Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5851) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

Látom ezzel a távolsággal jó kis téma kerekedett :D
Ez szerintem csak egy iránymutató, de nem kell készpénznek venni, nem vagyunk egyformák, a látásunk sem egyforma. Gyártói ajánlás, meg lehet fogadni és el is lehet dobni. Engem speciel nem érdekel, jót mosolyogtam rajta.

Ami a full hd anyag 4k-ra történő felskálázását illeti, kipróbáltam több helyen is különböző minőségű mkv-val, és 1 méterről már senki nem mondja meg nekem , hogy ez natív full hd vagy felskálázott 4k-ra..

Ha nagyon közelről néztem akkor én is észrevettem némi lágyulást a kontúrokon vonalakon, de 50cm-ről senki nem néz tv-t. De azt mondom mindenki menjen el és döntse el maga mi a jó neki.

Lassan 2 hét tv nélkül, már egy Orion crt-nek is örülnék :D

(#5852) Pro Koryak válasza Sz.Miki (#5851) üzenetére


Pro Koryak
addikt

"Lassan 2 hét tv nélkül, már egy Orion crt-nek is örülnék " - szerintem még van, ahol kapható, hajrá! ;]

(#5853) Ren Hoek válasza Sz.Miki (#5851) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Jaja, szerintem is csak egy iránymutatás.

A lényeg, hogy 55 colon mindenki azt vesz amit szeretne, kb nem lehet nagyon mellélőni.

A FHD csak 2.2-2m alatt kezd szembetűnő lenni az élés szeműeknek..., és onnanól megérheti a 4K, még ha tartalék is marad benne. Cserébe akár monitor távra is jó.

Felesleges arra használnunk a táblázatot, hogy igazoljuk a döntésünket : D Ez inkább azt mutatja, hogy valójában senki nem döntött rosszul... és az igényének megfelelően lőtte be a gépet, akár FHD, akár UHD.

[ Szerkesztve ]

(#5854) krx21 válasza Nemir Ombe (#5842) üzenetére


krx21
nagyúr

Itt senki nem érti, akkor, hogy mit írsz, ezek szerint.... De szerintem hagyjuk a nézési távolságokat, nagyon levágott csont. Mindenki onnan nézze a TV-t, ahonnan jól esik, a táblázatokat meg hagyjuk a pi**ába... ;]

(#5855) Madwe válasza dgyuri0123 (#5840) üzenetére


Madwe
nagyúr

Meg mindig nem érted, h a maximális táv itt azt jelenti, h annál közelebb ne ülj, nem azt, h max olyan messze ülj. Ha a max táv 1m 4knak s 2.2m 1080pnek, akkor 4kt 2.2mtol látod, 1mig, 1mnel közelebb már látod a rácsot S 8k kellene. Azaz 1m a maximális távolság, visszafelé:)

(#5856) Nemir Ombe válasza krx21 (#5854) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Ez igy igaz, az "FHD-sok" ezzel, a "4K-sok" meg azzal akarják "igazolni" a döntésüket .... nincs ezzel semmi baj, csak teljesen felesleges "egységes elméleteket gyártani" .... 2-3 év és elérkezik a "4K paradicsom" és mindez az értelmét veszti (mint pl. a plazma vs oled "viták" is már).... :D ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#5857) #28752640


#28752640
törölt tag

Akor most legyen egy kis 4k 8k nézési távolság vita.
Azon lehet még egy darabig nyammogni. ;] :DDD

(#5858) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

Akit érdekel egy kis olvasmány, a FullHD natív és 4K felskálázásról:

[link]

(#5859) Ijk válasza Ren Hoek (#5853) üzenetére


Ijk
nagyúr

A pixelrácsot biztos nem fogod 2m-nél messzebbről látni fHD-n, de megnyugtatlak hogy ha esetleg 1,8m-re ülsz és látható neked a pixelrács nem fogsz rajta sokat bosszankodni. Mert a gyakrolatban nem fogod látni. Persze ha arra figyelsz akkor látod, de ha leülsz nézni egy filmet nem lesz zavaró képi jelenség amíg nem ülsz 1m-re. Ha már 2m-ről a pixelrácsot figyeled egy filmnél akkor ott a filmmel lesz probléma.

