Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
vendingo
veterán
Néha átfut a fejemen, hogy lehet jobban jártam volna a Brikkával, de ha nem jön be ez a Gaggia főző, akkor ennyiért még mindig eltudom adni, daráló meg bármilyen főzőhöz jól jön, kis buktával az is elmenne.
Elég türelmetlen típus vagyok, nekem minden rögtön azonnal kell.
(amúgy meg otthon most csak filteres főző van...gondolom senkinek nem kell bemutatnom az ízvilágát..)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
így van, ha nem jön be, el tudod adni. ha viszont bejön, akkor úgy is többet költesz majd kávéra menet közben, mint hogy ez a kezdeti költség igazán számítson.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Toobee
veterán
Végül milyen kávékat rendeltél?
https://barbieripnk.hu/
jolti
senior tag
weinmaker
őstag
Ha valaki gerjed a sütőtökre, és szereti a tejes italokat, akkor konzultáljon Paljoc-al, mert ma reggel a mr. espresso nevű blendből, olyan átütő sütőtökös kapucsínót toltam, hogy csak na
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
And06
aktív tag
mekkora poharak ezek?
szin alapján jónak tünik.
ronin s8
senior tag
Hát a lefolyást! Jól látod Te...
Az idő 25-30 mp legyen, a mennyiség 30 ml. Ha ezek megvannak, utána lehet körülnézni, mit is lehetne még kihozni belőle.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
And06
aktív tag
akkor abban kenya van, az is sütőtökös
bbuffy
senior tag
Akkor ez az én kv m lesz.
Már csak rá kéne érnem elmenni érte. Ja meg rendelni is.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
paljoc
tag
Szinte hallom ahogy az "ellentabor" felhordul: "mi ez a hulyeseg? A kavenak legyen kave ize, ne sutotok, meg barack, meg gyumolcs bogyo!":-)))
Mentsegemre szolgaljon, hogy tudok olyat is!;-)
[ Szerkesztve ]
paljoc
tag
Nincs benne Kenya.....de lehet hogy lesz majd. Meg kiserleti fazisban van! :-)
And06
aktív tag
van egy kollégám aki szerint úgy "izesitik" a szemes kávét, hogy átitaják vegyszerrel :/ ráhagytam
sütőtökös bébiételt töltesz a gene-be?
[ Szerkesztve ]
vadászcsiga
félisten
Majd szólj ha mindennel meg vagy mert utána jöhet a PID. Az még egy 20-as
vendingo
veterán
Megjött a Gaggia, szép karácsonyi csomagolópapírba volt
Mivel a darálóm még nincsen meg, ezért az otthon lévő kb. 5 fajta darált kávéval fogok próbálkozni, a semminél biztos jobb lesz.
Nagy körvonalakba leírnátok, hogy mi merre mettől meddig hogyan?
Mire figyeljek főzéskor, egyáltalán hogy működik egy ilyen gép.
Az előző főzőmön csak egy on/off gomb volt aztán ennyi.
vadászcsiga: Mi az a PID?
Megint költitek a pénzemet....
Toobee : Rome espresso-t rendeltem csak, ezzel gyakorolok aztán majd jöhetnek az igazi csemegék.
víner eksztra, csíbó, dauegberc...
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
bbuffy
senior tag
Az még neked nagyon nem kell.
Manuál bojlerhőfok szabãlyzó pimp/tuning kütyü.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
And06
aktív tag
először légtelenitsd!
csésze a fej alá (kar nélkül), egy edény a gőzcső alá, gőzcsap kinyit teljesen, gép bekapcsol, pumpa bekapcs. amikor nem jön levegő a gőzcsövön már, akkor elzárhatod. utána még folyass ki egy kis vizet a fejen.
ha nem szivná a vizet, üresen ne erőltesd a pumpát. de gondolom mivel használva volt, lesz viz benne valamennyi...
[ Szerkesztve ]
zolnagy
őstag
Tamper állványnak QM-nél szvsz semmi értelme, de én Gaggianal se használtam. Zacc nálam is a kukában landol, de meg tudom érteni, ha valaki felhasználja virágokhoz. Ezek az eszközök olyan ízlés kérdése dolgok, nem ezektől lesz jó a kávé.
Más, a kb 1,5 hónapja bontott már nem tudom milyen olaszból származó erősen robis kávé brikkában nagyon finom. Ez espressonak elkészítve már elég határeset (karcos) Szal a brikka erre is jó tud lenni.
jolti
senior tag
30 mp. volt és azt hiszem feles pohár. Sajnos nincs egy qurva jelzett pohár sem itthon! Lehet ma hazafalé menet be kell ugranom a kocsmába, inni egy háromcentest!
Vagy viszek haza egy fecskendőt.
De azt nem lehet, mert az ideg javak eltulajdonítása lenne!
Majd viszek használtat, hátha maradt benne egy kis Furosemid!
And06
aktív tag
az kicsit sok! finomabbra kell venni az őrleményt. ha félig lesz a felespohár szemre, az már jó
ronin s8
senior tag
Két evőkanál az 30 ml. Inkább legyen az a kávé kicsit kevesebb, mint több.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
vendingo
veterán
Mi ez a feles poharazás?
Mi a lényege, mire jó?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
jolti
senior tag
Ezeket vágom én is!
Nem ma kezdtem a kávés szakmát!
Holnap lesz egy napja!
Hami33
aktív tag
Eszpresszó mennyiség kb egy felespohár félig 25-30 mp alatt van félig akkor jó rendben. ha nincs mércés pohár
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Ehhez ajánlottam neked a shotos (mérce) poharat. Most Zsolti is hasznát venné...
bl4ze
veterán
or for dummies
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
jolti
senior tag
A feles jelzés, (ha csak nem 4 centes) a crema tetejénél lehet. Olyan 35-40 mili lehet.
Amúgy tudom, hogy tamperelés volt gyenge, mert alig merem már nyomni, nehogy befullasszam.
Ha túl apróra van darálva, vagy ha túl durvára, akkor nekem keserű, úgyhogy a finomságot kezdem kitapasztalni. Szerintem.
Kár, hogy nem tudok senki hozzáértőt meghívni egy kafféra! :-)
Amúgy meg qurvafinom volt és ez a lényeg!
jolti
senior tag
And06
aktív tag
a tömöritési erőt próbáld rögziteni (gyakorold), legalább 10-15kg legyen, papiron 20 kéne, de 10 felett jó
ronin s8
senior tag
Jól érzed! Ha nem ideális a lefolyás, nem lesz jó az íz. Ezért nézzük olyan rigorózusan a lefolyásokat. Nagyon szűk az a tartomány, amin belül jó. Ezért nehéz műfaj az espresso, de ha eltalálod, nagyon jó lehet.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Hami33
aktív tag
jolti
senior tag
Király !
Mivel idáig senki nem írta (vagy csak nem olvastam), hogy ha túl finomra van akkor is keserű, nem csak akkor, ha túl durva, így ezt nem mertem mondani, nehogy hülyének nézzétek.
Bár tudom, e nélkül is... Megelőzve a lepattanóra lecsapokat! :-)
Csak, ha túl finom, akkor olyan máshogy keserű. Még talán azt hívtam a múltkor túl erősnek.
De akkor az a lényeg, hogy jól érzem.
:-)
Peti...(16v)
tag
Ez nem jó? [link]
bl4ze
veterán
Expolygon , vagy Danetti olcsóbban ad ilyet. Vagy talán még a BOLS mixer boltban is. (Budapest, Pécs, Budapest a 3 hely címe)
.:. bl4ze .:.
Hami33
aktív tag
[link] akkor már az ascaso)))
jolti
senior tag
1-2 ezer forint! Ne wazze!
Akkor inkább veszek egy gyógyszertárban ( ezt rátok értem :-) ) egy 10 milis fecskendot és egy pofas felespohárra rámérem és egy vékony alkoholos filccel bejelölöm! Esetlegegy kis vastagabb fajta cellux szalaggal leragasztom, hogy ne kapjon le olyan hamar.
adpeter
tag
Helló prof! Kicsit soknak tűnik a mennyiség. De ha neked ízlik,akkóóóó úgy jó ahogy van.
Csak azért tapasztald ki a lefolyást,mert sosem tudhatod mikor esik be hozzád egy műértő vagy egy topic társ.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
ronin s8
senior tag
A lényeg a lényeg: az espresso a kávé csúcsa, mindenféle értelemben. Jelesül mi most arra csodálkozunk rá sokadszor, hogy ha egy hegycsúcson megcsúszik a lábad, lebukfencezel. Nagyon szűk az a mezsgye, amin járunk Nem nagyon van értelme lecsúszni róla, mert az következményekkel jár.
Amit keserűséget illeti, ez talán gép-függő. Nálam a Giotto-n inkább savanyúba hajlik az íz, ha túl lassú a lefolyás. Ennek talán az lehet az oka, hogy drasztikusan túlhűl csaplás közben a kávé, és kiemelődnek a savanyú ízősszetevők a többi rovására.
Keserű lehet a kávé túl sok hőtől is, de a hőhiánytól is. Ez mind-mind összefüggésben van a lefolyással.
De pl. a francia café créme tipikusan egy gyors lefolyásra hangolt szimpla/dupla, ami kicsit szőkébb, mint egy szabályos espresso, és fűszeres, gyümölcsös ízek jönnek elő belőle. A franciák direkt erre pörkölik a kávéikat, mert náluk ez nagy divat. Egy olaszos espresso kávé nem túl finom ezzel a gyors lefolyással.
Tudni kell, mi mire való...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
TörökSzabi
csendes tag
poharcenter.hu
120 Ft egy feles pohár 3 és 5 cl-es jelöléssel kb. Egyéb szép kávés italra való poharaik, és minden féle poharuk van olcsón.
adpeter
tag
Úristen! Most olvasok vissza. PARCI neked nincs FELSŐSZŰRŐ TISZTÍTÓ KEFÉD???
Én vettem egyet,mert olyannal buheráltak a profik jutyubon is. Apám,ha tudnád mit hagysz ki.
Ma voltam Egerben. Eszterházy tér MVH. Mellette ILLY caffffe. Na mondom,olyan jó volt olvasni a korzós élménybeszámolót erre most rápróbálok. Egyből duplát kértem...hát nem szoktam de most cukroztam rendesen....úgy valahogy lecsúszott!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
jolti
senior tag
Tudom.
Azért is írtam oda, hogy, hagy picit gyors lett a lefolyas.
Írtam az előbb, hogy nem ma kezdtem a kávé szakmát! :-) Holnap lesz egy napja!
Majd az évek, meg a rutin...
TörökSzabi
csendes tag
Nekem a csajszi múltkor etalont csapolt, mindene megvolt a kávénak. Elmodása szerint a barista srác meg olvassa a Korzót.
jolti
senior tag
Most, hogy mondod lehet savanyúbb inkább.
A t...m tudja, olyan meghatározhatatlan, de jellegzetes íze van nekem a túl lassú lefolyasnak. Az biztos, hogy jól elkülöníthető, más jellegü a túl gyorstól.
TörökSzabi
csendes tag
Nálam a tamper állvány 60x60x100/80mm-es zárt szelvény bemarva 35 mm szélesen. Erre raktam szivacsot szétvágott egéralátétből. Zacckiütő az a barista boltból a Grindenstein.
bl4ze
veterán
Aki szeret barkácsolni Knock-box nekem is a régi Grindenstein. (szürke)
.:. bl4ze .:.
TörökSzabi
csendes tag
Jut eszembe, holnap viszem az őrlőket festetni. Lesz egy fekete, meg egy szürke eladó Mazzer Super Jolly-m. Összerakás után már csak használni kell őket.
RBJ
addikt
A felső tisztító kefénél érzek egy kis hype ot. Vettem ma egy otsó 100 Ft os fogkefét ami semmilyen színű,formájú így ráfogom, hogy kávés kefe.
Nem szoktam kávét inni cukrászdában, meg sehol. De Egerben szabadságom töltöm sikerült nem is tudom minek nevezzem kapucsinót innom amit felmosóvíznek jó lett volna egy cukrászdában.
Ehhez képest amit én csinálok otthon kezdő létemre ég és föld.
Mi lesz ha kitapasztalom a darálóm, és kávéfőzőm. Akkor csillagos ég lesz a különbség.
Nem is tudom, hogy ilyen helyeken, hogyan tudnak ilyet kiadni a kezükből egyesek.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
And06
aktív tag
http://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=695
ez a fajta elég kényelmes. az árát nem éri meg, de amúgy jó cucc.
adpeter
tag
Egy szőke hölgyemény szolgált ki. Nem láttam a folyamatot,de gyorsnak találtam kicsit.Cukorral sokat javult,de anélkül elég "fura" volt. Majd teszek még egy próbát,ha arra járok. Hátha.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
brownus
veterán
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.