Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6151) petya2012 válasza torma1981 (#6150) üzenetére


petya2012
őstag

üdv

írtam pm-et,megkaptad?

(#6152) athlasz


athlasz
csendes tag

Üdv!
Van esetleg valakinek tapasztalata az 55EG9A7V-vel? Visszaolvasva annyit találtam róla hogy nem éri meg az árát... Most az osztrák MM-ban 961 ojró, az is sok érte? Jelenleg egy 55LB620V-m van, gondolom annál azért sokkal jobb. Mi a különbség a webOS 2.0 és 3.0 közt? Illetve ha jól tudom ez idei modell, de lehet tudni milyen, mikori panel van benne?
Köszönöm!

(#6153) Ren Hoek válasza athlasz (#6152) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Annyiért megéri simán.

Elvileg (újabb) panel, mert flat.
Elektronika viszont 2015-ös az tuti.

Sajnos semmi teszt nem volt róla, és itthon 410... akkor már inkább a 4K B7

(#6154) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Olvastam egy korábbi OLED cikket, ahol páran írtatok a 24p filmekről...

Van itt olyan LCD-ről érkező, aki Valósághű mozival (24p -> 120 Hz) nézte annak idején a filmeket? Tehát True Motion mindig off...

Írtátok, hogy az OLED response time miatt ez a jelenség sokkal durvább akadozást okoz svenkelésnél, mint LCD-n ami blurolt. Használja valaki jelenleg True Motion nélkül így?

Csak mert nekem tökéletesen jó volt az IPS valódi mozi beállítása...és utáltam mondig is a TM-t mert elszappanozta a filmeket. Főleg a régebbi filmeknél nézhetetlen volt nekem... Esetleg valami köztes megoldás, MadVR-el nem lehetne beletolni egy kis blurt?

Tehát a Valósághű mozi ennyire nézhetetlen OLED-en? Vagy TrueMotion fejlődött már annyit, hogy nagyon lowon ne vesszen el a 24p "feeling"?

(#6155) janos666 válasza Ren Hoek (#6154) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nyugi, BFI nélkül az OLED is bőven sok persistence motion blur-t ad a képhez. ;]
Nem annyira, de majdnem olyan rossz, mint a legjobb BFI nélküli IPS LCD. :P

Én sohasem bírtam az ilyen real-time interpolációt (de kísérleteztem olyanokkal is régen, amik órákon át konvertáltak át pár percnyi videóanyagot). Olyan érzés, mint ha hibásan működne az agyam.
Talán mindenki tapasztalt már például erős kialvatlanság esetén kósza kis vizuális hallucinációkat, főleg a periférián... Nekem folyamatosan ilyen érzés az interpoláció alaphangon (mindig olyan, mint ha valami lehetetlen dolog történne a szemem előtt, amit nem feltétlenül látok át tudatosan is, hogy mi a baj, de "érzem", hogy valami nagyon nincs rendben, "mint ha be lennék tépve"). Ráadásul még erre jön rá, hogy adott implementációtól/fokozattól függően gyakran egyértelműen látni konkrét hibákat is ("viccesen" torzuló/nyúló élek, formák, foltok, stb), illetve hogy egyenetlen a mozgás, mint ha mindig gyorsulna/lassulna (mint régen a VHS szalagról filmezés, ha rossz volt a lejátszó, vagy megnyúlt maga a mágnesszalag ->> Tudod, mikor hívtad a szerelőt, vagy nekiálltál te magad megjavítani a gépet :))).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6156) Ren Hoek válasza janos666 (#6155) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Köszi a választ.
Teljesen egyetértek az interpolációval kapcsolatban. Mindig ezt éreztem én is.
(Tény, hogy megszokás kérdése is, tehát abszolút nem szólom le aki TrueMotiont használ. Ízlés, adaptáció is beleszól)

Talán a deblur van most bekapcsolva, de annak nem sok hatását látni LCD-n.

