Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40001) hunspikey válasza Dadan01 (#39944) üzenetére


hunspikey
őstag

Pedig pont a sárgával teszitek a panelt a szopórollerre mivel ahhoz folyamatosan kell 100% piros ami a leggyorsabban elfogyó szín. A fehérnél csak a W szubpixel dolgozik aminek örökös az élettartama (legalábbis 5x a pirosénak) :C

A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

(#40002) Jorgi Kormi


Jorgi Kormi
senior tag

Jó ebédhez szól a "beégés téma" !
Amióta figyelem az oled témával foglalkozó hazai és külföldi fórumokat , azok tanulsága alapján , ha az ember megnéz egy foci VB-t , EB-t vagy más komolyabb világeseményt sport témakörökben( nem a" páros izzadás ", hetero akció film változatára gondolok :D )nem hiszem , hogy gond lenne a beégéssel.Az átlag sportbarát egy nap kb. 2 jobb esetben 3 meccset tud megnézi annak nem szabad nyomot hagynia a panelon és ugye pont az a legjobb az egészben , hogy az oled a legjobb technika a gyors mozgással rendelkező műsoranyagok megjelenítésére , persze ebben is van különbség oled és oled között (processzor , stb.).Igaz a focinál megjegyezve , előfordulhat a "gondos " pálya gondnoki (gyepmesteri) munka mellet is lehetnek sárga elszíneződések a képernyőn a meccs alatt. :D ( color tinting , Cetlis fórumtárs után szabadon)
Az rtings-nél végzett beégéses teszt is ezt bizonyítja. Egyébként a fentebb említett probléma miatt a vásárláson gondolkodók ( venni nem venni oledet) megnyugtatására mennyire lehet megoldás az évente egyszer egyszer előforduló LG 5 év gondoskodás és garancia akciója ???( vagy teszem azt más cégek 5 éves gari adása)Megmondom őszintén én vagy egy ilyen kiterjesztett gari időre vagy 500eFt -hoz közelebbi árra várok 65-ös méretben ( Philips már van jó áron :510eFt , de én LG c9-re vagy Panasonic gz950-re vadászok , időm van , nem dőlök a kardomba , ha nem jön össze most)

[ Szerkesztve ]

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#40003) BusinessGuy válasza BusinessGuy (#39997) üzenetére


BusinessGuy
senior tag

Azért arra most ráfutottam miután végre megtaláltam hogy kell behívni a menüt, hogy hosszútávban gondolkodok (tehát 5-6 év minimum), 4000 órás tesztek vannak a neten, nekem meg a 2016 végén vett KS7000-ben van a szervíz menü szerint 9800 óra... :C

(#40004) Joshi válasza Partz (#40000) üzenetére


Joshi
titán

Mégis volt akinek a citromsárga Kacsa tévé logója maradt ott a képernyőn.

(#40005) zsoltika74


zsoltika74
tag

Sziasztok!

Valahol olvastam régebben, hogy valaki egy OLED tv-t akart a falra felrakni és elrepedt a kijelzője.
Tényled ennyire rizikós a dolog?

(#40006) torma1981 válasza zsoltika74 (#40005) üzenetére


torma1981
veterán

Miért repedne el? Gondolom leeset, ledobta. Nem reped csak úgy el.

(#40007) dh66e válasza zsoltika74 (#40005) üzenetére


dh66e
veterán

Persze ha béna az ember akkor darabokra is lehet törni.

(#40008) icemad válasza zsoltika74 (#40005) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Egyedül én sem kezdenék bele...

(#40009) nünüke1975


nünüke1975
aktív tag

A beégés témához ha tv t nézel ott minimum fél óránként reklám van a statikus tartalmaz is eltűnnek addig.Csak mondom A forma egy -nél változnak az idők és a helyezések is. Igaz nem túl gyakran.Unalmas f1.

