Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-11-20 07:55:08

LOGOUT.hu

Samsung LCD és LED TV-k

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#145551) PuMbA válasza TeebyKay (#145549) üzenetére


PuMbA
titán

Semmit, mert ahogy a saját szemeddel láttad ezek képrontók és nem képjavítók. A listához még talán hozzáveheted a dinamikus kontrasztot is :)

[ Szerkesztve ]

(#145552) TeebyKay válasza PuMbA (#145551) üzenetére


TeebyKay
őstag

Köszönöm! Ilyet nem találtam a beállítások között, lehet az én tv-m nem tudja (7102), de akkor marad minden kikapcsolva. Pár hete már használom a tv-t de eddig nem vettem észre ezeknek a beállításoknak ilyen erős negatív hatását mint ennél az esetnél.

[ Szerkesztve ]

(#145553) wallace 234 válasza TeebyKay (#145549) üzenetére


wallace 234
őstag

Torzítás csökkentés bizonyos esetekben, jó az ha nincs túl tolva! Kontraszt javítás szerintem, néha jól jön az persze egyéni kinek milyen kép tetszik!

(#145554) Celtis válasza TeebyKay (#145549) üzenetére


Celtis
veterán

Nagyon jó a kérdésed. Tulajdonképpen az összefoglalóban lenne a helye ezeknek a "képjavító" funkcióknak az érthető leírása.
Röviden párat megpróbálok. Ezek az időbeli vagy mozgás "javítók":

- Torzításcsökkentés
Alacsony képkocka sebességű források (tipikusan 24p film) esetén csökkenti az alacsony fps-ből természetesen adódó darabos mozgás érzetet, ami különösen gyorsan mozgó részleteknél lehet zavaró.
A funkció köztes képkockákat generál, amelyeken a megpróbálja a mozgást fázisokra bontani ezáltal folyamatos mozgás érzetet kelteni. Mivel ezek nem létező, hanem egy algoritmus által kitalált képkockák, óhatatlanul hibák, fals kontúrok, villanások stb. is keletkeznek. A beállítás erősségétől függően nyúl bele a kép egyre több részletébe az algoritmus.

- Elmosódáscsökkentés
Magas képkocka sebességű források (50fps és felette) esetén csökkenti a képen mozgó részletek elmosódását, ami a sample and hold kijelző működéséből és az emberi látás fiziológiájából adódik.
Hasonlóan a torzításcsökkentéshez, itt is köztes képkockákat generál (interpoláció) a TV. Így egy mozgó részlet egy-egy fázisa rövidebb ideig látható ugyanazon a helyen, így kevésbé mosódik el a mozgást folyamatosan követő szem retináján. A fura képhibák pontosan ugyanúgy megvannak ebben az esetben is.
Csak 120hz-es TV-ken van ilyen, mert ugye a köztes képkockákkal duplázódik az fps.

- LED-es képtisztaság
Más néven fekete keret beillesztés vagy BFI (Black frame insertion). Az elv hasonló az elmosódáscsökkentéshez, de közbenső kép kiszámítása helyett a TV egyszerűen rövidebb ideig jelenít meg egy-egy képkockát, és a köztük fekete képet mutat. Ennek következtében a mozgó részletek élesebbek lesznek. Nincs interpoláció és emiatt nincs semmilyen képhiba sem.
Hátránya, hogy bekapcsolva csökken a fényerő és a képernyő villogása érzékelhető.
Ha nem zavar a villogás, akkor ez a képjavító bátran használható.

[ Szerkesztve ]

(#145555) TeebyKay válasza Celtis (#145554) üzenetére


TeebyKay
őstag

Nagyon köszönöm a részletes leírást :R :R

Akkor a régebbi kis fps számú filmeknél ezt a torzításcsökkentést érzékelhettem, mikor a film egyes részei sokkal folyamatosabbá váltak a többi részénél? (például karib tenger kalózaiban a távoli tájfelvételeknél sikló kamera képe sokkal folytonosabb volt).