Ez az egész felbontás mizéria véget fog érni 2 év múlva, mert egyáltalán nem lesz FHD kijelző. Ez még csak most kérdés, mert csak a felbontás miatt nem kell 55"-ban UHD-t venni jelentősen drágábban. Persze majd jön egyszer a 8k, de már remélem ott nem kell megint végigzongorázni ezt, mert a 8k az a szint aminek házimozizásban zéró gyakorlati haszna van. A 4k is inkább a pixelrács miatt előnyös, de nem 55"-nál, hanem 65"-nál és afelett.
Egyszerűen nincs igazán szükség UHD-re házimoziban. Nem mondom hogy nem jelenthet egyes filmeknél pluszt, de a 99%-nál nem fog, és amúgy is csak IMAX film képes hozni ezt a felbontást. Mindig lesz valami hype, volt 3D, volt fHD amikor mindenki 4m-ről nézte a 32"-t, van 4k meg HDR most. Ez is szépen lemegy aztán megint kitalálnak valamit.
A lényeg hogy ha valakinek van egy jó, többmilliós, legalább 10 éve kiépített vetítő terme, azt hidegen hagyja az UHD, HDR is, mert egy kontrasztos 3-4m átmérőjű FHD-s képet semmi nem fog felülmúlni. Bármilyen 55"-os UHD-s HDR-es kijelző egy érdekes technikai kütyünek tűnik mellette legfeljebb, és ott is inkább az OLED kontrasztja lesza kirívó.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5860) Ren Hoek válasza Ijk (#5859) üzenetére


Ren Hoek
veterán

1 méterről 42 colon ordítanak a pixelek FHD-n. Akkor teljesen elhiszem, hogy 2 méter körül is ugyan ezt látnám 55 colon.

A 2.2 méter 55 col FHD egy technikai mérés.a.20/20-as látásúakkal. Szerintem ezt kár vitatni, mert ez egy általánosan elfogadott, kimért érték.

Az, hogy az egyéni toleranciád és a látásélességed hol van, azzal nem foglalkozik a táblázat. Persze ez is megszokás kérdése. Aki egész életében az alacsonyabb PPI-hoz szokott óriás méretű kijelzőkkel, annak ehhez adaptálódott az agya. Én utóbbi x évben a nagyobb PPI-os eszközökhöz szoktam, 42 col FHD, 1.8 méterről, 23 col FHD monitor. Ehhez képest most a 27 colos FHD borzasztó rácsos. Megszokhatatlan kategória, főleg szemüvegben.
Más meg észre sem veszi, kérdezi hol a probléma.

Szóval az egyéni tolerancia és az anatómiailag mért adatok alapján van létjogosultsága a 4K-nak 55 colon. Főleg ha monitor opció is ott van, inkább 2 méter nézőtáv alatt.

... de azzal egyetértek, hogy meddő vita,(ígérem nem is hozom fel többé) mert hamarosan nem lehet már kapni FHD kijelzőket OLED-ből. Árban már ott vagyunk, hogy LCD-ből sem, mert arányaiban nem drágábbak annyival. Mivel OLED-ből nincs összevetési alap, ezért nem tudjuk a 4K mennyivel drágább. Ha lenne egy valódi 2017-es FHD modell, új elektronikával...az gyanítom nem 350K-ba kerülne. Mondjuk tfh 100e felár lenne A 4K-n. Mindenki döntse el megérné ez vagy sem.

[ Szerkesztve ]

(#5861) torma1981 válasza Ijk (#5859) üzenetére


torma1981
veterán

De pl ha játszani akar az ember akkor nem mindegy. 4k sokkal jobb. Nincsenek elsimítási problémák stb. Aki ezeket nem látja vak. Kár ezen vitázni. Akinek jó a full HD vegye. Ennyi.

