Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45101) BBéci válasza st6969 (#45090) üzenetére


BBéci
titán

2004-ben, amikor épült a házam, szerkezetkész állapotban becsöveztettem, mert el sem tudok képzelni egy lakást klímaberendezés nélkül. A 28, esetleg 29 fok, amire ilyenkor felmelegszik a belső levegő, az elviselhető lenne 50 %-os páratartalom mellett, de a 70-80 akkor is borzalmas, amikor csak 25 fok társul hozzá. Ezért beállítom a klímát 25 fokra, amit könnyedén tart és a levegő nedvességtartalma is az ideális értéken áll.
Már említettem, a kánikulát kivéve sosem kellett csökkentenünk a párát, éppen ellenkezőleg, fűtési szezonban hidegpárásítót üzemeltetek.

(#45097) pjen
Az elgondolás jó, magam is alkalmaztam a módszert, némi változtatással. Amikor a külső hőmérséklet ugyanannyi lesz, mint a belső, akkor nyitok ablakokat, reggel pedig bezárom és leengedem a redőnyöket.
Amikor társasházban laktam, a teraszajtóba állítottam egy ventilátort, azzal nyomattam be a kinti hűvös levegőt. Úgy elviselhetőek voltak az éjszakák, nyugodtan tudtam aludni.
De a légkondi egyértelműen jobb.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45102) BBéci válasza peppe79 (#45095) üzenetére


BBéci
titán

Irigylésre méltó értékek, valóban nem létszükséglet a klímaberendezés. Ám szerintem arra a két hétre, amit említettél, már indokolt.
Az viszont gáz, hogy ekkora eltérések, pontatlanságok vannak az egyforma mérőeszközök között.
A higanyos hőmérőt nem látom, csak egy borszeszest. ;]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45103) Lauda válasza peppe79 (#45095) üzenetére


Lauda
félisten

A páratartalom nálad mitől ilyen alacsony?

(#45104) BBéci válasza Lauda (#45103) üzenetére


BBéci
titán

Feltételezésem szerint a kinti is alacsony, ebből a szempontból jó területen lakik. [link]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45105) peppe79 válasza fogtunder (#45096) üzenetére


peppe79
senior tag

Az Ytong nagyon jó hő-, és hangszigetelő, csak épp kicsi a hőtároló tömege. És ennek nem csak télen, de nyáron is meg van az előnye. Nálam vázkerámia a falazat, de nem szeretem. Ha most kezdenék bele újra az építkezésbe, hagynám a fenébe az összes "modern" falazóanyagot, és inkább B30-asból húznánk fel a falakat, vastagabb homlokzati szigeteléssel. A födémre 20 centi cellulóz került, az viszont jó választásnak bizonyult.

(#45106) peppe79 válasza Lauda (#45098) üzenetére


peppe79
senior tag

Ez így nem feltétlenül igaz. Próbálj csak megmaradni például napközben egy szigeteletlen panellakásban. A lényeg a kellő vastagságú szigetelés...az 5 cm-es polisztirol éjszaka lehet, hogy tényleg csak ront a helyzeten.

(#45107) blattida válasza BBéci (#45102) üzenetére


blattida
nagyúr

Egyrészt, egy digitális és egy folyadékos hőmérő nagyon nem egyforma mérőeszköz, másrészt, a szeszes is többet mutat 26C foknál(ráadásul van paralaxis hiba is a képen) és a digitális is kerekit, vélhetően nem is ugyanott, ugyanazt mérik, 0,5 C fokos különbségről beszélünk, ami így nem gáz kategória...szerintem, otthoni, nem profi eszközökkel teljesen indokolt és vállalható.

Nálunk bent 25,1-25,2 C fok van, a relatív páratartalom 66 %, nincs klímánk, kint semmi árnyék a házon, csak a tető túlnyúlása árnyékolja a déli ablakokat, a redőnyöket nem engedjük le. Ablakok csak éjszakától hajnalig vannak nyitva.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#45108) Lauda válasza peppe79 (#45106) üzenetére


Lauda
félisten

A szigeteletlen panel legalább tud hűlni éjszaka, mármint a falak, a szigetelt nem. Ráadásul a bent termelt meleg is a falakban ragad.