Persistence motion blur nem zavar, úgy vélem az a retina biológiája :D
A response time meg jól jön... nekem a VA borzasztó lomha bárhogy is állítgattam, és/vagy forduláskor eltűnik a fél mező/barlang stb részleteiben. A strobe dimre meg többeknek érzékeny a szeme, ahogy a PWM-re is...és itt nem látványra gondolok, hanem hogy fél óra után vérben úszik a szem. Páran beszámoltak erről és sajnos nekem bármilyen impulzusos és strobe-tól nagyon hamar elfárad a szemem...Még ha nem látni is a magas frekit, nehéz kimérni a hatását a látásra. Simán eltérő a tolerancia emberenként ...ezért skippeltem a Samsung gamer VA-ját pl a strobe-al.

Remélem OLED köztes megoldásnak jó lesz és egy gyenge szórt szobai fény mellett nem gyilkolja le a szememet.(Full sötét szoba + VAtól ugyan úgy kifolytak, IPS + kislámpánál meg 10 órás filmmaratont sem érzek meg :)) )

[ Szerkesztve ]

(#6157) janos666 válasza Ren Hoek (#6156) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az is a retina biológiája, hogy költséghatékonysági és/vagy pusztán gyakorlati fizikai megvalósíthatósági korlátok miatt csak 24, 25, 30, legfeljebb 50, 60 képkockát rögzítenek egy kamerával, teszem azt 100, 120, netán még 240 fps helyett?

Ez a két dolog összefügg. A magas valós fps mellett sem tapasztalsz persistence blur-t, mert nem marad kint ugyan az a képkocka túl sokáig.

Az interpoláció is azt próbálja pótolni, ami a felvétel rögzítésekor (vagy esetleg csak valahol később a csatornában) elveszett, mert nem akarták/tudták a többszörösét elhasználni a filmtekercseknek, HDD rack-eknek, bérelt sávszélességnek, stb (illetve a digitális kameránál sem akart már a gyártó sem "eszement" sávszélességekkel bajlódni, hanem egy kompromisszumot kerestek).

Egyszer majd elérjük a pontot, ahol tényleg nem lesz értelme tovább növelni a felbontást/bitmélységet, és akkor ha még mindig tovább tud fejlődni a technológia (tárhely és sávszélesség, akár a forgatásokon/studio-kban helyben [még az üvegszálas lézeroptikás cuccoknak is van korlátja, mikor vissza kell menni fémre és elektromosságra], de aztán a kiadó/műsorszóró és felhasználó közt is), akkor elindulnak majd felfelé a mintavételi sűrűséggel ebben a dimenzióban is, és jön a 120fps mozi, stb (azokkal együtt, akiknek ma tökéletes a sample-and-hold 24fps is, de majd akkor kell nekik a HFR, mint a falat kenyér az éhezőnek).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6158) Gtaati


Gtaati
őstag

Hello!
Az 55B7-el kapcsolatban meg olyat szeretnek kerdezni, hogy pc is ra van kotve es beallitottam a hdmi bemenetet pc-re a kepmodot jatekra. Egyenlore a windows asztalt 1080p-ben hasznalom igy hasznaltam korabban az 55UB850v 4k lcd-vel is. A problemam ami korabban nem volt meg a 4k lcd-vel, hogy valtoztak az ikonok meretei, az ikonok es a hatterkep is nem tul elesek olyan mosottnak tunek kicsit es az asztalon sem ferek el ugy mint korabban a 4k lcd-vel. Mivel lehet a gond? Mi valtozhatott a 4k lcdhez kepest? Ha 2160p nativ felbontast hasznalok akkor sem valtoznak ezek a dolgok, problemak.. Nezegettem az nvidia vezerlopultjat de nem igazan talaltam olyat ami megoldotta volna ezeket a dolgokat. Vagy irjak inkabb a vga topikjaba?

