Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23051) TazLeacher


TazLeacher
nagyúr

Az X-Men újraindításától azonban elhúzódott, és az X-Men mutánsaitól függetlenül, Roy Thomas szeretett volna egy kanadai szuperhőst is a Marvel füzeteiben látni, mivel a kiadó képregényei a szomszédos országban is sok olvasóra tettek szert. Az állatokat mintázó szereplők abban az időben igen divatosak voltak, Thomas választása pedig a rozsomákra esett, mivel megtetszett neki az állat neve. A feladatot Len Wein kapta, hogy alkosson meg és mutasson be egy szereplőt, aki erre a névre hallgat. Thomas később arról, hogy Cockrum korábban már bemutatott neki egy Rozsomák nevű szereplőt úgy nyilatkozott, hogy nem emlékszik rá, hogy a név Cockrumtól származott volna, de azt sem zárta ki, hogy valóban így történet.

A név eredeti ötletgazdájának kilététől függetlenül, miután Wein megkapta a feladatott utánanézett az állatnak, amelyből egy szuperhőst kellett alkotnia. A Kanada egész területén honos, de az Egyesült Államokban is ismert ragadozó viszonylag kis termetéhez képes igen harcias és agresszív állat, mely a nálánál sokkal nagyobb betolakodókat is megtámadja ha területét védi. Wein ezeket a tulajdonságokat vette alapul az új szereplő megalkotásakor. Ráadásul az állat erős territoriális ösztöne Wein szerint hasonlított is a kanadaiak erős nacionalista érzelmeire, főleg a francia-kanadaiakéra, akiknek egy szélsőséges mozgalmuk az 1970-es években el is akartak szakadni Kanadától. Wein még azt is fontolóra vette, hogy Rozsomák francia-kanadai legyen.

Tehát előbb volt a szereplő neve, mint maga a karakter, lényegében az állatról mintázták a karaktert, nem véletlen volt a névválasztás, hanem tudatos. Ezek után farkast csináltak belőle...

[ Szerkesztve ]

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#23052) umek7 válasza TazLeacher (#23050) üzenetére


umek7
őstag

E hsz kapcsán válaszolok Huma:

Összekeveritek a dolgokat. Személy szerint én arról beszéltem, hogy költői szabadságnak lennie kell a fordításban, az más kérdés ha kontársággal társasul. Azért van jó pár eset ahol semmit nem von le az "élményből" - és ez relatív - egy esetleges cím, de van aki úgy lovagol rajta mintha minden azon múlt volna.

(#23053) mephi666 válasza TazLeacher (#23050) üzenetére


mephi666
nagyúr

nekem a wolverine-nél az az álláspontom, hogy meghagyhatták volna wolverine-nek, mint ahogy superman sem "szuperember" és batman sem "denevérember" már :K ha pedig van egy névre helyes magyar fordítás, ami nem félrevezető és jól hangzik, akkor legyen az... de teljesen 8, hogy mi itt ezt kitárgyaljuk: ha lesz még 5 wolverine film, ő akkor is "farkas" marad

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#23054) Huma válasza umek7 (#23052) üzenetére


Huma
addikt

A költői szabadság elengedhetetlen egy mű fordításakor, hogy színvonalasan adoptáljuk azt egy másik nyelvre. Azonban önkényesen megváltoztatni szükségtelen dolgokat teljesen más dolog. Itt egy karakter nevének szükségtelen megerőszakolásáról van szó.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#23055) rt06 válasza TazLeacher (#23051) üzenetére


rt06
veterán

"nem véletlen volt a névválasztás, hanem tudatos"
pontosan, tudatosan olyan nevet valasztottak, ami a celkozonseg szamara ismeros allat neve
ezzel hogyan tudnad osszeegyeztetni azt, hogy mindezeket kovetoen nalunk tudatosan egy olyan allat nevet kapja, amirol a tobbseg azt sem tudja, mi fan terem

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23056) callmeakos


callmeakos
veterán
LOGOUT blog

Holnap megyek az állatkertbe Rozsomákot sasolni a haverokkal. Kíváncsi vagyok, mert ők valamiért kíváncsiak a filmre :U

All→M8

(#23057) TazLeacher válasza rt06 (#23055) üzenetére


TazLeacher
nagyúr

Ehhez ez is hozzá tartozik:

viszonylag kis termetéhez képes igen harcias és agresszív állat, mely a nálánál sokkal nagyobb betolakodókat is megtámadja ha területét védi. Wein ezeket a tulajdonságokat vette alapul az új szereplő megalkotásakor.

