Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#11851) |AP|


|AP|
veterán

Azt a nagylátószögű konverterrel készült képet szívesen megnézném nagyobb felbontásban. Így kicsiben jónak tűnik. A homályt a sarkokban mondjuk nem igazán lehet látni ekkora méretben, de torzítás az nincs jelentős (vagy javítva van)
Csodát azért nem várok tőle, sokat viszont igen... Talán megoldás lehet a szegény ember nagylátójára m43-on....

(#11852) Warter válasza |AP| (#11851) üzenetére


Warter
őstag

Nem tudom, hogy mennyibe fog kerülni, de olcsó biztos nem lesz. Azon gondolkozom, hogy inkább veszek egy fisheye-t e helyett.

(#11853) |AP| válasza Warter (#11852) üzenetére


|AP|
veterán

120 font
Mondjuk mire ideér forintban biztos több lesz, de még mindig a legolcsóbb megoldás nagylátóra (feltéve ha már van az embernek egy 14-es palacsintája)

(#11854) Mr.Csizmás válasza |AP| (#11853) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

samyang/peleng 8?

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#11855) Parci válasza |AP| (#11853) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van egyébként ezekről teszt valahol, bárhol? esetleg összehasonlító teszt az olympus hasonló konvertereivel? (azok olcsóbbak)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11856) |AP| válasza Mr.Csizmás (#11854) üzenetére


|AP|
veterán

a samyang halszem is drágább ennél. Bár ha hozzáadom még a palacsinta árát, úgy már jogos. Én viszont azzal már nem számolok :)

Parci: a bejelentés óta keresgélek, de ez az első kép, amit találtam vele (ezt is csak ekkora felbontásban). Nagyon még kapni sem lehet.

(#11857) Gondwana


Gondwana
addikt

Nekem van még DMW-LW46-om, és a képek alapján nem sok külömbséget láttam eddig - talán, hogy 37mm a menet rajta 46 helyett, és egy step-down gyűrűt kell betekerni a 46mm-hez. Mondjuk, a DMW-LW46 f/2.5-ön középen rendben van, de a képszélek felé fura térgörbüléseket produkál. Állítólag a 20 f/1.7-en sokkal szebben karcol, viszont még nincs min kipróbálnom. (Ha valaki eladna egy 20-ast normális áron - 280-285EUR körül, szóljon)
A héten majd produkálok tesztképeket.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#11858) Tulku válasza arn (#11850) üzenetére


Tulku
veterán

Túlszaturált és túl kontrasztos...biztosan van rajta filmmód, ahol állítani lehet ezeket...bár így első blikkre nem kezdő első gépes csinálhatta...de ha neki így tetszik...
Az első gépe az oly-nak ami valódi 1080-at tud (p3 egy vicc ebből a szempontból) és úgy látom szépen veszi az akadályokat...csak ez a "túl sok mindenből"...

(#11859) ROBOTER


ROBOTER
addikt

Ekkora vakert még a nyóckerben sem nyomnak:

(#11860) Schanyee


Schanyee
senior tag

Van valami tapasztalatotok a Panasonic GX1-el? Azt nézem, hogy egész jó árban van, a magas ISO-t is jól bírja és sebességben is mintha jobb lenne mint egy belépő szintű DSLR.

A másik kérdésem, hogy az obik közül jobb is az, amelyik motoros zoom-mal rendelkezik, vagy csak azért drága, mert motoros zoom-mal rendelkezik és kevesebb helyet foglal?

(#11861) schawo válasza Schanyee (#11860) üzenetére


schawo
titán

csak azért drága, mert motoros zoom-mal
rendelkezik és kevesebb helyet foglal?