Koszonom!

(#6159) Gtaati


Gtaati
őstag

Hello!

Sikerult az asztal es ikon meretezest megoldanom, egesz jo lett minden. Korabban janos666 altal megosztott kepbeallitasokkal is szimpatikusabb lett a dolog:)

Koszonom!

(#6160) janos666 válasza Gtaati (#6158) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Windows asztal, jobb klikk képernyő beállítások, méretezés és elrendezés (??? bocs, ~10 éve angol Win-t használok, scale and layout...): 100%-on lesz "eredeti", ez biztos jó 1080-hoz, de szerintem még 1440-hez is.

Én elég közel ülök / jó még a látásom, hogy 100%-on használom 2160-ban, csak a webböngészőben és dokumentumkezelőkben húzom fel 150%-ra szükség szerint. Ez is olyan dolog, hogy mikor 1080-ban neteztem, akkor is "éreztem" már, hogy bizonyos weboldalak design-ja 1440p vagy akár 2160p monitorra van optimalizálva (1080-ban hatalmasak a betűk/gombok, kicsinyíteni kellett 75%-ra, hogy ne legyen kényelmetlen olvasni). Ez ilyen "átmeneti időszak", miután egy évtizeden át 1080p volt a standard, de a monitorok már rég átléptek 1440-be, illetve zajlik a lassú vándorlás 2160-ra...

Amúgy pedig ha érdekel még pár észrevétel/tanács, az utóbbi két hétben teleszemeteltem a topic-ot ennek az OLED-nek a monitorkénti használatával szerzett tapasztalataimmal.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6161) Gtaati


Gtaati
őstag

Korabban beszeltuk itt a pixelfrissito hasznalatat es valaki irta h ha keszenletben van a tv akkor mindig csinalja. Most a beallitasoknal oled panelbeallitasoknal van a pixelfrissito es azon belul inditas ha tv ki van kapcsolva es inditas most opcio. Ha beegesnek semmi nyoma se hologramnak akkor egyaltalan van-e ertelme bekapcsolni ezt a funkciot? Illetva ha nincs bekapcsolva h keszenletben ezt megcsinalja akkor gondolom semmit nem fog csinalni? Ha meg bekacsolom a funkciot tehat kikapcsolt allapotban ezt mindig csinalni fogja, es ennek a panelra nezve barmilyen negativ hatasa van-e? Bocsi ha kicsit tulvarialom, de az eletben nem volt ilyen erteku muszaki dolgom es hat valamennyire feltem is :)

Koszonom!

(#6162) janos666 válasza Gtaati (#6161) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Tudtommal csak akkor csinálja készenlétben, ha a legutóbbi óta ment legalább 4 órát aktívan (ezt az időt meg lehet nézni, talán még átállítani is a szervizmenüben).

Az a két opció szerintem inkább a rendhagyó felhasználók (PC monitor, kliens monitor, bolti bemutatódarab, stb) részére lett elérhetővé téve, hogy szükség szerint és előre tervezhetően is biztos le lehessen futtatni (pl. egy "kritikus munka" előtt frissen, ha monitornak használják, vagy amint feltűnő IR jelenik meg, ha bemutatódarabnak és "riaszthatja" a vásárlókat).
De én még alig láttam IR-t az enyémen, csak a HDR hozta ki.

Amúgy érdekes kérdés mikor és hogy csinálja pontosan. Nekem tippre úgy tűnik, hogy csak azért tart sokáig, mert megvárja míg "kihűl / kisül" (hőmérsékletre, elektromosan, mindkettő...? passz) és akkor fut le a ténylegesen csak pár (másod)perces kis mérés. De az is lehet, hogy tényleg hosszasan mér és mikor lezárásképp végigpásztázza a fehér csík a képernyőt, az csak a folyamat egy utolsó gyors lépése, nem a komplett folyamat.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6163) Gtaati válasza janos666 (#6162) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

Koszonom szepen a valaszaidat! Te hasznalod a pixelfrissitot? Vagyis bekapcsolva tartod ezt a funkciot vagy ki van kapcsolva?

