Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77801) Phülöp válasza Statikus (#77799) üzenetére


Phülöp
addikt

Alma?
Mert akkor áldom az asszony lustaságát, hogy nem szinkronizálta eddig a telefonján lévő fotókat. :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#77802) Palesz67


Palesz67
újonc

Sziasztok,

Most vettem egy Synology DS 420+ nas-t. Családi fotók, videók, könyvek, doksik tárolására és webes elérésére szeretném használni. A kérdésem, hogy ha most elég 2x4 TB merevlemez, akkor 2 fiókot üresen lehet hagyni, és később amikor elfogy a tárhely, akkor ismét 2x4 TB lehet bővíteni mindenféle bűvészkedés nélkül. A RAID 1 a jó megoldás, ahol 4 terra az adat és a máik 4 terra a másolat?
Később 4-5 db biztonsági kamera is lesz rajta.
Nem informatikus, kezdő nas használó vagyok. :)
Köszi a segítséget.

(#77803) Magnat válasza Palesz67 (#77802) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,

csak h kicsit kekeckedjek is:
terra = föld
tera = 1024 a 4.-en (mármint ebben a kontextusban) :)

Egyébként csinálhatod így ahogy mondtad, illetve lehet shr és akkor később tudod a meglévő tömböt is bővíteni (de majd kijavítanak, ha ennek még van valami más feltétele) és akkor 4 lemezből csak 1-et veszítesz el, de ha kamerákat is szeretnél rá rögzíteni, akkor én lehet, h nem egy tömböt alakítanék ki, mert akkor azt folyamatosan dolgoztatni fogják a kamerák, szóval lehet, ,h inkább így alakítanám ki ahogy te is szeretnéd. Sőt, lehet azt is, h a fontos adatok a mostani tükrözött diszkekre kerülnek, a másik kettő helyre meg tehetsz adatvédelem nélkül 2 diszket és arra meg mennének olyan dolgok amikért nem kár ha elvesznek, pl a kamerák képei, filmek, ilyesmik.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#77804) Palesz67 válasza Magnat (#77803) üzenetére


Palesz67
újonc

Köszi szépen a javítást és a tippet. :K

(#77805) gyuri81 válasza gyuri81 (#77793) üzenetére


gyuri81
veterán

Esetleg erre valakinek van ötlete? :U

(#77806) Dzsekó válasza gyuri81 (#77793) üzenetére


Dzsekó
addikt

Mods Package Manager-el lehet a feltelepített csomagokat átköltöztetni egyik kötetről a másikra.

(#77807) huan


huan
őstag

(#77808) evola válasza Magnat (#77782) üzenetére


evola
senior tag

Köszönöm szépen a választ.

Ne költök több Ram-ra egyenlőre.

Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás. -Alber Einstein-

(#77809) Statikus válasza direwolf (#77800) üzenetére


Statikus
senior tag

Iphoneon a Synology Photos hónapokkal ezelőtti megjelenését követően kizárólag sorszám.jpg névvel töltött fel képeket a nasra. Korábban éveken át viszont dátum_idő.jpg volt.
Nem tűnt fel, hogy változás volt? Vagy nem frissítettél?

Gondolom sorra került ez az egyszerű fícsör, hogy a file neve a készítés időpontjával legyen azonos... néhány hónapnyi szívás után végre visszatér a jól működő régi rendszer...

(#77810) gyuri81 válasza Dzsekó (#77806) üzenetére


gyuri81
veterán

Hálásan köszönöm :R
Picit nekem kínai, hogy pontosan milyen fájlt is kell feltennem, nem igazán tudok elmenni rajta :(

(#77811) direwolf válasza Statikus (#77809) üzenetére


direwolf
őstag

Nem tűnt fel, mert nincs iphonom :N Ezért nem értettem a problémát. Androidon a rendes filenévvel tölti fel.

