Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#57451) TayRol válasza .mf (#57449) üzenetére


TayRol
veterán

Muszáj az átlagot hozni. :)

(#57452) .mf válasza madgie (#57450) üzenetére


.mf
veterán

Igen, néztem azt is, mivel elég sokan emelték már ki, hogy az az egyetlen E-s, ami FE-n is elég jól működik. Sőt, 12-16-ig is még egész jó, rekeszelve; csak a 10-11 és 17-18 a problémás része.
De:
- egyrészt az élessége is alacsonyabb, és mivel nem is FF-re tervezték, a szélek sosem lesznek igazán élesek, bármennyire rekeszelve is. Ellenben a 16-35 a sarkokban is nagyon szép éles, "nyitva" is (hja, f4 :U )
- a 16-35 gyútávja is előnyösebb
- a 10-18 se sokkal olcsóbb, 850 GBP. Annyi nem kevés egy erős kompromisszumért, akkor már inkább legyen jó, mint lutri. Ez addig volt téma, amíg a 16-35 nem jelent meg, és nem volt más natív UWA alternatíva.
- a 10-18-nak ott látom még értelmét, ha a 16-nál is szélesebb kell, de nem annyira fontos, hogy a sarkokban is éles legyen. Márpedig nem sok 12 mm-es rektilineáris obi van...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#57453) madgie válasza .mf (#57452) üzenetére


madgie
titán

"Márpedig nem sok 12 mm-es rektilineáris obi van...

Én örülnék egy ilyennek :D

(#57454) schawo válasza .mf (#57452) üzenetére


schawo
titán

Azért lilul rendesen a sarkokban és a széleken is, vágás nélkül nem igazán használható sehol. Annyira azért nem kell vágni, mintha APS-C lenne, valahol félúton nagyjából oké. A használható végső látószög kábé ekv. 14-15mm-re jöhet ki. Ha 10-mm-en vág bele az ember a lehetőségek határáig, akkor talán 13-14mm-ig is le lehet vágni.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#57455) mano42


mano42
aktív tag

Megvásároltam a huelight lightroom profilokat gx7-hez (bezzeg, anno g3 idelyében még ingyért voltak), hááát lényeges javulást látok a bőrtónusoknál.

(#57456) Monya78


Monya78
veterán

Sziasztok!

Néhány (amatőr) kérdésem felmerülne az Oly EM-10 használat közben:

- Rázkódás védelem mire jó? Legújabb Firmware ezt 0mp-re levitte, akkor most ezt így használjam? Mi történik ha kikapcsolva, vagy 0mp-hez képest más értékkel használom?

- A LiveBulb és LiveTime használatát kitapasztaltam, és tök jó ahhoz képest amit a canon tudott Bulb üzemmódban, de a LiveComp használatára még nem jöttem rá, mire jó ez? Hogy kell használni?

- AF-es M.Zuikó obijaim vannak, a képstabilizátor beállításánál automatán nem változik a kiírt gyújtótáv távolsága, alapértelmezetten 9mm, ezt manuálisan hozzáállítva az AF obikhoz rosszabb lesz a stabil hatékonysága, úgy tünik mindegy milyen obi van rajta 9mm-en a legjobb. Tehát, csak manuál obinál kell manuálisan hozzápiszkálni a gyújtótávhoz, AF-es obiknál hagyjam 9mm-en. ?

Köszönöm a segítségeket :R

[ Szerkesztve ]

(#57457) MrChris válasza mano42 (#57455) üzenetére


MrChris
nagyúr

Váá! Tudsz versus mintákat küldeni? U.a. milyen nélküle és vele? Priviben is jöhet... Nagyon kíváncsi vagyok milyen, nekem G6 van és LRal nem vagyok megelégedve, a silkypix szebb színeket és főképp bőrtónust csinál.

(#57458) jjeahh válasza MrChris (#57457) üzenetére


jjeahh
nagyúr

g3 portrékon érdekesen viselkedett, ősszel, még a bazinagy havazás előtti fényekben lőtt portrékon segített néha, de a téli fotóimon egyszer sem használtam még őket, mert inkább rontottak, mint javítottak.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#57459) Doom válasza MrChris (#57457) üzenetére


Doom
aktív tag

Ez engem is érdekelne.
Ezek egyébként olyan beállítások, amiket sok kísérletezéssel én is elő tudnék teremteni, vagy ez valami olyan mókolás, amit önerővel nem tudok megtenni?
Köszi.