A leírtak alapján nem vagyok biztos benne, de ez okozhatta a világos-sötét részek közötti elmosódást is? Konkrét példa, mikor dumbledore a sötét háttér előtt sétált a harry potterben, a fehér haja és a fekete háttér között egy elmosódott világos rész követte ahogy sétált.

(#145556) Kleroo válasza Celtis (#145554) üzenetére


Kleroo
veterán

És ezt mind illik kikpacsolni. :DD

Torzítás: Szappanopera efekt. PFUJ.
Nem véletlenül forgott 24 fpsen, más feeling.
Kb csak OLEDhez musthave, ott egy darabaos borzalom a 24fps film.

BFI: és akkor oda a rohadt drága TV nagy előnye, a bünti fényerő. :(

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#145557) PuMbA válasza TeebyKay (#145555) üzenetére


PuMbA
titán

Igen, a torzításcsökkentés sok képi hibát generál, szóval a torzítást épp növeli :) Az elmosódáscsökkentés esetén viszont kevésbé látsz képhibát, mert 50 fps-ben már van elég információ és két képkocka között sokkal kevesebb dolog történik, mint 24 fps esetén, ezért sokkal pontosabb köztes képeket generál a TV. De ez ugye filmeknél nem működik.

[ Szerkesztve ]

(#145558) Celtis válasza TeebyKay (#145555) üzenetére


Celtis
veterán

Valószínűleg igen. Tipikusan ezek a tünetek.

És sajnos a "szappanopera hatás" kifejezést kifelejtettem a leírásból, de az is torzításcsökkentés funkció eredménye, főleg, ha nagyon erősre van állítva.

(#145559) htc07


htc07
addikt

Sziasztok, hátha valaki találkozott már ilyen problémával:
Samsung (LE37)D550 TV-n nem működik már egy ideje a wake-on-lan. Az ébresztő csomag tuti kimegy, de a TV nem csinál semmit. Van erre valami fix? Hogy pontosan mióta nem jó, azt nem tudom már, de a LAN kapcsolat jó, stabil(statikus IP cím beégetve mindkét oldalon).

[ Szerkesztve ]

(#145560) ogreee


ogreee
csendes tag

Sziasztok!
Volna egy Samsung QE55Q60TA TV-m. A Tv kompatibilis a Samsung One Connect Box - l ?
Köszi helpet

(#145561) stemplar07 válasza ogreee (#145560) üzenetére


stemplar07
őstag

Nem. Központi spec csatlakozós..(15/16/17 szériákon volt ilyen )

[ Szerkesztve ]

(#145562) stemplar07 válasza bzs73 (#145510) üzenetére


stemplar07
őstag

Nincs jelentősége.. 4K HDR10+-t is le tudja kezelni az USB2.. USB3 ha 4K-ban rögzítenél akkor lenne jelentősége .. de ezt úgysem lehet megoldani.. írásnál lehet jelentősége az USB3-nak, pl. egy Műhold 4K 10 rögzítésnél egy műhold vevőn.. pl egy Amiko Viper 4K V20 Hybrid tuneren észrevehető a 4K-s rögzítésnél.. a sima HD-nél elég az USB2..

(#145563) DonDragonka válasza Kleroo (#145556) üzenetére


DonDragonka
őstag

Én mondjuk kifejezetten élvezem ezzel és a zajszűrővel nézni a régi sorozatokat. Olyan mintha nagyon jól fel lenne újítva egy-egy Colombo rész... :B

A döntésképtelenség legnagyobb akadálya, ha túlságosan nagy a tudásbázis...

(#145564) bobby45


bobby45
tag

Sziasztok nem tudja valaki Zala megyében ki vállal tv kalibrálást? Egy 75q80t lenne az áldozat.. :R

(#145565) bzs73


bzs73
őstag

Üdv!
Akinek pipes tv van, ésvoda-upc medicard-al használja, azt kérdezném hogy pip-be csak szabadon fogható csatornát lehet berakni? Samu Q70 tévém van, 2 tuneres-pip, de csak szabadonfoghatót enged betenni másodiknak. Még a felvételt nem is próbáltam, lehet akkor ott is csak azt engedi, ha mondjuk nézek egy csatornát, és közben egyidőben egy másik csatornát szeretnék felvenni.