(#40010) daneel_hu válasza nünüke1975 (#40009) üzenetére


daneel_hu
addikt

Van két pohár, mindkettőben 5 dl víz.
Az egyikből megisznak 1 dl-t, a másikból 2 dl-t.
Aztán később mindennap ugyanannyi fogy mindkettőből.

Te mégis azt mondod, hogy vegyes tartalom esetén visszaállítható az egál vízmennyiség. :D
Jól van.
Az a baj, hogy az OLED az nem úgy működik mint a többi tévé.

(#40011) daneel_hu válasza zsoltika74 (#40005) üzenetére


daneel_hu
addikt

Vegyél törésre készülékbiztosítást, megoldható ha ennyire para.

(#40012) daneel_hu válasza Jorgi Kormi (#40002) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nincs már 5 éves gondoskodás jó másfél éve. (szerintem)
Még a Panasonicnál is visszaszívták.

(#40013) Joshi válasza daneel_hu (#40010) üzenetére


Joshi
titán

"Az a baj, hogy az OLED az nem úgy működik mint a többi tévé."
Olyannyira, hogy ha most megmérném a tévémet a kalibrálómmal biztosan nem lenne olyan mint legutóbb. Ha jól emlékszem tavaly nem kalibráltam. Ha lesz kis időm megnézem.

(#40014) FollowTheORI válasza Partz (#40000) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Mert nem mindegy, hogy melyik panel generáció... a B6 sárgára volt érzékeny... a B7 meg pl a vörös/pirosra inkább...

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40015) FollowTheORI válasza daneel_hu (#40010) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Attől függ hány literből... :D
Mert lehet a diffi csepp a tengerbe is. Ha elég nagy a vödör és statisztikailag egyformán fogy és mondjuk 5 év alatt kis különbségek alakulnak csak ki ehhez képest, akkor nincs gond.

És persze, hogy meddig tudod kompenzálni... :)

Valószínű azért az évek során az LG egyre nagyobb diffire hagyott tartalékot kompenzálni, és nyilván a statisztikák alapján a "literek"/"vödrök" arányát is változtatgatja amiből fogy.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40016) krx21 válasza Joshi (#39984) üzenetére


krx21
nagyúr

"OLED-nél nem beégés van, hanem az adott pixel túlságosan elhasználódik (kiég)."
Pedig a plazma TV-is pont hasonló okokból fakadóan "égtek be", csak a foszfor réteg öregedett egyenletlenül. Ott a "fehér mosás" volt az ami nem újra kalibrált, hanem megpróbálta egyenletesen öregíteni a panelt, kevesebb sikerrel...

[ Szerkesztve ]

(#40017) Jorgi Kormi válasza daneel_hu (#40012) üzenetére


Jorgi Kormi
senior tag

2018 nov.15 és 2019 január 31-ke között volt utoljára ez a fajta garancia akció. Lehet , hogy az idén is elsüti az LG , a fene tudja. Megérdeklődöm telefonon vagy emailben.(sohasem lehet tudni , próba "cseresznye")

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#40018) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40015) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Attől függ hány literből... :D
Mert lehet a diffi csepp a tengerbe is. Ha elég nagy a vödör és statisztikailag egyformán fogy és mondjuk 5 év alatt kis különbségek alakulnak csak ki ehhez képest, akkor nincs gond."

Igen... ez így van, csakhogy a statikus elemek (vörös vagy sárga) és 100-as oled-fény esetében maxi gázzal ürül ez a tartály. Míg a statikus elemeken kívül lévő pixelek csak a töredékében. Épp ezért látszik meg hamar az öregedés ott ahol rendszeresen UGYANÚGY vannak használatban. :) lásd = statikus elemek vörös vagy sárga /esetleg kék/.