(#5862) krx21 válasza torma1981 (#5861) üzenetére


krx21
nagyúr

Mondjuk igen. Én majd a most megjelenő Xbox One X-en ki szeretném próbálni, majd a Forza 7-et natív 4K-60fps-el... :C Gondolom nem lesz egy rossz látvány. PS4-en a GT is jobb mint fullhd-n, pedig az csak valami köztes felbontás skálázva...
Amúgy tényleg jelenleg a számítógépes illetve most már konzolos natív 4K-nál több értelme van, mint filmeknél a 4K Tv-nek...
(csak most nehogy valaki beírja, hogy ehhez visszont hova kell ülni... :DDD )

[ Szerkesztve ]

(#5863) Ijk válasza torma1981 (#5861) üzenetére


Ijk
nagyúr

Jó én házimoziról beszéltem, nem is nagyon játszom, inkább csak stratégia arra meg nagyon jó a 40"-os UHD monitorom 80 centiről.
De nem hiszem hogy valaki is elsírná magát hogy milyen rossz egy 3m-es vetített FHD képen játszani, annak ellenére hogy azzal soha nem vitatkoztam hogy játékoknál sokkal nagyobb előnyt jelenthet az UHD mint filmeknél.
Játékre egyébként 8k is jelentős előrelépést jelent majd, csak azt még nagyobb látószögből kell nézni, sőt inkább már VR szintről beszélünk, amikor a teljes látótered kitölti a tartalom. UHD-nek is már inkább 60 fokos betekintési szögre van igaán jeletnős hatása, ami játéknál jó dolog, filmeknél viszont nagyon kevesen bírják, a filmeket sem ilyen kitöltésre komponálják.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5864) gerii


gerii
addikt

Könyörgöm, fejezzétek már be a nézési távolságról való eszmecserét.

(#5865) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Összességében érdemes várni amúgy a Black Friday-re? A B7 beeshet ~530K alá a boltokban? Mert Telekomnál még mindig annyi, egy egyszerű mobil előfizetéssel is, ami amúgy is használható. Sajnos a többi boltban messze magasabb árak vannak... :/

(#5866) #28752640 válasza Ijk (#5859) üzenetére


#28752640
törölt tag

Már megbocsáss de ki a francot érdekel a több milliós kivetítővel rendelkező pacák és a kivetítője, mikor itt az alap oledet is alig tudja kiköhögni a többség. Faszért kell itt mindig a feszkót kelteni. Nem te vagy aki a technológiára hatással van és én sem.Az uhd itt van és marad is gondolom mint az fhd anno. Miért kell minden kibaszott bejegyzésednek azt az érzetet kelteni azokban akik uhd t vettek, hogy felesleges volt.
Nincs a környékeden valaki aki kiverné neked? Csak kérdem? Én nem szeretném.

(#5867) torma1981 válasza Ren Hoek (#5865) üzenetére


torma1981
veterán

Szia. Szerintem érdemes. 530k elég sok lett. 498k-ért volt még otthoni előfizivel. 570k asszem listaáron.
Ahhoz képest emeltek ők is.

(#5868) Ren Hoek válasza torma1981 (#5867) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Otthonival most is 511 körül van, szóval ez az emelés még belefér. Listaár 533K még ez is sokkal jobb, mint a többi boltban 580-590.

Egy kicsit tartok tőle, hogy még emelnek is rajta... Látva a többi boltot.
Aztán kitudja, lehet jobban megéri majd Black Friday-en egybe kifizetni egy másik boltban.

[ Szerkesztve ]

(#5869) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

aki mostanában várja a Telekomtól a tv-jét,ne is várja a közeljövőben(sajnos én is beleestem :((( :((( )
kinyögték nemrég a telefonos érdeklődésre,hogy sz@r a rendszerük és minden megrendelést töröltek és még csak ezután indítják el újra :(((

(#5870) torma1981 válasza Ren Hoek (#5868) üzenetére


torma1981
veterán

Bolti árakhoz képest még így is olcsóbb. 545k volt eddig a legjobb ár máshol asszem.

