Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5751) torma1981 válasza Pro Koryak (#5750) üzenetére


torma1981
veterán

Annyi pénzért amennyiért adja a Sony vagy a pana vicc. Semmivel sem jobb mint az LG. Főleg hogy tőle kapják a panelt

(#5752) #94529552 válasza torma1981 (#5751) üzenetére


#94529552
törölt tag

Majd alkot valamelyik egy még jobban döntött dizájnt[link] 2018-ra, annyival lehet más. De tudod, valakiknek a felirat is megér pár 100k-t, pl. a szomszéd miatt, miatt mert annak csak LG Oledre fussa. :DDD

(#5753) torma1981 válasza #94529552 (#5752) üzenetére


torma1981
veterán

Nekem pl nagyon nem tetszik ez a döntött dizájn pl. Ultra gáz. De azért mert Sony nem is adnék én sem plusz 100k-t.

(#5754) krx21
Igen még az is. Vicc.

[ Szerkesztve ]

(#5754) krx21 válasza torma1981 (#5753) üzenetére


krx21
nagyúr

Nekem sem tetszik, pláne, hogy sok helyet foglal hátul... Nem tudod közel tenni a falhoz...

(#5755) ottofon


ottofon
csendes tag

Érdekes kinek mi fontos. Szerintem maga az "oled" technológia és műszaki szint (képminőség, kontraszt, fekete , ...) olyan mérföldkő ami miatt bármilyen oled tévét is veszünk nem bánhatjuk meg. Persze olyan ez mint az autó vásárlás. Amint kigurulsz a szalonból már esett a piaci értéke 10-20%-ot. Én semmiből nem vettem még újat. A Samsung S5-öm is használtan vettem garival. Az autóm is 4 évesen az új ár feléért. Mosógépem is harmadáron pedig pár hónapos csak. Szóval nekem fontos az érzés hogy tudjam jó áron jutottam hozzá és ha netán el akarnám adni akkor minimálisat bukok. Szerintem az outletes félelmeitek is indokolatlanok. Semmivel sem lesz rosszabb képe egy 3 hónapot nyúzott példánynak mint amit ti csomagoltok ki először. Árban viszont lehet féláron megkapjuk. 910-essel tele a jofogas is 260-ért. És még garit is adnak. Nekem amúgy a "szokásos" gondom van csupán még pedig hogy nincs normális tartalom amit nézni tudnék. Kevés a jó film. A régi filmek nincsenek meg brutális minőségben. Az új filmek között ritka az amit akár kétszer megnéznék. Az avatar második részét nagyon várom 3D-ben. Eszembejutott egy kollégám aki 2004-ben akart új tv-t venni de sajnálta rá a pénzt. Mindig azt mondta vár még pár hónapot (karácsonyt, húsvétot stb) hátha olcsóbb lesz. A lényeg hogy eltelt 4 év és még akkor sem vett semmit. Szerintem (én így gondolkodok) ha tudom hogy valamire szükségem van akkor alaposan megtervezem, körbejárom minden fórumon és amint meg van rá a keret megveszem. Nem a jövőben élek hogy majd jövőre újabb típus lesz. Megveszem a tavalyi modellt az akkori ár feléért. E6V-m is így lesz hamarosan. Max 400-450-t adok érte. Mert tudom hogy 6-8 évig ki fog szolgálni ahogy az előző LG led tévém is kiszolgált. :)

"A szépség nem más, mint a belső jó tulajdonságok ígérete!"

(#5756) janos666 válasza daneel_hu (#5723) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

"Utóbbiaknál nem tudsz ekkora tévéken játszani"

A méret abszolút relatív. Arányosan messzebb ülsz az ~50 mint ~30"-os kijelzőtől.
Nekem sokkal kényelmesebb hátradőlve ülni, és a szememre nézve is "egészségesebbnek" vélem (ha túl sokat nézek túl közelre, akkor átmenetileg romlik a szemem képessége, hogy távolra fókuszáljon --- nem csak monitor, papír olvasás is kiváltja, akkor tűnt fel, mikor egyetemista éveimben néha sokat olvastam, aztán átültem autóba, és kiértem alföldi külterületre, ahol változott az "amíg a szem ellát" fogalma]).
Én 2012 óta csak ~50" plazma TV-ket használtam PC monitornak (alapvetően elégedetten, annyira hogy az LCD nekem már rég csak egy rossz vicc multimédiához, nem valós alternatíva).

"nem tudom megérteni hogyan lehet NEM competitive cuccokkal nyomulni."

~18 évesen hagytam ott a CS:S-t. Azóta egyedül a DeadCore-al játszottam hobbi szinten (sohasem terveztem felérni a leaderboard csúcsára :DDD), ami competitve (maga a játék offline, csak az egyéni speedrun rekordod megy online listába). Ellenben sok száz órát öltem bele a Bioware és CD Projekt játékokba (Mass Effect, Dragon Age, The Witcher sorozat [mind 3, egy pedig 4 részes, mind durván 30+ óra]), mind offline akció vagy fantasy RPG féleség. Ezekhez szerintem tökéletes volt az ~50"-os PDP 1080p60-al.

Jah, és kipróbáltam a CS:GO-t 1080p120-ban az 55C7-en. :B
Public szerverre hobbiból szerintem teljesen jó (bár inkább Vsync off, mióta sok gyerek rohangál Gsync monitorral).

"Nem rossz a HDR de itt sem mindegy, hogy mit vársz el."

Nyilván, de nagyjából azért ki lehet találni sok mindent. Triviális dolog például az, hogy egy lámpatest egy nagy fehér paca, vagy látszik a világos lámpabúrában egy még világosabb izzó.

