Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#58101) #40935168 válasza MrChris (#58100) üzenetére


#40935168
törölt tag

:K akkor lehet én értettelek félre (mea culpa). Amúgy jahh, a nagyipari termelés ilyen. "Jobb" helyeken egy termék úgy készül el, hogy a kettővel-hárommal utánakövetkező utód beleként is lehessen még használni, a maradék - saccra - 10% módosításával és kész. :U A 800D, 850D, 900D elektronikák már polcon vannak simán, a mérnök elvégezte a dolgát, a többi már attól függ, mit mond a pénzügy a marketingnek, az meg a szoftveresnek. :D

@ Degeczi: Amúgy vissza ismét ON-ba: az E-M1-ben sincs video mellett focus peaking, úgy látom..

(#58102) Studi


Studi
addikt

(#58103) eeXaa válasza Studi (#58102) üzenetére


eeXaa
addikt

:))

(#58104) Studi válasza eeXaa (#58103) üzenetére


Studi
addikt

Amúgy nagy reménnyel kattintottam a hirdetésre, hogy ha obi is van rajta akkor milyen jó árú GH3, gondoltam megosztom veletek! Aztán kapcsoltam, hogy egy betűvel kevesebb. :O

(#58105) eeXaa válasza Studi (#58104) üzenetére


eeXaa
addikt

...mondjuk vhol jogos az ár :) biztos ő ennyit fizetett érte éshát alig használta :DDD

[ Szerkesztve ]

(#58106) Fujis2950 válasza gorgo (#58064) üzenetére


Fujis2950
tag

én lehet nem csak fényképezővel lődöznék ilyen modellre :DD

(#58107) mano42


mano42
aktív tag

Alapjaiban mi a különbség az Olympus féle Live compozition és a Panasonic Multi Expo között?

(#58108) hibavissza válasza Fujis2950 (#58106) üzenetére


hibavissza
veterán

én képtelen lennék modelleket fotózni. biztos "ezt" is meg lehet szokni, de én előtte kétszer kapnék agyvérzést.

(#58109) Studi válasza mano42 (#58107) üzenetére


Studi
addikt

Az alapjai. :)

A multiexponál leteszed a gépet, csinálsz egy képet, átrendezed a dolgokat, megint csinálsz egy képet, megint átrendezed a dolgokat, és megint csinálsz egy képet. És a végeredmény valami szellemképes izé lesz, nem tudja megkülönböztetni, mi az új képelem, és mi a háttér. (legalábbis LX3-nál próbáltam, ott így volt) Így tudsz olyan képeket csinálni egyszerűen, hogy mondjuk egy kanapén 3 példányban ott ülsz.

Az Olympus Live Composit viszont folyamatosan készíti az expokat, a megadott záridővel, a megadott ismétlésszámmal, és abból rakja össze a képet: nagyjából minden képpontnál a legfényesebbet kiválasztva. csillaghúzásra, fénycsillamos fotózásra kiválló.

(#58110) jjeahh


jjeahh
nagyúr

jól emlékszek, hogy valakinek itt volt/van samu nx masinája? valami hihetetlen áron mennek ebay-en az nx3000-ek nincs valakinek tapasztalata vele, vagy úgy általánosan a samu menüről, szenzorról stb? manuálozni kéne természetesen (nem nekem) :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58111) hdanesz válasza jjeahh (#58110) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Nekem NX300 volt. :Y

(#58112) Studi válasza jjeahh (#58110) üzenetére


Studi
addikt

Asszonynak vettem NX300-ast, az jó. Az alá viszont nem mennék, kezelésben neked is elég nagy visszalépés lenne szerintem. A szenzor jó, a 18-55-ös kitobival van tapasztalatom, az se rossz. A jpeg eyecandy, de ha igazán jót akarsz, akkor itt is RAW-ból kell dolgoznod.