Koszi!

(#6164) torma1981 válasza Gtaati (#6158) üzenetére


torma1981
veterán

Nálam ugyan úgy mosott kicsit a kép. Tuti azért mert nem 1080p a natív felbontás. 4k-ban tű éles a kép. Ilyen volt előtte a 4k-s LCD tv-m előtte.

(#6165) janos666 válasza Gtaati (#6163) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Miért is próbáltam volna kikapcsolni?
De szerintem félreérted, ezt a felhasználói menüből nem tudod kikapcsolni. Mindig megy az automata, esetleg a szervizmenüben tudsz mókolni vele, de nem látom értelmét.

Vagy a képernyő/pixel eltolásra gondolsz (ami a teljes képet tologatja néhány pixellel ide-oda)? Azt persze, kikapcsoltam. (Az is ott van az OLED panel menüben.)

(#6164) torma1981

Mert nem kínálnak fel nekünk olyan módot, mikor minden pixelből copy-paste 4 egyforma lesz, csak valami lágy resample megy még 1080p120-ban is (mikor a legtöbb képfeldolgozás képmódtól/beállítástól függetlenül kikapcsol vagy "fapados módba" vált).

Azt hiszem pár 4k-s Sony LCD-n van olyan képmód/beállítás, ahol nincs remaple, csak "nearest neighbor" (a Sony-nak van saját játékkonzolja, így nekik néha eszükbe jut ilyesmi, de nem tudom hogy az A1 OLED-jük tud-e ilyet).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6166) Madwe válasza Gtaati (#6163) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem tudod kikapcsolni. Az amit a settingsben láttál, az nem minden kikapcsolás utánra vonatkozik (lévén az mindig on) hanem 1x konkrét kikapcsolasra. Azaz nem ment a paneled 4h de le akarod futtatni pl. Röviden: amíg nincs látható ír a képen ne is foglalkozz ilyenekkel.

(#6167) Gtaati válasza janos666 (#6165) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló! Köszönöm a válaszokat.

A menüben két lehetőség van, de alapból gyárilag mind a kettő ki van kapcsolva. Az egyik hogy futtatom azonnal a másik meg ha kikapcsolt-készenléti állapotban van akkor automatikusan elvégzi mindig a tv, de alapból egyik sincs bekapcsolva a menüben. Csináltam róla képet és beillesztem mire gondolok:

Tehát itt a képen látható felső opcióra gondolok, ez nálatok mindig be van kapcsolva? Köszönöm!

Bocsánat, nem tudom miért fordította el a képet a beillesztést követően...

[ Szerkesztve ]

(#6168) krx21 válasza Gtaati (#6167) üzenetére


krx21
nagyúr

Pontosan. Alapból ki van kapcsolva. Ha egy ilyen ciklus a háttérben lefut, akkor a következő bekapcsolásnál kiírja, hogy a törlés sikeres volt, vagy akár azt, hogy valami miatt nem tudott lefutni. (áram kimaradás pl)

[ Szerkesztve ]

(#6169) Batyops válasza Gtaati (#6167) üzenetére


Batyops
aktív tag

Nekem ez mindig be van kapcsolva. Amikor bekapcsolod a tv elso kikapcsolasa utan lefut es amikor bekapcsolod ki is irja aszem hogy a pixelfrisites lefutott.

(#6170) Gtaati válasza krx21 (#6168) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

Tehat csak akkor fut le ha ez be van kapcsolva mindig vagy ettol fuggetlenul is megcsinalja a tv? Tehat maradjon igy vagy kapcsoljam be? :) Illetve ha ez mindig be van kapcsolva akkor ennek a funkcionak csak pozitiv hozadeka van a panelra nezve vagy jarhat barmi hatranyal?

