Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Öregszem
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz bkercso #80596 üzenetére
A legutolsó bekezdés 1-2napon belül erősödhet/cáfolódhat csak meg. A két hangfalat fel kell cserélni, akkor már kiderül hogy a DP80 fosabb mindentől vagy az akusztika.
Ha utóbbi eset áll fent ez érdekes móka lesz. Van táblában tojástartómintás szivacsom, max gyártok neki keretet de egy sarokért nem adok ki hangfalárat az tuti - főleg hogy 3db 90fokos és 2db 45fokos sarok van
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
tcarina
csendes tag
válasz fehér_ember #80600 üzenetére
Köszi! Egyébként egy Samsung tv,a beállításokban ,a szakértőiben van pcm meg valami DTS2:5 de azzal megse szólal.Így jártam.
-
nagyúr
Beneveztem a Tidal-ra, meg a spotify-ra. Teszt időszak alatt valék, úgyhogy semmi sem kötelez igazából.
Hááát, azért vannak fenntartásaim, mert sok szeretett zeném nem található meg (ami jútúbon azért még elérhető) Természetesen azért ez is érthető, nem lehet 100%-os igénykiszolgálás minden szempontból. Nem is hibáztatom (ide értve a spotify-t is). Csak hiányérzetem van.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
fehér_ember
addikt
válasz tcarina #80603 üzenetére
Esetleg a 3,5-es jack fejhallgatókimeneteléről (ha van neki) elvinni a jelet az erősítőre, mert a fejhallgatókimenet (igaz hogy rossz minőségű) de legalább állítható a tv hangerőszabályzójával az erőssége.
Vagy egy ilyen vackot bepróbálni a jelenlegi optikaihoz, hátha fullra tekerve a hangerőt egy erősebb analóg jelet kapsz, amit szintén vihetsz az erősítődre, bár minőségre biztos ez is rosszabb volna.[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
Szeretnék a szélessávú hangszórókkal szerelt hangfalak világával kicsit megismerkedni.
Van köztetek esetleg olyan, aki debrecen közeli, s nem zárkózna el egy meghallgatástól? -
Ear001
addikt
válasz Herceg0413 #80597 üzenetére
Egyedi hozzá kalibrált erősítő? Ugyan már. Általában valamilyen egyen erősítő panelt használnak, a lényeg hogy beleférjen a dobozba. Persze van olyan is, amit te írsz, de inkább a nagyonsokmilliós kategóriában.
-
bkercso
nagyúr
válasz Ear001 #80608 üzenetére
Aktív váltás van, vagyis minden hangszórónak saját erősítője van, a váltó nem áll az erősítő és a hangszóró között, ahogyan a hosszú hangfalkábel sem. Ennyi előny mindenképpen van.
Az olcsó egyenpanel viszont maximálisan igaz. Valami olcsó D-osztály, hogy ne is melegedjen. A jófejek a magasnak AB-osztályt tesznek, de ez nem általános.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Ear001
addikt
válasz bkercso #80609 üzenetére
Vagy hátránya . Előg sok erősítő jobban viseli, ha nem kell közvetlenül birkóznia a hangszóróval, van közben valami csillapító dolog, például pont a hangszórókábel, a keresztváltó (na jó, az egyéb macerákat hozhat), ha már nincs a kimenetén egy kondi (tudom, te azt nem szereted, de már a második ilyen konstrukcióba futok bele, ami jó), vagy éppen egy tökös kimeőtrafó.
-
bkercso
nagyúr
válasz Ear001 #80610 üzenetére
Szerintem te nagyon csövesben gondolkodsz. A mai félvezetős, IC-s erősítők már jól tudják hajtani a kapacitív terhelést; az olcsóak is. A kínaiak pl. előszeretettel felezik a tápot a DAC-jaikban TDA2030-al vagy LM1875-tel. (A virtual ground ugye a táppufferkondikat hajtja közvetlen, vagyis több száz uF-ot.)
Én is részt vettem aktív hangfal erősítőjének tervezésében egy osztrák cégnek, és nem volt gond a hangszóró közvetlen hajtásával egy olcsó AB-osztályú IC-t használva sem.