(#45109) peppe79 válasza BBéci (#45102) üzenetére


peppe79
senior tag

Valóban hülyeséget írtam, nem higanyos hőmérő. Most, 14:30-kor ~27 °C-ot mutat, a digitálisak 28,0-28,6 °C-ot. A páratartalom 50-56% között mozog, attól függ, melyikről olvasom le. Sajnos ezek ilyen pontatlan eszközök, de ez egyébként az összes otthoni célú hőmérőnél így van. Ezeknek a pontossága jellemzően +/-1°C, a relatív páratartalmat pedig +/-3, 4, 5%-os pontossággal mérik. Engem egyébként nem ez zavar, hanem az, hogy mi értelme a tized pontosságú hőmérséklet kijelzésnek, ilyen hibaráta mellett (?).
Amúgy éves szinten tényleg olyan max. 2 hét szokott lenni, amikor már kellemetlen idebent a hőmérséklet. De ennyi áldozatot még be tudunk vállalni, ilyenkor éjszakára bekapcsolva hagyjuk a ventit.
A páratartalom itt a Dél-Alföldön napközben alacsony, általában száraz meleg szokott lenni. Itt minden pontos adat elérhető.

(#45110) peppe79 válasza Lauda (#45108) üzenetére


peppe79
senior tag

Igen, csakhogy a nap nem csak az éjszakából áll. 30 évig éltem ilyen betoncellákban, úgyhogy ismerem már. A szigeteletlen panelben napközben úgy átmelegszik a falazat, hogy megdöglik az ember. Anyáméknál 20 centis grafitos szigetelést tettek fel, az nagyon hatékony. Konkrétan, alig-alig engedi átmelegedni a falakat, ergo nincs mit éjszaka leadjon hőt. Bátyáméknál mindössze 5 centis a homlokzati szigetelés, náluk kezdték el legelőször szigetelni a paneleket. Na, az viszont gáz...

[ Szerkesztve ]

(#45111) Lauda válasza peppe79 (#45110) üzenetére


Lauda
félisten

Okk. Érdekes egy fizika működik ott. Az emberi hő, fürdés, főzés melege pedig teleportálódik a lakásból.

[ Szerkesztve ]

(#45112) asdf_ válasza Lauda (#45111) üzenetére


asdf_
veterán

Nehogy mar az ember atlagosan orankenti 60-80 Watt holeadasat probaljuk a tobb nagyagrenddel nagyobb, raadasul kb 20-30 negyzetmeternyi homlokfeluleten jelentkezo napsuteshez merni... :W Ahhoz viszonyitva az ember holeadasa kerekitesi hiba...

(#45113) Lauda válasza asdf_ (#45112) üzenetére


Lauda
félisten

Én nem próbáltam ilyesmit.

(#45114) fogtunder válasza peppe79 (#45105) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Hát én se abból csinálnám, de ezt használtan vettük és nagyon jó áron, az ingatlanválság csúcsán, szóval már ez van. Vigasztal a tudat, hogy most jó 25 gurigával többe lenne a házam.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#45115) gabikiraly2


gabikiraly2
aktív tag

Sziasztok.
Kenyérsütő vásárlása előtt állok. Tapasztalatok érdekelnének és konkrét ajánlások. A rászánt keret kb 30000 forint.
Köszi

Csend a lelke mindennek!

(#45116) Cyrin válasza gabikiraly2 (#45115) üzenetére


Cyrin
addikt

Jobban jársz, ha sütőben sütöd, egy formatálban.
Én is így csinálom.

(#45117) gabikiraly2 válasza Cyrin (#45116) üzenetére


gabikiraly2
aktív tag

Az pont az időhiányon nem segítene.

Csend a lelke mindennek!

(#45118) Cyrin válasza gabikiraly2 (#45117) üzenetére


Cyrin
addikt

Sokkal gyorsabb, kell hozzá egy tálas keverő. 30 perc kelesztés, 50 perc sütés. Kész.
Volt kenyérsütő gépem is. Egy szenvedés, és a kenyér is egy tömör sz@r volt, és fél napig dolgozott.

(#45119) pjen válasza Cyrin (#45118) üzenetére


pjen
félisten

Sajnos +1 et kell adnom.

(#45120) fogtunder válasza gabikiraly2 (#45117) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Ezek a gépek nem tudnak jól keleszteni, tapasztalatból mondom, a házi kenyérsütés időt igényel, ezt nem nagyon lehet kikerülni, a kelt tészta egyik lényeges pontja, hogy a kezeddel érzed, mikor jó. A ciabattat be szoktam dobni a keverőtálas gépbe, mert azt csak össze kell dolgozni, minden mást kézzel, aztán sütő, jénai tál. Egy vastag pizzasütő kő kell inkább a sütőbe, hogy egyenletesebb legyen a hőleadás

I hate morning people. And mornings. And People.