De ami sokkal nagyobb poén nekem HDR-el, az a Mass Effect Andromeda játék. Egy csomó csili-vili látványelem hirtelen ugyan olyan formában nyert számomra értelmet, mint mikor megnéztem egy 3D-re kihegyezett mozifilmet először 2D-ben, majd később újra 3D-ben. Ahogy a 3D filmnél is "koppant" pár dolog, hogy "ja, ez a jelenet csak azért van benne a filmben, mert 3D-ben jó mutat", ugyan így látszik ezen a játékon is, hogy már eleve HDR-hez készítették a látványvilágát: az álomszerű "halo effect" helyett "laser show" lesz és sok látványelem, ami SDR-ban csak úgy beleolvadt a világba, most szemet szúr. Olyan visszaváltani HDR-ről SDR-ra, mint rátenni a játékra egy tompa szűrőt, amitől minden fakóbb és életlenebb (legalább is ahol a hagyományos SDR tone mapping ilyen "bloom effect"-et csinál, a HDR kijelző viszont kirajzolja a fénycsóvát).

Sőt, ma rájöttem, hogy egész jó kompromisszum HDR játékhoz az 1440p60. Ez szemre körülbelül olyan élesnek/részletgazdagnak tűnik a 2160p kijelzőn, mint az 1080p kimenet a natív 1080p kijelzőn. Az extra pixelek valahogy pont úgy ellensúlyozzák a TV beépített lágy skálázását, hogy visszajön az éles kép érzete, viszont közben csökken az aliasing (kicsit olyan, mint a kis szorzós SSAA, vagy "virtual super resolution" 1080p-hez). Csak a 2160p-vel ellentétben ettől nem lesz csípőficama a VGA-mnak.

Ha valahogy össze tudták volna hozni az 1440p120-at (próbáltam kicsalni, nem megy), főleg HDR-el együtt, akkor "shut up and take my money!" arcom lenne, nem a lóhere leveleket tépkedném, hogy "visszaküldöm, nem küldöm vissza, visszaküldöm..." :))

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5757) daneel_hu válasza Ijk (#5749) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ilyen drága műszaki cikkeknél (sőt a drágábbaknál végképp) nem számít ez.
Nem sok értékálló műszaki cikk van, hirtelen csak a profi objektívek amelyek eszembe jutnak. Persze azok is veszítenek az értékükből csak nem ennyit.

Egy LG OLED akkor érne valamit 5 év múlva, ha a 3d-t addig (se) hoznák vissza.
Ellenkező esetben kb ezek is mennek a süllyesztőbe.

(#5758) janos666 válasza Ijk (#5734) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Hasonlóan gondolkodtam nemrég én is.

Az N+1 szériák tudása mindig puszta spekuláció. Mikor már eljön az az időszak, ahol lehet viszonylag okosan vásárolni az N generációt, onnan még durván fél év, hogy bármit is biztosra tudjunk azt N+1 genről és közel egy év (fél+fél), mire az is elveszti a nyitó árprémiumot, így esedékes lehet azt meg is venni, de akkor már ugyan úgy a küszöbön állónak érződik az N+2, és így tovább..., várhatsz örökké, vagy elfelejtheted ezt az értelmetlen érvelésspirált, és rábökhetsz más szempontok alapján egyre, hogy "szerintem nekem pont most megérett a dolog".

De ha spekulálgatunk, egyelőre nem tolongnak az apróhirdetők egymás alá licitálni az N-1 generációs OLED-jeikkel (boltokban pedig főleg nem zuhan le látványosan és tartósan az N-1 gen ára), tehát spekulálhatsz arra is, hogy jövőre (némi szerencsével, és ha jól időzíted az eladást/vételt), vállalható ráfizetéssel cserélhetsz, ha akarsz. Szóval ha esetleg tényleg sokkal jobb, akkor fogod magad és váltasz megint (szíved joga, csak a pénztárcád a korlát), viszont ha alig lépett előre bármit az N+1 gen, addig is már egy éven át boldogan használhattad az N gent, és teljesen nyugodtan leszel még minmum egy második évben is (és még ott sem fogsz annyira kapkodni, mint ha már 2 éve csak aktívan várnál, mert a tudatos várakozás el tudja torzítania az ember racionális nézőpontját, magyarul talán a legrosszabbkor unod meg, hogy vársz, és böksz rá valamire "csak úgy").

... mindazonáltal a józan észt félretéve, nekem most szubjektíven mégis vonzó ötlet, hogy C7 vissza, jövőre B8 prémium nyitóáron előrendel ... :))
Pénzben kb. annyi bukta, mint 1 év múlva lecserélni, rosszabb pedig csak nem lesz.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5759) janos666 válasza Madwe (#5741) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Valamennyire nyilván igazad van, de részben rád is igaz, amit másoknál hibaként azonosítasz:

1: Alapvetésnek tekinted, hogy a te pillanatnyi igényed az egy abszolút etalon. Az is tévúton jár, akinek alacsonyabban, és az is akinek magasabban lenne a mércéje.

2: Te is átaludtad az előző évtizedet, és csak LCD-kkel álmodtál. :P

2008-ban (!!!) jött ki a Pioneer 9G Kuro, aminek majdnem olyan mély a feketéje, mint most ezeknek az OLED-eknek (alig dereng egy picikét, átlagos tartalmaknál nem is lehet észrevenni, hogy az OLED jobb, csak ha figyelsz rá egy sötét jelenetnél, amiben sok a teljesen fekete rész, és sötét szobában már kitágult a pupillád). Később, 2012-15 közt pedig megfizethetőbb (de az OLED nem is olcsó) Panasonic plazmák is hasonló szintet nyaldostak.

