Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51101) Csápájev válasza mgy (#51100) üzenetére


Csápájev
őstag

De neki az ágya is hideg...

(#51102) And06 válasza fishi (#51095) üzenetére


And06
aktív tag

PIDes a gaggia. 4 év használat után szerintem elég jól kiismertem ;)

(#51103) SzuMe


SzuMe
tag

Hogyan érdemes vízhálózatra kötni gépet? Szűrőkre és egyéb köztes eszközökre gondoltam...
Ha már alkalmas rá, lehet, hogy nem tartályból etetném.

(#51104) meander


meander
tag

Hogyan is főzünk kotyogóssal kv-t? Hideg vagy meleg vízzel és gyorsan vagy lassan melegítve? Köszi

(#51105) soldier2 válasza meander (#51104) üzenetére


soldier2
őstag

[link] - itt egy rövid videó a kotyogó viselkedéséről a külömböző módszerek használata esetén. Kávéfüggő, hogy hidegebb vagy melegebb víz kell neki.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#51106) #13880064 válasza meander (#51104) üzenetére


#13880064
törölt tag

Brikkánál hideg víz, többinél előre melegített víz.

(#51107) radi8tor válasza #13880064 (#51106) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Pedig Brikkánál pont hogy jó a meleg víz.

⭐ Stella

(#51108) bikebutcher


bikebutcher
csendes tag

Fagyasztóból kivéve mennyire gyorsan döglik a kávé? Hétvégén volt nálunk egy nagyobb családi vacsora és rengeteg kávéra volt igény (meglepő módon többen jártak már Budapesten speciality kávézóban így nem volt idegen az íz élmény persze volt olyan aki inkább kért bele sok tejet és cukrot...) mikor megindult a "rendelés" kivettem a nagy mézes üveg(kb,400gr) Pacificaffe blasiust ami nekem nem jött be annyira gondoltam megitatom velük :D az első 8-9 dupla még szinte tökéletes volt, de egy 2.5ora leforgas alatt 2x állítottam daralot és folyamatosan halt el a kávé is bárhogy próbáltam elérni a szép lefolyást nem sikerült.

A fagyasztott üvegből egy zárható gumis csatos fedelesbe tettem át hogy a hideg mézes üvegbe ne csapodjon le azonnal a víz pára, és szép lassan melegedtek át a kávé szemek az eltelt idő alatt tehát vizes párás közeget nem tapasztaltam. Sajnos nem volt lehetőségem a fagyasztóból adagonként darálni.

(#51109) Sinisi válasza bikebutcher (#51108) üzenetére


Sinisi
senior tag

Pár nap. (4-5). Ha jól emlékszem van is erre egy jó grafikon valahol.

(#51110) bikebutcher válasza Sinisi (#51109) üzenetére


bikebutcher
csendes tag

Akkor jó eséllyel itt már eleve döglötten ment be.. :(

(#51111) adri0716


adri0716
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. kb két hete vettem használtan egy Siemens Surpresso compakt darálós kávéfőzőt.
Tegnap óta világít rajta a szerviz gomb. Oldalt kivettem amit ki kell kimostam megszárítottam szerviz sprével bekentem visszaraktam, és ugyanúgy világít. A használati utasítás szerint a szervizprogramot úgy kell elindítani hogy az egyszemes kávé jelet 5 másodpercig nyomni kell. Ez nem jön be mert kb 3 másodperc után elkezd darálni és lefőz egy kvt. Mivel Én ragaszkodtam ehhez a géphez segítsetek hogy mit csináljak mert a férjem kivág vele együtt mert "ugye jó volt a jó kis szarvasi is ő megmondta" címszóval már hallom előre. :)

(#51112) #13880064 válasza radi8tor (#51107) üzenetére


#13880064
törölt tag

Mosogatni jó a meleg víz.

Még van olyan tévhit is hogy britás víz jó a Brikkába. Valóban nagyon szereti a savasabb kémhatású vizet az alumínium. :N :( :N
El tudom fogadni, hogy van ahol csak britával lehet ivóvizet "készíteni" de ahol csak kemény a víz, felesleges még a forralás is.

[ Szerkesztve ]

(#51113) soldier2 válasza bikebutcher (#51108) üzenetére


soldier2
őstag

1. A fagyasztott kávét teljesen más darálóbeállítással kell darálni mint ugyanazt a kávét szobahőmérsékleten, így nem csoda, hogy amint melegedett folyamatosan állítani kellett.
2. Ha kiveszel valamit a fagyasztóból arra másodpercek alatt kiccsapódik a pára, így mondhatni a lehető legrosszabb ötlet volt kibontani a fagyott mézesüveget kibontani és hidegen átönteni, így a fagyasztás előnyeit elvesztetted, viszont élvezted minden hátrányát. Ha a fagyasztott kávét melegítenéd akkor lezárva, lassan tedd, és csak akkor nyisd ki ha már szobahőmérsékletű. Így is behozza a lemaradását öregedésnben elég gyorsan (pár nap max, de lehet annyi sem) és adaráló áléás is lényegesen finomabb kell majd legyen mint a fagyasztott bab esetén.