Egy rövidebb hangfalkábelnek amúgy a kapacitása is kisebb, tipikusan pár 100pF.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
őstag
válasz SchumiBácsi #80601 üzenetére
Na újabb fejlemény: elképzelhető hogy a magas megússza a kukát. Ma belemásztam agyig és úgy hallgattam és nem találtam észvesztő különbséget. Közben eszembe jutott hogy az újra-beüzemelés előtt a két hangfalat kiterítettem a földre és szabad levegőn nem volt ilyen különbség. Tesztelésre van egy csomó zörejem ami félúton felcseréli a sztereót, és közvetlen közelről sincs különbség váltásnál sem - úgy tűnik.
Így holnap kiveszem a mélyet és egyszer azt majd a magast leválasztom egy teszt erejéig, mert valószínűleg tartom hogy mély kavar be - lehet lead annyi közepet ami már dobozhangot ad. A dobozban hátul csak a piramist formáló szivacs van ami sztem nem is alkalmas erre. További infó hogy a dobozosabb hangfal alja annyira szét van hogy az alja lötyög. Elképzelhető hogy a rések miatt ilyen anomália kijöjjön?
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80615 üzenetére
Te ezt direkt nyomod? Youtube csatornád is van?kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
őstag
válasz bkercso #80616 üzenetére
Nem, csak próbálok egy problémára mihamarabb megoldást lelni. Nem várhatok el mindent a fórumtól, de iránymutatásnak jó, ha minden más módszer befuccsolt. Amíg kérdezek, vagy beírok valamit addig agyalok/dolgozok a probléma elhárításán.
Holnap átrakom illetve felcserélem az összes sugárzót hangváltóstul. Ha a félig széthullt dobozban jelentkezik újra a dobozhang az előzőekben "jól szóló" cuccokkal akkor 99% megvan a gond. Valószínűleg akkor is meglesz a gond ha csak a mély/magast leválasztom - utána majd attól függ mennyit van kedvem csavarozni
Erre a problémára egyébként a hétvégén fényt kell deríteni mindenképp mert jövőhéten jön az új doboz és nem mind1 hogy DP80 vagy DP35 lesz benne, mert ha későn derül ki akkor kivágás tágítás kell ami +idő és költség.
Természetesen van YouTube csatorna más témakörben
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80617 üzenetére
A probléma az, hogy ilyen kínai legalja vacakot lötyögős-szelelős dobozba teszel, aztán azt várod, hogy szóljon. Hidd el, nem bántásból írom, de az, ami szép lassan kiderül(t), tragikomikus.Olvasom tovább, és egyszer csak: Ó, hogy új doboz lesz!! Ez eddig elkerülte a figyelmem.
Szóval a dobozhang az időben elnyújtott rezonanciától szokott lenni, vagyis csillapítatlanságtól. Van még a tompa mély, ami túlcsillapítottságtól. A lyukas doboz tud fütyülni vagy puffogni, de rezonálni nem.
A probléma a leírtak alapján a lakótérakusztikával lesz.
De, ha az egyik magas már bevált, akkor én arra cserélném be a másikat. Nyugodtan mondd, hogy lötyögött a kúp, meg hogy rosszul szól, azt' majd kicserélik; ha nem karcoltad össze, megy vissza a polcra!Az edzőteremet próbáld ki mondjuk nagy kölcsön-szivacsokkal, aztán, ha igazam van, akkor az edzőterem vezetősége beruházhat pár akusztikai panelbe, amelynek darabja kb. 6eFt-ból összerakható pár órányi munkával.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80615 üzenetére
lehet lead annyi közepet ami már dobozhangot ad
Ez csak kiegyenlítetlenné tenné a hangképet, de nem lenne dobozhangja. Ezért kérdeztem, hogy hogyan van dobozhangja. Kicsit írd körül, akkor talán előrébb lennénk.Ma belemásztam agyig és úgy hallgattam és nem találtam észvesztő különbséget.
Ez ugye ún. közeltéri hallgatást jelent (?). Ekkor - a kritikus távolságon belül - a lakótérakusztika szerepe csökken: inkább a dobozt hallod, nem a szobát.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #80619 üzenetére
Belemászás azt jelenti hogy a sugárzó 1-2centire volt a fülemtől
Csere nem játszik mert ez a hangfal is 10éves - a lötyögés nem para mert meg lehetett húzni.