Ez lett volna a FullHD éra elfeledett történelmi szelete, amit a nép >90%-át átaludt, és csak azóta kell neki fekete fekete, mióta van LG OLED is, de azóta nagyon. ;]

Hidd el, neked is kell majd a BFI is, mint egy falat kenyér, ha majd lesz az LG OLED-eken is, vagy elmorzsolódik az árrés a Sony/Pana és LG közt, illetve az LG feltolja a panel frekit 240Hz-re és nem lesz kompromisszumos a Pana/Sony féle BFI LG panelen. Ugyan így kell majd neked is a 120fps, ha tudják majd a játékkonzolok (vagy ne adja isten valami okból ép PC-n kezdesz játszani). ;]

De addig is és az után is mindig pontosan tudni fogod, hogy kinek mi kell és mi rá a jó megoldás. :DDD

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5760) OPiiPO


OPiiPO
addikt

A topic mai termését felületesen olvasva az embernek az a véleménye alakulhat ki, hogy pl. egy LG 55B7V vásárlása ma már totálisan kidobott pénz és max. jövő tavaszig jó, akkor pedig jó ha ötödáron el lehet majd sózni kicsit pironkodva hogy miért is vett az ember egy ekkora rakás sz@rt amikor tudhatta volna hogy a 2018-as panelok fényév miliárdokkal jobbak lesznek ;]

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#5761) Madwe válasza janos666 (#5759) üzenetére


Madwe
nagyúr

Egyrészt arra reagáltam, miszerint a 6os tulajok a fejükhöz kapnak, miért vettek már oledet, mikor kijönnek a 8asok :D
Másrészt igazad van, de magam nevében beszéltem, miszerint én mikor százéezreket otthagyok, tudom mik az igényeim, s azt kielégíti e az, amit venni akarok - miért kapnék a fejemhez 8as panel láttán? mikor tudom, h engem nem érdekel a hfr, nem érdekel a hdmi 2.1, nem érdekel +100 nit, s jobb nearblack sem - ezutóbbi 2t nyilván nem bánnám, de amit kaptam, az is elég... BFIt sose szerettem.
Egyébként lehet aludtam az elmúlt 10 évben, de egy pana plazmát (s dlp projektort) váltott az oled:) a pana ment, mert 42es volt s kicsi, a projektort meg ritkán üzemeltem be... Nomeg a 4ks hdr jelenlegi formájában tetszik (s igen, rec2020 nem végleges, színtér sincs lefedve csak vmi 70%on, de engem ez már meggyőzött)
Konzolon nekem nem igény a 120fps, örülök ha megvan a 60, de ha 30, az is elég:) Nekem az nem arról szól, annyira nem bántja a szemem a 30, a 60 meg végképp. Egyébként gamer laptopom van (mert céges, mert 1 gépet akarok fenntartani, s mert munkára amúgy is kell egy hordozható bika cpu, ezért vettem mindenki által lenézett s pénzkidobásnak tartott laptopot:D) 1070el benne, s egy gsynces 144hzes 24" monitoron játszom kompetitív címeket - igaz ez egyre ritkább :) De ha komolyan tolom, ahoz amúgy is a 24" dukál. S ott látom, s van is értelme a 120+ fpsnek, de az, h a gts vagy a dark souls 120 fpssel menjen, az nekem nem szempont :)

Kicsit valóban bosszant, h messziről jött emberek jönnek s megmagyarázzák h miért rossz vétel az ami embernél van. Maximum szerinte az. Aki 910et s hasonlóakat vett, mert arra van igénye, s az kell neki, az is jól járt, hiszen baromi jó tévé tök jó árban, főleg némely akciókban. Aki 6osat vett, az is így tett. Az is aki esetleg hajlított c-set, mint én. Sőt, az is jó vételt tett, aki 100kért vett egy kamu4ks kamuhdr panelt, mert neki arra volt igénye, annyi pénzért. Aki rossz vételt tesz szerintem, aki várja az újdonságokat, s nem néz semmit, vagy 10+ éves panelt néz, merth majd a jövő évben jön a jobb. Termék vételénél nem lehet azt nézni szvsz mi az ami jön. Mert mindig jön vmi. Azt kell nézni, h mi az amit én akarok. Azt megkapom e, s ha igen, mennyiért. Ha még nem, akkor meg kell nézni, mi az ami jön. (s igen, vétellel meg érdemes várni akciókat, míg kifutó lesz stb, hacsak nem hirtelen kell vmi, mert régi bedöglött vagy akármi)
De ez az én nézőpontom, nincs azzal baj, ha ez másnak más, csak azt nem szoktam szó nélkül hagyni, ha valaki megmondja, h szerinte miért vagyok hülye, anélkül h arra megkérték volna , s nem is ismerik a nézőpontját:D

[ Szerkesztve ]

(#5762) kutyuska válasza Ren Hoek (#5746) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Nem szállítanak Magyarországra. Ezt sk. kell megoldanod.
A garancia pedig 2év LG nemzetközi gari, a Mo-i support is megerősítette.

" Babra munka, de megéri! "

(#5763) kutyuska válasza Dadan01 (#5748) üzenetére


kutyuska
aktív tag

+1

" Babra munka, de megéri! "

(#5764) janos666 válasza Madwe (#5761) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Panasonic-ból csak a legutolsó 60-as sorozat közelítette meg, de az sem érte igazán utol az utolsó Pioneer-t.