(#58113) jjeahh válasza Studi (#58112) üzenetére


jjeahh
nagyúr

pedig én nem látok nagy különbséget gombokban, sőt a 3000-en még szerencsekerék is van :D menüvel, minőséggel semmi negatív tapasztalat?

hdanesz: és mi a véleményed róla?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58114) Degeczi válasza jjeahh (#58110) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Manuálhoz szerintem alapvető lenne, h legyen mód EVF használatára

(#58115) hdanesz válasza jjeahh (#58113) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

Alapvetően nem rossz gép...a fogása volt kicsit fura nekem. (Mondjuk az E-M10 sem sokkal nagyobb...de mégis jobb nekem.)

A 18-55-ös kitobival használtam és jól teljesített. Masszív, jól összerakott gépezet ami az anyagminőséget illeti...nem ketyeg, nem zörög. Az EVF hiánya fájó kissé.
A menü kicsit keszekusza, de elég sok mindent lehet állítani az érintőképernyőn...ami az okostelefonon szocializálódott embereknek nagy öröm. Bug, fagyás...ilyesmi egyszer sem fordult elő.

Képminősége szerintem az ilyen kategóriájú MILC gépek közt inkább a felsőbb szegmensben van.
Az autofókusza nem olyan gyors mint az Olympus-nak..hajlamosabb a 'vadászatra' is.

Ha jól láttam pár napja, most esett az ára is...85-90 körül megkapható újonnan.

[ Szerkesztve ]

(#58116) jjeahh válasza Degeczi (#58114) üzenetére


jjeahh
nagyúr

attól függ, én sacc 3 évig e-p1-el manuáloztam, nekem is hiányzott a kereső, de azért nélküle is lehet élni, főleg ha a kijelző kihajtható.. hasonló árban vannak esetleg panasonic g1-ek, de az a 12 megás szenzor sokkal rosszabb, és sokat lenne koncertfotóra is használva, ahová kell a magas iso.

(#58115) hdanesz: köszi szépen :R

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58117) Studi válasza jjeahh (#58113) üzenetére


Studi
addikt

Hja, amikor én vettem akkor a 3000 még elég új volt, én a 2000-hez hasonlítottam. Az viszont szánalmas kezelés szempontjából. Nagyon sokat fejlődött a 3000 ahhoz képest! :R

(#58118) jjeahh válasza Studi (#58117) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja, és újan :Y 35k-ért mennek gyakran ebay-en... az nx1100 (szintén újan) 27-30k :))

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58119) Studi válasza jjeahh (#58118) üzenetére


Studi
addikt

Annyinak érdemes lenne utánanézni, hogy peekinget tud-e. Ha igen, akkor nem rossz vétel ennyiért. (olyannak, aki szeret raw állományokkal mókolni)

(#58120) hdanesz válasza Studi (#58119) üzenetére


hdanesz
senior tag
LOGOUT blog

A 3000 nem tud. :( A 300 igen. :D

[ Szerkesztve ]

(#58121) jjeahh válasza Studi (#58119) üzenetére


jjeahh
nagyúr

állítólag nem tud, de én pl. azt nem igazán szeretem, legalábbis fotóra nem vált be nekem... portréknál a szemen nagyon sz*rul rajzolta ki az élességet, sőt a szemet mindíg teljesen kikerülték a "hangyák", holott a portrék nagyján az az ideális, ha a szemen van a fókusz...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58122) mano42 válasza hibavissza (#58108) üzenetére


mano42
aktív tag

kösz a választ, tehát a multi expo végülis amolyan régimódi kollázs (mikor véletlenül vagy akarattal ua a filmkockára fényképeztünk illetve ua a papírra vetitettünk két külön képkockát. ). Próbáltam, de nem győzött meg mert a végeredmény tényleg szellemképes lett. (a kanapén űlök én meg az áttetsző szellemem, hátborzongató :D )
De mi történik, ha közben az alany nem mozdul és egymásra vetítem a három képet? (valahol olvastam, hogy ilyen módon a pana masinákkal jól lehet pl zajt szűrni, de sok értelmét nem látom mivel csak stacionáris képekkel lenne értelme, ott viszont nyugodtan használhatok hosszabb expót állványról kis isoval. Amugy is a multi shot korlátozza az iso tartományt 3200-ra, legalábbis ha egy kiinduló képet választasz menüből és arra vetíted rá a többit. )

Vajon ezt nem-e lehet használni star-trailezésre, vagy teljesen elmossa a "szellem" csillagokat? (kipróbálnám ma este de sajna be van borulva, meg amugy is addigra már megint részeg leszek :C )

Apropó, a G6-ban volt egy éjszakai fényképezés opció a kreatív stílusoknál amivel a gép 4 képet csinált magas isoval gyors egymásutánban, és a végeredméyn meg egy kevésbé zajos kép lett. (A GM1-ben is megvan. ) Ilyesmit láttam már valamelyik canon (talán 650-ben), de nem győzött meg a végeredmény sem ott sem a G6-nál, viszont a GX7-ben nem találok semmi hasonlót, ne is keressem tovább?

(#58123) b.vr válasza mano42 (#58122) üzenetére


b.vr
őstag

"kösz a választ, tehát a multi expo végülis amolyan régimódi kollázs"

A Pana Multi Expo-t részleteiben nem ismerem, de az Oly Live Comp szintén "kollázs", rengeteg képet tesz egymásra, pont ugyanúgy mintha ezeket utómunkában photoshopban tennéd össze, csak ahhoz képest lényeges előnyökkel (fizikailag a zárat nem eszi az egyes expók között, merhogy csak az e-shutter dolgozik; valamint a kijelzőn élőben tudod követni hogyan alakul a kép) és persze korlátokkal/hátrányokkal (a legkisebb záridő 1/2 sec; csak "lighten" blending módban dolgozik (míg PS-ben természetesen rengetegfélét választhatsz) és nyilván elvenni sem lehet belőle (míg PS-ban bármikor kikapcsolhatsz neked nem tetsző képeket a halmazból)

Ha a Pana Multi Expo is csak az e-shuttert használja, akkor akár jó lehet csillaghúzásra (ha fizikai zárat akkor is, csak úgy kissé enni fogja a zárat a rengeteg expo, meg hát kérdéses hogy nem lehet-e akkor már jobb eredményt elérni le is mentve a képeket aztán utómunkában célzott feldolgozóprogrammal összeilleszteni)

Ha "szellemképes" akkor ott valami más blending mode-dal keveri egymásra az egymás utáni képeket (mondjuk pl. average) Meg kell nézni van-e erre választási lehetőség.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#58124) Mercutio_ válasza b.vr (#58123) üzenetére


Mercutio_
félisten

Studi már leírta tömören és érthetően melyik hogy működik és mi a difi.
Te most leírtad az Oly-ét még egyszer csak sokkal bővebben, és tippelsz a Panáéra, ezzel inkább összekevered a kérdezőt.
Mielőtt félreérted, nem bactatásként írtam, csak néha próbáljuk a kérdező helyébe képzelni magunkat.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#58125) b.vr válasza Mercutio_ (#58124) üzenetére


b.vr
őstag

leírtam hogy az alapjai pont hogy nem különböznek, de ha valakit ez összekever, akkor bocs.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#58126) Studi válasza b.vr (#58125) üzenetére


Studi
addikt

De pont hogy különbözik az alapja, ezért teljesen másra is való.
Most megnéztem a GX7-ét is, azt csinálja, amit leírtam: több képet csinálhatsz egymás után, amiket (eléggé szellemképesen) egymásra helyez. Csillaghúzásra abszolút nem jó, mert neked kell nyomogatnod az expo gombot, nem automatikus. Inkább kreatív vicceskedésre jó, nem komoly használatra.

Az Olympusé teljesen máshogy működik, a mozgó fénycsíkok megörökítésére kitűnő, alapvetően ez is a funkciója. Folyamatos, automatikus, gyakorlatilag szünet nélküli. (nagyon minimális szüneteket azért látni néhány képen, de ez könnyen javítható)

(#58127) b.vr válasza Studi (#58126) üzenetére


b.vr
őstag

De mindkettő alapja az hogy kollázst készít (be is idéztem, erre válaszoltam) A működési mód különböző. Mindegy.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#58128) jjeahh


jjeahh
nagyúr

azt hittem már itt is kihalt ez a faj, de úgy tűnik mégsem :DDD engem mindíg feldobnak az ilyen hsz-k :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58129) schawo válasza jjeahh (#58113) üzenetére


schawo
titán

sőt a 3000-en még szerencsekerék is van
Az NX300-on rendes tekerentyű van, nem szerencsekerék.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#58130) Parci válasza jjeahh (#58118) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

most láttam 80-ért 16-50-nel az auchanban. számlás, áfás ár. az sem rossz azért, a vázzal semmi gond sincs, a szenzor is tök jó.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#58131) Mercutio_ válasza jjeahh (#58128) üzenetére


Mercutio_
félisten

Máskor ilyen hülyéket ne linkelj, csak felnyomja az agyam.
Törlöm is a hol szóltam hozzá listából, nehogy még visszanézzek.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#58132) madgie válasza Parci (#58130) üzenetére


madgie
titán

Tudom, hogy nyolcvan nem száz, de nincs olyan Isten, amiért én Samut vennék mondjuk egy X-A1 helyett.

(#58133) jjeahh válasza schawo (#58129) üzenetére


jjeahh
nagyúr

oké szerencsekerék helyett tekerentyű... sztem ezért még nem fog a drágább nx300 mellett dönteni, sőt már a még olcsóbb nx1100-al is szemezik

Parci: erdélyi a csajszi akinek kéne, és kitobi nem érdekli, fényerős portré fixet akar, de mivel szűkös a keret ő is manuálokkal próbálkozna első körben

Mercutio_: oké, mondjuk én inkább derülök az ilyen jól tájékozódott júzereken :))

madgie: olcsó fényerős fix :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58134) #40935168 válasza Mercutio_ (#58131) üzenetére


#40935168
törölt tag

Fogalma sincs, miről beszél.. felmegy az MM-be és körbetapogat.. megvárja az új CaNikonokat.. :W
Sok sikert neki hozzá.. :D

(#58135) madgie válasza jjeahh (#58133) üzenetére


madgie
titán

"olcsó fényerős fix "

Akkor meg vegyen mft-t. Akár G1-gyel, ami messze nem szar cucc koncertre, sőt, kummányit rosszabb csak a G3-nál. Cserében lesz jó AF-je, relatív olcsó fényerős fix opciói.

De felőlem vehet Samsungot is.

(#58136) Mercutio_ válasza jjeahh (#58133) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha jó a szeme és türelmes....vagy próbálta már a te fixedet? ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#58137) jjeahh válasza madgie (#58135) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja a g1 a másik alternatíva, a kereső nagy előny manuálozáshoz, csak koncertre nem merem ajánlani nyugodt szívvel a g3-as berázós tapasztalataim miatt, a g1-et valszeg még könnyebb berázni, mivel nem bírja annyira a magas iso-t... samsungban sincs stabi, meg keresője sincs, de gondolom az már bírja akár iso3200-on is.. de lehet tévedek :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58138) mano42 válasza Studi (#58126) üzenetére


mano42
aktív tag

Köszönöm a válaszokat.

Az expo gombot lehet nyomogatni távirányítóval is, vagy telefonról appal, mármint a bemozdulás elkerülése végett, de attól még mindig manuális marad.

