk nagy hangeronel biztosan jobb, mint nalam itthon. mely is kiengyesulyozottabb. de itt is siman meg tudom mondani hogy epp honnan jon a hang 1:1-rol front harmasbol. jo kis terem ez, de annyira nem vagyok amugy messze tole se hang, se kep, se immersion teren. -
Vhiktor
nagyúr
Most az admint es a topik gazdat kerdezem.
Rendben van ez igy hogy konraszt meres vasznon vs lencsevel szemben eljutunk szemelyeskedesig es lejaratasig?
Szerintem nem.
En objektiven alltam a temahoz erre meg jon ez.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ha eleg nagy tapasztalarod lenne a klaibralasban tudnad jol, hogy nem mindig tippelheto meg az ido. Van amikor 2 ora van amikor 8, persze csak akkor ha nem csapod ossze.
Masreszt meg ha kalibralas kozben lefagy a projektor vagy a processzor vagy eppen eldobja a hdmi kabel a jelet (ami nem az enyem) vagy eppen a video processzor csinal marhasagokat lut proflilozas kozben pl sotet patchelnel eldobja a kepet akkor mit csinlasz? Ott hagyod 3 ora utan, hogy nekem letelt az erre szant idom?
Nagyon undorito dolog ugy belszolni dolgokba es megprobalni lejaratni mast hogy fogalmad nincs rola mi volt a hatterben....
Tobb mint 12 eve foglalkozok kalibralassal, az hogy a forumokon nem voltam aktiv jo ideig az pont ennek az undorito hozzaallasnak volt koszonheto. Valamint nem volt kedvem alap dolgokon napokig vitatkkozni amit tudni kellene. Most mar van kedvem.
-
Vhiktor
nagyúr
M3ss forumtars volt volt nyilt napon, ha mar elkulftetek tapasztalni, remelem leirja a tapasztalatait.
-
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
Pont az lenne a tesztnek a lényege, hogy mi Prohardveresek üljünk össze egy tesztre. De tudom hogy ez soha nem fog összejönni, függetlenül attól, hogy lenne egy hely ahol erre lehetőség adódna. Mindig lenne valaki aki nem jönne el, de közben meg jár a po...a. Na mind1. Pedig én vinném a Sony XW5000-em, talán más is hozná amije van. De hát így marad a fingreszelgetés.
-
mandju
senior tag
Vannak ilyen tesztek, csak téged nem hívnak meg ilyenre soha...

Mondjuk vad idegen embereket én nem szívesen engedek be a magánszférámba... de gondolom ez érthető.Ülj repülőre, vagy ülj autóba és irány Németország. Nagyon sok helyen van lehetőség azonos körülmények között több gépet szemügyre venni, amennyiben otthon nincs lehetőséged erre.. Vannak erre szakosodott bemutató termek. De elég csak ausztriáig menni. Akár Eisenstadt, Bécs, vagy Linz.
Sajnos itthon erre nem igazán van lehetőség. Balkán. Utóljára ilyet a DC szervezett kb 10 évvel ezelőtt.
Visszatérve a kérdésedre: a kommersz portfólióban nem igazán találsz gyári adatot... ADL mérésről sehol sem. Nem csak a gyártótól, szinte senkitől sem.
Kontraszt. Megméri a gyártó? Valamilyen módon igen. Gondolom a 150.000:1 teljesen bezárt írisszel mért adat nem a vászonról kerül a katalógusba. Színtérről sem találsz adatot. Kivéve a profi szegmenst, ahol van súlya a leírt adatoknak. -
Joshi
titán
válasz
Cseneles
üzenetére
Mandju is azt írta hogy én hülye vagyok a témához ne okoskodjak.
Nem okoskodok csak beszélgetünk. Már itt is gondok vannak. Jó oké, de akkor is az lenne a lényeg, hogy együtt összeülni és közösen megnézni az adott projektoron az adott jelenetet. Aztán azután már ott helyben ki lehetne beszélni és visszanézni a dolgokat. Ennek sokkal több értelme lenne, mint itt szájkaratézni. -
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
Azt nem tudom mi van belül egy projektorban ez tény, de a vetített képük nem zsákbamacska.
Sokszor olyan hülyeségekről tudtok vitatkozni (pl lencsével szembe mérés), hogy az bődület. A lencsével szembeni mérés gyári adat? Ha igen akkor nem is kellene mérni, hiszen a gyártó eleve megmérné. Megméri a gyártó?
A vászonról való mérésnek sincs semmi értelme ha te vagy én prezentálom, mert az a lőtéri kutyát nem érdekli. Egy monitornál vagy tévénél már más a helyzet. Remélem tudod hogy miért. Ahogy korábban írtam és javasoltam a vita elkerülése érdekében össze kell hozni egy közös vetítési próbát. Ha ezt itt nem tudjuk/tudjátok megvalósítani, akkor örök vita lesz. Persze már most tudom, hogy lesznek akik nem is mennének el egy ilyen tesztre ilyen-olyan ürüggyel. De hát emberek vagyunk, mese nincs. -
Cseneles
őstag
Hobbi szinten én azért elég mélységig beleástam magam a témába. Nagy bajban lennék ha csak szoftveresen tudnám mókolni a projektorokat, kalibrálni és megmérni a kontrasztértéket. Én ha megkérnek megalkotom az értéket hogy más ezt visszatudja mérni. Abszolút semmi anyagi vonzás nincs rám hatással. Rengeteg embert irányitok Vhiktorhoz, batyohoz. Ami számomra nem kihivás nem foglalkozom vele. Ebből már kinőttem.
Igazad van semmi értelme itt érvelni, álláspontot foglalni. Nemhiába irunk egyre kevesebbet.Itt ismertetné mindenki a rendszerét, mérésekkel mind hang kép terén, 3-4 képpel a vetítési környezetéről hirtelen nagy volna a csend. De hát a f@szméregetés a kicspöcsüek sportja.
-
Janaboy
Topikgazda
Emberek kezdünk átmenni személyeskedésbe, maradjunk a tényeken alapuló szakmai vonalon!
Köszi! -
Joshi
titán
válasz
Cseneles
üzenetére
Szerintem Vhiktor nem azért vitatkozik egy Prohardveres topikba, hogy aztán ügyfeleket nyerjen meg. Ennek semmi értelme nincs. Vagy most nem tudom mire gondolsz. Azt értem, hogy te azért nem kalibrálsz, mert alapvetően nem ez a munkád. De akkor hobbi szinten ne állj bele ilyen mélységig, mert az egészséged rovására megy. Már bocs, de fura hogy mindenki ennyire egymásnak feszül. Minek? Mi értelme van?
-
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
"Joshi hozzád is van néhány szavam. Nem mennék mélyebben bele és nem is akarlak megbántani, de szerintem ez nem a te tereped. Megpróbáltál poénos lenni, de nem vagy az. Az hogy kevésszer írok ide, attól még lapozgatom a topikot. Ha jól emlékszem, te vagy a srác, aki 95"-t vetít, fehér falak mellett, fehér falra és örül annak, hogy be tudta állítani az élességet a falon...jó lenne vászon, de sokba kerül... nincs több kérdésem. A házimozi egy drága hobbi. "
És mi ezzel a probléma? Ha nappaliba a képminőség lenne az első nem is projektoroznék soha. A vetített képre voltam kíváncsi és nem akartam Benq 1070-es projektorokkal bohóckodni. Nem a panel nappali lesz a csúcs, de ezt már az elején leírtam. De nem is akarok neked magyarázkodni, teljesen felesleges. Amúgy mit bizonyítottál be amit senki nem tudott? Szerintem semmit. Mindenki tisztában van vele, hogy az elérhető konzumer projektorok terén a Sony/JVC van a toppon. A kínaiak is csak a 3 lézer miatt rúgnak labdába azt is csak azért, mert aránylag olcsó. Itt vége is a dalnak. -
Cseneles
őstag
Itt azért többen vagyunk akik 10év+ távlatából foglalkoznak projektorokkal és még többen akik komoly rendszert birtokolnak. Van akit filmstudióba hívnak kalibrálni és van akit a projektort javítani. Kit érdekel? Mindkettő mögött egy tudás halmaz áll. Van aki kalibrálásból él es sokunk nem. Ez aprópénz. ilyenen nem veszekszünk. Az kerekedik és pozicionálja magát mindig a másik fölé aki anyagilag érdekelt a témakörben. Ez olyan mint egy boszorkány üldözés, kerezstes hadjárat.
-
m3ss
veterán
valszeg egy kicsit mind2 oldalnak (nekem is) illene tisztelettudobban reagalnia, ervelnie, sertegetesek, piszkalodas nelkul. mert amugy tanulsagos beszelgetesek ezek. nem baj az, hogy utkoznek a velemenyek.
amugy voltam ma tapasztalni, majd irok holnap bovebben. volt egy christies, technikai szobas, szott vasznas arc akivel egesz jokat diskuraltam, sajna nick nevet nem kerdeztem meg, ha egyaltalan forumozik...aztan meg elfelejtodott, mert elrohantak dreamcinemabol imaxba
szerencsere volt sonys terem is. igy eloljaroban annyit, hogy kepileg eleg jo kis rendszerem van/lesz itthon. hangra mar inkabb panaszkodnek
-
mandju
senior tag
válasz
mandju
üzenetére
m3ss a kérésedet, hogy tippeljen meg az NZ800 1%-os kontrasztját, már tegnap megtettem, csak gondolom átsiklottál felette... mint szinte mindenen, amit mondtam.