Szerintem egyesek az esetlegesen rövid idő alatt jelentkező IR-t összetévesztik a hosszútávú használat végett jelentkező végleges pixelfakulással. Ezért hiszik azt, hogy el lehet mosni némi vegyes tartalom nézésével. :U

[ Szerkesztve ]

(#40019) FollowTheORI válasza daneel_hu (#40018) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Ez nyilván így van... de én inkább megfordítanám... a lényeg, hogy kellően vegyes használat mellett ("mosás"), nem jön elő hosszútávon se jelentős eltérés, hiába volt kisebb rövidebb ideig valami statikusan ott. Mert a "csepp a tengerbe" effektus működik azért.

Szerintem arra senki nem gondol, ha már ott van a nagy hosszútávú "beégés" azt lehet javítani így... de elkerülni lehet mindenképp, mielőtt!! kialakul. (persze valamekkora kompenzációval együtt nyilván, azért létezik azis)

Ismét csak a rtings tesztjére tudnék hivatkozni... ha megnézed a nem CNN tévék állapotát... igen van "beégés", de annyire minimális, még úgyis hogy ugyanaz a játék megy rajtuk ciklikusan (pl a FIFA meg a COD tévéken), tehát hiába van ott statikusan menü, meg UI elemek, összegészében annyira pici még igyis az időbeli arányuk, hogy elmossa ezeket a változó tartalom... és még 10.000 óra után is alig van eltérés... még a kritikus helyeken is... szerintem tesztábrák nélkül szinte nem is látható valós tartalomnál valószínűleg egyik se.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40020) Fisha válasza FollowTheORI (#40014) üzenetére


Fisha
őstag

Magyarázzátok már ezt el nekem, hogy miért lenne érzékenyebb adott színekre. Csak fehér pixel van, nem? Az tök mindegy, hogy a fehér megy 100%-on vagy piros. Azt elhiszem, hogy bizonyos szűrőknél jobban meghajtják a mögötte lévő fehér pixelt ugyanahhoz a fényerőhöz, ezért lehet az elhasználódásban különbség. De az már tökmindegy hogy 100%-os fehér feliratot nézek vagy zöldet, nem?

(#40021) daneel_hu válasza Fisha (#40020) üzenetére


daneel_hu
addikt

Azért mert egy átlagos tartalomnál is sokkal többet van használva a vörös, és itt teljesen mindegy, hogy ez valójában fehérpixel egy vörös szűrővel. Attól még a 4db alpixelből mindig ugyanaz ég ha vörös "kell". Szerintem a kék van a legkevésbé használva.

(#40022) julius75 válasza Jorgi Kormi (#40017) üzenetére


julius75
aktív tag

Írd meg ha kapsz értelmes választ.....köszi :R :R :R

Kezdem rábeszélni magam az egyik oledre, és nagyon jól jönne biztosítás helyett....

[ Szerkesztve ]

(#40023) FollowTheORI válasza Fisha (#40020) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Én erre az eltérő subpixelméretekkel válaszolnék, mint fő ok... attól még hogy fehér az alap, a subpixelek mérete nem egyforma, így a leadott fényerejük aránya sem egyforma. Ha ez az arány megborul, akkor a szín eltolódik/elkopik az RBG szubpixelek között.
Ezt tudják kompenzálni egy ideig... illetve a fizikai méretek változtatásával befolyásolni hosszútávon.

Ha minden subpixel egyforma lenne, mint LCD esetén, akkor igazad lenne, de nem így van. :)

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40024) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40019) üzenetére


daneel_hu
addikt

A gondolatmenetben ott van a hiba ha egy pixelből 3x annyit sajtolsz ki folyamatosan akkor majd a többi harmadannyi használat mellett utoléri a háromszor annyit használtat. De ez sosem lesz így, sőt ahogy egyre többet használod az adott statikus elemet a képernyőn (feltéve ha ugyanott van mindig, egy ponton), akkor egyre jobban nyílik az olló a statikus elem pixelei és az egyéb (nem statikus) elem pixelek között.
Ezt könnyű belátni szerintem... és ezen semmi nem fog változtatni előbb-utóbb, semmiféle pixelfrissítés nem kompenzálja. Ez hiú ábránd.

