Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59651) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

térjünk vissza a topik normál medrébe!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59652) sortiefish válasza Parci (#59651) üzenetére


sortiefish
csendes tag

Nem kértél most eccerűt ahogy olvasogatok(nék, nák nak) vagy mi. :D

Tegnap "bontottam" a Kapus - Jubileum Blendet a Palermó már megvót sikerült ihatóra lefőzni, de még van benne lehetőség majd valamikor folyt köv. Most gyújtottam alá a GC-nak hátha a közepes láng lesz a megoldás brikkások ne kíméljetek és az hoz majd igazi áttörést akár már a Jubileumnál. Amúgy lehet, hogy túl nagyok az elvárások és már eddig is minden főzés egy igazi unikum volt. Annak mondjuk tuti megismerném az ízét. Várom a GC és CM 702-es tulajok javallatát, hogy lesz a 16-17g Jubileumból 30-40s alatt fincsi 1,5 deci kofi a háziorvosomat azért ne kelljen megkérdezni kipróbálás előtt. Biztos ami fix a jövő héten jön egy kiló AVX-es easy game Malabar képében ami ahogy hallottam kb. el sem rontható, ha ma a közepes láng nem jönne be akkor a malabar-nal meg leveszem a GC-on a PID-et 0-ra és kipróbálom hideg vízzel cold brew-t készítek vagy azt nem így isszák.? :DDD ;] :P

(#59653) jolti válasza sortiefish (#59652) üzenetére


jolti
senior tag

"hogy lesz a 16-17g Jubileumból 30-40s alatt fincsi 1,5 deci kofi"

:Y :U :F
Sehogy!
Bakker!
17g-ból bőven elég lesz 50-60 ml, nem 1,5 dl!

(#59654) John3:16


John3:16
csendes tag

Bréking nyúz! :)

Zöld kávé kapszula doboza + benne 4 db fém habpatron nehezéknek = Eureka Atom adagonkénti darálás megoldva! :C

Már dolgozom a kifinomultabb megoldáson.

Anno volt itt szó Mazzerekhez plexicsőből kialakított adagonkénti darálásról. Érdekelne, hogy végül meddig jutottatok, mert ugyanezt szeretném megoldani az Atomhoz egy nagysűrűségű műanyag dugattyúval nehezéknek:
[link]

Esetleg nincs 50 mm-es átmérőjű, 2-3 mm-es falvastagságú plexicsöve valakinek? Egy 18-20 cm-es darab elég lenne.

[ Szerkesztve ]

(#59655) Wolfy999 válasza sortiefish (#59652) üzenetére


Wolfy999
tag

Vagy én ittam túl kevés kávét vagy te túl sokat. Gondolom ez valami poén akart lenni, de én egy szót se értek az egészből. Nem tudom a többiek hogy vannak ezzel.

(#59656) sortiefish válasza sortiefish (#59652) üzenetére


sortiefish
csendes tag

El is készültem az ígéretes kávémmal. Kiindulásialap 16g kávé 35mp 43,54g ital 5-ös őrlés 90-es Pid viszont erős a késztetés, hogy vegyek egy kis üveges Unicumot pedig annyira nem nagy kedvenc. :DDD
Van még min állítgatni meg tekergetni így még akár lehet jobb is. :)

(#59658) Toobee válasza John3:16 (#59654) üzenetére


Toobee
veterán

Minket érdekelne :)

https://barbieripnk.hu/

(#59661) paljoc


paljoc
tag

Fontos a megfelelő gépválasztás, igen fontos. :DD :Y

(#59662) And06 válasza paljoc (#59661) üzenetére


And06
aktív tag

ez a tied? :C

(#59663) mdav88 válasza paljoc (#59661) üzenetére


mdav88
senior tag

Go Diamond, tudtam hogy sikerül! :DD

(#59664) paljoc válasza And06 (#59662) üzenetére


paljoc
tag

Áááá, betükröződött a Pacifices üzlettér, nem jók ezek a csili-vili gépek. :W :)

Sajnos nem saját, de már nagyon kíváncsi voltam milyen egy ilyen és megnéztem Esztergomban. Hát…qrvajó. Yirgát csapoltunk rajta pár naposat, elég meggyőzően teljesített, ha majd Pacific leszek veszek én is egy ilyet, addig marad a Catler. A Fiorenzato őrlő viszont itthonra szerintem beszerzésre kerül, azt kigazdálkodom vhogy, mert sokkal jobb mint a Magister karbaőrlője. /ja, a zacskó nem reklám, én bizisten csak a gépet akartam lefotózni, de Sanyi odatette :DDD /

….kicsit elgondolkodtam, ha lehetne külön rendelni azt a sasos fedelet…..meg vennék az OBI-ban zsanyírt….bizony, akkor a Catlert át is lehetne építeni, ez lenne az új trendi tuning a fórumon…. :O :C

[ Szerkesztve ]

(#59665) sortiefish válasza paljoc (#59661) üzenetére


sortiefish
csendes tag

Szép masina, már sok jót olvastam erről a gépről Béla tollából. A kávé választás sem mellékes ahogy nézem a képet. :DD
Előbb vagy utóbb eljutok a te kávéidhoz is csak hosszú a sor. Mondjuk te lehetsz a szerencsésebb, mert mire odajutok jó eséllyel már jó kávét is tudok addigra főzni. :D

(#59666) mdav88 válasza paljoc (#59664) üzenetére


mdav88
senior tag

Melyik fiorenzatora gondolsz?

(#59667) sortiefish válasza paljoc (#59664) üzenetére


sortiefish
csendes tag

Nyúltam az ötleted. Szerintem a Gaggia Classic-on is jól mutat. Azt, hogy ízben mit hozott meg majd posztolom. :DD

(#59668) paljoc válasza mdav88 (#59666) üzenetére


paljoc
tag

F64Evo

(#59669) adriankoooo válasza paljoc (#59664) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Hol van esztergomban ilyen gép?

(#59670) mdav88 válasza paljoc (#59668) üzenetére


mdav88
senior tag

Az még számomra nem a kigazdálkodható ... :N

(#59671) Parci válasza paljoc (#59664) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

fragola most árul f4e-t 64-es késre alakítva, abba berakod az evo kést és kész is vagy ;)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59672) jolti válasza adriankoooo (#59669) üzenetére


jolti
senior tag

A Pacificafénál.

(#59673) mdav88


mdav88
senior tag

Úgy finoman érdeklődnék, melyik az az ipari őrlő, aminél viszonylag kicsi a bentmaradó őrlemény? Compaknál elég nagy a garat és feltorlódik az őrlemény, 2-3x rá kell indítani, hogy szépen minden kijöjjön.

Ha lenne olyan értelmes választás, ami még tetszik is, akkor nem haboznék lecserélni...

(#59674) Parci válasza mdav88 (#59673) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

robur egész jó :DDD
(ergo gondolom a fragola által árult royalok is)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59675) norkov84 válasza sortiefish (#59652) üzenetére


norkov84
tag

Szia!

Én múlt héten bontottam meg a Kapu jubileumot, mikor John3:16-nál voltam, és azzal teszteltük az Eureka Mignon-t, illetve a Lelit Fred-del hasonlítottuk össze. A gép az ő gépe volt, GC full tuning.

Nekem nagyon bejött ez a kávé, a beállítások, próbák miatt sajnos hamar elfogyott utána itthon :)) Kávékorzón találsz róla tesztet. Mi 92°C-on, normál lefolyással próbáltuk, talán kicsit magasabb hő is még mehetett volna neki. Ha jól emlékszem, akkor 16.5g-ból főztünk le kb. 40-43g italt, 25-30 másodperc alatt (előáztatással).

(#59676) norkov84 válasza John3:16 (#59654) üzenetére


norkov84
tag

Akkor egyelőre maradt ez a doboz, bevált :))

Valamilyen kis üveget nem próbáltál keresni ABC-ben? Mondjuk lekvár, tejszín, gyümölcslé, rövidital... vinnék egy tolómérőt és végig mérném a szimpatikus külsejű üvegeket, hátha valamelyik passzol...

Olaszpresszón van egy tök jó leírás, sörösüvegből hogyan készített Károly garatot, hogyan vágd stb.

[link]

(#59677) mdav88 válasza Parci (#59674) üzenetére


mdav88
senior tag

Hellyel, mérettel nincs gond. Ár meghatározó tényező :D

Van mostanság két major is amit hirdetnek, az előrelépés lenne késméretben is...

(#59678) bluesfan válasza mdav88 (#59673) üzenetére


bluesfan
tag

Attól tartok ez a típus még nincs kitalálva. Iparinál más szempontok determinálnak. Ha kicsi pangó a fontos, egyenlőre marad a krézi. :))

(#59679) Parci válasza mdav88 (#59677) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

úgy tudom, hogy fragola nem rossz árra készül ;)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59680) mdav88 válasza bluesfan (#59678) üzenetére


mdav88
senior tag

NEm azt mondom, hogy nem vagyok hajlandó söpörni egyet, de többet már kevésbé :)

(#59681) bluesfan válasza mdav88 (#59680) üzenetére


bluesfan
tag

Egyébként a műhelyben használt Obel Juniorból meglepően jól kijön az őrlemény, kár, hogy a gép szerelési precízitása a T34-es harckocsiéra hajaz. :D
(az állítógyűrűje -60 és +60 fok között garantáltan nem szorul meg)

[ Szerkesztve ]

(#59682) fragola.6035 válasza Parci (#59679) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

5db Royalom van, de csak akkor lesz eladó, ha végre tudok tölcsért gyártatni a dózer helyett, min. 2 hónap. Egyet vagy kettőt biztosan megtartok. Az árát még nem tudom, de az biztos, hogy valamivel 200 fölött lesz.

https://caffe35.webnode.hu/

(#59683) Parci válasza fragola.6035 (#59682) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ha gondolkodnék darálón, feljebb akarnék lépni a jolly vonalról, én ezt jó vételnek tartanám. egy ilyen komoly dög, ezzel a házzal, motorral, full felújítva ennyi, vagy még több. klassz lenne robur százezeré', de nem reális az sem. na de érnek is ennyit bármikor...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59684) mdav88 válasza fragola.6035 (#59682) üzenetére


mdav88
senior tag

Hiába jó az ára, ez már egy számomra is emészthetetlen kategória. Persze, tudom atomvillanás fogja elvinni...
De a Jolly-t, meg a Major-t is.

(#59685) sortiefish válasza norkov84 (#59675) üzenetére


sortiefish
csendes tag

Szia,

Köszi a tapasztalatokat és a receptet.

94 fokról indultam 92 és 90 is megvolt épp melegszik a GC most már kipróbálom 88-on is.
Utána viszont akkor újra elindulok fölfelé 92-94 esetleg 96, ha ez még mindig nem az a telibe talált érzés akkor 6-os őrlésen is próba az 5-ös helyett.

Jól gondolom, hogy előáztatás nélkül értetted a 25-30mp-et. Hány báron készítettétek a kofit, amúgy volt nyomásprofil játék is? A szűkítő miatt engedtem én is 35mp-re, de amúgy is kellene egy próba 45mp körül is ott milyen ugyanez az ital. Amúgy lehet az őrlés nem lesz jó amiatt kellett lefelé menjek a kávéval is, mert 16,5-17g-nál már nagyon megnőtt a lefolyási idő.

Nekem még pár tuning hiányzik a GC-ból nyomásmérő és nyomás szabályozó meg épp ma vettem fel a listára a Theresia tetejét. ;]

(#59686) Salex1


Salex1
senior tag

Korábbi ajánlás alapján vettem egy brikkát. Finom kávét főz, de elég sok kávézacc megy fel a vízzel a kávéba. Van ennek a csökkentésére valami mód?

(#59687) soldier2 válasza Salex1 (#59686) üzenetére


soldier2
őstag

Igen. Dobd ki a propelleres darálót (vagy ne vegyél espressora darált téglát). Már egy 10k-s kézi Mini millel sincs zacc. Ha motoros kell akkor a DeLonghi kg79 és hasonlók a belépő, de inkább a Graefcm702, az később jó lesz presszóra is, ha lesz rá igény/keret.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#59688) adriankoooo válasza jolti (#59672) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Wow, na egyszer már én is elmegyek. Ha lehetne kapni P&Y-t töbször mennék. ;]

(#59689) Parci válasza mdav88 (#59684) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azt mondtad, hogy a méret és a súly nem gond, van hely. most azt mondod, hogy az ára is jó. elárulom, hogy messze sokkal kevesebb a pangó őrlemény a roburban, mint a miniben volt. mondjuk saccra maximum a negyede! persze lehet, hogy a royalban megint sok van, mert a síktárcsás őrlők ilyenek, ezt nem tudom. de még úgy is: 900 rpm, fantasztikus hangú és erejű motor stb. ha van hely, tényleg oda kell :) tenni, egyszerűen minden nap élmény hallgatni :B

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59690) And06 válasza soldier2 (#59687) üzenetére


And06
aktív tag

én a nyaralásra vettem egy minimillt, gyári állapotában annyira szór az őrlemény, hogy zacos lesz a kávé. ha lesz időm nekiállok a tuningnak, amit valaki leirt pár hónapja. azon gondolkoztam amúgy, hogy v60/aeropress filtert méretre vágna nem lehetne-e orvosolni a problemát. gondolom a papirnak kb mind1, hogy közel 100fokos viz megy át rajta?

(#59691) Corsair90


Corsair90
tag

A fagyasztásos, mézesüvegben adagonkénti tárolásos módszer nekem annyira nem vált be eddig.
500g-os zacsit szoktam szétporciózni kb 30 kis üvegben, de kb 1-2 hét után már érezhető a minőségromlás, elég erősen bedöglik ennyi idő alatt. Persze hozzá teszem, hogy bolti szemes arabicákról van szó, 1-2 hónapnál régebbit pedig nem szoktam venni ezekből.
Arról nem is beszélve, hogy már a fagyon alapból veszít a jellegzetes ízének az erejéből. Esetleg van más módszer is, ami biztosabb, jobb megoldás? Hűtőben tárolásról van véleményetek?
Száraz hűvős, napfénytől védett helyen próbáltam, az még rosszabb tapasztalatom szerint.

(#59692) kaligula


kaligula
tag

Üdv!
Ha valakinek lenne esetleg eladó Rocket gépe, vevő lennék rá.

rovidkv.reblog.hu

(#59693) Parci válasza kaligula (#59692) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mindegy, hogy milyen, csak rocket? giotto? r60?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#59694) Sinisi


Sinisi
senior tag

Nyaralásra (és vésztartalék gyanánt is) brikka a házban :-)

(#59695) kaligula válasza Parci (#59693) üzenetére


kaligula
tag

Appartamento, gioto lenne az ideális jelölt, de nyitott a kérdés. Hasonló küllemű gép is szóba jöhet.

rovidkv.reblog.hu

(#59696) pityusz234


pityusz234
újonc

Üdv Mindenkinek!

Kihasználatlanság miatt eladó egy Espresso Gaggia retró kávéfőző. Nehéz, nem nyomásfokozós karral szimpla és dupla szűrővel, műanyag tamperrel.
Árkategóriájában kiemelkedő minőségű kávét lehet vele főzni.
Egyetlen hibája, hogy a termosztát kapcsolását jelző kis zöld lámpa kiégett. Működését nem befolyásolja.
Ár: 25.000 Ft
Tel: harmic/387-78-16

(#59697) vTamas35 válasza Corsair90 (#59691) üzenetére


vTamas35
csendes tag

Van megoldás, ne vegyél bolti kávét. De komolyan, azt azért túlzásnak érzem fagyasztani, jó eséllyel már döglött mire kibontod. Ha tényleg jó kávét akarsz inni, akkor pont az alapanyagon nem érdemes spórolni. Simán hűtőben ne tárold. Folytasd a mérethelyes mézesüveget fagyóban, csak friss kávéval, eddig bevált mindenkinek.

O1G

(#59698) Corsair90 válasza vTamas35 (#59697) üzenetére


Corsair90
tag

Szóval az sokat nyom a latba, ha nem bolti arabickát veszek, hanem valamelyik helyi manufaktúrából venném, az strapabíróbb, hosszan tartóbb lenne fagyasztás alatt?
1,5-2 hónapos boltikat szoktam venni vegyesen, mikor melyiket, de mikor már zacskózzák az sem biztos hogy akkor elég friss?
Esetleg az előfordulhat hogy a kis üvegek nem zárnak jól alapból, így esetleg fóliát is érdemes lehet még tenni lezáráskor?

[ Szerkesztve ]

(#59699) John3:16 válasza sortiefish (#59685) üzenetére


John3:16
csendes tag

Szia,

Előáztattunk 2-3 bar-on (a poti min. állásában) az első cseppek megjelenéséig (kb. 6-8 mp), aztán 9 bar végig.
Ha nincs nyomásszabályzód vagy tágulási tartályod, hogy előáztass, akkor kipróbálhatod a gőzcsapos módszert is:

https://www.youtube.com/watch?v=OcEVVqAXSiE

Elég sötét a videó, de azért látszik, ahogy emberünk a csapolás kezdetén rögtön részben kinyitja a gőzcsapot, hogy megossza a felépülő nyomást a főzőfej és a gőzkar között, majd fokozatosan visszazárja, amint az első cseppek megjelennek.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.