Vettem a fáradtságot és csak a kedvedért kijöttem, hogy lemérjem vászonról is a JVC-t. Hogy ebből mit fogsz majd levonni azt nem tudom. Talán azt, hogy egy papíron jobb gép egy megfelelően kezelt szobában jobb képet ad. Nekem ez eddig sem volt kérdés és veled ellentétben én a vászonról is meg tudom némileg állapítani, hogy kontrasztügyileg jobb, vagy rosszabb képet látok. Kicsit trükköznöm kellett, így összébb húztam a képet, hogy a szenzorom meg tudja mérni az 1% feketét. Úgy vágtam ki a képet, hogy látszódjon a dátum és az óra, nehogy ebből is baj legyen...

Szóval ezt tudja az NZ800 adamantiummal kezelt szobában. Ha nem tudnám, hogy lencsével szemben mire képes, akkor azt sem tudnám megmondani, hogy adott ADL-en mennyire szól bele a szoba. Így hogy tudom, be lehetne ütni egy exell táblába és még %-os értéket is lehetne számoltatni vele. De szerintem felesleges.
Vhiktor: szívesen vitatkoznék veled, ha az általam felhozott érvek mellett az ellenérv nem az lenne, hogy csak és pont... így nehéz konstruktív vitát folytatni. Igazából nincs is miről... szerintem van relevanciája lencsével szemben is mérni. Leírtam többször, hogy én miért csinálom. Ahogy látom a külföldi tesztereket, ők is előszeretettel csinálják. Miért? Khaosz jól írja. Így kivonva a szoba negatív hatását jól össze lehet nagyságrendileg hasonlítani adott gépek gyári, technológia korlátait. Nem értem mi ezzel a baj. Téged nem érdekel, engem igen. Ettől még lehet, hogy nem hülyeség... hogy végül mi marad a vásznon? Az meg azon múlik, hogy ki hova, milyen körülmények közé telepíti. Lehet, hogy még nálam is lehetne optimalizálni és még kevésbé korlátozna a szoba. Ki tudja?
Joshi hozzád is van néhány szavam. Nem mennék mélyebben bele és nem is akarlak megbántani, de szerintem ez nem a te tereped. Megpróbáltál poénos lenni, de nem vagy az. Az hogy kevésszer írok ide, attól még lapozgatom a topikot. Ha jól emlékszem, te vagy a srác, aki 95"-t vetít, fehér falak mellett, fehér falra és örül annak, hogy be tudta állítani az élességet a falon...jó lenne vászon, de sokba kerül... nincs több kérdésem. A házimozi egy drága hobbi.
-
Janaboy
Topikgazda
Én úgy látom kezd megint parttalan lenni a vita..
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ne haragudj de ezen a jellemfeljodesen most kicsit kiakadtam.. meg a tapasztaljunk dolgon.
Pont a tapasztalatainkat osszuk meg
A tudas megosztassal meg egyebkent mi baj van?
Nem sertegettem senkit, mindig csak szakmai dolgokrol beszeltem, az hogy ez valakiknek nem tetszik, mem erdekel.
Szakmai dolgokrol obejktiven miert nem lehet vitazni, eszmet cserelni? Pl vasznon valo meres vagy lencsevel szemben. Van pro es kontra, aztan mindenki eldontheti hogy szamara melyik modszer a hitelesebb.
Az szerintem sokkal nagyobb baj, hogy nehany embernek csak addig szamitanak a meresek amig oket igazoljak, de amint nem, akkor a meres mar hirtelen nem szamit, ezt nem tudom hova tenni.
Meg a masik, hogy megosszuk, hogy eppen milyen uj projektort, hangfalat, avrt vagy eppen muszert vettunk es fejlodtunk valamiben az miert fellengozes? Akkor ne irjon be ide senki, hogy x projekrorat lecserelte y-ra, mert ennyi erovel az is fellengozes.
80-140K-s projektorokat peldakent felhozni nem fellengozes?
Nezzuk mar egy kicsit objektivabban a dolgokat.
-
yanpec
senior tag
Értelek, de nem is úgy kell kinéznie mint a fenti képen kifakultan, kontrasztalanul. Most néztem meg Samsung HDR tévén ezt a jelenetet, hát a jvc képe mérföldekkel közelebb áll hozzá mint a fölötre lévő kép, mint színben mint mélységében.
Sajnos nagyon nehéz úgy fotózni, hogy visszaadja az eredeti képet. A JVC képen az égbolt is világosabb 2 áranyalttal, de ha azt állítom be akkor az arc rovására megy és fordítva.
2 hete sincs még, hogy nálam van a masina, elő van már jegyezve Vhiktornál kalibrálásra. Kíváncdi leszek itána mit fog mutatni.
-
mandju
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Nem barátom... ezek a mondatok tükrözik a fejlődést?!
Süt róla(d) a felsőbbrendűség.. csak olvasd vissza magad. Egyetlen egy vélemény az elfogadott, a tied.
Nem tudom innen a forumrol ki nezi a képet a projektor lencséjét bámulva és nem a vászont. Bar lehet valaki hattal ul a vaszonnak, nem tudom.