(#45121) peppe79 válasza gabikiraly2 (#45115) üzenetére


peppe79
senior tag

Csatlakozom a többiekhez. Most készültem kivinni a szeméttelepre a miénket. Ha érdekel, ingyen odaadom neked, Foxpost-tal egy ezresért nálad van. Egy régebbi Delonghi gépről van szó.
Az asszonynak van egy bitang jó békebeli kifli receptje...az normál sütőben is simán elkészíthető. Manapság sehol nem lehet ilyen állagú kiflit kapni.
A kenyérsütőben meg olyan tömör sz@rok készültek, mint amiket a Lidlben lehet kapni (mondjuk, ott épp nem a tésztával van a gond, hanem a hozzá nem értéssel, vagy kapkodással).

[ Szerkesztve ]

(#45122) pjen válasza peppe79 (#45121) üzenetére


pjen
félisten

Én sikeresen elajándékoztam.Viszont a kifli recept akár priviben is jöhetne :R

(#45123) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

Segítsetek kérlek, az alábbiakban!

Nagy méretű, jól pakolható, modern hűtőszekrényt keresek, 200.000 forint alatti árkategóriában.

Sok "No Frost"-os kombinált készüléket megnéztem, de sajnos mindegyiknek bazi nagy a fagyasztó része! Arra pedig nincsen szükség.

(A kis méretű, felső fagyasztóval szerelt gépek pedig jellemzően elavultak és/vagy kicsik.)

Szóval lehet akár fagyasztórész nélküli is.

Úgy tudom, a különféle légkeringetős, ionizáló (vagy más baktériumölő technológiát) tartalmazó modelleket érdemes preferálni...

No de melyik márka, melyik típusát?

Köszönöm előre is!

"Aquila non captat muscas."

(#45124) peppe79 válasza pjen (#45122) üzenetére


peppe79
senior tag

Itt található a recept. A legfinomabb, legjobb állagú kifli, amit eddig ettem, és elkészíteni sem túl bonyolult. Kívül ropogós, belül pedig puha, de nem "gumi" állagú. A boltiak ehhez képest ipari hulladékok.

[ Szerkesztve ]

(#45125) #40553216 válasza BBéci (#45101) üzenetére


#40553216
törölt tag

Én attól függően, melyik irányba megy a levegő magától, rakom át a ventit, amíg fent vagyok. Én akkor kezdem, amikor érzésre kb. egyforma, amin sokat javít, ha jár is a levegő.
Reggelre nem ment 25°C alá, de a legmelegebb sem volt 28°C fölött, miközben kint majdnem 36°C is volt. Pedig csak 5 cm egyszerű polisztirol szigetelés van.

(#45126) qqzs válasza gabikiraly2 (#45115) üzenetére


qqzs
őstag

Mi 2011 ota Panasonic SD-2501WXC kenyersutot hasznalunk. Elotte volt valami olcsó marka meg lidlos is. Azok is megsutottek de kinszenvedes volt kivenni a kenyeret. Ebbol igy 8 ev utan is kicsuszik siman. Finom puha. Annyit nem art tudni az otthoni kenyersutesrol hogy nincs benne adalek ezert hamarabb peneszedik. Mi ezert szovetbe csavarva tartjuk a kenyeret nem nylonzacskoba

Eladó: GTS450

(#45127) koxx válasza qqzs (#45126) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

A panasonic gepei a legjobbak, de eleg borsos az aruk, nalunk egy ~25k-s tefal uzemel 2 eve.
A tobbieknek, kenyersutot is meg kell tanulni hasznalni, pontosabban kikiserletezni, hogy mibol mennyit kell es kva jo kenyereket lehet sutni. Ha tomor szar lett a vegeredmeny akkor az bizony user error.

(#45128) vscotina válasza peppe79 (#45121) üzenetére


vscotina
aktív tag

szia köszi a receptet

[ Szerkesztve ]

Üdv. vscotina >>szép és okos szőke cicababa >>>Panasonic G

(#45129) #40553216 válasza gabikiraly2 (#45117) üzenetére


#40553216
törölt tag

Ami még nem segít az időhiányon, az az lesz, amikor áttérsz a kovászos kenyérre. :DDD

(#45130) pjen válasza peppe79 (#45124) üzenetére


pjen
félisten

Köszönöm,jól néz ki.