Az LG 100 000 órát ad meg a panelra élettartamnak - ennyi idő alatt csökken a fényereje 50%-ra. Csakhogy egy beégés már 1-2% különbségnél meglátszik, főleg homogén felületeknél.
Ha lineáris öregedéssel számolunk (ezt nem tudjuk = és senki nem tudja), de most az egyszerűség kedvéért így számolhatunk, akkor 1% degradáció vegyes(!) :D tartalom esetében átlagosan 2000 óra egy alpixelnél is. Namármost ha statikus elemmel égeted a cuccot akkor könnyen beláthatod, hogy ennek a többszörösét füstölöd el éppen a panelen. ;]
Nem tudom ezt jobban szemléltetni...

(#40025) nünüke1975


nünüke1975
aktív tag

A beégés a válasz fekete fehéren kell nézni a tévét :DD :DD :DD

(#40026) FollowTheORI válasza daneel_hu (#40024) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Szerintem elbeszélünk egymás mellett úgynézki... :)

Én nem azt mondtam (meg szerintem senki se tagadja), hogy ha valami állandóan mindig folyamatosan! ottvan az nem ég be... de itt nem is erről van szó.

Én arra célzok amit a kolléga is mondott, hogy ha a statikus képhez képest arányaiban (időben) sokkal sokkal sokkal! több a vegyes, akkor a "beégés" (eltérés) nem fog előjönni, mert arányaiban pici (az eltérés 1 deci vs 2 deci lesz 100 literben szemléletes példáddal élve, észrevehetetlen)... vagy jóval jóval később csak (vs mintha csak mindig ugyanaz lenne rajta semmi más)... érted? :)

Vagy úgyis mondhatnám, ha igazad lenne mindenkinek már rég beégett volna a tévéje... oszt mégse. :D
Pedig mindenkinél szinte biztos vagyok vannak statikus dolgok gyakran, igaz arányaiban rövid időre... pl maga a TV smart menürendszere. Miért nem ég be? :D Nem működne a technológia, eladhatatlan lenne. Ez csak úgy lehet, hogy a vegyes tartalom "egybemossa", ha maradunk ennél a konyhanyelvi fogalomnál.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40027) alaves válasza nünüke1975 (#40025) üzenetére


alaves
addikt

Valahol olvastam, hogy egy felhasználó, ha háttérként használja akkor az egyik képüzemmódot fekete-fehérre állította. Nálam az egyik képüzemmódnál az OLED fény 0 (illetve Philips-nél kontraszt), pl. fórumozáshoz :)
Megjegyezném, hogy pl. a Philips-nél van egy konkrétan Monitor-nak nevezett képstílus, tehát akkor szerintük PC-vel nyugodtan használható. Hozzáteszem a súgóban pedig figyelmeztetnek, hogy 10 percnél tovább ne jelenítsünk meg statikus elemet.
Nos, ezek figyelembe vételével érdekes lehet, hogy beégés esetén hogyan viselkedhet a szerviz. :F

Szerintem a fényerő csökkentésével a lineárisnál sokkal jobb eredmény érhető el kifakulás és az üzemóra összefüggésében.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#40028) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40026) üzenetére


daneel_hu
addikt

Én értem... de csak a fenti hozzászólásban van némi fogodzó, legalábbis üzemórára vonatkozóan.. ami szerintem valószínűleg közel áll a valósághoz.
Nekem már égett be oled-készülékem, és noha a 2018-asok már sokkal jobbak (elvileg), a 100 000 órás LG-féle itinerből következtettem a valós szitura.

Mivel állandóan jön valaki, hogy mennyire para ;] a beégés XY-használat mellett. És döntsünk helyette = vegyen-e oledet vagy sem, játékra, monitorra stb... bla bla bla... :DD Statikus tartalom mellett kurva para, bárki bármit mond.