Koszonom!

[ Szerkesztve ]

(#6171) dgyuri0123


dgyuri0123
nagyúr

Hi!

910V tulajokat kérdezném...(vagy aki tudja), lehet-e a HDMI bemenetet "mókolni"? Azaz RGB-t és egyebeket lehet-e állítani, mert én semmi erre utaló lehetőséget nem találtam, csak átnevezést, de azzal nem sokra megyek. Főmenüben sincs semmi utalás a bemenetek részletes beállítására. Kösz ha segít valaki.

"csak a zene van"

(#6172) Pro Koryak válasza Piftuka (#6149) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Mivel szerinted semmivel nem ad többet ill. feleslegesnek tartod a projektort, akkor egy kérdés:
Miért nem a monitorodon vagy laptopodon nézed a filmeket, miért az 50-65"-os lcd/oled/plazma ... tökmindegy milyen tévén???
Ha a monitorhoz/laptophoz közel ülsz, ugyanúgy kitölti a látómeződ, mint az adott tv!!!
Ennyiből a tv is hülyeség, nem??? Ott a pc vagy laptop.

Remélem most már kezded érteni mennyivel több pl.110"-on filmet nézni, mint 50-65"-on.

Ja, és egy szóval sem az oled ellen beszéltem, hanem általánosságban csak a képméretről!!! :R

[ Szerkesztve ]

(#6173) Madwe válasza Pro Koryak (#6172) üzenetére


Madwe
nagyúr

Mert egy monitort 30 40 centiről kell nézni (sőt miután 55colt 1.5m nézek, lehet monitort inkább 10 15cmrol...), s egy foig jó max, míg tévét 2 4 ember tud nézni, projektor meg bármennyi. S 30 40 centire nem lehet kényelmesen kanapeban dogleni. Ha ugyanazt a kepminoseget adna, s ugyanolyan helyzetben lehetne ülni, és csak 1 ember nézne, valós alternatíva tudna lenni szvsz. Mondom ezt úgy, h 120colos projektor képet cseréltem 55colra, s 4 emberig semmi hátrányát nem érzem.

[ Szerkesztve ]

(#6174) petya2012 válasza Gtaati (#6170) üzenetére


petya2012
őstag

megkérdeztem ma az LG-s srácot a MM-ben,azt mondta elég havonta egyszer bekapcsolni,hogy a kikapcsolás után lefutassa
meg azt is mondta,ha 4 órát megy a tv utána automatice lefutassa kikapcsolás után

[ Szerkesztve ]

(#6175) Ijk válasza Piftuka (#6144) üzenetére


Ijk
nagyúr

21:9-es filmek még 77”-on is elvesznek.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6176) #94529552 válasza Ijk (#6175) üzenetére


#94529552
törölt tag

Csak szerinted, vagy ez a törvény? :( :DDD Talán kérdezd őt, hogy a 77" OLED-jén elvesznek-e a filmek. De mivel 55"-on se vesznek el sok ember szerint, akkor 100 %, hogy azon se. ;]

[ Szerkesztve ]

(#6177) Ren Hoek válasza Ijk (#6175) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Most számolgattam... 43 colon tényleg nem a legjobb a 21:9.
55 col rádob 15-15 centit szélességben.

Néha próbáltam fillel, de annyira bosszant, hogy úgy meg a széleket nem látni.

(#6178) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

valaki felrakta már ezt a 04.70.10-et?változás?

(#6179) Pro Koryak válasza Madwe (#6173) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Tök mindegy a monitort/laptopot 40cm-ről nézed, 55"-t 1,5m-ről, 110"-t 4m-ről, arányaiban kb. ugyanaz.
A laptopot az öledbe rakod, aztán mehet a kanapéndöglés ezerrel...