Tehát az állat alapján alkották a szereplőt. Attól, hogy itt, a világ végén, a többség azt sem tudja, hogy mi ez az állat (az meg aztán isten ments, hogy a 2000-es X-men film után valaki beüsse a Google-ba, hogy mi a tököm az a rozsomák, ha már nem tudom), a kutyát nem érdekli. A legnagyobb gond, hogy jelen esetben a fordítás össze van keverve az átnevezéssel. Ez két külön dolog.

Ha egy állat nevének a megváltoztatását a fenti dolog indokolttá teszi, akkor a Te olvasatodban ha egy amerikai filmben olyan helység neve szerepel, amiről itt, Magyarországon, azt sem tudják, hogy micsoda, hol van, vagy egyáltalán létezik-e, akkor nemes egyszerűséggel hívjuk Hajdúböszörménynek, mert itthon azt ismerik. Odáig már el sem megyek, hogy a közönség többsége sz@rik az egészre nagy ívben. Rozsomák, akkor rozsomák, és kb. tökre nem érdekelné, hogy van-e egyáltalán ilyen magyar szó, vagy ezt csak a film kedvéért találták ki.

Más dolog magyarosítani egy nevet, megint más dolog lefordítani egy nevet és megint egy harmadik átnevezni egy idestova 40 éve létező karaktert azért, mert esetleg egy-két "nem túl tájékozott" nem tudja, hogy mit jelent a szó. Ennyi erővel a filmek szókészletét leszűkíthetnénk az Ablak-Zsiráfra, nehogy olyan szó, vagy kifejezés legyen benne, amit a szegény ember nem ismer.

Szerk.: hozzáteszem, van magyar állatkertben is rozsomák. Panda viszont nincs....a többi ide illőt már kitalálod magadtól is.

[ Szerkesztve ]

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#23058) Huma válasza TazLeacher (#23057) üzenetére


Huma
addikt

Szépen összefoglaltad a lényeget. Ezt kéne megérteniük azoknak akik botor módon azt hiszik, hogy a rozsomák farkasként való emlegetése helyénvaló.
Ennyi erővel lehetne Oregont Ukrajnának nevezni mert azt többen ismerik nálunk.
Persze vannak akiknek bármit le lehet nyomni a torkán (már bocsánat) egy minimális magyarázattal. :(

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#23059) LOTR válasza madgie (#23036) üzenetére


LOTR
addikt

szerintem meg pont jó példa, amit mondasz, a vihar, mint tulajdonnév hülyén hangzik, a ciklon már teljesen jó

aki meg azt írja, hogy a fordítók inkompetensek, szimplán nem képes minden nézőpontból objektíven ítélni és nézze eredeti nyelven, aztán nem lesz gond vele
nem egyszerű egy bármilyen művet egy teljesen más nyelvre, ahol más a nyelvjárás, a környezet és minden átfordítani, hogy mindenkinek megfeleljen, sőt, nem is lehet

One Ring to rule them all

(#23060) oriic válasza .LnB (#22999) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

SPOILER

az idegenek minek tartják a karbantartókat, ha a TeT-en több százezer drón van?

Izé, nem tudom, lehet vak voltam, de én az űrbázison nem láttam sehol több százezer drónt. Amit mutogattak azok mind a két személy klónjai voltak. Szerintem tök egyértelmű hogy a drónok a biztonságiak voltak, a klónok meg az ő szervizesük. Ugye védeni kellett a nagy gépeket amik a vízzel szórakoztak, a maradék emberiség meg írtotta a drónokat. Szerintem a TeT-en amúgy is csak az az egy lény volt akivel beszéltek, a drónok meg nem tudnak megcsinálni mindent.