:K

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11862) scarabaeus válasza Schanyee (#11860) üzenetére


scarabaeus
őstag

A G1 megjelenése óta nézegettem a mikro 4/3 vázakat, valami mindig visszatartott. Egyszer már majdnem eldöntöttem, hogy GH2, de a szempontjaim szerint aztán csak tovább vártam. Én akkortájt láttam dolgokat a Samyang halszemtől, amikor ezt a GX1-et kihozták, így amikor aztán gazdatestet kerestem ehhez az egyből megszerzendőnek gondolt halszemhez, akkor láttam, hogy a GX1 minden más szempontomból is klappol. Mivel azóta is jövő a 12-35 megjelenése, így választottam egy kitobjektívet is hozzá, de hogyha már kit, legalább nagy ne legyen, ezért a palacsintazoom lett. Sikeresen beleválasztottam, mert az internet hangos azoktól, akik küszködnek a 42 mm-en berázkódás problémájával, de az is igaz, hogy azok hangoskodtak, akiknek rossz, akiknek jó lett, azok elvannak vele. Ha én vagyok így egyedül, akkor én:) Kit objektívnek olyan, mint a nagy, csak duplájába kerül. Érdekes nézegetni mondjuk a 45 F1.8 képével váltogatva (mint ahogy bármely mikro 4/3-os 14-42-t). :)
A messzemenőkig szubjektív volt ez a GX1 vásárlás, másnak lehetnek teljesen más szempontjai, nekem tetszik.

[ Szerkesztve ]

Quoth the Raven "Nevermore."

(#11863) arn


arn
félisten

nekem a gx1bol ugyanaz hianyzik, mint a tobbi pana vazbol, a stabilizator. neha hasznos a 20as es a 45os melle is.

ettol eltekintve baromira tetszik, de em5 lesz belole.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#11864) madgie válasza arn (#11863) üzenetére


madgie
titán

Mármint fotóhoz? Nekem még mindig magas, 1/80-nál hosszabbal milyen mozgó dolgot lehet lekapni?

No jó, nem flémelek, de nekem csak a videó miatt kéne a képstabi :K ezzel szemben természetesen megértem, ha egy Parci-féle 14-150 megazúm a kérdés tárgya: ott a tele vége, meg a csudálatos fényereje szomjazza a szenzorszambát :))

(#11865) scarabaeus válasza madgie (#11864) üzenetére


scarabaeus
őstag

Nem minden mozog:)

Quoth the Raven "Nevermore."

(#11866) Parci válasza scarabaeus (#11865) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

köszönöm, épp írni akartam. alkati kérdés, nekem reciprokszabály duplája kell. ezen felül egy igazán frankó szenzorstabis rendszert észre sem veszel, teszi a dolgát. akkor veszed észre, ha aztán váltasz másik vázra, ahol nincs vagy nem jó, és jönnek a bemozdult képek. az om-d stabija pedig nagyon úgy tűnik, hogy az eddigi legjobb lett. pedig az e-3-é is szuper volt, nálam eddig az a csúcs.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11867) Schanyee


Schanyee
senior tag

Köszi a válaszokat! Érdekes, hogy eddig úgy hallottam, hogy az obiban lévő stabilizátor jobb legalábbis telénél, mert akkor a fényképező kijelzőjén a kép már alapból stabilizált és nem csak miután fókuszálnánk. Vagy ez csak DSLR-eknél igaz? Most ez egy kicsit összekavart. Bár ettől függetlenül továbbra sem nagyon látom a tükör nélküli gépeknél a GX1 ellenfelét sebesség szempontjából (figyelembe véve az árkategóriát is azért). Vagy ez sem olyan kritikus már? Eddig egy Pentax K10D-t használtam meg egy Canon EOS 1100D-t és az utóbbi nekem sportokhoz lassú volt. Mondjuk minden máshoz elég. Ezekhez viszonyítva milyenek ezek az mft-k?

(#11868) Mr.Csizmás válasza Schanyee (#11867) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

ez kamu, mivel a stabi plusz optikai elem, így ront a képminőségen elméletileg. meg persze nagyobb lesz tőle az obi....

