Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [GoodSpeed:] Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos
- [Re:] [Parci:] Milyen mosógépet vegyek?
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [cigam:] Milyen NAS-t vegyek?
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
jó vétel! nekem már nem aktuális, de fullos és ajánlott szett!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Szerencsére ez a kávé nem volt a polcon Pécsen, nem fáj érte a szívem.
Hétvégén ellátogatok Szegedre, a Kék Elefántban próbálok majd valami olyat inni, amiből tudok haza is hozni, ott eddig mindig hibátlan kávét kaptam. Remélem CasMo lesz az őrlőben.
Bazsee71
őstag
Ma jó a csillagok együttállása, mert olyat húztam a CasMo kolumbiaiból, hogy mindjárt tolom a következőt.
94 °C, 18->36g, 20s+35s, 5 bar. Édes, ízes, kellemes savak, egyelőre el sem hiszem. Ha ez így megy tovább, akkor ebből itt is CasMo előfizetés lesz.
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Akkor ez casmo nap, a Colonna nekem ma nem zenélt annyira. Valamiért gyors lett a lefolyás, pedig van palmtamp, wdt meg minden, a kávé fagyóban. Vagy a csillagok, vagy elsiettem a kavarást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
peestike
senior tag
hardcore userek ne olvassák, nem a profi szintről van most szó.
kotyogósról írnék, hátha valakinek hasznos lesz. 2014-től egy hónappal ezelőttig 3 személyes forever miss moka kávéfőzőt használtunk itthon. 2 darabot amortizáltunk le. az új szerzemény a bialetti moka express lett. a kettőt összehasonlítanám csak. a kávéfőzési szokások maradtak, hétköznap a reggeli kávé jött le, hétvégente napi 3 főzés. kávéfelhozatal széles skála, szemes, de leginkább a téglák. mindkettőről elmondható, hogy, ha előmelegített az aljában a víz, akkor jobb a kávé, frissen darálva szintén (kézi daráló van itthon). mindkettőre igaz, hogy, ha nagyon apró a darálék, akkor a szelep az oldalán kinyit, gőzt kifújja. konyhai mérlegen mérve a kávéfőzőket a bialetti 22 grammal több, vagyis több benne az anyag.
valamiért sokszor kifújt a tömítésnél a forever, bialetti jobban zár (szilikonzsírral sosem próbáltam rásegíteni). folyamatosan a gyári tömítések vannak használatban. bialettit meghúzom, teljesen jó. a bialetti tetőfogantyúnál, ha fő a kávé, akkor többször vízcsepp jelenik meg, gondolom a gőz "átmegy" a réseken és lecsapódik, kicsit bosszantó. csavarhúzóval próbáltam jobban meghúzni, de esélytelen. forevernél nem volt ilyen gond. bialetti aljában, a szelep alatt van körben egy bemarás, hogy meddig is töltsük vízzel. maga a kidolgozás, az öntött alu minősége bialettinél jobb (2016-os gyártás, made in italy elméletileg), nincs annyi hiba az aluban. érdekes, mert az első forever jobb volt ebből a szempontból, mint a második. összesítve talán a bialetti kicsivel jobb kávét főz ugyanabból a kávéból, de lehet csak placebo.
aki kotyogót keres az alsó kategóriában és csak próbálgatni akarja a kávéfőzést, akkor lehet jobb elsőre a forever, olcsóbb. megbánni nem bántam meg a bialettit, tetszik a végeredmény. remélem, aki ilyeneket néz, keres és olvassa segítek vele.
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
az melyik is? trujillo? van még a fagyóban, mindjárt csinálok egyet, ha szarabb lesz, mint a tiéd, kettévágom a nagyflexszel a roburt!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Ne vágd, Brenda Pinzon ez a kolumbiai, lehet a Trujillo szeszélyesebb.
Ne aggódj, szívok még a Warqee-val, csodák nincsenek, főleg hogy fragola is megszenvedett vele, pedig szerintem azt még a HeyCaféval próbálta.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
soldier2
őstag
Filter pörkölésű kávék esetén a cirmosság megjelenése nálam már égett ízek megjelenését hozta az esetek többségében. A presszós Columbia viszont cirmosodik szépen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Bazsee71
őstag
Égett nem volt, viszont még egy kicsit próbálok tolni a savakon (nem gondoltam volna, hogy lesz ilyen), ezért következőre 1 fokkal lejjebb fogok menni. A kettőnk közti eltérés simán adódhat a gépek, szűrőkosarak közti különbségekből.
soldier2
őstag
Persze, hogy más a gép, meg minden, inkább tapasztalat megosztásnak szántam, mivel ezzel a kávé készítési móddal még kevés a tapasztalat. Crema viszont mindenhol van, amit nem értek, miért nem volt Jveresnél.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Rush77
aktív tag
Szia.
a kart innen rendeltem.