Live-Die-Respawn

(#23061) spammer válasza TazLeacher (#23057) üzenetére


spammer
veterán

Ámen :K :R

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#23062) rt06 válasza TazLeacher (#23057) üzenetére


rt06
veterán

errol is volt mar szo korabban, kb pont annyira illik ra a torkosborz, mint a farkas - mindkettotol lehet olyan jellemvonasokat felsorolni, amelyek illenek logan karakterere

az meg, hogy teged nem erdekel, hogy en, vagy barki mas tudom/tudja-e mi az a rozsomaktea, a maganugyed, ervkent viszont pont annyira valid, mintha en azt mondanam, hogy nem erdekel a lelki tores, amit e "felreforditas" hagyott benned, ha zavar tanulj nyelveket es nezd eredeti nyelven (persze nem teszem, mert milyen lenne mar az)

a tenyeket nezve szerintem pont annyira megfelelo a farkas elnevezes e karakternek, mint a rozsomak, cserebe elobbit joval tobben ismerik kishazankban, igy a valasztas szerintem egyaltalan nem erthetelen (foleg nem annyira, mint amennyire itt paran nem tudjatok elfogadni)

a helysegneves peldad azon verzik el, hogy mig egy-egy telepules neve tulajdonnev, es tobbnyire egyedi is, addig a rozsomak es a farkas eredetileg koznev
az allat neve nem kerult megvaltoztatasra, nem azt csereltek le, hanem a nev alapjaul szolgalo allat lett masik (megintcsak, meglepetesre: egy a karakterhez sokban hasonlito, am felenk is ismert allatra)

ha pedig a kozonseg valoban leszarna, hogy farkas, vagy rozsomak, nem hisztiznel itt par masikkal karoltve, hogy "jajjdeenjobbantudom"

"hozzáteszem, van magyar állatkertben is rozsomák. Panda viszont nincs....a többi ide illőt már kitalálod magadtól is."
es mondd csak, melyiket ismerneg fel hamarabb es nagyobb magabiztossaggal, te tultajekozott?

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23063) w.miki


w.miki
veterán

csak nekem unalmas itt, ez a szájkarate, hogy most akkor farkas, vagy rozsomák legyen egy képzeletbeli lény neve?
1/10
Egyébként a farkas szerintem is jobb, mert ismertebb, és menőbb :DDD

[ Szerkesztve ]

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#23064) TazLeacher válasza rt06 (#23062) üzenetére


TazLeacher
nagyúr

Menjünk szépen sorban:

errol is volt mar szo korabban, kb pont annyira illik ra a torkosborz, mint a farkas - mindkettotol lehet olyan jellemvonasokat felsorolni, amelyek illenek logan karakterere

Kevered a szezont a fazonnal. Teljesen mindegy, hogy mennyire illik rá a farkas név. Ezt a karaktert már elnevezték, nem nekünk (vagy a magyar forgalmazónak) a dolga ezt megoldani. Ha úgy gondolja a magyar forgalmazó, hogy Darth Vader-re nem illik a neve, akkor nemes egyszerűséggel változtassa meg? Milyen alapon? Vagy fordítsa le a nevét, vagy hagyja angolul, de semmiképp se változtassa meg. Amennyiben jelen vita egy korábban nem létező karakter névválasztását vitatná, szó nélkül azt mondanám, hogy igazad van. Vélemény kérdése, hogy ki szerint mennyire illik rá a név. Azonban ezt már eldöntötték helyettünk, és ha másért nem, legalább a megalkotója iránti tiszteletből nem nevezzük át a karaktereket. Úgy, ahogy a többi szuperhősnek sem alkottak új nevet, így ez itt sem indokolt.