(#5871) daneel_hu válasza Ijk (#5859) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Ez az egész felbontás mizéria véget fog érni 2 év múlva, mert egyáltalán nem lesz FHD kijelző. Ez még csak most kérdés, mert csak a felbontás miatt nem kell 55"-ban UHD-t venni jelentősen drágábban. "

Most sincs értelme beszélni róla, mert az OLED topikban vagyunk.
2 jelenleg is kapható FHD OLED van, ebből mindkettő erősen kompromisszumos.
Az egyik hajlított panellal érkezik és 2015-ös technika van alatta, a másikban is 2015-ös technika vagyon, de ott még 3d sincs, webOS 2.0 stb...
(a 910-esről és az A7V-ről beszélek) A 910 elméletben még a 2016-osok fényerejét sem hozza, az A7V-nél nem tudom mi a helyzet.

Magyarán vehetsz FHD OLED-et, de csak kompromisszumokkal teheted meg... mármint a felbontáson kívül is.

(#5872) #94529552 válasza #28752640 (#5866) üzenetére


#94529552
törölt tag

Igaz. Senkit nem érdekel a 10 éves több milliós kivetítős hasonlat, de a téma sem, hogy UHD-t csak 65-75"-ban érdemes, főleg úgy, hogy minden érdeklődőnek elmondja ugyanazt, pedig egy ~50" plazma mellől ezeket eldönteni nagyon nehéz.

(#5873) Dave567 válasza #28752640 (#5866) üzenetére


Dave567
addikt

mikor itt az alap oledet is alig tudja kiköhögni a többség. :DD :DD

Akkor mit keres itt? :))

[ Szerkesztve ]

(#5874) Ijk válasza daneel_hu (#5871) üzenetére


Ijk
nagyúr

Miért ne lenne? Egyelőre van FHD OLED, jelentősen olcsóbban mint UHD és pont arról van szó hogy vacillál a kettő között. Persze a felbontáson kívül vannak más szempontok is, de maga a felbontás jelentősége erősen túl van hájpolva jelenleg.
Nyilván a forrásanyag és a kijelző felbontását is érdemes valamilyen szinten külön kezelni, UHD megjelenítő megjeleníti a FHD tartalmat részeltvesztés nélkül, fordítva nem igaz.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5875) Ren Hoek válasza Ijk (#5874) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Arra próbáltam célozni, hogy a "jelentősen olcsóbb" az erős túlzás.

Ha itthoni árakat nézzük, az agyonherélt 2015-ös A7 jelenleg 420 legolcsóbban, vs 530 a B7.
Ezen kívűl csak egy két éves kifutott modellt próbálunk árban összevetni, amit láthatóan próbálnak kisöpörni.

Jelen állás szerint +100K szerintem bevállalható az UHD-ért egy 400-500Ks terméknél.

(#5876) Ijk válasza Ren Hoek (#5875) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ez természetesen a te döntésed neked mennyire sok a 100k.
Nem akarlak egyik irányba sem terelni, csupán arra világítottam rá hogy maga a felbontás túl van becsülve a topikban. De ha félsz a pixeles képtől és kellenek a plusz tulajdonságok azt már te mérlegeled magadnak.
Ha jól tudom a B7 ára esetében valamilyen T-s szolgáltatás kapcsolt áru, az meg nem mindenkinek van, amúgy meg 140k a különbség, sokan annyiért vesznek tv-t.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5877) Ren Hoek válasza Ijk (#5876) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Most akarok telefon előfizetést... havi 3000 Ft és akkor mehet részletre a TV. Tényleg pont van most ennyi kütyüpénz egyben, de ha már más pénzét használhatom ingyen, why not? (És itt nincs beépítve a termékbe, mert olcsóbb majd 50 ezerrel a konkurenciánál. Nem is értem hogyan...)

Amúgy persze hogy számít 100K... csak úgy vagyok vele, hogy legalább 5 évre tervezek. Az LCD is vígan elvan már 5 éve és eszünkben sincs lecserélni családilag. 5 évre meg nem akarok kicsinyeskedni.

Mod.: egyébként ha bármiért el kéne adni, vagy cserélném, akkor az a 100K szerintem "visszajön". Nyilván valamivel értéktartóbb lesz a 4K világban, mint az FHD. A panel maga meg már sokat nem fog fejlődni szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#5878) Ijk válasza Ren Hoek (#5877) üzenetére


Ijk
nagyúr

A helyzetedben a B7-et venném ha tényleg nem hiányzik a kasszából a különbség. Felbontáson túl is van annyi különbség hogy reális a 100k különbség. Kivéve ha kicsit is kell a 3D, de ha jól emlékszem az téged nem érint.
Szerintem a 300k felett 5 évre tervezett tv minden csak nem kicsinyeskedés. Nyilván ha UHD, HDR tv-t veszel nem fog ott motoszkálni hogy esetleg valamiről lemaradsz. (Túl sokmindenről nem fogsz de ez a személyes véleményem, más szerint pedig megéri).
szerk: Azt nehéz lenne megjósolni hogy a most 590k-s készüléket majd 200-al drágábban el tudod adni mint a 350k-sat.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5879) kutyuska válasza Ren Hoek (#5875) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Ez a baj, hogy az itthoni árak...

A szomszédban az A7-1100 Euro ( pár napja volt 999 is ) , B7 -1700 Euro, [link]
Feltűnő az aránytalanság a hazai 420k/530k árakat nézve.
Pofátlanul drágán adják a "kiherélt" A7-t itthon.

Mondjuk 999 Euro-ért már nem is tűnik annyira kiheréltnek :)

" Babra munka, de megéri! "

(#5880) daneel_hu válasza Ren Hoek (#5877) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ne gondolkozz abban, hogy mennyiért fog elmenni ha majd eladod.
Befektetésnek akkor veszed ha pénzt keresel vele folyamatosan, különben ez is csak ugyanolyan bukta mintha szalonautót vennél.

Vedd meg amelyiket szeretnéd és élvezd ki minden percét amikor nézed.

Ma voltam anyámnál és sportot néztem 1 órát a Samu FHD LCD-jén.
Kiégett a retinám, akkora volt a kontraszt. :C

(#5881) Ren Hoek válasza kutyuska (#5879) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Az A7 lényegében kilőtte magát a régi elektronikával. Így lényegében kevesebb mint a 910. Szerintem a panel is 15-ös benne. 300-ért beadnám, dehát amire ennyi lesz itthon...+ Nem mintha top fontosságú lenne, de a 21 ms input lag azért egy szempont B7-nél... 41-hez képest...és az image retentiontől/burn intől is eléggé tartok a torture teszt óta...

Na nem szarakodok vele sokat. Már jó lenne Game of Thronest nézni. Megálltam, hogy csak a 2. évadig láttam :D ... lesz mit pótolni.

(#5882) plazma tamás


plazma tamás
csendes újonc

Az árak lefelé tartanak: Grundig oled tv 65 GOS 9798 FINE ARTS most csak 1999 euro ha valakit érdekel.

(#5883) #94529552 válasza Ren Hoek (#5881) üzenetére


#94529552
törölt tag

Nincs 15-ös panel, és az amúgy is ívelt.

(#5884) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

hát a Telekom rendesen leszívatott a B7-el
még jó,hogy az euronics-ban van most 20 hónapos 0%-os THM,igaz ott 590000 a B7

(#5885) Madwe válasza Ijk (#5878) üzenetére


Madwe
nagyúr

szerkhez: lehet, sőt biztos h nehéz megmondani mennyiért menne el egyik meg másik, de az azért biztos, h 5 év múlva fhd panelekre használtpiacon nem nagyon lesz már kereslet, ahogy az elmúlt 5 évben se volt 720ps kijelzőkre. nem lesz rá igény. ettől függetlenül valszeg 200at se fog érni az a 4ks oled 5 év múlva :D de azért a 200ks különbségért az adott 5 évben amíg használta, kapott is vmennyi pluszt. S eladva ez az összeg csak csökkenni fog...