Teljesen egyértelműen és logikusan be lehet látni.
Ha valaki 20-as oled fénnyel tolja és feltételezzük továbbra is a lineáris öregedést, akkor elképzelhető, hogy a 2000 órás (1%) az felmegy 10 000 órára. De ha statikus elemet tolsz folyamatosan (és ugyanott, ugyanazt!), akkor a 10 000 óra ismét a töredékére esik, legalábbis azonknál a pixeleknél ahol a statikus elem megjelenik.
Nem számít, hogy ezen kívül a mozgó kép/ panel többi részében mi van(!), mert ha nem ugyanaz (szerinted vegyes), akkor előjön a különbség.
A tag azt kérdezte, hogy snooker és hasonló sportesemények, ahol a SCORE és a LIVE logo ugyanott van mindig, évek óta. Ráadásul SÁRGA és VÖRÖS mindig.
Erre írtam amit. :)

20-as oled-fény... 10 000 óra = 1% öregedés vegyesben, ha nagyjából mellőzöd a statikus cuccokat. Ez nálam 4 év lesz. Tehát pont nem érdekel.

(#40029) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40026) üzenetére


daneel_hu
addikt

A 2017-esek kezdenek elég rendesen megkopni, legalábbis az avforums-on. :) És azt is vedd figyelembe, hogy van aki észre sem veszi. Volt egy tag aki 77C8-ast linkelt, hogy valami sötét folt van a tévé közepén, vajon mi lehet az... bezzeg azt nem vette észre, hogy a panel alján teljes szélességében be vannak égve egy csíkban a piros alpixelek. :D

Itt pedig az userek nagy része vagy leendő vásárló vagy 2017 óta van oledje.
Majd megnézzük ezt pár év múlva... nem sokan vannak itt akiknek 2 évnél öregebb a tévéje.

[ Szerkesztve ]

(#40030) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40026) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Vagy úgyis mondhatnám, ha igazad lenne mindenkinek már rég beégett volna a tévéje... oszt mégse. :D"

Kurva sok oled be van égve, legalábbis kinti fórumok szerint. Úgyhogy a fenti megállapítás sajnos nem áll. :( Pedig örülnék neki.
Azt mondom, hogy 5-6 évig könnyedén lehet kisebb kompromisszumokkal használni, és cserébe kapsz egy iszonyatosan jó megjelenítőt.
De amit írsz az "összemosásról" az sajnos nem igaz. (szerintem)
A legtöbb esetben azért nincs még égés, mert a tag teljesen vegyesben tolja, szinte nulla statikus tartalom mellett (én is ilyen vagyok), vagy még nem érte el a készülék a kritikus üzemórát.

Azért röhejes, hogy olyan tagok is néha kétkednek akiknek fél éve sincs ilyen készülékük (össz. 400-500 üzemórával :D ) . El nem tudják képzelni, hogy ez később gond lehet. Olyan ez mintha egy autótulaj elhinné, hogy infiníte a kuplungja. :(

(#40031) FollowTheORI válasza daneel_hu (#40030) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Nyilván kopó eszköz és örökké nem fog tartani, ezzel tisztába kell lenni. :K
Ez a vegyes használat sem megoldás mindenre... de nagyságrendekkel kitolja a probléma megjelenését... és persze ezért kell a kompenzáció is, és az se mindegy abban mekkora tartalékok vannak. Szerintem az LG utóbbi időben erre feküdhetett rá, fényerő alig nőtt, de a tartalékok a pixelekben sokkal nagyobbak lehetnek, amiből tud gazdálkodni.

LCD tévén is kimegy a háttérvilágítás, meg elkezd csikozni, meg mikor mi döglik be épp rajta.
Semmi se tart örökké... max az LCD picit tovább bírja átlagosan. :D

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40032) daneel_hu válasza FollowTheORI (#40031) üzenetére


daneel_hu
addikt

A topik írásait figyelembe véve nem lehet egzaktul válaszolni arra, hogy para-e a beégés vagy sem. Csak erre akartam kilyukadni.
Aki eleget olvas a vásárlás előtt (itt esetleg másutt), az el fogja tudni dönteni kell-e neki egy ilyen készülék vagy sem.

De olyan kérdést feltenni, hogy para-e a beégés xy használat mellett...(?) hát nem tudom.

(#40033) FollowTheORI válasza daneel_hu (#40032) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Én erre annyit tudok mondani, most egy hónap alatt toltam ki a Divisiont, 63 órát raktam bele eddig, úgy hogy közben szinte semmi mást nem néztem rajta... néha egy két sorozatrészt.

Volt előtte 70-80 óra God of War, vagy Assassins Creed-ek... és még vagy 15-20 játékot toltam ki legalább... van ami 10 óra van ami meg 40 vagy több volt... szinte megszakítás nélkül (tartalmilag) amióta megvan. Ezekben mind van kisebb nagyobb fix UI, vagy valami.

Szoktam nézni filmeket, netflixet, stb stb. Néha F1 meg eurosport/sport1-2 live TV, a maga szines (piros) logóival....

Ezek után semmi jele egyelőre semmi IR-nek vagy beégésnek... és úgy hogy lassan 3. évét kezdi a tévé...
Ez alapján én ki merem jelenteni, hogy ez nem probléma... ilyen felhasználás mellett!!
Pedig nem kímélem tényleg... néha 12-14 órát is megy játékkal folyamatosan. :D
Tehát aki tényleg vegyesen használja, annak nem kell félnie ettől.

Én továbbra is úgy gondolom hogy az egyetlen kockázat az, ha valaki tényleg mindig ugyanazt nézi fix logókkal vagy ilyesmi, tehát az idő pl 70-80%-ban... vagy ott hagyja valami menünél sokág, elfelejtkezik, vagy a család/gyerek... stb. Tehát user okok miatt (is).
Aki vegyesen használja, annak nem jöhet elő nagyon sokáig, vagy "soha" a készülék élettartamán belül.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#40034) BusinessGuy válasza daneel_hu (#40030) üzenetére


BusinessGuy
senior tag

Én továbbra is bizonytalan vagyok és húzok az Oled (C9) felé, már csak az időtállóbb hdmi 2.1 (nextgen konzolok feltehetőleg kihasználják a VRR-t) valamint a gsync miatt is.

Találtam egy érdekes kis tesztet amiben a kezdetektől kalibrált wrgb oledet normal otthoni használat mellett méricskélt évente az ember és 5000 óra után rakta ki az eredményeit.
Tulajdonképpen nem sínylette meg a tv a használatot, a fehéregyensúly ment nagyon kicsit el amit kalibrációval visszaállított mindig, de a teszt alapján azért nem kell erre vigyázni mint a hímestojásra és nem 5-10ezer óra mire szarni megy pláne hogy a tesztben nem is egy mai darab muzsikál. Nem hiszem hogy az újabb oledek szarabbak illetve kevésbé időtállóak lennének. :)

Akit érdekel:
[link]

(#40035) daneel_hu válasza BusinessGuy (#40034) üzenetére


daneel_hu
addikt

Enyémben 4000 óra van majdnem (3780 pontosan), 65E8PLA.
Olyan mint újkorában, de vigyázok is rá - na nem parázva, de nem eröltetem a statikus elemeket és rendesen be van állítva a készülék.

Nem extrém használat mellett nem kell parázni ezektől, de monitornak használva vagy folyamtosan statikus elemezve azért para. :) Szerintem.