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#77812) Rick4 válasza Magnat (#77803) üzenetére


Rick4
félisten

de ha kamerákat is szeretnél rá rögzíteni, akkor én lehet, h nem egy tömböt alakítanék ki, mert akkor azt folyamatosan dolgoztatni fogják a kamerák,

Miért dolgoztatnák folyamatosan a kamerák? Nyilván ha egy forgalmas főutat figyel, ahol 3 másodpercenként mennek autók 0-24-ben, és ott is szeretné felvenni minden autó elhaladását, akkor folyamatosan vesznek a kamerák, de ez nem tűnik elég életszerűnek, erre ott van a Magyar Közút, vegye fel az őket, viszont egy magánterületen használva jellemzően nincs ennyi mozgás, másrészt van a surveillance station-ben elég korrekten paraméterezhető mozgásérzékelés mód, amivel egy megfigyelt területen lehet csak 10 percenként, éjjel meg óránként (nálam van, hogy éjjel 4-5 óránként, nappal 2-3 óránként készül egy egy 10 másodperces felvétel) mozdul be valami, plusz a megfigyelt területen belül kis kockékkal tudod kijelölni, a kép melyik részén triggerelje a változás a felvétel indulást, szóval a kamerafelvétel beállítástól függően alapesetben semmivel sem veszi jobban igénybe a vinyót, mint bármiféle más használati mód. A kameramegfigyelés alapelve az, hogy csak és kizárólag azt vegyük fel, amivel gond lehet, és majd később vissza kell keresni, ha te simán nonstop nyomod a felvételt, majd utána kétheti mentésből, ott napi 24 órából fogsz neki keresni a dolgokat, sose találod meg, hogy melyik 5 másodpercben történt valami, ami miatt visszanézed. Nyugodtan mehet ugyanarra a vinyóta a kamera, ahol bármi más van.

De azt már most érdemes leszögezni, hogy ha tervbe van véve 4-5 kamera, és synoban gondolkodik az ember, akkor venni kell majd 2-3 kameralicenszt darabonként 20 ezerért, miközben 20 ezerért már 16 csatornás h.265+-os NVR-t vesz az ember az aliexpressen, amin égetett rendszer van, azaz nincs olyan, hogy elszállt a vinyó, és odavan az nvr szoftvere is, vagy jön egy ransomvare, stb stb. Célfeladatra mindig céleszköz lesz a legjobb.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#77813) encoder válasza Palesz67 (#77802) üzenetére


encoder
tag

A Synology kamerás licencek árából vegyél inkább egy 8-as NVR-t (amivel akár ingyenesen rögzíthetsz is a NAS-ra...), a maradék lóvéból meg elviheted az asszonyt egy puccos helyre vacsorázni. ;)

(#77814) Syl válasza direwolf (#77811) üzenetére


Syl
nagyúr

Esetleg nem tudsz valami módszert a több-ezer eddig feltöltött számozott fájlnév dátumra való átnevezésére?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#77815) poirot válasza Syl (#77814) üzenetére


poirot
senior tag

Ugyan nem nekem szólt, de pont most belefutottam ebbe a programba;

[link]

Ha lejjebb tekersz az oldalon, ott van egy mozgó gif kép, és ott látszik, hogy dátum/időt is lehet választani.

Megnéztem a Total commander-t annak is rengeteg átnevezési lehetősége van, ott is lehet dátum, időt adni, csak a jelenlegit, de simán át lehet állítani, na persze a kérdés, hogy mennyi van azonos dátumon időn, stb. Próbálkozni kell pár file-al, külön könyvtárban, Csoportos elnevezést tudja, az nem gond.

Esetleg kérdezz rá itt, ebben a topikban:

[link]

[ Szerkesztve ]

(#77816) Magnat válasza Rick4 (#77812) üzenetére


Magnat
veterán

Nekem nem jött be a mozgásra rögzítés ... korábban próbálkoztam vele, a szomszéd macskája itt cirkált a ház körül, az első talán 10 vagy 30 másodperc (nem emléxem már) mindig lemaradt. Másrészt korábban valaki írta itt is, h mennyire megfogja neki a tömböt a folyamatos rögzítés. Arról nem is beszélve, h a képben lévő tuják meg ciprusok miatt állandóan bekapcsolgatott. Harmadrészt meg 4 kamera full hd 10 fps-ben egy 500-as diszkre 4 nap bőven elfér, szóval nem is igen spórolnék vele semmit.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#77817) Rick4 válasza Magnat (#77816) üzenetére


