Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:48:40

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31015) .DLL


.DLL
veterán

Nemrég megjött a Musiland 03 US Dragon-om, így pár nap hallgatás után írok róla egy kicsit.
Azért választottam ezt, mert jó hírű aszinkron USB átvitellel rendelkezik, az egységek egyszerűen követik egymást, közel helyezkednek el, így az érzékeny I²S jel és az analóg is kevésbé szed össze zavarokat, mintha hosszú jelutak lennének. De ez csak ilyen megérzés. :)


FPGA - DAC - OPAMP - csatlakozók. Pofonegyszerűen

A Dragon egy limitált szériás (9500db) kiadás (bár remélhetőleg átveszi a belsejét a sima Monitor 03 is) fejlesztettek a táp részen, a belső programon (tud kezelni 32 bites zenéket is) és az analóg részen is, pl. a nem túl ismert MC33079 opát felváltotta a Texas LME49740-ese. Pedig úgy terveztem, hogy dobom az MC opát és egy külön I/V panelt készítek majd fölé, amit rövid vezetékekkel bekötök az eredeti board-ra, de ezzel az IC-vel egyelőre, számomra meggyőző a hangja.

Ez az első DAC-om, ami végre mélységében is rétegzi a zenét, új élmény és nagyon jó! Végre nem csak egy vékony film van előttem, amit az eddigi DAC-ok csak különböző mértékben behajlítottak körém (volt ami nagyon szélesen szólt, elsőre meggyőző és látványos, de nem volt atmoszférája a zenének) Ez visszafogottabb, nem borít be egy gömbbel, hanem tényleg egy színpad előtt, vagy egy teremben vagyunk, aminek érezni a mélységét, visszhangját. Ilyenkor ért meg az ember kifejezéseket jobban, mi az, hogy levegős, mi az hogy transzparens. Ez nem annyira felfújt, mint pl. a Dactilus Plus-om volt (ami szintén élvezetes), ellenben jóval transzparensebb, belelátni a zenébe, minden fáradtság nélkül! És jó fejessel ez nagy élmény, az örök kedvenc Philips Shp5401 és a Pro-80 is nagyon meghálálja és megmutatja ezt a "teret".

A másik kellemes csalódás a mélye volt, attól tartottam, hogy olyan keletiesen "vékony" lesz, de a PCM1798 hozza azt amit a Moment DAC-nál tapasztaltam, bár annak jóval komolyabb az analóg szekciója.
A basszus mély, textúrázott, néha talán puha, lehetne kicsit ütősebb, gyorsabb, bár most még csak USB-ről kap tápot, ezen majd változtatok.

A fejes kimenete elmegy, Preseter2-ről jobb, részletesebb, gyorsabb, de végülis laptop mellé a táskába bedobni, hogy az alaplapinál legyen jobb hang, bőven jó.
A telepítés simám ment, ha rádugom a gépre egyből átvált rá, ha lehúzom, visszavált a meglévő (pl. alaplapi) hang kimenetre, a kezelőfelülete is egyértelmű szerintem, egyetlen gond, hogy Linux driverről nem tudok, jó lenne ha az FPGA-ba programoztak volna olyan módot hogy ha nincs driver akkor szabvány USB audio protokollal kommunikál.

Egyszóval nagyon elégedett vagyok, most akciós volt egy eladónál, így ~27k-ra jött ki vámfa nélkül, hangja alapból is nagyon jó, de van benne tuningpotenciál is, bár nem könnyű vállalkoás a kis mérete miatt, de külön tápot nálam mindenképp kap.

Egy dolog miatt félek: [Link]

(Amúgy természetesen belenéztem, a gyártás minősége sajnos eléggé köhm-köhm... Az egész panelen áll a gyanta vagy folyasztószer, néhol kevesebb, néhol több, de pl. az IC-k lábai között ott van, ez nem tudom mennyire probléma hosszabb távon...)

(P.H.)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.