Egy nagy körlemezt kell elképzelni közepén egy furattal. Azon átmegy egy csavar, és másik oldalt húzza rá a kúpot. Az egészet zárja hátul a SAL matrica...Tragikomikus mert ez a hangfal be volt hajítva évekre valahová, mielőtt idejött. Erősítő mostanság lett hozzá, és szilveszter előtt kitalálták hogy zenélni kellene. Előtte való nap szétterítettem és járt egy kicsit, a hangváltóval nem tudom mit csinált az előző tulaj de fele bevezetés lötyögött, aztán kis mozgatással kihullottak csak úgy - azt is javítani kellett. Mire ez meglett nem igazán volt idő normális térben tesztelni, másnap ment megrengetni a házat, aztán le a terembe és ott beütött a balhé. És elsőnek a magas ugrott be mint probléma - úgy hiszem a doboz állapota a sugárzókat közvetlenül nem befolyásolja, de mivel szar az egész közvetetten felesleges pluszhangokkal ront az összképen.
De majd az átrakás holnap azaz ma, legkésőbb jövőhéten új doboz pontot tesz mindenre akármi is kerül bele - mert ilyen munkát nem basztál. Összegórták azt egy rétegben lefestették jól beszívta, és mivel az egyik párás nyirkos helyen volt így az alja kukás lett. Oldalt sztem zár eléggé de az alja az felejtős. És mivel a 19es MDF lent már 25mm körüli gondolom a hibát most már a doboz számlájára. Hacsak az a nyirkos környezet nem változtatta meg a hangsugárzók, főleg a mély paramétereit.
Nekem is ugyanaz a doboz van PC mellett, de vagy 5x átfestve, az bírta volna a strapát talán, bár a belseje nincs lefestve
Akusztikában én leszek a főnök, mert enyém a terem
Van táblába akusztikai szivacsom, tojástartómintás. Ha odáig érünk belinkelem a terem képét és kitaláljuk hogy a sarkok kivételével hova érdemes még rakni belőle. De egyelőre derüljön ki hogy egyformák e a sugárzók.
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80620 üzenetére
Nem tudom, mit húztál meg (hogy néz ki), de ahol rezonanciáról van szó, ott szerintem ragasztunk.
Azon átmegy egy csavar, és másik oldalt húzza rá a kúpot. Az egészet zárja hátul a SAL matrica...
OK, szóval a hangszóró lötyögött, nem a doboz.De majd az átrakás holnap azaz ma, legkésőbb jövőhéten új doboz pontot tesz mindenre akármi is kerül bele - mert ilyen munkát nem basztál. Összegórták azt egy rétegben lefestették jól beszívta, és mivel az egyik párás nyirkos helyen volt így az alja kukás lett.
Végül is a topik címébe belefér ez is.Hacsak az a nyirkos környezet nem változtatta meg a hangsugárzók, főleg a mély paramétereit.
Nehéz olyan anyagokból összelegózni, hogy semmit ne változtasson. A gumi szél és a műa. membrán előny, de a tekercsközpontosító rugalmassága attól még változhat.A vízben állás és a pára más, nem egyformán bírják a festékek. Bár nem értek ezekhez, de felteszem, hogy vízben állásra térfogatában kellene impregnálni a fát. De ez már mindegy, hiszen nem ilyen üzemre tervezed.
Van táblába akusztikai szivacsom, tojástartómintás. Ha odáig érünk belinkelem a terem képét és kitaláljuk hogy a sarkok kivételével hova érdemes még rakni belőle.
A mélyeket a falnál gyakorlatilag nem lehet csillapítani, ezért kellene panelt készíteni és elemelni a faltól 10-15cm-re. Mert a falnál sebességminimuma (és nyomásmaximuma) van ugyebár a hanghullámoknak. A mélyek hullámhossza olyan nagy, hogy a szivacs vastagsága kevés ahhoz, hogy olyan ki sebesség mellett, ami a szivacs vastagságában felépül csillapítsa őket.A (lakó)térakusztika 50%-ban befolyásolja a hangélményt, így ezzel mindenképp foglalkozni kellene, ha élvezni is szeretnétek a zenét. Ökölszabály szerint a nagy párhuzamos felületek közül min. az egyikre kell csillapítás. Gyorsteszt, ha tapsolsz a teremben és hallgatod, van-e csörgő visszhang.