"Mondom ezt úgy, h 120colos projektor képet cseréltem 55colra, s 4 emberig semmi hátrányát nem érzem."
Bocs, de ezt nem hiszem el. Max. annyit, hogy az oled tv-nek jobb a képe, ezért kibékültél a kisebb mérettel. :K

(#6180) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Tényleg, B7-hez adnak 4K HDMI kábelt, vagy venni kell?

(#6181) Nemir Ombe válasza Ren Hoek (#6180) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Milyen az a "4K HDMI kábel" .... ?? :)

(amúgy nem valószínű, ahogy antennakábelt sem gyakran adnak .... :D ;) )

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6182) Gtaati válasza Ren Hoek (#6180) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

A tv-n a talpan es taviranyiton elemen kivul kb semmit nem adnak. Ja leiras konyv stb.... Gondolom az araba mar tobb tartozek nem fert bele :DDD

(#6183) Nemir Ombe válasza Gtaati (#6182) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

.... de most komolyan, egy "félmillapluszos" TV-nél egy (akár normálisabb) 4-5-6eFt-os HDMI kábel akkora érvágást jelent .... van egyfajta "értékrend" esetenként .... ;] :D

Hmm ....

(#6184) Ren Hoek válasza Nemir Ombe (#6181) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Az előző LG 43 coloshoz csomagoltak egy szerintem teljesen ok HDMI kábelt. ...de az lehet a bolt ajándéka volt. Fejhallgatóhoz is volt két párnaszett, egy rövid és egy hosszú kábel, stb... monitorokhoz is kaptam mindig gy DVIt.

Nem mintha ez annyit számítana, de azért gondoltam lesz a pakkban egy olyan ami tutira átviszi a 4K60p-t

Jó tudom a B7 a belépő szintű csóroled 4K :P

[ Szerkesztve ]

(#6185) Nemir Ombe válasza Ren Hoek (#6184) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Ha meg "4K csóróoled" akkor mér' vársz hozzá "extrakábelt".... örülj annak, hogy legalább nem drága .... :D ;)

Hmm ....

(#6186) Ren Hoek válasza Nemir Ombe (#6185) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Tudod irónia... bárhogy is nézzük az 500-600K prémium áras TV a teljes piacot nézve, szóval enyhén távol áll az átlag kategóriától. Tény, hogy elég erősen túlárazottak még az OLED-ek... épp ezért nem hiszem, hogy az LG ebben menne tönkre, hogy mellé rak egy kábelt.

Azt mondjuk nem tudom a TV-khez szokás-e manapság kábelt csomagolni...de igazából mindegy ha úgy is hosszabb kell.

Edit.: Tudtok esetleg valami jobb fajtát? Kb 5 méteres kellene szerintem. Bár lehet 3 m is elég lenne...

[ Szerkesztve ]

(#6187) #94529552 válasza Ren Hoek (#6186) üzenetére


#94529552
törölt tag

Nem szokás kábelt adni. Egyes webshop-ok régen adtak 1 vagy 2 db HDMI-t. Van belőle több is itthon, de rövidek.

(#6188) Dave567 válasza Ren Hoek (#6186) üzenetére


Dave567
addikt

Nézzél egy Audioquest forest 2.0 Hdmi-t vagy Cinnamont. Mondjuk az 5 m húzós árban van. ;]
Aqua-ba van.

[ Szerkesztve ]

(#6189) Nemir Ombe válasza Ren Hoek (#6186) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Pl. az Inakustik Premium vagy Whiteline teljesen jó (alatta azért már nem vennék, feljebb meg akkor ha az nyugtat meg) .... arra figyelj, hogy "hájszpídviteternet" legyen és ne a "számozást" vagy a "4K logót" keresd a kábelen .... ;)

Hmm ....

(#6190) mayday00 válasza Dave567 (#6188) üzenetére


mayday00
őstag

Audioquest forest + 1 :K Nekem is ilyen van, jó kábel. Minimum egy ilyen kell, olcsóbbat nem érdemes venni.

