Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44501) nTom


nTom
aktív tag

Milyen függöny anyagot keressek vászon elé/maszkolásra? Fogalmam nincs, melyik anyagnak milyen tulajdonságai vannak, hogy ne legyen szórt fény.

(#44502) péjé válasza thomasrc (#44500) üzenetére


péjé
őstag

Vmi lemaradt...attól függ ilyen az az utángyártott...esetleg az eredeti megvan? Batyot kelene megkérdezni izzó ügyileg...

(#44503) szaszlaci válasza bandor (#43584) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Szerettem volna végpontozni a projektort ez (Projektor végpontozása) alapján Letöltöttem a szükséges iso fájlt. Felelőtlen voltam mert felmásoltam az egyik wd red vinyómra , amit sikeresen ki is nyírt. Eltüntetett róla mindent , se kép, se hang. A médialejátszó is megért utána életre kelni"

Szia!

Sajnálattal olvasom a lemezed tönkremenetelét, de semmiféle összefüggést nem látok. Ez egy szabványos DVD képfájl, ami tartalmaz kettő darab SD felbontású képet. Ennek a felmásolása és visszaolvasása nem tehet tönkre adathordozót. (Az .iso képfájl lényege, hogy biztosan a videólejátszó módban legyen kalibrálva a rendszer, ne pl. a képnézegetőében.)
Csak arról az oldalról több ezres megnyitás volt eddig, de egyetlen panaszt sem kaptam az 5 – 10 év alatt hibás működéssel kapcsolatban.

Esetleg próbáld meg újra particionálni azt a lemezt, hátha mégis életre kel. Lehetőség esetén másik dokkolóban/házban.

Meg tudnád osztani a médialejátszó típusát és a külső házét (ha van)?
Hogy történt a másolás, hálózaton, USB-n.. ? Utóbbi esetben biztonságos eltávolítás megvolt?

Üdv.:
a készítő

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#44504) AVhelper válasza Ijk (#44496) üzenetére


AVhelper
senior tag

Van ám motoros vetítővászon (ilyen például az Elite Screens - Kestrel Home Series), aminél lehet a vetített kép felette a centersugárzó.

[ Szerkesztve ]

(#44505) AVhelper válasza Dorian (#44488) üzenetére


AVhelper
senior tag

Pont ez a probléma, hogy rossz a "gyakorlat". Sokan pakolják a készülékeiket (erősítőt, lejátszót, stb.) és így aztán persze a centersugárzót is a vetített kép alá, mert ezt látják a készülékgyártók által marketing céljából készíttetett fotókon, s azt hiszik, hogy ezt így kell, ez a gyakorlat. Ez a tipikus "ne gondolkozz, kövesd a többieket" gyakorlata.

Miért ne lehetne a vetített kép alja akár 25 cm-re a padlótól? Ja, hogy akkor nem fér oda az erősítő meg a többi készülék, aminek a kijelzője, meg egyéb fényei amúgy is csak elvonnák a figyelmet a vetített képen látottakról.

Tervezéskor 107 -127 cm (42" - 50") ülő szemmagassággal szokás kalkulálni, és ha a 150 cm magas kép közepe ebben a magasságban van, akkor az alja 32 - 52 cm magasan van. A 150 cm magas és 267 cm széles, 3,2 méterről a vízszintes látótérből 45 fokot kitöltő képet (ez az SMPTE és a THX referenciája) pont úgy kényelmes nézni, ha a teteje a szemsíknál nincs 15 foknál magasabban. Ez pedig csak úgy biztosítható, ha a kép közepe kb. szemmagasságban van. Lásd a trigonometriát illetve a #44491 bejegyzésben szereplő számítást).

(#44506) BBéci válasza AVhelper (#44505) üzenetére


BBéci
titán

"Miért ne lehetne a vetített kép alja akár 25 cm-re a padlótól?"
Leginkább azért, mert nem egyenes, merev háttal nézzük a filmeket, hanem kényelmesen elhelyezkedve, relax fotelben, kanapén hátra dőlve. Olyan testhelyzetben durván kényelmetlen az annyira alacsonyan lévő vásznat nézni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44507) Dorian válasza AVhelper (#44505) üzenetére


Dorian
félisten

Az ülő szsmmagasság inkább 90-100 cm kanapén kényelmesen terpeszkedve.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44508) AVhelper válasza BBéci (#44506) üzenetére


AVhelper
senior tag

Gondolom jártál már IMAX moziban, aminek óriási vászonra vetített képe 80° – 110°-ot foglal el a vízszintes látótérből, és mivel az IMAX képaránya 1,44:1 (vagy 1,9:1), ezért a 110° "nagyságú" kép függőleges látószöge 89,5° (vagy 73,9°), a 80°-os "nagyságú" kép függőleges látószöge pedig 60,5° (vagy 47,7°). Ezek a látószögek elég nagyok ahhoz képest, hogy látásunk vízszintes látótéréből valójában csak a középső kb. 90°, függőlegesen pedig csak kb. 30° az amiben valójában kényelmesen látjuk, megtapasztaljuk a dolgokat és emlékezünk is rá. Ez a lényeg!