If a second or you are the first to lose.

(#145566) blakey válasza bzs73 (#145565) üzenetére


blakey
titán

Elvileg csal olyanokat lehet betenni amikhez nem kell kártya, akkor lenne valódi 2 tuneres a TV ha két kártyafoglalat is lenne, akkor bármi mehetne.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#145567) Black Dragon


Black Dragon
addikt

Sziasztok!

Friss tulaja lettem egy QE65Q90RA modellnek, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem, remélem tudtok segíteni.

1. Kalibrálás tekintetében van valami mérvadó oldal, ahonnan konkrét értékeket le lehet szedni és azt beállítani?
2. Ahogy láttam, nasról streamelve a filmet, a tv nem igazán ismerte fel a DTS formátumú hangot, ezt esetleg ki lehet valahogy küszöbölni? Optikával van összekötve a tv és az erősítő, ami egy Onkyo TX-NR686.
3. A menü elrendezését, amikor megnyomom a home gombot, lehet állítani? Kicsit macera mindig lépkedni a forrásokhoz a nas vagy a ps miatt.
4. Olvastam erről a tv-ről, hogy bár hivatalosan nem kapott hdmi 2.1 minősítést, mégis elviekben már a legújabb xbox 120fps-el el tudja hajtani, de ps 5-öt még nem. Nem tudom még egyáltalán lesz-e ps5-öm, csak puszta kíváncsiság, hogy elvileg lehetséges lesz-e ott is a 4k 120fps.
5. Jelenleg 2 hdmi kábel van bedugva a one connect boxba, a telekomos dobozból az egyik, ami szinte biztosan valami hdmi 1.2-1.4 lehet, de gondolom ezt nem érdemes kicserélni újabbra, úgy sincs 4k adás. A másik a ps4 pro kábele, a gyárival kötöttem össze, de ott szerintem érdemes lenne egy 2.1-es kábelt beszereznem, illetve az erősítőt és a boxot még optikával kötöttem össze, érdemes lenne inkább egy 2.1-es hdmi vel összekötni optika helyett vagy jó ez így?

Egyelőre ennyi, még ismerkedem a tv-vel, de nagyon bejön, csoda képe van. :)

(#145568) PuMbA válasza Black Dragon (#145567) üzenetére


PuMbA
titán

1. Nincs, mert minden TV esetén más. Nagyon közel leszel a kalibrálthoz viszont, hogyha a Film vagy Filmmaker képmódot használod :)
2. Külső lejátszóval vagy Plex-szel, ami átkonvertálja valós időben a DTS-t AAC-ra.

[ Szerkesztve ]

(#145569) dolko1944


dolko1944
csendes tag

Sziasztok!
Látom ment itt már korábban az agyalás a Q82T típusról. Továbbra is az a vélemény hogy a kijelzőt tekintve teljesen megegyezik a Q80T típussal? Nincs fényerőben, VRR-ban, input lagban semmiféle különbség? Használja esetleg valaki ezt a típust az új xboxxal?
Most is akciós mindkettő az MM-ben. A 55"Q80T pár óra alatt elfogyott, az 55"Q82T-ből még mindig van. :)

(#145570) sandró60


sandró60
addikt

Üdv!
Rég jártam erre
Egy problémám van-félig meddig a fórumhoz köthető.
Van egy H6400 tévé ami 5-éves elmúlt.
Jól működik kopp 3x :D
Mostanában lett problémám.A családba van 2db Xiami telefon fél-1 éves.
A telefonok kivetítési app-al néha nem ismerik fel a tévét. :O
Ilyenkor a Tv készülék ki-be kapcsolása megoldja
A routerehez csatlakozik a televízió UTP vezetékkel.
Akinek hasonló gondja volt és megoldotta szívesen venném,hogy leírja vagy PÜ-ben fogadom a tanácsát
Előre is köszönöm :R

(#145571) Celtis válasza blakey (#145566) üzenetére


Celtis
veterán

Egy CI kártya több (sok) tunert is ki tud szolgálni amúgy. Nem kell és üzletileg sem logikus dupla kártya egy twin tuneres készülékhez. Ez inkább hiba.