mondanam, hogy nem erdekel a lelki tores, amit e "felreforditas" hagyott benned, ha zavar tanulj nyelveket es nezd eredeti nyelven (persze nem teszem, mert milyen lenne mar az)

A cinizmusod sem tudja azt a tényt feledtetni, hogy nem írtam olyat, hogy bennem ez bármiféle törést okozott volna. Van véleményem a dologról, szerintem oltári nagy baromság ilyet csinálni, de speciel simán együtt tudok vele élni. Nem hiszem, hogy ahhoz, hogy valamiről vélemény alkothassak, feltétele lenne, hogy az törést okozzon az életemben. Ebből a szempontból számomra lényegtelen, hogy Wolverine lett Farkas, avagy A Kung-Fu Panda lenne Kung-Fu Koala. A baromság az a filmtől független.

a tenyeket nezve szerintem pont annyira megfelelo a farkas elnevezes e karakternek, mint a rozsomak, cserebe elobbit joval tobben ismerik kishazankban, igy a valasztas szerintem egyaltalan nem erthetelen (foleg nem annyira, mint amennyire itt paran nem tudjatok elfogadni)

Sajnos továbbra sem vagy hajlandó elfogadni, hogy a nevet nem a magyar forgalmazó adta a karakternek, és nem arról megy a vita, hogy mennyire szerencsés e karaktert Wolverine (Rozsomák) névvel illetni. Amennyiben ilyen jellegű véleménycseréről lenne szó, állok elébe, de ez most egy másik beszélgetés. A karakter neve már megvan (ha tetszik neked, ha nem) és az biza nem Wolf (Farkas), hanem Wolverine (Rozsomák). És igen, a fordítói szabadság jelen esetben abban merülhetne ki, hogy a Wolverine magyar jelentéseiből melyiket használják. A Torkosborz valóban nem lett volna szerencsés, de mivel az írott X-menek már jó ideje Rozsomákként hivatkoznak erre a karakterre, így ez fel sem merülhetett volna.

a helysegneves peldad azon verzik el, hogy mig egy-egy telepules neve tulajdonnev, es tobbnyire egyedi is, addig a rozsomak es a farkas eredetileg koznev

A Wolverine pontosan ugyan annyira tulajdonnév, mint mondjuk a White House. Ha a tulajdonnevet fordítunk le, aminek van magyar megfelelője, akkor nem szükséges lefordítani, inkább adhatunk neki egy nekünk jobban tetsző, szimpatikusabb nevet, azért mert mi úgy gondoljuk, hogy az jobban illik rá?

ha pedig a kozonseg valoban leszarna, hogy farkas, vagy rozsomak, nem hisztiznel itt par masikkal karoltve, hogy "jajjdeenjobbantudom"

Azokról az emberekről beszélek, akik nem ismerik az univerzumot és/vagy a karaktert és/vagy a rozsomák szó jelentését.

es mondd csak, melyiket ismerneg fel hamarabb es nagyobb magabiztossaggal, te tultajekozott?

A pandát. Ennyi már elég is. Isten ments, hogy egy filmbe olyat rakjanak, amit nem ismerek fel elsőnek...hová tartana a világ, ha olyan dolgok lennének egy filmeben, amit nem látok minden nap. Bocsánat, de Küklopszot sem sokat láttam még, mégsem volt bajom a karakter nevével.

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#23065) Integra


Integra
titán

urak, figyeljetek picit, egy kis time out for néhány gondolat...
először nézzétek meg ti is a dö volverín-t :DDD és aztán ha lesz kedvetek még ezen vitatkozni, hogy rozsomák vagy farkas, lelketek rajta...
mert én a tegnapi film óta csak szégyennek hívom a volverín-t.... :))

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#23066) rt06 válasza Integra (#23065) üzenetére


rt06
veterán

"mert én a tegnapi film óta csak szégyennek hívom a volverín-t...."