Egyébként ezekről az "akusztikai" műa. szivacsokról is megvan a hifi világában az általános vélemény. A legtöbbje kínai, és náluk - mint ismeretes - csak a kinézet számít. Szóval szivacs, de nem akusztikai. Én kőzetgyapotból készítenék panelt.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #80621 üzenetére
Még egy, mert szerintem talán még nem teljesen tiszta a dolog. Dobozhangot írtál, az pedig nem más, mint az időben elnyúló rezonancia. A hangsugárzó - beleértve a szobát is - egy gerjesztett-csillapított rendszer. Vagyis az erősítő beleteszi az energiát, a hangelnyelő anyagok pedig hővé alakítják azt. A kettő között vagy Te. Ha nincs elég elnyelés, akkor nem csengenek le hamar a hangok és az is szól még, aminek már nem kellene. Dobozon belül ez dobozhangot eredményez, a szobában pedig teremrezonanciákat és utózengést, nagyobb teremnél pedig visszhangot.
A vacak műa. szivacsok, amiket fejlesztés nélkül gyártanak valami maradék anyagból, nem feltétlen alakítják át elég jól hővé a mozgást, mert kicsi a belső súrlódásuk, vagy nem elég rugalmasak és így kevéssé nyomja be őket a hang. A jó szivacs széles spektrumban nyel el; a gyapotok ("paplanok") erre jobbak.
[ Szerkesztve ]
-
migabi24
nagyúr
na, hogy ne csak a high-end somogyi hangfalakról szóljon a topik lenne egy kérdésem ha jó hálozati lejátszót akarok akkor
Pioneer N50 vagy Bluesound node 2 a jobb -
Patice
nagyúr
válasz migabi24 #80623 üzenetére
Ebből a kettőből csak a Pio-t hallottam. Jó hangú lejátszó, bár a tudásához képest drága. De csak szerintem. És csak azért mert én ARM-os SBC-ket nyüstölök hálózati végpontnak.
Ebben az árkategóriában van még az Auralic Aries mini is.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
maxxxboy
tag
válasz migabi24 #80623 üzenetére
Nekem volt Pioneer N50A-m. Szerintem kicsit "hideg" volt a hangja a Bluesound (NAD) -okhoz képest. Nagyon részletes magastartománnyal rendelkezett, szépen, tisztán szólt, de középben kicsit kevés volt. NAD C 446-al összehasonlítva azonos rendszeren, az utóbbinak valóságosabb, természetesebb hangja volt, előkerült a hiányolt középrész. Aztán jött az MDC BluOS ami hasonló karakter mint a C 446, csak még több részlettel, nagyobb felbontással és tisztasággal játszik. Elvileg a Node 2 is hasonló kell hogy legyen, mert szinte ugyanaz van benne hardverileg.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz #56474624 #80624 üzenetére
Nem tudom. Olyan utángyártottat vagy eredetit vennék, amikről jók a vélemények mondjuk Head-Fi-n.
De ott ugye teljesen mások a követelmények, mert nem kell hangot elnyelni, csak "légmentesen" szigetelni, ráadásul kényelmesen.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #80621 üzenetére
Köszi az infókat - a visszhang persze ismert baj volt eddig is, amivel majd lesz valami. Tudom a legtökéletesebb csillapítás a panel, vagy egy könyvespolc lenne, de sztem kezdésnek olyan panelt kreálok ami szivaccsal indul, és fejleszthető.
Viszont a probléma újabb szétterítés után minden kétséget kizáróan ma kiderült: a két hangváltó, hiába HV328 és univerzális nem egyforma. Az egyikben bár a számozás azonos, de fizikai méretben teljesen eltérő ellenállások vannak gyárilag mint a másikban. Van egy másik alkatrész ami sztem egy szűrő lesz, az számérték szerint más. Tehát van egy paraméterben tuti eltérő alkatrész és két fizikai méretben szintén eltérő alkatrész.
Két megoldás van. Vagy veszek újat/újakat ami drága, vagy ami sztem célszerűbb és mivel univerzális tömeg gyártott az egész, akkor a kellemesebben szóló hangváltó alkatrészeit megveszem valahol és kiforrasztást követően beleforrasztom a rossz hangváltóba a jobb/egyforma hangminőség reményében. Ilyet lehet csinálni egyébként?
-
Giot
addikt
Sziasztok!
Tanácsot kérnék a következő ügyben. Szeretnék egy szubot építeni a jelenlegi rendszeremhez. Inkább a kiváncsiság vezet mint a szükség. A hangszórót már berendeltem, a dobozterv megvan. Aktív meghajtáson gondolkodtam, néztem is ez ügyben szub erősítő modult ami beszerelhető a dobozba.