A Rec2020 szándékosan "jövőbiztos", avagy "télméretes". Ezt nem úgy találták ki, hogy fontos legyen ~100%-ban lefedni, hanem fordítva: úgy, hogy biztos beleférjen majd a közeljövőben (durván 10 év) minden előre látható megjelenítő technológia natív színtere, illetve hogy jól működjön mindenféle egyedi natív gamut-al a mapping. És ugyan ez igaz a HDR-re: a szabvány a csillagokig skálázódik, de az nem jelenti azt, hogy meg kell tudnia vakítani minden készüléknek a nézőt. Pont az a lényeg, hogy ne lógjon ki a keretből semmilyen kijelző, hanem beleférjen, és ráadásul hatékonyan lehessen fordítani a forrásból a megjelenítő egyedi tartományába. Ez drasztikusan más megközelítés, mint a Rec709 korszak volt, ahol ideális esetben 100%-on fedte egymást a szabványok kerete és a megjelenítő.

Ja, hatalmas a pánik, zuhannak az árak, halmozódik az utcán a megunt OLED. :DD
Már lassan másfél éve lesz, hogy mondtam nagy arccal valakinek, hogy én majd 350k-ért fogok venni egy ~1 éves használt 55B6-ot a B7 megjelenése után (itthoni tesztelésre). A mai napig nem találtam egyet sem, amit jelentősen a bolti ár alatt hirdettek és/vagy nem kapkodták el előlem (ha volt egyáltalán). :D
Most is ~0 db használt 6-os szériás készülék vár olcsón új gazdára, pedig már nem csak itt van, de "jóárasodik" a 7-es sorozat.

A többi csak a saját nagyképű cinikus spekulációm, hogy te szerintem bizonyos mértékig tudatosan is úgy alakítod ki az igényeid, hogy megnézed mit kapsz meg kényelmesen. Ezért mondtam, hogy ha a PS5-ön vagy XBox3-on (most tök logikusan a 3-as szám jön, nem? :))) agyonkiabál a marketing, hogy kell neked a 120fps, akkor majd úgy fogsz róla beszélni, hogy már be lesz vonva a saját racionális és objektív igényeid körébe, hogy a TV is tudjon 120Hz-et.

Az én hasonló hibám, hogy mindig arra vágynék, ami az aktuális korlátokat feszegeti és naivan remélem, hogy szerencsém lesz és megkapom a majdnem-lehetetlent, aztán sopánkodom ha mégsem.

A BFI-vel pedig szerintem az a baj, hogy a gyakorlatban mindig valami lemondással jár, mert többnyire csak "bele van tákolva" a más igényekre kialakított tech-be (így lesz élvezhetetlenül sötét a kép, vagy túl feltűnően vibráló, stb). De ez nem jelenti azt, hogy nem létezhetne egy közel-ideális implementáció a gyakorlatban. Viszont HFR-el meg nem is kell, sőt, az jobb is...

De nagyon ürülök, hogy nem vetted sértésnek (általában bevallom ha tévedek, lásd fentebb a 350k-s B6-ot, majd fogj szavamon pár év múlva :DDD).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5765) Ijk válasza janos666 (#5759) üzenetére


Ijk
nagyúr

Igen, azért sokaknak lett fontos mostanság a kontraszt. Pedig pár éve még vérre menő plazma-lcd viták voltak, ahol gyakran kijott hogy csak a plazmasok gerjednek a feketeszintre, és bőven jó az lcd-k kontrasztja.
OLED pár év alatt a belépő kategóriába szamuzi az LCD-t, ennek jelei remekül látszódnak a Samsung eladasain. Felső kategóriában egyre tobben gondolkoznak oledben, és szépen csökken is az árkülönbség. LG pofanvagta a japanokat az oled-del, de meg is érdemlik, mert ellusultak.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5766) janos666 válasza Ijk (#5765) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ja, Samsung besz¤pta kicsit. Éveken át viszonylag olcsón adott viszonylag jó kütyüket (LCD és PDP), hogy kivéreztesse a többi gyártót (főleg japánok), most meg akár le is építheti a fialós malacnak dédelgetett LCD TV részlegét (abból ítélve, hogy az LG-től vesznek IPS LCD paneleket a TV-ikbe, már el is kezdték), hacsak nem vét valami nagy hibát az LG.

Ugyan ez lesz a BFI-vel és/vagy HFR-el (mondjuk a HFR kvázi szükségtelenítheti a BFI-t), mint a kontraszttal...

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5767) Ren Hoek válasza kutyuska (#5762) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Kösz az infót! Pont akartunk menni Graz-ba. Csak szerintem a kocsiba nem férne be egy 55 colos TV rendesen. Plusz az is lutri, ha valamiért vissza akarnám vinni / esetleg pixelhibás és elállnék.

Amúgy az OLED árakhoz így általánosságban. Ott van a gond, hogy nagyon nagy az ingás, míg az LCD már beállt egy szintre (x összegért kb ugyan azokat a feature-ket kapod). Itt nagy káosz az egész, és néha teljesen illogikus árazások vannak +-100K pl az A7-nél... mire is? HDR 3D off, és drágább ennyivel, a 910-nél. Annyira új még a piac, hogy káosz van. Persze felesleges pörögni ezen, mert egy TV 400 körül már luxus. Aki a gyerekek iskolai könyvpénzéből spórolta össze, az ne vegyen, vagy ne sírjon, ha jön egy OLED gyár, és beesik minden a felére. (Amúgy nem fog)

tldr
Már csak tényleg azon agyalok, hogy az 55 col FHD elég-e a szobám nézési távjára. Nekem a boltban bárhonnan néztem, nagyon láttam a csirkehálót a pixelek között. Lehet nem tudtam eltávolodni annyira.
Szerintem olyan 2 méterről nézném kb ágyról. Remélem itt már nem látszik.