Végülis ez a live comp módot meg lehet utómunkázni is nekünk kevésbé szerencséseknek akiknek pl panasonicjuk van, ez csak automatizálja, leegyszerüsíti a folyamatot. Olyasmi mint panoráma mód, nélküle sem lehetetlen viszont vele instant és könnyebb. Persze szívesen elcserélném a multi shotot erre az oly fícsörre, de valszeg több frissítés (főleg új funkciókkal) nem lesz már GX7-hez, sőt sztem a GM1-hez sem, a pana nem erről híre.

Valaki tudja-e, hogy az a fennebb említett nagy iso mód ami a G6-ban van (4 kép kombinálásával) megtalálható a GX7-ben? Nem kell, de sehol nem találom :R :W :DD

(#58139) madgie válasza jjeahh (#58137) üzenetére


madgie
titán

A G3-at csak te rázod be...

(#58140) jjeahh válasza madgie (#58139) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja könnyen lehet, hogy ez is csak user error, ha valaki mutat éles stabi nélkül készült képet 1/40-nél hosszabb záridővel kézből lőve akkor el is hiszem, és megyek fogást, kitartást gyakorolni :D ha ki tudnék hozni ilyen záridőkkel ennyire éles képeket a g3-ból is, baromira boldog lennék (lásd exif): [link] [link] [link] [link] [link]

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#58141) mano42 válasza jjeahh (#58140) üzenetére


mano42
aktív tag

Sztem nem user error hanem shutter shock, egyes obíkkal előfordul, erre a legjobb megoldás az e-shutter amit sajna a G3 még nem tud.

(#58142) gorgo válasza mano42 (#58141) üzenetére


gorgo
őstag

shutter shockot egyedül a 14-140 mk2-nél tapasztaltam továbbá főképp telékre lehet jellemző. Persze kizárni sem lehet.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#58143) Parci válasza madgie (#58132) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mondok egy pár érvet (neked): 10,5, 16, 20, 30, 45

;]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#58144) need válasza Mercutio_ (#58131) üzenetére


need
addikt

de miért ne linkeljen...? szerintem tök jó volt..! ;)
kicsit olyan mint ha a tér és az idő sík nem egyezne..vagy kimásolta ezt kb. 4 évvel ezerötről valamelyik agybeteg hülye szüleményét..!

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#58145) Fujis2950 válasza hibavissza (#58108) üzenetére


Fujis2950
tag

mondom én nem pont fényképezővel lődöznék erre, hanem amitől pár hónap múlva gömbölyödne ... :D

(#58146) madgie válasza jjeahh (#58140) üzenetére


madgie
titán

Te, mennyit keressek? 45/1.8-at simán kitartottam annyival.

(#58147) madgie válasza Parci (#58143) üzenetére


madgie
titán

Mondok ellenérvet: kábé egy fényértékkel rosszabb színzajban kevés fényben, mint az X-A1.

(#58148) Parci válasza madgie (#58147) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

oké, de kit érdekel ez, ha mondjuk veszel rá 35e ft-ért egy 30/2-t? preferencia kérdése, hogy ki-melyiket akarja. de ja, szenzorban nem fogja megverni az x-a1-et.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#58149) madgie válasza Parci (#58148) üzenetére


madgie
titán

A 45-ös 3D cucc sem gyenge, aláírom :)

[ Szerkesztve ]

(#58150) -FreaK-


-FreaK-
veterán

Köszi szépen a lehülyézést és egyebeket, de a személyeskedést inkább tartsa magában aki nem tudja elviselni amit írtam.
Azt hittem, hogy az az topic ahol tájékozódni és ismereteket szerezni lehet vásárlás előtt, de az ilyen emberektől inkább el is ment a kedvem az egésztől. Nem tényként írtam amit írtam, csak ez a kép élt a fejemben, vártam rá a véleményeket. De úgy látszik pár ember nem képes a kulturált kommunikációra sem, "köszönöm" nekik a sok tanácsot és építő jellegű hozzászólást. Szép szellemi bizonyítvány volt. Be is fejezem a dolgot a fórumon. Viszlát és bocs hogy ilyen hülye vagyok, további szép estét.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.