(#145572) blakey válasza Celtis (#145571) üzenetére


blakey
titán

A TV-k esetében nem, és most arról volt szó. Panasonic korábbi TV-inél ahol dupla tuner van ott 2 CI nyílás áll rendelkezésre. Hiba vagy sem, így van megoldva. Szolgáltatói eszköz esetében más a szitu.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#145573) Batib válasza Celtis (#145571) üzenetére


Batib
őstag

Ahhoz multi CA modul kell.
blakey:
A két modulfogadó inkább arra kell szerintem ha két különböző szolgáltató kártyáját akarjuk használni.

Az optimista az alagút végén a fényt látja, a pesszimista a sötétséget, a realista a közelgő mozdonyt. A mozdonyvezető pedig a 3 hülyét a sineken

(#145574) blakey válasza Batib (#145573) üzenetére


blakey
titán

Ahhoz is kellhet meg jól is jön akinek annyi előfizetése van de Panasonicnál így lett megoldva a valódi dupla tuner. Tehát mindkét tunerhez tartozott egy foglalat és ott legalább működött az, hogy egyiket nézed és a másikon megy a rögzítés az ilyen "álduplatuner" esetében nem működik.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#145575) Celtis válasza Batib (#145573) üzenetére


Celtis
veterán

Én is úgy gondolom, hogy több slot az többféle szolgáltatóhoz kell.
Persze elfogadom ha van ilyen limitáció, hogy egy slottal csak egy tuner szolgálható ki, de elég béna, és nem felhasználóbarát megoldásank tartom. Különösen, hogy műholdas vétel esetén ez nem probléma. BTW, sat tuneres TV-knél mi a helyzet? Az ilyenkor inkább TV vagy inkább műholdvevő? Tud két csatornát dekódolni egyszerre vagy sem?

(#145576) Black Dragon válasza PuMbA (#145568) üzenetére


Black Dragon
addikt

Köszi a választ! :)

A hdmi kábel sem oldaná meg a dolgot, ha hdmi outba bedugom az erősítőt és a másikat a connect boxba?

Itt találtam valamit erről, bár itt soundbarról van szó, annyira sokban nem különbözhet a tv hangszórója és ez, vagy rosszul gondolom? Optikán már össze van kötve a tv és az erősítő.

Ez a Plex nekem nem jött nagyon át, nekem a Synology gyári media server funkciója tökéletesen elég, csak az a fránya dts... Az előző LG tv-men gond nélkül játszotta a tartalmakat, igaz nem ilyen szép hanggal, de azért sajnálom a dolgot samsung részéről, hogy nem támogatott már ilyen formában a dts. Ezért nem vennék még egy külön lejátszót...

[ Szerkesztve ]

(#145577) NoX válasza Black Dragon (#145567) üzenetére


NoX
senior tag

Gratula hozzá! Újként vetted? Vagy kiállított példány volt valahol?

Itt találsz ajánlott beállításokat, de nem szabad vakon követni, mert tényleg minden panel más:
Samsung Q90/Q90R QLED Calibration Settings

A legújabb firmware-t feltetted? 1374.0 (2020-12-29)

Sajnos nincs DTS Samsung TV-ken ahogy itt olvasom... :(
Persze ha ki tudod hagyni a TV-t, akkor lehet. Pl. külső BluRay lejátszó, ami közvetlenül a házimozival van összekötve és az támogatja a DTS-t. Vagy pl. Raspberry Pi-on lévő Kodi, ami szintén a házimozira csatlakozik (HDMI-n).

[ Szerkesztve ]

(#145578) RazoR válasza NoX (#145577) üzenetére


RazoR
veterán

Ha a Pi-t rádugja az erősítőre akkor hogy küldi rá a képet a TV-re? Egy splitterrel ez így működhet? Azért kérdezem, mert nálam is hasonló NAS->Pi->Erősítő/TV a felállás.

(#145579) Celtis válasza RazoR (#145578) üzenetére


Celtis
veterán

Nem kell splitter. Az erősítő bemenetére megy a Pi, és az erősítő kimenetére a TV bemenete.