Ki hogy, én hálószobába száműzök tévéket a nappaliból, a hálóból pedig haverokhoz, 1-2 sörözésért cserébe :)

[ Szerkesztve ]

(#5886) Gtaati válasza Ren Hoek (#5875) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

En is most keszulok a napokban B7-t venni, nem hiszem h egy kozel 600ezres tv-re adnanak barmilyen akcio kereten belul 150ezer ft-nal tobb kedvezmenyt.... Szerintem akcioban is legjobb esetben 450 korul ha ki lehet majd fogni.... Szoval szerintem ha valaki 500 korul talal vagy cegkent tud vasarolni akkor nem nagyon van mire varni... Az 55SJ850 led lcd is 400 korul mozog es eg es fold a kulonbseg koztuk....

(#5887) Ren Hoek válasza petya2012 (#5884) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Mi a probléma? Ha egy héttel többet kell várni rá, az gond?
Vagy valami más átverés?

Egyébként az elállás ugye itt is él 14 napig? Mobil előfizetéssel..

[ Szerkesztve ]

(#5888) daneel_hu válasza #94529552 (#5883) üzenetére


daneel_hu
addikt

AZ 55EG9A7V esetében? :)
Keress hozzá már egy fényerő értéket mert sehogyse találom...
Van összehasonlító táblázat, és A7V-nél nincs beírva semmi.

2015-ös panelek kb 400 nit, 2016-osoknál ez 700. :)
Tetszik amikor csak a felbontással érvelnek egyesek.

(#5889) petya2012 válasza Ren Hoek (#5887) üzenetére


petya2012
őstag

Üdv

15-én rendeltem meg, csütörtökön jött a mail meg az SMS, hogy elfogadták, várjam a kiszállításról az SMS-t. Ma mondom rákérdezek jön - e a héten erre azt mondja az ügyfeles, hogy törölve lett a megrendelés, mert az egész rendszerük behalt. Meg azt is mondta hogy nem lesz kb 1 hónapig ez a tv. Köszi Telekom

Önjogúlag törölték a megrendelést és semmissé tettek egy szerződést

Kb ennyi a történet

[ Szerkesztve ]

(#5890) goodwill válasza Gtaati (#5886) üzenetére


goodwill
tag

ezt hogy érted?
55SJ850 led lcd is 400 korul mozog es eg es fold a kulonbseg koztuk....

Most vacillálok a 520k-s 55B7V és a 65 SJ850 között amit 499ért tudnék elhozni. nagy nappaliba lesz, 4 méterről néznénk, szeretnék minél nagyobbat...

Milyen lehet egy vakon repülni? Olyan mint egy hülyén halni meg?!

(#5891) Ijk válasza goodwill (#5890) üzenetére


Ijk
nagyúr

Normal esetben ilyen távolságra a nagyobbat javaslom, de szerintem az SJ850 annyira a b7 alatt van kepminosegben hogy azt a meretkulonbseg nem kompenzálja.
Mondjuk egy sony kd65xe9005 már alternatíva lenne csak árban nem egyelőre.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5892) Gtaati válasza goodwill (#5890) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

Hat nappaliba es 4 meterrol jo lenne a 65", de feketeje kb szurke az sj850-nek, meg nem is homogen a led vilagitas, tehat rettento modon felhosodik... De van akit ez nem is zavar... Korabban talaltam rola kepet, megprobalom megkeresni..

(#5893) Ren Hoek válasza petya2012 (#5889) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Hát ez szívás. Meglátom nekem mit mondanak... ennyire lerabolták a készletet?

Az a baj, az emberek nem nagyon értik meg, hogy attól még egy félmillós TV-t vesznek, csak mert 24 ezret fizetnek havonta. Szerintem sok olyan is belement aki totál nem engedhetné meg magának. Diákként voltam hitelügyintéző és pont a legcsóróbbak vitték(volna) a legnagyobb plazmákat/LCDket anno..

Lehet a T sem gondolta, hogy ennyit elvisznek.