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23067) LOTR válasza Integra (#23065) üzenetére


LOTR
addikt

One Ring to rule them all

(#23068) Huma válasza Integra (#23065) üzenetére


Huma
addikt

Én még meg sem néztem de már tudom, hogy egy fostenger az egész. Elég volt a bemutatóját látnom.

(#23064) jer1cho:
:R

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#23070) .LnB válasza oriic (#23060) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

Csak neked fotóztam :) Jó nem százezer, de nem tudjuk megkkora pontosan a TeT. És egyébbként is annyi klónnak már simán harcolhatnának. És milyen létforma az aki klónozni tud de javítani nem :F :DDD

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#23071) rt06 válasza TazLeacher (#23064) üzenetére


rt06
veterán

"Kevered a szezont a fazonnal. Teljesen mindegy, hogy mennyire illik rá a farkas név."
mar hogy lenne mindegy basszus, amikor az elobb pont azzal erveltel, hogy azert rozsomak, mert milyen nagyon rettentoen illik ra (ezt hivjak ugy, hogy moving target)

"Ezt a karaktert már elnevezték, nem nekünk (vagy a magyar forgalmazónak) a dolga ezt megoldani. Ha úgy gondolja a magyar forgalmazó, hogy Darth Vader-re nem illik a neve, akkor nemes egyszerűséggel változtassa meg? Milyen alapon? Vagy fordítsa le a nevét, vagy hagyja angolul, de semmiképp se változtassa meg."
azon az alapon, hogy o a mufordito
persze lehet, hogy ez nem tetszik valakinek, de majd akkor utasitgasd ilyen formaban, ha te leszel a magyarorszagi forgalmazo, addig toled is ugyanugy lehetne kerdezni, hogy "milyen alapon?"

"Vélemény kérdése, hogy ki szerint mennyire illik rá a név."
nem, tenyek kerdese, olvass vissza, mint mondtam, errol volt mar szo

"A cinizmusod sem tudja azt a tényt feledtetni, hogy nem írtam olyat, hogy bennem ez bármiféle törést okozott volna..."
nem abbol gondolom igy, amit leirtal, hanem ahogyan: kovetelozve, kerdore vonva, magas lorol le-le szolva

"Ebből a szempontból számomra lényegtelen, hogy Wolverine lett Farkas, avagy A Kung-Fu Panda lenne Kung-Fu Koala. A baromság az a filmtől független."
ez a hasonlat meg az elozonel is rosszabb, kerlek ne eroltesd ezeket - vagy fogalmazd meg targyi valojaban, amit el szeretnel mondani, vagy hagyd az egeszet a fenebe, mert (mint tobbnyire senki) te sem tudsz megfelelo analogiakat valasztani (vagy nem akarsz, az viszont csak annyit arul el, mennyire is kell komolyan venni, amit irsz)

"Sajnos továbbra sem vagy hajlandó elfogadni, hogy a nevet nem a magyar forgalmazó adta a karakternek, és nem arról megy a vita, hogy mennyire szerencsés e karaktert Wolverine (Rozsomák) névvel illetni."
pontosan errol van szo - nem tudom ugyanis epp esszel felerni, hogy mi ez az mar-mar beteges ragaszkodas egy kitalalt karakter nevenek eredeteul szolgallo allathoz (a kovetkezo ket bekezdesre ennek fenyeben nincs is ertelme reagalnom)

"Azokról az emberekről beszélek, akik nem ismerik az univerzumot és/vagy a karaktert és/vagy a rozsomák szó jelentését."
ok vannak tobben (s abbol kiindulva, hogy sokadik film utan is farkas, gyanitom hogy joval tobben), oket kelol kiszolgalni, nem a nehany (de annal hangosabb) rajongot

"A pandát. Ennyi már elég is."
hiaba a szarkazmus, majdnem pontosan errol van szo (azert majdnem, mert kerestek azert egy, a pandanal jobban a karakterhez illo, de kelloen ismert allatot - hint: a farkast)

"Isten ments, hogy egy filmbe olyat rakjanak, amit nem ismerek fel elsőnek...hová tartana a világ, ha olyan dolgok lennének egy filmeben, amit nem látok minden nap. Bocsánat, de Küklopszot sem sokat láttam még, mégsem volt bajom a karakter nevével."
pandat sem latsz minden nap (s hacsak nem jarsz kulfoldre allatkertbe, egyaltalan nem lattal meg), megis, sajat bevallasod szerint is hamarabb felismered, mint a torkosborzot - oszinten (nem kell leirni, csak gondold vegig), mielott belefolytunk ebbe a vitaba es utanaolvastal, mennyit tudtal volna onalloan elmondani a rozsomakrol?