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#11869) Parci válasza Mr.Csizmás (#11868) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azért ez így marhaság. nem plusz optikai elem, hanem mozog egy lencsetag. és igenis a stabilizált keresőkép nagyon fontos, próbálj meg ekv. 4-600 mm-t kitartani ugráló keresővel. ennyiben tehát valóban jobb az obiba épített stabi. ámde, az e-m5/om-d stabija ezt is tudja már, csak hogy ne legyen egyszerű a választás.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11870) hegyimorc válasza Schanyee (#11867) üzenetére


hegyimorc
senior tag

Milyen sporthoz használnád?

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#11871) Schanyee válasza hegyimorc (#11870) üzenetére


Schanyee
senior tag

Változó, legutóbb épp elektromobil versenyt fotóztam, amikor úgy éreztem hogy a Canon 1100D lassú, míg 1 éve a Pentax K10D-vel rallysokat fotóztam akik nem 40-el hanem inkább 140-el mentek mert egy egyenes szakaszon volt jó hely beállni és azt egyáltalán nem éreztem lassúnak. Szóval változó, de nincsenek irreális elvárásaim, olyanra gondolok hogy ha valami mozog akkor le tudjam értelmesen fotózni.

(#11872) madgie válasza Parci (#11866) üzenetére


madgie
titán

"akkor veszed észre, ha aztán váltasz másik vázra, ahol nincs vagy nem jó, és jönnek a bemozdult képek"

hogy idézzek: alkati kérdés ;] én észre se vettem, mikor a KM 7D után az E-1 lett anno a következő vázam :DDD

(#11873) hegyimorc válasza Schanyee (#11871) üzenetére


hegyimorc
senior tag

Nem a sebesség számít, hanem az, hogy milyen hirtelen mozdulatokat kell követni és milyen gyakran jönnek a képbe a fókuszt megzavaró elemek. Szerintem pl sokkal nehezebb egy városi maratonversenyen a tömegben egy adott embert fotózni, mint egy jóval gyorsabban de egyenletesen mozgó autót vagy repülőt, ami elé nem ugrabugrál be állandóan valami más is.

Ilyen szempontból a DSLR-ek sokkal jobbak, sokkal jobban a feladathoz szabható a fókuszrendszerük. Persze nem a belépő kategóriában, de pl a Nikon D300 erre nagyon jó volt. (Feltéve ha tudja az ember használni, mert sokan elbarmolták a beállításokat és a user error miatt a gépet szidták)

Szerintem rallyhoz elég amit a MFT gépek tudnak. A kosárlabdát vagy az asztaliteniszt már neccesebbnek érezném. :)

Pár napja írtam, hogy engem igazán az zavar, hogy rövidebb sorozatok után is hosszú idő kell a gépnek mire ismét használható. (A G3-nál vagy GF2-nél még a belépő szintű Nikon D3100 vázam is gyorsabb.)

A G1X-nél érdemes elgondolkodni az EVF-en is. Szerintem sokkal könnyebb és biztosabb sportot fotózni keresőn át, mint az LCDn.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#11874) Schanyee válasza hegyimorc (#11873) üzenetére


Schanyee
senior tag

Köszi!

EVF-en nem gondolkodtam, mert akkor már kb oda lenne a kis méretből adódó előny és anyagilag is ott lennék, mintha vennék mondjuk egy Nikon D5100-et 18-105-tel ami fényképezésre azért szerintem jobb és nem is kell feltétlenül másik objektívet vegyek mellé, míg itt nem árt egy tele, arra amire használnám legalábbis kevés az 55mm

[ Szerkesztve ]

(#11875) Messer22 válasza Schanyee (#11874) üzenetére


Messer22
senior tag

Ez jó :)

Nálam a D5100 kibukott a GH1 ellenében.
(a 18-105 és a 35 1.8 azért nem rossz obik)

Messer

(#11876) Schanyee válasza Messer22 (#11875) üzenetére


Schanyee
senior tag

Leírnád miért?:) Komolyan kíváncsi vagyok rá, mert van jópár előnye a D5100-nak pl a nagyobb érzékelő vagy sebesség, ami miatt nem teljesen értem. Mint ahogy azt sem, hogy miért ilyen drágák a tükör nélküli nagy érzékelős fényképezők, miközben nekem (annyira azért nem vagyok hozzáértő) szinte csak az jön le a két kategória különbségeként amit az előbb írtam is előnynek a nikonhoz, pláne a négyharmados rendszereknél.