Semmi ertelme lencsevel szemben merni, mert nem a lencset nezzuk hanem a vasznat. Igy csak asz szamit vegervenyesen hogy a vasznon mit merunk mert azt is latjuk. A tobbi humbuk

Lencsevel szemben merni egyetlen ertelme van hogy megtudjuk a gep maximalis kepessegeit. Pont.
De ezen kivul semmi haszna nincs csak az onamitas, mert a tovabbra is a vazsnon nezed a kepet az onnan a szemedbe juto kep szamit, semmi mas. Pont.Hol erdekli a vegfelhasznalot hogy lencsevel szemben merve van 1000 ansi, de kozben meg a feher nappalijaban nezi 20:1 ansival. Persze veregetheti a mellet es dicsekedhet a haveroknak hogy neki 1000 ansija van

En tovabbra is azt mondom, hogy erdekessegkent jo adat a lencsevel szemben merni, masra nem jo.
Ha valaki a gep valos eletbeni tudasara kepes akkor megmeri adamamtiumos szobaban vasznon, ez a realis adat, a tobbi csak kozmetika.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*tudtommal hamarabb..."
nem jól tudtad. De ez nem f@szméregetés továbbra sem. -
sony89
aktív tag
Jó kis technikai huza-vona megy itt.. Nagyon bírom

Nekem kB 1 éve nincs már projektorom... De ha minden jól megy nemsokára tudok venni egy nagyon nagyon jól árasított JVC X7900-et! Állig várom már

-
Vhiktor
nagyúr
Meg azert szoveteztem be, hogy sokkal jobb kepet kapjak, ami kihozza a projektor tudasat.
2023 elott mar evekkel beszoveteztem a nappalit igaz nem adamantiummal csak farmer vaszonnal, akkor csak arra volt lehetosegem. De az otlet az adamantiumbol jott.Masreszt meg ijk kollege mar sokkal korabbam megcsinalta emlekeim szerint, o sem veletlenul.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
mandju
üzenetére
Ezen mi a nagy kepu?
Az hogy fejlodunk? Ne mar.
En csak leirom hogy kellene csinalni, a muszerekrol is ez a helyzet (ott sem ertem minek tagadni foggal korommel a tenyeket. Amikor kulfoldon mar vek ota ismert az is, nem kell lersadni balkani szinvonalon)
Tegyuk jozza hogy m3ssel hamarabb vagtunk bele a szovezetesbe mint Te. Csak mi nem tudtuk hogy lehet kapni a nemeteknel adamamtiumot, ezert szivtunk az usabol rendelessel. 2023 elott mar evekkel tudtam ezen anyagok letezesrol cdak nem volt lehetosegem ra.
Az meg hogy a valosagt tukrozve ilyen szobaban kellene merni az miert az en hibam? Komolyan nem ertem.
-
BIGi75
senior tag
Most az mindegy mennyit mértem (Cseneles óta nem is mértem egyébként) csak a fényszennyezés érdekelne, hogy ezek az ansi a mérések egyáltalán validak-e, mert szemre többnek tűnik. Meg annyi változó van, hogy hiába olvasol tesztet, mérési eredményeket gyakorlatilag értelmezhetetlen és összehasonlíthatatlan adatok. Ami ugyan abban a helyiségben történt + ugyanakkora méreten + ugyan azon a vásznon + ugyanolyan beállítással az még oké, de minden más csak fingfűrészelés. Számít a vaszonméret, a vászon anyaga (mennyire diffúz oldalirányba, 1.0, 1.5 gain, szürke vagy alr), hova tedded a műszert(milyen közel, mennyire döntve) és főleg a szoba. Lehet ennél az adatnál maga a projektor az utolsó tényezők között van és arról folyik a diskurzus, hogy mennyi az ansija 1ik másik projektornak.
-
m3ss
veterán
válasz
BIGi75
üzenetére
miert mennyit mertel vasznon?
siman nem nezhetetlen egy 1% 3300, 65 ansi sem. feher mennyezetes 1070 utan ez is jo nagy elorelepes volt nekem. csak ha meglatsz egy jo moziszobat akkor racsodalkozol..de attol meg ha megszokod elvezheto. meg nalad a szurke vaszon miatt is kicsit tetszetosebb lehet. -
BIGi75
senior tag
Ha már témánánál vagyunk, ezen a vaszonról/szemből mérésen már én is lovagoltam korábban, valahogy nem tudom befogadni a nagyon alacsony ansi méréseredményeket mert vizuálisan nem tűnik annyira gyatrának, mintha mást látnék, mint a számok mutatnak. Arra gondolok lehet, hogy "fényszennyezést" kap a műszer fekete méréskor ansi táblánál a szomszédos négyzetekből? Csinálni akartam egyszer egy semleges szürke ansi méretű négyzetet piros háttérrel, hogy ugyan olyan adat jön-e ki vajon, mint full szürke esetén, de végülis nem került rá sor. Ha lenne némi eltérés akkor a vászonméret is számít, a műszer elhelyezés pedig kritikus fontosságú, és nem is lehet standard, beállításonként változó. Azóta is ketségeim vannak ezzel kapcsolatban...A szemből mérést jobban összevethetőnek gondolom, de ott is fontos lenne sztem, hogy pl. mindegyik 100" történjen.
-
Joshi
titán
válasz
Khaosz55
üzenetére
A lencsével szembeni "steril" mérés se releváns, mert olvastam itt olyat is, hogy a projektorok vászonra való vetítése között is van eltérés. Tehát az ok, hogy a projektor képessége lencséről mérve adott, de a vetített képük már nagyon eltérő lehet. Gondolom ez az optikából adódik. Azt nem tudom, hogy a lencsével szembeni mérés milyen távolságból történik, illetve hogy mik a kritériumok ilyen mérés esetén. Ilyen témánál már több topikban írtam hangsúlyoztam, hogy a mérés egy külön szakma. Nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni hogy hiteles legyen. Egyébkén nem csak műszeres oldalról.
-
Khaosz55
addikt
Én úgy látom mind a két mérési módszernek van létjogosultsága. Én nem tudom azt mondani, hogy csak az egyik jó a másik nem való semmire.
A lencsével szembeni méréssel minde környezeti viszont kizárunk így alacsonyabb elméletben a mérsek közötti eltérés, hiszen a szoba nem szól bele. Tehát a ha valaki Ausztráliában vagy Európában méri azonos gépet (feltételeztve ugyan olyan eszközzel) akkor a mérési ererdményben közeli értékeket kell hogy mérjen. Ezzel jól lehet látni mekkora a vetítő szórás anélkül, hogy a szoba bele szólna, illtev mennyi maximum amit a gép képes elérni minimalizálva mérési "hiba" mértékét.A szobában való mérés esetén az eredmény megadja, hogy az adott felhasználói környezetben milyen értéket lehet elérni.
Mind a két mérési módszer releváns számomra, csak ezt megfelelőlen kell értelmezni. -
Khaosz55
addikt
-
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
Azért szövetezte körbe a szobáját az Adamantium szövettel, mert ez az az anyag ami még megfizethető, de tényleg jól elnyeli a fényt. Neki különösen szüksége van rá ahhoz, hogy minél hitelesebb méréseket végezzen. Én itt se látok semmilyen varázslást. Szerintem teljesen jól használja fel a fórumokon és a személyes kontaktokon szerzett információkat/tapasztalatokat. Akkor kéne ekézni Vhiktort, ha nem így tenne.
-
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
"2023-ban egy posztban szerepelt az adamantuim szó. Elötte sosem."
Ezt most úgy mondod, mintha te találtad volna ki az Adamantium szövetet. Lehet hogy előtte tényleg nem is létezett? Vagy tényleg te találtad ki? Ha nem te találtad ki, hanem te linkelted be elsőnek, akkor ez nem egy furcsa történet.A kontrasztra nekem a kozmosz jut eszembe.
Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha a vetítés az űrben lenne, ahol a fény tényleg nem tud visszaverődni sehonnan, egyszerűen csak eltávozik a végtelenbe. Persze akkor is kell egy vászon ahonnan a szemünkbe visszaverődhet a fény, máskülönben nem lesz látható kép.
Megpróbálom megkeresni Kapu Tibit, hátha tud ebben a tesztben segíteni.