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."

(#6191) Gtaati válasza Nemir Ombe (#6183) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

A kollega kerdezte arra valaszoltam, meg volt benne nemi ironia:) termeszetesen nem jelent problemat normalis hdmi kabelt venni volt es van is mar az elozo 4k-s tv-hez is...

(#6192) Madwe válasza mayday00 (#6190) üzenetére


Madwe
nagyúr

Alap okolszabaly h kábel meterere annyit költség minimum mint a kijelző mérete 10colonkent ;]

(#6193) krx21 válasza Madwe (#6192) üzenetére


krx21
nagyúr

Nekem mindenhol audioquest chocolate van. Hát az akkor jó??? :DDD

(#6194) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

valakinek lenne tapasztalata azzal kapcsolatban,hogy a B7 mekkora külső vinyót kezel max?volt már valaki aki 3-4 TB-set dugott rá?ha igen milyen fajtát??

köszi a választ

(#6195) Zsmester89


Zsmester89
őstag

Sziasztok! A jelenlegi tv-m cseréjén gondolkodom, a kiszemelt egy LG OLED55B7V. Kérdésem lenne, hogy a falra történő rögzitése szabványos? (Vesa ha jól tudom)
Monitornak használom a jelenlegit is, de nem munkára, hanem filmezésre, játékra, 15/24-et menne naponta. Mennyire kell tartanom a beégésétől?
Köszönöm

A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.

(#6196) janos666 válasza Madwe (#6192) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Csak a lejátszó és AVR közé kell "placebó" kábelt tenni, az ARV és TV közé (vagy ha két külön kábel megy a lejátszóból az AVR-be és a TV-be) mehet bármelyik "high speed", amelyik kézre esik és működik (nem "pislog" a kijelző, nem "szikráznak" a pixelek, nem írja ki a TV, hogy "nincs jel" vagy "ismeretlen formátum" --- ha rossz, azt egyértelműen észre fogod venni).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6197) #94529552 válasza petya2012 (#6194) üzenetére


#94529552
törölt tag

Általában 2 TB-ig javasolják tévéknél, de itt van a pontos gyártói ajánlás, az: USB-s eszköz csatlakoztatásarészben innen[link].

[ Szerkesztve ]

(#6198) Ren Hoek válasza Zsmester89 (#6195) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Elég rendesen körbejártam a beégés témát, mielőtt rendeltem B7-et (Hasonlóan filmnézés+játék...de nálam csak napi 2-3 óra max, és netezni/olvasgatni nem fogok rajta. Arra ott a monitor)

Alap esetben IR - image retention (Kb a ghosting) szinte minden OLED TV-nél előfordul "kockázatos" erősen kontrasztos, világos de főleg a piros/sárga konstans tartalomnál. Pár óra alatt is, de ez függ az OLED fény beállítástól is erősen. Ez vagy elhalványodik idővel, vagy a Clear Panel Noise eltakarítja.
A Burn in az a permanens beégés. Itteni fórumban nem nagyon volt még szó permanens beégésről, pedig többen régóta használják monitornak is. (Talán egy eset a PH!-s cikkből?) Clear Panel Noise éjszaka stand-by alatt eltünteti az IR nyomokat. Azért külföldi fórumokon van pár példa burn in-re... beégett Sky logóról és hírsávról, de játék HUD-ról is. 2016-os szériát is érintve (B6 C6 stb). Ezeknél nem tudjuk pontosan mivel terhelték a panelt és mennyi ideig.

Illetve zajlik épp egy burn in torture teszt RTINGS-en. Persze extrém napi 20 órás terheléssel, konstans logókkal.