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23072) #54715584 válasza .LnB (#22999) üzenetére


#54715584
törölt tag

Nem tudom te mit néztél, de a filmzene nagyon jó volt, és nagyon sokszor volt aláfestés, sőt, majdnem végig szólt valami. Az OST is nagyon jó, 2 napja azt hallgatom.

(#23073) ben11


ben11
őstag

Farkas +1
Nem olvastam a képregényt , így pont teszek rá hogy hogy hívják. Pláne most, hogy egy b kat. szintű önálló mozi után kap még egy hasonlót.
Ezzel együtt megértem a másik oldalt is.
Én attól vagyok ki pl hogy egy olyan pörgős, izgalmas, brutál képregényből mint a walking dead, mennyire vontatott lassú szart hoztak össze tv-re. :W

Btw, Oblivion nekem 8/10. Sokan lehúzzák, de nekem nagyon tetszett.

[ Szerkesztve ]

(#23074) .LnB válasza #54715584 (#23072) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

M83 készítette a film zenéjét akiket szeretek, de valahogy 1-2 kivétellel észre se vettem, hogy szól e valami :(

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#23075) TazLeacher válasza rt06 (#23071) üzenetére


TazLeacher
nagyúr

mar hogy lenne mindegy basszus, amikor az elobb pont azzal erveltel, hogy azert rozsomak, mert milyen nagyon rettentoen illik ra (ezt hivjak ugy, hogy moving target)

Ezt hívják úgy, hogy FAIL. Sehol nem írtam olyat, hogy azért hívják úgy, mert olyan rettentően illik rá. Azért hívják úgy, mert a megalkotója az állat alapján nevezte annak (pontosabban az állat alapján alkottak meg egy karaktert). Személyes véleményem, hogy valóban szerencsésebb névválasztás lett volna a farkas. De a személyes véleményem jelen esetben ku*vára lényegtelen, mert - sajnos - nem én alkottam ezt az univerzumot. Ettől még nem érzem feljogosítva magam arra, hogy bármikor is átnevezgessek karaktereket, vagy bármi mást, azért mert nekem úgy jobban tetszik.

A további mondandódra ömlesztve reagálnék:

Ugyan azt hajtogatod egyfolytában. Vagyis, hogy azért, mert ezen közösség (ez lehet akár az országunk, akár más, tetszés szerint) számára kevésbé ismert valami, azzal már feljogosítva érzi magát egy fordító, hogy lényegében a karakter kitalálójának alapvető szándékait (vagyis, hogy ebből az állatóból alkosson szuperhőst) egyszerűen a kukába dobja? Akkor is más lenne a helyzet, ha egyszerűen belenyúlnak a történetbe (forgatókönyvi szinten) és lényegében újragondolják a karaktert, és így lényegül át farkassá. De itt nem erről van szó. A film készítői ugyan arról a karakterről készítettek filmet, "aki" 40 éve is volt, mégis a magyar fordító nemes egyszerűséggel ezt telibe sz@rja, mert neki nem tetszik a karakter neve.

Azt sajnos továbbra sem vagy hajlandó megérteni, hogy teljesen lényegtelen, hogy én, Te, a szomszéd, vagy a mezei moziba járó mennyit tud a rozsomákról. Nem neked, nekem, vagy fordítónak kell kitalálni, hogy egy szuperhősnek mely állat az alapja, ezt talán hagyjuk meg azoknak, akik tudnak olyan képregényeket írni, amiből 40 év elteltével is filmet csinálnak. Ezzel az átnevezéssel magát a karaktert változtatta meg.