(#57460) mano42 válasza MrChris (#57457) üzenetére


mano42
aktív tag

Pár screenshot, az igazság az, hogy mióta megvan a Gx7 nem nagyon volt alkalmam fotózni, remélem a hétvégén lesz annyi napfény, hogy bepótoljam. Próbáltam a DXO opticsot, annak is pl jobban tetszenek a bőrtónusai mint a lightroomnak, sőt pofára estem, hogy minden bodyhoz meg lencséhez külön profilt töltött le automatikusan. (ezért nem adtam pénzt, a corén ingyen adják a héten :DD ) A silkypix fent van de egyszerűen nem tudom használni :W (fél óra kellett míg a zajszint csúszkát megtaláltam). A lightroom valahogy jobban kézre áll, bár sokszor még a jpegek is jobban tetszettek mint a lighroom editált rawjai. Eddig én is G6-al nyomtam (meg GM1), és az AWB-t kamerában megtweakelve kicsit melegebb színek felé jobban bejöttek a jpegek. A rawot oszt szétkurtam, hogy minél többet kihozzak belőlük, míg végűl vissza a jpegre, alap kontraszt picasaban és upload. vagy csak én nem értek hozzá...

[ Szerkesztve ]

(#57461) Lassú Víz válasza Monya78 (#57456) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Rázkódásvédelem shutter shock ellen. 0 sec elektronikus első redőnyt jelent azt hiszem 1/320-nál lassabb záridőknél. Ha nagyobb akkor késleltetés a redőny záródása és az expo között. Kikapcsolva esetén nincs késleltetés.

Live comp: több expozícióból összerakott startail pl. Te állítod a menüben az expo időt utána a váz rakja össze a képet úgy hogy a sötét részek maradjanak sötétnek.

Stabi: rendszer obiknál remélhetőleg csak mérési hiba, hogy a kiiírt érték befolyásolja a stabi hatékonyságát, hiszen ott az aktuális gyújtótávolságot ismeri a váz. A többinél az obi fizikai gyújtótávolságát kell beállítani, semmi crop faktor, meg ekvivalens szorzás.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#57462) mano42 válasza mano42 (#57460) üzenetére


mano42
aktív tag

na jó facepalm, felejtsétek el az elöbbit, okulásul magamnak otthagyom, hogy lássátok mekkora marha vagyok. A "before/after" képek nem mutatják a különbségeket, mivel baloldalt a nyers raw, jobboldalt meg anno szerkesztett raw + huelight profil látható, szóval NEm ennyi a különbség, mivel a kamera profil már a szerkesztrett rawra (WB, highlight, kontraszt stb) voltrátéve. Vissza kellet volna tegyem az egészet alapjáratba majd utánna alkammazzam a profilt, mit a most mellékelt képen, és íme, bár látható de nem annyira látványos. (csodálkoztam is, hogy jé mennyire szépen visszahozta a részleteket, így első nekifutással). Na mindegy, elmennék péknek, vagy kőművesnek, de ahhoz sem értek, bocsesz, jok sör, meg székely pálinka meghűlyíti az embert. @ Jeahh te hogy bírod, nekem már lassan nincsenek neuronjaim a pálinkáitoktól. :Y :C

Szóval van különbség, de nem annyira látványos, és igen, ezt valszeg én is ki tudtam volna keverni.

Ez alapjáratu raw meg a huelight profil valós képe. De még nem adom fel (főleg, hogy 15 $ volt).

(#57463) MrChris válasza mano42 (#57460) üzenetére


MrChris
nagyúr

megtévesztő, mert akkor alapban már lényegesen jobb lett volna. Így szemlélve a módosítást már kisebb a váltás, kézen van az a halott árnyalat.