(#5768) #94529552 válasza janos666 (#5766) üzenetére


#94529552
törölt tag

A nagyobb bevétel vélhetően most az alacsonyabb kategóriás LCD a Samsungnál, mert a tömegek azt tudják jobban megfizetni a tévézéshez.
A BFi meg monnyon le. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5769) daneel_hu válasza Ren Hoek (#5767) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Kösz az infót! Pont akartunk menni Graz-ba. Csak szerintem a kocsiba nem férne be egy 55 colos TV rendesen. Plusz az is lutri, ha valamiért vissza akarnám vinni / esetleg pixelhibás és elállnék."

Szerintem ezt érdemes megnézni azért.
Nálam is ez volt a dilemma, utólag azt mondom 1 percet nem ért volna meg, símán kihozathattam volna.
Le tudod mérni a kocsinál a paramétereket egy mérőszalaggal a beltérben.
Egy alsó közepesbe dobozostul befért az 55 E6V. :) De éppenhogy...
Ha kombi a verda, akkor 100%, HOGY befér.

(#5770) Pro Koryak válasza Madwe (#5761) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Az a gond, még mindig nem érted, amit írtam. Szomorú :O
Kár, hogy el kellene magyarázni 2x-3x. Feladom!

janos ;] jól írta:
neked ez a (kép)minőségi szint megfelel, nem kell több, jobb.
Nekem + másoknak viszont még nem.

(#5771) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#5769) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"Egy alsó közepesbe dobozostul befért az 55 E6V."

Ahha, vadiúj Astra kombiba nem fért be állítva az 55EG910 és úgy 45 fokban el kellett fektetni. Még jó, hogy a szomszéd kerületig vittük, nem több száz kilométert. Bezzeg a Honda Jazz-embe röhögve befért volna, de épp "nem volt" kéznél.

"csak a zene van"

(#5772) Ijk válasza Ren Hoek (#5767) üzenetére


Ijk
nagyúr

2m-re bőven jó a FHD.
2-3 év mire igazán ki tudod hazsnálni az UHD-t és HDR-t, kellő tartalommal meg lesz támogatva. 5-6 év múlva meg lecseréled a 910-et egy esetleg nagyobb, kifutó modellre. Ha racionális vagy akkor 2 évvel az aktuális trend mögött kullogsz. Sokkal inkább a marketing, geek érzés adja el a legújabb cikkeket mintsem az ésszerűség. A tartalmak jelentős része még mindig FHD, SDR és ez nagyon lassan fog változni.

Egyébként legtöbb esetben a méret lesz előbb-utóbb a szűk keresztmetszet és azért váltanak hogy nagyobbat vegyenek, legalábbis évek óta ez a tapasztalatom. Jó eséllyel a 910-est is majd nagyobb képátló miatt akarod majd egyszer lecserélni.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5773) dgyuri0123 válasza Ijk (#5772) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Mennyire igaz, amit mondasz. Én ugyanezt szajkózom...

2.5 méter távolságból nézve 50ST60 után nekem katartikus élmény még most is a 910V és eszembe nem jutna cserélni még pár évig. Vannak ugyan hibái, ennek ellenére magasan a plazma felett tejesít (nálam/nekem/szerintem). Az élvezeti faktor így is bőven több, mint reméltem. A többi "kihagyhatatlan ficsör" meg eleve nem érdekel. Egyedül a YT-ot használom időnként, ami tökéletes. Nem szakadozik, nem lassú, könnyű és gyors a kezelése. Nekem ennél többre (365e-ért) nincs szükségem. Majd 3-4 év után, ha már az összes "plusz" alapnak fog számítani, akkor talán elgondolkodom a cserén. (vagy ha előbb beszarik.... :) )

Nagyobb igényem van a sztereó rendszeremre, amibe nem sajnáltam beletenni (milliós nagyságrendben) a pénzt, de az UHD pont nem az a kategória, ami miatt egyetlen plusz Forintot is kihúzhatnának a zsebemből.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#5774) Ren Hoek válasza dgyuri0123 (#5773) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Hibáknak kb miket vélsz most? ABL nem túl erőszakos?
Amit az MM-ben láttam kirakva, ott eléggé lehúzta a fényerőt egy tengerpartos jelenetnél, és beszürkültek a színek.
Amúgy ezt akkora baromságnak tartom. Most őszintén 10-ből hány tulajd zavar egy 4-600K-s eszköznél, hogy akkor megugrana a fogyasztás akár duplájára? Sohasem értettem miért nem választható feature. Mindez egy idióta energiaosztály plecsniért?

[ Szerkesztve ]

(#5775) Madwe válasza Ren Hoek (#5774) üzenetére


Madwe
nagyúr

Filmeknél az abl gyk sose kapcsol be az alsó felső sáv miatt. Meg otthon nem 100on használja az ember az oled lightot hanem 25-30 körül általában, ott mégkevésbé jön elő. Egy kiállított 100ason pörgetett dicsfényben levő boltban a 16:9es képaránynál valóban zavaró tud lenni :)

(#5776) Rbert válasza Madwe (#5775) üzenetére


Rbert
aktív tag

B7V-nél meg tudom nézni,hogy hány hertzen játszik le a média lejátszó?

(#5777) Ren Hoek válasza Madwe (#5775) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Igen, utólag nekem is a max bemutatótermes fényerő ugrott be.
99%-ban gyenge kislámpánál fogom használni, szóval akkor az ABL nem lesz gond.