Valamiért két kézzel kapaszkodsz abba, hogy márpedig ez tök jó, és tök király. Akinek meg más a véleménye, az egyszerűen hülye, meg törést okozott az életébe ez a dolog. Ahogy látom, egyszerűen képtelen vagy elfogadni, ha valakinek nem tetszik az, ami neked igen. Szerinted teljesen épeszű dolog, hogy nálunk máshogy hívnak egy karaktert, mint a világ összes többi országában, szerinted teljesen normális dolog, hogy egy fordító kénye s kedve szerinte alakít át karaktereket a saját szájízére, de szerinted nem normális dolog, hogy valakinek ez nem tetszik.

Csak, hogy kedveskedjek még egy példával:

Megmondanád, hogy a Looney Toons által megalkotott Prérifarkas és a Gyalogkakukk ellen miért nem emeltél még szót? Éltemben nem láttam még prérifarkast, de gyalogkakukkot még kevésbé. Ők is f@szkalapok, mert olyan állatokból alkottak szereplőket, amik itt az országunkban nem él, de ha megkérdeznék 100 embert, hogy milyen állat a gyalogkakukk, valószínűleg 95 azt mondaná, hogy nem is létezik...változtassuk meg ezt is, legyen egyszerűen Farkas és Tyúk.

Remélem ez elnyerte a tetszésed... ;)

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#23076) LOTR


LOTR
addikt

One Ring to rule them all

(#23077) Huma válasza TazLeacher (#23075) üzenetére


Huma
addikt

Ismét egyetértek azzal amit leírtál. Teljes mértékben és megkérdőjelezhetetlenül igazad van.
Itt nem másról van szó mint hogy a fordító konkrétan telibe...(had ne írjam le) az X-men fanokat és önkényesen, csupán önös indokból megváltoztatta a nevét a karakternek. Semmi, ismétlem, semmi sem indokolta a rozsomák farkassá való átkeresztelését.
Aki ezt nem látja be azok után amit leírtál csupán az egóját védelmezi mert nem bírja ha fölé kerekednek.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#23078) rt06 válasza TazLeacher (#23075) üzenetére


rt06
veterán

"Sehol nem írtam olyat, hogy azért hívják úgy, mert olyan rettentően illik rá."
igaz, azt irtad, hogy elobb a nev volt, aztan irtak kore egy, az allat tulajdonsagait hordozo karaktert - ez meg rosszabb, mintha a masikat irtad volna, de jah, amit en irtam, az a fail

ha ehhez meg hozzaveszem azt, hogy huma zsinorban masodszor ert egyet veled, az nekem eleg is ahhoz, hogy ne folytassam (sem a post-od olvasasat, sem a reagalast)

[ Szerkesztve ]

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23079) madgie válasza .LnB (#23074) üzenetére


madgie
titán

Nekem végig feltűnt, amolyan most divatos Batman-Inception szagú volt.

(#23080) KisTücsök válasza gyuromoj (#23069) üzenetére


KisTücsök
addikt

A Hobbit mind a három részét leforgatták már tavaly?

(#23081) leslieke válasza KisTücsök (#23080) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

A nagyját igen.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#23082) LOTR válasza gyuromoj (#23069) üzenetére


LOTR
addikt

jó ez a cinesztar oldal (tartalmilag - mondjuk), de annyira igénytelen, hogy nem képesek a helyesírásra odafigyelni, az elgépelési hibák tömkelegétől még eltekintenék, de hogy helyesírni sem tudnak... azt gondoltam az ilyen oldalaknál már az minimum, hogy egy korrektor átnézi.. és remélhetőleg ki is javítja

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#23083) KisTücsök válasza leslieke (#23081) üzenetére


KisTücsök
addikt

"Tavaly már végeztek mind a három film forgatásával, Jackson azonban idén nyár elején ismét összehívta a brigádot, hogy leforgassanak néhány extra jelenetet és bővítsék a filmet."