(#40036) ChoppR


ChoppR
tag

Sziasztok! A C9-nek milyen az alap hangja? Érdemes rákötni egy plusz soundbart?

iPhone 13 Pro Max, Apple Watch 7, Airpods Pro

(#40037) Joshi válasza FollowTheORI (#40033) üzenetére


Joshi
titán

Tévékben van egy kézi pixel frissítési lehetőség amire a Sony azt írja, hogy évente egyszer futtassa csak le a user. Azért, mert az is csak azt csinálja, hogy a kevésbé elhasználódott pixeleket egy algoritmus segítségével, hasonlóra próbálja degradálni mint a használtabb pixeleket. Ebből is látszik, hogy arról van szó, hogy nem lehet semmit visszafordítani csak a használtabb pixelek szintjére lehet rontani a kevésbé használt pixeleket. De ugye ettől ugyan úgy homogén maradhat a kijelző viszont célszerű néhány évente kalibrálni a tévét. A fényerő csökkenése nem probléma, mert átlagos fényviszonyú szobában úgy is ~közép érték alatt használja az ember. Ha esetleg az évek alatt csökken a fényerő, akkor feljebb kell állítani. Egyedül HDR-nél lehet ez probléma.

Futtasd le ezt a tesztet, de inkább magasabb fényerővel ha lehet és figyelmesen vizsgáld az esetleges inhomogenitásos területeket adott színeknél.

[ Szerkesztve ]

(#40038) hunspikey válasza Partz (#40000) üzenetére


hunspikey
őstag

Bocsi nem kötekedés de szerintem a vörös nyúlbéla mivolta miatt inkább

1 vörös
2 magenta (lila)
3 sárga
4 kék
...
Stb.
...
Legvégén
Fehér!

Ez is fontos infó felirat félőknek.

A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

(#40039) Fisha válasza hunspikey (#40038) üzenetére


Fisha
őstag

Én tényleg nem értem, hogy mi a különbség fullra tolt fehér és mondjuk vörös felirat között. Van különbség a maximumra vezérlés mértéke között? Van különbség ugyanolyan vezérlés mellet az élettartamban?

(#40040) nünüke1975


nünüke1975
aktív tag

Igazan adhatnának 10 év garit beégésre, sokan megnyugodnának és talán többen vennének oledet

(#40041) Joshi válasza Fisha (#40039) üzenetére


Joshi
titán

Felirat esetén inkább HDR-nél van gond, ugyanis ott max fényerő van és ha a felirat fehér színű, akkor kiégeti a retinádat. Én Oppo 203-nál szürkéskékre változtatom, nekem ez a szín vált be a legjobban. SDR-nél teljesen jó a fehér szín, ráadásul a fehérrel van a legkevesebb gond, ha beégés/kiégés a téma.

(#40042) hunspikey válasza Fisha (#40039) üzenetére


hunspikey
őstag

[link]

Jól látszik hogy nem egyformán égnek ki a színek.

A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

(#40043) Joshi válasza nünüke1975 (#40040) üzenetére


Joshi
titán

Eleinte LG adott 5 év teljes körű garit, manapság már ők sem adnak ennyit. :(

(#40044) Joshi válasza hunspikey (#40042) üzenetére


Joshi
titán

Igen, de Rtings is csak a 2017-es LG modelleket tesztelte ilyen szinten. Lehet hogy a 2018/2019-es modellek már jobban teljesítenek. Ki tudja.

(#40045) Fisha válasza hunspikey (#40042) üzenetére


Fisha
őstag

Én elhiszem, csak nem értem, tekintve, hogy ugyanaz a led van mögöttük. Csak azt tudom esetleg elképzelni, hogy a max piros esetén a filter mögötti led jobban ki van vezérelve, mint mondjuk max fehér esetén a másik. Más logikus magyarázat nem jut nekem eszembe.

(#40046) Jakesz válasza nünüke1975 (#40040) üzenetére


Jakesz
őstag

Nagy üzlet lenne az LG-nek szinte kivétel nélkül az összes tv-t gariztatni... Ha valami csoda folytán 9 év alatt nem égne be, akkor a 10. évben a tulaj direkt beégetné, hogy új tv-t kaphasson. Pont ezért nincs nemhogy 10, de még 1 év garancia sem beégésre. Ez a technológia velejárója, és aki oledet akar, az számoljon ezzel. Üzeni az LG.