Annak kifejezetten örülök, hogy gyors a panel (0.1 ms), mert a Samsung VA rendesen le van maradva IPS-hez képest. Forgatáskor elvesznek a részletek pl. Játékra nem is vennék Samsung VA TV-t. Kíváncsi vagyok itt milyen lesz.

(#5778) #94529552 válasza Pro Koryak (#5770) üzenetére


#94529552
törölt tag

Az a gond? Kétlem, hogy te ismered azt a képminőséget, amit Madwe, az öregecske tévéd alapján. Ha egy mostani Oled neked nem felel, meg, akkor majd 10 év múlva nézz egyet. :DDD

(#5779) dgyuri0123 válasza Ren Hoek (#5774) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

ABL nálam soha nem kapcsolt be... 18-20 közötti oled fényerőt használok..

Gyors mozgások picit mosottabbak mint plazmán, de nem vészes, ha nem azt figyeled direktben.
Némi vertikális banding előfordul, homályos, fekete közeli, homogén felületeken, de ritka és alig zavaró.
Ettől eltekintve (nem szakmai szemmel) seggre ülsz a képminőségtől. A színek, kontraszt, a kép "mélysége", a valós fekete szint, mind elképesztően megkapó. Ezeken kívül pedig nyugodt, szinte teljesen zajmentes a kép és remek a felbontás FHD esetén. Mindez forrásfüggő, mert szar anyagból nem tud jót csinálni, de egy 1080p-s 15-20 GB-s MKV is besza-behu. Pl. Avatar-nak (16GB-s MKV verzió) olyan a képi világa, hogy most is leesik az állam ha meglátom, pedig már 20x "teszteltem" vele a vasat.

Az energiagazdálkodás nem szabadon választható "ficsör". Ha túl magas a fogyasztása, akár be is tilthatják a forgalmazását, mint ahogy pl. lineáris tápokat sem tudsz már EU-ból beszerezni.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#5780) janos666 válasza Ren Hoek (#5774) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az ABL a gyártónak is segít "spórolni". Ha nincs, akkor minden olyan alkatrészt, amin keresztülfolyik a potenciálisan elvilágított/elfűtött áram, nagyobb maximális terhelésre kell méretezni, illetve a melegedés/hűtés is nehezebbé válhat (több hűtőborda, jobb szellőzés, esetleg hybrid ventilátor(ok) vészhelyzetre, hőingást és magas hőmérsékletet jobban viselő anyagok használata a kritikus helyeken, stb).

Persze fogalmam sincs ezek a készülékek mire vannak méretezve, lehet hogy mindegyik (ami nem egyébként is selejt) vígan bírná, ha sufni-tuning kikapcsolnánk az ABL-t és ráadásul szándékosan kínoznánk (max oledfény+kontraszt és fehér kép egy meleg szobában).

A sötétzöldség ott keseríti meg a szájízt, mikor egyértelműen feleslegesen is dolgozik az ABL, de a 7-es sorozaton nincs ilyen probléma (ilyen az, ha pl. |A| módban 120-ról visszavág 90-re, de |B| módban 90-ről is vág 60-ra, pedig |A| tanúsága szerint nyugodtan mehetne fix 90-en), és a régebbieken is lehet addig zsonglőrködni az OLEDfény és Kontraszt értékekkel, míg sötét szobába és SDR-hoz bőven jó lesz (a 7-es nem kell vele foglalkozni, elég az OLEDFény-t kényelmesre állítani).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5781) janos666 válasza Ren Hoek (#5777) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egy VA panelen is tű éles hatású lehet a mozgókép egy jó BFI-vel (esetleg halvány szellemkép féle árnyék marad meg a blur-ból, ha lassú a panel), és IPS-en, illetve OLED-en is maszatos lesz gyors mozgásnál alacsony fps-el. (Persze nyilván a BFI nélküli VA a legrosszabb, maga a válaszidő is zavaró lehet, nem csak a persistence blur.)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5782) Ren Hoek válasza janos666 (#5781) üzenetére


Ren Hoek
veterán

LCD-hez szokott szemmel a BFI és bármilyen impulzusos megjelenítő eléggé gyilkolja a szemet érzésre.

Van az a gamer Samsung VA paneles monitor, ott is csak a VA panel lassúságát kompenzálja a vibrálás. IPS-nél soha nem volt ez gond. Persze plazmásoknak az IPS is okádék.

Viszont ha az OLED panel eleve gyors, ott max a szemed blurol. Soha nem lesz olyan mint az impulzussal... de legalább nem a panel lassúságát kell kompenzálni.

[ Szerkesztve ]

(#5783) Nnobi válasza Ren Hoek (#5735) üzenetére


Nnobi
tag

Szerintem az B7,mert az van a telekomnál

üdv: Norbi

(#5784) janos666 válasza Ren Hoek (#5782) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Erősen megszokás kérdése is, adni kell neki némi időt, mire kellemetlenből kívánatos lesz (kivéve persze az epilepsziás hajlamot, és hasonló problémákat), illetve a környezeté is (ha bármi más fényforrás is pulzál/vibrál a háttérben, akkor nem tud a szem ráhangolódni mindkettőre, az zavaró lesz minimum "tudat alatt", ha nem tudatosan). Na meg persze azon túl is mindig lesz előnye és hátránya is, a kérdés az hogy melyik tűnik optimálisnak, ha racionálisan próbálsz mérlegelni.