-
mandju
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Jól látszik a jellemfejlődésed a topikban. 2023-ban egy posztban szerepelt az adamantuim szó. Elötte sosem. 2024 év közepén lett felkapott, amikor írtam róla. Mára eljutottunk oda, mióta szöveteztél, hogy csak az adamantium szobában mért adatoknak van relevanciája. De ugyanezt a fejlődést lehet nyomonkövetni műszerezettség terén is.
Hogy ez nagyképű duma, vagy fellengzés, vagy szarkazmus… fene tudja -
Vhiktor
nagyúr
válasz
mandju
üzenetére
En lattam a heimdallt kepet es bevallom nekem itthonra nem kellene, en teljesen mast keresek a vetitett kepen. Kontraszt, fekete. Nekem olyan mint a tobbi dlp egy kicsit jobb kontraszttal es sokkal nagyobb fenyarammal, szinterrel.
Ettol fuggetlenul kivalo gép, de en mast keresek.
Ha 5 vagy 10 meter szeles kepet vetitenek akkor nem nagyon lenne mas lehetosegem.En barmelyik dlp utan itthon fulig ero vigyorral eveztem a kepet.
-
mandju
senior tag
Ha megnézel egy ilyen jelenetet egy dlp-vel, egy jó dlp-vel, ott semmi ilyet nem látsz. Jó tesztjelenet még a Lucy cínű film, ahol kírják fekete háttéren az agyi kapacitást százalékban, fehéren. Ott látszik jól, mekkora az “áthallás” a szomszédos pixelek között és lcd esetén a határon túl hány pixel aktív még a technológiából adódóan. A dlp-n viszont a tükrök másképp működnek, mint a folyadékkristály.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
mandju
üzenetére
Sajnos muszaly ilyennek lennem, de ez nem fellengozes.
Lencsevel szemben merni egyetlen ertelme van hogy megtudjuk a gep maximalis kepessegeit. Pont.
De ezen kivul semmi haszna nincs csak az onamitas, mert a tovabbra is a vazsnon nezed a kepet az onnan a szemedbe juto kep szamit, semmi mas. Pont.
Hol erdekli a vegfelhasznalot hogy lencsevel szemben merve van 1000 ansi, de kozben meg a feher nappalijaban nezi 20:1 ansival. Persze veregetheti a mellet es dicsekedhet a haveroknak hogy neki 1000 ansija van

En tovabbra is azt mondom, hogy erdekessegkent jo adat a lencsevel szemben merni, masra nem jo.
Ha valaki a gep valos eletbeni tudasara kepes akkor megmeri adamamtiumos szobaban vasznon, ez a realis adat, a tobbi csak kozmetika.
A lencsevel szemben mert adat egyenlo a gyartok altal megadott kamu dinamikus kontraszttal, soha nem fog teljesulni. -
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
ez mondjuk eleg gaz..ez tenyleg szamit es rogton latod is.
ne ertsd felre, nem azt akartam mondani, hogy hulyeseg feljebb valtani.
csak szimplan ez lett a gondolatom a nz 700 kontrasztjat nezegetve az nz500/800-hoz kepest. hogy szep es jo, de lassuk vasznon a diffit. ha nz szeriat akarnek venni, erdekelne. es hat egyszer lehet akarok is majd.. -
mandju
senior tag
Berakok pár képet, amik egy német fórumtársnál készültek.
Ugyanaz a szoba, ugyanaz a környezet. Screen Research vászon. Ugyanakkora képet vetített a bal oldalra az NZ800, a jobb oldalra az NX9 egyidőben egy kaleidescape-ről ugyanakkora fényerővel.. Tomnál van még egy Barco Bragi is (a feketeszint ellenére annak a képét szereti a legjobban)Nézzél rá a képekre. Ezeket a különbségeket szemre is bőven érzékelni lehet, nem kell mérni. Hogy ez a fejlődés kinek mit ér meg, szintén egyéni preferencia kérdése. Az kontrasztblokk bevezetésével sokat fejlődött a JVC. Már az NZ9 szériától felfele.
Ez nem csak az érzékelt kontrasztra van hatással, hanem az élességre is.blooming:

-
Joshi
titán
válasz
mandju
üzenetére
Valamilyen szinten mindenki érvel (Cseneles, Vhiktor, m3ss, te és még sorolhatnám), de kb olyan dolgokon vitatkoztok, amiket meg is lehetne nézni ugyan olyan környezetben. Most itt én is inkább az élő valós szemmel látható tesztelést preferálom, nem pedig a méréseket. Kétlem hogy ilyet még soha senki nem csinált. Pl összevetni egy Sony XW5000, JVC NZ700 és a DLP projikat. Vagy ha ekkora fanok vagytok miért nem szerveztek egy tesztet ahova elvisztek előre lebeszélve/megegyezve pár projektort és hajrá had menjen a próba. Gondolom ott is változó lenne a végeredmény, de hát ez már csak ilyen.