Rick4
félisten

Működik az, csak sokmindentől függ, első körben attól, be van-e állítva rendesen, vagy nincs. A tuják mozgását gondolom nem akarod lekövetni, ezért az asztali kliensnél normálisan be kell állítani a kameraképnek megfelelően a feismerési területet, kivenni a tujákat, mert hogy minek induljon a felvétel, ha a szél fújja a tuja ágát, ha a fontos terület a tuják között van, akkor bellé kell állítani az érzékenységet, és persze a syno végezze a mozgás felismerését, ne a kamera, nálam kb 10 éve hiba nélkül dolgoznak.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#77818) Syl válasza poirot (#77815) üzenetére


Syl
nagyúr

Ismerem a fájlátnevezős programokat, de ezek nem fogják összekavarni a Synology Photos adatbázisát? És a telefonos app meg majd folyton újra feltölti az összes korábban már átnevezett képet?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#77819) poirot válasza Syl (#77818) üzenetére


poirot
senior tag

Hát ezt nem tudom, erre nem gondoltam, de gondolom mások a kép mentési szokásaink. Esetleg a kamera beállításoknál nincs választási lehetőség? Habár ha jól emlékszem Iphone-vonalon vagy, innentől már csak okoskodhatnék, de nem akarok.

(#77820) Statikus válasza Syl (#77814) üzenetére


Statikus
senior tag

Namexif - Download (softonic.com)

Ez a legjobb, free, exifből szedi az adatokat, nem file dátumból.

(#77821) Statikus válasza Syl (#77818) üzenetére


Statikus
senior tag

Ha letörlök egy képet a Syno mappából, nem tölti fel újra a telefon képek mappájából. Manuálisan lehet, hogy feltöltené.

(#77822) SV_toti9058


SV_toti9058
újonc

Sziasztok!
Van nekem egy Synology nas ds216play Nas-om amit szeretnék vpn segítségével távolról elérni. OpenVPN segítségével próbálom azt a problémát megoldani és ebben számos youtube tutoriál segít, viszont elakadtam. A Tp-link rúteremen szerettem volna beállítani ezt a port továbbítást viszont hasonló opcióm nincs vagy én nem találtam és itt már a youtube sem tudodtt igazán segíteni. (Az úr a videóan egy upc-s routert használ)
Az alábbi tutoriálokat néztem a témával kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=ljtl37TbwTs
https://www.youtube.com/watch?v=JlrTSkKIo_o
Hiába vannak hasonló kezelőfelületeim mint a videókban, valahogy mégsem sikerült létrehoznom a távoli eléréses kapcsolatot. Eléggé laikus vagyok és nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy milyen számokat kéne hova írnom a rúteren belül. :F
A NAS beállításait megfelelően elvégeztem avideó alapján.
Segítségeteket előre is köszönöm! :R

(#77823) AiRLAC válasza SV_toti9058 (#77822) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ezt inkább a hálózatos topicban.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#77824) direwolf válasza Syl (#77818) üzenetére


direwolf
őstag

Csak azt tudom amiket említettek. Illetve én az IrfanView-t használom mindenre ami fotókkal kapcsolatos. Nincs más ötletem.

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#77825) Magnat válasza Rick4 (#77817) üzenetére


Magnat
veterán

Azért, mert a tuják végig a járda mellett vannak, ha kivágom akkor arra sem indul el ha ott megy valaki :)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#77826) Rick4 válasza Magnat (#77825) üzenetére


Rick4
félisten

Elég, ha a figyelt rész a lábrészre koncentrál, ott nem mozog úgy a tuja, sem, indul az, nekem is volt így beállítva utcai kamerám. Akkor volt felvétel, amikor valaki elment a járdán.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#77827) Syl válasza direwolf (#77824) üzenetére


Syl
nagyúr

:R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#77828) SV_toti9058 válasza AiRLAC (#77823) üzenetére


SV_toti9058
újonc

Kedves AiRLAC!