[ Szerkesztve ]

(#57464) mano42 válasza MrChris (#57463) üzenetére


mano42
aktív tag

inkább nem akarom tudni mi volt ide írva :R :W

na jó, megtudtam, de igérem nekiesek és legközelebb valós összehasonlítással jövök.
A többi editálatlan képet összehasonlítva a profillal viszont szembetűnő az egyes színek élénksége, főleg a zöld, a profil javára. persze semmi olyan amit nem lehet kikeverni manuálisan.

[ Szerkesztve ]

(#57465) jjeahh válasza mano42 (#57462) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja általábban ennyit dob a képeken, de azért még ne csalódj, néha, amikor már teljesen idióta színek vannak, és semmi sem segít, na olyankor elég barón fel tudja dobni a fotókat, én úgy tapasztaltam
a páleszhoz: mik is azok a neuronok? :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#57466) mano42 válasza MrChris (#57463) üzenetére


mano42
aktív tag

Facepalm 2. A bőrtónust ne nézd, ezeknél a képeknél egy yongnuo külső flasht próbáltam, az is jelentősen hozzájárult , hogy behülyítse a fehéregyensulyt a lenyugvó nap fényéhez képest.
Next time, józanul, ugyanitt. :o miért nincs valami piás guruló izé smájli?

[ Szerkesztve ]

(#57467) jjeahh válasza mano42 (#57466) üzenetére


jjeahh
nagyúr

:P

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#57468) tuctuc


tuctuc
aktív tag

Ma volt először a kezemben 14-140 II, végül kis sem adtam belőle, hanem mentem az ATM-hez, arról nem volt szó, hogy ez alig nagyobb, mint egy 14-45, kb akkora, mint a 45-150 volt! Tudom, neten le van írva, melyik obi hány mm, de kézben elég meglepő volt akkor is. 14es meg 20as után persze szokni kell, de most ez kellett helyettük, mondták is a hangok belül. Táskát tudtok ajánlani? Mert azt kinőttem..

20 éve a PH-n

(#57469) Mercutio_ válasza Monya78 (#57456) üzenetére


Mercutio_
félisten

LiveComp-ot épp most tárgyalták az irányjelzőn, egész jól le lett írva

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#57470) mano42 válasza jjeahh (#57467) üzenetére


mano42
aktív tag

:C

(#57471) barrasz


barrasz
aktív tag

Sziasztok!

Esetleg használ valaki E-PL5-höz Nikon átalakítót és megosztaná a tapasztalatait?
Az ismeretségi körömben sok a Nikon tulaj és tudnék próbálgatni pár lencsét.
Előre is köszönöm a válaszokat.

(#57472) mano42 válasza jjeahh (#57467) üzenetére


mano42
aktív tag

Általában biztonságban az ubuntu mögött szörfözök, de néha át kell lépjek a windows alá a lightroom miatt, (még mindig nem sikerült wineból futtassam, utolsó dolog ami windows alatt tart), és tessék, erre hogy rávegyem magam a windows használatára nekiesek a pálesznek, oszt ha pálesz van akkor összevissza kattingatás, profil vásárlás ész nélkül, vetközős csajok livekamben sok pénzért stb, a feleségem meg kint a konyhában Rob Harfordal. :Y
Annak van értelme, hogy "dont't drink and windows" ?

(#57473) jmakk válasza Mercutio_ (#57469) üzenetére


jmakk
őstag

Hehe... :D

(#57474) schawo válasza barrasz (#57471) üzenetére


schawo
titán

AF nuku, a rekeszt az adapteren lévő gyűrűvel kézzel kell állítanod, saccperkábé. A drága 80k+ adapterrel van elektromos rekeszállítás.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#57475) Degeczi válasza barrasz (#57471) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Korszerű (nem manuális) obival nem lesz nagy élvezet, mert azok nem manuális fókuszálásra vannak tervezve (nagy az áttételük, nagyon finoman kellene mozgatni a gyűrűt - ami ráadásul csillapítva sincsen, könnyen elmozdul)

(#57476) altntv


altntv
csendes tag

azt nem tudjátok, hogy mi a különbség a Panasonic Lumix DMC-GM1KEF és a Panasonic Lumix DMC-GM1KEG között?

(#57477) Monya78 válasza Lassú Víz (#57461) üzenetére


Monya78
veterán

Köszi!

Rázkódásvédelemnél: tehát érdemes így használni a gépet 0sec-el.