-
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
latom meg mindig nem erted. roviden. fogalmam sincs arrol, hogy deneverbarlangban 5e vagy 10e vagy 15e az 1% adl amit ki lehet merni. amit latni lehet, megtapasztalni a vasznon. de se neked, se hansnak, se a tobbi lencsevel szemben meregeto emberkenek sincs. ha te raszannal 1 percet, es mernel 1%-ot tudnank. de titeket ez nem erdekel. de azt nezegetitek, hogy az nz700 mennyit fejlodott kontrasztban...taglaljatok. csak epp fogalmatok sincs rola, hogy ez vasznon visszakoszon-e vagy sem.
de ertem, hogy maskepp gondolkodtok, mar alig varjatok, hogy kijojjon a kovetkezo nz 1100 es lehessen erte rohanni

Ahogy írtam, menj ki a fényre a kis világodból és tapasztalj meg minél több dolgot, hogy következtetéseket tudj levonni.
ok, csak nem hiszek a szememnek. plane nem masenak. tobbszor atvert mar fenyerore is, alr vasznon...most is kontrasztosabbnak, jobbnak latom a kepet velvet mellett, mint amit merni fogok. en a mereseknek hiszek, nem a szememnek. -
mandju
senior tag
Nem az én, vagy Hans, vagy Jürgen méréseiből fogsz okosodni. Ahogy írtam, menj ki a fényre a kis világodból és tapasztalj meg minél több dolgot, hogy következtetéseket tudj levonni.
Régen rossz, ha látatlanban mérési eredmények alapján akarsz dönteni... amik ráadásul változó körülmények között születnek...
-
m3ss
veterán
meg kicsit magyarazom..pl ha a vetitomet csak 500-600e korul tudnam eladni, ami nem kizart...meggondolando lenne. ha pl tegyuk fel 5e 1%-ot es 150 ansit tudok itthon...de a te geped sem tudna 6e 1% 200ansinal jobbat. akkor nem biztos, hogy szeretnek 8x arat kifizetni azert, hogy elesebb kepet kapjak, nagyobb fenyerovel, meg a lezer egyeb elonyeivel. en ar/ertek aranyban gondolkozom..rendszerbol (szoba) kar kiemelni az egeszet..ha viszont latom, hogy 10e 1%-ot meg 350 ansit is tudna egy nz700 rogton meggondolnam. hans viszont csak megveszi az nz700-at az n5 utan, lemeri lencsevel szemben, 17e / 450, hurra es nezi a vajszinu moziszobajaban es anekdotazik, hogy mennyivel jobb a kontraszt. biztos?
-
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
A mai nap legalább arra jó lesz, hogy este le tudd írni, hogy megnézted a Barco-t és milyen szar az otthonihoz képest, mert csak 3500:1 natív.
azert vard ki a veget. ketlem, hogy nagyon sotet jeleneteket leszamitva jobb lenne nalam a kep..nincs meg kesz a fuggonyzesem sem.
amugy nem huztam le sem szepi, sem a 4m szeles avx-es kollega szobajat sem, soot...
miert baj, hogy jo hangra kivancsi vagyok? meg nem nagyon hallottam igazan jo mozis hangot.
remelem lehet sajat demot nezni..es nem, nem azert mert 0.5% adl demon akarok onigazolni, hanem van par demo amit sokat lattam, vilagos is, sotet is es tobb tanulsagot le tudnek vonni ugy.Ez a posztod nagyon jól bemutatta, hogy számodra "csak a kontraszt" létezik.
nem csak az. de ez a legfontosabb kepi parameter nalam, ezt jol latod. de ha most nz sorozatot akarnek vasarolni..szted nem relevans a kerdesem? se neked, se hansnak se jurgennek akikkel lencsevel szemben meregettek, fogalmatok sincs, hogy jobb-e vasznon az nz700 vagy csak vakumban. ha ilyen vetitot akarnek venni fura ez, hogy ez erdekelne? vagy ha upgradelni akarnek masik jvc 4k modellrol? fura, hogy erdekel, hogy vasznon a szobamban jobb kontrasztot latnek-e vagy sem?
a tobbi parametert az nz szeriaban latom papiron is. fenyero, szinter egyebek...elesseget latod eloben. ezt a kepi parametert csak merve lehet megtudni. vasznon merve.meg vagyok gyozodve rola, hogy az itt levok meg betevedok akik nem moziszobaban vetitenek tobbet profitalnak a vasznon meresekbol, mint amiket en is irtam. el lehet donteni, hogy van-e ertelme pl 9400-rol jvc-re valtani. van-e ertelme benq-rol ls5-re valtani. van-e ertelme nz sorozatot vagy sony5000-et venni ls12000 helyett. es igen, tudom hogy nem csak ez a kepi parameter van...de a tobbi parametert el tudja olvasni, meg latja a vasznon...ezt nem latja. vagyis csak talalgat. vagy te latod? kivancsi lennek, mennyire tudnad megtippelni a mostani geped vasznon mert ertekeit. de ertem, hogy nem mindenki igy gondolkodik...ha kijon a kovetkezo modell ugy is megveszik egyesek, en viszont ar/ertekben gondolkodok, es a szoba tobbet szamit egyelore, mint a vetito..
-
-
mandju
senior tag
Ez a posztod nagyon jól bemutatta, hogy számodra "csak a kontraszt" létezik. A jó vetített kép nem csak kontrasztból áll. Menj, tapasztalj.
A mai nap legalább arra jó lesz, hogy este le tudd írni, hogy megnézted a Barco-t és milyen szar az otthonihoz képest, mert csak 3500:1 natív.
Ismertem ilyen embert, aki csak azért ment (hang miatt) a DC-be, hogy este le tudja írni, hogy neki van igaza és milyen fosh a "pro cinema" hangzás. Cak azért, hogy önigazolást nyerjen. De ez egy másik téma.
-
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
Mondok egy számot. 1% = 8500:1 - ha nem ismered a natív képességeit a gépnek, akkor honnan tudod, hogy ez most jó, vagy sem. Mennyit ront a szoba? Viszont ha tudod, hogy az elérhető maximum 10000:1 vagy esetleg 15.000:1 akkor már van fogalmad a szoba hatásáról. Addig nincs.
vilagos. meg neked van egy optimalizalt szobad, ezert teged nem nagyon erdekel, hogy a kornyezet mennyit ront ezen. mert ugy sem tudod tovabb optimalizlani a szobat. csak nezegeted az uj vetitoket, es meregeted oket lencsevel szembeforditva, hogy jo peldanyt talalj. ez rendben van, de ettol meg fogalmad sincs arrol, hogy mondjuk van-e ertelme nz700-at venni masik nz helyett. visszakoszon a vasznon az a jobb ansi? visszakoszon a vasznon a jobb 1%? engem ez erdekel, ha tudom, hogy ugy sem lehet 6e 1%-nal, meg 200 ansinal jobbat merni semmilyen deneverbarlangban, akkor hiaba marketingelgetik nekem az uj vetitoket ennyi meg annyi ansival, ilyen meg olyan nativval, ugy sem fogom jobbnak latni, mint xy gepet.