(#40047) rothfb válasza nünüke1975 (#40040) üzenetére


rothfb
veterán

Nem adnak, mert nem hülyék. Az 5 évet is visszavonta mind az LG, mind a Panasonic. Egész egyszerűen normál tv-zés esetében a sok idióta csatornalogó, meg a közvetítések alatti statikus elemek miatt nem fognak az oledek 10 évet bírni.
Ha 10 évet adnának, boldog, boldogtalan napi 12-24 órában járatná a kacsatv-t a gyereknek, ami után 2-3 év alatt beégne bármelyik oled. Aztán meg lobogtatná a garanciát a user, hogy új tv-t akar. Hány éves vagy? És még hiszel a mesékben?
Egyáltalán van olyan tv, amire adnak 10 év garit? Vagy 5 évnél többet?

(#40048) Squirrel


Squirrel
őstag

Na, elolvastam a véleményeket. Monitornak én nem használnám, logóktól (eurosport), illetve a sporttartalmak statikus részétől félek, de ez napra lebontva azért nem borzasztó mennyiség, szerintem 1-2 óra. A tv naponta kb 6-7 órát megy, viszont ebből az időből felirat mindig van (sportműsoroknál kikappcsolom), mert csak angol és német cdatornákat nézünk és gyerekek, asszony miatt tanulásként kell a felirat. Jelenleg VT60-as plazma megy 5 éve. Plazma miatt (illetve mert dögunalom volt) forma1-ről leszoktam, focit, sportot, snookert zoomolva nézek. Homogén képen a csatornalista és menülista halványan látszik, hogy mintha..., de műsoroknál egyáltalán nem látok semmi beégésre utaló nyomot, gyönyörű a képe még mindig. Jó lenne azért, ha oled-nél ne kelljen a sportot zoomolni és remélem a feliratok nem okoznak majd gondot. Mondjuk azok helye változik és néha fehér, kék, sárga, zöld. Viszont 77-es idei x-es lg közül vennék (valószínű gx-et), az árban húzósabb, mint a most kifutó 65c9-esek, ott azért rosszabbul esne, ha 4-5 év múlva érezhetően romlana a képminőség. Véleményeteket elolvasva erre azért nálunk ezek szerint kisebb az esély...

Köszönöm a gondolatmeneteiteket!

(#40049) daneel_hu válasza Jakesz (#40046) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Pont ezért nincs nemhogy 10, de még 1 év garancia sem beégésre. Ez a technológia velejárója, és aki oledet akar, az számoljon ezzel. Üzeni az LG."

Nem üzennek azok semmit sem.

Papíron valóban nincs, de valójában a gyári két év idejére - méltányossági alapon - mégis van garancia a beégésre. Annak ellenére, hogy nem pontosan oled-specifikusan de vannak utalások és némi iránymutatás a kis füzetecskében arra, hogy miként lehet elkerülni a statikus elemek okozta károsodást.

De a kis füzetecske sem figyelmeztet fontos dolgokra, pl vörös és sárga statikus elemek, kumulatív-probléma, a hírsáv mint statikus elem(!), oled 100-as fény stb. Összességében szerintem nem véletlen a méltányosság a két év alatt az LG részéről.
Ráadásul vannak országok ahol törvényileg ilyen tévét(!) nem is hozhatsz forgalomba ha nem vállalsz rá garanciát beégésre. Pl Ausztrália ilyen hírben áll.

[ Szerkesztve ]

(#40050) Joshi válasza Squirrel (#40048) üzenetére


Joshi
titán

Nyugodtan vehetsz OLED tévét főleg plazmás tulajként, azért nem annyira vészes a helyzet mint amennyire annak tűnik. Átlagos használatra teljesen alkalmas az OLED. Én 2017 november eleje óta használom a Sony A1 tévémet amiben 2017-es LG panel van (B7, C7), de hibátlan a készülék.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.