(#11877) Messer22 válasza Schanyee (#11876) üzenetére


Messer22
senior tag

Nem jött be a kezelése, látványosan butított gép a d5100.
Jó a szenzor, vannak benne okos dolgok, de hogy mindenért a menübe kell turkálni az kiakaszt (van egy nyavajás fn gomb), a kontroll panelja csiga lassú és a tárcsával nem közlekedhetsz benne.
Ja és nagy :)
A kihajtható lcd jó lenne, ha, a cdaf nem lenne csiga.

Egy pana G/Gh váz gyorsabb kezelésre és megfelelő obival gyors az af is.

Messer

(#11878) arn válasza madgie (#11864) üzenetére


arn
félisten

nalam az elso felhasznalasi terulet az utazas, ahol allvany kilove (bar van nalam egy zseballvany, ha minden kotel szakad), es neha olyan helyeken fotozom, ahol baromi hasznos a stab, mert egyszeruen nincs eleg feny. a masik, hogy epp azert valasztottam negyharmadot, hogy az obik kicsik es konnyuek legyenek, amit az optikai obistabilizator nem segit elo.

a "sotetben" fotozasban meglepoen jo volt a szenzor korlatai mellett is az xz1, es nem szerettem volna hasonlo szintre kilyukadni a stabmentes, de nagyobb szenzorral, hanem elorelepni minden teren.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#11879) arn válasza arn (#11878) üzenetére


arn
félisten

pl [link]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#11880) Schanyee válasza Messer22 (#11877) üzenetére


Schanyee
senior tag

Még egyetlen dologba kötnék bele, hogy a GH-s panasonic-ok ha jól néztem, jóval drágábbak egy Nikon D5100-nál, majdnem a következő kategória szinjtén van, ami az általad említett kategóriákban már elég jó. (de nem tudom mennyiért vetted) Amúgy azért én sem véletlenül nézegetem az mft-ket, de a méreten kívül én még nagyon kevés gépnél látom csak hogy az azonos árkategóriákban jobbak lennének a tükrösöknél, pláne a beállítások terén.
Mondjuk ez a Pana GX1 pont elég jónak tűnik, rengeteg tekintetben.

[ Szerkesztve ]

(#11881) Mr.Csizmás válasza Schanyee (#11880) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

pedig egy d3100/1100d tesco value gép helyett szolgáltatásban sokkal többet ad egy új belépő, vagy egy jobb használt váz ugyanazon áron.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#11882) Messer22 válasza Schanyee (#11880) üzenetére


Messer22
senior tag

Csak annyit mondok, hogy a GH2-k 160 körül mennek használtba (GH1-ek jóval olcsóbban)

Ha nem a tesztek szerinti képminőséget nézzük (ami sokak számára a magas iso-s teljesítménnyel egyenlő). akkor nem igazán maradnak már el az apsc-s cuccoktól.

DSLR-be ami a középkategória (teteje) alatt van, az szánalmasan butított, leginkább kezelés szempontjából. (D7000, 60D alatt már nem kéne a kezelés miatt váz, de beüt a méret problémája. (abba a táskába, amibe belement a d5100+1 obi, most 1 micro váz, 2 obi, vaku, pótakksik vannak, vagy 2db micro váz 1-1 obival.)

a kifutó szériás EP1-eket 100e vagy akár alatta meg lehetett kapni: fém építés, 2db tárcsa, sok gomb, szinte mindene paraméterezhető. Pana G-k tárcsája gombként benyomható és az egyes funkciók között lehet ugrálni és egyből állítani is.