Legtöbben úgy indulnak neki ennek a problémának, hogy elfogadnak egy hibát (nevezetesen, hogy csökken a képélesség mozgás közben, csóvát húz a mozgó él, stb) és azután nem fogadnak el egy másik, kisebb hibát (pl. a BFI enyhe vibrálása), ami megoldja az előző nagyobb hibát, mert azt már megbocsátották egyszer, nem is tekintik többé hibának. Így nyilván nem tűnik számukra jó ötletnek a BFI, mert amit kijavít, az nekik nem is volt hiba, de amit behoz helyette, azon így jogosan lovagolnak, hogy előtte nem volt.

Ha tudod, akkor nézd meg ezt BFI-t kapcsolgatva LCD-n és OLED-en is:
https://www.testufo.com/eyetracking
és esetleg ezt is (BFI nélkül): [link]
Aztán gyere vissza magyarázni, hogy szar a BFI az alacsony (<100fps) frissítéshez.

Mindazonáltal, a mai lehetőségek és korlátok közt én sem loholtam a Sony A1-ért csak a BFI miatt, mert az sem egy ideális implementáció, ahogy sok LCD-é sem az.

Volt néhány VA paneles Sony LCD, ami tetszett, és főleg IPS paneles Sony LCD, ami szerintem kvázi tökéletes volt BFI és mozgásügyileg (jobb, mint bármi és nem tudtam volna belekötni).
De a Sony általában "boltból vásárolt húsból főz", és ez az LG OLED panelekre még jobban igaz, mint az LCD-kre (ott némileg szabadabban játszhattak a háttér-világítással, mint itt magával a kijelzővel).

Főleg, hogy nekem játékhoz hiányzik igazán a BFI, nem filmekhez, de a Sony és Pana OLED-en is magasabb a lag, mint az LG-n (már alaphangon is, ami tovább nő bizonyos, szintén kívánatos funkciókn kapcsolgatásakor) ami szintén fontos játékhoz. Szóval ha csak ezt a három OLED-et nézem, az LG tűnik jobbnak játékhoz. Ebben benne van hogy rosszabb a mozgókép élesség, de az is, hogy jobb a lag, így mérlegelek és ez jön ki (szóval láthatod, hogy nem vagyok "BFI buzi" -> kéne, kéne, de nem bármi áron...).

De megint: egy konkrét implementáció hiányossága az nem a komplett elmélet és a gyakorlati megvalósíthatóság cáfolata. (Ha egy adag részeg kőműves ferdén húz fel egy falat, az nem bizonyítja sem azt, hogy minden mérnöki tudomány hibás, vagy hogy lehetetlen egyenes falat építeni téglákból, mérnökökkel vagy azok nélkül).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5785) Ren Hoek válasza janos666 (#5784) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Igen ezzel egyetértek. Szokás kérdése. Mindenesetre eddig örülök, hogy nem a plazmás motiont szoktam meg, emiatt az agyam kizárja ezt a hibát (nem is tudja, mi a hiba)
Itt most inkább a technikai oldalról lenne szó. A VA alapból okádék a mókolások nélkül. BFI némileg felhozza olyan szintre, mint az IPS. Ha OLED-nél BFI nélkül nem kell mókolni a kristályok lassúságát, az már egy nagy előny.

(#5786) torma1981 válasza janos666 (#5784) üzenetére


torma1981
veterán

És mi garantálja hogy a jövő évi modellekbe lesz rendes BFI? Lehet nem lesz semmi érdemleges változás csak műszerrel kimutathatóak.

(#5787) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Amúgy a hajlítottsághoz egy érdekesség. Sokan nem tudják, de a látókéreg nagyon okos szerkezet és elkezdi kiegyenesíteni a vonalakat. A mechanizmus megérne egy Nature cikket, bár jól körülírt téma.

Onnan tudom, hogy van egy sík Dell és mellette egy hajlított Samsung VA. Ha sokáig nézem a curved kijelzőt, és ránézek a Dellre, párnatorzítást látok egy ideig, nem is kicsit. Pont olyan ívben, amilyen a Samsung hajlítás van.

Szóval akinél curved van otthon, annak a látórendszere kikompenzálja a torzítást és tényleg sokkal kevésbé számít, mint amúgy gondolnánk. Akinek van, ehhez adaptálódik a látása, méghozzá nagyon gyorsan.

[ Szerkesztve ]

(#5788) Ijk válasza torma1981 (#5786) üzenetére


Ijk
nagyúr

Semmi, főleg hogy az LG nem igazán foglalkozik bfi-vel. Natív 120hz-bol ugyanakkor panasonic vagy a Sony tud beletenni használható bfi-t plazmasoknak.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5789) janos666 válasza torma1981 (#5786) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Hol mondtam, hogy szerintem biztos lesz, főleg hogy már jövőre? :DDD
Én arra számítok ez ügyben, hogy az alábbiak közül legalább az egyik megvalósul középtávon (mondjuk 1-3 év):
1: Az LG feltolja a panel-frekit 240Hz-re (= jobb lesz a Sony/Pana féle BFI)
2: Az LG és partnerek megegyeznek, hogy kapnak a panelek BFI-hez használható low-level módokat (ami vagy ott lapul majd minden panelben, esetenként kihasználatlanul, vagy "speciális" verziókat kap az, aki ilyet rendel az LG-től, netán az LG megengedi és a partner bevállalja, hogy kicserélik a komplett vezérlést, legalább is firmware szinten).