De van a tulajdonomban egy NAD 3155 (kicsit öregecske nem is túl szép állapotban, belsőre viszont rendben van) ez az erősítő 4ohm-on hidalva 220W leadására képes.
Bontható elő és végfok mint a legtöbb NAD. Így arra gondoltam hogy ezt használnám végfokként szuberősítőnek.
Ami fejtörést okoz az az hogy hogyan oldjam meg a megfelelő szub tartomány vágását.
Túrtam a netet, ebayt és találtam egy ilyen kis kockát.
Papíron pont azt tudja ami nekem kellene. Előerősítő és végfok közé kell jelútba betenni.
Mit gondoltok? Menniyre alkalmazható ez biztonsággal, illetve megfelelő minőséget tudna e biztosítani?
bkercso a Te véleményedet is szívesen fogadnám. -
freelanced
addikt
Üdv !
Nem biztos, hogy ide tartozik de biztos van bőven tapasztalat, szóval megkockáztatom.
Ha az ember belépő szintű lemezlejátszót szeretne vásárolni ( nem tudom mi számít ennek ) milyen modelleket érdemes nézegetni, hogy érdemes elkezdeni?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz freelanced #80636 üzenetére
Új vagy használt lemezjátszót szeretnél?
Milyen komponensekből áll össze a jelenlegi láncod? (csak hogy pl. az erősítődben van-e riaa, mert ha nincs, akkor azzal is számolni kell.) -
freelanced
addikt
válasz Irmscher 353 #80638 üzenetére
Lehet használt is. Nincs semmi hozzá sajnos jelenleg.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80634 üzenetére
Képeket tudsz készíteni a váltókról?
Giot: Nem jósolok nagy minőséget ennek a kockának. Inkább építs egy aktív szűrőt vagy hangváltót.[link]
-
virkir
veterán
Csak halkan kérdezem meg, hogy nem lehetne-e a kakareszeléssel átfáradni a szaktopikjába?
"Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda
-
őstag
válasz bkercso #80640 üzenetére
Ezt a hétvégén már nem szedem szét max fejszével mert egyébként úgy felbaszott a végére hogy nem is igaz
Addig is a képen be tudjuk lőni mi az eltérés. Ez a váltó a szebben/jobban szólóhoz hasonlít egy kivétellel: az "5W1RJ" helyén más jelzésű cucc van. A lilás 22MFD és 47MFD ugyanaz a képen mint a szépen szólóban, a rosszabban számszinten azonos de a méretük pont a fele és a rossz váltóban "5W1RJ" van ugyanott ahol a képen is.
Miközben turkálom a netet én is, ráakadtam egy olyan problémára miszerint a 22MFD és 47MFD tönkremegy oly módon hogy hevülnek majd pukkannak. Bár itt nem áll fent ilyen eset, mert meg volt küldve, és a mesterhangfal is volt küldve meg 10éve azért csak megy, de úgy olvastam hogy ezek silány minőségű elkó kondik, érdemes cserélni őket.
Na most ha a "mesterhangfalat" nem is inzultálom ilyen témakörben a konditerminél ezt meglépném, mivel az egyik váltón ezek fizikailag kisebbek. Valamint az "5W1RJ" alkatrészt is kicserélném olyanra amilyen a jó váltón van. Nem jut most eszembe a neve de biztos kapható, és ha igen okozhat e problémát a csere? Van olyan hogy a kis ferde szemű véletlenül mást forrasztgatott / szériaváltás volt és egyik ilyen másik olyan volt kéz alatt vásárlásnál? Mert ha ez egy univerzális váltó akkor nincs mindenféle hangfalakhoz/hangszórókhoz idomítás van egy sablon és belehányják mindbe ugyanazt mert nem számít. Jól gondolom hogy tök egyformának kéne lenni minden alkatrésznek?
Mert jelenleg kiterítve is van eltérés, felcserélem a sugárzókat a hangváltó kivételével a másik oldalra és az addig jól szólóból rossz lesz. Tehát egyértelmű hogy a két váltó másképp szól, a sugárzók füllel gyakorlatilag egyformák.
Aztán egy kis SAL nélküli jövő: ezek a hangváltók milyen minőséget képviselnek? Ugyanitt vannak bipoláris kondik is amiben a 22MFD és 47MFD is van. Ezekkel lehet helyettesíteni a SAL féle elkó kondit?
