Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25970) janos666 válasza Partz (#25702) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

"Az viszont szemet szúrt itt többször szóba került, hogy sdr tartalomnál, bizonyos fényerő alatt nem használják a fehér sub-pixelt az oled tv-k."

Régen egyszer arra tippeltem, hogy talán nem használják SDR módban a W-t, mert nem csökken a szaturáció úgy, mint HDR módban, de később láttam, hogy használják.

SDR módban is kivált(hat)ja (részben vagy egészben) a W az RGB-t (amivel így ki is eshet egy-két komponens a háromból, pl. WRG világít, B pihen, ha annyit húz le az RGB-n a W miatt, hogy a B épp kiesik, de RG még marad a célzott szín kikeverésére), de nem tesznek be olyan sok W-t az RGB mellé (vagy 1-2 RGB komponens mellé), hogy kifakítsa a célzott színeket a vakító világosság érdekében (alacsonyabb is az SDR mód maximum fényereje). SDR módban már a 6-7 sorozatnál (és más gyártónál) sincs látványos, számottevő hiba W miatt, "kívülről nézve" (nem nagyítóval al-pixel, hanem pixel szinten) gyakorlatilag olyan, mint ha RGB panel lenne.

A HDR mód már viszont más. Ott magasabb a maximális fényerő, ami vélhetően úgy jön össze, mikor mind a négy világít egyszerre. Ilyenkor nem kivon az RGB-ből a W, hanem mellé társul pluszba, ami fakítja a színeket (feláldozza a szaturációt a fényerőért).

De a 8-as sorozatnál C-től felfelé HDR-ben is úgy játszanak (és a Panasonic, illetve Sony már talán 2017-ben is hasonlóan csinálta), hogy a sötétebb színeken (egészen kb. 100nit-ig) nem látni a W fakítását, csak a világosakon. A 7-es széria még más volt, azonnal látszik hogy fakul kicsit minden, mikor HDR-be vált.
Viszont szerintem tippre ezt is úgy oldják meg, hogy a kijelzőpanel hasonlóan vált SDR és HDR módok közt, tehát ugyan úgy agresszíven tolja rá a W-t HDR-ben, csak a processzor a panelre küldött RGB színeken a sötétek szaturációját fentebb húzza, hogy kompenzáljon (vagy másik elméleti lehetőség, hogy igazából nem is a marketingelt processzorok érdeme ez az egész, hanem a panelvezérlőben van többféle HDR mód is, és a C8-tól magasabb modelleken azt választja ki a processzor, illetve a Pana/Sony gondolom akár át is tudja ezeket a módokat hangolni magának, de végül is mindegy már a mélyebb részlete, hogy miért látszik az, ami látszik... harmadik opció, hogy valódi WRGB 4 csatornás LVDS van a proci és panel közt).

Nekem fura lenne, ha hirtelen minden gyártó csinált volna 4+ csatornás interfészeket, és új színkeverési algoritmusokat WRGB-re, aki vett ilyen WOLED panelt az LG-től. Akkor szerintem inkább már megvették volna az Alpha procit is a panellel együtt (még akkor is, ha elé kötik a sajátjukat is, volt már példa dupla processzoros TV-kre, ahol felosztották a munkákat). De ilyen szempontból az LG-nek is logikusabb lehetett szokásos RGB interfészt tenni a panelre, és beépíteni egy kis processzort, ami csak ezt a W-RGB témát sakkozgatja valami táblából, ha tervezte, hogy eladja másoknak, akik majd a saját processzorukat szeretnék elé tenni.

Igazából passz, ez mind csak hipotézis a részemről.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.