Stabil: Tehát az AF-es M.Zuiko obiknál automatán felismeri az obit csak nem írja ki az aktuális gyújtótávot...
hogy mérési hiba volt e hogy jobbnak éreztem, még kipróbálom.

Mercutio_:

Tehát ha jól értem a LiveComp úgyan az mint a LiveBulb és a LiveTime csak előtte készít egy képet (pl. vakuval megvillantani egy gémeskutat, a további összefűzött képekkel pedig a csillaghúzást megörökíteni)?

[ Szerkesztve ]

(#57478) hegyimorc válasza altntv (#57476) üzenetére


hegyimorc
senior tag

A színe vagy az, hogy mit adnak hozzá kitben.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#57479) altntv válasza hegyimorc (#57478) üzenetére


altntv
csendes tag

a szín még ezután van. azaz a KIT lehet az, de mi van a KEFhez és mi a KEGhez :P

(#57480) jmakk válasza Monya78 (#57477) üzenetére


jmakk
őstag

Arra jó amit írsz, de azért nem ugyanolyan, mint a Bulb és a Time.

A csillaghúzás a legjobb példa. Régen csináltál programozott távkioldóval pl. többszáz 20 mp-s képet, majd utána egy speciális programmal összefűzted egy képpé. Így a záradba belement többszáz expó. Live Composite-nál a gép megcsinálja a felvételeket elektronikus zárral, a két kép között gyakorlatilag nulla szünettel, majd a végén össze is fűzi neked. A zárad egyszer nyit az elején és csuk a végén.
És igen, útközben bármelyik expó alatt kivillanthatod a gémeskutat is. :))

(#57481) madgie válasza jmakk (#57480) üzenetére


madgie
titán

Kétszer, mert a tényleges expozíciók előtt lő egy, a beállított záridővel megegyező hosszúságú darkframe képet, amit majd a legvégén fel fog használni, hogy minél kevesebb legyen a zaj.

(#57482) jeni


jeni
félisten

Hello
Tud valaki GGS üvegalapú LCD védőt az Olympus E-PL5-re? Ha kapható itthon az milyen méretű?
Ilyet találtam ez jó lenne hozzá?

[ Szerkesztve ]

(#57483) .mf válasza Monya78 (#57477) üzenetére


.mf
veterán

"Tehát ha jól értem"

Nem.
Ha vakuval meg akarod villantani az előteret, és utána egy hosszú expó a háttérre, az vakuval a slow synchro.
A live comp az, hogy hogy folyamatosan csinálja a képeket, de adott pixelnél csak a legfényesebb értéket tartja meg. Pl. hullócsillagot vagy villámot fényképezel. Ha bulb-ban hagyod öt percig, akkor a kép nagyrésze totál kiég. Ellenben ha live compban hagyod öt percig, akkor a nagyrésze marad az alap beállított expónak megfelelő, és csak a villám vagy hullócsillag lesz a legfényesebb állapotában.

Gyútáv: mutatja a gyútáv állításakor és utána még pár mp-ig jobb felső sarokban, user error.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#57484) jmakk válasza madgie (#57481) üzenetére


jmakk
őstag

Jó-jó, igazad van. :) De a lényeg, hogy 10 képnél és 1000 képnél is ennyiszer történik.

(#57485) schawo válasza altntv (#57476) üzenetére


schawo
titán

Itthon találtál EF változatot? Szerintem más nyelvek vannak benne.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#57486) hegyimorc válasza altntv (#57479) üzenetére


hegyimorc
senior tag

Pontosan nem tudom, de attól függően hol hozzák forgalmba, más "safety registration mark" kerül a váz aljára és más kezdeti beállítások vannak bennük alapból. (nyelv, dátumformátum, videoszabvány ... stb)

Számomra lényegtelen apróságok, akkor kezdene érdekelne, ha mondjuk Ázsiában szeretnék vázat venni.

Próbálj keresni service manualt, abban pontosan leírják.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#57487) madgie válasza jmakk (#57484) üzenetére


madgie
titán

Baromi jó az az üzemmód, hiányzik a Fujinál :)

(#57488) jmakk válasza madgie (#57487) üzenetére


jmakk
őstag

Én a Live Bulb-ot sírom vissza. Lőttem jó pár alexpós hosszúexpót mostanában a Fujival. Még jó, hogy egész sokat lehet húzni a rawokon szinte büntetlenül.

[ Szerkesztve ]

(#57489) .mf válasza .mf (#57431) üzenetére


.mf
veterán

Tegnapi A7 offolást folytatva, új pletykák a humoroldalon:

"While I am yet not sure which camera will be announced at CP+ (A7000 or A9 or both?) the FE lenses that Sony will release are known. The rumored price info is (source SAR article with VBL):
– 28mm f/2.0 G should cost 499 Euro (February shipment)
– 35mm f/1.4 Zeiss should cost 1399 Euro (March shipment)
– 90mm f/2.8 G macro should cost 999 Euro (March shipment)
– 24-240mm f/3.5-6.4 should cost 1099 Euro (March shipment)
– both converters should cost 229 Euro each (March shipment)
"

Arról volt szó, hogy a 28-as kedvezően árazott lesz, erre 500 EUR? :(
Plusz engem nem is a 28 érdekel, mivel inkább a 35 áll nekem szemre, hanem az UWA előtéttel a 21 mm; csakhogy ez így 728 EUR :(((
A többi meg... sejtettem, hogy drágák lesznek, de ezek még az én várakozásaim is alaposan felülmúlják :( Értem én, hogy az üzleti modelljük az olcsó vázzal becsalogatni embereket, majd az obikat hozzá jó drágán; de ezek után előbb vennék régi manuál obit.

Jött szerencsére egy másik hír is: a Zhongyi natív 21 f2.8 manuál obit tervez, direkt az A7R-re; 72 mm szűrővel, 290 g (?? elég nagynak tűnik pedig) és 1900 jüan, ami ugyan 300 USD közvetlenül, de szerintem inkább 400 EUR lesz. Még így is csak kicsit több, mint a 28+UWA árának fele. A pár tesztkép ugyan leméretezett és agyontömörített, de azok alapján a vignettálás visszafogott, s ekkora méretben a szélek sem tűnnek vészesnek (lágyság és CA szempontból).
Kis reménységgel tölt el, hogy a 3rd party gyártók végre ébredeznek.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#57490) jmakk válasza .mf (#57489) üzenetére


jmakk
őstag

Fényerősebb, AF motorral rendelkező Nikon 20/1.8, 77mm-es szűrővel 355g. Szerintem még túl nehéz is lesz az a gying-gyong. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#57491) TayRol válasza .mf (#57489) üzenetére


TayRol
veterán

Jó lesz az az EM5 neked még egy darabig. A felesleget meg tankold el.:)

(#57492) Mercutio_ válasza .mf (#57489) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez má inkább sunyi A7 topicba való :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#57493) jmakk válasza Mercutio_ (#57492) üzenetére


jmakk
őstag

Hiába verjük a fejét nem akarja felfogni, hogy sunyiék csak vázat szeretnek gyártani. :) Üvegekre nagy ívből.... Semmi értelme nem volt megtartani ezt az apsc méretű bajonettet a FF gépekhez. Vágtak volna egy kicsit nagyobb lyukat meg egy kicsit messzebbre teszik a szenzort, aztán nem kellene küszködniük cájszéknak a képszélekkel.

[ Szerkesztve ]

(#57494) Monya78


Monya78
veterán

Köszönöm a segítségeket...

.mf : livecomp példáján keresztül végre leesett és koppant :R

Stabil: Igen a jobb felső sarokban mutatja az aktuális gyújtótávot, de a menü stabil részében nem azt a számot mutatja, hanem 9mm-et, ha ezt az értéket manuálisan megpiszkálom akkor nem úgy teljesít a stabil ahogy kellene. Na de mindegy ezt nem piszkálom hagyom 9mm-en és kész. :B

(#57495) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy próbált-e már valaki m4/3-os lencsét használni fordítógyűrűvel makrózáshoz.
Ilyenkor a fókusz nyilván nem műxik, de ha jó helyre van állítva a fókusz kikapcsolt állapotban, akkor nem is akkora baj.
Most hirtelen nem tudom okosan átgondolni, hogy makrózáshoz a végtelen vagy a közeli állás a jó, ha meg van fordítva a lencse, de első tippem a közeli állás.
Erről van infótok? Mármint, hogy végtelenre vagy közeli állapotra állítja a fókuszt a gép kikapcsoláskor és melyik a jó ilyen esetben?

Kössz! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#57496) .mf válasza Monya78 (#57494) üzenetére


.mf
veterán

Az a manuálisan beállított csak akkor van, ha a váz nem ismeri fel az obit, de szeretnél IS-t, ezért megadod a gyútávot. Jelátvivős obival alapból szürkén írja a számot, mert inaktív; helyette az obitól kapott értéket használja.

Bici: nincs olyan, hogy jó helyre van állítva kikapcsoláskor.
Fordítógyűrű helyett jelátvivős közgyűrű párezerért ebayről?
Vagy pedig egy régi manuál-obi adapterrel és esetleg közgyűrűvel, azokkal kényelmesebb a kézi fókusz, mint a focus-by-wire m4/3 obikkal.

Mercutio: nincs olyan topic :))

Roli: igen, jó lesz az EM5 még minimál-méretű utazós kitnek (amíg valami LX100-szerűség le nem váltja); a különbséget elmotorozni max akkor tudnám, ha abbahagynám a munkát és Sjaak nyomába erednék, sportmotoron a Föld körül :))
S különben is, neszójjábe, nálam már lassan egy éve van az EM5, mint egyetlen és fő gép. Nálad közben hány fordult meg? ;] De komolyra fordítva: végre egy gépben van sok olyan fícsör, amit szeretnék. Könnyebb lenne, ha lenne valami über-EM5, 1-2 blendényivel alacsonyabb ISO színzajjal, mert most amit csak lehet, alap-ISO-n lövök, 800 a max, és cipelek magammal állványt.

Jmakk: a szokásos troll-lemezeddel most mellélőttél. ;] Az 1 éves FE-re úgy tűnik, hogy előbb lesz natív fényerős UWA, mint a 6 éves m4/3-ra ( :( )

[ Szerkesztve ]

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#57497) TayRol válasza .mf (#57496) üzenetére


TayRol
veterán

Asszem 3 vagy 4. De komplett rendszerek. Nikon, Fuji, Canon. Most megint EM5, idehaza vettem, újan, boltban, most marad, mert másra megy a pénz.

Egy 12-32-t el bírnék viselni, ha valaki eladná.

(#57498) Bici válasza .mf (#57496) üzenetére


Bici
félisten

A jelátvivős közgyűrű azért nem jó, mert KonicaMinolta gépem van. :D
A jó helyre állítás alatt azt értettem, hogy vagy végtelenre, vagy teljesen közelre.
Gondolom (lehet, hogy rosszul?), ez a két szélső állás lehetséges kikapcsolt állapotban.
A régi manuál obi meg azért nem jó, mert azok között nem találok 14mm-es fókusztávot (tudtommal minél kisebb, annál jobb nagyítást lehet elérni megfordítva), vagy nem olcsón.
Arra gondoltam, hogy fordítóval rárakom a vázra és a gépet vagy a tárgyat mozgatom előre - hátra.
Viszont ha pont a másik végletre van állítva a kikapcsolt obi, akkor lehet, hogy olyan messze kell raknom a lencsétől a tárgyat, hogy nem éri meg így makróznom.
Nem tudom, sikerült-e értelmesen megfogalmaznom a szituációt. :B

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#57499) jmakk válasza .mf (#57496) üzenetére


jmakk
őstag

Azért erre ne vegyél mérget, szerintem mert hamarabb kint lesz a Nokton 10.5mm/f0.95. Vegyed csak szépen meg vagy 1500 ajrójért! ;]
De amúgy igazad van, egyik oka, hogy fudzsira mentem, hogy nincs elérhető fényerős UWA mft-re.

[ Szerkesztve ]

(#57500) Studi válasza Bici (#57498) üzenetére


Studi
addikt

Nem lesz blendéd sem, így viszont maximális nyíláson lesz, nem lesz semmi mélységélesség. Papírvékony lesz az éles sík.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.