de hat akkor ne tippelj es ne merd le.
-
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
ezt adom, ha ilyen szoras van a peldanyok kozott, akkor azt ki tudod valogatni igy.
de akkor segits, te ki tudod ezekbol kovetkeztetni, hogy a szobadban milyen kontrasztokat tud az nz?
tippeld mar meg 1,5,50%-ot. mert nekem fogalmam sincs, hogy 5e vagy 10e lesz az 1% es 190 vagy 340 az ansi?
szoval, hogy mennyivel tud vasznon jobb kontrasztot mint a z1? csak talalgatsz sztem vasznon meres hianyaban. annyira jo ez, hogy megnezd hogy milyen peldanyt kaptal...nekunk foldi haladoknak ez a lencsevel szemben meres nem igazan relevans, mert se valogatni nem fogok egyes peldanyok kozott, mert ujan ennyiert vetitot sem fogok venni. -
mandju
senior tag
"ja de kit erdekel, hogy ki kapott jo peldanyt? kb ez derul ki a lencsevel szemben torteno meresek utan. lehet en vagyok vakon"
Igen, szerintem te vagy vakon. Ha nem tudod, hogy milyen példány van nálad, mi az elérhető nevezzük nativ maximumnak, akkor honnan tudod, hogy mennyire limitál a szoba?
Jó példa a sony xw7000. A korai példányok 200:1 körüli ansi-val jöttek ki, a 2023 utáni jobb példányok pedig 380:1 körül. De igaz ez az on/off kontrasztra is. Voltak 5000-6000:1 körüli korai példányok az újabbak pedig 10-11.000:1 körül.
Ha tegyük fel mérnél 200:1 ANSI-t a csontra sötétített szobádban (nem fogsz) egy xw7000-rel, akkor a fenti példa alapján lehet, hogy semmit nem ront a szoba, de az is lehet, hogy elveszik az ansi kontrasztod majdnem fele....
"kivancsi lennek, mandju megtippelhetne mit gondol mi lesz az nz kontrasztja, aztan le lehet merni"
Mondok egy számot. 1% = 8500:1 - ha nem ismered a natív képességeit a gépnek, akkor honnan tudod, hogy ez most jó, vagy sem. Mennyit ront a szoba? Viszont ha tudod, hogy az elérhető maximum 10000:1 vagy esetleg 15.000:1 akkor már van fogalmad a szoba hatásáról. Addig nincs.
Én itt kiszálltam, mert ahogy látom hiába próbálok érvelni, élből el van utasítva. Elvagytok a saját koordináta rendszeretekben és meg sem próbáljátok értelmezni amit írok.
khaosz:
"Nz700
. Ki is voltak akadva az nz800 tulajok német fórumon, hogyan mértek jobbat az N700-on."Én nem láttam az nz700-at, de a 80mm-es objektív, az új koncepció biztosan nagyon jó géppé tette. Kár, hogy kiherélték és a fényereje is limitál nagyobb vászon esetén.
Ár érték arányban nagyon jók lettek az nz500-zal karöltve. Aknek nem kell 3D, FI és nagy fényerő, az kis pénzből is meg tud érkezni. -
m3ss
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
ja de kit erdekel, hogy ki kapott jo peldanyt? kb ez derul ki a lencsevel szemben torteno meresek utan. lehet en vagyok vakon, de en nem tudom kikovetkeztetni ezekbol az adatokbol, hogy vajon vasznon mennyit tudhat mandju gepe. mivel nem tudjuk, hogy abban a kornyezetben pl 1%-on mi az elmeleti maximum kontraszt amit merni lehet. 5e vagy 10e? kivancsi lennek, mandju megtippelhetne mit gondol mi lesz az nz kontrasztja, aztan le lehet merni.
#72816 yanpec teljesen vakon van a chatbot itt. eleve az np5/n7 szeria mas kontrasztban, mint az x7900. 3 chipes 3e nativos dlp sem fog 1500-ra beesni 1%-on sztem. az, hogy 2-4x jobb 3-10% kozott is netto baromsag.
3 chipnel nem teljesen valos adl mereseket talalt, nem veletlen, nagyon kevesen hasznalnak, mernek ilyen gepeket kulfoldon
aztan csinalt egy grafikont, ahol berajzolta a jvc 5% adl-jet 12ezerre. 10%-on meg 8ezerre? mi alapjan? teljes ferdites.a valerian jelenetet nem neztem meg kalibralt monitoron, de ketlem, hogy ugy kellene kineznie mint a te screenshotodon. be vannak bukva az ernyok, arc, bolygo az egen.
kar vetito kepet fotozgatni, lehet a jpeg konverzional cseszi el a gammat, egyebeket. de ha nem, akkor hivd Viktort es kalibraljatok be a vetitodet.
ennel a jelenetnel amugy sem lesz kontrasztosabb egy jvc, mint egy jo dlp. amugy vilagos nappaliban ilyen jeleneteknel pont a szoba lesz a gyenge lancszem, ugyanolyan fako, kontraszttalan kepe lesz egy jvc-nek meg egy jo dlp-nek is. -
Khaosz55
addikt
válasz
mandju
üzenetére
Nz700
. Ki is voltak akadva az nz800 tulajok német fórumon, hogyan mértek jobbat az N700-on.
Egy valamiben tényleg jó a lencsével szembeni mérés. Kizárja a környezeti tényezőket. Így egy olyan eredményt kapunk ami elméleti maximuma a gépnek. Többi már a környezeti kialakításon múlik. Ezáltal több ugyanolyan gép esetén hasonló eredményt kell kapnunk.
Persze nagyon fontos hogy a mérési eljárás és eszköz egységesek legyenek. -
BIGi75
senior tag
válasz
yanpec
üzenetére
Én nem a vitába akartam beszálni, mert szerintem ízlésekről vitatkozni értelmetlen. Csak a téves adatsorra hívtam fel a figyelmet. Ilyet biztosan nem mért és nem posztolt senki, csak a gpt-nek összeakadt a szeme és bekeverte a különböző adatokat 1 adatsorba, ami értelmezhetetlen.
-
yanpec
senior tag
válasz
BIGi75
üzenetére
Teljesen mind egy hülyeség vagy nem. A post lényegén nem változtat, hogy a jvc technológiája mérföldekkel kontrasztosabb mint a DLP. Aki ezt nem látja az vegyen fel szemüveget. Nem kell ehhez mérni semmit.
Nem a DLP fikazásáról vam szó, nekem is volt 2, és nem egy belépő gépek, és mind a 2-k szép képe volt.
Dentebb posztolt DLP