Komoly.

Elsőre amúgy moziban szinkronnal annyira nem jött be, mint szerettem volna, de másodjára már jobban tetszett. Úgy hogy várom a folytatást, remélem még jobb lesz.

(#23084) TazLeacher válasza rt06 (#23078) üzenetére


TazLeacher
nagyúr

igaz, azt irtad, hogy elobb a nev volt, aztan irtak kore egy, az allat tulajdonsagait hordozo karaktert - ez meg rosszabb, mintha a masikat irtad volna,

Wazze', most már a tényekkel is bajod van?! A rohadék Roy Thomas, hogy nem szégyenli magát. Ez még rosszabb. A kutya mindenit! A kedvedért még talán az életrajzát is átírja...basszus, neki eddig talán nem szóltak, szerinted ez még rosszabb. Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot, és szólj neki, hogy mit képzel magáról...

Most tényleg...ennyire futotta?

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#23085) rt06 válasza TazLeacher (#23084) üzenetére


rt06
veterán

irtad (idezted, es ki is emelted felkoverrel), vagy nem irtad? ennyire egyszeru, eldontendo (inge/nem) kerdes
majd ennek homlokegyenest menve irtal egesz mast? ez sem bonyolultabb
amig ezekre keptelen vagy valaszolni, nincs mirol beszelni, mert messzirol latszik, hogy csak flamelsz

[ Szerkesztve ]

Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

(#23086) #54715584 válasza .LnB (#23074) üzenetére


#54715584
törölt tag

Nekem már az elején feltűnt, hasonlít nagyon a 2 steps from hell-re :)

(#23087) Jhonny06 válasza Integra (#23065) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ennyi anyázás után most már azért is beülünk rá holnap, kíváncsi vagyok. :DDD Majd jelzek.

(#23088) Integra válasza Jhonny06 (#23087) üzenetére


Integra
titán

én egy pillanatig sem anyáztam, pusztán nem tetszett. egy otthoni kölcsönzést érdemel max. persze ha az a lényeg, hogy wolverine-t nézz, mert ennyi elég, akkor a film kielégíti ezen igényed, de amúgy meg... :N
de nézzétek meg, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#23089) batai15 válasza Integra (#23088) üzenetére


batai15
félisten

mert mi annyira rossz benne?

(#23090) Integra válasza batai15 (#23089) üzenetére


Integra
titán

klikk

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#23091) oriic válasza .LnB (#23070) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

És tényleg. :) Na de tényleg nem százezres méretekről van szó. :D

Live-Die-Respawn

(#23092) .LnB válasza oriic (#23091) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

De tűlelőből sem volt annyi. :D Na de lényegtelen, tetszett a film félig. Amíg bemutatták a világot. Utánna pedig nem. :)

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#23093) dokee78


dokee78
félisten

Nem tudjátok a Gruban lévő Minionok mikor kapnak saját filmet?

Ezt lessétek meg róluk.

[ Szerkesztve ]

(#23094) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Live-Die-Respawn

(#23095) ben11 válasza dokee78 (#23093) üzenetére


ben11
őstag

Minden kisfilmet láttam már róluk 50x. Megunhatatlanok. :D

(#23096) dokee78 válasza ben11 (#23095) üzenetére


dokee78
félisten

Tudom,de kapnak egész estés filmet,valahol olvastam,de lehet csak kamu.

(#23097) Fadam válasza dokee78 (#23093) üzenetére


Fadam
csendes tag

(#23098) ben11 válasza dokee78 (#23096) üzenetére


ben11
őstag

A második film végén a maguk egyedi módján be is harangozták a minyonok.. :)

(#23099) HuMarc válasza ben11 (#23098) üzenetére


HuMarc
addikt

Te értetted őket? :F

;]

[ Szerkesztve ]

(#23100) batai15


batai15
félisten

oblivion: 8/10 baba film, csak a TETet nem értem honnan jött

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.