Nekem szerencsém volt, mert a tesóm meg tudta venni nekem mert ő kint volt Amerikában egy kis ideig és hozzá tudtam rendelni.
Az biztos, hogy tisztességes kávét lehet vele csinálni csak ki kell ismerni a mikéntjét a dolognak.
Bár teszem hozzá, hogy valami zavar támadt az erőben mert most valami nem stimmel mióta pénteken megbontottam a Choco madness-t.
Tuti, hogy én nézek be valamit mert a kb 8 adagból csak 2 sikerült normálisan a többi meg keserű lett (pedig nem nagyon változtattam semmin).
Lehet, hogy pár tized gramm kávé +- ennyit számít (még nem érkezett meg a tizedpontos mérleg).
A lefolyás hasonló (~16g -> 35g -> 25-27mp).
Víz ugyanaz (laica kancsó + Oscar)
CM702 ugyanúgy 6os fokozat (5nél fullad, 7nél gyors)
Szerintem vagy az van, hogy a +- pár tized g ennyit számít vagy én erősödtem meg és ami érzésre ugyanolyan tömörítés az már nem ugyanolyan.
A másik téma meg kaptam ajándékba egy ismerősömtől egy CasMo Warqee-t.
Kipróbáltam a V60-al és eszement jó. Egészen finom őszibarack íz meg egy kis fekete tea beütés. Viszont bármilyen kávét is csinálok V60-al mindnek paradicsom illata van viszont az ízek meg nagyjából stimmelnek.
Ki érti ezt
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Ha kicsit élesre sikeredett a válasz, akkor bocsi, szuper ez az eszmecsere, enélkül nincs finom kávé. Jveres szerintem nagy dobásra készül, mert még nem érkezett meg a videó.
Egyébként itt már elvéreznék a nyomásszabályozó nélkül, fantasztikus hogy fragola mit ki nem hoz ezekből a gépekből.
Rush77: Ezek után merjem azt mondani, hogy az sem kizárt, hogy éppen egy picit sötétebb lett ez a kör paljocnál?
[ Szerkesztve ]
Rush77
aktív tag
Mondom szerintem egy masszív júzer error lehet mert 3 zacsi Chocot rendeltem egyszerre és ez az utolsó adag belőle tehát nem az van, hogy külön rendelések.
Most már csak azért is megyek főzök egyet hátha van valami.
Vagy az utolsó változó lehet még a gépem...
Bazsee71
őstag
Akkor is felütheti a fejét ilyesfajta keserűség, ha már zsíroldózást kíván a masina (nehogy a hideg zsíroldóval, vagy hasonló vegyszerrel ess neki).
Erről jut eszembe: párom szüleinél a Szarvasi tartozékai között találtam vakszűrőt is. Az minek?!
sz.zs.: úgy látszik a hidegfront meghozta jótékony hatását. Ennyit számít a légnyomás, páratartalom, külső hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
Brikkával még soha nem sikerült olyan jó, zamatos kávét főzni, mint ma reggel a Kolumbiai szüreti gyümölcskávéból. Talán a Columbia supremo hasonló volt, de ebben volt valami plusz
Még az asszony is azt mondta, hogy "hmmmm😋"
Bazsee71: hát nemtom, mert GC vel továbbra is kicsit üresnek érzem ezt a kávét...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Csápájev
őstag
Megfenyegettek? Valld be nyugodtan!
Bazsee71
őstag
Dehogy, megvették egy csomag ajándék kávéval.
soldier2
őstag
A gép is másképp találhatja el (itt azért több fokos a hőmérséklet kilengés) és a kávé is öregedhet. A mérleg hiánya lenne a legkézenfekvőbb magyarázat, de az a lefolyási időn azonnal látszódna.
Bazsee: nem volt éles, fel sem merült bennem, csak a felfokozott fórumos hangulat miatt igyekeztem a félreértés lehetőségét elkerülni Azért remélem pár nap múlva visszatér az élet a normál kerékvágásba.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
leKri
újonc
Tejhabosításhoz, gőzöléshez azokhoz a típusokhoz, amelyeknél van gőzcsap. Beteszed a vakot, és a kazánba öntesz egy kevés vizet, kupak ráteker és bekapcs. Vársz és kis idő múlva jön a gőz Tetején a bizt. szelep kiengedi a felesleget. Egészen "korrekt" módon lehet használni, de elég macerás.
Bazsee71 zsíroldózásról tudsz linkelni hasznos, használható anyagot? Sosem csináltam még, így esedékes lesz lassan. Van jó tipped zsíroldóra? Előre is köszönöm!
"Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
Ha engem akkor őt is, mert az egy harmada nála landolt
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Csápájev
őstag
Én nem vagyok megvásárolható!
Ellentétben a legújabb, csúcsminőségű Kapucziner újdonságokkal,melyekkel most rendkívül kedvező áron találkozhattok az igényesebb webshoppokban! Érdemes megkóstolni mindet!
Bazsee71
őstag
Na erre nem gondoltam.
Videót nem tudok, de én így csinálom:
1. Víztartály feltölt.
2. Fél kávéskanálnyi tersonet a vakszűrőbe, 6-7 másodpercig járatom a szivattyút, majd lekapcsolom.
3. 15 perc után megint elindítom a szivattyút 6-7 másodpercre, leállítom, majd leveszem a kart, elöblítem.
4. 2-3. lépést ismétlem 3x.
5. Kiengedek 1 dl vizet a gépből, majd vakszűrőzök, ezt még 3-4x, majd megtörlöm a fejet mikroszálassal és kész.
Expolygonnál is Danettinél is vannak erre a célra készült szerek.
Rush77
aktív tag
A gép takarítása kb két hete megtörtén a gyári saeco löttyel. (ha erre a fajta takarításra gondolsz)
Most főztem egyet és ez is egész jól sikerült. Szóval tényleg nem tudom...
Rejtély ez számomra. Majd ha megjön végre a mérleg akkor pontosabb lesz az ismételhetőség.
Bazsee71
őstag
Na megvolt így a második kör is. Most nyílt ki igazán ez a kávé, fantasztikusan savasra/édesre sikeredett. Hozzá sem nyúlok a szetthez, ma elfogy ez a 100g-os tasak. Mondjuk azzal még mindig bajban vagyok, hogy a csomagra írt ízjegyeket azonosítsam. Gondolom ahhoz érdemes lenne filterezni egyet.
Megnéztem, ez is filter pörkölés (Brenda Pinzon / Kolumbia).
😂😂😂
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
leKri
újonc
Ezt benéztem! Mondjuk teljes mértékben az én hülyeségem. Amit leírtál természetesen világos, és köszönöm. Rendszeresen csinálom. Másra gondoltam zsíroldás alatt. Azt hittem a vakszűrőzés és a vízkőoldás mellett van még +1 folyamat amit nem csinálok. De akkor ezek szerint nincs. Zsíroldás=vakszűrővel tersonettel való öblögetés! De hogyan is kerülne zsír a bojlerbe...!?
Ezt teszi ez a vasárnapi munka céges kv-val :S
"Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
bánhatja mindenki, aki elengedte azt a k30-asított őrlőt. egy kicsit még én is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Ugyan, másnak még jól jöhet ez a leírás.
Parci: Ne bánd, mert tök jó kis gép ez, de a Mazzer az Mazzer. Megremegtem kicsit, mikor fragolánál megláttam a fehérre fényezett Royalt. Az basszus...áhh.
Szerk.: Azért a HeyCafé marad, praktikus kis jószág. Amitől nem Mazzer, az a műanyag talprész, a krómozott műanyag keretes kijelző, meg az ahhoz párosuló gombok. Hangra, járásra, erőre mindezek ellenére nagyon rendben van, a menetes rész kotyogása is nulla. Egy kis optikai tuning viszont kelleni fog.
Szerk2.: Én még várom a pofont. Majorral is megvoltak a zseniális hullámok, majd jöttek azok a shotok, amik jól arcon töröltek. Ezen a szinten ilyen ez a popszakma.
[ Szerkesztve ]
nem fogom bánni, ha zseniálisak lesznek a kávék a roburral. egyelőre néha igen, néha nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
fragola.6035
aktív tag
Bazsee71
őstag
Na köszi!
Most jók a kávék, nem szabad engedni a megalómániának.
Ijk
nagyúr
60k körül milyen darálót és presszot tudtok ajánlani?
/人◕ ‿‿ ◕人\
Bazsee71
őstag
Ennyiből használt nyomásfokozós gépet és egy CM702-es őrlőt érdemes venni szerintem. Előbbitől sokat nem szabad várni, utóbbi pedig egy komolyabb gépet is ki tud majd szolgálni.
jé, ezexerint a royal motorja nem hűtött. na, nem mintha ez jó volna a céla-féle menőzésen túl bármire, inkább qrva idegesítő, hogy hangos
amúgy meg a fehér a király, gyönyörűek lettek!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
109e-ért maximálisan ajánlott a ma itt felemlegetett gaggia baby twin + daráló szett. eleve benne vagy vagy 20e ft-nyi kiegészítő, amit szép lassan úgy is megvennél.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
pacuha69
csendes tag
Melyik volt amelyik nem zenélt? Nálam már a másik, a Santa Teresa van terítéken. Egy fokkal jobban ízlik mint a másik. Nagyon tisztán hozza azt a lágy barackos ízt, majd a végén meg a vérnarancs fanyarságát-. Viszont ez már nem szereti ha túl hosszúra húzom. 50-60 másodperc összesen max.
Bazsee71
őstag
Húztam egyet páromnak is, ő megmondta a csomagról a diót. Elásom magam.
Szerk.: a Gaggia szettből már csak a daráló van meg a fórumtársnál, az úgy 75e kiegészítőkkel. Legjobb vétel.
[ Szerkesztve ]
titusz248
csendes tag
Idézet a fórumról
"A félreértések elkerülése végett: A daráló elkelt, csak a kávéfőző és a tartozékai vannak, ennek az ára 75.000,-Ft"
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Köszi, innom kell még egy kávét.
soldier2
őstag
Te ezt kihagytad. A Foundation kategóriás Kolumbia presszó pörköléssel. Lehet félreérthető voltam, zenélt ez is nagyon szépen, csak ma reggel valamiért gyorsan jött le, pedig tizedgrammra azonos mennyiség, palmtampos tömörítés miatt azt sem hibáztathatom, és nem csatornásodik. A kávé meg adagonként fagyasztóban, tehát szellőztetve sincs. A fene sem érti.
A filterre pörköltekből egyértelműen az etióp jött be jobban, nem volt rossz a másik sem (Santa Teresia, Costa Rica), sőt, de jobban ízlett az olcsóbb etióp (utána a Darálót hallgatva hallottam, hogy Dewláéknál is elmaradt az ováció a Szent Teréz esetében). Most már csak presszó pörkölés van a fagyóban, az kitart még másfél hétig ha nem kettőig.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Na a Szüreti kezd megérkezni GCvel is, csak a Renekát le kellet cserélnem LM Stradara és még lejjebb menni a hőfokkal. Strada 14g-os szűrőbe 17g»»35g 30s 84(!) fok.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Figyelve vagyunk ám!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
bajnokpityu
félisten
mi a bajod a ventis hűtéssel?nem kéne attól hangosnak lennie.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
nem értem a kérdést. fölösleges az otthoni daráláshoz, akkor jó, ha nekiállsz perceken keresztül non-stop darálni. viszont van hangja (hogy mi az a "hangos", az egyénfüggő).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Mindig ez van, hogy az itthoni kínálat vérző a külföldi referenciák mellett, legyen az SB, CS, CF, Pinot vagy bármi.
Nekem ez már idegesítően béna.
(Jásditól sem ittam még semmi említésre méltót.)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
jveres
csendes tag
Jveres szerintem nagy dobásra készül, mert még nem érkezett meg a videó
Hát igen, a lustaságom. Egyszer csak jön a nagy dobás, csak győzzétek kivárni
pedig a siralomvágó/ranolder nagyon jó. horror áron persze, annyit nem ér.
amúgy meg abban tuti egyetértesz, hogy ha valaki tisztában van a honi realitásokkal, akkor kb. utolsó helyen fogja a jó bort a füredi borfesztiválon/bódésoron keresni, az is a sav. blanc-ok között...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Ja persze, soha!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Ijk
nagyúr
Kicsit túlmegy a 60k-s kereten. Egyébként már csak a gép van meg.
Itthon akarom először próbálgatni, aztán bevinném irodába ahol jelenleg nincs épkézláb kávé. Van egy Dolce Gusto kapszulás, az ilyen tejes cuccok egész jók, kávék meg szarok. Szerintem.
Még a 60k-t is sajnálom oda, de remélem hogy azért már belefér valami épkézláb kombó.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- HP Victus 16 - 16.1" FHD IPS 144Hz / i5-12500H / 16Gb DDR5 / 1Tb PCIe 4.0 / RTX 3050 Ti / HUN
- Lenovo S3 Yoga 14 i3-5010 4Gb ram 180Gb SSD FHD érintő, számlával, garanciával
- ZBook 17 G6 17.3" FHD IPS Xeon E-2286M RTX 3000 32GB 512GB NVMe DVD író gar
- Hp 470 G5 17,1" i5-8250 8/256 VGA 930MX 2Gb számlával, garanciával
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független hibátlan 2024.12.13.