(#145580) wallace 234 válasza dolko1944 (#145569) üzenetére


wallace 234
őstag

Q80T röl tudok nyilatkozni, elég jól sikerült, ahhoz képest, hogy ez nem a 2019 es Q80folytatása. Inkább a Q70R folytatása! Ami nem volt rossz tvt. 80T input lag 14ms de van ahol 10ms ot írnak.

(#145581) RazoR válasza Celtis (#145579) üzenetére


RazoR
veterán

Ezzel nálam annyi a baj, hogy az erősítő nem tud 4k-t....

(#145582) Celtis válasza RazoR (#145581) üzenetére


Celtis
veterán

Ha olyan a HDMI jel formátuma, amit az erősítő nem támogat, akkor splitterrel sem fog működni. Nem lesz hang.

Meg kéne oldani azt az optikai kapcsolta problémát vagy ARC-ot használni, ha azt támogatja az erősítő.

[ Szerkesztve ]

(#145583) RazoR válasza Celtis (#145582) üzenetére


RazoR
veterán

Emiatt nem fogok erősítőt is cserélni, marad az optika a hangra és NAS-ról hálózaton a filmek, nekem a DD is megfelel.

(#145584) Black Dragon válasza NoX (#145577) üzenetére


Black Dragon
addikt

Köszi! :) Új volt, 3 év garival, egy srác árulta itt a hardveraprón.

Köszi a linket, majd alkalom adtán lehet elszórakozok vele, de panaszra most sincs okom, az biztos. A firmwaret természetesen már a beállítgatás után felnyomtam.

Nem akarom kihagyni a tv-t, pontosabban megvenni egy blueray lejátszót vagy RPI-t, nem akarnék még több kábelt meg eszközt, bőven elég így is ami van. Ha más opicóm nem maradt, akkor elszenvedek a plex beállításával.

(#145585) bobby45 válasza wallace 234 (#145580) üzenetére


bobby45
tag

El tudod mondani mi a jó beállítás game módban? Nekem rohadt sötét bármit állítok, ha a dinamikus kontrasztot bekapcsolom jobb a kép de erezhetoen magasabb az input lag, ha kikapcsolom bármit állítok sötét illetve sötétedik is magától és vilagosodik nagyon zavaró...

Illetve a game motiont ha ki-be kapcsolom se lesz jobb semmi.... :F

(#145586) wallace 234 válasza bobby45 (#145585) üzenetére


wallace 234
őstag

Nem játszok rajta, így ez ügybe sajnos nem tudok segíteni. Elvileg a Q80T nél játék módba van valami, fekete szint beállítás.

[ Szerkesztve ]

(#145587) bobby45 válasza wallace 234 (#145586) üzenetére


bobby45
tag

Igen az megvan de attól még roppant sötét marad, illetve az automatikus elsotetedes és vilagosodas az zavaró nagyon..

Azert köszi hátha lesz valaki aki tud rá megoldást :R
Videók alapján ha beállítom akkor se jó...
Valamint ps5ön dirt5 ha high framerate be van kapcsolva akkor nem lehet semmit látni olyan sötét minden... :F

(#145588) PuMbA válasza bobby45 (#145587) üzenetére


PuMbA
titán

Általános beállításokban keress Eco módot.

(#145589) wallace 234 válasza bobby45 (#145587) üzenetére


wallace 234
őstag

Külső eszköz-kezelőbe HGiG be van kapcsolva? Ill a kiterjesztett be meneti jel, be van állítva?

(#145590) promo


promo
csendes tag

Helló, vettem egy 8000 szériát. HDMI forrás bekapcsoláskor mindig előjön smart távvezérlő beállítás. Ezt ki lehet kapcsolni valahogy vagy vágjam a kukába az egészet?
Köszi.

(#145591) francz'70 válasza promo (#145590) üzenetére


francz'70
aktív tag

Ha csak ez a két opció van akkor kuka, ....mivel kikapcsolni nem tudod :D
Ezzel küzdöttünk itt pár napja. Ez valszeg HDMI probléma, először az eszköz HDMI kábelét dugd át egy másik Hdmi port-ba, ha nem segít, akkor kábel csere. Azért az eszköz és a tv beállításait/csatlakozásait is nézd át.