Jvc és még nem is adamantiumban bélelt szobában
Különbség szemmel láthatóan is óriási. Nekem ennyi elég. Ez volt a poszt lényege semmi más.Amúgy meg a MI adatokból dolgozik, speciel most az AVforumon kereste az edetokat. Ha hülyeséget írt azért írta mert ez van ott.
U.I: Senki nem állítótta azt, hogy az említett DLPnek szebb a képe vagy a JVCnek. Ez teljesen relatív, mint minden az életben, kinek mi tetszik. Itt csak és kizárólag a kontraszt a lényeg.
-
mandju
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
"Nem tudom innen a forumrol ki nezi a képet a projektor lencséjét bámulva és nem a vászont. Bar lehet valaki hattal ul a vaszonnak, nem tudom.
"Ne legyél már ennyire fellengzős Vhiktorom!
"Semmi ertelme lencsevel szemben merni, mert nem a lencset nezzuk hanem a vasznat."
Leírtam, próbáltam megmagyarázni, hogy szerintem (és nem csak szerintem, hanem Nyugat Európában még jó páran) miért van értelme lencsével szemben is megmérni a gépeket.csak egy példa, simple home cinema
[link]
Gondolom ezek is annyira b@lfaszok, hogy a lencsével szemben ülnek a moziban... mint ahogy az AVS fórumon és a német fórumokon is jópáran...
Az a baj, megint csak szerintem, hogy mindenkinél okosabbnak gondolod magad. Aminek hangot is adsz és ezzel nincs is baj. Csak akkor érvekkel gyere, ne a fellengzős dumával. Az hogy mekkora király vagy, hogy mi minden átment már a kezeden az csak egy dolog... lehet, hogy itt a fórumon sokakat meggyőz, engem annyira már nem...
Ez a poszt most nem a megszokott stílusban íródott, ezért elnézést kérek, de elfogyott a türelmem...
-
Kerto
tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert teljesen el vagyok veszve.
Olvasgattam az összefoglalókat, de azért csak tapasztalt személyek tanácsait kérném.
Vásároltam egy családi házat, amiben hála istennek van egy 'moziterem' kialakítva
A vászon egy reflekta típúsú motoros vászon, 3.4m hasznos képátlóval.
Vetítési távolság 6m-6.5m. (ez módosítható, közelebb tudom tenni a projektort ha szükséges)
A projektor típúsa egy [link] JVC dla x35be készülék.
A szoba kialakítását tekintve fekete függönnyel van körbevéve.
Egyelőre egy laptopon keresztül játszom le a filmeket, ez későbbiekben
változni fog egy NAS-ra és egy médialejátszóra.
A hanghatást egy [link] Denon avr-x6300h erősítő biztosítja.A bajom az, hogy élvezhetetlen a képminőség.
Este teljes sötétségben is, minden szürke, nincsenek színek, teljes homály
az egész. Ha nappal filmeznék akkor meg pláne.Nyilván egy 12-13 éves projektorról beszélünk aminek letelt már az ideje.
Mit ajánlanátok helyette? Filmnézésre, élethű színek, világos kép, kontraszt.
Szép moziélményt szeretnék. Alapjában véve hd minősében, de azért egy-egy filmet meg
szeretnék nézni 4k-ban is.
Esetleg vászon csere is ha szükséges.Szóval milyen projektort tudnátok ajánlani ami megfelel az elvárásoknak?
Keretnek azt mondom max 2m huf.Köszönöm a segítőkész válaszaitokat.
-
Vhiktor
nagyúr
Nem tudom innen a forumrol ki nezi a képet a projektor lencséjét bámulva és nem a vászont. Bar lehet valaki hattal ul a vaszonnak, nem tudom.
Semmi ertelme lencsevel szemben merni, mert nem a lencset nezzuk hanem a vasznat. Igy csak asz szamit vegervenyesen hogy a vasznon mit merunk mert azt is latjuk. A tobbi humbuk
-
m3ss
veterán
amugy lehet, hogy tenyleg nem lehet vasznon 5-6e-nel jobb 1%-ot merni. viszont lehet 300 koruli ansit. mert talan cseneles irt ilyet, hogy o tudott 250 koruli ansit merni vasznon fekete festes mellett? meg az is lehet, hogy a highend dlp csodak meg hamarabb utolerik a jvcket vasznon, mint ahogy lencsevel szemben kalkulaljatok...csak tippeket adok csenelesnek, lehet ha vaszonnal szemben mer meg jobb marketinget lehet csinalni ezeknek

-
mandju
senior tag
Beraktam a Z1-ről a lencsével szembeni mérést. Ne légy lusta, hasonlítsd össze vele.
Ahogy írtam nem tudom vászonról visszamérni az NZ800-at. 1%-ot legalábbis nem.
120 nit csúcsfényességem van. Az új szenzorom 0.0127 nit-et tud megmérni minimum. Ebből következik, hogy az 1% kontraszt 9500:1 feletti. Elvileg. Persze trükközni lehetne... képet összehúzni, vagy közelebb vinni a vetítőt. Vagy használni a vitorlát. De ehhez most semmi kedvem. -
Vhiktor
nagyúr
En vegig jartam a szobas rangletrat.
Kezdtem feherre festett nappaliban, majd ugyanitt fekete farmer vaszonnal eltakartam a mennyezeter, egybol tobbszoros let az ansi kontraszt is, majd kovetkeztek az oldal falak, ismet emelkedett minden adl szint mellett a kontraszt. Majd vegul a vaszonnal szemkozti fal. Ez is sokat hozott.Aztan lett dedikalt szobam, feketere festett falakkal, ez egyertelmu visszalepes volt a feher nappali + fekete farmer vaszon kombohoz kepest..... aztan jott az adamamtium/triple black velvet plush.
Minden egyes lepes dramai hatassal volt a kepre es a mert kontrsztra.
A feketere festet fal lofutyi sajnos, ott sem jon ki a jvc igazi erossege. -
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
koszi