Onnan küldtek át ide, szóval nagyon értékelném ha végre valaki segítene és nem topicról topicra küldenének össze vissza.

Előre is köszi!

(#77829) ratkaics válasza SV_toti9058 (#77828) üzenetére


ratkaics
senior tag

Nem akarlak félrevezetni, de nekem eg régebbi TP-link routeremnél "Port triggering"-nek hívták az említett funkciót. Ha a routered beállítási lehetőségeiről mutatnál képernyőfotókat, akkor lehet hogy könnyebben tudunk segíteni.
Amúgy ez szerintem is hálózatos topikba való témának tűnik.

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#77830) Statikus válasza SV_toti9058 (#77822) üzenetére


Statikus
senior tag

Szia, ezt nézd meg.

How to Configure Port Forwarding to Remotely Access Your Synology NAS - YouTube

Ellenőrizd googleban, hogy a routered képes-e UPnP-re. Ha igen, akkor a video alapján nagyjából 1 perc alatt automatikusan be lesz állítva a port forward.

Ha nem tud UPnP-t, akkor írd meg a routered típusát, talán könnyebben tudunk segíteni.

Az OpenVPN beállításában nem tudok segíteni, nem használom, de nem lehet sokkal bonyolultabb, mint a többi.

(#77831) beef válasza SV_toti9058 (#77828) üzenetére


beef
őstag

A routered tipusa kellene először is.
Biztos, hogy van benne port forward.

Ettől függetlenül ez hálózatos topic téma, bárki is küldött ide.

(#77832) direwolf válasza SV_toti9058 (#77828) üzenetére


direwolf
őstag

Üdvözlöm az úriembert aki egy NAS topicba küldött router konfig miatt... :U

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#77833) Magnat válasza SV_toti9058 (#77822) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,

próbáld meg ne távolról, hanem a belső hálózatról elérni a nast vpn-en. Először a belső címén (ehhez át kell írnod a címet a vpn konfig file-ban). Ha létrejön a kapcsolat, akkor már hálózati probléma lesz. Egyébként milyen port forward van most beállítva a routerben?

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#77834) Jim74


Jim74
nagyúr

Sziasztok!

Használ valaki Segate Ironwolf 8TB (ST8000VN004) NAS-ban?
Lecseréltem a 4TB-os ItronWolf-jaimat ezekre a 8TB-osokra és durván hangosabbak. Nem alapjáraton, hanem a seek hangja a 8TB-osoknak szerintem elég durva.
Esetleg WD Plus-okkal jobban járnék (WD80EFBX)?

Köszönöm :R.

[ Szerkesztve ]

(#77835) AiRLAC válasza SV_toti9058 (#77828) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ez router beállítás gond, tök mindegy hogy Synology vagy wifis kávéfőző van a másik végén. :U

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#77836) ratkaics válasza Jim74 (#77834) üzenetére


ratkaics
senior tag

Én 8TB-s WD-RED-et cseréltem 12TB-s Ironwolfra és sajnos brutálisan hangos a "seek"-je az Ironwolfnak a WD--hez képest. De szerencsére nálam olyan helyen van, hogy kb mind1 milyen hangos. Minden esetre azért meglepett...

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#77837) rjy08 válasza Jim74 (#77834) üzenetére


rjy08
tag

Nem rég építettem be ilyen HDD-ket, egyelőre itt van mellettem az asztalon a Nas, tényleg brutál hangja van.

(#77838) Jim74 válasza ratkaics (#77836) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi az infót. Akkor ha tehetem (14 napon belül vagyok) cseréljem le WD Red Plus-ra?

(#77839) Jim74 válasza rjy08 (#77837) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi. Nappaliban van TV alatt. Eléggé zavaró, nagyon macerás lenne áthelyezni. :(

(#77840) Magnat válasza Jim74 (#77838) üzenetére


Magnat
veterán

Vagy fel tudok ajánlai értük 2db 256-os ssd-t ... win-win :DD

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#77841) Jim74 válasza Magnat (#77840) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi, kihagyom. :R
Komolyan kérdeztem a WD Red Plus-t.
A 4TB-os Ironwolfok teljesen csendben vannak ehhez képest...

(#77842) ugyes válasza Jim74 (#77838) üzenetére


ugyes
aktív tag

A 12TB-s Red Plus szerintem halkabb (van 8TB-s Red Plusom is). De nekem is egy félreesőbb helyen van a NAS.

(#77843) Jim74 válasza ugyes (#77842) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm a választ. :R

(#77844) PhoenixK válasza Jim74 (#77841) üzenetére


PhoenixK
őstag

Nekem 4*4TB IronWolf Pro (ST4000NE001) van a 918+-ban. Eleinte egy kis hangszigeteléssel a nappaliban volt, de mostanra már kiment a spájzba. Ott ül a baracklekvárok felett. Igaz, ezek Pro-k, de akkor is megértem!
Nem perfekt a hallásom, de az utolsó, ami mehetett mellettem 24/7-ben a WDMyBook volt 2 WD Green-nel (Retro!)

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#77845) Jim74 válasza PhoenixK (#77844) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi az infót :R .
Az a baj, hogy a nappaliból a közeljövőben nem tudom kiköltöztetni. Sajnos a 4TB-osokat sem tudom visszatenni, mert voltam olyan hülye, hogy mindkét 8TB-ost egymás után betoltam, így a raid tömb megnőtt és már csak 8TB-ossal tudom cserélni a tömbben lévő hdd-ket.
Viszont gyorsan kéne döntenem, hogy mi legyen a 8TB-s Ironwolfok helyett, mert ketyeg az elállási határidő és mielőtt visszavinném, még gyalulni is szeretném őket.

[ Szerkesztve ]

(#77846) Intelligencs válasza Jim74 (#77845) üzenetére

Én most telepítettem pár NAS-t, vegyesen hol Ironwolf-ot, hol WD Red Plus-okat használtam fel. A 6 terás WD Red Plus tutira halk, a 8-asrol sajnos fogalmam sincs, mert olyat pont nem használtam. A 12 terás már érezhetően hangosabb, mint a 6, sajnos. Viszont míg az Ironwolf-nak a seek zaja nagyon hangos, addig a WD-nek inkább a motorhangja. És ezen utóbbit elég hatékonyan lehet tompítani, ha vastag szivacsot teszel a NAS alá, míg a seek zajjal nem sokat lehet kezdeni.

The Amiga, Born a Champion

(#77847) Jim74 válasza Intelligencs (#77846) üzenetére


Jim74
nagyúr

Nagyon szépen köszönöm az infót :R.
A motorzajjal nincs gond, mert gumipogácsás böclsőkben vannak a HDD-k, illetve ahogy mondtad, rakok a lábak alá szivacsot és probléma megoldva.
Ez a seek zaj viszont botrányos... :(.

Mennek is vissza az üzletbe az Ironwolf-ok és rendelem helyettük a WD80EFBX-eket.

(#77848) Sanyi.mTs válasza Jim74 (#77847) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

nincs tapasztalatom, de én is nézelődtem 8TB-s méretben és itt ("NAS-ba való") 5400RPM-es HDD-t csak a purple családban láttam. esetleg érdemes lehet ezeknek is utána nézni.

(#77849) Jim74 válasza Sanyi.mTs (#77848) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi. Néztem, de Purple-t nem szeretnék. Egyszer már volt, de valamiért nem volt szimpi. Tudom, az én hülyeségem, de hát ilyen vagyok :DDD.
Ha ezt puskaropogás seek zajt sikerül megszüntetni, már jó vagyok :D.

(#77850) Rick4 válasza Jim74 (#77849) üzenetére


Rick4
félisten

A széked alá van szerelve a nas, vagy csak párnának használod? :D A hálózati tároló léényege, hogy bárhol lehet az otthoni hálózatban, akár a kamrában is, ugyanúgy működik...

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.