Teljesen irreleváns, hogy valaki áll, vagy akármilyen kényelmesen hátra dőlve vagy függőleges háttal ül (megjegyzem így is lehet kényelmesen ülni). Az a lényeg, hogy a kép teteje lehetőleg ne legyen a szemsík felett 15°-kal, és alja ne legyen a szemsík alatt 15°-kal. Ez pedig minden további nélkül teljesül, ha a referencia méretű képet, annak közepével azonos magasságban nézünk.

De persze értem, hogy mit akartál leírni: a "couch potato" pozícióban szinte hanyatt fetrengő nézőnek valóban némileg le kell szegnie a fejét, hogy láthassa a kép alját. Persze, ha valaki hanyatt fekve szeretne mozizni, az a plafonra vetítse a képet, de azt is úgy, hogy a kép közepe essen egybe a szemtengelyével.

(#44509) AVhelper válasza Dorian (#44507) üzenetére


AVhelper
senior tag

Persze, ha egy babzsákba süppedve, vagy egy a padlón elhelyezett matracon ülsz, akkor akár még annál alacsonyabban is lehet a szemmagasság. Ezen felesleges polemizálni. A házimozik tervezésénél 107 - 127 cm (42" - 50") szemmagassággal számolnak, ami a kb. 30 - 50 cm ülőlap-magasságú szokványos ülőbútorokból és az átlagos emberi törzsmagasságból jön ki.

[ Szerkesztve ]

(#44510) Dorian válasza AVhelper (#44509) üzenetére


Dorian
félisten

Nyilván mindenkinél más, esetemben 40 cm ülőmagasságú kanapén szétcsúszva 90 cm, normálisan, de nem vigyázban ülve 100.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44511) Ijk válasza AVhelper (#44505) üzenetére


Ijk
nagyúr

Általában a szekrény miatt ami a nappaliban van. Nehét szabad falfelületet találni projektorvászonnak.
Nyilván egy dedikált moziszoba más tészta, ott meg lehet csináln a padlótól 20cm-re mutatványt gond nélkül. De ott meg felmerül a kérdés akkor miért nem akusztikus vászon, 3 egyforma frontsugárzóval mögötte? Inkább az mint a centerrel baszkódás. Tudom, a vászon nem tökéletes hangátersztő, de azt gondolom filmezésre kisebb kompromisszum mint a frontsugárzóktól fél-egy méterre eltolt center.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44512) Nadelwald


Nadelwald
csendes tag

A plusz kontraszt megéri a felárat az Epson 5650 felé az 5600-hoz viszonyítva? (wifi képesség nem érdekel, másban azt hiszem nem tér el a 2 modell, de ha tévedek majd kijavít valaki)
Jelenlegi gépen egy 5300-as, annak keresem az utódját.

(#44513) -KP- válasza BBéci (#44467) üzenetére


-KP-
addikt

A csupasz fal visszaveri a hangot valóban, de egy normál vászon nem? Szerintem egy nem hangáteresztő vászon is jócskán ver vissza. Mondjuk ilyen irányú mérést nem láttam még. Lehet érdekes lenne.

[ Szerkesztve ]

(#44514) Dorian válasza -KP- (#44513) üzenetére


Dorian
félisten

Magasakból biztos ver vissza jócskán, közepekből csak kevéssé.
Viszont ha az ember nem csak mozizni akar, zenehallgatáskor nincs ott ez a felület, hanem a megfelelően kezelt fal, tipikusan középen diffúzálásal, hangfalak mögött csillapítással.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44515) -KP- válasza Dorian (#44514) üzenetére


-KP-
addikt

csodálkoznék, ha a közepeket nem verné vissza, de ha mondod biztos így van.

(#44516) Dorian válasza -KP- (#44515) üzenetére


Dorian
félisten

Nem mondtam ezt.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44517) AVhelper válasza -KP- (#44513) üzenetére


AVhelper
senior tag

Egy szilárd falfelület és egy vetítővászon hangvisszaverő képessége nem összemérhető. Az utóbbi ugyanis úgy viselkedik, mint egy membrán, amit az azt érő hanghullámok energiája megmozgat. Ennek a mozgásivá alakult energiának egy része elvész (vagyis csillapodik), másik egyrészt a vászon túloldalán ismét hanghullámokká alakul. Vagyis a nem hangáteresztő vetítővásznon is átmegy a nagy energiájú kis- és középfrekvenciás hang, amit mögötte állva lehet is hallani. Ha a vetítővászon mögött hangvisszaverő a felület, akkor azt illik csillapítani, hogy a surround hangsugárzókból hátulról érkező hang ne verődjön arról vissza a hallgatók felé. Mindez persze falra vetítve nem lehetséges.

[ Szerkesztve ]

(#44518) Beni2360


Beni2360
félisten

Sziasztok.
Egyik napról a másikra nem fogad jelet egyik HDMI portom se.
Hétvégén szoktunk projizni és tegnap este nincs jel semelyik HDMI bemeneten.
Rákötöttem direktbe egy média boxot, mivel az AVR-ből jön ki egyébként a jel, de akkor sem fogadta a jelet.
USB porton egyből kapcsol és mutatja a mappákat és a benne levő képeket.
Visszaállítottam alap helyzetbe de akkor sincs jelfogadás.
EPSON EH-TW5210 3 éves 825 óra lámpahasználattal.
Volna valakinek ötlete mi lehet a gond? :R

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44519) Ijk válasza Beni2360 (#44518) üzenetére


Ijk
nagyúr

A HDMI folyamatosna be van kötve vagy szoktad ki-be dugdosni, átkötögetni? Ha igen, akkor kikapcsolva, még jobb esetben áramtalanítva vannak a készülékek?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44520) alphamooncam válasza Beni2360 (#44518) üzenetére


alphamooncam
őstag

Próbáltad másik HDMI kábellel?

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#44521) Beni2360 válasza Ijk (#44519) üzenetére


Beni2360
félisten

Természetesen egy kész rendszer ami állandóan be van kötve az AVR 2 kimenetes.
3 hete cseréltem TV FHD-OLEDRE. HDMI csere volt a TV>avr, és Médiabox>avr.
Be lett állítva minden és működött is mindkét kijelző. TV proji. Nem cserélek kábelt kikapcsolás nélkül. De a projit kábelt nem bántottam.
-----------------------------
alphamooncam - Igen próbáltam közvetlen rádugva másik HDMI-vel a média boxról, de nem talál jelet.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44522) Vhiktor


Vhiktor
veterán

Sziasztok!

Tegnap filmnézés közben gondolkodtam el azon, hogy az 55 colos tv helyett jó lenne egy projektor.
Nincs sok hely a szobában, ezért a véleményeteket kérném, hogy van-e értelme vetítésnek.
A vászon és a vele szemközti fal között 305 cm a távolság.
Van értelme lecserélni a tvt?
Csatoltam a képet:

Jelenegi kiszemelt az EH-TW6700.

Mekkora képet tudnék így vetíteni? A szememtől a vászonig a tényleges nézési távolság kb 2450-250 cm. FHD már kevés lenne ide?

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44523) cinemazealot válasza Beni2360 (#44518) üzenetére


cinemazealot
addikt

A médiabox helyett próbáltál más közvetlen jelforrást a projektorra kötni (pl. PC-t)? Vagy a médiaboxot másik megjelenítőn (pl. monitoron, tévén) kipróbálni, hogy ad-e megfelelő jelet?

[ Szerkesztve ]

(#44524) Beni2360 válasza cinemazealot (#44523) üzenetére


Beni2360
félisten

Hát a fel állás az AVR-be megy 2 db set top box és 2 db média box + 1 BD lejátszó.
2 db kimenet 1 TV és a proji. Na a TV- mindegyik boxon van jel vagyis azon néztük meg végül a filmet.
A proji HDMI kábelét kihúzva dugtam közvetlenül az egyik média boxba és semmi jel míg a TV ment róla. Aztán ezt a boxot hoztam a proji alá és kötöttem össze egy másik HDMI kábellel ami azelőtt volt a rendszerbe és azon keresztül sem érzékelt jelet a proji.
Vagyis box>TV van kép. Box>proji nincs kép. :F

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44525) BBéci válasza Vhiktor (#44522) üzenetére


BBéci
titán

A helyedben nem cserélném le, hanem a vászon a falra szerelt tv elé ereszkedne le. Illetve pontosan ez a helyzet nálam.
Az Epson honlapon megtalálod a távolság/képátló adatokat.
Nem kevés a Full HD, hanem bőven jó.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#44526) zsoika válasza Beni2360 (#44524) üzenetére


zsoika
addikt

Ha minden lehetőséget kilőttél, akkor lassan el kell fogadnod hogy sajnos tönkrement a HDMI panel.