tobbet, mint gondolnad. legalabb lehet bizni benne, hogy 5e 1%-ot el tudok erni.
de talan mondtad, hogy ez a z1 annyira nem volt acelos peldany? vagy eleve a modell nem annyira eros onoffban? szoval ha az nz-t merted volna le, akkor tobbet megtudnank
nem mered le az nz-t is? viktor x5900 meresere is nagyon kivancsi vagyok..hat mar az eredeti szovet is jo volt. nyilvan nem varhatjuk, hogy csodat csinal masik fekete szovethez kepest. valszeg a festett felulethez kepest viszont mind2ketto eleg nagy ugras.
-
mandju
senior tag
Ezt találtam a Z1-ről (még az ADL4CS előtti időkből)

ezek a vászonról visszamért értékek. Ha csak ezeket az értékeket nézem, akkor abszolut nem érte meg sem az energiát, sem a pénzt, amit a szoba optimalizálására fordítottam.
Hogy a valóságban ez mit mutat? Teljesem impresszív kép, szinte eltűntek a falak. Megérte? Megérte. A méréseim alapján is megérte? Abszolut nem.
Akkor ebből most magadra nézve milyen következtetést vonsz le?
-
m3ss
veterán
válasz
mandju
üzenetére
Hol méred le? Csak akkor lenne/van relevanciája, ha a saját szobádban mérnéd, ugyanabból a vetítési távolságból... a kontraszt a legtöbb esetben a zoom állástól is függ. Nem beszélve a lens shiftről, elhelyezésről... vagy mit gondolsz? Megmérsz az ideológiád szerint 3 árban azonos, de különböző gépet, Béla mér egy nappaliban valamit, utána te is egy festett falú szobában, aztán egy szövetezettben... abból milyen sokatmondó eredményt és konzekvenciát lehet leszűrni?
erted van egy kozel tokeletesen optimalizalt szobad, meg egy olyan vetitod, ami kb maxolja az 1% meg 50% ertekeket is a piacon. de fogalmunk sincs, hogy 5e v 9e 1%-ot lehet merni...es 220 vagy 360 ansit.
egyaltalan mi az az ansi, amit fizikailag lehetseges kimerni vaszonrol idealis szobaban. mert ha nem lehet bizonyos ertek fole menni, akkor kar dobalozni a 600 ansikkal. es ugyanigy kar dobalni a 10ezres 1% ertekekkel is..
szoval en mar csak az nz vasznon mert ertekeidbol sokat megtudnek.de hogy te mit tudnal meg, ha lemerted volna mindet vasznon? azt, hogy valojaban hogyan viszonyulnak egymashoz. anekdotazasok, talalgatasok, tippelgetesek, erzesek helyett. vagy most akkor honnan tudod, hogy a z1 mennyit kap a mostani vetitodtol kulonbozo ertekeknel? gondolom nem erdekel, mert sehogy...engem pl ez erdekelne.
lehet kimaxolja a mostani vetitom a vasznon merheto 1% meg 50% ertekeket. ergo hiaba jon ki a jvc az nz szeriaval, sosem fogok vasznon jobb kontrasztot merni. nyilvan nem csak ez az egyetlen parameter, de erted...peldanak okaert, mertem magamnal, meg kolleganal is x7900-at. sotetre festett szobak. lehetne mindketto kicsit jobb, de nagyon sotet nappalik...na most ilyen korulmenyek kozott 3300-3500 1%-ot, 65-80 ansit mertem mind2 helyen. ha a vetitok nincsenek ennyire visszadegradalodva, akkor ebbol is meg lehet tudni annyit, hogy atlagos festett nappaliban kb ilyen kontrasztot lehet elerni vasznon. ergo feleslegesen nezgeti pistike az ansi ertekeket vasarlasnal ha nappaliba vasarol. es hiaba vesz jvc vetitot festett szobaba, mert az epson szinte teljesen uazt az 1%-ot fogja tudni. 0.5%-nal mar lesz 1.5x+ kulonbseg, ki-ki dontse el ez er-e annyit...ertsd sotetre (nem feketere) festett nappaliban jvc=epson 9400 1-100% mellett, csak 1% alatt lesz szamottevo kulonbseg. de irhatnek barmilyen masik 4e onoffos dlpt is. na most ha lencsevel szemben meregetnek, akkor verhetnem a f*szom, hogy de az en vetitom 213213121 kontrasztot tud. kit erdekel ha nem ezt latom a vasznon? nem akarom amitani magam...
-
m3ss
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
#72799 Khaosz55 en is igy gondolom kicsit laikuskent...de nem tudom, nem lattam meg ilyen csoda eles vetitot. regebbi sony 4k modelleket lattam, de azokon annyira tul volt tolva az elesites, hogy nagyon digitalis kepuk volt. eles, de digitalis, darabos...f32-ot, f22-ot lattam. en nem ereztem film kozben, hogy vmi oriasi hianyerzetem lenne sajat gepeimmel. de majd holnap megnezem a csoda dlpt. de remelem, hogy lehet valami megfizetheto gepet is nezni, mert oszinten szolva nem erdekel a tobb tiz millas gep.
egy szeansz kellene inkabb. nz vmi, f32, 3 chipes vmi, sony lezer, lifestyle csoda, ls12000 meg mondjuk vmi korabbi jvc. es nem ugy, hogy nemelyik geppel fele akkora kepet vetitunk..de hat embertelen munka lenne a korulmenyeket megteremteni, hogy relevans legyen a teszt..
Új hozzászólás Aktív témák
- Pánik a memóriapiacon
- Őrületes specifikációkkal rendelkezik a Tachyum csodaprocesszora
- BestBuy topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- Óra topik
- Hővezető paszták
- World of Tanks - MMO
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

jo ez, hogy letisztult az egesz es csak a kepet latod.

itt nagyobb volt a belmagassag szoval felul semmi gond nem volt vele, de a piros szonyeg nagyon zavaro volt 50 fl mellett. meg oldalt a piros fuggonyoket is lehetett latni a szemem sarkabol. szoval hang az brutal jo minden szempontbol.
amugy ha pannolas van, vagy mozog a kep annyira mar nem veszem eszre az elessegbeli kulonbseget. talan ezert is fontosabb a jo kontraszt. allokepnel, nagytotaloknal viszont siman feltunik.
ez uber 1-5%, brutal kepe lehet