Ez attól is függ, hogy BFI-től függetlenül ki mit szeretne majd (a 240Hz segít a BFI mellett az interpoláción is, még ha egyre csökken is a nyereség, ahogy mennek felfelé, szóval akkor is megtörténhet, ha az LG hallani sem akar a BFI-ről még a partnerek felől sem).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5790) daneel_hu válasza Ren Hoek (#5787) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ez a mozgásmegjelenítésre is igaz.
Plazmáról jöttem... nagyon zavart a kezdetekben.

Most már kikapcsolom a TMotiont, ennyi.
Nem zavar már, megszoktam szép lassan. A TMotion hibák viszont bekapcsolva zavarnak... szóval inkább ne legyen.

(#5791) Pro Koryak válasza #94529552 (#5778) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Ez kb azt jelenti, olyan autót vegyek amilyen neki van, merazajó.
Olvasd el mit írtam akkor, amit nem képes értelmezni, de látom te sem.

(#5792) #94529552 válasza torma1981 (#5786) üzenetére


#94529552
törölt tag

Mint ahogy most sincs különbség, csak mondjuk a gagyi böfi, inkább ne is lenne benne.Vagy a döntött panel. :N
Pro Koryak Valamiért nem akarod Madwe írását megérteni. Nem, ne vegyél semmit, jó lesz neked az az öreg plazma még 10 évig. :O Az alapján tök érdekes dolgokat lehet mondani itt, mi?! ;]

[ Szerkesztve ]

(#5793) Dave567 válasza daneel_hu (#5790) üzenetére


Dave567
addikt

Minek akarod még lecserélni?

[ Szerkesztve ]

(#5794) kutyuska válasza Ren Hoek (#5767) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A doboz hossza 144, a magassága 82 cm.
C-max compactba éppen befért :)

" Babra munka, de megéri! "

(#5795) Ren Hoek válasza kutyuska (#5794) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Lehet előbb új kocsit kéne venni :DDD

Amúgy most elgondolkoztam a Telekomos B7-en... 530 kamatmentes részletre. Árgépen drágábban találtam mindenhol egyben fizetve. Egyben is ki tudnám fizetni, de ha már olcsóbb összességében, és más pénzét használom 22 hónapig, akkor megéri.

Csak a 4K-tól félek kicsit, hogy nem használnám ki, és a FHD tartalmakat mosná.

Viszont utánaolvasgattam most az A7-nek... valszeg a 910-es elektronikája van benne, ugyan azokkal a paraméterekkel és SOC-al. Továbbra se találok semmi input lagra vonatkozó infót, szóval nem kizárt, hogy 41 ms, mint a 910-nél, hiába új széria. Az meg különösen bosszantó, hogy kivették belőle a 3D-t és a HDR-t, így szerintem értéktartás szempontjából kevesebbet ér a 910-nél. Mégis drágább itthon majd 100K-val. Kicsit átverésnek tartom hogy gyakorlatilag fogták a 910-et és az elektronikáját, kihajtogatták, letiltottak 2 feature-t, majd rádobtak egy 100-ast árban.

Most ott vagyok, hogy egy B7 lehet jobban megérné 5 éves távlatban... Vadi új elektronika, 21 ms inputlag, 4K , HDR és még pár javítás... +100K-ért.

4K PPI miatt még adott esetben monitornak is használhatnám (bár kicsit féltem a konstans tartalom miatt)

[ Szerkesztve ]

(#5796) Madwe válasza Ren Hoek (#5795) üzenetére


Madwe
nagyúr

A 910es se tudta a hdrt tudtommal.

4ks oled paneleken éles az FHD képe is, én ezen nem aggódnék :) Illetve teszteld ha tudod valahol.

(#5797) Ren Hoek válasza Madwe (#5796) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Persze nyilván letesztelem előtte... de akkor megnyugodtam. Szerintem nem nagyon fogom látni a különbséget 2 méterről. Max ha közelebb teszem a fotelt - így viszont nyerek egy plusz nézési táv opciót (monitor táv). Új elektronika, HDR, 4K PPI nekem már megérne +100K-t hosszú távon.

Köszi a segítséget, tippeket... szerintem a B7-el csatlakozok hamarosan. (Vicces, hogy pár napja még egy 120K-s 4K LCD-t akartam :D Mennek fel az igények... 4x4K LCD-vel tapétázhatnám ki a szobát egy OLED árából)

[ Szerkesztve ]

(#5798) petya2012


petya2012
őstag

Sziasztok

Jövő héten jön a B7 a Telekom-tól, azt szeretném kérdezni hogy van-e valami tesztkép amivel meg lehet nézni a pixeleket oké-e??
Már 530000??Én még 498-ért rendeltem 1 hete

köszi a segítséget

(#5799) Ren Hoek válasza petya2012 (#5798) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Én annak idején sima R G B és W és egy fekete tesztképekkel néztem meg. Rákeresel "Red" stb és kiadja négykában is. Ennél jobb teszt nincs szerintem.

Szerintem jó áron csípted el... Akkor még kivárok, hátha lejjebb megy.

Milyen csomagban rendelted? Magenta 1 + részlet?

(#5800) daneel_hu válasza Dave567 (#5793) üzenetére


daneel_hu
addikt

Félreérthetően fogalmaztam.
Nem lecserélni akarom, csak filmeknél nem használok TruMotiont.

Ha jelenleg mégis cserélném akkor csakis a 65 E6V jöhetne szóba.
MM-ben épp van bruttó 1 008 000 ruppóért. :C
(cakk-pakk 792 ezerért meg tudnám venni cégesre...)

Tavaly decemberi az 55-ösöm, azóta elköltöztünk és inkább 65 col lenne az ideális. :DD
De szerintem asszony kiakadna ha meghúznám ezt a lépést.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.