(#44527) Ájvé válasza Beni2360 (#44524) üzenetére


Ájvé
veterán

PC-re vagy más eszközre csatlakoztasd, ne a boxra. Amúgy próbáltad magában csak a boxot is? Csak mert úgy írtad hogy tv és projektor is rá volt kötve egyszerre.

(#44528) Exian válasza Vhiktor (#44522) üzenetére


Exian
őstag

TV helyett nem igazán alkalmas a projektor, le nem cserélnem rá a TV-t, de amellé viszont tökéletes. Ahogyan BBéci is írta, úgy van nálunk is, a TV elé húzom le a vásznat. Filmezni a projektorral szoktunk, de TV helyett nem a legjobb, hogy csak projektor legyen, főleg, amikor nincs teljesen sötét. Persze, ha csak mindig tök sötétben TV-zel, akkor jó lehet. A távolság tökéletes, nálunk is így van kb és 110"-os a vászon. Legjobb nézési tavolsag 2.5-3m között van nekem.

[ Szerkesztve ]

(#44529) Vhiktor válasza BBéci (#44525) üzenetére


Vhiktor
veterán

@Exian.

Rosszul fogalmaztam, természetesen nem cserélném le a tv-t hanem mellé lenne a projektor.
Adatlapja szerint 30 cm mély a projektor, tehát akkor a lencsétől mért távolság a vászonig maximum 270 cm lenne, hogy maradjon egy kis hely a projektor hátulja és a fal között.
Ha jól használtam a távolság kalkulátort akkor elvileg 90 colos (16:10) arányú képet tudnék vetíteni, ekkorára nem is számítottam. 16:10 vagy 16:9-ben érdemes gondolkodni?
Viszont ilyen közelről vetítéshez nem lenne túl erős az EH-TW6700nak a fényárama?

[ Szerkesztve ]

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44530) Ájvé válasza Vhiktor (#44529) üzenetére


Ájvé
veterán

Fényerőt lehet szabályozni, eleve érdemes lehet Eco módban használni a lámpa élettartam miatt. Vannak rövid vetítési távolságú projektorok, pl a Benq W2000+ 2,5 méterről 100"-os képet vetít, ez szerintem ideális lenne mivel több helyed lenne, nem kellene kicentizni úgy. Epsonnal 270 cm-ről 92"-os képet tudsz vetíteni maximális zoom mellett.

(#44531) bandor válasza szaszlaci (#44503) üzenetére


bandor
tag

Szia. A médiajátszó Dune pro 4k. A hdd wd red, a dokkkoló sharkon. Hálózaton másoltam a a hdd egyik mappájába. Az a mappa ( volt rajt 1 tb. anyag) eltűnt vinyóról.. Nem tudtam visszahozni , ráadásul utána annyival kevesebb ( 1tb.) helyet érzékelt. Formázás után helyre jött. Rosszul fogalmaztam , nem tette tönkre , csak nem értem el rajt az adatokat.Szerintem valamilyen vírust kaphatott be. Azóta nem töltöttem le a fájlt , de lehet hogy egy pendrive -al megpróbálom.

[ Szerkesztve ]

(#44532) Ájvé válasza Vhiktor (#44529) üzenetére


Ájvé
veterán

Vagy ott van a Benq W1210ST is ez 1,5 méterről vetíti a 100"-os képet, szóval ezt meg a kanapé elé is helyzethetnéd dohányzó asztalra például, elég jókat írnak róla.

(#44533) Vhiktor válasza Ájvé (#44532) üzenetére


Vhiktor
veterán

Köszi :)

A DLP projektorokat nem nagyon ismerem, viszont az biztos, hogy a szivárványra érzékeny vagyok.
Inkább a képminőség fontosabb számomra mint a + 10 coll.
Nem tudom melyik nyújt többet képminőség terén a TW6700 vagy a W2000

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44534) Beni2360 válasza zsoika (#44526) üzenetére


Beni2360
félisten

Hát igen én is erre gondolok és pont ma volt 3 éve, hogy vásároltam.Még ma futok egy kört mivel az avr 2 kimenete nem ad ki jelet. Lehet, hogy egymást vágták agyon? De az 1-s kimeneten sem müxik. :W
Valami olcsóbb csere lehetőséget tudnátok?
Esetleg sk is menne?