(#145592) bobby45 válasza wallace 234 (#145589) üzenetére


bobby45
tag

Igen ezek rendben vannak, eco mód is ki van kapcsolva....

(#145593) bobby45 válasza PuMbA (#145588) üzenetére


bobby45
tag

Ez is ki van kapcsolva....

(#145594) mpo


mpo
veterán

Feleségem megkérdezte mi az az "AD", a csatorna információi között.
1080i dtv hd ttx ad
Nem tudom, ezért nem tippeltem a sok kétbetűs rövidítésből.

Ha érted, akkor már elavult.

(#145595) DonDragonka válasza RazoR (#145455) üzenetére


DonDragonka
őstag

Csak egy tipp, hátha nálad, nálatok is működik.
Szóval, ha optikán nyomatod, akkor menj el a hang beállításoknál oda ahol lehet választani a kimenetek közül. Vidd a kijelölést az optikai kimenetre és tartsd lenyomva az ok gombot hosszan. Ekkor elindul egy távirányító okosító segéd progi ami segít kiválasztani a hang rendszer típusát. Nekem negyedikre behozta a Logitech Z906-ot némi segítséggel (meg kellett adnom, hogy Logitech a márka). Most nem kell csak a be és kikapcsoláshoz a z906 távirányító, a hangot vezérli a tv távirányítója... Rész megoldás, de lehet arra is van mód, hogy on/off is működjön csak még nem jöttem rá hogy... 55q80t-m van...

A döntésképtelenség legnagyobb akadálya, ha túlságosan nagy a tudásbázis...

(#145596) RazoR válasza DonDragonka (#145595) üzenetére


RazoR
veterán

Pont így használom kb 1 hete, félmegoldás de marad így. Köszi azért a tippet.

(#145597) wallace 234 válasza bobby45 (#145592) üzenetére


wallace 234
őstag

Ps beállítások közt is nézz szét, lehet ott van valami. Állítólag Q80T játékra is elég jól ki van hegyezve. Mozgás javítás beállításokat nézd meg, játékra külön van valami. Ledes tisztaság vagy mi is a neve.

(#145598) Black Dragon válasza DonDragonka (#145595) üzenetére


Black Dragon
addikt

Nekem egyből felismerte az Onkyo erősítőmet, hozzá is adta, lehet a távval szabályozni a hangot, a gondom inkább az, hogy bekapcsolni nem tudom vele (mert nem ARC-n van), és minden alkalommal amikor filmeznék mondjuk, ki kell választanom külön, hogy az erősítő szóljon. Korábban, az előző tv-mnél elég volt, ha lenémítottam a tv hanszóróját és akkor csak az erősítőről szólt a cucc. A probléma ott van, hogy míg az LG tv nem nyafogott, hogy némítottam, a samsung tv folyamatosan villog, hogy némítva van és nem tűnik el soha az ikon....

Erre nincs valami megoldás beállításokban, hogy ne villogjon? Tudom, hogy komoly dolog, de szuper lenne, ha nem kellene minden alkalommal ezt ki, azt bekapcsolni, beállítani, hanem úgy menne, mint eddig.

(#145599) mpo válasza Black Dragon (#145598) üzenetére


mpo
veterán

A tévénél (Samsung) a némítás villog, ezért azzal kezdem, hogy 0-ra csökkentem a hangerőt.
AVR on, Minix on, tévén AVR kiválasztás és ettől kezdve a Minix távirányítóját használom.
Nincs HDMI-ARC és HDMI-CEC és nincs problémám ezekkel.

Ha érted, akkor már elavult.

(#145600) Black Dragon válasza mpo (#145599) üzenetére


Black Dragon
addikt

Szuper, köszi. :)

A másik kérdésem még korábbról, hogy a home menüjét nem lehet szerkeszteni? Ahol a netflix és számos másik app ban, ott a sorrendet vagy egyáltalán a tartalmat nem lehet módosítani? Berakni mondjuk a nast, ps-t stb.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.