(#5894) janos666 válasza krx21 (#5832) üzenetére


janos666
nagyúr

Most én sem találom, de nem csak behazudtam, valahol le volt írva.
Rthings féle A1 tesztben van grafikon, amin látszik, hogy abban a módban épp 60+60 osztásban megy, ami tényleg ~50% fényerőt jelenthet.
Viszont ha esetleg 24Hz bemenettel 92+24 módban fut (alig van közte fekete), az pont 20% fekete idő és durván 100 cd/m^2 fehér (viszont a mozgáson nem tudom az mennyit segít), ezért hittem el a 20%-ot, mikor olvastam. :U

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5895) janos666


janos666
nagyúr

Megnéztem, hogy miről beszélnek AVS-en, hogy sötétebb lett az új frimware-el a HDR kép, és hogy az LG azt javasolja kapcsoljuk a Dinamikus Kontraszt-ot Alacsony-ra. Nos, 1: tényleg sötét (bár ez engem még nem is zavar annyira), 2: az alacsony állással nem lesz sokal világosabb, sőt, még a Magas állással is alulról szagolja, amit kéne, de ... ez a funkció teljesen hazavágja a színhelyességet, mert a szürkéket sokkal jobban világosítja, mint a szaturált színeket (egy érthetőbb példával: egy magyar zászlóban a piros és zöld sokkal kevéssé lesz világosabb tőle, mint középen a fehér, rikítani fog a fehér sáv és mellette tompának fog tűnni a piros és zöld sáv, de az arcszíneken is látszik kisebb mértékben...).

Valahogy nem is tudom miért lep meg, hogy egy dolga volt a TV gyártóknak HDR10 ügyben: követni azt a kib@ßott szabványt, amit ezúttal már ráadásul sikerült végre egyértelműre készíteni és ma már könnyen elérhető hozzá a technológia, de neeeeeeem. Apránként egyre messzebb kell tőle kalapálni mindent, aztán mikor kezd párakat zavarni, akkor hülyeségeket kell nekik javasolni ("kapcsold be a dinamikus kontrasztot"), hogy a felhasználó miként torzítgassa félig-meddig visszafelé. :W

Itt az Y a konkrélt mérés (ez most dinamikus kontraszt KI állásban) és az Y target lenne a helyes.

Ha feltolom KI-ről Magas-ra, akkor a ~95 target-hez már kapok ~73 körüli mérést, ami nekem már tök jó lenne (sőt, kb. olyan arányban állítom alacsonyabbra az SDR készülékeket, mint ami az SDR tartomány új szabványos maximuma), csak épp sohasem használnám így, mert teljesen hazavágja a színhelyességet (szabad szemmel is látni, olyan Dinamikus/Kiemelt mód hatása van).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5896) Madwe válasza janos666 (#5895) üzenetére


Madwe
nagyúr

Azért hdr esetén ez nem ilyen egyszerű, h van a szabvány kövesd s kész. A tonemapping miatt lehet az ami most történt, gondolom valtoztsttak rajta... Csak úgy látszik nem a jó irányba:) kérdés szándékos e, vagy csak ez alatt az update alatt lesz ilyen... Dinamikus hdr, pl dolby vision alatt is sötétebb lett? Tippek ott nem?

[ Szerkesztve ]

(#5897) torma1981 válasza Madwe (#5896) üzenetére


torma1981
veterán

Lehet nem véletlen hogy nincs frissítés a tv-re csak usb-ről. Ezek a hibák miatt.

(#5898) Gtaati válasza janos666 (#5895) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Csak HDR tartalmak esetén mászott el a színtér az új firmware-el vagy az összes tartalom esetén jelentkezik ez?

Köszönöm!

(#5899) Partizan182 válasza Madwe (#5896) üzenetére


Partizan182
senior tag

Így ránézésre bugnak tűnik, tábla alapján 10.000 nit-ig próbálja megőrizni a highlight detail-t, 650 nites panelen 2017-ben ez több mint felesleges. Szvsz 1000 felett clippeljen bátran, szarok bele betmen ingébe, de legalább a 0-400 tartomány (kontent 95%-a itt van) legyen pontos. HDR growing pains.

(#5900) Rolly


Rolly
veterán

Most milyen oled tévét érdemes venni 3d jó lenne bár lassan nincs hozzá tartalom. 55colos ban gondolkodom.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.