Huh kicsit sok kérdés de már kifelé megyünk az erdőből legalább
-
bkercso
nagyúr
Ugye azt kell eldönteni, hogy:
1) hol akarsz vágni a mélyről (milyen frekvencián)?
2) mekkora meredekséggel?
3) a sztereó hangfalakról is akarod-e vágni a mélyeket?Az 1) és 3)-hoz a sztereó hangfalakat kell ismerni, a 2)-höz meg a szub felépítését, elhelyezését és 1)-et.
Áramkörépítés megy?
SchumiBácsi: virkirnek volt egy jó ötlete fölötted.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80642 üzenetére
A 22uF és a 47uF bipoláris elkók, 50V-osak. Így van, az elkók idővel kiszáradnak. Ha minőséget akarsz, akkor Lomex 07-06-83-tal helyettesítheted őket, de ezek nagyok és drágák (a 47uF helyére 2db 22uF-osat tegyél párhuzamosan).
Vagy vegyél bele vlm jobb elkót, pl. [link]. Itt is kirakható a 47uF 2db 22uF-os párhuzamosításával.Az 5W-os, 1ohmos ellenállás valszeg ugyan olyan a másik váltón is, csak más a kivitele.
A kiterítéssel - ha ez doboz nélkül hallgatást jelent - vigyázz, mert doboz nélkül megküldve a mélyet, az kipurcanhat!
A linkelt vltók nagyon megnyerőek, csak drágák. A legjobb az lenne, ha megmérnéd a hangszórók TS-paramétereit az AudioTesterrel, és terveznénk hozzá való váltót. Az univerzális váltók nem az igaziak.
De SAL-ba az ember nem rak ennyi munkát, szóval, ha gondolod, javítsd fel a mostani váltókat - szerintem!Az F&T gyártót nem ismerem, a Nichicon jó. Min. 50V-osat vegyél elkóból!
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #80644 üzenetére
Atyaég, most látom, mi pénz elkér a SAL ezért a vacakért! Akkor már sokkal jobbak a linkeltek, igen! Azokon fóliakondik vannak, nem elkók. (És nem kínaiak tervezték és készítették.) De a meglévőt feljavítani lehet a legegyszerűbb, mert a tekercsek és az ellenállás nem öregszik el.
A mélynek és a magasnak mi a típusa?
[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz freelanced #80639 üzenetére
A fórum téma összefoglalójában felsorolnak néhány ajánlott márkát.
A Nad 5120-as viszonylag olcsón szokott felbukkanni.
Dual-okat is ki lehet fogni kedvező áron.
A többi felsorolt gyártó termékei valamivel drágábbak szoktak lenni.Riaa-t nem tudok ajánlani sajnos, abban absz nem vagyok jártas. (én magamnak épitettem)
Ha kinézel pár lemezjátszó hirdetést, itt a hozzáértők fognak tudni segíteni, hogy melyiket érdemes.
-
őstag
válasz bkercso #80644 üzenetére
Amint megoldódik a fő gond, új gondot nem írok ide - folyamatban lévő gondot meg nem szívesen viszek át másik topikba... Egyébként valószínűleg azért írtam ide mert egyrészt logikusabbnak tűnt egy hanghibával idefordulni mint a hangfalépítős topikba, másrészt attól hogy a SAL szar némi ráfordítással lehet belőle kevésbé szart csinálni, mert tök laikusként nem fogok egy egész szakmát felkarolni hogy meg tudjak tervezni és összetudjak rakni két darab hangváltót, miután megvan a "tökéletes" hangszórókészlet hozzá - és dobozról még csak szó se volt. Mindazonáltal ha 1-2 dolgot ki kell cserélni belőle mert a gyártósoron elbaszták, azt megoldom. Akit meg ez a dolog nem izgat nem is értem miért nem gördít tovább...
Most ez a fajta 22MFD és 47MFD beépítése volna nekem a legegyszerűbb - ezek jók? A 100V 50V helyett az probléma? Ha igen melyik típusból válogassak ezen a helyen - fontos hogy hamar megjöjjön a cucc. A mostani váltót mindenképp fel kell javítani.