(#45131) tibbike01


tibbike01
őstag

Úgy látom nincs értelmes oszlopventilátor 20k alatt. :W Javítsatok ki, ha tévedek.

Talán ez a Sencor, amiért pénzt adnék, de jóval több mint 20k.

[ Szerkesztve ]

(#45132) st6969


st6969
őstag

Amíg az Aldiban lehet kapni a rusztikus bagettet, addig kinek kell kenyérsütő? ;] :))

(#45133) peppe79 válasza koxx (#45127) üzenetére


peppe79
senior tag

Biztosan megvan a trükkje, amitől jobb lesz az állaga, és nem lesz olyan nehéz, tömör. Meg valószínűleg az adott gépen is sok múlik. De azt a kézzel dagasztott, 10-12 órán át kelesztett, "cserepes" héjú kenyeret, amit én szeretek, nem hiszem, hogy bármelyik kenyérsütő is 'reprodukálni' tudná.
Az olyan vékony héjú, vollkorn jellegű kenyereket, amikhez apósom szokott hozzá Németországban, viszont el tudtuk készíteni vele.

(#45134) peppe79 válasza tibbike01 (#45131) üzenetére


peppe79
senior tag

Mi az oka, amiért annyira ragaszkodsz a toronyhoz?
És a dizájnt, érintős panelt, távirányítót leszámítva, mitől látod olyan különlegesnek ezt a Sencort?

(#45135) dobolson


dobolson
senior tag

Sziasztok! Hűtővel kapcsolatban kérdeznék. Vettem egy új Samsung (BRB260130WW/EF) beépíthetős kombi hűtőt, aminek a hátfalán lent volt a kivágás. Na most az asztalosok úgy tették be a helyére, h szinte koppra neki van tolva a falnak, nem hagytak el pár centit, mert elöl meg így van síkban a bútor. Na most 2 napja lett beüzemelve a gépezet, és szinte folyamatosan megy, alig áll le 20-30 percekre, illetve az oldalai is elég melegek. Elképzelhető, hogy azért megy folyamat és melegszik ennyire, mert nem hagyták meg neki a kellő távolságot a faltól? A leírása alapján persze kellett volna elhagyni pár centit, de ez ennyire fontos lehet tényleg?

(#45136) pjen válasza dobolson (#45135) üzenetére


pjen
félisten

Igen valóban fontos.Azt a hőt amit a hűtendő dolgoktól von el,a hátulján,vagy oldalán lévő felületen adja le.Valamilyen szellőzőt is kellett volna hagyni a bútoron,hogy a meleg el tudjon távozni.A leírás szerint 400mm hézag kéne.

[ Szerkesztve ]

(#45137) dobolson válasza pjen (#45136) üzenetére


dobolson
senior tag

Akkor visszahívom őket, h tegyék be rendesen. Alul egyébként van rács a bútoron, de valszeg ez nem sokat segít a dolgon, ha a falra van tolva. Köszi!

(#45138) pjen válasza dobolson (#45137) üzenetére


pjen
félisten

Felül is kéne lenni rácsnak,hogy a kémény hatás elvigye a meleget.Ha már felül is lesz rács,esetleg betehetsz egy hő érzékelős ventilátort,hátha segít,ha aűtőt nem lehet előrébb hozni

(#45139) dobolson válasza pjen (#45138) üzenetére


dobolson
senior tag

Köszi! És az lehet egyébként, h ettől megy folyamatosan és ettől melegebb, mint kéne?

[ Szerkesztve ]

(#45140) BBéci válasza st6969 (#45132) üzenetére


BBéci
titán

A Pur-pur szerintem finomabb és lassabban szárad. A lidlis ciabatta a másik kedvencem, a kenyérsütő gépem a padláson melegszik.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#45141) Tetsuo válasza st6969 (#45090) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Te hol laksz? :Y A Niagaránál? Magyarországon átlagosan 50-60% körül a (napi szintű) max páratartalom az év nagyon nagy részében egy átlagos lakás nappalijában, hálójában illetve kint az udvaron ennél kevesebb.
(Tudom, az Őrségben van ilyen állandó pára.)

A meleg levegő több párát tud tartani, emiatt melegben kevesebbett mutat a mérő, ha ugyanannyi a pára.
Ha adott levegőt lehűtöd, a páramérő magasabb értéket mutat, egy hőmérsékleti szint alatt pedig lecsapódik a pára a hidegebb felületeken.