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44535) Ájvé válasza Vhiktor (#44533) üzenetére


Ájvé
veterán

Szivárvány effekt tényleg zavaró lehet (nekem is DLP van de eddig még nem zavart), de kontraszt téren viszont jobbak közé tartoznak. Amúgy 100" 1,5 méterről vetíthető (ezt azért írtam mivel így semmilyen rögzítés vagy barkácsolás nem szükséges, lerakod egy asztalra és tudsz vetíteni), de ennél több is lehet (2,2 méter 150"). Persze ha ez kevésbé fontos és zavar a szivárvány effekt akkor Epson jobb választás, én 90"-t próbálnám elérni, az elvileg még meglehet 270-ről.

(#44536) Vhiktor válasza Ájvé (#44535) üzenetére


Vhiktor
veterán

Esetleg Optoma HD161X?

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44537) Vhiktor válasza Vhiktor (#44536) üzenetére


Vhiktor
veterán

Úgy olvastam, hogy ebben az árszegmensben neki van a legmélyebb fekete szintje.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#44538) Ijk válasza Vhiktor (#44536) üzenetére


Ijk
nagyúr

AVX-es aprón van projectordesign cineo80, kérdezz rá EN13-as lencsével mennyi lenne, hasonló árú lenne mint ez az optoma. Annak a lencsének a nagylátója 1.24-es vetítési arányt tud, a gép 38cm mély, ehhez mondjuk 5-10cm kábelnek, kb 250 a távod, 250/1.24=~2m. Nagyjából ideális méret lenne arra az ülőpozícióhoz, és a képed is elég jó minőségű lesz, feltéve ha sötétek a falak, minimalizálod a vászonra visszaverődést. arra jó ötlet a függönyös megoldás, ha nem akarsz a szobából barlangot csinálni festéssel.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44539) péjé válasza Ijk (#44538) üzenetére


péjé
őstag

Én is gondolkodom egy ideje az "optimalizált nappali" megoldáson, értsd vagy a vászon felőli részen sötétebbre festek vagy kipróbálom a függönyt. Mondjuk ez utóbbi biztosan jobb eredményre vezetne de mennyivel jobb mint a vászon felőli oldal/plafon átfestése? Az átfestés gondolatát már sikeresen elültettem párom elméjében de a függönyökhöz vmi nagyot kellene villantani bár holnap elviszem Stingre...:-)
[link]

(#44540) Ájvé válasza Vhiktor (#44536) üzenetére


Ájvé
veterán

Epsonról EH-TW6700 amúgy pont azt írják hogy a nagyobb helyet igényel a vetítési távolság miatt, szóval szerintem ezért nem lenne túl jó választás neked.
Ez is DLP vagyis szivárvány effekt lehet. Mellesleg ez 268 cm-ről 72"-os képet tud csak vetíteni.

(#44541) Ijk válasza péjé (#44539) üzenetére


Ijk
nagyúr

Mondom a függönyözés előnyeit:
-Maradhatbnak akár fehérek a falak hétköznapi élethez.
-Könnyebben leszedhető mint a festés
-Költöztethető bizonyos korlátok között
-Fekete, jobb fényelnyelő képesség mint bármelyik fekete matt festék, ráadásul azért feketére épeszű ember szerintem nem meszeli a teljes nappaliját.
-Akusztikailag javíthat egy kezeletlen szobát
-Kimosható, tisztítható, lecserélhető

Már csak jó anyagot kellene találni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44542) zsoika válasza Beni2360 (#44534) üzenetére


zsoika
addikt

" az avr 2 kimenete nem ad ki jelet. Lehet, hogy egymást vágták agyon?" Az szép :(((

Villámlás nem lehetett? Biztosító?

[ Szerkesztve ]

(#44543) péjé válasza Ijk (#44541) üzenetére


péjé
őstag

Az optimalizált képen barna festék van ami elég nappali barát szín, feketét semmi esetre sem használnék a nappaliban.
Amúgy néztem már alu síneket, 2x4m az kb. 20eft. A függönyt majd megkérdezem, van a közelünkben egy igen szorgos kis varroda vállalkozás emberbarát árakkal, hátha tudnak vmi anyagot is.