Radiator #51107: ízlés kérdése, nameg kávé kérdése is. Ha a brikka aljába teszed fel a vizet forrni, akkor biztosan melegebb víz éri a kávét. Ha csak meleg vízzel öntöd fel (nem forróval) vsz semmit nem befolyásol, csak hamarább lesz kávéd. Ha kevesebb a víz, alacsonyabb hőmérsékleten megy át a kávén, ha magasabb hőmérsékletet akarsz akko több víz kell. Lehet vele játszani, és egyértelműen kőbe vésni azt, hogy így kell csinálni, nem lehet.

Kofferbivaly #51112: az alubojlert is azért marja meg a brittás víz mert folyamatosan benne van. A kotyogónak szerintem tökmindegy arra a két percre.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#51114) soldier2 válasza adri0716 (#51111) üzenetére


soldier2
őstag

Próbáld meg a kavekorzo.hu automatás topicját, itt nincs sok tapasztalat automta gépekkel. Garanciás gépet meg nem próbálgatnám otthon, nézze meg a szervíz. Ha a férjednek mindegy mi ébreszti reggel, akkor jó lehet tartalékba egy kotyogó. Az automaták elég szervízigényesek tudnak lenni.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#51115) adri0716 válasza soldier2 (#51114) üzenetére


adri0716
csendes tag

Köszönöm!

(#51116) #13880064 válasza soldier2 (#51113) üzenetére


#13880064
törölt tag

Nem tudom miért, de talán a magasabb hőfok miatt hajlamos lemarni az oxidréteget, ami nem egészséges. A brita meg sósavassá teszi a vizet, ami szeret az alumíniummal reakcióba lépni.

(#51117) mdav88


mdav88
senior tag

Opv-t lelit gildan hova erdemes allitani? Bojler elott van a cucc.
Olaszpresszon olvastam egy cikket ami picit elbizonytalanitott. Jelenleg 9.5-10bar a beallitasa.

(#51118) Rendo84 válasza Xabi78 (#51084) üzenetére


Rendo84
senior tag

Köszönöm a tanácsot, Csápájev-nek is!

Írtad, hogy: "70-80ml-nek kellene lecsorogni 18-20sec alatt. A legtöbb kávéból ekkor sokkal jobb lesz az eredmény, mintha kihúzod 25-40sec-re."
"Lehet azzal is játszani, hogy az őrleménymennyiséget is kevesebbre veszed, és így a 30g kávéd kevésbé lesz tömény."

Ezzel a beállításokkal megmarad minden íz, csak picit hígabb lesz?
Ha esetleg a Doppio azaz a dupla eszpresszot veszem alapul és ennek mintájára próbálok "hígabb kávét" készíteni az járható út?
Illetve ami fontos még, hogy ha a crema szép és jól sikerül, akkor az egyenlő azzal, hogy a lefőzött kávé is jól sikerült?

Csápájev: "Elvileg a Lungo a presszókávé hosszabbra hagyva,azaz ugyanannyi kávéból nem 30ml,hanem 90ml kávét készítesz.
Viszont, ezt sokan,pl jómagam is elég furcsának tartom, keserűbb lesz így a kávé,de elvileg ez a lungo és 90ml."

Azt nem szeretném, ha keserűbb lenne, pont az a célom, hogy csak igen minimális keserű íze legyen. Ugyanakkor az eszpresszo ízvilága megmaradjon, csak ne annyira tömény formátumban, illetve én szeretem, ha a kávé 60-90ml között van. :)
Az americano-t ki fogom próbálni, bár ez így elsőre elég hígnak tűnik már.

[ Szerkesztve ]

(#51119) bikebutcher válasza soldier2 (#51113) üzenetére


bikebutcher
csendes tag

Köszi!

(#51120) adp válasza soldier2 (#51113) üzenetére


adp
őstag

Nekem teljesen jo ugyanaz az allas, a daralos sracok is ezt tapasztaltak/mondtak a fagyasztasos podcastbe. Lehet ez nalad a kezihajtany miatt valtozik

[ Szerkesztve ]

(#51121) kaligula


kaligula
tag

Őszinte véleményetekre vagyok kiváncsi a kép alapján. PY lovavore blend.

rovidkv.reblog.hu

(#51122) Parci válasza kaligula (#51121) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem igazán jó egy ilyen kép kb. semmire. sötétnek tűnik a crema, de lehet, hogy csak a fények/expó adja így. nem látom, hogy megpörgetve egyben marad a "kalap" és van karimája vagy sem. stb. akár hibátlan is lehet amúgy :) (bár jobb szeretem a párducfoltos so-kat :DDD)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#51123) vendingo válasza kaligula (#51121) üzenetére


vendingo
veterán

Ránézésre forrócsoki. Elég sötét, de szerintem inkább kóstolni kell, nem nézegetni :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#51124) soldier2 válasza adp (#51120) üzenetére


soldier2
őstag

Köze nincs a fagyasztott (fagyasztóból kivéve rögtön darált) és a zacskós állásnaj egymáshoz. Többet kell állítanom mintha egy világos pörkölésről sötétre váltanék. Érdekes, gőzöm nincs mi lehet az oka, ha másnál nem így van.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#51125) adp válasza kaligula (#51121) üzenetére


adp
őstag

Kicsit bőrösnek tunik a crema, de aztan ki tudja lehet a kep a rossz.
Sztem is az iz a lenyeg kep sokszor nekem is mast ad akarmit csinalok

[ Szerkesztve ]

(#51126) Bazsee71 válasza soldier2 (#51124) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nálam is rendesen állítani kell a Majoron, 1 ricnit legalább a fagyasztotthoz képest.

kaligula: picit sötétnek tűnik, de volt már kávém ami így volt jó. Most az egyik kaposvári kávézóban kóstoltam Choco Madnesst, az világosabb kremával keserű volt (na meg harmatos, majdnem két hónapja küldte nekik a mester). Egyszer majd betérek egy referencia kóstolásra. :)

(#51127) kaligula válasza Bazsee71 (#51126) üzenetére


kaligula
tag

Köszönöm, mindenkinek a véleményezést. Igen, tudom, hogy mit jelent kép alapján ítélni, de nekem ez már ránézésre is égettnek tűnt. A színek a képen egészen valósághűen adják vissza, amit én láttam (az én monitoromon persze). A crema vékony volt, ami meglepett ennél a blendnél. Nem én készítettem. Harmadik napja, hogy nem ittam kávét betegség miatt, szerettem volna egy jót. Szerintem megégett szegény őrlemény.

rovidkv.reblog.hu

(#51128) paljoc válasza kaligula (#51127) üzenetére


paljoc
tag

Hol ittad, M10-ben? Lehet hogy nem hutocsapoltak a La Scalan.:-(

(#51129) ronin s8 válasza Parci (#51122) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ennek ilyennek kell lennie. Hibátlan. :K

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#51130) kaligula válasza paljoc (#51128) üzenetére


kaligula
tag

Igen, ott. Nem rosszból, de szerintem ez jobb is tud lenni. Kissé elbizonytalanodtam a kérdésben, mert én nem szeretem, ha ilyen sötét karimája keletkezik a cremának.

rovidkv.reblog.hu

(#51131) Parci válasza kaligula (#51130) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát, ha van egy sötét karima, ami jól kivehetően elkülönül a crema többi részétől, akkor megégett :K (megpörgetve meg ilyenkor együtt szokott forogni a crema-paplan, karimával együtt)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#51132) vendingo válasza kaligula (#51127) üzenetére


vendingo
veterán

Én is beteg vagyok, unalmamban egész nap kávézok :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#51133) paljoc válasza kaligula (#51130) üzenetére


paljoc
tag

Akkor annyi, nem volt meg a hűtőcsapolás. A gép jó, mert be van szűkítőzve, nem sárkányos, de ha előtte nem "főtt" rajta kofi sokáig /márpedig ez egy étterem, nem kávézó, kávé terén nincs extra pörgés/ akkor igényelne egy kis fejöblítést a hőmérséklet miatt, meg amúgy is. Jelzem nekik hogy erre figyeljenek, köszi az észrevételt. :-)

/amúgy egy klasszik blend a kép alapján tőlem még jó is lehetne, az hogy bal oldalt nem látni a sötét karimát csak a jobbon, az meg az árnyék miatt van, de ugye nem én kóstoltam, így ez csak kép alapján mondom…sőt….megkockáztatom hogy ez egy kifejezetten jó kép...az a csésze meg a felirat.../nyamm, iszom is egy jó…..Yirgát :-)))

[ Szerkesztve ]

(#51134) kaligula válasza vendingo (#51132) üzenetére


kaligula
tag

mi mást is tehetnénk? Én tegnap már ittam egy nessz-t. Úgy alakult, hogy az albérletben nincs kávéfőzőm...
Más: ha valakit érdekelne Spinel POD-os gép, most lehet kérni! Gaggia Baby Dose is érkezik hamarosan, valamint egy Gold Classic-ra is pályázok.

rovidkv.reblog.hu

(#51135) vendingo válasza kaligula (#51134) üzenetére


vendingo
veterán

Már akartalak keresni POD-os gép ügyben.

Mit lehet tudni erről a Spinel POD gépről?
Valami egyszerű gőzölni tudó, szép POD-os gépet keresek lehetőleg olcsón.

Tesóm barátnőjét sikeresen megfertőztem a hétvégén, szeretnének ők is jó kávét inni otthon. Heti 1-2 kávé készülne vele, ezért a gép+daráló kombó teljesen felesleges.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#51136) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Megjött a Classichoz moddolt RS gőzcsövem az amazonról :C
Szerintetek melyik fúvóka a jobb, az egy, vagy a három utas?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#51137) krx21


krx21
nagyúr

Tapasztalat Catler 9010-es használók!
Szívesen olvasnék, nagyon bevált receptet ehhez a géphez. Sok a lehetőség benne...
Kávé típus + beállítás
Köszönöm szépen! :R

(#51138) And06 válasza sz.zs. (#51136) üzenetére


And06
aktív tag

sokan az egyesre esküsznek. a pavonin van még 3as, azt is sokan átmókolják 1esre ...
ki kell próbálni!

(#51139) Bazsee71 válasza krx21 (#51137) üzenetére


Bazsee71
őstag

Jó kis Paljoc kávét kell venni, és az oldalán írt beállításokat ki is tudod próbálni, neki is ilyen gépe van. Ennél közelebbi "receptet" szerintem senki nem tud adni, sajnos ez egy ilyen móka. :)

(#51140) Sinisi válasza sz.zs. (#51136) üzenetére


Sinisi
senior tag

A képen látható lyukak mérete alapján úgy okoskodok, hogy ha csak egy nyíláson át jön a kraft, akkor az erősebben lő ki a háromhoz képest...

(#51141) Xabi78


Xabi78
aktív tag

Kisebb gőzteljesítményhez 1 lyuk (vagyis kb. minden háztartási gép).

Nagygépek (professzionális home barista és kávéházi) gőzteljesítményénél már inkább a 3.

Szvsz a gaggiahoz az 1 lyuk pont elég.

Cave canem!

(#51142) kaligula válasza sz.zs. (#51136) üzenetére


kaligula
tag

Ahogy én látom, más gőzölési technika kell a két különböző fejhez. Másképp kavar örvényt a háromlyukú, másképp érdemes tartani a kancsót.

rovidkv.reblog.hu

(#51143) Sinisi válasza Xabi78 (#51141) üzenetére


Sinisi
senior tag

Akkor nem jött be a tippem... :U

(#51144) Ábi válasza Parci (#51098) üzenetére


Ábi
tag

Ezt akkor a gagyi GlenGrant-nál nem tudják, mert a szülinapra kapott üveg mellé gyárilag van csomagolva pár kocka... :DD Az a 177 év tapasztalat csak tévedés lenne, vagy egy újabb marketing fogás?

(#51145) Parci válasza Ábi (#51144) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nekem ezt mondta az a kb. tíz lepárló, akiknél skóciában az ott töltött két hét alatt jártam. a többit beszéld meg a glen granttel. (több helyen külön viccet csináltak a jégkockázó amcsikból)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#51146) meander válasza soldier2 (#51105) üzenetére


meander
tag

Köszi mindenkinek a kotyogós válaszokat

(#51147) meander


meander
tag

Valamelyik magyar mikro pörkölőt (42 vagy casmo) beválasztotta egy amerikai lap az ajánlottak közé, akiknek a kávéját ki is küldik ilyenkor az elofizetőknek. Nem emlékeztek melyik oldal volt az. Egy amerikai barátomat érdekli nagyon, elő akarna fizetni.

(#51148) mgy válasza Parci (#51145) üzenetére


mgy
senior tag

na, flame on. sztem a jég se segít rajta, ugyanolyan marad. :D

(#51149) sz.zs. válasza kaligula (#51142) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Egyelőre semmilyen technikával nem sikerül mikrohabot csinálnom :(
De azért köszönöm a válaszokat :)
Lehet, hogy nem tartós tejjel kellene próbálkoznom?! :F

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#51150) Parci válasza mgy (#51148) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én tényleg azért mondom, hogy nem kell jég/hűtés, mert:
- magam is így iszom és szeretem (azt a kb. tízfélét, ami volt/van itthon), bevált
- ezt mondták mindenhol helyben anno
de ettől még bármi lehet. én ezért írtam, hogy szobahőmérsékleten "kell" inni.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.