[ Szerkesztve ]

(#45142) Tetsuo válasza dobolson (#45139) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Persze, sőt ettől tönkre is mehet. Az elvont hőt valahol le kell adnia. A hűtőgépek belül hűtenek, kívül melegítenek. A hátulja (vagy adott esetben az oldala) egy radiátor.

[ Szerkesztve ]

(#45143) fogtunder


fogtunder
nagyúr

Porszívóból mit érdemes venni max 50-ig? Inkább jó legyen, mint olcsó, régen volt egy második szériás LG porzsák nélküli, azt szerettük, most egy Philips van, azt nagyon nem. Ha lehet, megint tartályosat vennék, de ha nem jók a mostaniak, akkor el tudok tekinteni tőle.
Tudom, hogy Dysont kellene venni, de az méregdrága és nem tudom rá lehet-e rakni a gyerek orrszívóját.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#45144) dobolson válasza Tetsuo (#45142) üzenetére


dobolson
senior tag

Akkor kitalálok valamit. Köszi mindkettőtöknek!

[ Szerkesztve ]

(#45145) koxx válasza fogtunder (#45143) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Miele C1, ha kicsivel dragabb is belefer akkor C2.

(#45146) INTELligent


INTELligent
senior tag

Sziasztok!

Automata kávéfőzőt szeretnék vásárolni, a keret max 100k lenne (új). Melyik márka, ami a legmegbízhatóbb/legjobb szervízháttérrel rendelkezik ebben az árkategóriában?
Azt olvastam itt a fórumon, hogy a Krups felejtős, ill. sok vélemény van összehasonlítós oldalakon pl a DeLonghiról (ezt néztem többek között), de azokból a megbízhatóságot tekintve nem sok következtetést tudok levonni.

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#45147) tranceplanet


tranceplanet
addikt

Sziasztok! Hétvégi házba szeretnénk vízmelegítőt venni. Jelenleg egy direkt átfolyású PB gázpalackos vízmelegítőt használunk, de eléggé döglődik. Mosogatásra és zuhanyozásra használjuk hétvégenként. Szeretnénk átállni elektromos vízmelegítőre, fontos, hogy jelenleg csak 230V van kiépítve, három fázis nincs.
A vízellátásért egy házi vízmű felel egy kútból veszi a vizet, nyomás van bőven.
Ezt a készüléket néztem ki: Ariston Velis EVO 50 Van valakinek tapasztalata ilyen készülékekkel kapcsolatban?

" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!

(#45148) viharhozo


viharhozo
addikt

Vettem egy ilyen csodat, de egyelore nem nagyon jovunk ki egymassal.

Az alapveto gond, h a centrifugalasnal mar 800-on is rettenetesen vibral, epp csak el nem setal. A szallitasi csavarokat kivettem, a helyuket bedugoztam. Negy csavar volt, de ot dugo, ez mondjuk gyanus, de lehet, h adtak egyet tarcsiba. A gep vizszintben van, sztem nagyon stabil. Ha allo helyzetben megrazom a dobot, hallom, h alul hatul vminek nekiutodik, valoszinuleg ez okozza az irgalmatlan vibraciot. Tobb ruhatoltettel is probaltam, sok kis ruha volt benne, tehat ez elvileg nem lehet gond. Tobb otletem meg nincs.

Emellett mar az aztatasnal is mindenfele cincogo, nyiszogo hangokat ad ki magabol, ami eleg furcsa vadi uj gepnel.

Van esetleg vkinek ilyen vagy hasonlo Bekoja?

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#45149) farkas-j válasza tibbike01 (#45131) üzenetére


farkas-j
őstag

Nekem ez a fajta oszlopventilátor nem vált be. Ami bevált, abban egy darab hosszú forgótengely volt lamellázva. Jóval csendesebb és jobban is keveri a levegőt. Konkrétan egy OBI DC1003-as típusjelzésűt használunk most.

Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

(#45150) farkas-j válasza viharhozo (#45148) üzenetére


farkas-j
őstag

A Beko legtöbb típusánál ha jól emlékszem hátul alul szokott még lenni egy hungarocell támaszték. A mosógépet megdöntve ki lehet és ki is kell venni. Erre van figyelmeztető matrica is a gépen, csak nem mindenki veszi észre. Nézd meg, hogy nálad nem e ez okozza a problémát.

Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.