Messer

(#11883) arn


arn
félisten

erdemes a kifuto vagy kifutott dbokat keresni, mert lehet felebe, harmadaba kerulnek... vagy pl kitben hihetetlen olcson lehet vazakat kifogni.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#11884) Mr.Csizmás válasza Messer22 (#11882) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

kihagytad a tárcsán a C1-C2 (custom) opciókat ;) (for example, imádott GF1 )

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#11885) Parci válasza Messer22 (#11882) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

most nem azért, de az e-p1 is egy játékszer. nem tudom, mit ártott nektek a canikon, hogy így savazzátok a belépő vázait, de bízzátok már rá szerencsétlen újakra, hogy nekik is gáz-e. nekem semmi, de semmi bajom nem volt a d40/d40x-szel, szerettem. talán még egy tárcsa jól jött volna, de ennyi.

és hidd el, hogy sok ember van, aki szerint ezek a milc izék alapvetően olyanok, mint egy kompakt, és sok szempontból meg is értem őket.

a d3200 például kifejezetten izgalmas cuccnak tűnik nekem, a bika szenzor miatt. ráraksz egy 35/1,8-at, egy 16-85-öt, és máris van egy nagyon nem szar rendszered.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11886) madgie válasza Parci (#11885) üzenetére


madgie
titán

" most nem azért, de az e-p1 is egy játékszer. nem tudom, mit ártott nektek a canikon, hogy így savazzátok a belépő vázait, de bízzátok már rá szerencsétlen újakra, hogy nekik is gáz-e. nekem semmi, de semmi bajom nem volt a d40/d40x-szel, szerettem."

És én még azt hittem, hogy komoly ember vagy :DDD (nem megsértődni, azért van ott a smiley)

E-P1 észveszejtően komoly cucc, persze fogásra, építésre, persze szigorúan szerintem. E-M5 is egy rondaság hozzá képest, legalábbis képeken (a segge élőben is ocsmány, arra fogadni mernék). Ha semmi mást nem csinálna az Oly, csak az E-P3 hülyekisvaku-megoldása helyett belepakolna egy ügyes EVF-et a bal felső sarokba, meg az LCD-t lecserélnék egy shiny-sexy-sony féle vékonka kihajthatósra, és persze nem 350k-ért adnák, akkor talán vevő is lennék rá (persze új szenzorral).
Igen, az E-M5 ellenében is :K
(persze nem megjelenéskor, majd GF1 árban :D)

[ Szerkesztve ]

(#11887) FEDman válasza Parci (#11885) üzenetére


FEDman
addikt

Ne izgasd fel magad, szerintem a méltán piacvezető canikon amúgy se szorul rá arra hogy megvédjék. :)

Ettől függetlenül nem biztos hogy fer a belépő tükrösöket a GH vázakhoz hasonlítani. Megint más megközelítésből meg ha őszinték akarunk lenni akkor házon belül az E-PL1, vagy G3 belépőmodellként ugyanúgy megkapja itt is a maga kis butításait.

(#11888) arn válasza madgie (#11886) üzenetére


arn
félisten

szvsz jo esellyel kapunk egy p5ot majd az m5 evf nelkul.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#11889) Messer22 válasza Parci (#11885) üzenetére


Messer22
senior tag

Most komolyan, fogtad te már az új felületkezelésű nikont?

Az a bordó, fényes, lakkutánzat egy förtelem, olyan gagyi hatása van, hogy ihaj és még csúszós is. xxxD-k tejfölös pohár minőségű műanyagjáról pedig még beszélni se érdemes.

D5100 meg 350d volt, 40D meg kölcsönbe, nem jöttek be. a 18-105 és a 35 1.8 jó obik az tény.

ha valaki itt kérdezi meg, hogy milyen gépet vegyen, akkor valószínű, hogy nem a canikont fogom ajánlani, nem? :N

Ha bejön a D3200, akkor vegyél, aztán majd megosztod a tapasztalatokat :))

Messer

(#11890) Messer22 válasza Mr.Csizmás (#11884) üzenetére


Messer22
senior tag

HI
Gf1 már nincs, így ez ki is ment a fejemből :)

Messer

(#11891) FEDman válasza madgie (#11886) üzenetére


FEDman
addikt

Az E-P1 egy elképesztően szép cucc, ha engem kérdezel talán már túl szép is egy fényképezőgéphez. Ellenben a kevesebb néha több alapon nekem jelenleg formára az E-M5 és a GX1 az szerelem első látásra! :DDD

(#11892) Parci válasza madgie (#11886) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

lesz ilyen pen előbb-utóbb, és, ha az e-m5 plusz marcsiját és a stabiját is megkapja, akkor nekem is jobban tetszene. de ezeket a szarokat lehet ám máshogy is látni. asszony meglátta az evf-et, majd közölte, hogy na hagyjál. és mutattam a live hisztót, meg mindent, mondta, hogy nem rossz, nem rossz, aztán belemarkolt a d200-ba. és akkor még volt evf-em, most épp az sincs. faterom szerint előbb száradjon le a pöcse, mint hogy eltartott kézzel fotózgasson. és abszolút megértem ebben, igazából engem is zavar(t elsőre).

ezek a kis szarok kompaktok. fogásra, működési sebességre, sokszor kezelésre is. ami engem nem zavar, de engem ugye a d40 sem zavart, biztos igénytelen vagyok. :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11893) Parci válasza Messer22 (#11889) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

az újak tényleg csúszósabbak, szarabb a grip és rondábbak is. már amennyire 10 másodperc alatt meg tudtam ítélni a saturnban. de adj nekem egy d3200-at d3000 vázban, egy 35/1,8-at és majd az új 16-85/4-et, és egész simán elvagyok velük. titkon abban reménykedem, hogy a d3300 már evf-et kap. akkor szaladok érte.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11894) Messer22 válasza Parci (#11892) üzenetére


Messer22
senior tag

Használtál D5100-at vagy más nikont élőképes üzemmódban?
Na az kompaktos minden szempontból :K
Ha már apsc akkor inkább egy sanyi nex vagy slt.

Messer

(#11895) madgie válasza Parci (#11892) üzenetére


madgie
titán

"ezek a kis szarok kompaktok. fogásra, működési sebességre, sokszor kezelésre is."

Ja, egyetértünk. A 40D/D300-zal anno úgy lehetett géppuskázni, mint a nyű. Eleve a CF kártyát életképesebb formátumnak tartom ilyen célokra, mint a csepp SD-t.

Másrészről viszont azt hiszem, hogy ha az ember levetkőzi a felvett, sőt elvárt szokásokat (pl. komoly fotós komoly fotót csak a szemére nőtt géppel követhet el), akkor sokkal felszabadultabban tud hozzáállni az egész fotózáshoz. Persze ahhoz az kell, hogy kicsit könnyedebben, játékosabban állj hozzá az egészhez, ami baromi nehéz egy munkájából élő profinak (ellenben az amatőrnek csak elhatározás kérdése). Persze lehet kreatívabban látni egy böszme tükrössel is, van rá ezeregy példa, de például nekem nagyon fontos a nem fix LCD, normális kontraszt AF-fel párosítva, kicsi mérettel, amit nehéz összehozni tükrössel. Sajnos a GF1 LCD-je nem kihajthatós, igazából ez az egy dolog zavar benne (a GH2 meg ronda :D)

(#11896) Parci válasza Messer22 (#11894) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

miért használnám élőképes üzemmódban?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11897) Parci válasza madgie (#11895) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ne érts félre, én is szeretem az m43 cuccokat, azt is használok jelenleg. a kis súly és méret sok kompromisszumot megér nekem, például azt is lenyeltem, hogy évek óta nem tudom normálisan megfogni a fényképezőgépemet. egy d3200-zal meg másféle kompromisszumokat kéne kötni. én csak bátorkodtam megjegyezni, hogy egyik sem tökéletes, és egyik sem de facto szar. az a 24 mp-es aps-c szenzor + nikon .nef fájl páros például szintén elég sokat megérne nekem.

ja: annyi melléfókuszált képem sosem volt még, mint az e-pl1-gyel. persze ez nem a kontraszt af-ből következik egyenesen, de a végeredményen mit sem változtat.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11898) FEDman


FEDman
addikt

Néztétek a dpreview-n a Fuji X-Pro1 stúdió képeket?
Hogy őszinte legyek Raw-ban mondjuk úgy nem pont erre számítottam. Persze azt tudtuk, hogy szenzorban nagyon innovatív megoldásokat alkalmazott itt a Fuji, de arra nem gondoltam, hogy nyers Raw konverziók ennyire más karakterűek lesznek, mit minden más.

Erősen kettős érzéseim vannak. A zaj szint például Raw-ban is nagyon jó! Minden más viszont minimum érdekes. Például ha most elém raknának mindenféle infó nélkül egy X-Pro1 és egy E-M5 nyers Raw konverziót akkor tuti rosszul tippelném meg hogy melyik vázban nem volt AA szűrő. :)

Érdemes esetleg ugyanitt megnézni a Leica M9 Raw konverzióját is. Na úgy néz ki trükközés nélkül egy AA szűrő nélküli gép képe, pixel szinten is brutál éles és részletgazdag!

Ezzel szemben a Fuji-nál nem hogy nem látszik, hogy nincs benne AA szűrő, de kicsit olyan, mintha mindjárt 5öt belezsúfoltak volna annyira lágy puha a képe és bizonyos területeken még a finom részletekben is kicsit híján van. Mindez már alap iso-n is.

Ahogy nézem a moiré-t se sikerült maradéktalanul megoldani az új elrendezéssel, inkább csak a karaktere változott, itt-ott csúnya tompa színes foltosodás.

Nem tudom mi van a pontosan a háttérben, de mintha az új színszűrő elrendezés miatt elveszne némi felbontás, plusz az AA szűrő elhagyásával nyert élességet kamatostul dobják el már a Raw előtti zaj szűréssel és a szoftveres moiré maszatolással.

Szóval nagyon érdekes az összkép. A Fuji-ból kipotyogó Jpeg-ek annyira kis finomak színekben tónusokban, hogy nem tudom nem imádni! :)
Hogy Raw-ban Adobe progival is ennyire szeretném e az már egy jó kérdés?
Plusz az is felmerül bennem, hogy a fent említett finom színeknek és tónusoknak mennyi köze van az új szenzor dizájnhoz? Van egy olyan érzésem, hogy semmi, szerintem ezt egy teljesen hagyományos szenzorból is kihozta volna a Fuji.
Gyanítóm ez az új "varázslat" elsősorban a burtál jó magas iso-s teljesítményt szolgálja. Amiért cserébe viszont már alap iso-n se karcol akkorát a cucc.

(#11899) madgie válasza Parci (#11897) üzenetére


madgie
titán

Értem én, mit akarsz mondani, az élet kompromisszum, tudni kell, mit miért áldozunk be. Én például imádom a GH2-t a tudásáért, de megfogni nem szeretem továbbra sem. Hirtelen megint a GF1 lett a "babusgatós" gép, ha bohóckodni kell, akkor valószínűleg azt veszem elő. Ééééés - dobpergés - ugyanez a GF1 fogásilag is másodhegedűs volt nemrég a G3 mellett. Szerintem baromira eltalálták azt a gépet, hiába suta rajta az a pár gomb, a három oldalas, kitűnően használható tapcsikás quick menüje simán feledteti ezt. Cserében pici, minőségi anyagból van összerakva, jó az AF-je (régi Oly nekem kicsit fapad, ahogy írtad is az E-PL1-gyel kapcsolatban), kihajtható az LCD-je, van benne normális EVF is. Egyedül a videója zavart, meg a kelleténél picit erősebb sötétzaja.
"Sajnos" a GH2 túl jó kép- és videóminőségben is, így a relatív böszmesége mellett is azt kell elővennem, ha komolyabb(nak szánt) meló van.

(#11900) Messer22 válasza Parci (#11896) üzenetére


Messer22
senior tag

akkor visszakérdezek: miért is akarsz evf-t egy dslr-be? :N

Messer

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.