Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5605) janos666 válasza NicholasMat (#5583) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

PDP-ről szerintem ne válts IPS LCD-re (teljesen mindegy milyen kiegészítőkkel fűszerezik, *Quantum*, *Dimming*, stb téren), esetleg valami *VA jellegű/szerű LCD-re (olyanokat nézz, amiknek a méricskélős tesztek szerint határozottan 1000:1 feletti a statikus kontrasztaránya), és ha a mozgáskezelés a fő érv az OLED ellen, akkor csak olyan LCD-re, amin tényleg jó a BFI (bekapcsolható interpoláció nélkül is [bár ritka, hogy nem, de láttam már olyat, ahol csak kombinálva létezik], és van olyan fokozata, amivel a mozgás már elég jó az ízlésedhez, de még a fényerő is kielégítő [ideális esetben tudnia kéne 80-100 cd/m^2 közt BFI-vel is, és durván 65-70 ami "kompromisszummal tolerálható], lentebb már sötét szobában is sötétnek fogod néha érezni [bár a PDP is lekúszik az ABL miatt akár 60 alá is, ha nagy a világos terület a képen]).

Egy bő fél napnyi PC-s nyúzás alapján egy friss LG OLED képvisszamaradás-érzékenysége összevethető mértékűnek, de inkább jobbnak tűnik a toleránsabb féle plazmákéval. Nem is annyira a kontrasztos élek ragadnak be, csak nagy foltokban válik kissé inhomogénné a kijelző szürkéje, de az LCD-k túlnyomó többségében van legalább ennyi fix "felhősség".

A mozgáskezelés egyébként nem annyira borzasztó. A legjobb PDP-k mellett persze esélytelen a magas speed/fps arányú tartalom, de azokon sem hibátlan a mozgáskezelés (mozgó kontrasztos élek mentén zavaró mintákba gyűrődhet a ditherzaj, akár misfire is előfordul [fekete al/pixelek, amik nem gyulladtak be időben], ettől szintén veszik valamennyi a geometriai információból, "kiszemcsésedik", és főleg az árnyalatfelbontásból [a dinamikus dither hatékonyabb álló-, mint mozgóképen]). Egy elég gyors LCD panel jó BFI-vel kombinálva jobb is lehet, mint a legjobb PDP. OLED-en pedig elvileg még jobb lehetne (vagy könnyebben lehetne összehozni az optimalizált LCD szintet), csak még nem jár ott az LG+partnerek (talán majd csinál jót a Sony/Pana, ha natív 240Hz-es panelt ad nekik az LG, vagy lehetőséget valami alacsonyabb szintű vezérlésre).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.