RTINGS Burn-in

Ezen már 2 hét után meglátszik a logó, és most 8 hétnél tart. Arra is próbál a teszt választ adni, hogy ha keveset tud a panel pihenni (4 órás terhelés után csinál egy cleart)...vajon számít-e valamit, hogy pl 2 hét alatt tolod bele a 300 órányi konstans tartalmat (Start menü mondjuk), vagy 1 év alatt fokozatosan 300 órát?
Egyelőre erre nehéz válaszolni... Arról viták folynak, hogy az IR és a Burn in ugyan az a jelenség-e, (IR esetében is történik-e OLED anyag degradáció, ami kompenzálódhat... vagy csak egy "elektronikai ghosting" és nem jár a többi pixelnél erősebb OLED réteg bomlással.)
Azt tudjuk, hogy a panelben van egy "számláló", ami integrálja a pixeleket ért inhomogén terhelést, és kompenzál, (kompenzációs ciklus 4 óránként = Clear panel noise)
Itt a szabadalmak listája:
https://www.google.com/patents/US6995519

Lényegében egy elegáns megoldás, hogy bonyolult elekgronika nélkül is érzékelhető/kompenzálható lehessen az emisszív réteg öregedése. Ezen felül még egy csomó szabadalom és technológia van az OLED anyag hosszútávú öregedés modellezésére, és visszaállítására.

Összegezve:

Szerintem amíg ez az elektronika jól működik, és van fényerőtartalék az OLED anyagban, addig nem ég be a konstans tartalom. A sejtésem viszont továbbra is az, degradáció az ott lesz az OLED anyagban és kumulálódik..., csak sokáig sikerül kompenzálni. Az a nagy kérdés, hogy 1-2-3-4-5 év múlva is képes erre a panel, ha már eléri a fényerőtartalékokat? Biztos, hogy nem lineáris az öregedés a fényerő függvényében... erről volt is egy fórumposzt, hogy full OLED fénnyel, mondjuk 200 óra alatt ég be valami, akkor visszafogottabb beállításnál lehet 1000, 10000 óra is.

Plusz a 2017-es elektronika (B7 C7 stb... ) elvileg még tovább fejlődött ezen a szinten, és a kiadás óta eddig nem nagyon olvastunk permanens beégésről. Szerintem filmnézéssel és játékkal még 15/24 mellett sem lehet beégetni, ha tartasz néha szüneteket, hagyod a kompenzációs ciklust éjjelre... és nem játszol mondjuk 1000 órát ugyan azzal a nagyon kontrasztos HUD-al. Ha netezel rajta, vagy olvasgatsz, akkor képernyővédő mindenképp legyen. Azért egy tálcát nem biztos, hogy rajta mernék hagyni mondjuk napi 10 órára... de ez a kockázattűrésedtől függ :K
Mindenesetre külföldi fórumon azt javasolják, monitornak használva időnként érdemes egy RGB/W/G egyszínű tesztképsoron végignézni van-e bármilyen jele a beégésnek (amit a Clear nem tud eltüntetni), mert akkor még megelőzhető a permanens burn in.

[ Szerkesztve ]

(#6199) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Ja és még egy dolog, több helyen is olvastam, hogy a White egyedi pixel hatékonysága és élettartama sokkal jobb a többinél. Ezt a torture teszt bizonyítja, a fehér R semennyire nem égett be. (Érdekes, hogy a fekete T az meg 8 hét után látható halványan..., pedig az azt jelenti, hogy gyakorlatilag kikapcsolt pixelekkel 0%-ot degradálódna az OLED anyag... szóval a torture tesztnél simán lehet, hogy a kompenzáló elektronika hülyül meg a konstans terheléstől.)

Tehát fehér-szürke HUD-al/logókkal és feliratokkal kb lehetetlen beégetni a TV-t. A piros, sárga talán a legjelentősebb.

[ Szerkesztve ]

(#6200) Zsmester89 válasza Ren Hoek (#6199) üzenetére


Zsmester89
őstag

Nagyon szépen köszönöm a választ! Esetleg a falraszerelhetőségről írnál?

A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.