Egy másik jövőbeli hangfal számára menne a "megnyerő" váltó ami ha előrelépés a SAL-hoz képest az már valami mert a sugárzók egyike se lesz már SAL - teljesen más elvek alapján épül az egész. Az új váltó sztem egyáltalán nem drága: egy HV328 10ezret is kóstál magában, itt kettőt is kapunk kicsit többért. Jelenleg zajlik a váltó terveztetése, de ha végül nem megy a dolog akkor kell egy használható univerzális váltó.
Kiterítésnél persze vigyázok, csak annyira szól hogy halljam normálisan, a teszthang amit használok biztonságos - meg ésszel is csinálom ez a része nem gond. Csak ez a tervezési és építési képesség nincs, mert ha volna már rég összeraktam volna a hangrendszert atomi szintről kezdve
Update: a mély SBX3040, közép SBX1320, magas DP80 - tehát mind SAL.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz SchumiBácsi #80647 üzenetére
Jók ezek is, nem gond a 100V, mert az csak a maximális feszültségérték, amit ráadhatsz. Én a 22uF-os Nichicont venném, és a 47uF-ot kettőből tenném ki, de veheted az axiális F&T-t is.
A közép- és mélysugárzó típusát azért kérdeztem, mert a váltónak az is feladata, hogy szintben illesszen, hiszen a hangszórók hatásfoka (érzékenysége) nem feltétlen egyforma. Ebben viszont már a hangfalépítők tudnának jobban segíteni.
A tervezés a méréssel kezdődik, mert az adatlapnak az olcsó kínai hangszórók esetén nem szabad hinni.
Pl. megmérhetnéd a hangszórók átvitelét hangváltó nélkül az AudioTesterrel azon frekvenciák között, amiket ki bírna adni, így látnánk, hogy szintben illeszkednek-e. És a doboz átvitelét is megmérhetnéd a váltókkal. Ez akkor is hasznos, ha nem akarsz váltót tervezni és építeni.Nem felejtem el, mennyire szarul szólt nálam a régi SBX1315. Nem tudom, mi volt a hiba, az SRP1620 jó volt.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #80648 üzenetére
A DP80-nak nem lelem az adatlapját. a SAL hangszóróépítős füzete A HV328-hoz pl. SBX3040+SBX1320+DTF12-t ajánl, amely utóbbi magassugárzónak 91dB az érzékenysége (az most nem zavar minket, hogy az érzékenységnek nem ez a mértékegysége, mert egyre hülyülő világunkban már senki sem tudja, hogy mi is valójában...). A lényeg, hogy a DP35-nek meg 103dB, ami kerek 8x-os hatásfokot jelent! Tehát nem biggyesztheted csak úgy büntetlenül oda a HV328-al az SBX-ek mellé! Kell még elé egy L-osztó is 2db ellenállásból.
A DP10 106dB, vagyis még a DP35-nek is a duplája. Ezek zenekari, tölcséres cuccok. Inkább dómot vettem volna bele, annak nem kellene elrontani a hatásfokát, és minőségben talán jobb is lenne. Mondjuk vlm. szutyok Monacort, hogy mégse SAL legyen.
Bocs, SBX1015 volt az!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #80649 üzenetére
Értem, ez már haladó szint. Előbb álljon össze a két váltó, aztán majd léphetünk tovább.
A DP35-el kapcsolatban viszont annyi rémlik hogy valaki már mérte lehet hogy pont a PH!-n és az érzékenység kicsit túl lő a célon - mármint a gyári adat. Nem tükrözi a valóságot a valóságban ettől kevesebb, de persze majd mérek ha odaérek, fülre viszont azt mondom hogy a DP80 egy "rendes" váltóval kb. kétszer annyit tud mint a DP35.
Nem tudom miért vettünk annak idején ringet, amire én emlékszek hogy kellett egy brutális hangzás vagy valami hasonló és így mentem a boltba. A "mesterhangfalba" SR3040 mély, MNC 1320 zárt közép, és DP35 magas került. A cimbora se akart kimaradni a buliból így ő továbbgondolta a dolgot SBX3040 és 1320, valamint a DP80 felállással.
Na de minden előtt megveszem azt a két illetve négy kondenzátort a hétvégén, holnap még belinkelem azt az ellenállást amiről még szó van (bontani kell ismét ), majd rakjam át a váltóban őket az újakra, és most ezután már komolyan kíváncsi vagyok hogy a mesterhangfalban a két váltó egyforma e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- DIGI kábel TV
- BestBuy topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- További aktív témák...
- Filament tároló doboz páratartalom-mérővel
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest