Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Toma
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jhonny06
veterán
BP belvárosban van olyan kávézó vagy barista üzlet, ahol frissen pörkölt kávét árulnak, max pár naposat? Az utóbbi időben bárhol néztem, legalább 1 hónapos kávék vannak kitéve mindenhova, pedig fullos specialty hely volt mindegyik. Általában webshopról rendelek, de most a hosszú hétvége előtt már nem érne ide.
-
icm
tag
válasz
sz.zs. #126537 üzenetére
Én nullától kb 11-12 kattanásig vissza tudok menni teljes zárásig. Ugye a fejrész meg a testen is a menetbekezdés helye változhat, így változhat akár a tényleges nulla pont is akár egymás után gyártott őrlők esetén is. Én ezt el tudom fogadni, persze lehet ez zavaró de ritkán van, hogy ugyanaz a kosár, ugyanaz a pöri, ugyanaz az őrlemény, ugyanaz a dózis megy két K4 tulajnál, ugyanazon a gépen
Egy komolyabb kézinél ez lehet sokkal pontosabb, szűkebb tartományon belül van.
-
Safi1988
csendes tag
Érdekes ez a kéziőrlő cucc. Jelentős különbség van a lefolyásban, attól függően, hogy milyen gyorsan tekered. (de ez már volt itt téma)
Ha izomból tekerem a K4-et nekem egy teljes kör + 10-12, ha nagyon lassan, akkor 1 kör +18-20. Lassabb tekeréssel egyébkén nekem sokkal egyenletesebb is a lefolyás. Gyors tekeréssel néha prüszköl a seggetlen kar, lassú őrlésnél ugyanaz a kávé pedig gyönyörűen lefolyik, nem fröcsög szét. Ízre én nem vettem észre különbséget.
-
válasz
sz.zs. #126537 üzenetére
Összeérést nem néztem, GC-n 52 körül volt jó amikor először beállítottam, azóta csak Picopresso-val használom; ugye az kicsit még durvábbat kér, így volt a legutóbbi Roastopus, meg 1-1 világos etióp kerek 60.
Avx-es beszerzés, ha esetleg van valami batch number vagy verziózás a K4-ek esetén -
PeterAgos
csendes tag
válasz
adamkaa777 #126529 üzenetére
Bocsánat, ezt nagyon elnéztem :-(
Persze, hogy tovább kell tekerni... -
TDX
tag
A Kruve-nak ma indult a negyedik kickstartere három kiöntőjű tejkiöntő kannával és porcelán csészékkel, a korábbi üveg presszós csészéik is le vannak árazva (Imagine és Propel). A kanna elég furán néz ki szerintem, de a csészék nekem tetszenek (csak elég drágák..). És erre gondolom még jön 27.5% ÁFA. Viszont úgy tűnik még így is olcsóbbak mint amennyiért jelenleg lehet őket kapni itthon, [pl.].
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB #126534 üzenetére
En eddig a Brikka es a Bianca kozott allitottam a G1 -et, most mar nem kell nyulkalni hozza. Mondjuk ott joval egyszerubb volt, mert 8-9 klikk vagy 14 klikk.
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB #126534 üzenetére
A számozott, külső állítású skála az igazi, klikkes vagy nem az már nekem mindegy.
-
MPowerPH
félisten
Ez a klikkes dolog tok jo kezi orlokon... Klikk nelkuk szivas, mert rohadtul nem tudom, hol vagyok.
-
kmarci25
veterán
válasz
Így ahogy találtad a guglin. Tekerd a tárcsát abba az állásba, akinél nem megy tovább, ilyenkor összeérnek a kések. (Nehogy megtekerd!) Ezután elkezded forgatni a tárcsát és számold a klikkeket. Ha presszóhoz 50-60 klikk, akkor mokkához több kell, mondjuk 65-70. Próbálj olyan állagot elérni, mint a gríz, vagy valamivel durvább.
Több klikk=durvább szemcsék, kevesebb klikk=finomabb szemcsék. -
válasz
jó irányba mentél, nálam olyan 50-60 az espresso, szóval 75-90 szerintem jó lehet kotyogóra. De sosem próbáltam, szóval tapasztalat nincs vele
-
Cathfaern
nagyúr
Ha valaki szemez vele, kofio-n épp van Orea v3 pár darab. Méret szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy az S nagyon pici, kb. 16g-nál többet nem lehet főzni benne kényelmesen.
-
adamkaa777
senior tag
válasz
PeterAgos #126528 üzenetére
Akkot első körön félre értettem mert ugye egy teljes a 0 tól számítva 60 , és én +30 irányba mentem . Akkor visszafele a kezdethez az ami durvább ?
szerk .:
Grind Type
Fine 50-60 clicks
Medium-Fine 60-90 clicks
Medium 90-120 clicks
Coarse 150 clicks
Ez alapján indultam el elsőnek , ezt dobta ki a google -
PeterAgos
csendes tag
válasz
adamkaa777 #126527 üzenetére
Presszóhoz 50-60 között érdemes állítani karoshoz, a Brikka durvábbat kér (és nem szabad tömöríteni). Én 45-el kezdenék.
-
adamkaa777
senior tag
Sziasztok !
Adott egy Bialetti Brikka illetve a mai nap megérkezett hozzá egy Kingrinder K4 . Mielőtt koffeintúladagolást kapok (csak meg kell inni a tesztfőzetet is) Van itt fórumtárs aki hasonló konfigurációval rendelkezik és megosztaná velem az őrlő beállításait ?
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Ha valakinél van elfekvőben a lentiekből, az ne tartsa magában/magánál.
53mm-es IMS 2-es kosár
6mm-es roppantógyűrű, 5db
6mm-es T elosztó, ilyen: [link]
Rugós tágulási tartály
Imat Lux-hoz babtartály -
verti1
tag
Merre felé laksz? Szívesen húzok neked egy kávét, megmutatom a rutinomat vele ha gondolod.
-
törölt tag
Köszi mindenkinek a Flair tapasztalatokat. Az segít a legtöbbet mikor valaki leírja a napi rutinja egy lépését amire magamtól nem jönnék rá.
-
norkov84
tag
válasz
vendingo #126506 üzenetére
vendingo:
Én sima, legegyszerűbb, 10+ éves vízforralót használok Robothoz. Semmi extrát nem tud, nem is hattyúnyakas. Tökéletesen alkalmas hozzá. De én húzás közben kávétömeget sem mérek: felöntöm a 18g örleményt 60-65g (ahogy sikerül) közötti forrásban lévő vízzel, így szokott 40-45g ital lenni a végeredmény.
Előmelegítéshez pedig egy bögrébe teszem a kart a szűrővel, amit felöntök forrásban lévő vízzel és hagyom addig, amíg a Kinuval leőrlöm a kávét. A vízforralóm teteje íves, anyaga műanyag, így ha csak ráteszem forralás közben, volt hogy lecsúszott --> nekem ez macerásabb, mint a bögrében előmelegíteni. -
rastacsz
tag
Pont(y)osan. Flair signature:
A 8-8,5g sötét pörkölésekhez is tök jó. De a kis adag miatt a napi sok kávé sem annyira probléma.
Kísérletképpen volt egy valami filter pörkölésből 9,2g be, 44,7g ki, ami 1:4,86-os arány, de általában nem ilyeneket iszom. Akkor már filter és kész.
(észak-)Olaszból a 10g alatti őrleményt választom (ez szépen belemegy a szűrőbe, kényelmesebb vele dolgozni) és 1:2 fölé nem megyek, kicsi ital. Előmelegítés nincs.
Impresso kerinci espresso pörkölés. Mostanában 13,5g be, 2,3 körüli arányon (a pörkölők nagyjából ezt ajánlják espresso pörk esetén, de kérdezzetek rá). Előmelegítés szintén nincs.Hattyúnyakúm van, de egy, a magyar háztartások nagy százalékban megtalálható tej vagy kávé melegítő bőven elég. Nem kell foglalkozni a hőfokkal, lobogó víz és kész.
Filter pörkölés esetén azért meg szoktam melegíteni a hengert, ezt lehet tej/kávé melegítőben is, ekkor a vízzel együtt melegszik, rottyan egyet, vagy a szilikonos tölcséren a hattyúnyakú fedele helyén.
A hattyúnyakú sima tűzhelyes verzió, az olcsó kínai.
Indukciós lapon egy hosszabb bloom alatt (kb 45s) simán képes a 80-100°C közötti lépcsőt megugrani egy normál adagos tricolatere, ami 300-320ml, amiből a bloomra általában 45-50 megy ki, de alapból több vizet rakok a kannába, kb 400-500g között. -
Toobee
veterán
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni a véleményeteket, hogy az alábbiakat mennyiért lenne reális meghirdetni:
Gaggia Classic Pro - Omron PID - 9 bar, szűkítő, ipari felsőszűrő, Tadamm által készített fanyél a naked portafilterhez, 3D nyomtatott alacsonyabb csepptálca
Mignon Speciliata - Új kés, van hozzá gyári babtartály, de single dose pumpa szett is.
(Kategória váltás lesz..)
Köszi a segítséget!
-
törölt tag
válasz
vendingo #126510 üzenetére
Pedig érzem hogy jó lenne, csak kérdés, kell-e tuning főzőhenger extra szigeteléssel, ha létezik ehhez a típushoz ilyen, meg vízforraló amihez passzol, hogy a gőzén fel lehessen melegíteni... Meg kelleni fog egy valamilyen kéziőrlő is.
És maradna a jelenlegi gép is tejet habosítani, szóval váltásról nincs szó. -
icm
tag
válasz
#85578752 #126509 üzenetére
8.5g-vel Rastacsz, 13g-vel Ribárszki és 16g-vel Macnamara, Verti1 nem figyeltem pontosan de 14-15g rémlik és pedig 11-11.5g-vel használom a classic / signature verziót.
BAROMI jó kávét ad, de a henger kapacitása korlátozza a kimenő végterméket. Alapban 1:2-1:2.5ig is elmegyed, de az 1:3+ is elérhető dóziscsökkentéssel.
Én egy régi "kávés" bögrébe rakom a hengert, felöntöm forró vízzel, majd míg szöszölök kap még egy felöntést így olyan stabil 86+ körüli a henger majd ezt öntöm fel forrásban levő vízzel. Nincs még PID-es hattyúnyakas forralóm, az lesz a következő majd. Én ajánlani tudom. -
törölt tag
-
vendingo
veterán
válasz
Toobee #126507 üzenetére
Egyszer majd rászánom magam egy próbára/vételre. Flair classic felé húzok az ára miatt, de jelenleg 9B-vel is elvagyok. Még mindig megtud lepni a végeredménnyel, pár hónap alatt átszoktam a közepes majd a világos pörire, amit egy karos gép se tudott kiváltani nálam. A héten világos casmo pöriből olyanokat húztam, hogy letettem a seggem tőle.
-
Toobee
veterán
válasz
vendingo #126506 üzenetére
Gondolom bármelyik jó hozzá. Igazából ezért szeretem a Gagné AP receptet is, meg a Robot is ilyen lesz szerintem: sima, otthoni vízforralóból felöntöd, semmi hőfok para (egyébként EKG-val csináltam, olvastam itt, hogy a fedőre rárakva a cuccokat remekül átmelegszik).
-
vendingo
veterán
Új kávé van kalmárnál, be is rendeltem egy kilós tételt, eddig még egy kávéjában se csalódtam.
Guatemala - Totonilco
Étcsokoládé, mandarin, sárgabarack. Édes, selymes, közepes savtartalmú kávé.Toobee: jól hangzik, ilyenkor mindig elcsábulok egy kicsit, hogy kipróbáljam valamelyik karos gépet.
Vízfarralóból bármilyen jó hozzájuk? Nekem csak sima filléres aldis van, ilyennel is működhet, vagy kell hozzá még egy 20-30 ezres spéci cucc? -
Toobee
veterán
Kölcsönrobottal este 10-es shot. Azt hittem ilyen félig beállós lesz reggelre, hogy már tudjam merre vagyok arccal előre, de meglepően jó lett, muszáj volt belekortyolnom. Tényleg felesleges előmelegíteni espresso pörkölésekhez, ez éppen egy 19grams Italo Disco volt, de reggel kap egy kis filter pörkölést. F késes Majort 2 ricnivel tekertem durvábbra kezdésnek, ez nagyjából jó volt egy flat 9 baros húzásra, tehát mehet még durábbra.
-
Saughassy
aktív tag
Ha mar... en meg ketsegbeesetten keresek egy 51.5mm-es tamper alapot, Valahogy nincs kedvem teljesen uj tampert venni fel milimeter miatt.
Amugy a rendezveny nekunk bejott, jo hogy a korabbi helyszinekhez kepest vegre volt levego es ter, leulni is lehetett.
-
weinmaker
őstag
Urak! Ha valakit izgatna egy Tadamm-os szűkítő LM single kosárhoz és a hozzávaló tömörítő, akkor keressen privátban, mert van egy új eladó darabom.
-
Zen42
tag
válasz
rastacsz #126485 üzenetére
Utóbbi idők egyik legérdekesebb kávéja amibe belefutottam. Nem vagyok egy mester az ízjegyek meghatározásában, de azt mondanám, hogy a baboknak intenzíven édes, dinnyés, piros bogyós illata van. A fiam szaloncukrot mondott de az így szövegesen nem értelmezhető szerintem. A csészében ráül erre egy íz és illat ami a fermentàlásból adódik, de nem rossz értelemben.
Ezzel szemben filteresként a CM standon teljesen jelentéktelennek éreztem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- RAM topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- War Thunder - MMO Combat Game
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest