Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25651) chros válasza janos666 (#25650) üzenetére


chros
őstag

"Az LG is tud PC módban 4:4:4-et és akadásmentes 24fps-t (egyszerre, HDR is)."

Tokeletesen igazad van Janos, es koszi a megerositest! Es elnezest mindenkitol, aki kezpenznek vette, amit irtam, kiprobalas elott. :(
En vagyok az, aki csak PC-rol hajtja a 65B8-at (firmware 04.10.36), nincs TV adas es a beepitett appok sincsenek hasznalva :)

En is teszteltem a hetvegen a PC modot (miutan a Windows ujrainstall megoldotta a 4k jel problemat, elotte Ubuntu Live rendszerrel teszteltem):
- tud chroma 4:4:4 23p/24p/stb akadasmentesen (judder free) (stutter termeszetesen van); tesztelve:
-- custom timing 23p-hez letrehozva CRU-val (madvr segitsegevel)
-- testufo -val es judder_23.976fps*.mp4 fajllal Mehanik HDR10 test pattern -bol
--- normal (RC Off es On) es PC mod kozott valtottam es neztem hogyan viselkednek a fenti tesztek
- mind 8bit es 10bit input mellett nagy a banding (csak minimalis kulonbseg van a 2 kozott); tesztelve:
-- grayscale ramps fajlokkal mind "Mehanik HDR10 test pattern"-bol es a sima FullHD bt709-es "test pattern set"-bol
-- a tesztabrakon a hiba meg normal nezotavolsagbol (~3 meter) is latszik, de egyenlore meg normal content-nel nem eszleltem (ugyan sokat nem probaltam), es ez jo hir :)
-- normal modban (nem PC) 8bit-nel nincs banding, 10bit-nel csak minimalis van

Mindenesetre szamomra chroma 4:4:4 23p judder free playback meglete felulirja a banding problemat PC modban, ennek nagyon orulok! :)

2 (?) kerdesem maradt "csak" SDR-el kapcsolatban PC modban (es HDR modban meg nem is probaltam a TV-t! :D ):
- mi a max oled brightness beallitas, aminel az ABL meg nem jelentkezik?
- melyik color gamut beallitas az, ami a legkozelebbi a nativ DCI-P3-hoz: Auto, Extended, Wide ?
-- a terv, hogy madvr-t csak DCI-P3 3dlut-tal hasznalom (a tobbit madvr kezeli majd) es ezt kapna a TV-is

Koszi!

[ Szerkesztve ]

(#25652) chros válasza Joshi (#25599) üzenetére


chros
őstag

Koszi a valaszt, csak el voltam havazva a hetvegen.

"Sony tévén nincs olyan kép üzemmód (profil) hogy PC"

:D Akkor kezdodnek a bonyodalmak. Ez biztos? (A legutolso Sony-m egy Trinitron CRT volt kb 15 eve :) )

"Ilyen videókkal lehet belőni a juddert"

Igen, de mivel csak (!) PC modban erdekel a dolog, igy csak PC-rol meghajtva erdekes a teszt, miutan a 4k 23Hz frissitest kivalasztottad. De inkabb a fenti hozzaszolasban linkelt teszt fajlokkal erdekesebb a dolog.

"Most neked az kellene hogy ne piszkáljon bele Játék módban a tévé elektronikája a 24p mozgásba? Magyarul szaggasson mint állat?"

:) Pontosabban, nekem az kell, hogy:
- ne piszkáljon bele a tévé elektronikája a 24p mozgásba (se!)
- es NE (!) szaggasson mint állat :)

De mint latod fentebb, kiderult szamomra hogy az LG B8 is kepes erre. :)

Ami meg erdekelne (ismet csak PC modban), hogy 8bit / 10bit inputnal a Sony banding-et produkal-e (a fenti tesztfajlokkal).
(Ha macerasak a tesztek, akkor nem kell megcsinalnod oket :) )

Koszi!

(#25653) Joshi válasza chros (#25652) üzenetére


Joshi
titán

Én nem tudom, de Játék módban is szaggat a 24p mozgás, csak interpolációval tudom kisimítani. Vagy most nem tudom mire gondolsz. Természetesen PC-ről hajtva, viszont nem az OLED-en tesztelem, hanem a monitornak használt 43xf8505 tévén. De gondolom ugyan azt kell tudnia mint az A1-nek.

(#25654) janos666 válasza chros (#25651) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Igen, a PC módnak sajnos rosszabb a precizitása, de ez a tesztábrákon kívül nagyon ritkán látszik bárhol is SDR anyagon, inkább HDR-ben jön elő, ugyanakkor úgysem fér ár 60Hz 10bit RGB a HDMI-n, a ditherelt 8bit pedig elég jól működik játékokhoz (legalább is ahogy a GTX1070 ditherel). Ez majd jövőre lesz érdekesebb (ha nem javítanak a processzoron ezen a téren, mert a HDMI 2.1-en átfér majd "bármi" 4k), filmekhez pedig 4:4:4-re nincs igazán szükség (jó, tudom, a GPU szebben nagyítja a chroma-t, mint a TV, de ez már apróság).

A Wide ad natív színteret SDR-ban. HDR-ben nem tudom, hogy bármelyikkel visszakapod-e (kivéve, ha legyalulod "semlegesre" a belső 3DLUT-ot CalMAN-el). De egyébként tök jó a gyári Auto 3DLUT mind Rec709-hez, mind Rec2020-hoz. A nagyobb difi inkább az 1DLUT-ban van, a szürkéken (fehéregyensúly és tónus görbe) jön ki a gyártási szórás és öregedés, nem a szaturációban (és most a legutolsó "macroblock" firmware is a tonus görbét tolja el kicsit a régihez képest). De a 8-as sorozaton mindkét LUT-ot újra lehet írni CalMAN-el (az kb. olyan, mint ha a madVR-nek betöltött file-t feltöltenéd magára a TV-re, bár némileg kisebb, 33^3 tábla, de az 1DLUT 1024^1).

HDR-el még az a gond, hogy az 1DLUT ott is gamma 2.2-re van kalibrálva, a 3DLUT nem nyúl hozzá a tone curve-höz, és külön húzza rá a processzor a PQ görbét a metaadat függvényében. Szóval nem tudod fixen kikapcsolni (próbáltam már azt is, hogy egyszerűen megszakítom a kapcsolatot a CalMAN és a TV közt, mikor átmenetileg ki van kapcsolva ez a funkció, de ha képmódot váltok vagy berakom standby-ba a TV-t, akkor visszaáll "normál" üzembe). Ez elvileg változik majd valamelyest a 9-es sorozaton (hogy mi lesz pontosan, még nem tudom, de talán fixen kikapcsolható lesz a real-time dinamikus tone mapping, és úgy csinálhatunk statikus 3DLUT-al tetszőleges görbét HDR10-hez [pl. hozzá lehet majd húzni a görbét a BFI-vel csökkentett csúcsfélnyhez], na de Dolby-hoz [vagy akár csak HDR10+ mellé, ha lenne] az nem lesz jó... nem mint ha én nem lennék HDR10 párti és Dolby ellenes, csak mondom...).

Még arra figyelj, hogy 24Hz + BFI esetén is 24->60, majd 650 feketével 60+60=120Hz (ennyi a panel), tehát ott is van 2:3 judder. El kell dönteni melyik a rosszabb, a blur vagy a judder. Szóval filmet én BFI nélkül nézek ezeken, játszani (és 50Hz-hez, mert az 50+50) viszont bekapcsolom BFI-t. Jövőre elvileg jön a 240Hz-es panel, ami ezt is megoldhatja.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25655) daneel_hu válasza Joshi (#25653) üzenetére


daneel_hu
addikt

Sőőőőőt… ott szaggat igazán.
Gondolom nincs renderelve külön blur hozzá. :C

(#25656) Joshi válasza daneel_hu (#25655) üzenetére


Joshi
titán

Az általam linkelt tesztvideókra gondolok, filmeknél nem mindig feltűnő, de azért kevés a 24fps.

(#25657) chros válasza Joshi (#25653) üzenetére


chros
őstag

"De gondolom ugyan azt kell tudnia mint az A1-nek."

:) Meg csak veletlenul sem! Sot egy-egy modell eseten meg a hasznalt firmware is befolyasolja a mukodest (konnyen elronthatnak addig mukodo dolgokat). Pont ezert jeleztem, hogy az OLED TV-n kell ezeket a teszteket vegezni. :) De nem erdekes, ha macera neked, vagy nincs ra ido, stb.

(#25658) chros válasza janos666 (#25654) üzenetére


chros
őstag

Koszi Janos, ugy latom egy igazi szakival hozott ossze a sors itt, ennek szivbol orulok! (Lattam, hogy avsforum-on is vagy, en is kb 10 eve, es doom9-en kezdtem 17 eve :) ) Farasztani nem foglak, igerem, de biztos lesznek majd meg kerdesek (foleg a TV HDR modjat illetoen, ha eljutok addig egyszer).
En mar nem jatszok (abbamardt kb 15 eve), csak video-kat jatszom le rajta.

"ugyanakkor úgysem fér ár 60Hz 10bit RGB a HDMI-n"

Ez igaz, de nem sok 60/50fps tartalmam van (ezek pedig auto-n visszakapcsolnak 8bit-re), a tobbit pedig 10bit-tel ki lehet tolni HDMI 2.0-an.

"a ditherelt 8bit pedig elég jól működik játékokhoz"

Erdeks, mint irtam fentebb nalam PC modban nincs kulonbseg (vagy csak igen minimalis) a dither-elt 8 es 10 bit kozott (itt madvr dither-el). (MSI GTX 1060 Gaming X 6GB, driver v385.28, Win10 LTSB 1607, MPC-BEx64+LAV+MadVR)
Jol latom, hogy neked C7-ed van? Lehet ez a kulonbseg?

"filmekhez pedig 4:4:4-re nincs igazán szükség (jó, tudom, a GPU szebben nagyítja a chroma-t, mint a TV, de ez már apróság)"

Ebben nem ertunk egyet, "hatalmas" a kulonbseg szerintem a 4:2:2-ben feldolgozott anyag es egy 4:4:4 RGB kozott: minden sokkal elesebb (semmi sharpening nem szukseges), Ezert volt tele a hocipom mar az elozo LG 55"-os 8 eves TV-vel, mert ott nem volt 4:4:4 24Hz-ben sem :)

"A Wide ad natív színteret SDR-ban."

Koszi, majd lemerem HCFR-rel (+ i1display pro).

"De a 8-as sorozaton mindkét LUT-ot újra lehet írni CalMAN-el (az kb. olyan, mint ha a madVR-nek betöltött file-t feltöltenéd magára a TV-re"

Koszi, hallottam rola, de engem nem erdekel, mert minden PC-rol megy madvr-rel, igy a DisplayCal (ArgyllCMS) altla keszitett 3dlut (-okat) hasznalom.
A beepitett (talan) jo lehet, ha az adott (kulso/belso) lejatszo eszkoz nem kepes 3dlut hasznalatara. A masik problema ezzel, hogy a Calman nem ingyenes, en pedig nem fizetek valamiert, ha van opensource valtozat.

"HDR-el még az a gond"

Koszi ezeket is, a HDR modot majd kesobbre hagyom, meg nem lattam/hasznaltam soha, madvr HDR2SDR pixelshader-et hasznalva nezem a HDR anyagokat SDR modban! :D

"24Hz + BFI esetén is 24->60 ... blur vagy a judder ... filmet én BFI nélkül nézek"

Koszi az infot, en is BFI nelkul, az a B8-on hasznalhatatlan. Mint emlitettem, engem a judder irital nagyon, a stutter nem, utobbi belefer a "filmes" elmenybe.

[ Szerkesztve ]

(#25659) janos666 válasza chros (#25658) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Frissítettem az adatlapom, C8 van már. :B

Ha csak videózol rajta, akkor szerintem hagyd a PC módot. Leginkább a késés miatt érdekes (TV módban csak a Játék mód elég gyors, de a színei szarok a gyári beállításokkal és le van zárva a színtér kapcsoló), és a játékhoz/szövegolvasáshoz érdekes inkább a 4:4:4. SDR Filmekhez szerintem kb 50/50, hogy a szebb chroma resample eredmény, vagy a jobb árnyalás tesz hozzá többet (az árnyalás felé hajlanék, de őszintén ennyiért lusta vagyok átváltani a címkét), viszont HDR-ben már egyértelműen a jobb árnyalás felé húzok (személy szerint visszarakom a címkét PC-ről HDMI-re a HDR filmezéshez), HDR játékoknál határeset, mert játéka is válogatja, hogy melyiken mennyire jön ki akár a gradiens banding, akár a subsampling hatása, utóbbi inkább csak a feliratokat/HUD-ot zavarhatja látványosan, ha pl. színesek.

Egyszer le kéne már tolni a filmipar torkán a "Premium 4k"-t (ezt én találtam ki fantázianévnek a 4:4:4-es UHD BD-re). :P

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25660) chros válasza janos666 (#25659) üzenetére


chros
őstag

"Ha csak videózol rajta, akkor szerintem hagyd a PC módot ... Filmekhez szerintem kb 50/50, hogy a szebb chroma resample eredmény, vagy a jobb árnyalás tesz hozzá többet"

Jo kerdes, egyenlore PC-ben hajtom majd, s ha elkezdem eszrevenni hogy zavar a banding (eddig nem lattam), akkor majd kiprobalom a masik modban. De a chroma 4:4:4 mindent visz :)

"Egyszer le kéne már tolni a filmipar torkán ... a 4:4:4-es UHD BD"

Ez nem fog bekovetkezni hamarosan, tul nagy adatmennyiseget jelentene, es ugy latszik, minden fontosabb nekik, csak ez nem :)

(#25661) rsx


rsx
aktív tag

Na hosszas vivodás után :DDD meg a kellemes learazas miatt, hazahoztam egy LG 55B8-at.
Remélem bevalik

''...Lalikám,van alkoholmentes söröd???Van.Akkor dobd ki a picsába,egy rendes sört kérek"...."A biztonsági öv nincs annyira kényelmetlen, mint a tolókocsi. "XD

(#25662) Joshi válasza chros (#25657) üzenetére


Joshi
titán

Mindegyikre ugyan az a firmware van, az más kérdés hogy melyik modell mit használ belőle. Egyébként mindegyikben X1 Extreme proci van és minden ficsör egyforma a két készülékben, még a menüjük is szinte azonos. Szóval nem gondolom hogy más lenne a két tévé ebből a szempontból. Az a gond, hogy az A1 a nappaliban van a PC meg a másik szobában.

A monitornak használt xf8505 tévét én RGB-ben használom, mert úgy jobbnak tűnik. Nekem is kalibrált a készülék.

[ Szerkesztve ]

(#25663) Partz válasza Joshi (#25662) üzenetére


Partz
senior tag

Teljesen más a vezérlése egy háttér világítós lcd tv-nek és egy pixel vezérelt oled-nek. Erre jön még ráadásul, hogy az oled wrgb pixelstruktúrát használ.
Nem vagyok már újabban annyira jártas a Sony közép kategóriás lcd tv-iben. De szinte kizártnak tartom, hogy X1 Extreme proci lenne az XF850-ben, ennek szerintem nézz utána.

(#25664) chros válasza janos666 (#25659) üzenetére


chros
őstag

Nos, meg mindig SDR-rol PC-modban B8-on (i1displaypro-t hasznalva):
- Gamut beallitas: valoban a Wide mode a DCI-P3-hez legkozelebbi gamut beallitas, HCFR-rel tesztelve (koszi!)
-- madvr-ben van egy opcio az adott display -> calibration resz alatt: "send bt.2020 to display"
--- ezt kikapcsolva kell hagyni, mert ugyan a nativ gamut-ot eredmenyezi a TV-n (meg az Auto modot is valasztva), de a szinek oversaturated lesznek

- ABL teszt:
-- rtings jo munkat vegzett: valoban 141 nits-nel van a hatar (ez 39-es oled feny beallitasnak felel meg), ahol meg az ABL nem jatszik (100% feher-rel teljes kepernyon tesztelve, es merve kozben a nit erteket; mindez D65 white point kalibracio utan Wide modban)

Ami meg maradt hatra, a 3dlut generalas SDR-ben, ha nem hagytam ki valamit.

Janos, miutan C8-ad van: megnezned a fentebb emlitett banding tesztet (mehanik HDR10) te is a C8-on:
- PC modban, 8bit es 10bit inputtal?

Kivancsi vagyok, hogy a C8 hogyan operal az "uj" chipsettel. Bar en arra szamitok, hogy nem lesz kulonbseg ebben a B8 es a C8 kozott.
Koszi!

(#25665) Joshi válasza Partz (#25663) üzenetére


Joshi
titán

X1 az biztos igaz hogy nem írja hogy Extreme, az OLED-nél viszont X1 Extreme-t ír. Akkor tényleg nem egyforma.

[ Szerkesztve ]

(#25666) @lexander


@lexander
csendes újonc

Sziasztok, elég régóta követem a fórumot mint vendég. Terveztem OLED televízió vásárlását, a leírtak alapján a Sony mellett döntöttem ezért a hétvégén meg is látogattam az egyik vidéki MM-et. Az ott látottak alapján viszont eléggé megingott a bizodalmam a választásom felé. A kinézett AF9 esen függőleges csíkok voltak a panelen. A promoter srác szerint összeomlott a rendszer, majd csinált egy gyári visszaállítást viszont utána is megjelentek. Valaki találkozott már hasonló problémával?

https://i.imgur.com/XMuxvgT.png

[ Szerkesztve ]

(#25667) OPiiPO


OPiiPO
addikt

Android TV-re is jönnek a reklámok

Azt írja a cikk, hogy WebOS-en már vannak, de én a 3.5 verzión annyira nem tapasztaltam ezt. Hol keressem WebOS-en a reklámokat?

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#25668) Robi BALBOA válasza @lexander (#25666) üzenetére


Robi BALBOA
őstag

Nem úgy volt, hogy csak az Lg tv-k romolhatnak el!? :DDD :DDD

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /Abit és Fatal1ty alaplapokat Keresek!/

(#25669) daneel_hu válasza OPiiPO (#25667) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nálam 4.0-ás van, de mintha a bal felső sarokban lenne reklám.
Az alapmenü megjelenésekor. (háromszög alakzatban)

(#25670) daneel_hu válasza Robi BALBOA (#25668) üzenetére


daneel_hu
addikt

WebOS összeomlást még nem láttam.
(ettől még lehet) :DD

(#25671) chros válasza @lexander (#25666) üzenetére


chros
őstag

Az szep, ez szerintem firmware bug, tul egyenletes, hogy panel hiba legyen. Pusztan ezert nem hiszem, hogy le kell mondanod rola.
De en (szemely szerint) nem vennek Sony-t (sem), csak a legolcsobb Oled-et egy normalis markabol, amit lehet kapni. Mennyiert fosztogatjak egyebkent? 55"-os?

(#25672) Joshi válasza @lexander (#25666) üzenetére


Joshi
titán

55"-os tévét akarsz venni 800K-ért?! :F :Y Eszedbe ne jusson. Ha ennyi pénzt el akarsz költeni akkor inkább az idei Panából válassz, azok legalább támogatják a HDR10+ mellett a DV-t is.

Az a tévé panel vezérlés hibás. Alaplap csere és már mehet is. :DDD

(#25673) Robi BALBOA válasza daneel_hu (#25670) üzenetére


Robi BALBOA
őstag

Hála istennek még én sem, de ha meg is hibásodna van még laza 4,5év a gariból úgyhogy.... ;)

Amúgy azon a képen amit a kolléga linkelt nem egy kis osszeomlásnak látszó hiba van, én inkább egy hardveres hibának mondanám, főleg, hogy a reset sem segített.

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /Abit és Fatal1ty alaplapokat Keresek!/

(#25674) Pro Koryak


Pro Koryak
addikt

Nesze neked akusztikszörfész, kirázza még a pixeleket is belőle. Lehet így akar a Sony szemüveg nélküli 3d-t.

(#25666) @lexander
Akkor már inkább 424e-ért az af8. Még van ahol akciós.

[ Szerkesztve ]

(#25675) daneel_hu válasza Joshi (#25672) üzenetére


daneel_hu
addikt

660e az 55 colos és 9 kiló a 65 colos.
De felül van ez még így is árazva, egyetértek.

Akkor inkább az LG. :C

(#25676) Joshi válasza daneel_hu (#25675) üzenetére


Joshi
titán

A Mediában 800k, persze máshol olcsóbb az igaz.

Egyértelmű hogy most én is LG-t vennék, annyival olcsóbb hogy nem is érdemes ezen agyalni. :K

Bezzeg amikor vettem a Sony 65A1-et az LG 65B7 csak 50k-val volt olcsóbb.

[ Szerkesztve ]

(#25677) FollowTheORI


FollowTheORI
nagyúr

Az sem mindegy az év melyik szakaszában veszed.

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#25678) daneel_hu válasza FollowTheORI (#25677) üzenetére


daneel_hu
addikt

SONY-k nem most jönnek hanem később.
Mivel jelenleg az LG-modellek újulnak meg, így azokat érdemesebb (most) venni.
AF9 is mintha nyáron lett volna bemutatva.

(#25679) janos666 válasza Partz (#25663) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem vagyok benne biztos, de tippre szerintem az összes TV processzora (Pana, LG, Sony, Philips, stb) RGB-t köp tovább a WOLED panel felé (ugyan úgy, mint LCD panel felé is tenné, avagy teszi is más TV-ben ugyan az a chip) és az csinál belőle magának WRGB-t (gondolom tippre két eltérő módon SDR és HDR módokhoz, de ezt már a saját kis processzora és firmware-je oldja meg, a megelőző elektronika pedig csak üzemmódot választ).

Amúgy részben emiatt várom már a Samsung OLED-et, hogy remélem RGB lesz. A másik, hogy remélem eleve BFI képesre tervezik, és nem szó szerinti fekete képkockákat kell majd hozzá beszúrni, így rugalmasabban szabályozhatóbb lesz (a Samsung nem olyan BFI mániás, mint a Sony, de nem is olyan BFI ellenes, mint az LG). Mire kijön, már úgyis alapfelszereltség lesz a HDMI 2.1, csak a programozható 3DLUT a kérdéses, hogy átveszik-e az LG-től a példát pár éven belül a többiek.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25680) chros


chros
őstag

Valakik epp most panaszkodtak a B8-ra, hogy legfrisebb frimware-rel is van makroblokk problemajuk. Ez jo hir, mert ebben akkor meg nincs benne a rossz fix :)

(#25681) janos666 válasza chros (#25680) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha nem hasonlította össze közvetlenül az előtte/utána állapotot a készülékén, akkor ez még nem mond sokat, mert a C8-ról sem tűnt el teljesen, csak sokat csökkent a mértéke a frissítés utána, illetve váltakozó volt, hogy melyik készüléken milyen látványos.
Nekem fel sem tűnt a saját C8-amon, hogy volt ilyen, míg meg nem néztem a tesztvideót, de azon még most is van egy picike túllövés egy-két árnyalaton.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25682) daneel_hu válasza janos666 (#25681) üzenetére


daneel_hu
addikt

E8-ason eddig nem láttam ilyet bár ritka, hogy rommátömörített, szar forrást nézek. :)

(#25683) chros válasza janos666 (#25681) üzenetére


chros
őstag

Oh, azt nem tudtam, hogy csak partial a fix.

1-2 altalanos/bugyuta kerdes jutott eszmbe kozben:
- a magic remote-ot lehet programozni, hogy pl egy gombhoz hozzarendeljek TV funkciot? (pl. valtas sleep ido, ifs bright/dark room kozott)
- van e hivatalos/nem hivatalos API (pl web interface, mint pl a Yamaha Rx-A870 erositon), amivel allitani lehet a TV-t? Kikapcs, bekapcs, es a fentiek allitasa?, stb.
-- lattam, hogy van android app, de limitalt a funkcioja, s en scriptelni szeretnem
- ha bekapcsolom a TV-t a magic remottal, gyakran (nem mindig) a sima TV antenna bemenetre all ra, s nem a megelozoen hasznalt HDMI2 bementre. Valahogy ra lehet venni, hogy mindig az utoljara hasznalt bement legyen az alapertelmezett?
-- elso beallitasnal nem volt lehetoseg, hogy semmilyen bementet ne valasszak, igy a TV antenna lett.

@daneel_hu: :D

[ Szerkesztve ]

(#25684) @lexander válasza chros (#25671) üzenetére


@lexander
csendes újonc

800 ert, Mediaban csak megnéztem volna, edigitalon van 670ért :) Vettem inkább egy 55E8-ast, a hangzás terelt a sony felé, de az e8 asnak is brutál jó hangzása van.

[ Szerkesztve ]

(#25685) daneel_hu válasza @lexander (#25684) üzenetére


daneel_hu
addikt

Gratulálok a készülékhez, végre még egy E-tulaj. ;]

(#25686) janos666 válasza daneel_hu (#25682) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nem kell hozzá szar forrás, csak véletlen egybeesés, hogy a veszteséges tömörítés blokkosodása, vagy gyenge nyersanyag zajossága hozza elő legjobban a szintetikus tesztek után.
De mondtam, hogy nekem sem tűnt fel soha, mielőtt direkt megnéztem a szintetikus tesztet. Illetve most már új firmware-el, de elkezdtem nézni a Game Of Thrones S06-ot (eszembe juttatták a friss évad premier reklámjai, hogy le vagyok maradva), ami tele van sötétszürke jelenetekkel (pl. Castle Black, főleg éjjel) és nem látok semmi zavarót.

Amúgy A Panasonic 20 és 30 sorozatú plazmái (de lehet hogy már a 10-es is, nem emlékszem, a 10-es még elég butácska minden téren) is csináltak valami nagyon hasonlót, feketéből sötétszürkébe villanáskor majdnem ugyan így túllőtték a célt, majd visszahullottak a helyükre. Ott viszont ez feltűnt nekem gyakran játék közben is, mikor pl. egy vaksötét barlangban botorkáltam egy fáklyával, hogy mikor mozog a szürke paca éle a fekete háttéren, akkor felfénylik (de ott pluszban összehullott a geometria is az erős ditherelés miatt). A Pioneer Kuro-k ezerszer jobbak voltak sötétszürkébe, bár az 50 és 60 sorozatú Panasonic sem volt már rossz (a Samsung mindig közepes volt: nem lőtt túl, de mindig nagyon erősen ditherelt).
Ehhez képest a C8-on ehhez hasonló tartalmakkal sem láttam semmi hibát, csak a tesztvideóval volt látványos.

(#25683) chros

Lusta voltam ennek utána nézni. Biztos távirányítható IP hálózaton át a TV, de nem tudom hogy van-e ingyenes publikus dokumentáció, vagy ingyenes PC szoftver (vagy akár Android, ami script-elhető otthon).
De tényleg jó lenne valami, mert őrület, hogy a mai napig nem tudja automatikusan ki/be húzni standby-ból a Windows a TV-ket, illetve hogy mennyi gombot kell végignyomkodni a HDMI/PC címke váltáshoz.
De utálom a Harmony-kat, lagolnak mint az állat (míg várok háromszor megnyomom a gombot türelmetlenségemben) és még csak nem is olcsók (plusz nekem szubjektíven nem is ergonomikusak/szépek).

Nekem mindig HDMI4-en kapcsol be a Power gombbal, ha azon volt mielőtt kikapcsoltam. A TV-re szinte sohasem vált át nekem magától. A többi HDMI-t elrejtettem a source menüben.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25687) sakal83 válasza @lexander (#25684) üzenetére


sakal83
addikt

A pana fz950et kellett volna meghallgatni. Az uti az osszeset

(#25688) xavix13


xavix13
senior tag

Sziasztok,

Csatlakoztam múlt hét csütörtökön én is az oledes táborhoz egy 55-ös lg b8-al. :D Nagyon kafa a tv, szép a képe, viszont van 2 zavaró dolog eddig. Megcsináltam a rtingses javasolt beállításokat, viszont néha nagyon gázak egyes sötét jelenetek. Pl. a tegnapi trónok harcában is voltak jelenetek amik olyanok mintha ilyen olajfestékkel lennének festve vagy nem is tudom hogy mondjam, majd próbálok képet lőni, de nem tudom mennyire jön át majd rajta miről beszélek. Remélem hogy csak beállítás probléma, de elég illúzió romboló, hogy néhol kijön a "tökéletes fekete", néhol meg tök szürkés a dolog és ilyen esetekben az egész kép ilyen nagy paca.

A másik dolog h nem tudom miért de pl. egy 4k-s film mért akad rajta? Pl. próbáltam lejátszani az Interstellart elvileg natív 4k, hdr, meg minden, pcről csak a képet kitolva, amit elvileg bírnia kéne (ryzen 1600, 16gb ram, gtx 1050), servioval médiaszeróként megosztva, wifin, és utp-vel is. Servioval, utp-vel a tv belső lejátszójá használva volt a legkevésbé gáz, de mintha nem lenne az igazi a dolog.
Illetve néha meg mintha egy ilyen pár másodpercre "túl gyors" lenne a kép, mintha mondjuk 2mpig 2x gyorsításba játszaná le a dolgot, aztán vissza áll normálra, de lehet csak az én szememnek fura a 120hzes tv :F

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#25689) daneel_hu válasza xavix13 (#25688) üzenetére


daneel_hu
addikt

"...de mintha nem lenne az igazi a dolog.
Illetve néha meg mintha egy ilyen pár másodpercre "túl gyors" lenne a kép, mintha mondjuk 2mpig 2x gyorsításba játszaná le a dolgot, aztán vissza áll normálra, de lehet csak az én szememnek fura a 120hzes tv"

TruMotion OFF.
Vagy legalább ne 10-esen legyen a judder. ;]

(#25690) @lexander válasza sakal83 (#25687) üzenetére


@lexander
csendes újonc

Meghallgattam filmmel is meg valami kocsis csajos klipes popzenevel ami a promoter szerint ezen szol a legjobban a vilagon, de nekem az af9 is meg az e8 is sokkal jobban szolt annal, szerintem ott csak a feliratot vettek a technicstol :))

(#25691) ribarszki válasza xavix13 (#25688) üzenetére


ribarszki
őstag

Első kérdésedre a válasz részben. A legjobb beállítás B8ra a prohardveres tesztben írt, isf módban. (éjszaka 20-as Oled fény, nappal 50körüli.)

De a trónok harca sötét jelenete, ahol havas és Sam beszélget, az nálam is gáz. Ez nem beállítás, inkább forrás hiba. A többi jelenet rendben van.

(#25692) xavix13


xavix13
senior tag

Talán látszik hogy miről beszéltem pacás kép alatt, de közben meg mintha megtaláltam volna rá a megoldást is. :)
Ha a gyári 50-es fényerőt, (a normált nem az oledet) levettem 40-re, drámaian javult a helyzet, bár így a sötét jelenetek, tényleg elég sötétek, néha már egy-egy részlet elveszik, de a gammával lehet játszani és ellensúlyozza a dolgot, lassan kitapasztalom a jó beállítást. (Az oled fényerőt 20-on használom)

[ Szerkesztve ]

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#25693) Joshi válasza xavix13 (#25692) üzenetére


Joshi
titán

A világos és sötét részeket az AVSHD REC.709 Calibration Disk-el kell beállítani. Onnan add be a anyagot amelyik forrásból filmezel. Az MP4-es formátumot megeszi minden.

Ez a rész a lényeg. PDF.

[ Szerkesztve ]

(#25694) Bakus válasza janos666 (#25686) üzenetére


Bakus
tag

Nálam a gép és a tv között van egy PulseEight, ezzel már képes a win felébreszteni a tv-t.
Másfél éve használok távirányítónak egy Harmony 650-et de az általad leírt késést nem tapasztaltam, bár való igaz a B7 talán pár tized másodperccel később reagál mint az előző Sony W650.

"A víz örök, de a gép változik"

(#25695) daneel_hu válasza @lexander (#25690) üzenetére


daneel_hu
addikt

Az E8 egy átlagos tévéhez képest jól szól, a tv teljes hosszában elterülő bartól - ami 3 cm magas, - attól azért ne várj sokat. :)
Szerintem egy 30 rugós sb megeszi reggelire.

(#25696) Celtis válasza Joshi (#25693) üzenetére


Celtis
veterán

Érdekes, hogy minden eddigi TV-men a gyár alapértelmezett közepes (50) fényerő beállításnál volt tökéletes a beállító ábra. A B8-nál nem.
A médiaplayeren tudom állítani, hogy korlátozott vagy kiterjesztett színteret használjon, a TV-n pedig a fekete szintet lehet magas vagy alacsony között váltani. A kettő feltételezem ugyanaz, csak a neve más. A lényeg, hogy akármilyen kombinációban a fényerőt vagy felfelé vagy lefelé el kell tolnom, hogy a beállítóábra jó legyen.
Ha a TV és a lejátszó is teljesre van állítva, akkor a fényerőt kb. 55-re kell állítanom, hogy a referencia fekete feletti csík látható legyen.

A gondom azt, hogy pl. TV bemenetnél esélyem sincs beállító ábrát megjeleníteni, így nem tudom jó-e a beállítás. HDR beállítóábrám szintén nincs...

(#25697) #72042496 válasza Celtis (#25696) üzenetére


#72042496
törölt tag

"A kettő feltételezem ugyanaz, csak a neve más."

Véletlenül sem ugyanaz. Alacsony feketeszint a YCbCr jelhez, magas feketeszint az RGB jelhez kell, itt pedig a színtérről egy szócikk. (De a tévén is van külön feketeszint és színér-beállítás.)

(A színtér nekem a tévén Auto, a Shield TV-n pedig BT.2020. A Shield TV nem tud lejátszott anyagtól függően on the fly színteret váltani, viszont egész szépen konvertál BT.2020-ba, ezért van fixen azon.)

[ Szerkesztve ]

(#25698) PuMbA válasza xavix13 (#25688) üzenetére


PuMbA
titán

"Servioval, utp-vel a tv belső lejátszójá használva volt a legkevésbé gáz, de mintha nem lenne az igazi a dolog."

Transzkódolást kikapcsoltad Serviio-n? Plex-et még megpróbálhatod, de valószínű, hogy a TruMotion miatt volt ez, illetve a sok "képjavító" rontja el a dolgot. PC-s lejátszás esetén meg nézd meg az UHD filmek lejátszása topik összefoglalóját, mert nem annyira egyszerű a helyzet, mint gondolnád. Serviio vagy Plex esetén pedig a TV-n indíts egy böngészőt és net sebesség mérő oldalon legalább 80-90Mbit/s-nak kell lennie.

"Illetve néha meg mintha egy ilyen pár másodpercre "túl gyors" lenne a kép, mintha mondjuk 2mpig 2x gyorsításba játszaná le a dolgot, aztán vissza áll normálra, de lehet csak az én szememnek fura a 120hzes tv "

Ez biztosan TruMotion. Hiába 120Hz-es a TV-d, ha egy film csak 24Hz-es, szegény TV próbálja kiszámolni a hiányzó képkockákat, de ilyen sokkal csúnyán meggyűlik a baja. TruMotion-t alacsony erősségen vagy nem szabad használni és akkor nem fog "pótolni 120 képkockára".

[ Szerkesztve ]

(#25699) Celtis válasza #72042496 (#25697) üzenetére


Celtis
veterán

Köszi, akkor még át kell néznem a beállítás menüt.
BTW, akkor mit is jelent ez a fekete szint beállítás?

(#25700) Celtis


Celtis
veterán

Valaki el tudja magyarázni hitelt érdemlően, hogy a logó fényesség beállítás hogyan kell, hogy működjön?
Az sem világos, hogy pl. a "logó fényesség:ki" állás az a logót fényességét veszi minimumra vagy a logó eltüntetőt kapcsolja ki.

Nekem most alacsonyra van állítva, de semmit nem vettem észre, hogy csinálna, pl. egy focimeccsnél, pedig ott van statikus tartalom.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.