(#44544) Beni2360 válasza zsoika (#44542) üzenetére


Beni2360
félisten

Hát érdekes lenne, hogy csak a 2 kimenetre hasson a villámlás.
Most a 3 boxra dugva sem jön kép a projira.
Most fogom tesztelni a régi FHD TV-vel a 2 kimenetet. Habár az oledre sem adott képet.
Remélem nem csinál galibát az AVR?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#44545) Lugi01


Lugi01
tag

Sziasztok!

Belépőszintű 4K-s projektorokat nézegetek, és feltűnt, hogy általában 10-15.000:1-es kontraszt arányok vannak, azonban az Optoma készülékeknél akár 500000:1-es van írva. Itt van valami trükk, másféle számítás, vagy valóban ennyivel jobbak?

Köszi!

(#44546) -KP- válasza Lugi01 (#44545) üzenetére


-KP-
addikt

A papír mindent elbír.

(#44547) péjé válasza Lugi01 (#44545) üzenetére


péjé
őstag

Keress tesztet a kinézett projiról, ansi kontraszt és natív kontraszt mérést nézd meg.
Ha visszalvasol itt a fórumban akkor találsz jópár hozzászólást hogy mi a baja a legtöbb ilyen gépnek. HDR-t nem tudják (drágák sem), DCI színteret szintén nem...marad a felbontás ami ráadásul nem is natív hanem pixel eltologatós, DLP esetén az xpr a neve.
Ha ezt végigolvasod akkor láthatod h kb pénzkidobás a nagyon olcsó belépő 4K gép...[link]

(#44548) Lugi01 válasza péjé (#44547) üzenetére


Lugi01
tag

Köszi, jól el is vetted a kedvem az egésztől. :D :D

Milyen árszinttől érdemes nézegetni akkor?

(#44549) péjé válasza Lugi01 (#44548) üzenetére


péjé
őstag

:)
Pár gondolat, majd még tesz hozzá más is.
Ha tervezed a moziszobát vagy a nappali átalakítását akkor gondolom van egy tervezett nézési távolság.
Fullhd 16:9 vetítésnél az ajánlott távolság (persze ez eléggé egyénfüggő) a vászon szélessége x1,5-1,6 .
4K-nál ez x1.1 vagy talán még kisebb hiszen a magas felbontás miatt közel kell ülni különben nincs értelme a magas felbontásnak, 3-4 méterről a szemed már nem látja a különbséget.

Én sokáig úgy gondoltam hogy majd az epson tw9300, 9400 vagy 7400 lesz az én gépem de olvasgatva az avx fórumot lemondtam róla.
-kalibrálva rec. 709-re Eco módban még elég a fényerő egy 260cm széles vászonra de rec.2020-ra kalibrálva már nem lesz elég, nem eco-ban pedig ez a gép is zajosabb már. Itt a link, vhol márc. 14-én indul a beszélgetés...[link], Hiccus nagyon érti ezt.
Ezen magasabb gaines vászonnal lehet esetleg segíteni. Félreértés ne essék, ezek jó gépek de látni hogy a 4K vetítés még a tw9400 szintjén is kompromisszumos. Egyelőre én elengedtem ezt a témát és váltottam egy felső kat. fullhd gépre ami használtan most már megfizethető, a 4K-t pedig jegeltem.
Lehet venni jó 4K gépet de kérdés hogy a horror ár megérné-e. Nem tudom neked ezek a kompromisszumok mennyire zavaróak, ezt te döntöd el. Ha éjjel-nappal a mozidban fogsz ülni és ez lesz a hobbid akkor többet költesz, ha heti 1-2 filmet nézel lehet akkor elég egy jó fhd gép a jó moziélményhez. Fontos a vetítési környezet, ezen is gondolkodj el, sajna a nappali világos fallakkal eléggé odavág a képnek, érdemes ezt is átgondolni. Meg még kellene egy vászon is...:-)

(#44550) c4 válasza Lugi01 (#44545) üzenetére


c4
őstag

Én az Optoma UHZ-65 (Ez már nem belépőszint ám! 1,3 millió Ft) helyett vettem a Palitól a ProjectionDesign vetítőmet, Lenyomja a 4K-s Optomát. :)
Képélességben, szivárványozásban.. Egyedül a fényerőben nem, de az átlag 200-240 cm-es széles vetítővásznakra nem is kell 3-5000 ANSI lumen. Nem minden a pixelszám sajnos...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.